Star ​Wars: Jedi: A bukott rend – Sötét templom 28 csillagozás

Matthew Rosenberg: Star Wars: Jedi: A bukott rend – Sötét templom

EZ LESZ ENO CORDOVA JEDI MESTER ÉS AZ IZGÁGA PADAVAN, CERE JUNDA LEGVESZEDELMESEBB KÜLDETÉSE!

Ez a képregénygyűjtemény a MARVEL Jedi: A bukott rend – Sötét templom című ötrészes, önálló képregénysorozatát tartalmazza, mely a méltán népszerű JEDI: FALLEN ORDER című játék előzménye. A kötetben található történeteket Matthew Rosenberg írta, Paolo Villanelli és Ruairí Coleman rajzolta.

A Jedi Tanács a Rend két megbízható tagját küldi az Ontotho bolygóra, hogy felügyeljék a nemrég felfedezett templom békés feltárását. Ám Cordova és Junda hamarosan megtudják, hogy a templomot övező rejtélyek talán még veszélyesebbek, mint a benne lakozó titkok. Alattomos helyi ellenállók és a könyörtelen Daa Vállalat csapatai hadakoznak egymással az Ontotho feletti uralomért, a Jedik pedig az események közepébe csöppennek! Kik a Sír őrzői, és mit védelmeznek? Milyen titkok lapulnak a templom mélyén? Megkezdődik a versenyfutás a válaszokért!

>!
Szukits, Szeged, 2021
124 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634976318 · Fordította: Sándor Zoltán · Illusztrálta: Ruairí Coleman, Paolo Villanelli

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Cere Junda · Eno Cordova


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

fowler P>!
Matthew Rosenberg: Star Wars: Jedi: A bukott rend – Sötét templom

Bevallom, nem ismerem a Fallen Order játékot, de az, hogy ez a kötet elérte, hogy elkezdjen érdekelni off és felvegyem a kívánságlistámra, elég jót jelent.

Egy 5 részes minisorozatból ennél többet viszonylag nehéz kihozni. A váltott idősíkon játszódó események megfelelő tempóban követik egymást, és bár nem minden szereplőnek ismerhetjük meg a hátterét spoiler, az, hogy Yoda és Mace Windu is feltűnnek és fontos epizódszerephez jutnak már önmagában túllép a fan service kategórián.

Az Ontotho bolygó lakóiról, népeiről, belső és külső ellenségeskedéseikről elég jól képbe hoz a történet, bár a fajok kapcsán azért némi Wookipediázásra szükségem volt, de anélkül is élvezhető a sztori, csak szeretem érteni is amit látok. Cordova mester első ránézésre egy könyvtáros-krónikásnak tűnik, és amellett, hogy kiderül, mennyire sokat tud számítani egy első ránézés még egy képregény/játékfiguránál, az is kiderül, hogy azért ő egy jóval mélyebb karakter ennél. Cere Junda sok szempontból Anakin nyomdokaiban járó padawan: önfejű, elhamarkodott, rendkívül impulzív. Az események hatására ő jelentős jellemfejlődésen megy át… spoiler És itt jön be az a szál, ami a játék és a Wookipedia nélkül nem teszi teljesen érthetővé a kötetet, és erről kizárólag spoilerrel lehet értekezni spoiler, ennek ismerete nélkül azonban a kötet féllábú, és nem érthető teljesen – ezért is vontam le egy csillagot. A másik, ami számomra zavaró volt, hogy nem derül ki, hány év telik el a cselekmény két idősíkja között, ködösen fogalmaz (évekkel korábban) a kötet. Ez biztosan szándékos, csak a miértre nem sikerült rájönnöm. A Daa Vállalat fontos szerepet játszik a történet és a konfliktus szempontjából, azonban némiképp súlytalannak érzem, bár vitathatatlan, hogy érdekes szál lehetne, és nem csak ebben a sztoriban spoiler.

A képi világ szuper, az Ontotho bolygó egy teljesen egyedi világ, a természetes és az épített környezet is jól kidolgozott, tetszetős. A karakterek elég másként mutatnak a borító(ko)n és a paneleken, de pl. Windu arca itt az egyik legjobban kidolgozott a róla szóló képregények között.

Számomra egy kellemes meglepetés ez a kötet, és könnyen lehet, hogy beszerzem a Fallen Ordert is (csak időm legyen vele játszani).

3 hozzászólás
FélszipókásŐsmoly >!
Matthew Rosenberg: Star Wars: Jedi: A bukott rend – Sötét templom

Csak távolról ismerem a kapcsolódó számítógépes játékot, aminek ez az előzményeként szolgál. Szerencsére nem is volt rá szükség. A Baljós árnyak előtt játszódik 8 évvel, tehát még a kanyarban sincs egy Skywalker se, a jedik még nem militarizálódtak (azért droidot irtani gyakorlottan tudnak), diplomáciai helyzetekre vezénylik ki őket.

Bratak Cordova mestert és Cere Jundo nevű padawanját (ők vannak a borítón) egy olyan bolygóra küldik, ahol a többi országtól eltérően egy elszigetelt csoport nem akart a Köztársasághoz csatlakozni, viszont az ő területükön található egy ősi templom, amit a helyi cég vezetője magáénak akar. Finom intrikák zajlanak a háttérben, és az egész bolygón egy fura, az Erőt „leárnyékoló” hatás uralkodik. Ez nem olyan, mint Thrawn ysalamiri lényei, hanem olyan mértékben felerősíti az Erőt, hogy nehéz kivenni a finom jelzéseit. Ez az újítás nagyon tetszett, kár, hogy alig bontották ki (pl. milyen hatással van az Erő hatások kifejtésére), magába a templomba is épp csak betették a szereplők a lábukat. Gondolom, e titokzatos helyszín felfedezése a játék része, ezért maradt ki.

Viszonylag vékony kötet, de a mozgalmas és változatos képi világa eleven cselekményt jelenít meg, a történetvezetés is könnyen követhető, a főhősökön kívül a mellékszereplők is árnyaltak, hatásosak – sokuk nem az, aminek elsőre látszik. Tartalmát illetően annyit kifogásolok, hogy nagyon előzmény történet, így igazából nincs befejezése, nem kerek – viszont felkelti az érdeklődést a 66-os parancs idején/után (tehát e képregényhez képest kb. 20 évvel később) játszódó Jedi: Fallen Order iránt, ahol elvileg a két főhőst viszont láthatjuk (Cordovát idős kora miatt már csak hologramon).

Érdekesség, hogy egy mellékszálon az egyik inkvizítort követhetjük (a játék jelenében), ahogy a templomhoz vezető nyomokat tárja fel. Sajnos ez is kibontatlan marad, így inkább kérdéseket vet fel ez a képregény, mint válaszokkal szolgál. Az utolsó képkockában „Folytatása következik” felirat szerepel, így lehet, hogy képregényben is lehet még Jundo és Cordova mesterről olvasni majd.

+ zavaró húzás volt Yoda jellegzetes beszédét magyarul visszaadni, eddig rendesen beszélt más művekben, itt majdhogynem érthetetlen volt a szórend-keverés.

Darth_Revan >!
Matthew Rosenberg: Star Wars: Jedi: A bukott rend – Sötét templom

Jedi: A bukott rend: Sötét Templom
Megint csak azt kell mondanom, mint annak idején, az angol kiadás olvasásakor. Váó, le vagyok nyűgözve. De jó is lenne, ha minden SW képregény és regény olyan nagyszerű történetet kínálna, mint a Sötét Templom. A történet a Fallen Order című videojáték kiegészítője, egyfajta előzménye, mely Cere Junda egy kalandját meséli el még a Baljós árnyak előtti időkből (nagyjából YE40-ből, tehát olyan 8 évvel a Baljós előtt). A fő cselekmény mellett kapunk pár jelenetet is YE14-ből, tehát a játék idejéből Második Nővér szemszögéből. Nem hittem volna, hogy 5 füzetben be lehet mutatni egy ilyen fordulatos, izgalmas és összetett történetet. Aki szereti a nem egyértelmű dolgokat, fordulatokat, a Star Wars kicsit szürkébb változatát, ahol nem lehet mindig egyértelműen eldönteni, hogy mi a jó és a rossz, vagy ki a jó és ki a rossz, valószínűleg szeretni fogja a történetet. Matthew Rosenberg megfelelő szinten adagolta a cselekményt, az akciót, a humort és a fordulatokat. spoiler
A Jedik jól beletenyereltek egy olyan ügybe, ahol nehéz szétválasztani egymástól a helyest és a helytelent, a jót és a rosszat. Cere rádöbbent, hogy nem mindig egyértelműek a dolgok. Ami a való életben is sokszor így van. Abszolút élveztem a történetet. Rosenberg nagyszerűen ír. Paolo Villanelli rajzai fantasztikusak. Ötös.

3 hozzászólás
Psycho_Goreman P>!
Matthew Rosenberg: Star Wars: Jedi: A bukott rend – Sötét templom

Nem volt rossz, de sajna a Fallen Orderhez semmit nem tett hozzá. A rajzok egész pofásak, viszont Cere Junda néha úgy néz ki, mint Mace Windu, ez azért elég vicces. Ami még zavart a képregényben, az Yoda beszédstílusa. Értelmi fogyatékos, mintha lenne. Vagy Jar Jar. Azért remélem, hogy a folytatására jobban összekapják magukat, és az érdemben hozzá is tesz majd a játékhoz.

Kada22 >!
Matthew Rosenberg: Star Wars: Jedi: A bukott rend – Sötét templom

A történet nem igazán erős. Kiszámítható, sablonos, semmi nagyszabású. spoiler. Én mondjuk megfordítottam volna a dolgot. A jelen szál, az inkvizítorral lehetett volna a fő szál, vissza-visszatekintve a múltba, Cere történetébe. Utóbbi egyébként egész jól sikerült, adott némi hátteret a játékban megismert karakternek. Bár továbbra se kedvelem túlzottan :D
A rajzok gyönyörűek, némelyik oldalon percekig időztem olvasás közben. Nagyon jók a színek, és az összhatás.
Fordításhoz egy dolog: Szukits, kérlek ne tegyétek ezt Yodával! :D Egy dolog, hogy hogyan beszél angolul, de magyarban ezt nem hozták át, eddig ezt nem tapasztaltam másik fordítások esetében sem. Rettenetesen zavaró volt az ő mondatait olvasni így, szerencsére nem volt belőle sok. Ettől eltekintve jól sikerült a dolog. Nem találtam elírást sem.


Népszerű idézetek

FélszipókásŐsmoly >!

(robbanás hangja)
CERE JUNDA: – Mi volt ez?
ONTOTHÓI KÍSÉRŐ: – Biztos valami semmiség… nem kell aggódnotok!
(a páncélkocsiról lepattanó lövedékek hangja)
ONTOTHÓI SOFŐR: – Rajtaütés! Kapaszkodjatok!
CERE JUNDA: – Szólj, ha aggódnunk kell!

Kapcsolódó szócikkek: Cere Junda
FélszipókásŐsmoly >!

CERE JUNDA: Szóval a könyvtár, hm?
ENO CORDOVA: Mindig is úgy gondoltam, hogy egyaránt vagyok tudós és harcos. Talán ideje megtanulnom, mit jelent igazán tudósnak lenni.

Kapcsolódó szócikkek: Cere Junda · Eno Cordova
FélszipókásŐsmoly >!

EN-3LO: A rossz hír, hogy a kommrendszert zárolták. A jó hír, hogy fel tudom törni, mert kivételes vagyok.
CERE JUNDA: Mennyi idő kell hozzá?
EN-3LO: Egy óra.
CERE JUNDA: Tíz perced van rá!
EN-3LO: Hogy várhatod el ezt tőlem?
CERE JUNDA: Nem tudom. Nem vagyok kivételes.

Kapcsolódó szócikkek: Cere Junda

Hasonló könyvek címkék alapján

Charles Soule: Star Wars: Darth Vader, a Sith sötét nagyura 4. – Vader erődje
Brian K. Vaughan: Saga 1.
Greg Weisman: Star Wars: Kanan 1. – Az utolsó padavan
Jeffrey Brown: Vader kicsi hercegnője
Charles Soule: Star Wars 1. – A sors ösvénye
Charles Soule: Star Wars: Obi-van és Anakin
Jason Aaron – Kieron Gillen: Star Wars: Vader lezuhan
Brian Herbert – Kevin J. Anderson: Dűne: Atreides-ház 1.
Jeremy Barlow: Star Wars: Darth Maul – A Dathomir fia
Frank Herbert – Brian Herbert – Kevin J. Anderson: Dűne – Képregény 1.