Miért ​alszunk? 15 csillagozás

Az alvás és az álmok hatalma
Matthew Walker: Miért alszunk?

A ​„Miért alszunk?" az első alvással foglalkozó könyv, melyet a téma egyik tudományos szakértője – a berkeley-i Kaliforniai Egyetem alváskutatással és agyi képalkotással foglalkozó laboratóriumának vezetője – írt, s mely úttörő módon tárja fel az alvás titkait, elmagyarázva, hogyan javíthatunk általa életminőségünkön.

Az alvás életünk és egészségünk egyik legfontosabb, mégis legkevésbé ismert alkotóeleme. A tudománynak egészen a legutóbbi időkig nem volt válasza az olyan kérdésekre, hogy miért is alszunk, hogyan segíti az alvás testünk és agyunk megfelelő működését, vagy miért jár a hiánya olyan súlyos következményekkel. Valódi funkciója, különösen életünk három további alapvető tevékenységével – evés, ivás, szaporodás – összehasonlítva hosszú-hosszú ideig ismeretlen maradt.

Az utóbbi két évtized tudományos felfedezései azonban új megvilágításba helyezték a kérdést. A kitűnő agykutató és alvásszakértő Matthew Walker ezen új eredmények alapján ismerteti meg az… (tovább)

>!
Akkord, Budapest, 2019
408 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632521299
>!
Akkord, Budapest, 2019
408 oldal · ISBN: 9789632521398

Kedvencelte 5

Most olvassa 15

Várólistára tette 52

Kívánságlistára tette 86

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Luca535>!
Matthew Walker: Miért alszunk?

Matthew Walker: Miért alszunk? Az alvás és az álmok hatalma

Sokan tudjuk, hogy minimum nyolc órát kéne aludnunk, viszont a könyv elolvasása után ez tudatosul is bennünk. Rájövünk hogy az alvás nem csak kötelező rossz, nem valamiféle időpocsékolás, hanem megoldás (bármire). Imádom ezt az Aha! érzést, amikor megfejtést kapok a saját furcsa tapasztalataimra, megmagyarázza, hogy miért működik így a testem (bevallom néha számomra teljesen irracionális módon).
Rengeteg információt összegyűjtött, rendszerezett és átlagos emberek számára is érthetően megfogalmazott. Tipikusan az a könyv, aminek az elolvasása után te is neurológus szeretnél lenni, hogy még többet megtudj és választ találj az eddig megválaszolatlan kérdésekre. Ebben a pillanatban raktam le a könyvet, de már most azt érzem, hogy újra kell kezdenem, hátha véletlen átsiklottam pár érdekesség felett.
Legszívesebben minden emberrel elolvastatnám ezt a könyvet, mert minden oldala aranyat ér. Ha olvasod ezt az értékelést, pár dolgot szeretnék kérni tőled. Menj el a legközelebbi könyvtárba vagy könyvesboltba, szerezd meg ezt a könyvet, olvasd el majd aludj. Hidd el, megéri, meg fogja változtatni az életed a lehető legjobb módon;)

>!
Akkord, Budapest, 2019
408 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632521299
Tavaszmost>!
Matthew Walker: Miért alszunk?

Matthew Walker: Miért alszunk? Az alvás és az álmok hatalma

Ez a szórakoztató és érdekes könyv megajándékozott egy új felismeréssel. Meggyőzött arról, hogy az alvás ugyanolyan fontos az egészségünk és jólétünk szempontjából, mint a megfelelő étkezés és testmozgás. Ezt persze mindenki „tudja”, a könyv elolvasása után azonban ez tudatosodik is és hajlandó vagyok elhinni a borító szövegét: „ (Az alvás…) A legjobb módszer arra, hogy egészségesebbek, fittebbek, boldogabbak legyünk és lassítsuk az öregedés folyamatát”.
Ha egy notóriusan kevesen alvó meggyőzhető, ez az könyv, amelyre azt lehet mondani: megváltoztatja az életed, százszorosan is megéri az árát.
A rossz hír az, hogy a szerző arra is felhívja a figyelmet, hogy életmódunk és gondolkodásunk milyen veszélyeket jelent egyéni és társadalmi szinten is. Nem megfelelő az időbeosztásunk; a fáradságot, kialvatlanságot nem súlyos kockázati tényezőnek tekintjük, amit ugyanúgy el kell kerülni, mint a túlzott evést vagy alkoholfogyasztást. A korán kelő iskolásoktól kezdve a kialvatlan orvosok, sofőrök, több műszakban dolgozó emberek és sokáig fennmaradók nem csak maguk szenvedik el az alváshiány következményeit, hanem balesetek, rosszabb hangulat és munkavégzés formájában környezetükre is kiterjesztik.
Jó lenne, ha az egészséges és elegendő alvás lenne a XXI. század „új diétája”, amely azonban ingyenes, nem követel különleges ismereteket, „csak” odafigyeléssel megvalósítható.
Addig is, igény szerint már ma este is vételezhetünk magunknak egy kicsit többet a csodaszerből…


Hasonló könyvek címkék alapján

Magyar alváskönyv
Zoller Rezső: Horkolás, légzéskimaradás
Henry Marsh: Kezemben az életed
Giulia Enders: Bélügyek
Mindent az emberi testről
Anthony Smith: Testünk titkai
Jan Stradling: Nézzük csak! – Az emberi test
Georg Fink: Gyermekálmok
Alice Robb: Miért álmodunk?
Rüdiger Dahlke: Az alvás mint ősi energiaforrás