52. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

A ​Sith-ek bosszúja (Star Wars: Sötét nagyúr-trilógia 2.) (Csillagok háborúja 3.) 204 csillagozás

Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Végre ​megismerhetjük a teljes STAR WARS saga fordulópontját

Többévnyi polgárháborút követően a Szeparatisták már szinte az összeomlásig szétzúzták az ingataggá vált Köztársaságot. A Coruscanton a Szenátus aggódva figyeli, miként töröl el Palpatine főkancellár újabb és újabb alapvető alkotmányos jogokat a Köztársaság biztonságára hivatkozva. Yoda, Mace Windu és a többi mesterek szembeszállnak a főkancellár azon idegesítő törekvésével, hogy felügyelje a Jedi Tanácsot. És Anakin Sywalker, a megjövendölt Kiválasztott, akinek az lenne a sorsa, hogy egyensúlyt teremtsen az Erőben, egyre inkább azon emészti magát, hogy titkos szerelme, Padmé Amidala szenátornő meghalhat.
Ahogy a harc végighömpölyög a galaxisban, a helyzet robbanásszerű végjátékbam csúcsosodik ki: Obi-van veszélyes küldetésre vállalkozik, a rettegett szeparatista katonai vezető, Grievous tábornok likvidálására. Palpatine mindent elkövet, hogy még jelentősebb hatalomhoz jusson, s ravasz módon a jedik ellen… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2005

>!
Aquila, Budapest, 2005
334 oldal · puhatáblás · ISBN: 9636793085 · Fordította: Nemes István
>!
Aquila, Debrecen, 2005
334 oldal · keménytáblás · ISBN: 9636793093 · Fordította: Nemes István

Kapcsolódó zóna

!

Star Wars

577 tag · 1851 karc · Utolsó karc: 2024. február 29., 17:21


Enciklopédia 42

Szereplők népszerűség szerint

Obi-Wan Kenobi · Darth Vader · Anakin Skywalker · Luke Skywalker · Yoda · Padmé Amidala · Mace Windu · Sheev Palpatine · Darth Sidious · Jedi · Grievous tábornok · Bail Organa · Dooku gróf · Wilhuff Tarkin · Beru Whitesun Lars · Owen Lars · Cody (CC-2224) · Nute Gunray

Helyszínek népszerűség szerint

Naboo · Tatuin · Alderaan · Dagobah · Theed


Kedvencelte 54

Most olvassa 5

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 71

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

JBollok92 P>!
Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja

Élő bizonyítékát láthatjuk annak, mikor egy forgatókönyvből írodott regény mennyivel jobb, mint a belőle készült film. Sokkal részletesebben megismerhetjük nemcsak a karaktereket, hanem a történet összekötő elemeit is. A belső vívódások mindenkinél jobban ki vannak emelve, főleg Anakinnál, de Obi-wan és Windu mester jelleme is másnak mutatkozik a filmekhez képest. Nagyon jó regény, SW-rajongóknak alapmű.

6 hozzászólás
Kizi>!
Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja

Próbálom összeszedni a gondolataimat egy értékeléshez, mielőtt tovább mennék más könyvekre, de nehezen megy.
Az elején nem nagyon fogott meg. off
Le is akartam vonni emiatt fél csillagot.
Anakin, Padme és Obi-wan karaktereit szerintem nem kell senkinek bemutatni, róluk nem is írok semmit.
De muszáj kiemelnem Windu mestert. Most először olvastam róla ilyen mélységben, de remélem, nem utoljára! Nem számítottam rá, hogy ennyire beleláthatunk az ő fejébe, vagy Yodáéba, de itt mindkettejük belső vívódásait megismerhettem. Ezek miatt jár az 5 csillag.
Oké, én ennyit tudok elmondani, minden más, amit tudni kell a könyvről, benne van @Rune
értékelésében.
Egyet értek vele, alapmű minden rajongónak.

4 hozzászólás
Rune>!
Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja

Nagyon nehezen térek magamhoz a könyv után. Valahogy olyan érzésem van, mintha eddig félig vakon rajongtam volna valamiért, aminek most megláttam volna igazi valóját. Sok minden, amit eddig hiányoltam a filmből, most mind kifejtésre került. Párbeszédek, mondatok, cselekedetek kerültek új megvilágításba. Ahogy egyre több könyvet olvasok az SW univerzumban úgy érzem, hogy mindent újra kell néznem, és némely könyv után (pl. ez után is) újraolvasnom köteteket off.
Obi-van karaktere mindig is nagy kedvencem volt, de a könyv bepillantást enged teljesen lénye, gondoltai velejéig. És amit láthattam, csak még inkább megerősít, hogy talán ő az, aki a legközelebb állhat a tökéletes Jedi mintaképéhez. spoiler Bár ő sem tud teljesen hibátlan lenni, mert legnagyobb gyengesége Anakin, akivel szemben nem tudta elengedni érzelmeit, kötődését, szeretetét. Sajgott a szívem, mert ha nem sétál bele a Jedi kelepcébe, amit Palpatine állított neki és a Tanácsnak, és ott lett volna Anakin mellett, talán teljesen másképp alakul minden. Hiszen Anakin még a végső pillanatban is, kétségbeesve Obi-vannal akart beszélni, hogy visszatérítse a normális mederbe gondolatait, de helyette Mace Windut kapta, aki talán csak méginkább átlendítette a holtponton.
Ugyanakkor sajgott a szívem Anakinért is. Aki a filmek alapján nekem mindig is egy hisztis kisfiúnak tűnt, aki megszállottam szeret egy nőt, és elbizakodottságában a vesztébe rohan. De már a A gonosz útvesztőjében is rájöttem, hogy sokkal több ő ennél off. Egy fiú, aki túl korán került a harcok sűrűjébe, túl nagy felelősséggel és egy túlságosan súlyos próféciával a vállán. Arrogánssá vált, mert tudta, hogy övé a legnagyobb erő mindenki közül, de láthatjuk, hogy önmagában a nagy erő még nem minden, hiszen végül Obi-van tapasztalata és kontrollja felülkerekedett a vadságon.
A kötet elején Anakin már a harcoktól megtört katona, akit egyszerre több kötelesség őröl fel, mert mindenkit meg akar menteni, hiszen a legnagyobb félelme, hogy elveszíti azokat, akiket szeret. Főleg Padmét, de Obi-vant vagy Palpatinet is. Közben titkon tudatában van annak, hogy el kellene ezeket az érzéseit engedni, mert lehet, hogy pont ezek okozzák majd a vesztét. De nem tud így tenni, és így a félelmei azok, amelyek megakadályozzák, hogy igazi Jedi lehessen és sodorják a sötét oldal felé. Obi-van a lelke mélyén látja ezt, de szeretete elhomályosítja ítélőképességét és amikor kezdi átlátni a helyzetet, akkor már túl késő. Hiába voltak tökéletes páros jóban rosszban, a saját rossz döntéseitől nem tudta megmenteni volt tanítványát.

„Az ember, akivel most harcol, megtestesíti mindazt, aminek az elpusztítására feltette az életét. Gyilkos. Áruló. Bukott Jedi. Sith Lord. És itt és most, mindezek ellenére…
Még mindig szerette őt.
Yoda kereken megmondta neki: Az ilyen kötődéseket kihullni az életből, hagyni kell, egy Jedinek létfontosságú, ám Obi-van soha nem engedte magának, hogy megértse ezt. Érvelt, vitatkozott, alkudozott Anakinért; fedezte őt, újra meg újra meg újra. És mindeközben ez a kötődése, aminek még a felismerését is megtagadta magától, vakká tette őt a sötét ösvényre, amelyen legjobb barátja járt.”

Anakin sorsa azért is tragikus, mert azzal, hogy hozott egy rossz döntést, egy olyan láncolatot indított be, ahonnan végül nem volt visszaút. Még ha akarta volna, akkor sem.

„És elérkezett egy lángoló pillanat, amikor végül megérted, hogy soha nem létezett sárkány. Nem volt semmiféle Vader. Csak te voltál, Te, Anakin Skywalker.
Hogy mindez te voltál. Te vagy.
Csakis te.
Te tetted.
Te ölted meg őt.
Megölted, mert végezetül, amikor végre megmenthetted volna…amikor elmehettél volna vele…amikor gondolhattál volna rá…akkor csak önmagadra gondoltál..
Ez az a lángoló pillanat, amikor végre megérted a sötét oldal csapdáját, a Sith-ek végső kegyetlenségét…
Mert mostantól csak ez az önmagad az, amid valaha lesz.”

Annyival többet adott a könyv, mint a film, hogy szerintem ez egy alapmű a filmekhez mindenképp.

5 hozzászólás
AgiVega IP>!
Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja

Jobb, mint a film. Nem viccelek. Nekem a filmből hiányzott, hogy nem jött igazán át, miért is van annyira kiakadva Anakin attól, hogy nem lett Jedi mester. A könyvből minden vívódását pontosan megismerjük, és mindent megértünk, amit a filmből nem. Csodálatosan megírt regény!

7 hozzászólás
dwistvan P>!
Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja

Az előző két kötet alapján nehezen volt várható, hogy ilyen tökéletesen fog illeszkedni a történet a klasszikus kötetekhez. Pedig így lett. A fantasztikumon túlmutat az a megszívlelendő üzenet, hogy milyen is a sötét és a fény természete melyek végül is bennünk találhatóak. Rajtunk múlik, hogy melyik diadalmaskodik. Bár a csillagok háborújának korabeli köteteit többször is olvastam sok évtizede, most örömmel olvasom a sorozatot tovább, az új előzmények fényében.

PAVideoStudio>!
Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja

Majdnem a sírás kerülgetett, annyira csodálatosan írja le az érzelmeket. A legenda szerint a szerző bőgött a regény írása közben. Nagyon tetszett Palpatine érvelése, Anakin vívódása, és az utalások más regényekre. Azért jó pár helyen ez is eltér a filmtől. Néhány melléknév fordítása (pl. zabraki, koruni) nem tetszett, mert eltér a megszokottól.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/_avJGaRLnEs

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

>!
Aquila, Budapest, 2005
334 oldal · puhatáblás · ISBN: 9636793085 · Fordította: Nemes István
2 hozzászólás
Kada22>!
Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja

Nem hittem, hogy lehet a Sithek bosszúja kapcsán újat mondani nekem. Nagyságrendileg valahol 300 és 350 közé tehető a megtekintések száma, kívülről tudom magyarul és angolul és bármikor, akár mondat közben is „tudok nyelvet váltani”. Számtalanszor láttam a kivágott jeleneteket is, amik közül a Bail szervezte 2000-ek Delegációjának kukázása mindig is nagy szívfájdalmam volt.
Most mégis rávettem magam, hogy nekiessek a film regényváltozatának, és azt kell mondjam, de. Lehetett.
Ez a regény nem a film adaptációja, ez egy regény, ami nyomokban Sithek bosszúját tartalmaz. Az író fogta Lucas forgatókönyvét, és egy önálló köntösbe bújtatta az egészet, az alap filmet, a kivágott jeleneteket, és a soha be nem mutatott jeleneteket is (Obi-Wan és Padmé magántalálkozása a távozása előtt). Nem tudom, hány százalékban egészítette ki a saját ötleteivel, de az biztos, hogy van annyi új jelenet, amiért egy olyan veteránnak is képes újat mutatni, mint én, miközben a regény végig nagyon feszes, feszültséggel teli és sötét hangulatú.

Az elején haragudtam, hogy ilyen sok ponton van eltérés a film és a regény között, de ennek oka, hogy én adaptációként kezeltem, pedig mint írtam, ez nem az.

A fordítás sajnos mára már elég elavult, (mondjuk előtte is voltak már regények/filmek, ahol lefektették, hogy a lightsaber bizony fénykard, ezért értetlenül állok a folyamatos fényszablya használata előtt), de ezen az ember muszáj átlépjen, különben megfosztja magát egy remek drámától.

Én mindenkinek ajánlom, akik egy kicsit is szerették a filmet, de azok is tehetnek vele egy próbát, akiknek annyira nem tetszett, mert ez egy nagyságrendileg új történet, így van bőven új felfedeznivaló.

Sznida_Nóri>!
Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja

Imádom az új trilógiát! Ez a könyv viszont olyan mélyseget adott ennek a filmnek, hogy most már tényleg semmi nem tántoríthat el a szeretetétől. Nagyon élveztem az egészet és gyorsan is haladtam, egyáltalán nem bántam meg, hogy megvettem. Biztos, hogy párszor még leveszem a polcról. Bár nem ez a kedvenc részem a háromból, azt azért hozzá kell tenni.

2 hozzászólás
Llorente>!
Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja

A filmet láttam párszor, így tudtam előre, hogy jönnek az események. De a könyv, mint mindig tud meglepetéseket okozni. Olyan párbeszédek voltak benne, amik sokkal mélyebbre hatóak mint amik a filmben lezajlottak. Anakin lelki cívódásai, Sidious megtévesztései és manupulációi, a Jedi rend belső háttere, mind szépen ki voltak dolgozva. Anakint pont annyira manupulálta a kancellár mint ahogy a Jedi rend elárulta. Meg hát Anakin a háborúban nevelkedett és szinte nem is ismerte a béke fogalmát, egy igazi háborús hős volt aki mindenkit meg akart menteni akit tudott. A filmben a 66-os parancs sokkal drámaibban sikerült, a könyvben csak Kenobi oldaláról követtük az eseményt. Azt meg nem értettem, hogy az Anakin – Dooku harc hosszú oldalakon keresztül van részletezve, miközben a Yoda – Sidous összecsapást letudta az író kb 2-3 oldallal.

szandi_kiralyne_nemeth >!
Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja

A könyv elején egy kicsit megijedtem, hogy ajajj, eddig tartott a szárnyalás?
A problémám az volt, hogy ugye a filmeket rengetegszer láttam és ettől nem tudok elvonatkoztatni, egyszerűen peregnek a képek a fejemben, miközben olvasom a könyvet. És úgy gondoltam, hogy ennek a könyvnek az eleje nagyon ellett húzva. Nagyon sokáig tartott a könyv teljes hosszához képest Palpatine megmentése. Már előre aggódtam, hogy esetleg a vége össze lesz kicsit csapva és sajnos nekem úgy jött le.
De a hosszú esemény után megint éreztem, hogy visszatért az erő a könyvbe. Utána már nem volt lehetőség letenni, másra gondolni.
Borzasztóan jó lett. Remekül volt ábrázolva Anakin helyzete, a gondolatai, hogy mennyire két tűz közé került, az egész. Ez szinte jobb is volt mint a filmekben, nagyon ütős és remekül érzékeltető volt az egész. Meg a rengeteg beszélgetés és párbeszéd Palpatine-nal. Iszonyúan jól csinálta a szerző, sokkal jobban meglehetett érteni az egészet, nagyon jó volt. Az előző két könyvet is imádtam, de ez a rész rengeteg pluszt adott a filmhez.
Azért voltak negatív részek számomra. Nekem a filmben iszonyú erős jelenet a 66-os parancs végrehajtása, és itt ezt rövidnek éreztem. Nem mutatták be olyan részletesen és szépen mint a filmben és ezt hiányoltam, mert számomra ez egy erős és fontos jelenete a sorozatnak.
A vége tetszett a könyvnek, remekül megírta ezt is az író. Ezen a részen mindig megtudok hatódni, mikor Obi-Wan beszél Anakinhoz a végén. Kész vagyok tőle.
Nekem ez a trilógia a kedvencem, a szívemhez nőtt és sokat adott nekem. Imádom a karaktereket, az egész világot.
Kíváncsi leszek milyen lesz könyvben az eredeti trilógia, várom nagyon. De biztos vagyok benne, hogy ezt a trilógiát nem tudja letaszítani.


Népszerű idézetek

Noro P>!

Íme, ilyen érzés Anakin Skywalkernek lenni, most és mindörökké:
Az univerzumod első hajnali fénysugara fájdalommal születik.
A fény éget téged. Mindig is égetni fog. Éned egy része örökké ott fekszik majd a fekete üveghomokon, egy tűztó mellett, miközben olthatatlan lángok marnak a húsodba.
Hallod súlyos lélegzeted hangját. Durva, nyers hang, máris végigcsikarja az idegeidet, de nem tudod megállítani. Soha többé. Még csak lelassítani sem tudod.
Hiszen semmi nem maradt a tüdődből.
Mellkasodba drótozott gépek lélegeznek helyetted. Örökké azok pumpálják véráramodba az oxigént.
Lord Vader? Lord Vader, hallasz engem?
És te nem hallod, legalábbis nem úgy, ahogy eddig hallottál. A fejedet bebörtönző acélhéj szenzorai közvetlenül a szavak jelentését szivárogtatják az agyadba.
Kinyitod megperzselt, fakó szemed; optikai szenzorok integrálják a fényeket és árnyékokat a világ förtelmes, csalóka képmásává körülötted.
Vagy talán az is lehet, hogy a képmás tökéletes, és maga a világ lett förtelmes…?

utolsó fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Darth Vader
1 hozzászólás
defiszon>!

[…] s a legragyogóbb fény veti a legsötétebb árnyékot…

Tizenhetedik fejezet

1 hozzászólás
PAVideoStudio>!

Ez a történet valamikor réges-régen játszódott, egy messzi-messzi galaxisban. Immár lezárult. Semmi sem változtathatja meg.
Szerelemről és veszteségről szól, testvériségről és árulásról, bátorságról, önfeláldozásról és az álmok haláláról. Arról az elmosódott határvonalról, mely erényeink és gyarlóságaink között húzódik.
Egy korszak lezárul.
Különös dolog ez a mesékkel…
Mert bár mindez oly rég és oly messze történt, hogy az időt és a távolságot szavakkal kifejezni szinte nem lehet, mégis, mintha most játszódna. Épp itt. Most, miközben e szavakat olvasod.
Így ér véget huszonöt évezred. Korrupció és árulás zúzza szét a több ezer év óta tartó békét. Ez nem csupán a Köztársaság végét jelenti; a sötétség magára a civilizációra hullik.
A Jedik alkonya ez.
A vég kezdődik most.

8. oldal – A Sith-ek bosszúja (Aquila, 2005)

defiszon>!

A sötétség nagylelkű, türelmes, mindig győz…
Ám erejének szívében ott lakozik a gyengesége:
egyetlen magányos gyertya elegendő, hogy elűzze őt.

A szeretet pedig több egy magányos gyertyánál.
A szeretet képes lángra lobbantani a csillagokat…

Utolsó oldal

lutza >!

A Jedi Tanácsban nem pofára osztogatják a székeket.

23. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi
Életveszélyes_és_Tilos>!

Skywalker született Sith volt.
A szíve helyén termonukleáris kohó izzott, átégetve Jedi-kiképzése tűzfalait. Fehéren parázsló ököllel szorította az Erőt. Már félig Sith volt, és még csak nem is tudott róla.
Rendelkezett a harag adományával.

65. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · az Erő · Sith
1 hozzászólás
Életveszélyes_és_Tilos>!

Ez Grievous tábornok:
Duracél. Kerámia-páncélötvözettel borított duránium. Elektromos motorok
és kristály áramkörök.
Ezekben: egy élő lény maradványai.
Nem lélegzik. Nem eszik. Nem tud nevetni, és nem sír.
Valaha, egy korábbi életben szerves, értelmes lény volt. Valaha, egy korábbi életben voltak barátai, volt családja, volt munkája; valaha, egy korábbi életben voltak dolgok, amiket szeretett, és voltak dolgok, amiktől félt. Most már egyik sincs.
Helyette van célja.
Belé van építve.
Arra építették, hogy félelmet keltsen.

Kapcsolódó szócikkek: Grievous tábornok
1 hozzászólás
defiszon>!

A sötétség nagylelkű és türelmes.
A sötétség plántál kegyetlenséget az igazságosságba, csöppent megvetést az együttérzésbe, mérgezi meg a szerelmet a kétely morzsáival.
A sötétség nyugodtan lehet türelmes, mert az első esőcsepp nyomán szárba szökkennek ezek a magok.
Az eső pedig eljön, a magok szárba szökkennek, mert a sötétség a termőföld, melyben nőnek, a sötétség a felhő fölöttük, s a sötétség várakozik a csillag mögött, amitől a fényt kapják.
A sötétség türelme végtelen.
Előbb utóbb minden csillag kialszik.

Nyolcadik fejezet

Életveszélyes_és_Tilos>!

Nem sokkal azután, hogy Obi-van padavanja lett, sok-sok évvel ezelőtt, egy jelentéktelen küldetés során egy halott rendszerbe vetődtek: egy oly mérhetetlenül ősi rendszerbe, melynek kivénhedt csillaga már réges-régen hipertömör ásványok alkotta, fagyos törpévé hűlt, alig valamivel az abszolút nulla fok fölött. Anakin már nem emlékezett arra, miféle küldetés volt az, ám azt a halott csillagot sosem felejti el. Megrémítette.
– A csillagok is meghalnak?
– Ilyen az univerzum – felelte Obi-van. – Vagy úgyis mondhatnánk, ez az Erő akarata. Minden meghal egyszer. Idővel még a csillagok is kihunynak.

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Obi-Wan Kenobi
Szelén>!

– A csillagok is meghalnak?
– Ilyen az univerzum – felelte Obi-van. – Vagy úgyis mondhatnánk, ez az Erő akarata. Minden meghal egyszer. Idővel még a csillagok is kihunynak. Ezért nem táplálnak a Jedik érzelmi köteléket: mert minden mulandó. Ragaszkodni valamihez… vagy valakihez… amikor annak lejár az ideje, az nem egyéb, mint önző vágyak támasztása az Erővel szemben. Ez egy gyötrelmes ösvény, Anakin; a Jedik nem tapodják.
Ez a fajta félelem lakozik Anakin Skywalkerben: annak a halott csillagnak a sárkánya. Egy ősi, hideg hang suttogja a szívében: egyszer mindennek vége…
Napközben nem hallja; csatában, küldetésben vagy miközben beszámol a Jedi Tanács előtt, megfeledkezik erről. De éjszaka… Éjszaka a falak, melyeket ő húzott fel, néha jegesedni kezdenek. Néha megrepedeznek. Éjszaka a kihűlt csillag sárkánya néha belopódzik ezeken a repedéseken, felkúszik az agyába, és majszolni kezdi koponyája belsejét. A sárkány arról suttog, amit Anakin már elveszített. És arról, amit csak ezután fog elveszíteni.


A sorozat következő kötete

Star Wars: Sötét nagyúr-trilógia sorozat · Összehasonlítás
Csillagok háborúja sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alexander Freed: Zsivány Egyes
Mur Lafferty: Solo
Timothy Zahn: Járulékos veszteség
James Luceno: Darth Plagueis
John Jackson Miller: Kenobi
Timothy Zahn: Thrawn
Paul S. Kemp: Hullámtörés
Christie Golden: Sötét tanítvány
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár
John Ostrander – Jan Dursema: Star Wars: Hagyaték 1.