Hód ​és a ZX-7 (Hód 4.) 26 csillagozás

Mattyasovszky Jenő: Hód és a ZX-7 Mattyasovszky Jenő: Hód és a ZX-7 Mattyasovszky Jenő: Hód és a ZX-7 Mattyasovszky Jenő: Hód és a ZX-7

„Zimmer elégedetten kuncogott magában. Pár lépésre a kertkaputól mégis rossz előérzete támadt. Mintha a nevét hallotta volna. Hirtelen megtorpant: most már tisztán hallotta a halk hangot. – Herr Zimmer? Meglepetten fordult oldalt. Mintegy kartávolságra tőle, a széles törzsű akácfától egy árnyék vált el. Csak a körvonalait látta. Akaratlanul is hátralépett. – Tessék? – fürkészte a sötétet. – Herr Zimmer? – ismételte meg a kérdést az árny. És ő elkövette a végzetes ballépést: – Én vagyok… A sötétből lángnyelv villant, és Zimmer Lajos üres zsákként rogyott a földre. A lövés hangját követő csendbe futó léptek zaja és kiabálás keveredett. – Ott szalad, a fák mellett! – ordította a ballonkabátos férfi. A másik futásnak eredt a túlsó járdán a megadott irányba. Ismét lövés dörrent… A futó alak felbukott, majd a kerítés tövéhez vonszolta magát, és két lövést adott le a közeli utcasarok irányába. Ballonkabátos társa a másik oldalon tapadt a falhoz, és az ő kezében is fegyver villant.”

Eredeti megjelenés éve: 1971

>!
Aldina, Budapest, 1995
236 oldal · ISBN: 9637394524
>!
Táncsics, Budapest, 1981
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9633214122
>!
Kossuth, Budapest, 1973
238 oldal · puhatáblás

1 további kiadás


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 4


Kiemelt értékelések

SteelCurtain>!
Mattyasovszky Jenő: Hód és a ZX-7

Némileg szürkébb, mint az általam korábban olvasott Hód történetek. Nyilván propagandisztikus, de kémtörténetnél ezt különösebben nem vethetjük a szemére. A műfaj egyik sajátossága, hogy nem függetlenítheti magát a főhős által képviselt ideológiától. Mattyasovszky meglehetősen jó érzékkel találta el a propaganda mértékét, úgy, hogy logikai rendszerbe lehessen foglalni Hód tevékenységét, ugyanakkor az olvasó szórakozását se tegye tönkre. Sok mindent nem lehet, s nem is kell mondani róla. Szórakoztatásra szánt írás, ami céljának meg is felel.

regulat>!
Mattyasovszky Jenő: Hód és a ZX-7

Újraolvasás. Újraértékelés.
…és persze a viszonyítási alap is változik, hiszen egyrészt bővült az ismeretanyag (több könyvet olvastam), másrészt változnak az elvárások.

Persze, ha abból indulok ki, hogy mikor jöttem rá, arra, hogy kicsoda a magyar jamesbond, azaz Hód, és hogy aki a leleplezendő ellenfél, akkor simán megadnám az öt csillagot, de…

Humor, és izgalom tárgyában meglehetősen szürke lett ez a kis történet. Frankón mondom, délután bele lehet aludni… ebben a Hódban nincs, vagy csak alig van csibészség…
Nem mondom ügyes rejtvény, de alig szórakoztató… egyetlen szerencséje, hogy azért akad benne véletlen. Ami mint tudjuk a nyomozó és a kémelhárító legjobb barátja.

Úgyhogy elengedem a szép emlékeket, és levontam két csillagot.

>!
Kossuth, Budapest, 1973
238 oldal · puhatáblás
csgabi P>!
Mattyasovszky Jenő: Hód és a ZX-7

Valahogy ez a Hód-történet nem tetszett annyira, mint az eddig olvasottak. Úgy érzem, relatíve sokára bontakozott ki előttem a sztori. Folyamatosan azon gondolkodtam, mikor jelenik meg Hód, miért nem jelentkezik a történetben. Annyira jól beleolvasztotta a személyét az író, nem is gondoltam arra, aki végül volt. Nem, nem mondom, hogy meglepett, hogy ki volt az, de csak azért, mert más nem lehetett.
Fáradt vagyok ma este azt hiszem, ennyi értékeléssel most megelégszek. :-)

Szédültnapraforgó >!
Mattyasovszky Jenő: Hód és a ZX-7

Ez is érdekes olvasmány volt…hihetetlen, hogy M. J. milyen jól ír. Igaz, hogy régen volt szocializmus, még mások voltak az értékek, de ott is a pénz volt az úr.
A megszokott csapat nyomozott ebben a regényben is, Bana Dénes, Beleznay Gábor, Pintér Béla…és Hódunk ismét brillíroz. Még szeretője is akad, Kemenesné személyében :) Jóképű lehet Hódunk, mert több nő is oda van érte ebben a részben, többek között Fülle Gabriella, Nagy Rózsi.
Ebben a regényben senki nem az, akinek látszik.
A csavar a történetben hatalmas volt, erre nagyon nem számítottam.

Szelén>!
Mattyasovszky Jenő: Hód és a ZX-7

Azt kell, hogy mondjam, az eddig olvasott három Hód könyv közül ez tetszett a legjobban, mert egyáltalán nem számítottam arra, aki a Hód volt, sem arra, aki a főgonosz személyét alakította.
Tetszett az is, hogy végre nem olyan szájbarágósan mondta el a kémelhárítás vezetője a történeteket.
Kicsit megmosolyogtam néhány, ma már elavultnak számított dolgot, néha sóhajtoztam, a régi letűnt kor romantikája után, lásd ráckevei üdülés, ma már az emberek nem igazán így pihennek, főleg nem ilyen körülmények között.
Viszont ami nem tetszik az, az hogy viszonylag egy síkúak ezek a beszervezési történetek, mindig ugyanazt a a klisét használja az író.

>!
Táncsics, Budapest, 1981
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9633214122
Aquarius P>!
Mattyasovszky Jenő: Hód és a ZX-7

Érdekes volt a kezdés, aztán kicsit leült a történet – azt gondoltam: Jaj, ne…
Viszont ami utána következett kárpótolt a zökkenőért. Jól felépített cselekménysorozat; az elhárítás dolgozóin kívül nem igen lehet tudni, hogy ki, kicsoda. A műfajhoz képest erős a jellemábrázolás is, még a mellékszereplőkről is kialakul egy kép az emberben. Aztán robban a bomba, meglepetések egész sorozata következik. Azt gondoltam izgalomra semmi okom. Tévedtem. Tetszett! Kellemes kikapcsolódás volt.

BBarb>!
Mattyasovszky Jenő: Hód és a ZX-7

Hód újra akcióban. Most az ipari kémkedés világába megyünk el. A történet jó volt, a véletlennek most nagy szerepe volt. Mindig szeretem megtippelni, hogy ki lesz, Hód, de most nem sikerült. Egy kellemes kis kikapcsolódásra jó ez a könyv.

psn>!
Mattyasovszky Jenő: Hód és a ZX-7

Ponyva. De mivel a hangulata nagyon megragad, könnyű átlépnem ezen a tényen.
Amúgy most sem jöttem rá ki lehet Hód, és a ki az aktuális ellenfele. Ez pozitívum egy kriminél, nem? Nálam igen.

endivia>!
Mattyasovszky Jenő: Hód és a ZX-7

na, most teljesen át lettem verve. végig azt hittem, hogy, pedig nem. szóval azt képzeltem, hogy végre új nézőpontból, a kém nézőpontjából követhetjük az eseményeket. erre az utolsó oldalakon meg kellett tudnom, hogy egyáltalán nem :) meg is lepődtem. egyre jobban szeretem ezt a sorozatot. de azért azok a könyvek jobban tetszettek, ahol a Hód jelentéseket tett az ezredesnek, mert az beszélgetéseiket nagyon szeretem olvasni.

alaurent P>!
Mattyasovszky Jenő: Hód és a ZX-7

Az első négy kötet közül ez tűnt a legerősebbnek. A nyugati hatalmak mindent elkövetnek, hogy a magyar szellemi terméket megszerezzék, nem számít sem emberélet, sem pénz, sem ígéret. De Hód itt is a vártán áll, és emberségesen okos főnökei segítségével végzetes csapást mér az ármányra. A társadalom fellélegezhet, jó kezekben vannak az érdekei.
Négy kötet után már sejteni lehet, ki is lesz Hód, de azért maradt meglepetés a végére is, ezt mindenképpen a javára írom.


Népszerű idézetek

regulat>!

– A tényeket lehet kreálni is… Szándékosan előidézni olyat, ami az elképzelésünket szolgálja.

67. oldal(Kossuth, 1973)

Ákombákom>!

-Még lány?
-Á – legyintett az osztályvezető. Elvált asszony. A minap ünnepeltük meg az első névnapját.
-Az elsőt? – csodálkozott Kovács.
-Ugyanis a nők harmincon felül már igyekeznek elfelejteni, kitörölni az életükből a születésnapjukat. Helyette a névnapjukat ünneplik meg, teljes lendülettel. Neki most volt az első.

Aquarius P>!

– Nem szabad kockáztatnunk, hogy észrevegyék az intézkedéseinket. Ennek beláthatatlan következményei lennének… Inkább engedünk a gyeplőn, mintsem úgy megszorítsuk a magunk megnyugtatására, hogy aztán elszakadjon.

185. oldal

alaurent P>!

Késő este csengett a telefon a Belügyminisztérium ügyeletén.

(első mondat)

regulat>!

Mint már annyiszor, ennél a feladatnál is ezen a fedőnéven tartjuk a kapcsolatot.

24. oldal (Kossuth, 1973)

mokata I>!

A mellette levő dohányzóasztalon félig telt konyakosüveg kíséretében egy üres pohár állt, amelynek alján néhány csepp barnás folyadékot találtak. A pohár, illetve a folyadék kellemetlen, szúrós szagot árasztott, és ez valamilyen méregre vallott.
[…]
Miután Balogh százados röviden ismertette a tényeket, az alezredes a rendőrorvoshoz fordult:
– Milyen méreggel végzett magával?
– Erre százszázalékos választ majd a boncolás ad, én azonban ciánra gyanakszom. Persze, a laboratóriumban megvizsgáljuk a pohárban maradt cseppeket is.
Pintér a dohányzóasztal fölé hajolt, és beleszagolt a pohárba.
– Rettenetesen erős – fintorította el az orrát. – Ha ez valóban cián, ekkora adaggal egy csorda tehenet el lehetett volna pusztítani.
Az orvos meglepődött:
– Látom, ért a mérgekhez.
– Egy keveset.

1 hozzászólás
Aquarius P>!

A becsületes kereskedő sohasem gazdagodik meg, ellenben nagyon hamar tönkremegy. Az üzletnek farkastörvényei vannak, azokat nem báránylelkekre szabták.

92. oldal

alaurent P>!

A közönséges arc nem tükrözött erős szellemi tehetséget.

35. oldal (Kossuth, 1973)

mokata I>!

– Engedelmével: Zöld Ferenc – nyújtotta kezét az idős férfi.
– Kovács Tibor.
A szobában Zöld azonnal a lényegre tért:
– A ceruzáért jöttem. Kovács cigarettára gyújtott.
– Értem. De nincs nálam – felelte.
A férfinak leesett az álla. Kesztyűs jobb kezét, amely béna volt, sután megemelte, aztán visszaejtette az ölébe.

1 hozzászólás
Szédültnapraforgó >!

– Maga nőkben és férfiakban méri az egész életet?
– Talán nem ez a normális? – kérdezte a nő. – Csak ez! A többi mind kiegészítés…Hiszen az egész élet nő és férfi kapcsolata.


A sorozat következő kötete

Hód sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Rubin Szilárd: Mulatság a farkasveremben
Pavel Vezsinov: A smaragdos szelence
Balogh László – Moldován Tamás (szerk.): Gyilkosság az M1-esen
Falus György: A bűn bábui
Mátyás István: Korona a reklámszatyorban
Pintér István – Szabó László: Különös vadászat
Kara János: A tettes ismeretlen
Josef Škvorecký: Borůvka felügyelő szomorúsága
Juan Ángel Cardi: Rendkívüli játszma
D. Hrabrovickij – V. Vegyejev: Nyomon