Mátyás ​király és az igazmondó juhász 7 csillagozás

Mátyás király és az igazmondó juhász

A kötetben többek között az alábbi mesék olvashatók: Mátyás király és az igazmondó juhász, A szalontai kovács, A szerecsen, Mátyás király és a tanító, Mátyás napja, A kolozsvári bíró, Bolond az erdőben, Mióta nem szántanak asszonyon, A gyászos uraság , Egyszer volt Budán kutyavásár, A részeges huszár, Mátyás király Gömörben, A palotai varga, A béreslegény megtanítja Mátyás királyt dolgozni, Mátyás kovács, Hogyan bánt el Mátyás király a kérkedő Holubárral, Miből van a legtöbb a világon, Mit ebédelt Ali bég, A tétényi malomkő, Mátyás király és az öreg szántóvető, Róka fogta csuka, Mátyás király és a 100 esztendős ember, A solymári csóka, A tök és a csikó, Mátyás király bolondja.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Róla szól: I. Mátyás

>!
Pallas Antikvárium, Gyöngyös, 2001
188 oldal · ISBN: 9639117102

Kiemelt értékelések

Trudiz>!
Mátyás király és az igazmondó juhász

Jó érzéssel olvassa az ember ezeket a történeteket, mert az igazság mindig győz a végén. Negyvenegy mese, történet, melyek között sok-sok ismert vár a kíváncsi olvasóra. Szerettem volna egy kis színt, illetve mintát, rajzokat (többet), de alapból a történeteket kedveltem.

zamil>!
Mátyás király és az igazmondó juhász

Mátyás király történeteiből már sokat ismerek, szerintem nincs olyan moly akinek ne jutna kapásból egy-két történet az eszébe.
Ebben a könyvbe is több jó történet van, de a nagyja számomra ismeretlen és sajnos gyengébb történet volt. Persze itt is van tanulság a végén, de valahogy mégis, olyan érzésem volt, hogy nem is az eredetiek az ismeretlen történetek.
Nem nagyon tudom, hova tenni, hogy a pulyka, mint madár, hogy kerül Mátyás király mondakörbe, fordítási hiba ugye nem lehet. Vajon mikor magyarították ezeket a történeteket, vagy lehet, hogy nem is eredetiek?
Több olyan kifejezés is volt, ami nem korhű, sokkal modernebb és így nem is illett a mesébe. Valahogy ezek nálam illúzió rombolok, megakasztanak a mesélés közben.
Sajnos ezért ez az alacsony pontszám, lehet nem felnőtt fejjel kéne értékelnem ezt a könyvet.

abstractelf>!
Mátyás király és az igazmondó juhász

Rengetegszer olvastam meséket ebből a könyvből kicsiként, és rengeteget innen tanultam meg egy életre.

kiscsillag0310>!
Mátyás király és az igazmondó juhász

Nem sorban, hanem össze-vissza olvasgattam benne a meséket, de végül mindegyikre sor került. Sokat forgattam, még a rajzokat is elkezdtem kiszínezni benne. :)


Népszerű idézetek

Trudiz>!

– A nap sugarának rezgése, a felhők peremének színe mind azt mutatja, hogy szép idő lesz.

45. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

T. Aszódi Éva (szerk.): Kisgyermekek nagy mesekönyve
Kovács Ágnes (szerk.): Icinke-picinke
Varga Tamásné (szerk.): A Hollókirály és más mesék
100 magyar népmese
Gábor Emese: A tücsök és a hangyák
Tóth Szandra: Kukac Marci és az erdő titkai
Ágh István (szerk.): Parazsat evő paripa
Mezey Katalin (szerk.): Nagy karácsonyi mesekönyv
Ciróka-maróka
Boldizsár Ildikó (szerk.): Esti mesék lányoknak