65. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

A ​Sith-ek bosszúja (Star Wars: Sötét Nagyúr-trilógia 2.) (Csillagok háborúja 3.) 131 csillagozás

Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Végre ​megismerhetjük a teljes STAR WARS saga fordulópontját

Többévnyi polgárháborút követően a Szeparatisták már szinte az összeomlásig szétzúzták az ingataggá vált Köztársaságot. A Coruscanton a Szenátus aggódva figyeli, miként töröl el Palpatine főkancellár újabb és újabb alapvető alkotmányos jogokat a Köztársaság biztonságára hivatkozva. Yoda, Mace Windu és a többi mesterek szembeszállnak a főkancellár azon idegesítő törekvésével, hogy felügyelje a Jedi Tanácsot. És Anakin Sywalker, a megjövendölt Kiválasztott, akinek az lenne a sorsa, hogy egyensúlyt teremtsen az Erőben, egyre inkább azon emészti magát, hogy titkos szerelme, Padmé Amidala szenátornő meghalhat.
Ahogy a harc végighömpölyög a galaxisban, a helyzet robbanásszerű végjátékbam csúcsosodik ki: Obi-van veszélyes küldetésre vállalkozik, a rettegett szeparatista katonai vezető, Grievous tábornok likvidálására. Palpatine mindent elkövet, hogy még jelentősebb hatalomhoz jusson, s ravasz módon a jedik ellen… (tovább)

Eredeti mű: Matthew Stover: Star Wars: Revenge of the Sith

Eredeti megjelenés éve: 2005

>!
Aquila, Budapest, 2005
334 oldal · puhatáblás · ISBN: 9636793085 · Fordította: Nemes István
>!
Aquila, Debrecen, 2005
334 oldal · keménytáblás · ISBN: 9636793093 · Fordította: Nemes István

Kapcsolódó zóna

!

Star Wars

459 tag · 1218 karc · Utolsó karc: 2019. január 15., 17:07


Enciklopédia 38

Szereplők népszerűség szerint

Darth Vader · Obi-Wan Kenobi · Luke Skywalker · Anakin Skywalker · Yoda · Padmé Amidala · Mace Windu · Palpatine · Grievous tábornok · Bail Organa · Wilhuff Tarkin · Beru Whitesun Lars · Cody · Darth Sidious · Nute Gunray · Owen Lars

Helyszínek népszerűség szerint

Alderaan · Naboo · Tatuin · Dagobah · Theed


Kedvencelte 31

Most olvassa 6

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 41


Kiemelt értékelések

>!
AgiVega IP
Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja

Jobb, mint a film. Nem viccelek. Nekem a filmből hiányzott, hogy nem jött igazán át, miért is van annyira kiakadva Anakin attól, hogy nem lett Jedi mester. A könyvből minden vívódását pontosan megismerjük, és mindent megértünk, amit a filmből nem. Csodálatosan megírt regény!

6 hozzászólás
>!
PAVideoStudio
Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja

Majdnem a sírás kerülgetett, annyira csodálatosan írja le az érzelmeket. A legenda szerint a szerző bőgött a regény írása közben. Nagyon tetszett Palpatine érvelése, Anakin vívódása, és az utalások más regényekre. Azért jó pár helyen ez is eltér a filmtől. Néhány melléknév fordítása (pl. zabraki, koruni) nem tetszett, mert eltér a megszokottól.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/_avJGaRLnEs

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

>!
Aquila, Budapest, 2005
334 oldal · puhatáblás · ISBN: 9636793085 · Fordította: Nemes István
2 hozzászólás
>!
dwistvan P
Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja

Az előző két kötet alapján nehezen volt várható, hogy ilyen tökéletesen fog illeszkedni a történet a klasszikus kötetekhez. Pedig így lett. A fantasztikumon túlmutat az a megszívlelendő üzenet, hogy milyen is a sötét és a fény természete melyek végül is bennünk találhatóak. Rajtunk múlik, hogy melyik diadalmaskodik. Bár a csillagok háborújának korabeli köteteit többször is olvastam sok évtizede, most örömmel olvasom a sorozatot tovább, az új előzmények fényében.

>!
Ebe_Endocott 
Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja

Uhh… Hát ez nem volt semmi, egyszerűen tökéletes. Szerintem ezt direkt fanoknak írták, de legalábbis úgy, hogy olyanok is kimondottan élvezzék, akik már látták a filmet. Rengeteg jelenetet direkt más szereplő szemszögéből látunk, mint a filmben. Mace Windu rajongók előnyben, nem volt nehéz észrevenni, hogy a szerző már írt róla egy könyvet, a sötét bőrű mester jóval többet szerepelt, mint a filmben és az ő fejébe is sokszor beleláthattunk, de sok mindenki máséba is. Nagyon sok új infót és hátteret hozott számomra is a filmből ismerteken túl, ami sajnos a többi filmregényre (főleg V, VI) nem nagyon jellemző.
Nem lett volna rossz ötlet állandósítani Stovert „novelizátorként”.

>!
Ikarosz
Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja

Kiváló kiegészítője a filmnek, a kettő együtt igazi kerek egész, a könyv rávilágít a belső vívódásra, a z érzésekre. SW kedvelőknek kihagyhatatlan.

>!
pelikanbence
Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja

2005-ben kaptam csak úgy ! Az előzmény trilógia legjobb részének regényváltozata, amely még a filmet is lepipálja ! ZSENIÁLISAN van megírva benne Anakin pálfordulása és áttérítése a Sötét Oldalra (Bár sírni nem sírtam rajta.), na és persze Palpatine ármánykodása is. Zseniálisan agyafúrt rohadék az a fickó. A leírások GYÖNYÖRŰEK benne és a jelenetek sercegnek az izgalomtól és a feszültségtől ! IMÁDOM EZT A REGÉNYT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :))))))))))))))))))))))))))))))

>!
Eszchan
Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja

Imádtam ezt a könyvet olvasni, legelőször a megjelenésekor került a kezembe, és hiába akkor érettségiztem, el kellett olvasnom.
Az első két résszel talán össze se lehet hasonlítani, teljesen jól kiegészíti a filmet, és nagyon tetszik, ahogy Anakin lelki vívódásait leírja.

>!
Hanging_Moss_9102
Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja

Engem „lefegyverzett”.
A tragédia, ahogy kibontakozik a szemünk előtt, szinte láthatatlanul jelenik meg, mire felismerjük, már bekövetkezett az előre megírt Sors. A Sors, mely egy becsapott fiatalember személyes tragédiája és kudarca, akit a hamis téveszmék terelnek a tragikus ösvényre egy zavaros, vészterhes időben.
Szomorú, hisz mi tudtuk ezt. A Kiválasztott, aki egy hatalmas kerülővel teljesíti be a próféciát. Akkor is jó volt, mikor elpusztított valamit, ami pótolhatatlan volt. Az a valami pedig 1 korszak volt.

>!
Hippoforaccus P
Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja

Az általam legkevésbé szeretett Star Wars film könyv változata sem nyerte el a tetszésemet teljes mértékig. Túl sok benne az érzelmek boncolgatása és a beszéd. Ám ami akció van benne az előtt le a kalappal! Sokal „látványosabbak” mint a filmben.

>!
Bellatrissa
Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja

A kedvencem az eredeti sorozatból, imádtam a szereplőket, a csavarokat, az egész történetet úgy, ahogy van. A filmet is szeretem, de az „Ilyen érzés Anakinnak lenni” részek miatt tetszik jobban a könyv. Azok nagyon elszomorítottak, főleg az utolsó, nagyon durván sikerült leírnia az érzelmeket. Minden szempontból a legjobb rész.


Népszerű idézetek

>!
defiszon

(…) s a legragyogóbb fény veti a legsötétebb árnyékot…

Tizenhetedik fejezet

1 hozzászólás
>!
Noro MP

Íme, ilyen érzés Anakin Skywalkernek lenni, most és mindörökké:
Az univerzumod első hajnali fénysugara fájdalommal születik.
A fény éget téged. Mindig is égetni fog. Éned egy része örökké ott fekszik majd a fekete üveghomokon, egy tűztó mellett, miközben olthatatlan lángok marnak a húsodba.
Hallod súlyos lélegzeted hangját. Durva, nyers hang, máris végigcsikarja az idegeidet, de nem tudod megállítani. Soha többé. Még csak lelassítani sem tudod.
Hiszen semmi nem maradt a tüdődből.
Mellkasodba drótozott gépek lélegeznek helyetted. Örökké azok pumpálják véráramodba az oxigént.
Lord Vader? Lord Vader, hallasz engem?
És te nem hallod, legalábbis nem úgy, ahogy eddig hallottál. A fejedet bebörtönző acélhéj szenzorai közvetlenül a szavak jelentését szivárogtatják az agyadba.
Kinyitod megperzselt, fakó szemed; optikai szenzorok integrálják a fényeket és árnyékokat a világ förtelmes, csalóka képmásává körülötted.
Vagy talán az is lehet, hogy a képmás tökéletes, és maga a világ lett förtelmes…?

utolsó fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker
1 hozzászólás
>!
defiszon

A sötétség nagylelkű, türelmes, mindig győz…
Ám erejének szívében ott lakozik a gyengesége:
egyetlen magányos gyertya elegendő, hogy elűzze őt.

A szeretet pedig több egy magányos gyertyánál.
A szeretet képes lángra lobbantani a csillagokat…

Utolsó oldal

>!
lutza

A Jedi Tanácsban nem pofára osztogatják a székeket.

23. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi
>!
Életveszélyes_és_Tilos

Ez Grievous tábornok:
Duracél. Kerámia-páncélötvözettel borított duránium. Elektromos motorok
és kristály áramkörök.
Ezekben: egy élő lény maradványai.
Nem lélegzik. Nem eszik. Nem tud nevetni, és nem sír.
Valaha, egy korábbi életben szerves, értelmes lény volt. Valaha, egy korábbi életben voltak barátai, volt családja, volt munkája; valaha, egy korábbi életben voltak dolgok, amiket szeretett, és voltak dolgok, amiktől félt. Most már egyik sincs.
Helyette van célja.
Belé van építve.
Arra építették, hogy félelmet keltsen.

Kapcsolódó szócikkek: Grievous tábornok
>!
PAVideoStudio

Ez a történet valamikor réges-régen játszódott, egy messzi-messzi galaxisban. Immár lezárult. Semmi sem változtathatja meg.
Szerelemről és veszteségről szól, testvériségről és árulásról, bátorságról, önfeláldozásról és az álmok haláláról. Arról az elmosódott határvonalról, mely erényeink és gyarlóságaink között húzódik.
Egy korszak lezárul.
Különös dolog ez a mesékkel…
Mert bár mindez oly rég és oly messze történt, hogy az időt és a távolságot szavakkal kifejezni szinte nem lehet, mégis, mintha most játszódna. Épp itt. Most, miközben e szavakat olvasod.
Így ér véget huszonöt évezred. Korrupció és árulás zúzza szét a több ezer év óta tartó békét. Ez nem csupán a Köztársaság végét jelenti; a sötétség magára a civilizációra hullik.
A Jedik alkonya ez.
A vég kezdődik most.

8. oldal – A Sith-ek bosszúja (Aquila, 2005)

>!
Életveszélyes_és_Tilos

Nem sokkal azután, hogy Obi-van padavanja lett, sok-sok évvel ezelőtt, egy jelentéktelen küldetés során egy halott rendszerbe vetődtek: egy oly mérhetetlenül ősi rendszerbe, melynek kivénhedt csillaga már réges-régen hipertömör ásványok alkotta, fagyos törpévé hűlt, alig valamivel az abszolút nulla fok fölött. Anakin már nem emlékezett arra, miféle küldetés volt az, ám azt a halott csillagot sosem felejti el. Megrémítette.
– A csillagok is meghalnak?
– Ilyen az univerzum – felelte Obi-van. – Vagy úgyis mondhatnánk, ez az Erő akarata. Minden meghal egyszer. Idővel még a csillagok is kihunynak.

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Obi-Wan Kenobi
>!
itschristine

– A csillagok is meghalnak?
– Ilyen az univerzum – felelte Obi-van. – Vagy úgyis mondhatnánk, ez az Erő akarata. Minden meghal egyszer. Idővel még a csillagok is kihunynak. Ezért nem táplálnak a Jedik érzelmi köteléket: mert minden mulandó. Ragaszkodni valamihez… vagy valakihez… amikor annak lejár az ideje, az nem egyéb, mint önző vágyak támasztása az Erővel szemben. Ez egy gyötrelmes ösvény, Anakin; a Jedik nem tapodják.
Ez a fajta félelem lakozik Anakin Skywalkerben: annak a halott csillagnak a sárkánya. Egy ősi, hideg hang suttogja a szívében: egyszer mindennek vége…
Napközben nem hallja; csatában, küldetésben vagy miközben beszámol a Jedi Tanács előtt, megfeledkezik erről. De éjszaka… Éjszaka a falak, melyeket ő húzott fel, néha jegesedni kezdenek. Néha megrepedeznek. Éjszaka a kihűlt csillag sárkánya néha belopódzik ezeken a repedéseken, felkúszik az agyába, és majszolni kezdi koponyája belsejét. A sárkány arról suttog, amit Anakin már elveszített. És arról, amit csak ezután fog elveszíteni.

>!
defiszon

A sötétség nagylelkű és türelmes.
A sötétség plántál kegyetlenséget az igazságosságba, csöppent megvetést az együttérzésbe, mérgezi meg a szerelmet a kétely morzsáival.
A sötétség nyugodtan lehet türelmes, mert az első esőcsepp nyomán szárba szökkennek ezek a magok.
Az eső pedig eljön, a magok szárba szökkennek, mert a sötétség a termőföld, melyben nőnek, a sötétség a felhő fölöttük, s a sötétség várakozik a csillag mögött, amitől a fényt kapják.
A sötétség türelme végtelen.
Előbb utóbb minden csillag kialszik.

Nyolcadik fejezet

>!
Hippoforaccus P

– Egy ideig elterelhetem a figyelmüket – magyarázta Obi-van Codynak a Vigilance fedélzetén. – Csak ne tartson túl sokáig a dolog!
– Ugyan már főnök! -villant meg a vigyor Cody Jango Fett-szerű arcában. – Hát hagytam én valaha is cserben?
– Nos… kezdte Obi-van halvány mosollyal – például a Cato Neimodián…
– Az Anakin hibája volt; ő késett…
Ó! És ezúttal kit fog majd hibáztatni? – kuncogott Obi-van, miközben bemászott űrvadásza pilótafülkéjébe, és beszíjazta magát. – Na jól van legyen. Igyekszem nem elpusztítani az összes droidot mielőtt odaérnek.
– Számítok önre főnök! Ne hagyjon cserben!
– Volt már ilyenre példa…? – Nos… vágott vissza Cody széles vigyorral –, például a Cato Neimodián…

Kapcsolódó szócikkek: Cody · Obi-Wan Kenobi

A sorozat következő kötete

Star Wars: Sötét Nagyúr-trilógia sorozat · Összehasonlítás
Csillagok háborúja sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gene Roddenberry: Star Trek – Csillagösvény
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Isaac Asimov: Második Alapítvány
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
Dan Simmons: Ílion
John Scalzi: Vének háborúja
John Jackson Miller: Kenobi
James Luceno: Darth Plagueis
Orson Scott Card: Ender száműzetésben