Hód ​és a háromkirályok (Hód 3.) 27 csillagozás

Mattyasovszky Jenő: Hód és a háromkirályok Mattyasovszky Jenő: Hód és a háromkirályok

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​halott arcra borulva feküdt a betonon. Egyik lába kissé behajlott, jobb keze hosszan előrenyúlt feje mellett, míg a másik a teste alá szorult. Úgy látszott, mintha éppen kúszni akarna. Fekete orkán-lemberdzseket, sötét pantallót és vastag talpú bakancsot viselt. Hátán vállraszíjazott, horpadt hátizsák volt. A kísérő hamuszürke arcán páni félelem tükröződött. – Gyere, pucoljunk innen – mondta. – Miért? – Még ránk kenik az egészet. A vezető elképedt. – Meg van őrülve? – nézett társára. – Azt fogják mondani, hogy mi ütöttük el. – Hogy én elpucoljak?! – ordította a vezető. – Miért?… Nem vagyok bűnös. Rátaláltam, ennyi az egész!… Húsz éve vezetek, még soha senkit nem ütöttem el. Azt hiszed – mutatott a tehergépkocsira –, hogy ez egy játékautó? Egyszerűen zsebrevágod és átvágsz gyalogosan a földeken, míg nem találsz egy másik utat, amin aztán elpucolhatsz? Mi?… Tisztára meghülyültél! – Félek nyögte a kísérő. Félrement és hosszan öklendezett. A gépkocsi irányjelzője változatlanul… (tovább)

A Hód nem alkuszik c. kötetben is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1969

>!
Táncsics, Budapest, 1979
146 oldal · puhatáblás · ISBN: 9633209064

Enciklopédia 2

Helyszínek népszerűség szerint

Nagymező utca, Budapest


Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Mattyasovszky Jenő: Hód és a háromkirályok

A Hódban az életérzése a legjobb: este tízkor az összes szórakozóhely bezár, mindenki hazahúzza a belét, és onnantól az egész partszakasz teljesen kihalt; a kártyázók is csak szombaton maradnak fenn tovább, és akkor is legfeljebb éjfélig. A rendőrök a gázoló kilétét felderítendő az összes környékbeli gépjármű-tulajdonost ellenőrzik. A rendőrség hívása meg úgy történik, hogy elszalajtanak a legközelebbi őrsre valakit.
Nem jöttem rá, hogy kicsoda Hód. Illetve végig készpénznek vettem, hogy valaki tök más az. Aztán a végén koppantam egy nagyot, de egy kriminél ez el is várható szerintem.
Tökéletes kikapcsolódás, akárcsak az összes Mattyasovszky-kötet; van egy olyan jó kis nyugis, retro hangulata az egész sorozatnak, hogy amellett a cselekmény szinte másodlagos, pusztán a hangulat miatt is érdemes olvasni. A -0,5* arra kíván utalni, hogy vannak ennél ütősebb Hód-kötetek is – például A lisszaboni futár, vagy a Titkos feladata –, valamint hogy a szöveg azért megérdemelt volna még egy átnézést. Árgus molyszememet szúrják az olyan – nyakatekert? magyartalan? – mondatok, mint pl.: a Wermacht (sic!) által történő érdeklődést egy magas rangú, fiatal német tiszt tanúsította.
Még Wermacht nélkül is.

3 hozzászólás
arsenal0522>!
Mattyasovszky Jenő: Hód és a háromkirályok

Anno a szüleimnek majdnem a teljes sorozat megvolt a víkendházban, így aztán a telkes hétvégék vonzerejét gyerekkoromban a biciklis kalandok mellett az olvasás jelentette. Szerettem ezeket a nyolcvanas években játszódó krimiket, mert abban az élettérben, korban játszódtak, ahol akkoriban tizenévesen én is éltem, sőt például ez a történet számomra igen kedves a Római part miatt,ahol gyerekkoromban sokat megfordultunk.
Most a kihívás miatt szedtem elő a „magyar James Bond” történeteit, aki azonban nem high-tech kütyük segítségével száll szembe a (nyugati) rosszfiúkkal, hanem a beépülés módszerét választja, kaméleon módjára ölti fel mások alakját, és éles eszével sherlocki módon bogozza ki egy-egy ügy szálait, legyen szó ipari vagy katonai kémkedésről, kábitószerkereskedelmről, vagy egyéb imperialista üzelmekről. És Bond kollegához hasonlóan minden történetben más és más hölgy omlik a karjaiba, miközben
horrible dictu vágni lehet a cigarettafüstöt, akár egy étteremben,akár rendőrségi jegyzőkönyv felvételekor, vagy éppen egy kémiai laborban játszódik a történet (Amerikában biztos, hogy tiltólistára kerülne a folyamatos cigarettázás miatt) .
A különböző könyvek ötletei elég változatosak, a kidolgozás már kevésbé, úgy is mondhatnám, hogy aki egy Hód-könyvet elolvasott, az mindet olvasta, de a retró hangulat miatt érdemes elővenni, aki a sokféle bűnügyi történetet kedveli azoknak meg különösen ajánlott.
Arra azonban nagyon kíváncsi lennék, hogy a fiatalabb molyoknak, akik nem éltek még az „átkosban”, hanem ’89 után születtek, azoknak mit jelent egy ilyen történet, életkép a nem is olyan régi magyar valóságról.

4 hozzászólás
legrin P>!
Mattyasovszky Jenő: Hód és a háromkirályok

Ahogy Watson is minden egyes alkalommal rácsodálkozik Holmes logikájára, úgy minden Hód történetben Hód főnökei kétségbe vonják a fiatal elhárító tiszt remek megérzéseit, sejtéseit. Megvan az alap váz az Hód-könyvekhez, senki se maradjon le semmiről, bármelyik kötettel is kezdi az ismerkedést.

Ettől függetlenül élveztem, jópofa volt, és rendkívül elmésen rájöttem a személyek körüli titkokra. :) Jó kis életkép.

Szabó_Katalin>!
Mattyasovszky Jenő: Hód és a háromkirályok

Olyan jó kis Római part filingem lett. Talán délután arra kerekezem egyet. :)

Földi_Olinda>!
Mattyasovszky Jenő: Hód és a háromkirályok

Hát nem volt olyan rossz, mint amire számítottam, de többet elolvasni nem fogom. De ezt nem bírom ki: ilyen szarul, hogy lehet fejezetekre bontani egy regényt??

alaurent P>!
Mattyasovszky Jenő: Hód és a háromkirályok

A regényben a legendás Római-parti érzés volt a legjobb, az a szinte elképzelhetetlen szabadság-érzés, amit azokban az években olyan kevés helyen lehetett érezni hazánkban. Nem csak a szabadságról, hanem a nyolc óra munka, nyolc óra értelmes pihenés irigylésre méltó lehetőségéről. Hód megint résen volt :), elbukott a gonosz, győzött az igazság.


Népszerű idézetek

alaurent P>!

…amikor Elbertet figyelni kezdtük, egy este az akkori Arizona lokálban kötöttünk ki. Ez a mulató a Nagymező utcában volt, szemben az Operettszínházzal, az első emeleten… Lump hely, konzumnők, miegyéb…

29. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Arizona lokál · Nagymező utca, Budapest

A sorozat következő kötete

Hód sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Rubin Szilárd: Mulatság a farkasveremben
Pavel Vezsinov: A smaragdos szelence
Balogh László – Moldován Tamás (szerk.): Gyilkosság az M1-esen
Falus György: A bűn bábui
Mátyás István: Korona a reklámszatyorban
Pintér István – Szabó László: Különös vadászat
Kara János: A tettes ismeretlen
Josef Škvorecký: Borůvka felügyelő szomorúsága
Juan Ángel Cardi: Rendkívüli játszma
D. Hrabrovickij – V. Vegyejev: Nyomon