Boy ​21 12 csillagozás

Matthew Quick: Boy 21

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Finley élete sosem volt könnyű. Két dolog azonban mindig tartotta benne a lelket: a kosárlabda és a barátnője. Aztán megérkezik az életébe egy harmadik dolog: Russ. Egy finoman szólva is furcsa fiú, aki azt állítja, a világűrből érkezett, és bár az ország egyik legjobb ifi kosarasa, a világért sem volna hajlandó pályára lépni. Finley mindenkinél jobban megérti Russ-t, segítene is rajta, de van egy bökkenő: Russ minél jobban lesz, Finley annál rosszabbul. A két fiú mégis összebarátkozik, és ennek egészen váratlan következményei lesznek…
Matthew Quick új regénye egy szótlan fiú nagyon is beszédes elméjébe vezet minket, ahol elgondolkodtató és szórakoztató gondolatok keverednek tragikus és humoros emlékekkel.

Eredeti mű: Matthew Quick: Boy21

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633997277 · Fordította: Stern Gábor

Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 73

Kívánságlistára tette 90

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
KönyvParfé P
Matthew Quick: Boy 21

Ez a könyv két fiú különös és különleges barátságáról szól, valamint a reményről, az újrakezdésről, és arról, hogy egyszer mindenki kaphat egy jegyet a Roxfortba.
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2017/04/21/matthew_quick_boy2…

>!
kellyolvas P
Matthew Quick: Boy 21

Azonnal magával ragadott Finley karaktere és ez annak köszönhető, hogy a szerző az ő személyében írja a történetet, mellbevágóan őszintén, időnként magába fordulósan, gyakran szenvedélytől fűtve. Nem szószátyár a karakter a külvilág felé, de természetesen a belső gondolatai folyamatosan áramlanak az olvasó felé. Finley életében a kosárlabda jelenti a mindent. Erre tette fel az életét. Ez azt jelenti, hogy minden szabadidejében edz, duplán teljesíti az elvárásokat. Van egy édes barátnője, Erin, aki szakasztott olyan elhivatott, mint ő, csak persze a lánycsapatot erősíti. Tehetséges, nagy reménységű játékos ő is. Épp kezdik a végzős évüket, és a bajnokságot, amikor az edző váratlanul meglátogatja egyik este, és különös történetet mesél egy srácról, aki ideköltözött a városba, de egy korábbi trauma miatt nagyon furcsán viselkedik. Űrlénynek képzeli magát és ez azért baj, mert ő valójában egy remek kosaras, és az edző szerint úgy jönne helyre a traumából, ha újra játszani kezdene. Finley-t kéri meg, hogy karolja fel a srácot, és terelgesse a suliban, és próbálja meg rávenni, hogy ő is kosarazzon.
Boy21 tényleg űrlényként viselkedik, és ehhez méltó dolgokat tesz, például sötétre festi a plafont és világító csillagokat ragaszt rá, képes órákig bámulni a csillagképeit. Az edző ráérzett valamire, mert tényleg kialakul köztük egyfajta barátság, egy olyan kötődés, ami csak két fura lény között jöhet létre. Finley keveset beszél, bólogat inkább megvonogatja a vállát, tipikusan a csendes srácok közé tartozik, de pont ezek a hallgatások és a bántó faggatózás hiánya az, ami miatt együtt tudják tölteni az idejüket. Ahogy javul Boy21 állapota, és immár az igazi nevét is hajlandó viselni, szóval Russ apró lépésekben újra játszani kezd. Finley-t sokkolja az igazság, Russ jobb nála, és ha a csapatban is játszani kezd, ki fogja őt golyózni a kezdő pozícióból és ráadásul a 21-es mezt is megkapja, ami eddig az övé volt. Mi legyen a fontosabb, a sportkarrierje, vagy a barátja megmentése, amivel a csapat is nagy előnyre tenne szert?
Egy csodálatos karakterfejlődést mutat be a szerző Finley kapcsán, ahogy elindul egy alig beszélő, mély problémákat elfojtó, szinte fanatikusan küzdő sportoló sráctól, aki egy sokkolóan tragikus esemény után már átértékeli a dolgokat és egyre tisztábban látja, hogy mi a fontos az életben.
Ebben a regényben is központi kérdés a veszteség feldolgozása, a kosárlabdán kívül valójában főképp ennek köszönhető a két srác barátsága. Erin része nagyon fájdalmas és megható, és a vége nekem kissé álomszerű lett, ezért vagyok kénytelen egy fél pontot levonni. Olyan érzésem volt, mintha gyorsan véget akart volna vetni a történetnek a szerző. Finley-nek nincs is igazi választása, a tündérmeseszerű vég a győztes választás.
Nagyon ajánlom a könyvet, végre ismét egy olyan könyv, ami elsősorban fiúknak jó választás, illetve azoknak, akik szeretik a fiús szemszögű történeteket.

>!
loveQhuay P
Matthew Quick: Boy 21

Imádok látatlanban könyvet venni, és imádom amikor túlszárnyalja minden elvárásomat amit ismeretlenül állítok.

Ez a könyv egy gyönyörű történet a világ egy szelet mocskában. Egy történet a barátságról, és a szerelemről, és magáról az életről. Egy történet a felnőtté válásról és a döntések súlyáról.
Imádtam minden percét, és legszívesebben egyhuzamban kiolvastam volna, de este már leragadt a szemem, így korán keltem és befejeztem ;)

Szerettem a történetet és a szereplőket, és a gondjaikat, döntéseiket. Szerettem a kozmoszt amit Boy21 teremtett nekünk, és szerettem ahogy az író belefonta a Harry Potter élményt a fiúk mindennapjába.

Boldogan csuktam be, de egy kis hiányérzetem mégis maradt. Egy későbbi epilógus nagyon hiányzik nekem. Tudni szeretném mi lett Russ sorsa, mi lett Erin és Finley történetének a kezdete és vége.

>!
Zsuzsanna_Makai
Matthew Quick: Boy 21

Jegyet kaptam Roxfortba!

Ez az ember nem tud rossz könyvet írni!
Csodás volt, szomorú, vitt magával, hullámzott, szerelem is volt benne, gyilkosság is, barátság is, sport, és Harry Potter, nno meg a világegyetem. Nekem pl nagyon tetszett, h Finley magában akkor is Boy21-nek hívta Boy21-et, amikor már Russ volt.
Jóó, nyilván nekem aztán még könnyebben el lehet adni egy olyan regényt, amiben imádják a Harry Pottert.
Szeretném megköszönni @kisbeka-nak, csodás ajándék volt!

>!
Media_Addict_Hu
Matthew Quick: Boy 21

A Boy21 egy profin megírt és végtelenül szerethető könyv. Nem véletlen, hogy olyan sok könyves díjat elnyert, tegyük hozzá, mindet meg is érdemelte. Imádtam a főhőst, a konfliktusokat, a kisvárosi milliőt, a karakterdrámákat és persze a könyv üzenetét. Utóbbiból pedig sok volt, de bennem leginkább ez ragadt meg: becsüld, amid van, és ne félj elengedni azt az álmot, ami biztosan nem lehet a tiéd.

http://sorok-kozott.hu/2017/04/konyvkritika-matthew-qui…

>!
Fummie
Matthew Quick: Boy 21

Könnyen lehet azt hinni, hogy Finley segít Russnak megtalálni az utat a normális hétköznapokba, de igazából az egész fordítva történik.

Bővebben: http://fummiekonyvtara.blogspot.hu/2017/04/matthew-quic…

>!
KádárRozi
Matthew Quick: Boy 21

Tejóég – tiniregény ennyire még nem ragadott magával. A Napos oldal után picit ellenérzéseim voltak az íróval kapcsolatban, de hamar kiderült, hogy tud ő „elmebajok”-ról írni, csak pontosabban kell céloznia az életkort és a betegséget. Ismét egy olyan könyv, ami próbálja felnyitni a szemünket, hogy egy pillanat és/vagy döntés mennyire megváltoztathat mindent körülöttünk. Itt-ott vannak benne lógva hagyott mondatok, de ki lehet találni, mi került volna oda – illetve Finley női felmenőinek története is sok találgatásra ad okot. A fél csillag mínusz azért járt, mert a vége picit összecsapott és egy lehetetlen döntés elé állítja a főszereplőt.


Népszerű idézetek

>!
kellyolvas P

– Szeretnék egyszer a jövőben kiülni veled a tetődre, hogy mesélhessek az otthonomról… a világűrről. – szólal meg Boy21. – Megnyugtató a jelenléted, Finley. Elképzelhető, hogy a jövőben kiülsz velem a tetődre?

>!
loveQhuay P

Miért van az, hogy egyesek fantasztikus jólétbe születnek, mások meg egész életükben hiába várják a nagy áttörést?

41. oldal

1 hozzászólás
>!
kellyolvas P

– Amikor úgy érzem, hogy a világ szörnyű és az élet totál értelmetlen, akkor emlékeztetem magam, hogy itt van ez és vár rám – meséli Russ. – A kozmoszra mindig felnézhetek, és mindig csodálhatom, akármi is történjen. És amikor felnézek az égre, a problémáim parányira törpülnek. Nem tudom, miért, de ettől mindig jobban érzem magam.
– És ez elég? – kérdezem. – Elég felnézni a csillagokra?
– Elég lehet – feleli Russ.

>!
loveQhuay P

Az jár a fejemben, hogy milyen sérülékeny az ember, és hogy elég egy rossz pillanat, és bárkit elveszthetünk örökre.

183. oldal

>!
molly_

Az emberek számára csak addig vagy fontos, amíg hozzá tudod őket segíteni a győzelemhez.

210. oldal

>!
molly_

– Egy nap majd adódik egy lehetőség. Gondolj csak Harry Potterre! Szörnyű az élete, de aztán levelet kap, felszáll egy vonatra, és utána minden megváltozik. Minden jobb lesz. Varázslatos.

>!
molly_

– Jegyet kaptam Roxfortba.
– Hogy mi?
– Úgy tűnik, elvonatozom egy varázslatos helyre, ami sokkal jobb, mint ez itt. Ne szólj róla egy muglinak se, oké?

>!
loveQhuay P

Egyikünk élete sem fenékig tejfel.

158. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Tavi Kata: Ballépések
Sarah J. Maas: Crown of Midnight – Éjkorona
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Cassandra Clare: Üvegváros
Richelle Mead: A halál csókja
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Tűz
Anita Gayn: Senkinek sem kellesz!
Susan Ee: Angelfall – Angyalok bukása
Suzanne Collins: Az éhezők viadala
Fredrik Backman: A nagymamám azt üzeni, bocs