Luke ​Skywalker és a Mindor árnyai 20 csillagozás

Matthew Stover: Luke Skywalker és a Mindor árnyai

A lázadók győzelmet arattak. Az uralkodó és Darth Vader halott. Megkezdődött az Új Köztársaság megteremtése, de a béke korszaka még nem köszöntött be. Birodalmi főtisztek és kormányzók próbálják visszaszerezni mindazt, amit elvesztettek, kalózok fosztogatják az csillaghajókat, űrállomásokat és felszíni településeket. Ráadásul feltűnik egy ismeretlen hadúr, aki rendkívül hatékonyan igyekszik kiterjeszteni a hatalmát.
Luke Skywalker és társai elhatározzák, hogy lecsapnak az ellenség legfontosabb bázisára a Mindoron, mielőtt túl késő lenne. Azonban nem is sejtik, hogy ezzel a titokzatos Shadowspawn Nagyúr kezére játszanak. A rejtélyes erőknek parancsoló férfi a háború utolsó időszakában a Peremvidéken rejtőzött, de most visszatért, hogy flottája és rohamosztagosai segítségével meghódítsa az egész Galaxist.

Eredeti mű: Matthew Stover: Luke Skywalker and the Shadows of Mindor

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Szukits, Szeged, 2012
380 oldal · ISBN: 9789634972518 · Fordította: Szente Mihály

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Han Solo · Luke Skywalker · Chewbacca · jedi


Kedvencelte 2

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
Razor SMP
Matthew Stover: Luke Skywalker és a Mindor árnyai

Stover már letette a névjegyét a Star Wars írók közt a jók sikerült Sith-ek bosszúja adaptációjával (magyarul legalábbis ez volt az egyetlen, amit olvashattunk tőle), így nagy reményekkel vágtam neki ennek a regénynek. Szerencsére nem kellett csalódnom, Matthew érti a dolgát. Míg az előző SW-regénye meglehetősen komor történet volt, a Mindor árnyai hozza a klasszikus trilógia könnyed hangulatát, jókat nevettem a Han-Leia-Csubi trió és Lando ténykedésein. Luke szála komolyabb, talán ez lehetett az oka, hogy pár helyen kevésbé élveztem, inkább ugrottam volna vissza a többiekre.
A történet szerintem szépen beilleszkedett az adott időperiódusba, ráadásul Stover több ponton szépen hozzákapcsolta az előzménytrilógiához, a későbbi Thrawn-trilógiára tett két utaláson (én legalábbis ennyit vettem észre) pedig már csak nevetni tudtam. Luceno-hoz hasonlóan ő is beleásta magát rendesen az univerzumba, rengeteg fajos-hasonlatot sorakoztat fel, (amiknek nagy részéről azt sem tudtam mi fán terem) ill. nem fél az átlagtól eltérő technológiákat sem használni (gondolok itt pl. a TIE Defenderekre).
Összességében szerintem ez egy jó regény. Azoknak, akik szerették a klasszikus trilógiát és/vagy komálták a Brian Daley-féle Han Solo-trilógiát (ami előtt ez a könyv egyfajta tisztelgés szeretne lenni), mindenképp ajánlom elolvasásra.

>!
Szukits, Szeged, 2012
380 oldal · ISBN: 9789634972518 · Fordította: Szente Mihály
>!
Hippoforaccus P
Matthew Stover: Luke Skywalker és a Mindor árnyai

Na ez az a könyv ami teljesen megoszt. Szemben azzal, hogy itt is elolvashatjuk ( http://moly.hu/idezetek/640021 ) bár nem hinném, hogy ezt bárki is végigolvassa Csubakka morgását, és olyan hasonlatokat kapun ( http://moly.hu/idezetek/640024) amiknek a világon semmi hasznát nem vesszük, olyan történetet és karakterkidolgozásokat kapunk, hogy ihaj. Szóval, ha nem is feledteti a jó sztori ezeket a kissé idegesítő részleteket, de legalább megéri azokat a pillanatnyi sokkokat, amiket okoznak.

>!
Trillian26 
Matthew Stover: Luke Skywalker és a Mindor árnyai

Izgalmas könyv volt. A Sith- alkímia picit fura volt nekem, de amúgy jó könyv volt. Tetszett a bábok irányítása, a csaták, az Olvasztók, és a megrendezett Shadowspan-os jelenet is, és még jó pár dolog. Jó volt, hogy Luke sem tökéletes, ő is képes kételkedni. A vádemelés maga ellen nem tetszett, de amivel a megbízottja visszatért az annál inkább. De Csubi mondatait továbbra sem szeretném többet leírva látni.

>!
Eszchan
Matthew Stover: Luke Skywalker és a Mindor árnyai

Ezt a könyvet még akkor kezdtem el olvasni, amikor megjelent. És most fejeztem be. Többször is félre raktam, vagy csak megálltam olvasás közben, és némán sírtam a szenvedéstől. Értem én, hogy retro, meg stb., de nem kellett volna ezt erőltetni. Ennyi erővel fanfictionök is jelenhetnének meg ezerszámra, a többségük még jobb is, mint ez…

>!
PAVideoStudio
Matthew Stover: Luke Skywalker és a Mindor árnyai

Tetszett. A Sötéthez kapcsolódik az egyik legjobb gondolatmenet. Lando…bírom a szövegét.:D
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: http://youtu.be/YXmvDKawfXE

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

>!
lustica P
Matthew Stover: Luke Skywalker és a Mindor árnyai

Imádtam! Tudom elcsépelt téma már az új köztársaság időszaka, mégis a élvezettem olvastam a trióról a történetet. Élvezetes, pörgős cselekménnyel.

>!
Turbo1988
Matthew Stover: Luke Skywalker és a Mindor árnyai

Jó könyv volt. Bár bizonyos dolgokat nem értette.
Honnan vette ez a szerencsétlen író, hogy a Defendereknek nem volt pajzsuk? Vagy ezt is Geptunra akarta hárítani? Meg aztán mi az az ion-lézer löveg? Oké, persze választ kaptunk például arra, hogy az Incom miért nem gyártott a T-65-ös X-szárnyúnál fejlettebb gépet, de ez így nagyon gyenge. Tessék, rendesen utánanézni a vadászgépek és a hajók adatainak! Addig ne írjon valaki könyvet. Szánalmas.
Központi témaköre az, hogy a média és a filmek világa, hogyan befolyásolja a SW alatta köznép gondolkodását. Lásd „Luke Skywalker és a Jedi bosszúja”, valamint az ehhez hasonló filmeket.
Kissé komolytalan volt az eleje, hogy Luke nyomozást indíttat saját maga ellen. Már akkor tudni lehetett, hogy úgysem lesz belőle vádemelés.
Aztán jött a tábornokosdi, meg a kötelesség alóli kibújósdi a végén. Amúgy az előtrilógia szerzőinek + a Disney Warsosoknak annyira fontos volt, hogy egy rakat Jedi maradjon életben, akkor nem kellett volna azoknak is tábornokosdit játszaniuk? Csak úgy melléktörténetként….
Az eleje átlagos Clone Wars sablon volt, majd a tizedik fejezettől kapott „életet” a történetet, amikor Cronal elkezdett filozófálgatni. Érdekes tagok ezek a Rhand Varázslói, bár a Tund varázslói egy kicsit okosabbak voltak.
Bevallom érdekes a Jediket és a Sitheket egy harmadik fél szemszögéből megvizsgálni, de a rhanditák túl dogmatikusak. Mindent a pusztulás és entrópia köré helyeznek el, szemben a Jedikkel, akik spontán analitikusok, vagy a Sithek, akiknek vannak céljaik és ennek elérésére analizálnak.
Külön említésre méltók Cronal utazásai: Gunninga-rés, Korman Lao temploma, Dathka Gau sírja. Kár, hogy rossz lóra tett, így nem tudta használni a felhalmozott tudást. Még ha sikerrel is járt volna a visszatérő Palpatine úgyis elintézi. Szóval…
Viszont tetszett a Báb módszer. Oké, kicsit lökött volt, hogy nem találta meg az egyensúlyt a Pusztítás és az Építés között, de ez ötlet a bábkatonákkal nagyon jó volt. I. Skywalker Császár pedig nos… nem hiszem, hogy az ÚK vagy akár a Birodalom támogatta volna. Még Isardot se tudták volna legyőzni. Talán a vong betörésig elérhetett volna valamit, ha a Birodalmát az ÚK-val együtt növeli + Jedi szintűvé képzi a foglyait. Bár erősen kétlem, hogy Palpi nem akart volna elbeszélgetni vele.
Aztán persze megvolt a többi sablon SW elem. Bár hiányoltam a fénykardpárbajt Cronal és Luke között. De hát Cronalnak még túl kellett élnie a folytatáshoz.
Viszont a lezárás Artuval kissé összecsapott volt, és hiányos. Nem értettem továbbá azt sem, hogy Luke miért trillernek nevezte a történetet, amikor ez inkább háborús kalandregény.
Ami a borítót illeti: elölnézetből még elmegy, de Blackhole képe a hátulján nagyon halvény és elmosódott. Nem ártott volna erre odafigyelni. Még ha csak hátoldal is, de erre jobban kellett volna figyelni.
Na mindegy. Cronal agymenéseit kiírtam magamnak. Ami a többit illeti, kívánságlistán tartom a könyvet.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Tirpák

– Ismertem Jediket. Sok-sok évvel ezelőtt. De ezekből az ismeretségekből nem származott örömöm. Azt hittem, soha többé nem fogok Jedikkel találkozni, és örültem ennek. De tévedtem, amikor örültem. Most boldog vagyok, hogy megismertelek, Luke Skywalker. Te több vagy náluk.
– De hát…- felelte Luke, aztán megcsóválta a fejét. – Úgy értem, köszönöm, de nagyon keveset tudok…
– Legalábbis ezt hiszed. De én mondom neked, te jobb vagy, nagyobb vagy, mint a régi idők Jedijei.
Luke csak a homlokát ráncolta, és ismét megcsóválta a fejét,
– Ezt miért mondod?
– Mert a régi idők lovagjaival szemben, Luke Skywalker… te nem félsz a sötétségtől.

Kapcsolódó szócikkek: Luke Skywalker
>!
Saille P

Ismertem Jediket. Sok-sok évvel ezelőtt. De ezekből az ismeretségekből nem származott örömöm. Azt hittem, soha többé nem fogok Jedikkel találkozni és örültem ennek. De tévedtem, mikor örültem. Most boldog vagyok, hogy megismertelek, Luke Skywalker. Te több vagy náluk.
– De hát…- felelte Luke, aztán megcsóválta a fejét. – Úgy értem, köszönöm, de nagyon keveset tudok….
– Legalábbis ezt hiszed. De én mondom neked, te jobb vagy, nagyobb vagy, mint a régi idők Jedijei.
Luke csak a homlokát ráncolta és ismét megcsóválta a fejét.
– Ezt miért mondod?
– Mert a régi idők lovagjaival szemben, Luke Skywalker…te nem félsz a sötétségtől.

369. oldal

Kapcsolódó szócikkek: jedi · Luke Skywalker
>!
Hippoforaccus P

Klick az eredeti Fettek közé tartozott. Végigharcolta az egész Klónháborút, a Geonosistól kezdve egészen a Jedi-lázadásig, és büszke volt rá. Ezen az egyetlen ponton engedett a hiúságának; még nevetségesen csengő neve is hidegen hagyta, amelyet egy magát humorosnak tartó Jedi-padavan ragasztott rá több mint 20 évvel ezelőtt. A Klick, vagyis a „kilométer” rövid változata az eredeti – TP1000 – azonosítójára utal.

49. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Geonosis · klón katonák · Klónháború · padawan
>!
Hippoforaccus P

Csubakka hamarosan beleeresszkedett az ülésébe, bekötötte magát, és mogorván megjegyezte:
– Baroough vongnngar rov-oo-vargh!
– Magam sem mondhattam volna szebben – dörmögte Han

126. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Chewbacca · Han Solo
>!
Hippoforaccus P

Ha már túl öreg leszek ahhoz, hogy jól nézzek ki, színes egyéniségnek kell lennem.

229. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Han Solo
2 hozzászólás
>!
Tirpák

Amit Yoda és Ben sötét oldalnak hívtak, az valójában nem sötét. Semmi köze a látható fény spektrumához. Az Erő sötét oldala csupán egy kifejezés. Egy összefoglaló rövidítés, ami a negatív tulajdonságok tágas tartományát jellemzi. Maga is metafora.
Nevezhették volna a gonosz oldalnak is, vagy a halál és pusztítás oldalának, vagy a Galaxist rabigába hajtó oldalnak. De nem tették.
A sötét oldalnak nevezték.

Kapcsolódó szócikkek: az Erő sötét oldala · Obi-Wan Kenobi · Yoda
>!
Hippoforaccus P

A Falcon úgy tört fel az immáron folyékony kőzet felszínére, mint a szökellve menekülő gnooroopot üldöző aquariai démonpolip.

292. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Millennium Falcon
1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Isaac Asimov: Második Alapítvány
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
Isaac Asimov: Alapítvány
Isaac Asimov: Alapítvány és Birodalom
John Scalzi: Vének háborúja
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár
John Jackson Miller: Kenobi
John Scalzi: Szellemhadtest
Orson Scott Card: Végjáték 2.