Zöldlámpa 366 csillagozás

Matthew McConaughey: Zöldlámpa

Brutális ​finomságok, szépségek, elhasalások. Szerelmeslevél az élethez.

Matthew McConaughey (1969-) Oscar-díjas és Golden Globe-díjas amerikai színész. Legfontosabb filmjei és tévésorozatai: Mielőtt meghaltam, A Wall Street farkasa, Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt?, Pénz beszél, Trópusi vihar, Magic Mike, Mud, A törvény nevében (True Detective).
Ötven éve élem ezt az életet, negyvenkét éve próbálom kiókumlálni a rejtélyét. Lejegyzek sikereket és kudarcokat, örömöket és bánatokat, dolgokat, amik ámulattal töltenek el, és dolgokat, amiktől kirobban belőlem a nevetés. Hogyan legyek igazságos. Hogyan stresszeljek kevesebbet. Hogyan érezzem jól magam. Hogyan bántsam kevésbé az embereket. Hogyan bántsanak engem kevésbé. Hogyan legyek jó ember.
Ha az ember tudja, hogyan és mikor boldoguljon az élet kihívásaival – hogyan viszonyuljon relatívan az elkerülhetetlenhez –, akkor élvezheti a sikernek azt az állapotát, amit úgy nevezek, „elkapni a zöldlámpát”.
(tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

Tartalomjegyzék

>!
XXI. Század, Budapest, 2020
298 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635680108 · Fordította: Pék Zoltán

Enciklopédia 1


Kedvencelte 36

Most olvassa 92

Várólistára tette 276

Kívánságlistára tette 390

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Matthew McConaughey: Zöldlámpa

Ez nem hagyományos memoár, hanem egy szemléletkönyv. – fogalmaz Matthew McConaughey a könyv első fejezetében. Bár képet kapunk gyerekkoráról, filmszerepeiről, útkereséseiről, családalapításáról, ez mégis több, mint sima történetmesélés. Inspirál, megnevettet, tanít, elgondolkodtat, és közben szemléletet is formál. A szerző egyrészt az első ötven évét zárta ebbe a könyvbe, másrészt bemutatta, hogyan kell elkapni az életben a zöld lámpákat.
Nekem ez az írás tetszett és pont attól volt jó, hogy igazi volt és Matthew vállalta a kudarcait, a gyengeségeit éppúgy, mint a számomra sok esetben agyament döntéseit és cselekedeteit. Vagány, őszinte, szerethető írás egy nem mindennapi színésztől. Férfiaknak mindenképpen ajánlom elolvasásra!

>!
XXI. Század, Budapest, 2020
298 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635680108 · Fordította: Pék Zoltán
Málnika >!
Matthew McConaughey: Zöldlámpa

”Nem vagyok tökéletes; én is állandóan belelépek a szarba, és ennek a tudatában is vagyok. Csakhogy megtanultam levakarni a cipőmről, és menni tovább.”

A Zöldlámpa nem hagyományos memoár, műfaját a színész szemléletkönyvként nevezi meg. Ötven év leltára a könyv, melyben Matthew elsődleges célja, hogy magát életművészként prezentálja.

A lapokból egy rámenős, az élet zöldlámpáit elkapó férfi rajzolódik ki. Életszemlélete mellett megismerhetjük gyermekkorát, illetve azt is, hogyan kezeli munkásosztálybeliként a hirtelen jött sikert. A nagy bölcsességekre azonban jóval kevésbé fogok emlékezni, mint a fura sztorikra, azokból is különösen a nedves álmokra és a saját magára kilőtt turhára. Bár egy-két érdekes gondolatot kaptam tőle, alapvetően zsibbasztó olvasmánynak bizonyult számomra. Leginkább a színész rajongóinak, a nyersen leírt kalandokról, verekedésekről szívesen olvasó férfiaknak és mindazoknak, akik szeretnek olyan hírességekről olvasni, akik meg vannak győződve róla, hogy életfilozófiájuk egyedülálló tudnám ajánlani.

12 hozzászólás
Dóri_Margit P>!
Matthew McConaughey: Zöldlámpa

„A szavak, amelyek segítettek azzá lenni, aki lettem, nemcsak szavak voltak, hanem elvárások és következmények. Értékek.”

Matthew McConaughey szemléletkönyve zseniális.
Milyen furcsa, hogy egy színésztől mik az elvárásaink. Nekem felülmúlta ezeket, mindig is tudtam hogy lelkiismeretes színész , de hogy ennyire hűen szavakba tudta ezt foglalni.
Lenyűgöző.
Szeretem, hogy fontos hangsúlyt fektet életében az alázatra, a mértékletességre, önismeretre. Nagyon fontos értékkel bíró szavak ezek.
Ugyanakkor jó humorú, hatalmas zsiványság rejlik a lapok között.

Ez a lehetőségek könyve úgy érzem. Meglátni, átélni, bátornak lenni és megélni az életet.
Meglelni a zöld lámpákat, váltani a sárgáról és felismerni majd továbblépni a vörös lámpákon, melyek idővel akár zöldre is válthatnak :3

Vannak azok a könyvek amiket elkezd az ember olvasni és érzi a különlegességét, hogy ez valami más lesz a megszokottakhoz képest. Napokig kell emészteni, azthiszem életre szólt néhány fejezet és mondanivaló. Érdemes lesz újra elővenni majd évek múltán is. ^^

Ha találkoznánk az életben, a kezdeti sokk után bemutatkoznék és szép napot kívánnék :)

K_Kata99>!
Matthew McConaughey: Zöldlámpa

„Sosem azért írtam le dolgokat, hogy emlékezzem; mindig is azért írtam le őket, hogy feledhessek.”

Matthew McConaughey mindig is szimpatikus volt számomra, szinte az összes filmjét láttam és nem is volt kérdés, hogy beszerzem majd életrajzi írását is.
Nem egy tipikus könyvről van szó, a színész gondolatokat, pillanatnyi érzéseket oszt meg velünk, és ezen élmények közé épít be egy-egy személyes történetet. A gyerekkorától kezdve végigkalauzol minket az iskolás évein, a cserediákként Ausztráliában eltöltött egy éven, mely számtalan humoros és vicces szituáción túl, rengeteg tanulsággal is szolgált számára. Megtudjuk, hogy talált rá a szerelem, és hogy az apává válás számára azt jelenti, révbe ért az életben. A gyerekkoráról, valamint a szüleivel való kapcsolatáról szóló részek elég megosztó véleményeket válthatnak ki az olvasóból, de úgy gondolom, hogy az értékrendünket és elveinket saját magunk kell, hogy kialakítsuk.
Matthew egy vérbeli kalandor is, talán nincs is olyan kontinens, ahol még nem járt. Olvasás közben én is felfedeztem Afrikát, Dél-Amerikát és motorral bejártam Európát.
És talán ez a különleges szerkesztés, a képekkel és versekkel színezett tartalom az, ami miatt még jobban szerettem ezt a könyvet.
Rendkívül szórakoztató, néhol szemöldök ráncolós, megbotránkoztató, néhol pedig motiváló és felemelő olvasmány. Ha nem is tudunk a színész minden gondolatával azonosulni, egy-egy sor vagy tanács biztosan velünk marad a könyv befejeztével is.
Én biztosan elgondolkodom még párszor azon, hogy utam során mennyi lámpa várhat arra, hogy zöldre váltsák.

25 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Matthew McConaughey: Zöldlámpa

Sok mindent megtudunk az életéről, mégsem egy hagyományosan írt önéletrajzra kell számítani. Gondolatok, érzések, benyomások, versek, motivációs idézetek, célkitűzések váltják egymást a könyvben, miközben Matthew sztorizgat az életéről, és bár alapjában véve tetszett az egész könyv, van néhány sztori, ami olyannak tűnik, mintha egy film forgatókönyve lenne, és Matthew-nak esetleg meglódult volna a fantáziája.
Nem szerettem minden történetét, volt, amit ő viccesnek talált, azt én egyáltalán nem, és néha hencegőnek tűnt. Néha pedig egy útkeresőnek, aki nem tudja hová tenni a hirtelen jött sikert, a sikerben önmagát és a világhoz sem tudta, hogyan álljon ezek után.

Olvastam a könyvben meglepő dolgokat, izgalmas utazásokat, fantasztikus gondolatokat. Elgondolkodtam, nem mindig értettem, de nyilván ez nem baj, mint ahogyan az sem, hogy nem tudtam sok gondolatával azonosulni, már csak azért sem, mert nagyon amerikai és nagyon férfi, de érdekes volt mindenképpen, egy utazás egy másik ember világába, egy híres ember életébe és gondolataiba. Talán a siker titka is benne van.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2021/01/matthew-mcconaugh…

Nono_ P>!
Matthew McConaughey: Zöldlámpa

Ezt az évemet eddig hívhatnám „Sosem gondoltam volna” évnek..
Ugyanis sosem gondoltam volna, hogy egyszer kedvelni fogom az életrajzi könyveket. Ráadásul azt sem gondoltam volna sohasem, hogy egy olyan férfi színész önéletrajzát fogom olvasni, aki sosem tett rám nagy benyomást, nem volt soha kedvenc. És álmomban sem gondoltam volna, hogy ennek a színésznek a könyvére azt mondom majd egyszer, hogy nem volt rossz, sőt…
Már az elején találtam bölcs, hasznos gondolatokat, amik nagyon tetszettek. Aztán a szülei sajátos szeretetükön és nevelési módszereiken annyit nevettem jó hangosan és könnyezve, hogy rögtön megkedveltem az egész családot.
Mikor aztán Matthew eljutott Hollywood csúcsára, majd a lelki szakadék szélére és az ebből kifolyó gondolatok, utazások nekem picit túl magasröptűek, túl spirituálisak és túl amerikaiak voltak. Ugyanakkor a sok jegyzet, kézzel írott idézet másolata és a berakott fényképek nagyon különlegessé tették a könyvet számomra.
Összeségében én az életfilozófiájára voltam leginkább kiváncsi, amit meg is kaptam egy – két személyes történetbe csomagolva. Egy élmény volt. Köszönöm! ♥

6 hozzászólás
Naiva P>!
Matthew McConaughey: Zöldlámpa

Közel se mondanám magamat Matthew rajongójának, de mostanában olyan sokan olvassák az ő életrajzi könyvét és olyan vegyesek a visszajelzések a könyvével kapcsolatban, hogy engem is kíváncsivá tett.
M.M-t egyébként egy közepes színésznek tartom. A Ha ölni kell c. filmje után (velem egyidős az a filmje) sok éven keresztül főként a limonádé filmek és a romantikus vígjátékok találták meg. Inkább a szemrevaló külseje miatt, mintsem színészi kvalitásai miatt. (Egyébként szeretem a limonádé filmjeit!)
A Dallas Buyers Club c. film azonban meghozta számára az igazi filmes és színészi áttörést. Ahogy azt a könyv is megemlíti. Igazából valamivel átfogóbb, átütőbb életrajzi történetet vártam és sokkal kevesebb anaktodázást, vagy éppen politikai állásfoglalást. Voltak részek, amiket élvezettel olvastam, de a legtöbb sablonos életigazságok („a jó néha a rosszból fakad”) engem inkább untatnak, vagy csak sikerül Coelhora asszociálnom. Furcsa volt őt ilyen erőltetett filozófusi szerepben „látni”. Arról nem beszélve, hogy egy idő után már teljesen hiányzott a mélység és a kifinomultság az ő prédikáló konyhafilozófiáiból.
Nem volt igazán mélyreható.

14 hozzászólás
pribrgre P>!
Matthew McConaughey: Zöldlámpa

Számomra az idei év legszórakoztatóbb olvasmánya.
Matthew McConaughey eddig is szimpatikus ember volt, de most mégjobban megkedveltem. :)
Szeretem a színészi munkáját, és a filmeket is, amikben szerepel. Ráadásul most kedvet kaptam, hogy újra megnézzem a filmjeit így, hogy olvashattam róla melyik szerepet hogy kapta és hogy készült rájuk. :)
off
Mindenkinek csak ajánlani tudom aki egy szórakoztató könyvre és jó kis kikapcsolódásra vágyik! ;)

12 hozzászólás
robinson P>!
Matthew McConaughey: Zöldlámpa

Matthew McConaughey korunk egyik legnépszerűbb és legkedveltebb színésze, aki azonban tényleg szeretné megismerni őt mélyebben, nem ebből a könyvből fogja. Az egész kötet egy lelki utazás, egy amerikai férfi fejlődéstörténete, életfelfogása, ami csakis az övé. Kissé coelhos álbölcsességek ezek. Ezekkel van ahol lehet azonosulni, de van, ami eléggé elrugaszkodott nekem. Túl amerikai, erősen túlértékelt könyvecske,bár egy csecsemőnek minden vicc új…

https://gaboolvas.blogspot.com/2021/01/zoldlampa.html

2 hozzászólás
Réka0128 P>!
Matthew McConaughey: Zöldlámpa

„Hiszem, hogy minden, amit az életben csinálunk, egy terv része. A terv néha úgy alakul, ahogy kell, néha pedig nem. Ez is a terv része. Ha erre rájövünk, az maga egy zöldlámpa.”

A megjelenéstől kezdve nagyon érdekelt már ez a könyv, de végül @pribrgre véleménye miatt került fel a kívánságlistámra. Teljes mértékben elvárások nélkül vágtam bele az olvasásba, de már az első pár oldal után éreztem, hogy szerencsére nem nyúltam mellé. Azon kívül, hogy kellőképpen szórakoztató volt és tökéletesen kikapcsolt, nagyon fel is dobott. :) Az egyik kedvenc színészem Matthew McConaughey, úgyhogy igazán érdekes volt ilyen mélyen megismerni. Elég sok negatív véleményt láttam a gyerekkorát és a szülei kapcsolatát leíró részről, de engem valahogy nem botránkoztatott meg. Senkinek nincs joga pálcát törni a másik felett… Lehet nem volt éppen helyes az, ahogy a szülei viselkedtek, de mi nem tudhatjuk pontosan, hogy ők miért éppen így élték meg a házasságukat. Matthew életfelfogása kifejezetten szimpatikus volt és tetszett, hogy mindig próbált önazonos maradni. :) Az utazásairól szóló részek viszont néhol kicsit már meseszerűnek tűntek.
A könyv kivitelezése eszméletlenül jól és egyedien van megoldva. A versek, cetlik és a képek is sokat hozzátesznek a sztorihoz, bár a naplóbejegyzésekkel volt egy is gondom, mert elég nehézkesen tudtam csak elolvasni. Összességében nézve nagyon tetszett az egész kötet, úgyhogy biztosan leveszem még a polcról. :)

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

K_Kata99>!

Sosem azért írtam le dolgokat, hogy emlékezzem; mindig is azért írtam le őket, hogy feledhessek.

13. oldal

6 hozzászólás
Denevra>!

amikor MEGTEHETED,
kérdezd meg magadtól, hogy AKAROD-E,
mielőtt megteszed.

141. oldal

Málnika >!

A lelkünk újra névtelen lesz, és rájövünk, hogy az egyetlen, akitől nem tudunk megszabadulni: önmagunk.

155. oldal (XXI. Század, 2020)

K_Kata99>!

Úgy nőttünk fel, hogy sokat mondogattuk egymásnak, hogy „szeretlek”. Komolyan is gondoltuk.

17. oldal

1 hozzászólás
Hannelorka P>!

Ne küzdjünk az idő ellen, és ne pocsékoljuk el, táncoljunk vele és váltsuk valóra, mert nem akkor élünk tovább, ha próbálunk nem meghalni, akkor élünk tovább, ha kihasználjuk az életet.

297. oldal

K_Kata99>!

Optimista természet vagyok, és a humor mindig is az egyik nagy tanítóm volt. Segített feldolgozni a fájdalmat, a veszteséget és a bizalmatlanságot. Nem vagyok tökéletes; én is állandóan belelépek a szarba, és ennek tudatában is vagyok. Csakhogy megtanultam levakarni a cipőmről, és menni tovább.

11. oldal

solt96>!

Árnyék nélkül a fényt sem tudjuk igazán megbecsülni.

91. oldal

Denevra>!

Akkor tudod, hogy ki vagy, amikor elég független leszel ahhoz, hogy higgy a saját gondolataidban, és elég felelős a cselekedeteidért és nemcsak „hiszed”, amit akarsz, de tetszik is, amiben hiszel.

95. oldal

K_Kata99 >!

Láttam sok törzset Észak-Afrika sivatagaiban, amiknek kilenc gyerekkel, villany nélkül több öröm, szeretet, tisztesség és nevetés jut, mint a legtöbb anyagiakban dúskáló embernek, akivel találkoztam.

108. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kepes András: A boldog hülye és az okos depressziós
Jeffrey Eugenides: Egy test, két lélek
Jan Pol – David Fisher: Meg ne fogd a tehén farkát!
Graham Chapman – John Cleese – Terry Gilliam – Eric Idle – Terry Jones – Michael Palin – Bob McCabe: Monty Python önéletrajz
Edmund Hillary: Pillantás a csúcsról
Ruttka Ildikó: Bajorimi, a Kicsihuszár
Pamela Druckerman: Nem harap a spenót
Animal Cannibals: Minden változik, a lényeg nem
Stephen Fry: Hazudozó
Frank B. Gilbreth Jr. – Ernestine Gilbreth Carey: Tucatjával olcsóbb!