21 ​tétel a szerelemről 14 csillagozás

Matthew Dicks: 21 tétel a szerelemről

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Dan ​és Jill a munkahelyükön ismerik meg egymást, s hamar egymásba szeretnek. Mindketten rajonganak a könyvekért és az irodalomért, így Dan úgy dönt, felmond, és könyvesboltot nyit.
Az üzlet azonban nem megy túl jól, s Dannek hamarosan be kell látnia, hogy az anyagi összeomlás elkerülhetetlen. Mivel nem akar csalódást okozni a feleségének, elhatározza, hogy egyedül birkózik meg a helyzettel. Hogy legyőzze szorongását, mindent listákba rendez, s ezek a hol vicces, hol szívszorító feljegyzések hűen tükrözik aktuális lelkiállapotát.
Matthew Dicks egyedi humorú regénye szívmelengető történet hétköznapi gondokról és bosszantó apróságokról, nagy álmokról, a mindent legyőző szerelemről, valamint arról a rengeteg küzdelemről, amit azért vívunk, hogy boldoggá tegyük a szeretteinket – és önmagunkat.
„Ha egy szellemes, friss és szívet melengető könyvet keresel az apaságról, a családról, illetve arról, milyen érzés kitörni a komfortzónából, akkor ez a zseniális, listákba… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
Libri, Budapest, 2021
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634336853 · Fordította: Frei-Kovács Judit
>!
Libri, Budapest, 2021
392 oldal · ISBN: 9789634338710 · Fordította: Frei-Kovács Judit

Most olvassa 3

Várólistára tette 48

Kívánságlistára tette 57

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

nicosia>!
Matthew Dicks: 21 tétel a szerelemről

Formáját tekintve az egyik legérdekesebb könyv volt, amit a kezembe fogtam. Az egész regény listákból áll, – amik ugyan remekül végigvezetnek a főszereplő gondolatfolyamán, – de nem teszik gördülékennyé az olvasást. Ez azonban nem von le az értékéből, pontosan olyannak éreztem, mintha a saját fejemben jártam volna. A listák pontosan mutatták a visszatérő gondolatokat, csapongó, időnként dekoncentrált gondolkodásmódot, ami szerintem mindannyiunkra jellemző, és ez a forma a főszereplőt egészen közel hozza az olvasóhoz. Az is érdekes volt, hogy a mindennapi gondokat egy férfi gondolkodásmódján keresztül láthattam. Vicces is volt, időnként hangosan nevettem.
Ami miatt azonban nem tetszett, és el is untam a végére, az a főszereplő jelleme, a problémamegoldási készség teljes hiánya, valamint az egyhelyben toporgás művészetre fejlesztése volt. Tudom, hogy az író egy ilyen típusú embert szeretett volna bemutatni, mégis kifejezetten idegesítővé vált számomra a főhős. Sajnálom, mert kedvenc könyv is lehetett volna. Nem lett.

csucsorka P>!
Matthew Dicks: 21 tétel a szerelemről

21 tétel a 21 tétel a szerelemről

1. A balfsz férfiakat nagyon nehéz szeretni.
2. Minél idősebb egy blfsz férfi, annál kevésbé vicces, hogy egy blfsz.
3. Sosem értettem azokat, akik a könyvesboltokban belelapozgatnak/beleolvasnak egy könyvbe. Mit várnak, mi derül ki?
4. Ha belelapozgatnék/belolvasnék a könyvesbolti könyvekbe, tudtam volna, hogy ez a könyv nem 21, hanem 390 oldalnyi tételből áll. Csak tételekből.
5. Matthew Dicks szerencsére tök jól ír.
6. Talán ennél is nagyobb szerencse, hogy Frei-Kovács Judit tök jól fordít!
7. Ettől függetlenül Dan, a főszereplőnk egy blfsz, és emiatt muszáj nagy szüneteket tartani az olvasások között, hogy elviselhető legyen.
8. Dan-nek sok dologban igaza van, ezekért, meg a vicces mondatokért jó olvasni ezt a könyvet.
9. Ez a könyv lehetne fele ilyen vastag.
10. Ha fele ilyen vastag lenne, azt kérdeznénk, ezt mégis hogy adhatta ki bárki.
11. Mindenki, aki elolvassa, azt hiszi, ilyet ő is simán tudna írni.
12. Az emberek nagy-nagy többsége mégsem tudna (simán) ilyet írni.
13. Ez négy nagyon jóindulatú csillag részemről.
14. Ez mégsem 21 tétel a könyvről, bocsi.

kratas P>!
Matthew Dicks: 21 tétel a szerelemről

Sok-sok lista a szeretetről.
Dan önmarcangolása néha túl sok és sajnos elég sok olyan lista készül, ami az amerikai kultúra ismerete nélkül annyira nem értelmezhető, de alapjában véve aranyos könyv volt egy újdonsült apuka kétségeiről és problémáiról. Humorosabbra számítottam, de inkább a fanyar és önkritikus megjegyzések vitték a prímet, egy kicsit pedig az egész Backmanra emlékeztetett. De az ötlet nagyon jó, hogy listák/jegyzetek alapján ismerjük meg a történetet.

konyvkritika>!
Matthew Dicks: 21 tétel a szerelemről

Nyugodt szívvel ki tudom jelenteni azt, hogy ez a könyv mindenképp az egyik legkreatívabb és legkülönlegesebb könyv, amit az utóbbi időben olvastam.⁣

Egyszerre humoros, kalandos és szókimondó, ugyanakkor rengeteg megható és elgondolkodtató mondanivalót tartalmaz.⁣

Maga a könyv felépítése is formabontó, ugyanis olyan mintha intim és meghitt szösszeneteket olvasnánk egy férfi naplóbejegyzéseiből. De ezek a naplóbejegyzések valójában rövid listákból állnak, amelyek frappáns és lényegre törő mondatokat, retorikus kérdéseket és humoros szófordulatokat tartalmaznak.⁣

Hétköznapi harcokról, lelkes álmokról és kudarcba fulladt vereségekről szól ez a könyv, kiemelve mindezek közül a szerelmet, ami a legfontosabb mozgató rugója minden emberi cselekedetnek.⁣

Bővebben a blogomon: https://konyvmoly.com/matthew-dicks-21-tetel-a-szerelemrol/

4 hozzászólás
l2njpx>!
Matthew Dicks: 21 tétel a szerelemről

A csalamádé nem meggyalázott káposzta, ez rossz fordítás.
Ez a könyv nem jó.
Ez a könyv rossz.
Ezt a könyvet egy 20 oldalas novella formában elég lett volna megírni.
Senki sem szimpatikus ebben a könyvben.
Senkit nem érdekel valamennyi fejezet első 3 oldalán a felsorolás, hogy mennyi a benzin és stb.

keyprice P>!
Matthew Dicks: 21 tétel a szerelemről

Az biztos, hogy nagyon kreatívnak kell lenni egy ilyen “listás” könyv megírásakor. Tetszett, voltak benne vicces és megható részek. Sajnos nekem a főszereplő, Dan néhol nagyon unszimpatikussá vált, nem szeretem az ilyen bénácska/tisztaságmániás/el van veszve a világban pasikat (a neje halott exférjéről való írogatás pedig nekem néha már sok volt). Ennek ellenére örülök neki, hogy elolvastam.

Hehe12>!
Matthew Dicks: 21 tétel a szerelemről

Nehezen tudtam elképzelni egy könyvet, ami csak listákból áll, de mégis itt van. Ehhez kellett Matthew Dicks zsenialitása.
Dan egy elég “szerencsétlen” ember, de szerintem a legtöbbünk a sajátjának érzi a gondolatait (vagy én is pont olyan fura vagyok mint Dan). Könnyű volt azonosulni a szorongásával és a rajongásával is.
Élmény volt, ahogy a listákból bontakozott ki a történet, de úgy érzem néhol hátráltatta ez a forma azt, hogy izgalmasabb legyen. Ennek a könyvnek nem a konkrét történetében rejlik a varázsa, hanem a tanításaiban és hogy a komolyabb listák mellett ott vannak azok is, amiken jókat kacaghat az olvasó.
Meg tudom érteni azokat, akiknek annyira nem tetszett, de én nem tartozom a csoportjukba. Szerintem a hiányosságait nagyon szépen kompenzálja az erősségeivel. Ajánlom azoknak, akik egy kicsit lassabb könyvre vágynak kikapcsolódásként.


Népszerű idézetek

EgyKönyvmoly>!

Ha a gyerekkori önmagad gyűlölné a felnőtt kori énedet, valamit szarul csinálsz az életedben.

36. oldal

EgyKönyvmoly>!

Ne felejtsd el, hogy Micimackó haspólót hordott nadrág nélkül, a kedvenc ennivalóját ette, és szerette magát! Mindezt te is megteheted.

212. oldal

EgyKönyvmoly>!

Be kellene vezetni, hogy minden tizedik szelfi után kötelező elolvasni egy könyvet.

256

csucsorka P>!

A pulyka rohadt jó. Kár a hálaadásra pazarolni. Nem szabadna olyan étkezésekre tartogatnunk, amiket olyan emberekkel költünk el, akiket nem szeretünk.

34. oldal

EgyKönyvmoly>!

Egy ember több mint pusztán egy ember. Egy ember az ígérete mindazoknak a dolgoknak, amivé válhat.

301

konyvkritika>!

Szeretni valakit azt jelenti, hogy nem a legjobb énje kell nekünk. Csak a valódi énje.

Hehe12>!

A szokás valójában egy rögeszme, csak úgy teszünk, mintha szándékos és ellenőrizhető lenne.


Hasonló könyvek címkék alapján

Lawrence Block: A betörő, aki szeretett Kiplinget idézni
Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság
Meg Cabot: Esküvő olasz módra
Jennifer L. Armentrout: The Darkest Star – A legsötétebb csillag
Julianne Donaldson: Edenbrooke
B. N. Toler: Lélekvesztők
Susan Elizabeth Phillips: Apafogó
Rick Riordan: A vörös piramis