Luke ​Skywalker és a Mindor árnyai 31 csillagozás

Matthew Stover: Luke Skywalker és a Mindor árnyai

A lázadók győzelmet arattak. Az uralkodó és Darth Vader halott. Megkezdődött az Új Köztársaság megteremtése, de a béke korszaka még nem köszöntött be. Birodalmi főtisztek és kormányzók próbálják visszaszerezni mindazt, amit elvesztettek, kalózok fosztogatják az csillaghajókat, űrállomásokat és felszíni településeket. Ráadásul feltűnik egy ismeretlen hadúr, aki rendkívül hatékonyan igyekszik kiterjeszteni a hatalmát.
Luke Skywalker és társai elhatározzák, hogy lecsapnak az ellenség legfontosabb bázisára a Mindoron, mielőtt túl késő lenne. Azonban nem is sejtik, hogy ezzel a titokzatos Shadowspawn Nagyúr kezére játszanak. A rejtélyes erőknek parancsoló férfi a háború utolsó időszakában a Peremvidéken rejtőzött, de most visszatért, hogy flottája és rohamosztagosai segítségével meghódítsa az egész Galaxist.

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Szukits, Szeged, 2012
380 oldal · ISBN: 9789634972518 · Fordította: Szente Mihály

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Han Solo · Luke Skywalker · Chewbacca · Lando Calrissian


Kedvencelte 2

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
Razor SMP
Matthew Stover: Luke Skywalker és a Mindor árnyai

Stover már letette a névjegyét a Star Wars írók közt a jók sikerült Sith-ek bosszúja adaptációjával (magyarul legalábbis ez volt az egyetlen, amit olvashattunk tőle), így nagy reményekkel vágtam neki ennek a regénynek. Szerencsére nem kellett csalódnom, Matthew érti a dolgát. Míg az előző SW-regénye meglehetősen komor történet volt, a Mindor árnyai hozza a klasszikus trilógia könnyed hangulatát, jókat nevettem a Han-Leia-Csubi trió és Lando ténykedésein. Luke szála komolyabb, talán ez lehetett az oka, hogy pár helyen kevésbé élveztem, inkább ugrottam volna vissza a többiekre.
A történet szerintem szépen beilleszkedett az adott időperiódusba, ráadásul Stover több ponton szépen hozzákapcsolta az előzménytrilógiához, a későbbi Thrawn-trilógiára tett két utaláson (én legalábbis ennyit vettem észre) pedig már csak nevetni tudtam. Luceno-hoz hasonlóan ő is beleásta magát rendesen az univerzumba, rengeteg fajos-hasonlatot sorakoztat fel, (amiknek nagy részéről azt sem tudtam mi fán terem) ill. nem fél az átlagtól eltérő technológiákat sem használni (gondolok itt pl. a TIE Defenderekre).
Összességében szerintem ez egy jó regény. Azoknak, akik szerették a klasszikus trilógiát és/vagy komálták a Brian Daley-féle Han Solo-trilógiát (ami előtt ez a könyv egyfajta tisztelgés szeretne lenni), mindenképp ajánlom elolvasásra.

>!
Szukits, Szeged, 2012
380 oldal · ISBN: 9789634972518 · Fordította: Szente Mihály
>!
Hippoforaccus
Matthew Stover: Luke Skywalker és a Mindor árnyai

Na ez az a könyv ami teljesen megoszt. Szemben azzal, hogy itt is elolvashatjuk ( http://moly.hu/idezetek/640021 ) bár nem hinném, hogy ezt bárki is végigolvassa Csubakka morgását, és olyan hasonlatokat kapun ( http://moly.hu/idezetek/640024) amiknek a világon semmi hasznát nem vesszük, olyan történetet és karakterkidolgozásokat kapunk, hogy ihaj. Szóval, ha nem is feledteti a jó sztori ezeket a kissé idegesítő részleteket, de legalább megéri azokat a pillanatnyi sokkokat, amiket okoznak.

>!
Trillian
Matthew Stover: Luke Skywalker és a Mindor árnyai

Izgalmas könyv volt. A Sith- alkímia picit fura volt nekem, de amúgy jó könyv volt. Tetszett a bábok irányítása, a csaták, az Olvasztók, és a megrendezett Shadowspan-os jelenet is, és még jó pár dolog. Jó volt, hogy Luke sem tökéletes, ő is képes kételkedni. A vádemelés maga ellen nem tetszett, de amivel a megbízottja visszatért az annál inkább. De Csubi mondatait továbbra sem szeretném többet leírva látni.

>!
Ebe_Endocott
Matthew Stover: Luke Skywalker és a Mindor árnyai

Hmm, elég furcsa könyv volt, egyedi stílussal, ami nyilván célja is volt az írónak, kár hogy olyasvalaki kísérletezett, akinek az eddigi SW könyvei kiemelkedően jók voltak. A történet is kicsit fura, bizonyos szempontból túl beszűkült (egy bolygón játszódik végig) másból meg túl elrugaszkodott, és elég hihetetlen dolgok történnek benne. A szereplők tetszettek, de azt nem értem, miért kellett belekeverni pl az alteret, ráadásul úgy, mintha az a legtermészetesebb dolog lenne, holott máshol nemigen tesznek róla említést, az elején meg is zavart rendesen. (Rövid utánanézés alapján inkább valami Star Trekes dolog.) Tetszett, hogy visszahozta korábbi szereplőit, illetve voltak bőven vissza, sőt előreutalások is, és noha a karakterek sokszor túltolták a vicceskedést, a végén kiderült, hogy miért volt ez így… Lehetett volna jobb is.

>!
Eszchan
Matthew Stover: Luke Skywalker és a Mindor árnyai

Ezt a könyvet még akkor kezdtem el olvasni, amikor megjelent. És most fejeztem be. Többször is félre raktam, vagy csak megálltam olvasás közben, és némán sírtam a szenvedéstől. Értem én, hogy retro, meg stb., de nem kellett volna ezt erőltetni. Ennyi erővel fanfictionök is jelenhetnének meg ezerszámra, a többségük még jobb is, mint ez…

>!
Vakulya_Norbert I
Matthew Stover: Luke Skywalker és a Mindor árnyai

Ez egy fanfiction.
Egészen jól indul, egészen jól elkapja a főbb szereplők jellemvonásait, hogy aztán olyan ötletekkel és megoldásokkal operáljon, ami a lelkes amatőrök sajátja.
Nagy csalódás egy olyan szerzőtől, aki olyan jól vetette papírra a Sith-ek bosszúját.

1 hozzászólás
>!
PAVideoStudio P
Matthew Stover: Luke Skywalker és a Mindor árnyai

Tetszett. A Sötéthez kapcsolódik az egyik legjobb gondolatmenet. Lando…bírom a szövegét.:D
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: http://youtu.be/YXmvDKawfXE

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

>!
caseyjones
Matthew Stover: Luke Skywalker és a Mindor árnyai

Szerintem borzasztó volt, nem értem, sokan miért magasztalják az egekbe. Jó, annyira nem kegyetlenül vészes, egyszer el lehet olvasni, de tele van annyi kreténséggel, hogy csak na. Kezdve azzal, hogy a regényből kiderül, a Star Wars univerzumán belül vannak úgynevezett holofilmek, amelyek Luke-ék kalandjait dolgozzák fel, csak egy kicsit másképp. Nekem ez annyira különös, szürreális volt. Ettől egyszerűen nem tudtam komolyan venni az egészet. A másik, hogy fény derül arra, hogy Shadowspawn Nagyurat egy Cronal nevű tag irányítja távolról, aki képes manipulálni emberek agyát. Ezzel szintén ugyanúgy voltam, mint a holofilmes marhasággal. A karakterek közül Luke felettébb furcsa volt, az eredeti trilógiában nem ilyen karakterként ismertük meg. Nem voltak ott olyan elmés megszólalásai, mint ebben a könyvben. Han és Leia viszont kifejezetten tetszettek, ahogy 3PO, Chewie, Lando, Wedge, valamint R2 is. Totálisan olyanok voltak, mint az OT-ben. A Mindor bolygó szerintem remek volt, ilyen érdekes és egyedi bolygóval már rég találkoztam a Star Wars világában. A fekete rohamosztagosok is bejöttek. Meg az enyhe horrortöltet sem volt rossz húzás (gondolok itt az Olvasztókra). Kár ezért a regényért, mert a sztoriból sok mindent ki lehetett volna hozni, és roppant jól is indult a kötet, de aztán megjelentek a már említett kreténségek, amik nálam tönkretették az egészet. A Jedi próbánál, illetve A közelgő viharnál még mindig jobb.

>!
lustica P
Matthew Stover: Luke Skywalker és a Mindor árnyai

Imádtam! Tudom elcsépelt téma már az új köztársaság időszaka, mégis a élvezettem olvastam a trióról a történetet. Élvezetes, pörgős cselekménnyel.


Népszerű idézetek

>!
Tirpák

– Ismertem Jediket. Sok-sok évvel ezelőtt. De ezekből az ismeretségekből nem származott örömöm. Azt hittem, soha többé nem fogok Jedikkel találkozni, és örültem ennek. De tévedtem, amikor örültem. Most boldog vagyok, hogy megismertelek, Luke Skywalker. Te több vagy náluk.
– De hát… – felelte Luke, aztán megcsóválta a fejét. – Úgy értem, köszönöm, de nagyon keveset tudok…
– Legalábbis ezt hiszed. De én mondom neked, te jobb vagy, nagyobb vagy, mint a régi idők Jedijei.
Luke csak a homlokát ráncolta, és ismét megcsóválta a fejét,
– Ezt miért mondod?
– Mert a régi idők lovagjaival szemben, Luke Skywalker… te nem félsz a sötétségtől.

Kapcsolódó szócikkek: Luke Skywalker
>!
Hippoforaccus

Ha már túl öreg leszek ahhoz, hogy jól nézzek ki, színes egyéniségnek kell lennem.

229. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Han Solo
2 hozzászólás
>!
Hippoforaccus

Klick az eredeti Fettek közé tartozott. Végigharcolta az egész Klónháborút, a Geonosistól kezdve egészen a Jedi-lázadásig, és büszke volt rá. Ezen az egyetlen ponton engedett a hiúságának; még nevetségesen csengő neve is hidegen hagyta, amelyet egy magát humorosnak tartó Jedi-padavan ragasztott rá több mint 20 évvel ezelőtt. A Klick, vagyis a „kilométer” rövid változata az eredeti – TP1000 – azonosítójára utal.

49. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Geonosis · klón katonák · Klónháború · padawan
>!
Hippoforaccus

Csubakka hamarosan beleeresszkedett az ülésébe, bekötötte magát, és mogorván megjegyezte:
– Baroough vongnngar rov-oo-vargh!
– Magam sem mondhattam volna szebben – dörmögte Han

126. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Chewbacca · Han Solo
>!
Tirpák

Amit Yoda és Ben sötét oldalnak hívtak, az valójában nem sötét. Semmi köze a látható fény spektrumához. Az Erő sötét oldala csupán egy kifejezés. Egy összefoglaló rövidítés, ami a negatív tulajdonságok tágas tartományát jellemzi. Maga is metafora.
Nevezhették volna a gonosz oldalnak is, vagy a halál és pusztítás oldalának, vagy a Galaxist rabigába hajtó oldalnak. De nem tették.
A sötét oldalnak nevezték.

Kapcsolódó szócikkek: az Erő sötét oldala · Obi-Wan Kenobi · Yoda
>!
Ebe_Endocott

Lando szinte egész eddigi életében azzal keresett pénzt, hogy szempillantás alatt kiértékelte az esélyeket és a lehetőségeket. Az évek alatt kifinomodott ösztöneinek sugallatára egész jónak ítélte az ötletet, és gondosan elraktározta az emlékezetében későbbi megfontolásra. Elvégre számos olyan rendszer akadt, amelybe az intenzív sugárzás miatt a hagyományos hajók nem hatolhattak be. De egy repülő pajzs, ami menedéket nyújthat a ki-be röpködő gépeknek?
Ebben bizony számos érdekes lehetőség rejtőzött…

308. oldal, 15. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Lando Calrissian
1 hozzászólás
>!
Hippoforaccus

A Falcon úgy tört fel az immáron folyékony kőzet felszínére, mint a szökellve menekülő gnooroopot üldöző aquariai démonpolip.

292. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Millennium Falcon
1 hozzászólás
>!
Ebe_Endocott

Cronal titokban utazott az Ismeretlen Régiók mélyén, és a látomásait követve eljutott olyan világokra, amelyeknek az emléke még a legendákból is kiveszett. A Gunninga-rés csillagközi terében sodródó holdfák között megtalálta és összegyűjtötte a Taurannik-kódex foszlányait, amelyek a Muurshantre Kihalás idején szóródtak szét, százezer évvel ezelőtt. A tiltott könyvben elrejtett utalások aztán elvezették őt a Valtaullu Felhőhöz, és egy szétzúzott aszteroidaövhöz, egy bolygó méretű templom maradványaihoz. Ezt az óriási szentélyt Kormán Lao építtette valaha, Kanzer Száműzöttjei nevezetű rég eltűnt démonimádó hüllőfaj Pusztító Nagyura. A templom romjai között talált írásokból Cronal megtudta, hogy ki kell szabadítani Dathka Graush elkorcsosult szellemét a korribani Golg-völgyben lévő nyughelyéről, el kell fognia, hogy kicsikarhassa belőle és megismerhesse a Sith alkímia legféltettebb titkait, amelyeket az a régi zsarnok magával vitt a sírba.

169. oldal, 10. fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Isaac Asimov: Második Alapítvány
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
Isaac Asimov: Alapítvány
Isaac Asimov: Alapítvány és Birodalom
John Scalzi: Vének háborúja
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár
John Jackson Miller: Kenobi
John Scalzi: Szellemhadtest
Orson Scott Card: Végjáték 2.