Töréspont (Star Wars: Klónok háborúja 1.) 40 csillagozás

Matthew Stover: Töréspont

Röviddel ​a szörnyű geonosisi csata után Mace Windu mesternek vissza kell térnie a szülőbolygójára, hogy megoldjon egy válságot, ami akár az egész Köztársaságra hatással lehet.
A Haruun Kal a köztársaságiak és a szeparatisták csataterévé vált. A Jedik a bolygóra küldték Depa Billaba mestert, hogy képezze ki az őslakókat a szeparatisták elleni harcra,
akik harci droidjaikkal ellenőrzik a bolygó felszínét. A szeparatisták azonban váratlanul elhagyják a régiót, ennek ellenére Depa nem tér vissza a Coruscantra. Csak
egyszer jelentkezik, egy tömegmészárlás helyszínéről. Őrületről, sötétségről és gyilkosságokról beszél, úgy mintha ő maga állna mindezek hátterében.
Mace Windunál jobban senki sem ismeri Depát. Csakis ő képes megtalálni egykori tanítványát és kideríteni, hogy mitől változott meg. Mace­-nek bele kell vetnie magát a Haruun Kal őserdeibe. Hátrahagy mindent, kivéve a béke és a volt tanítványa iránti elkötelezettségét, ám hamarosan szembe kell néznie… (tovább)

>!
Szukits, Szeged, 2015
444 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973348 · Fordította: Szente Mihály

Enciklopédia 38

Szereplők népszerűség szerint

Obi-Wan Kenobi · Anakin Skywalker · Yoda · Qui-Gon Jinn · Padmé Amidala · Mace Windu · Palpatine · Dooku gróf · jedi · Jango Fett · Depa Billaba · Finis Valorum · Nick Rostu · Nute Gunray

Helyszínek népszerűség szerint

Jedi Templom · Galaxis · Geonosis · iroda


Kedvencelte 10

Most olvassa 3

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

>!
Dominik_Blasir
Matthew Stover: Töréspont

Matthew Stover az a szerző, aki amúgy nem ír olyan nagyon szépen, viszont műfajában mégis szinte verhetetlen: kevés könyvvel találkoztam ebben az univerzumban, ami ennyire képes maga alá gyűrni. A Töréspont talán a legjobb Star Wars regény, amit valaha is olvastam.
Itt azt is elmondom, hogy miért: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2016-04-29+…

>!
PAVideoStudio
Matthew Stover: Töréspont

Komor, sötét hangulatú zseniális történet, egyedi szereplőkkel és komoly pszichológiai témával. A legenda szerint (milyen ironikus kifejezés) a regényt még George Lucas is olvasta, és annyira tetszett neki, hogy engedélyezte Matthew Stovernek A Sith-ek bosszúja regényváltozatának megírását.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/iLZa4LN1HvY

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

>!
sirszalhasogato P
Matthew Stover: Töréspont

Öröm azért néha olyan szerzőtől is olvasni, aki megérti és elfogadja a Jedi-filozófiát, nem csak felforgatni akarja, vagy renegátokkal teletömni a Rendet.
Emellett, illetve valószínűleg ezzel kölcsönhatásban, ez egy nagyon sötét könyv, ahol állandóan rossz döntések közül kell választani. Star Wars-életérzés mondjuk emiatt nem sok szorult bele sajnos, viszont a lezárás a regény többi részéhez méltón egyszerre tud keserű és megnyugtató lenni.

3 hozzászólás
>!
Hippoforaccus 
Matthew Stover: Töréspont

Egy három részre osztott könyv, aminek az első két része után én már eltemettem, mert ezek nagyon nem tetszettek. Mintha David Attenborough-t olvastam volna arról, ahogy Windu megküzd a dzsungellel, a különböző kórságokkal, és élőlényekkel. Szóval egy lehangoló utikönyv teletűzdelve Mace naplóbejegyzéseivel, ami engem szintén zavart. Nem is említve, hogy Billiba mester fénykardja hol zöld, hol meg lila (most komolyan, az ilyenre miért nem lehet figyelni? Legalább négy alkalommal vált színt).
A harmadik rész, vagyis a Töréspont viszont kárpótolt az első kettőért. Mintha egy teljesen más írótól származna. Egy tömény adrenalinbomba, amin még nevetni is lehet. Szóval pontosan nekem való.

>!
GitarGavaller
Matthew Stover: Töréspont

A többi Star Wars történethez képest jóval sötétebb hangulatú regény. Mace Windu karaktere nekem kicsit eltért a filmekben látott határozott személytől, itt egy kétségeivel küzdő és gyakran esendő ember szerepel.

>!
Kóródi
Matthew Stover: Töréspont

Tetszett, hogy a titokzatos Windu mesterről, származásáról és szülőbolygójáról többet megtudhatunk. Például, hogyan került a templomba. Érdekes volt egyre többet megtudni Mace Erőképességéről, mert eddig csak egy könyvben olvashattunk róla, mégpedig a Sithek bosszújában. A cím, mint Töréspont, összefügg Mace képességével. Ami nem más, mint az, hogy az Erő segítségével meglátja az emberek és helyzetek közötti töréspontokat. A kusza cselekményszál lassan bontakozik ki. Windu nehézkesen halad előre. Saját tapasztalatai alapján kell rájönnie az erdő rejtelmeire, törvényeire. A mester eltökélten, céljának teljes tudatában, Jedihez méltóan halad a megoldás felé. Így aki többet szeretne megtudni Windu mesterről, a gondolkozásáról, hozzáállásáról és belső értékeiről azoknak érdemes elolvasni. Hiszen az egész könyv alapozik Mace belső vívódására. Ezek megismeréséről, pedig a saját naplóbejegyzései gondoskodnak.

Teljes véleményemet itt olvashatjátok: https://coruscantcitizen.wordpress.com/2016/04/03/matth…

>!
Trillian
Matthew Stover: Töréspont

Érdekes könyv volt. A leírások picit hosszúak voltak, de nem zavaróan, és jól bemutatták azt amit kellett. Windu mestert nem ilyennek képzeltem el filmek alapján, bár az utolsó részben valamennyire már hasonlított az általam elképzelt jedihez. És emiatt eleinte nem nagyon tetszett a naplója, bár még így is jó volt bepillantást nyerni a gondolataiba. Talán az is közrejátszott, hogy az első két részt a bolygó és csodás élővilágának (főként az erdő és lakói) bemutatása miatt unalmasabbra sikerült az akciódús harmadik rész mellett. De így is tetszett a történet.

>!
Mr_Catharsis91
Matthew Stover: Töréspont

Nagyon jó kis SW-könyv, főleg Mace dilemmái és fejtegetési tetszettek benne. Az őserdő leírása meg valóban egészen hátborzongató és magába szippantó. Érdekes volt összeegyeztetni a filmben megjelenő Mace-et a könyvben leírttal. Végig Samuel L. Jackson volt a fejemben, de ebben a könyvben a rá helyezkedő hangsúly miatt jóval nagyobb mozgásteret is kapott az a színészi játék, aminek szilánkjait már láthattuk a filmekben.

>!
Llorente
Matthew Stover: Töréspont

Kicsit vegyesek az érzéseim a könyvvel kapcsolatban. Amikor azt láttam, hogy Mace Windu mesterről szól majd a könyv akkor nagy lelkesedéssel kezdtem hozzá. A lelkesedés azonban hamar abbamaradt, mert a történet eleje unalmasan indul. A fejezetek is olyanok, hogy néha teljesen követhető és van izgalom, néha meg nagyon el lehet veszni a részletekben. Mace Winduról viszont sok mindent meglehetett tudni, és nem csak azt, hogy ő a lila fénykardú Jedi mester. Szóval összeségében azért jó volt a történet, főleg a végjáték tetszett.

>!
Eynregiujkonyvek I
Matthew Stover: Töréspont

Nagyon „kemény” könyv, komoly filozofálgatás és drámai események. Értéke, hogy túlmegy a szórakoztatáson, el akar gondolkoztatni, hátránya, hogy fárasztó és eléggé negatív hangulatú. Jó hosszú és kimerítő értékelésem, kritikám itt olvasható: http://regiujkonyvek.blogspot.hu/2016/04/matthew-stover…


Népszerű idézetek

>!
Hippoforaccus 

Mace még padavan korában szerelte össze az első fénykardját. Mire először kezébe vehette és bekapcsolhatta, már három éve álmodozott róla. Annyiszor képzelte el, hogy ott létezett az elméjében, minden részletében tökéletesen. A megépítése nem készítés volt, hanem megvalósítás. Fogta a mentális képet, és valósággá változtatta. A fémelemek, a kristály, a részecskesugárzó és az energiacella csupán egy-egy kifejeződés volt. A valódi fénykardja csakis az Erőnek abban a részében létezett, amit az elméjének nevezett.
A fénykardja nem fegyver volt. A fegyyvereket el lehetett lopni, meg lehetett semmisíteni. Sok harcos a barátjának tekintette a fegyverét, még nevet is adott neki. Mace ugyanúgy nem nevezte el a kardját, ahogyan nem tette a karjával. Messze járt már attól a fiútól, aki annak idején, negyvenegy évvel ezelőtt elképzelte a kard formáját, és a mai kardja sem egyezett azzal, amelyiket az a kilencéves fiú megálmodott. Azzal párhuzamosan, hogy tett egy-egy lépést az útján, egyre többet tudott az Erőről, apránként átépítette a kardját. Újrateremtette. Vele együtt fejlődött.

Kapcsolódó szócikkek: adegai kristály · az Erő · fénykard · Mace Windu
>!
PAVideoStudio

– Ez nem a jóról és a gonoszról szól – válaszoltam. – Hanem az Erő alapvető természetéről. A Jedik nem erkölcstanítók. Ez egy széles körben elterjedt tévhit. Mi alapjában véve rendkívül gyakorlatiasak vagyunk. A Jedik nem azért önzetlenek, mert jók akarnak lenni, hanem mert így biztonságos. Ha a saját céljainkra használjuk az Erőt, az rendkívül veszélyes. Ebbe a csapdába még a legjobb, legkedvesebb, legfigyelmesebb Jedi is beleeshet. Ez az út oda vezet, amit mi úgy nevezünk: a sötét oldal. A jó cselekedetek végrehajtására szánt hatalom végül csak hatalom lesz. Egy puszta erő. Egy önmagáért való cél. Ez az őrület egyik formája, amelyre a Jedik rendkívül fogékonyak.

150. oldal, 6. fejezet – Töréspont (Szukits, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Mace Windu
>!
Hippoforaccus 

– Ez a naplóm.
– Aha, láttam, hogy beszélsz bele…
– Igen beszámolok a a Haruun Kalla kapcsolatos benyomásaimról és tapasztalataimról – magyarázta Mace – , a Jedi könyvtárnak.
– Hűha, én is benne vagyok?
– Igen (…)
– Azt a… – ámuldozott Nick. Ezt nevezem! Az összes Jedi csinál ilyet?
– Azt hiszem Depa nem. Miért kérded?
– Csak… csak furcsa tudod? Gondold el, a nevem bekerül a Jedi Könyvtárba!
– Igen.
– Huszonötezer év feljegyzései!
(…)
_– (Nick Rostu őrnagy hangja): – Hé, már megy? Szóval, már izé… hallanak engem?
Igen.
(Rostu) Azt a… akkor lehet, hogy ezer év múlva egy idegen Jedi előkotorja ezt valahonnan, és olyan lesz ez az egész, mintha ezer évvel korábbról köszönnék neki? Űdvözöllek, te majomképű balfék, akárki legyél is…_

Kapcsolódó szócikkek: Mace Windu · Nick Rostu
>!
Saileach P

A következő tanítás: Yoda elhúzta a csörgőt, és én – egy gyermek ösztönös akaratával – nem voltam hajlandó elengedni, mindkét kezemmel tartottam, és mindazzal az Erővel, amit meg tudtam idézni. A csörgő eltört, ami számomra akkor felért a világvégével. Yoda így mutatta meg, hogy Jedinek nem szabad kötődnie senkihez és semmihez. Mert ha túl erősen kapaszkodunk valamibe, amit szeretünk, könnyen megsemmisíthetjük.
És a szívünket is összetörhetjük.

37. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mace Windu · Yoda
>!
verone

Mace Windu naplójából

Álmaimban mindig helyesen cselekszem.
Álmaimban sokszor állok ott, azon az erkélyen. A Geonosison. Árnyakkal sávozott, narancssárga ragyogás hasít a szemembe. Odalent a homokon: Obi-van Kenobi, Anakin Skywalker és Padmé Amidala szenátor. Az elnagyoltan kivésett páholyban pedig, tőlem karnyújtásnyi távolságra: Nute Gunray. És tőlem kardcsapásnyi távolságban Jango Fett.
És Dooku mester.
Nem, ő már nem mester. Dooku gróf.
Nem szoktam még meg, hogy így szólítsam. Még az álmaimban sem.

7. oldal, Bevezetés - Veszélyes eszmélés (Szukits, 2015)

>!
verone

A kitonak és a pho ph'eahi folytonos veszekedése hallatán Mace azt kívánta, bárcsa lenne nála füldugó. Vagy bárcsak kivághatná az űrbe a kellemetlen alakokat. Vagy csak megsüketülne egy időre.

33. oldal, 1. fejezet - Megérkezés (Szukits Könyvkiadó, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Mace Windu
>!
Hippoforaccus 

– Megesküdtél, hogy a Köztársasághoz méltó módon fogsz viselkedni.
– Ami azt jelenti, hogy nem viizelhetek be, és nem zokoghatok, mint egy csecsemő?

Kapcsolódó szócikkek: Mace Windu · Nick Rostu
>!
PAVideoStudio

– A különbség magukban az ösztönökben van – mondtam, és belekezdtem egy újabb magyarázatba. – Egy képzetlen Erő-használó is birtokolhat ugyanakkora hatalmat, mint a legnagyobb Jedi. Nézd csak meg […]. De képzetlen, és azokat az ösztöneit használja, amiket a természettől kapott. Ez amúgy a Jedi egyik legnagyobb ellentmondása: az ösztönök, amiket használunk, egyáltalán nem ösztönök. A felkészítés termékei, amelyek pont a rendkívül intenzív felkészítés hatására átveszik a természetes ösztönök helyét. Ezért kell a felkészítésnek már kisgyerekkorban elkezdődnie. Hogy kicserélődjenek a természetes ösztöneink – a mások feletti uralomra való törekvés, az önzés, a harag, a félelem, és hasonlók – a… nevezzük úgy: Jedi ösztönökre, vagyis a mások szolgálatára, a mértéktartásra, az önzetlenségre és az együttérzésre. A legidősebb gyermek, akit valaha elkezdtünk felkészíteni, kilencéves volt, és sokat vitatkoztunk miatta. Ez a vita, hadd tegyem hozzá, azóta sem ért véget, holott már tíz éve tart. Ha valaki Jedi, az azt jelenti, hogy fegyelmezett rendet kényszerít rá a természetére, ahogyan alapjában véve a civilizáció is egy fegyelmezett rend, amit rákényszerítenek az értelmes lények természetes ösztöneire. Mert a béke természetellenes állapot. A béke a civilizáció terméke. A békés vademberek mítosza pontosan az, aminek mondják: mítosz. Civilizáció nélkül valamennyien egy gyilkos őserdőben élnénk. Menjen oda valaki a békés vademberek közé, gyújtsa fel a veteményüket, ölje meg az állataikat, vagy szorítsa ki őket a vadászterületükről. Azt fogja látni, hogy nem sokáig maradnak békések. Nem pontosan ez történt itt, a Haruun Kalon is?
Rövid szüntet tartottam, hogy Nick megemészthesse az eddig hallottakat, aztán folytattam:
– A Jedik nem a békéért harcolnak. Ez csak egy jelmondat, és félrevezető, mint a jelmondatok általában. A Jedik a civilizációért harcolnak, mert csakis a civilizáció teremt békét. Azért harcolunk az igazságért, mert a civilizáció sziklakemény alapja az igazság. Egy igazságtalan civilizáció homokra épül, és az első vihar romba dönti.
– […] ereje a természetes ösztöneiből ered, de rajta uralkodnak is az ösztönei úgy, ahogyan egy Jedin soha. Egyetlen Jedi is, aki enged a természetes késztetéseinek, akár azért, hogy uralkodjon mások felett, akár azért, hogy kivívja mások tiszteletét, vagy hogy sikert arasson, netán, hogy bosszút álljon, szörnyű pusztításra képes, szó szerint elképzelhetetlen károkat okozhat.
[…]
– Csakis úgy győzhetjük le azokat – mondtam végül –, akiket az ösztöneik irányítanak, hogy teljesen és könyörtelenül uralkodunk a saját ösztöneinken. Ez az egyetlen reményünk.

280-281. oldal, 12. fejezet – Töréspont (Szukits, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Mace Windu
>!
Saku28

Yodából a derűs tudás érzete áradt, amibe jócskán vegyült az igazi bölcseket jellemző, gonoszkodó humorból.

Kapcsolódó szócikkek: Yoda
>!
verone

Yoda mesterrel senki sem vitatkozott. Ezt a Jedik már gyerekkorukban megtanulták a Templomban. És sosem felejtették el.

13. oldal, Bevezetés - Veszélyes eszmélés (Szukits Könyvkiadó, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: gyerekkor · jedi · Jedi mester · Jedi Templom · vita · Yoda

A sorozat következő kötete

Star Wars: Klónok háborúja sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Pierce Brown: Hajnalcsillag
Orson Scott Card: Végjáték
Orson Scott Card: Ender árnyéka
John Scalzi: Vének háborúja
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
Dan Simmons: Ílion
Frank Herbert: Frank Herbert teljes science fiction univerzuma 1.
Robert N. Charrette: A határvidék farkasai
John Scalzi: Az utolsó emperátor
Joe Haldeman: Örök háború