Hód ​és fején kalap (Hód 24.) 10 csillagozás

Mattyasovszky Jenő – Kulcsár Ödön: Hód és fején kalap

Megfordult, ​hogy újra elinduljon, de nem látta Ninát. Hiába kutatta a szemével, hiába nézett jobbra-balra, a lány eltűnt. Maple önkéntelenül is valami fedezéket keresett. Mégis tőrbe csalták volna? Figyelmeztették Rómában, a kolumbiaiak is meg akarják szerezni az árut. S ahogyan megölték Francescót, úgy… Ez pedig ideális hely egy gyilkossághoz. A környéken senki. Egy élőlény sem. Egy tanú sem. Csak a halottak. Azok pedig, valóban… – As silent as the grave… – dörmögte. – Hallgat, mint a sír… Leguggolt az egyik sírhant mögé. És várt. Mozdulatlanul, mintha ő lesne a vadra, s nem is ő lenne az üldözött. Egy-két perc múltán azonban hirtelen előbukkant Nina. Tanácstalanul nézegetett körbe. Nem vette észre Maple-t. – Uram – kiáltania kellett volna, de valami visszafojtott furcsa hang jött ki a torkán. – Uram… Hol van? Az angol nem válaszolt. Nina azonban elindult az ösvényen, vissza a mecset felé. Pár lépés után meglátta Maple-t. Néhány pillanatig egymásra meredtek. A lány szólalt meg. –… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1990

>!
Népszava, Budapest, 1990
112 oldal · puhatáblás · ISBN: 9633230225

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Dénes_Gabriella>!
Mattyasovszky Jenő – Kulcsár Ödön: Hód és fején kalap

Hátööööö… Több, összetartó szálon futó cselekmény, szocreál hangulat (bár igazából annyira nem is az… csak a kiadás ideje miatt automatikusan úgy képzeltem el egy csomó mindent), egy kis drogügylet. Az alapötlet tetszik.
A kidolgozás kicsit minimalistára sikerült, számos helyen untatott, máshol csak simán átlapozható lett volna. Nem igazán volt kidolgozott környezet, és a karakterek is eléggé sablonosra sikerültek. (Mondjuk száz oldaltól nem is lehet mást várni, azt hiszem.) Egy kihívás miatt választottam pont ezt a kötetet, nyilván, legközelebb a legelsőt halászom elő. Erős a gyanúm, hogy hasonló in medias res kezdéssel és az epizód számára nem, de a könyv számára függővéggel (elég bénával ráadásul) operál mindenhol.
Egynek elmegy, de kedvencem nem lesz.

3 hozzászólás
kvzs P>!
Mattyasovszky Jenő – Kulcsár Ödön: Hód és fején kalap

Kicsit mintha sok minden akart volna az író belezsúfolni a könyvbe.
Három szálon futó történet, sejtetett események, kikövetkeztethető dolgok… Olvastatja magát, pár órára jó szórakozás, de az egész olyan, mintha egy gyerek komédiázna apu túl nagy kabátjában.

2 hozzászólás
Fater>!
Mattyasovszky Jenő – Kulcsár Ödön: Hód és fején kalap

Régen (még tizenéves koromban) sok Hód-könyvet olvastam, akkor ezek elég keresettnek számítottak. Ma már – persze némileg érthető módon – megcsappant a népszerűségük, egyrészt a viszonylag nyilvánvaló politikai (értsd: akkori politikai) felhangja miatt, másrészt talán azért is, mert a ma íródott hasonló történetek sokkalta színesebbnek, mozgalmasabbnak hatnak. Ez a kötet ráadásul úgy ér véget, hogy nem ismerjük meg a történet végét. (Ehhez a folytatást is el kell olvasni, amelynek azt hiszem, Hód és a szerencse ördöge a címe.)
Kicsit zavarónak éreztem – a könyv rövidségéhez képest – a túlzottan is sokszálú történetet, talán ez is az oka annak, hogy a „hódos” olvasmányélményt közelítőleg sem adta vissza…


Népszerű idézetek

Dénes_Gabriella>!

Az angol úr, Mr. Simon Maple alig tudta magába fojtani a mérgét.

(első mondat)


A sorozat következő kötete

Hód sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Rubin Szilárd: Mulatság a farkasveremben
Pavel Vezsinov: A smaragdos szelence
Balogh László – Moldován Tamás (szerk.): Gyilkosság az M1-esen
Falus György: A bűn bábui
Mátyás István: Korona a reklámszatyorban
Pintér István – Szabó László: Különös vadászat
Kara János: A tettes ismeretlen
Josef Škvorecký: Borůvka felügyelő szomorúsága
Juan Ángel Cardi: Rendkívüli játszma
D. Hrabrovickij – V. Vegyejev: Nyomon