Zöldlámpa 65 csillagozás

Matthew McConaughey: Zöldlámpa

Brutális ​finomságok, szépségek, elhasalások. Szerelmeslevél az élethez.

Matthew McConaughey (1969-) Oscar-díjas és Golden Globe-díjas amerikai színész. Legfontosabb filmjei és tévésorozatai: Mielőtt meghaltam, A Wall Street farkasa, Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt?, Pénz beszél, Trópusi vihar, Magic Mike, Mud, A törvény nevében (True Detective).
Ötven éve élem ezt az életet, negyvenkét éve próbálom kiókumlálni a rejtélyét. Lejegyzek sikereket és kudarcokat, örömöket és bánatokat, dolgokat, amik ámulattal töltenek el, és dolgokat, amiktől kirobban belőlem a nevetés. Hogyan legyek igazságos. Hogyan stresszeljek kevesebbet. Hogyan érezzem jól magam. Hogyan bántsam kevésbé az embereket. Hogyan bántsanak engem kevésbé. Hogyan legyek jó ember.
Ha az ember tudja, hogyan és mikor boldoguljon az élet kihívásaival – hogyan viszonyuljon relatívan az elkerülhetetlenhez –, akkor élvezheti a sikernek azt az állapotát, amit úgy nevezek, „elkapni a zöldlámpát”.
(tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

>!
XXI. Század, Budapest, 2020
298 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635680108 · Fordította: Pék Zoltán

Kedvencelte 8

Most olvassa 45

Várólistára tette 153

Kívánságlistára tette 203

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

pribrgre P>!
Matthew McConaughey: Zöldlámpa

Számomra az idei év legszórakoztatóbb olvasmánya.
Matthew McConaughey eddig is szimpatikus ember volt, de most mégjobban megkedveltem. :)
Szeretem a színészi munkáját, és a filmeket is, amikben szerepel. Ráadásul most kedvet kaptam, hogy újra megnézzem a filmjeit így, hogy olvashattam róla melyik szerepet hogy kapta és hogy készült rájuk. :)
off
Mindenkinek csak ajánlani tudom aki egy szórakoztató könyvre és jó kis kikapcsolódásra vágyik! ;)

12 hozzászólás
steinerszofi P>!
Matthew McConaughey: Zöldlámpa

Ezzel az értékeléssel nem leszek népszerű, de ez a könyv annyira amerikai, hogy ez az amerikaiság definíciója. Az elején még bizakodó voltam, sok jó véleményt hallottam róla és maga a könyv külseje, designja is nagyon egyedi, igényes. De a tartalom…. úgy érzem Matthew forgatókönyvet írt véletlenül életrajzi könyv helyett. Sajnos a közepén muszáj volt abbahagynom a könyvet, mert már nem bírtam tovább olvasni a századik hihetetlen sztoriját. Ott tettem le, ahol megírta, hogy éppen fogyóban volt már a pénze, ezért elment 1 hónapra Európába motortúrázni (minden normális ember ezt csinálja, ha fogyóban a pénze) a haverjaival, de nem volt elég pénzük motort bérelni, de nem gáz, mert a kereskedő meglátta önmagát a fiatal srácokban, ezért 3 nap áráért odaadta nekik a motorokat 1 hónapra, majd miután 2 héttel később totálkárosra törték az egyik motort, a kereskedő vitt nekik ingyen és bérmentve egy új motort, hogy folytatni tudják az útjukat. Megjegyzem ez még a filmes karrierje előtt volt, tehát szó sincs arról, hogy amiatt kapott volna ilyen kedvezményeket. És ez csak egy sztori a sok közül, ami hihetetlen. Mindenesetre jó film készülhetne belőle. Majd megnézem azt inkább, ahelyett hogy tovább olvasnám ezt a könyvet.

12 hozzászólás
Yvonne4 P>!
Matthew McConaughey: Zöldlámpa

„Árnyék nélkül a fényt sem tudjuk igazán megbecsülni. Meg kell tántorodnunk, hogy megtudjuk vetni a lábunkat. Jobb ugrani, mint zuhanni.

Ez a könyv engem beszippantott. Egyszerűen nem tudtam letenni. Annyira érdekelt, hogy mi fog történni, merre, hogyan tovább, hogy állandóan meg kellett szakítanom a munkát és olvastam…. olvastam….olvastam… Tetszett a könyv felépítése, a sok „beragasztott” cetli, a képek, a versek. Szerettem bepillantást nyerni e kitűnő színész életébe. Megnézhettük gyermekkora egy-egy szakaszát. Megismerhettük szüleit, akik nem igazán mondhatók hétköznapinak spoiler
Kísérők lehettünk fejlődési utakon és általa mi magunk is elcsíphettünk egy-egy morzsát, amiből fejlődhetünk. spoiler
Összeségében nagyon tetszett.

tschilla>!
Matthew McConaughey: Zöldlámpa

Valószínű jobban tetszett volna a könyv, érdekesebbnek tartottam volna a történeteket, ha jobban ismerem ezt a színészt, vagy lett volna fogalmam róla, hogy milyen filmekről beszél. Rá kellett jönnöm, hogy vagy egyik filmjét sem láttam, vagy ha láttam, akkor teljesen elfejeltettem.
Ezzel együtt „egynek jó volt”, többnyire szórakoztatott, egyszer hangosan felnevettem. Egy mondatot pedig aláhúztam a könyvben a kisfiam arany színű tollával, és elismerően bólintottam, mert azt az érzést, jelenséget már többször próbáltam másnak elmesélni, de nem tudtam rendesen megfogalmazni. Az mondat azonban tökéletesen kifejezi, amit én is szerettem volna már többször.
Nem az a fajta olvasmányélmény, amit a sokáig tartogatok a polcomon, még egyszer biztosan nem olvasom el, de jó szívvel adom tovább, másnak is szerezhet pár kellemes órát.

Chris>!
Matthew McConaughey: Zöldlámpa

Kezdem azzal, amiről annyira ritkán írok, most viszont nem mehetek el szó nélkül mellette, hiszen ez adja a kötet egyik különlegessét. Ez pedig nem más, mint maga a kiadás. Régóta figyelem a 21. Század Kiadó köteteit: a KULT Könyvek, valamint a náluk megjelenő életművek (Paul Auster, John Updike, Ernest Hemingway) igazán magas színvonalú munkáról árulkodtak eddig is, de ha lehet ilyet mondani, a Zöldlámpával még ezt is sikerült felülmúlni. Kezdve a védőborítóval – amely a megszokottól eltérő jóval kisebb, mint maga a kötet, már önmagában ez is hangsúlyozza az egyediséget. Ezt levéve egy egyszerű barna fedelet kapunk, a borítón csupán egy zöldlámpa, a hátoldalon pedig a „just keep livin” felirat szerepel, valamint Matthew McConaughey aláírása. Ha csak a boltban állva lapozunk bele, akkor is hamar kiszúrhatjuk, hogy a zöld szín mennyire domináns, hogy a szöveget jó párszor megtörik fotók, ragasztott-tépett papírdarabokra írt mondatok, sőt, időnként kézíráshoz hasonló bejegyzésekkel is találkozhatunk. Szavakkal nehezen visszaadható az a vizuális élmény, amit a Zöldlámpa nyújtani tud, éppen ezért biztatok minden igazi könyv-rajongót, hogy még ha nem is áll szándékában megvásárolni, akkor is üsse fel valahol a kötetet. (Utána úgyis nehéz lesz nemet mondani rá, és ott hagyni a boltban.)

Persze, joggal tehetjük fel a kérdést: szép, szép a külcsín, de milyen a tartalom. Az én személyes válaszom: alapvetően kiváló. Megvallom, eléggé elfogult vagyok Matthew McConaughey-vel szemben, én az utóbbi időben készített filmjeit nagyon szeretem, igazán jó színésznek tartom, aki sajnálatos módon nagyon nehezen tudott kitörni a romantikus vígjátékok szépfiú karakteréből (erről is olvashatunk). Éppen ezért már nagyon kíváncsi voltam az életére, még akkor is, ha a Zöldlámpa nem a hagyományos értelemben vett memoár. Aki például forgatásokról, pletykákról, szerepekről akar olvasni, az részint csalódni fog, mert McConaughey írása sokkal inkább fókuszál az emberre, mint a sztárra. Persze, szóba kerül több filmje is, de többnyire az első szárnypróbálgatásokra tér csak ki részletesebben, az elmúlt 20 év termését csak annyiban érinti, amennyiben az szükséges ahhoz, hogy megértsük az élete során meghozott döntéseket. De én a magam részéről sokkal jobban örültem annak, hogy a civil Matthewról olvashattam, akinek ugyanúgy meg kellett küzdeni a felnőtté és férfivá válással, mint annyi mindannyiunknak, akinek a családja nem volt mesébe illő, aki cserediákként egy évet töltött Ausztráliában, aki bizonyos „nedves álmok” hatására nekivág az Amazonasnak, később pedig Dél-Afrikának. Aki annyi emberrel találkozott élete során (és főleg akkor, amikor még a neve nem volt ismert), és ezekből – még ha sokszor fájdalom és szenvedés árán – mind-mind tanult. Mindig jó arról olvasni, hogy a „hollywoodi sztár” is csak ember, főleg, ha ennyire őszintén nyílik meg az olvasói előtt.

Magára az önéletrajzra abszolút nem lehet panasz, azt logikusan felépítve, már-más regényes formában tárja elénk a szerző. A fotók és a McConaughey által írt versek is jól beleillenek az összképbe, viszont a motivációs üzenetekkel – amelyek többsége klisés, elcsépelt és semmit mondó – én nem sokat tudtam kezdeni. Tudom, ez olvasó-függő, bizonyára lesznek olyanok, akiket ez fog feltölteni erővel, esetleg idézetként használják a létező összes platformon, de az én szememben semmit sem adtak magához a történethez, nem lett ezáltal több a könyv. De szerencsére kevesebb sem, hiszen nem fordulnak elő olyan sűrűséggel, hogy az olvasást megakasszák, vagy zavaróvá tegyék (sőt, néha kifejezetten üdítő volt, amikor félig-meddig eredeti gondolattal találkozhattam).

Szóval, ezt a könyvet bátran merem ajánlani McConaughey rajongóinak (nekik kötelező!), a hozzám hasonló gyűjtőknek, akik szeretik az ilyen különlegességeket a polcukon tudni, de azoknak is, akik csak szimplán kíváncsiak egy színész, egy ember (aki ebben a formában nem is fontos a neve) kalandos és tanulságos élettörténetére. Mert ebből sokkal többet tanulhatunk, mint a motivációs üzenetekből.

Szabolcsi_Johanna_Szabina P>!
Matthew McConaughey: Zöldlámpa

Nem ilyennek képzeltem el ezt a fickót.
Pontosan ilyennek képzeltem el ezt a fickót.
Annyi biztos, hogy egy szimpla önéletrajzi regényhez képest van benne pár csavar. Az elején szinte fájdalmas volt haladni benne. Elfogadni, hogy a családi perpatvar, az apja nevelési elvei nem mind fikció, hanem valós alapokon nyugvó történetek.
Olvasás közben folyamatosan libikókázott bennem az érzés, hogy tök örülök, hogy ezt most olvashatom, meg az, hogy egek, ennek sosem lesz vége. A szövegbe tűzdelt versek néha annyira el vannak szállva, hogy ihaj. Bizonyos részek inkább azért kerülhettek be a műbe, mert számára jelentős emlékek (számomra nem mondtak semmit). Néha meg egy tömör, alig párszavas mondatban olyanokat ad, hogy azonnal bevésődik és elolvasod újra ötször.
Csapongó, néha elvont és olykor nagy szavakat dobál egymás mellé. Alig vártam, hogy végezzek vele, nekem nem volt pihentető olvasmány, mégis pár résznél már bennem volt, hogy ezt el kéne olvastatnom egy pár ismerősömmel is.
Férfias olvasmány. Ettől függetlenül nőként is érdekesnek találtam. Nem bántam meg, hogy elolvastam.
Aki már kereste valaha önmagát vagy az útját, az talál majd benne ismerős gondolatokat, tanulságokat.

Monette P>!
Matthew McConaughey: Zöldlámpa

Nem vagyok egy film őrült, sőt úgy is mondhatnám, hogy hiányosak az amerikai filmek kapcsán szerzett ismereteim….. Nem úgy a magyar! :) De ez a könyv megfogott a borítójával! Ami szép, az szép! ;) Aztán olvasva rájöttem, hogy azért a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt című romkomot még én is láttam anno…. :) De ez a könyv nem csak filmekről szól! Vagyis leginkább nem! Ez egy fantasztikus utazás térben és időben és leginkább a lélekben…… egy fantasztikus férfi lelkében kendőzetlenül, őszintén! Ja, és még humoros is! :) Örülök, hogy szembe jött velem….. ♥ (Tegnap azért megnéztem az Anyám nyakán című vígjátékot, hogy mégis némi ismeretre tegyek szert! Azért ezt, mert ebben a filmben Sarah Jessica Parker Matthew McConaughey partnere! Tetszett, hogy a filmben visszaköszönt a könyv egyik sztorija! spoiler Így, hogy olvastam a könyvet, teljesen más volt a filmet nézni! Szerintem megnézem egy – két komolyabb szerepben is! :)

lizzyke21>!
Matthew McConaughey: Zöldlámpa

" Matthew a Zöldlámpával betekintést engedett a saját életébe.
Megmutatja nekünk az igaz Matthew McConaughey-t!
Imádtam olvasni róla és tényleg megismerni őt!
Egy igaz és tanulságos történet ez egy híres emberről.
Mesél tervekről, kudarcokról, boldogságról, útkeresésről. A családjáról, a film szakmáról és még sok másról."

Bővebben:
http://lizzy-olvasokuckoja.blogspot.com/2021/01/matthew…

RomanBeki P>!
Matthew McConaughey: Zöldlámpa

Annyira őszinte, annyira igaz, annyira valós.
Rosszul olvastam ezt a könyvet. Könyvként vettem a kezembe és úgy is olvastam. Ez nagyon nagy hiba volt. Az, hogy könyvként tekintettem erre a műre, elvett valami megfoghatatlan dolgot. Ez nem csak egy könyv. Élmény és tanulság fogyasztható formában.
Ismered a színészt, láttad már filmekben, valahova bekategorizáltad. Most készülj fel egy kendőzetlen igazságra és engedd, hogy megváltozzon a nézőpontod.
Nem szabadott volna egyszerre elolvasnom belőle 200 oldalt. Nem szabadott volna regényként tekintenem rá. És azért gondolom, hogy ez egy maga nemében zseniális könyv, mert még így is a lényem legmélyére hatolt. Megfogott valamit bennem, ami most jobb akar lenni és cselekedni akar ahelyett, hogy átrágja magát még egy kötelező jegyzeten a következő vizsgához.
Matthew McConaughey őszintén és nyíltan beszél az életéről, ami már csak azért is ritkaságszámba megy, mert a legtöbb ember – legyen híres vagy civil – igyekszik valamilyen szinten megtartani a privát szféráját.
Faltam az oldalakat és nem tudtam letenni. off
Vissza-visszatértem oldalakhoz és idézetekhez. Újraolvastam jól megfogalmazott bekezdéseket és életigazságokat. Néhol becsuktam a könyvet és 20 percig csak bámultam a plafont. Tényleg meg akartam érteni ezt a könyvet és azt amiről szól.
Aki csak teheti, olvassa el mielőbb. A könyv végi aktuális „epilógus” nagyot ütött, főleg úgy, hogy az említett dolgok megfogható időn belül történtek. Örülök, hogy nem hagytam évekig porosodni a polcomon és nekiugrottam.
Nem tudom, mennyire leszek képes megváltozni, de itt az ideje, hogy a pillanatnak éljek.

Benedek_Eszti>!
Matthew McConaughey: Zöldlámpa

Összességében ez a memoár sokkal inkább McConaughey életéről, lelki világáról szól, mintsem a nagy botrányairól. Persze azért nem hagy minket szaftos téma nélkül, hiszen megemlíti börtönlátogatását és azt is, hogy álmában bizony el szokott élvezni, de a csajozásairól például, éppen hogy csak említés szintjén értesülhetünk. Önmagáról, fiatalkoráról és a családjáról azonban őszintén és nyíltan beszél, bőven adva izgalmat és szórakozást az olvasónak.

Ha kíváncsi vagy milyen piszkos álmai tudnak lenni egy színésznek, akkor ez a te könyved.
A zöldlámpa tökéletes olvasmány a színész rajongóinak. Őrült motorozás, homokban birkózás, lakókocsis utazások, ezekről mind-mind ír a kötetben. Ha kíváncsi vagy, milyen életbölcsességeket tud veled megosztani McConaughey, akkor ez a te könyved lehet. Én nagyon élveztem, úgyhogy remélem te is fogod.

Bővebben: http://www.ahmagazin.com/matthew-mcconaughey-zoldlampa/


Népszerű idézetek

Denevra>!

Akkor tudod, hogy ki vagy, amikor elég független leszel ahhoz, hogy higgy a saját gondolataidban, és elég felelős a cselekedeteidért és nemcsak „hiszed”, amit akarsz, de tetszik is, amiben hiszel.

95. oldal

Denevra>!

amikor MEGTEHETED,
kérdezd meg magadtól, hogy AKAROD-E,
mielőtt megteszed.

141. oldal

pribrgre P>!

Apám mindig azt mondogatta nekem meg a tesóimnak:
– Fiúk, úgy fogok elmenni innen, hogy éppen szeretkezem anyátokkal.
És így is történt.
Amikor aznap reggel fél hétkor fickósan felébredt, szeretkezett azzal a nővel, akitől kétszer elvált, és akit harmadszor is elvett. A feleségével, Kayjel, anyámmal.
A csúcsponton szívrohamot kapott.
Igen, ő aztán tudta, mit akar.

118. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Azokat a problémákat, amelyekkel ma szembenézünk, az élet visszapillantó tükrében előbb-utóbb áldásnak látjuk.

22. oldal

Denevra>!

Amikor először fenyegetőztem azzal, hogy elszököm otthonról, a szüleim segítettek összepakolni.

17. oldal

Denevra>!

Tömérdek bizonyítékom van arra, hogy a világ mindenáron boldoggá akar tenni.

18. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Teremtsd meg a saját időjárásod, hogy fújhass a széllel.

50. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Ez a történet arról szól, hogy álljunk relatívan az elkerülhetetlenhez.
Ez a történet a zöldlámpákról szól.

19. oldal

pribrgre P>!

A lakókocsipark első szabálya: “ha az ajtó csukva van, ne is kopogj”. Persze sokszor hallottam, hogy “Matthew McConaughey is itt száll meg”, de pár intés és helló után mindenki mindig tiszteletben tartotta a privát szférámat, mert a lakókocsipark szabályait majdnem mindenki betartja. Amikor meg nem, a többiek emlékeztetik rá őket.

173. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Andrew Eastman (szerk.): Sylvester Stallone a színfalak mögött
Georges Sadoul: Charlie Chaplin filmjei és kora
Bradányi Iván: James Dean
Donald Spoto: Marilyn Monroe
Grace Norwich: Vanessa Hudgens
Peter Jacobs: Mert én Jane Fonda vagyok
Michael Feeney Callan: Robert Redford
Dave Itzkoff: Robin
Szentgyörgyi Rita: Redford
Jean Martin (szerk.): Arnold Schwarzenegger