Egy ​dinasztia felemelkedése (Mediciek 1.) 30 csillagozás

Matteo Strukul: Egy dinasztia felemelkedése

Firenze, ​1429. február. Giovanni de’Medici, a tiszteletre méltó államférfi és bankár halála után hatalmas és jól működő cégrendszert hagy maga után. Két fiának, Cosimónak és Lorenzónak együtt kell a család élére állnia és folytatni az üzletet. Józanság a politikában, nagymértékű visszafogottság a magánéletben, de eltökélten kézben tartani mindent – ezeket az elveket hagyta fiaira halálos ágyán Giovanni.
Teljesíteni mindezt szinte lehetetlen volt, hiszen az öreg bankár számos ellenséget szerzett. A legveszélyesebb közülük a vérszomjas Rinaldo degli Albizzi, akinek egyetlen célja, hogy Firenze vezetője legyen, és ehhez minden eszközt felhasznál: korrumpálja a tanács tagjait, orgyilkosokat küld a két Medicire, sőt megpróbálja megmérgezni őket. És ebben az összeesküvésekkel és intrikákkal teli, kegyetlen világban, ahol még egy hatalmas pestisjárvány is végigsöpör, olyan csodálatos alkotás születik a zseniális Brunelleschi tervei alapján, mint a firenzei dóm kupolája. Az építész… (tovább)

Eredeti cím: I Medici. Una dinastia al potere

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
GABO, Budapest, 2020
392 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635660117 · Fordította: Hajdúné Vörös Eszter
>!
GABO, Budapest, 2020
392 oldal · ISBN: 9789635660414 · Fordította: Hajdúné Vörös Eszter

Kedvencelte 1

Most olvassa 5

Várólistára tette 52

Kívánságlistára tette 53


Kiemelt értékelések

rosemary_goth P>!
Matteo Strukul: Egy dinasztia felemelkedése

Ezt a könyvet – a sorozat többi részével együtt persze – azért vettem meg, mert nagyon tetszett a témaválasztás. Történelmi regénysorozat a Mediciekről? Naná, hogy kell. off

Külsőre tökéletes. Csodaszép borító, szép kivitelezés, izgalmas téma = ugrik a kosárba. Nekem a legjobban a második rész tetszik a szép olivazöld és antik papír mintájával. De ez részletkérdés.
Szóval bizseregtek az ujjaim, hogy elkezdhessem végre, így lekaptam gyorsan a polcról.

És akkor nézzük, miért is adok CSAK jóindulattal 3*-ot:
– Eleinte gondolkodtam rajta, hogy a fordítás ennyire fantáziátlan, botrányosan felszínes, száraz és érzéketlen, vagy az írói stílus ennyire amatőr. Aztán kicsit utánaolvastam, mert hajlottam rá, hogy a fordításra kenjem a dolgot. Ez az ember kérem díjakat nyert, a Medici-ből filmet akarnak forgatni, és nagyon elismert olasz szerző. Logikusan következne ebből, hogy a fordítás csúszott félre, de mindjárt kifejtem, hogy miért nem azzal van a gond, bár tény, hogy azért volt pár érdekesség a fordításban is.
– Kapásból az első kb. 70 oldal után fedeztem fel, hogy „erotikus” címke szerepel a könyv adatlapján. Ezzel még nem is lenne semmi gondom. Csakhogy rögtön a könyv elején két olyan erotikusnak szánt jelenet is bejátszott, ami egy rosszabb fajta pornóba illene. Kicsit kiakadtam rajta. De aztán folytattuk tovább a mesét, és a többi már nem volt ennyire gáz, megmaradt a „normális” kereteken belül.
– Elhiszem, hogy a durván 3 évszázadnyi történelem feldolgozása egy regényben nem egyszerű feladat, de sajnos ez a szelet, amit kaptam, nem jó oldalról közelíti meg. Itt csak eseményeket sorolt fel felszínesen érintve témákat. Szánt volna rá még 700 oldalt, meg fogadott volna valakit maga mellé, aki rendesen gatyába rázza a szöveget, és állat jó lett volna. De így a kevesebb, mint 400 oldalon ez édeskevés volt.
Hiányoltam a Mediciek bankjának bemutatását, az akkori bankrendszer működését, hogy hogyan váltak kögazdaggá, meg hasonlók. Mi indokolta a felek közötti hatalmas ellenszenvet, ami folyamatos háborúskodásba torkollott? Hogyan alakult a városállamok berendezkedése, irányítása, gazdasági élete, ha már egyszer bankosokról beszélünk? Vagy valami hasonló. De semmi.
– A szereplőket sokszor már nem tudtam megkülönböztetni egymástól, mert csak végtelen hosszúságú neveik vannak. Sem személyiségük, sem történetük.
– Pár csatajelenet valahogy nem értem hogy került a lapokra. Semmi értelme nem volt, hacsak nem az, hogy megmutassa a korabeli harci kultúrát.

Mindezek után természetesen megfordult a fejemben, hogy nem olvasom tovább, de bevallom, ha már itt áll a polcomon, félek most félretenni. Először is azért, mert hátha a többi értékelhetőbb lesz. Azért mégiscsak egy neves olasz szerzőről beszélünk. Másodszor pedig, mert attól tartok, soha nem venném többet a kezembe. Inkább most áldozom fel magam :D

6 hozzászólás
Darth_Revan>!
Matteo Strukul: Egy dinasztia felemelkedése

Matteo Strukul: Mediciek: Egy dinasztia felemelkedése
Egy könyvtár újdonság ajánlójában lettem figyelmes erre a regényre. Ez a korszak amúgy is érdekelt és szerettem volna a Mediciekről bővebben is olvasni, így kikölcsönöztem. A reneszánsz korának nagy itáliai családja elevenedik meg a regény lapjain. A szerző elég hosszú időszakot ölel fel, így nem is csoda, hogy nem fért bele minden egy regénybe. Ahogy olvastam az utószót, akkor vettem észre, hogy Strukul eredetileg trilógiát akart, de aztán négy könyv lett belőle.
A szerző stílusa nagyon olvasmányos és a cselekmény pörgős. Talán Bíró Szabolcs Anjouk című sorozatához tudnám hasonlítani. A cselekmény1429-től 1453-ig megy el időben. Cosimo és testvére Lorenzo (nem az il Magnifico) életét követhetjük nyomon. Nem hittem volna, hogy ennyire eseménydús lesz. Sok csata, politikai ármánykodás, cselszövés és orgyilkosságok kísérik végig a könyvet. Kapunk képet Cosimo művészet szeretetéről is, de ez kevésbé hangsúlyos elem. Még ki tudom emelni a könyvből az erotikus jeleneteket is. Ezek többsége elég szemléletes. spoiler
A könyvben képszerű jelenetek követik egymást. Egy kicsit eltartott, míg ráéreztem Matteo stílusára, de bejött. Apró negatívumként tudom megemlíteni, hogy lehetett volna egy kicsit részletesebb is. Viszont Strukul leírásai így is nagyszerűek. Gyorsan lehet haladni a könyvvel, olvasatja magát. Ajánlom azoknak akik szeretik a politikai cselszövésekben, csatákban, párbajokban gazdag, néhol kissé erotikával fűszerezett olvasmányos történelmi regényeket. Szerintem azok, akik Bíró Szabolcs Anjouk sorozatát olvasták, próbát tehetnek a Mediciekkel is. Jó indítás volt, várom a folytatás. Négy és fél.

milcsi>!
Matteo Strukul: Egy dinasztia felemelkedése

Tetszett a könyv! Nagyon jó volt a kerettörténet, Laura Ricci tragédiájával és ármánykodásaival, de a lényeg maga a történelem. Filippo Brunelleschi kupolájával, a Signoria törvényhozásával, Albizzik és Strozzik cselszövéseivel, az Anghiari csata részletes leírásával. Izgalmas, könnyen olvasható könyv, melynek olvasása közben megelevenedik a quattrocento mozgalmassága, firenzei terek, utcák, paloták szépsége.
Várom a trilógia következő részét!

SB_Liza>!
Matteo Strukul: Egy dinasztia felemelkedése

Leginkább a szereplők árnyalt jellemét hiányoltam, nagyon fekete-fehérek. Laura még úgy, ahogy összetettebb figurának tűnik.
Pozitívum, hogy könnyen olvasható a regény, ami történelmi regényeknél sokszor nem valósul meg és csak átszenvedi az olvasó magát a sok tényhalmazon.


Népszerű idézetek

Alice1201>!

Soha ne találjátok az életben olyat, ami fontosabb a családnál, mert ez a legdrágább szeretet és az elmondhatatlan megelégedés és öröm forrásának bölcsője…


A sorozat következő kötete

Mediciek sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bene Zoltán: Isten, ítélet
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine
Rebecca Gablé: Fortuna mosolya
Bíró Szabolcs: Az utolsó tartományúrig
Benkő László: A korona ára
Bán Mór: A Hadak Villáma
Benkő László: Kígyófészek
Nemere István: Királyi páncélban
Elizabeth Chadwick: Az oroszlános címer
Hunyady József: Hollós vitéz