Boy ​21 83 csillagozás

Matthew Quick: Boy 21

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Finley élete sosem volt könnyű. Két dolog azonban mindig tartotta benne a lelket: a kosárlabda és a barátnője. Aztán megérkezik az életébe egy harmadik dolog: Russ. Egy finoman szólva is furcsa fiú, aki azt állítja, a világűrből érkezett, és bár az ország egyik legjobb ifi kosarasa, a világért sem volna hajlandó pályára lépni. Finley mindenkinél jobban megérti Russ-t, segítene is rajta, de van egy bökkenő: Russ minél jobban lesz, Finley annál rosszabbul. A két fiú mégis összebarátkozik, és ennek egészen váratlan következményei lesznek…
Matthew Quick új regénye egy szótlan fiú nagyon is beszédes elméjébe vezet minket, ahol elgondolkodtató és szórakoztató gondolatok keverednek tragikus és humoros emlékekkel.

Eredeti mű: Matthew Quick: Boy21

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633997277 · Fordította: Stern Gábor

Kedvencelte 11

Most olvassa 5

Várólistára tette 115

Kívánságlistára tette 91

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
DarknessAngel
Matthew Quick: Boy 21

Istenem, ez a könyv! Emlékszem azért vettem meg, mert a fülszövege annyira megragadott, és eltöltött a kíváncsiság, hogy vajon ez most valamiféle fantasy lesz-e, vagy sem. Kiderült, hogy nem az, de attól még igenis mágikus hatással bír.
Ez a történet annyira elszomorított. Bizonyos részek egészen megmosolyogtatók, viszont nekem még így eléggé megsanyargatta a szívem. Finley és Russ is… hát nem is tudom, mit mondjak. Beleásták magukat a szívembe a szomorú sorsukkal, a gyönyörű barátságukkal, az elveszettségükkel, és azzal, hogy mind a ketten többet akartak az élettől.
Finley a kedvességével segített Russ nehéz korszakában, és amikor fordult a kocka, Russ is ott volt Finley mellett. Tetszett, hogy Finley szavak nélkül is képes kommunikálni Erinnel, a barátnőjével, és hogy később Russ is mennyire olvasott benne.
Izgalommal és félelemmel telve olvastam, hogy vajon mi lesz Finley sorsa, mert be kell valljam, néha igazán megijesztett a dolgok alakulása. spoiler
A sok érzelmi kavalkád miatt én csak ajánlani tudom a könyvet. Szerintem ez egy igazán szép történet volt, így nincs is kizárva, hogy még előg fogom venni egyszer-kétszer. :)

Számomra legmeghatóbb mondat az egész könyvben:
„– Jegyet kaptam Roxfortba.” :') ♥

2 hozzászólás
>!
KönyvParfé P
Matthew Quick: Boy 21

Ez a könyv két fiú különös és különleges barátságáról szól, valamint a reményről, az újrakezdésről, és arról, hogy egyszer mindenki kaphat egy jegyet a Roxfortba.
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2017/04/21/matthew_quick_boy2…

>!
kellyolvas P
Matthew Quick: Boy 21

Azonnal magával ragadott Finley karaktere és ez annak köszönhető, hogy a szerző az ő személyében írja a történetet, mellbevágóan őszintén, időnként magába fordulósan, gyakran szenvedélytől fűtve. Nem szószátyár a karakter a külvilág felé, de természetesen a belső gondolatai folyamatosan áramlanak az olvasó felé. Finley életében a kosárlabda jelenti a mindent. Erre tette fel az életét. Ez azt jelenti, hogy minden szabadidejében edz, duplán teljesíti az elvárásokat. Van egy édes barátnője, Erin, aki szakasztott olyan elhivatott, mint ő, csak persze a lánycsapatot erősíti. Tehetséges, nagy reménységű játékos ő is. Épp kezdik a végzős évüket, és a bajnokságot, amikor az edző váratlanul meglátogatja egyik este, és különös történetet mesél egy srácról, aki ideköltözött a városba, de egy korábbi trauma miatt nagyon furcsán viselkedik. Űrlénynek képzeli magát és ez azért baj, mert ő valójában egy remek kosaras, és az edző szerint úgy jönne helyre a traumából, ha újra játszani kezdene. Finley-t kéri meg, hogy karolja fel a srácot, és terelgesse a suliban, és próbálja meg rávenni, hogy ő is kosarazzon.
Boy21 tényleg űrlényként viselkedik, és ehhez méltó dolgokat tesz, például sötétre festi a plafont és világító csillagokat ragaszt rá, képes órákig bámulni a csillagképeit. Az edző ráérzett valamire, mert tényleg kialakul köztük egyfajta barátság, egy olyan kötődés, ami csak két fura lény között jöhet létre. Finley keveset beszél, bólogat inkább megvonogatja a vállát, tipikusan a csendes srácok közé tartozik, de pont ezek a hallgatások és a bántó faggatózás hiánya az, ami miatt együtt tudják tölteni az idejüket. Ahogy javul Boy21 állapota, és immár az igazi nevét is hajlandó viselni, szóval Russ apró lépésekben újra játszani kezd. Finley-t sokkolja az igazság, Russ jobb nála, és ha a csapatban is játszani kezd, ki fogja őt golyózni a kezdő pozícióból és ráadásul a 21-es mezt is megkapja, ami eddig az övé volt. Mi legyen a fontosabb, a sportkarrierje, vagy a barátja megmentése, amivel a csapat is nagy előnyre tenne szert?
Egy csodálatos karakterfejlődést mutat be a szerző Finley kapcsán, ahogy elindul egy alig beszélő, mély problémákat elfojtó, szinte fanatikusan küzdő sportoló sráctól, aki egy sokkolóan tragikus esemény után már átértékeli a dolgokat és egyre tisztábban látja, hogy mi a fontos az életben.
Ebben a regényben is központi kérdés a veszteség feldolgozása, a kosárlabdán kívül valójában főképp ennek köszönhető a két srác barátsága. Erin része nagyon fájdalmas és megható, és a vége nekem kissé álomszerű lett, ezért vagyok kénytelen egy fél pontot levonni. Olyan érzésem volt, mintha gyorsan véget akart volna vetni a történetnek a szerző. Finley-nek nincs is igazi választása, a tündérmeseszerű vég a győztes választás.
Nagyon ajánlom a könyvet, végre ismét egy olyan könyv, ami elsősorban fiúknak jó választás, illetve azoknak, akik szeretik a fiús szemszögű történeteket.

>!
Sippancs P
Matthew Quick: Boy 21

Matthew Quick már a Napos oldalban is megcsillogtatta a tehetségét, már ami a pszichés betegségeket illeti, és bár ez a könyv ízig-vérig ifjúsági regény, én mégis tudok a kettő között párhuzamot vonni.

Ez a történet is csodás volt, a maga egyszerűségében megrázó, elgondolkodtató és megindító. Két olyan fiúról szólt, akik első kézből tapasztalták meg az élet talán legnagyobb fájdalmát: a halált. Annyi különbséggel, hogy az egyikük gyerekként, a gettó kellős közepén, a másikuk pedig majdnem felnőttként, egy város elitebb részén. S mégis mi a közös bennük, és hogyan találtak egymásra? Úgy, hogy mindketten megteremtették maguknak a saját kis világukat.

Nagyon szerettem Finley és Russ történetét. Amikor olvastam, teljesen megszűnt számomra a világ, és elmerültem a kosárlabdaedzések, az univerzum, a középiskolai élet és a Harry Potter szépségeiben, amikor pedig nem volt a kezemben a könyv, nagyon-nagyon sokat gondolkodtam rajta. Mégsem tudok 5 csillagot adni, mert a végével nem igazán voltam kibékülve. Végig vártam a nagy bummot, az érzelmi kavalkád tetőpontját, valami kiugró dolgot, például spoiler, de nem volt semmi, csak egy nyugis, szép befejezés. Nekem ez túl kevés, túl egyszerű volt.
Ettől függetlenül jó szívvel ajánlom a könyvet, megéri kézbe venni.

>!
loveQhuay P
Matthew Quick: Boy 21

Imádok látatlanban könyvet venni, és imádom amikor túlszárnyalja minden elvárásomat amit ismeretlenül állítok.

Ez a könyv egy gyönyörű történet a világ egy szelet mocskában. Egy történet a barátságról, és a szerelemről, és magáról az életről. Egy történet a felnőtté válásról és a döntések súlyáról.
Imádtam minden percét, és legszívesebben egyhuzamban kiolvastam volna, de este már leragadt a szemem, így korán keltem és befejeztem ;)

Szerettem a történetet és a szereplőket, és a gondjaikat, döntéseiket. Szerettem a kozmoszt amit Boy21 teremtett nekünk, és szerettem ahogy az író belefonta a Harry Potter élményt a fiúk mindennapjába.

Boldogan csuktam be, de egy kis hiányérzetem mégis maradt. Egy későbbi epilógus nagyon hiányzik nekem. Tudni szeretném mi lett Russ sorsa, mi lett Erin és Finley történetének a kezdete és vége.

>!
efenera
Matthew Quick: Boy 21

Nem gondoltam, hogy ez a könyv ennyire magával ragad majd. Nem is találom a szavakat, leginkább két hasonló, de mégis más jelző illik erre a könyvre, az pedig az, hogy különleges és különös. Különösek a szereplők, a város, de különlegesek a kapcsolatok és a történet. Ajánlom mindenkinek, nálam kedvenc lett. :) és felkerült a sírós polcra :P

>!
Zsuzsanna_Makai
Matthew Quick: Boy 21

Jegyet kaptam Roxfortba!

Ez az ember nem tud rossz könyvet írni!
Csodás volt, szomorú, vitt magával, hullámzott, szerelem is volt benne, gyilkosság is, barátság is, sport, és Harry Potter, nno meg a világegyetem. Nekem pl nagyon tetszett, h Finley magában akkor is Boy21-nek hívta Boy21-et, amikor már Russ volt.
Jóó, nyilván nekem aztán még könnyebben el lehet adni egy olyan regényt, amiben imádják a Harry Pottert.
Szeretném megköszönni @kisbeka-nak, csodás ajándék volt!

>!
ggizi P
Matthew Quick: Boy 21

Engem teljesen magával ragadott ez a könyv. Senki élete sem fenékig tejfel ebben a bandaháborúktól és hatalmi harcoktól veszélyes kisvárosi környezetben, ennek ellenére mégis egy nyugodt és kedves hangulatú történetet kaptunk, amiben tisztán kivehetőek az erős érzelmi kapcsolatok. Ez leginkább annak köszönhető, hogy Finley szemén át követtük az eseményeket, aki magába zárva a konfliktusait külsőleg egy nagyon zárkózott és visszafogott fiú, és aki a kosárlabdára összpontosítva, azon keresztül tervezi elérni Erinhez kötött céljait. Egy viszonylag tiszta jövőképet látunk, ami csak Finley szorgalmának függvénye. És akkor bekerül a képbe Boy 21. Russ hasonlóan furcsa fiú, akiben nemcsak jó barátra lel, de a sporthoz való helyzetét és hozzáállását is rendesen megbolygatja. A két fiú közti barátság a ki nem mondott, de hasonlóan traumatikus múltjuk hatására csak erősödik, és mindkettejüknek támaszt nyújt a nehéz pillanataikban.
Nekem nagyon tetszett ez a könnyen szerethető történet.

>!
ƨɔɴом
Matthew Quick: Boy 21

Ahwr ra kellett jonnom, hogy a szerzo es en nem vagyunk baratok. Valamiert nem tudom a konyveit megkedvelni. A tortenet es annak mondanivaloja erdekes, ugy ahogy a karakterek is, foleg Boy21, de mindig ott van a franya de. Egy pontig tetszett az egesz, majd valahol ugy elvesztettem a konyv iranti erdeklodest es egyre inkabb az motoszkalt bennem, hogy „mi a fenet is olvasok?!”. Sajnálom, mert en megprobaltam szeretni, de ezt nem nekem irtak :-(

>!
Media_Addict_Hu
Matthew Quick: Boy 21

A Boy21 egy profin megírt és végtelenül szerethető könyv. Nem véletlen, hogy olyan sok könyves díjat elnyert, tegyük hozzá, mindet meg is érdemelte. Imádtam a főhőst, a konfliktusokat, a kisvárosi milliőt, a karakterdrámákat és persze a könyv üzenetét. Utóbbiból pedig sok volt, de bennem leginkább ez ragadt meg: becsüld, amid van, és ne félj elengedni azt az álmot, ami biztosan nem lehet a tiéd.

http://sorok-kozott.hu/2017/04/konyvkritika-matthew-qui…


Népszerű idézetek

>!
molly_

– Jegyet kaptam Roxfortba.
– Hogy mi?
– Úgy tűnik, elvonatozom egy varázslatos helyre, ami sokkal jobb, mint ez itt. Ne szólj róla egy muglinak se, oké?

Kapcsolódó szócikkek: Finley McManus · Russ Washington (Boy21)
>!
molly_

– Egy nap majd adódik egy lehetőség. Gondolj csak Harry Potterre! Szörnyű az élete, de aztán levelet kap, felszáll egy vonatra, és utána minden megváltozik. Minden jobb lesz. Varázslatos.

Kapcsolódó szócikkek: Harry Potter · lehetőség · Russ Washington (Boy21)
>!
kellyolvas P

– Szeretnék egyszer a jövőben kiülni veled a tetődre, hogy mesélhessek az otthonomról… a világűrről. – szólal meg Boy21. – Megnyugtató a jelenléted, Finley. Elképzelhető, hogy a jövőben kiülsz velem a tetődre?

Kapcsolódó szócikkek: Finley McManus · Russ Washington (Boy21)
>!
kellyolvas P

– Amikor úgy érzem, hogy a világ szörnyű és az élet totál értelmetlen, akkor emlékeztetem magam, hogy itt van ez és vár rám – meséli Russ. – A kozmoszra mindig felnézhetek, és mindig csodálhatom, akármi is történjen. És amikor felnézek az égre, a problémáim parányira törpülnek. Nem tudom, miért, de ettől mindig jobban érzem magam.
– És ez elég? – kérdezem. – Elég felnézni a csillagokra?
– Elég lehet – feleli Russ.

Kapcsolódó szócikkek: Finley McManus · Russ Washington (Boy21)
>!
tmezo P

Számomra az alapértelmezett üzemmód mindig is a hallgatás volt. Ez a legjobb védekezés a világ ellen.

Kapcsolódó szócikkek: Finley McManus · hallgatás · védekezés
>!
loveQhuay P

Miért van az, hogy egyesek fantasztikus jólétbe születnek, mások meg egész életükben hiába várják a nagy áttörést?

41. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Finley McManus
1 hozzászólás
>!
molly_

Az emberek számára csak addig vagy fontos, amíg hozzá tudod őket segíteni a győzelemhez.

210. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Finley McManus · győzelem
>!
loveQhuay P

Az jár a fejemben, hogy milyen sérülékeny az ember, és hogy elég egy rossz pillanat, és bárkit elveszthetünk örökre.

183. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Finley McManus
>!
tmezo P

A monotónia segít felejteni. Lecsendesíti a gondolatokat.

Kapcsolódó szócikkek: monotónia

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Erin Quinn · Finley McManus · Russ Washington (Boy21)


Hasonló könyvek címkék alapján

Tavi Kata: Ballépések
Sarah J. Maas: Crown of Midnight – Éjkorona
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Cassandra Clare: Üvegváros
Richelle Mead: A halál csókja
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Tűz
Anita Gayn: Senkinek sem kellesz!
Susan Ee: Angelfall – Angyalok bukása
Suzanne Collins: Az éhezők viadala
Fredrik Backman: A nagymamám azt üzeni, bocs