Bohém ​rapszódia 160 csillagozás

Freddie Mercury élete, halála és öröksége
Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia

Aki ​kívül hordta a szívét! – Szerelem és útkeresés a tomboló sikerben.

Első ízben derül fény mindenre a világ egyik legmegragadóbb rocksztárjával kapcsolatban. A Bohém rapszódia átfogó életrajz erről a nagyszerű emberről, privát fotókkal és interjúkkal. Azok az emberek szólalnak meg, akik Freddie Mercury legközelebbi barátai voltak élete utolsó éveiben.

A könyv rengeteg korábban ismeretlen, megdöbbentő tényt közöl az énekesről és életéről, megrendítő részletekkel a szerelem és az önbeteljesítés élethosszig tartó kereséséről, és természetesen arról, hogy az 1980-as évek középén elkapta a végzetes betegséget.

Freddie életének sokkoló történetén keresztül azt is megismerhetjük, hogyan kényszerítette térdre a világot a HIV-fertőzés, amit a The Gay Plague, azaz „melegvírus” gúnynévvel illettek.

Az élettel teli, lenyűgözően tehetséges rocksztár halála mind az orvos-, mind a zenésztársadalmat megrázta. A Bohém rapszódia végre tiszta vizet önt a pohárba, és… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
552 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575047 · Fordította: Szabó Krisztina
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
544 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634575535 · Fordította: Szabó Krisztina
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
544 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575047 · Fordította: Szabó Krisztina

1 további kiadás


Enciklopédia 28

Szereplők népszerűség szerint

Freddie Mercury · Brian May · Roger Taylor · Christopher Lambert · Sean Connery


Kedvencelte 47

Most olvassa 31

Várólistára tette 175

Kívánságlistára tette 149

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Málnika P>!
Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

Bár fogadtatása miatt már sejtettem, hogy egy nagyszerű olvasmánnyal való találkozás lesz majd ez számomra, ám azt egyáltalán nem gondoltam, hogy ennyire a hatása alá kerülök, minden egyes szabad pillanatomat vele töltöm, majd végül egy életre szóló könyv kedvencet avatok. Miközben az érzelmek teljes skáláját átéltem olvasás közben, élvezettel hallgattam a különböző stílusokat kiválóan ötvöző dalokat.

Kétség nem fér hozzá, hogy Freddie Mercury páratlan tehetség volt, énekesként, dalszerzőként és karizmatikus előadóként is egyedülálló. Ezt a zenei zsenialitást, a sikerhez vezető utat és annak csúcspontjait is dokumentálja az életrajz. Többek között megtudhatjuk, hogyan alakította ki a Queen szinte teljes arculatát Freddie, miként játszották le végül a rádiók a 6 perces hosszúságú Bohemian Rhapsody-t, illetve a legendás 1985-ös Live Aid koncert kulisszatitkaiba is betekintést nyerhetünk. Ugyanakkor a művész álarca mögött levő hihetetlenül bátor és egyben félénk embert is megismerhetjük belőle. Nem kendőzi el azt sem, aki habzsolta az életet, méregdrága japán tárgyakat gyűjtött, extravagáns partikat szervezett, féktelenül bulizott, hatalmas szexuális étvággyal rendelkezett, vedelte a vodkát és a kokaint sem vetette meg. Miközben tömegek gyűltek köré, a sztárság másik oldalát, a mérhetetlen magányt is nap mint nap megtapasztalta. spoiler

Természetesen az életrajz a tekintélyes 787 hivatkozás mellett sem képes arra, hogy a legenda pályafutását és privát életét a maga teljességében bemutassa, hiszen az informátorok saját szűrőjükön keresztül észlelték a történteket, illetve természetesen maga az emlékezet is jelentősen torzít. Jól példázza mindezt, hogy halála pillanatáról is minden ott lévőnek külön története van.

A könyv központjában Freddie élete mellett, az ahhoz sajnos szervesen tartozó, AIDS áll, amelynek a teljes történetét megismerhetjük, egészen a kezdetektől. Amit még feltétlenül ki kell emelni, az a nagyszerűen megragadott korrajz: a kulturális forradalom, a glam rock térhódítása, a diszkókultúra megszületése, a férfidivat változása, a homoszexualitás társadalmi megítélése, a melegbárok világa, a sajtó elbulvárosodása, illetve politikai kritikát is jócskán tartalmaz. Zseniális írás, az első lapoktól az utolsóig.

4 hozzászólás
Finn_Hudson P>!
Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

Mióta az eszemet tudom, Queen rajongó vagyok és az a szeretet az évek során sem fakult meg. Már 4 évesen a We will rock you volt a kedvenc dalom, 8 évesen anyu régi kazettáin néztem a Queen videoklipeket és koncertfelvételeket, 15 évesen pedig a Bohemian rhapsodyt zongroráztam. Sajnos mire megszülettem, Freddie Mercury már régen meghalt, így esélyem sem volt, hogy egy koncertjére ellátogathassak. Azonban ennek a könyvnek sikerült közelebb hoznia hozzám mind őt, mind a kort, amelyben élt. Hihetetlen, mennyi energiát fektettek az írók ebbe a könyvbe, ami meg is látszott, hiszen sokszor úgy éreztem, mintha én is ott lehettem volna.
Freddie Mercury és amit hátra hagyott az mind örök és ennek a regénynek sikerült méltó emléket állítania neki.

bokrichard>!
Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

A film miatt lettem kíváncsi a könyvre. Amikor hallottam, hogy készül ez a könyv, nagyon megörültem. Jobban vártam, mint sok krimit, vagy romantikust. A fél világ Queen rajongó, ahogy én is, és keserédes örömmel olvastam, na meg persze félelemmel vegyes érzésekkel, mit lehet ebből kihozni.

A film teátrális, nem dokumentumfilm. A könyv dokumentumregény, nem teátrális, talán 1-2 hatásvadász átkötéstől eltekintve, hogy ne legyen annyira fojtó, nehezen emészthető, amit olvas az ember. De azért ez az, ami. Egy élet, rengeteg munka, alázat a drog, a szex, a bűnös életvitel mellett. És a könyv még ennél az embernél, a férfiénekes istennél is többet megmutat. Mélyen szántóan elemzi a HIV-et, az AIDS-et, valamint az 1970-es, 80-as évek társadalmát, azt a fajta homofóbiát, amit egyfelől a viselkedés, a trenddel való szembenállás, másfelől maga a fertőzés, és a tömeghisztéria okozott.

A könyv leír mindent, olyan elképesztő részletességgel, ami számomra példa nélküli. Igenis egy szakirodalom, szakdolgozat, 787 hivatkozással. Orvosilag, riportilag mindenhogyan. Nehéz olvasmány, nagyon fárasztó, de érdemes mindenkinek a kezébe venni, aki Freddie Mercuryért valaha is rajongott. És érdemes közben hallgatni a számokat, különösen a végső dallamokat. Melankolikus, szívbemarkoló így karácsony tájékán, de megérte.

Kókuszka >!
Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

„Azért születtünk, hogy éljünk” vallja Freddie Mercury. Ez az életszemlélet, az egyéjszakás kalandok, drogok, kokain, melegbárok, féktelen tivornyák okozták tragédiáját. Hevesen vágyott a sikerre, feltűnően viselkedett, ugyanakkor magányos maradt, éjszakánként mindezt silány ismeretségekkel oldotta. Lélekben a félénk zanzibári fiú maradt, aki a szülői háztól távol bentlakásos iskolában tanult. A könyvben zenei pályafutása mellett, nagy szerepet kap a HIV, AIDS terjedésének bemutatása. Sok-sok évnek kellett eltelnie mire egyáltalán rájöttek, mi okozza a tüneteket, hogy függnek össze. Az energiával teli énekhanggal rendelkező Freddie idejében még a gyógymódok is gyerekcipőben jártak. Titokban tartotta AIDS-el vívott csatáját, hivatalos nyilatkozatot halála előtt két nappal tett. Nem könnyű olvasmány, rengeteg hivatkozással emlékezve pályafutására, az AIDS áldozataira. Felhívja a figyelmet a védekezés fontosságára.

2 hozzászólás
robinson P>!
Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

A könyv jól felépített, informatív. Ügyesen egyensúlyoz, a hatásvadászatot elkerülve. Érdemes elolvasni, rengeteg háttér van benne, információt adhat. Megismerhetjük a HIV/AIDS kialakulását, terjedését és gyógyításának esélyét. Freddie Mercury igazi arcát most minden smink nélkül. Csupán a silány korrektúra, rettentő sok hiba miatt négy csillag.
https://gaboolvas.blogspot.com/2019/06/bohem-rapszodia.html

Lanore P>!
Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

„Előfordulhat, hogy valakinek megvan mindene, mégis ő a legmagányosabb ember a föld kerekén. És ez a lehető legkeserűbb magány.

Nos, Freddie Mercury… a könyvből, a filmből, dokumentumfilmekből, koncertfelvételekből és interjúkból rengeteg apró információt kaptam Rólad, hogy aztán a fejemben egy egész képet rakhassak össze. Hihetetlen volt az életed, talán teljesnek is mondhatnám, ha nem ismerném azokat a gondolatokat, melyek a siker ellenére a magányról, a szeretetéhségről szóltak, és arról, hogy szinte senki sem érthette, mi is zajlik Benned, mit érzel, mire vágysz. Persze, máshogy is alakulhatott volna… ha nem csinálod ezt, ha nem mész oda, ha annak idején egy „nulladik pácienssel” nem indul el ez a szörnyű betegség, de ez már úgysem számít. Legendává váltál, hiszen ezért küzdöttél egész életedben, még ha ilyen rövid is volt: a zenéért, és hogy szerethess, szeressenek, ezt hajszoltad, ezt akartad elérni. Sikerült.

diamondfox P>!
Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

TELJES AJNÁROZÁS:
https://hogyacsudaba.blogspot.com/2018/12/matt-richards…

„Az a baj, hogy lassan már a második oldal alján járok és még mindig képes lennék órákat beszélni erről. Függőséget észlelek magamon a film óta de valahogy nem érdekel. (Azóta berendeltem egy Freddie Mercury – King jelmezes telefontokot is, de ssh!) A dalok zseniálisak, pláne, ha meg nézzük a szövegüket és figyelünk arra, hogy épp mit akartak mondani (igen, akkor még volt valami mondani valójuk), és közben egy csodálatos ember cseppet sem hétköznapi és unalmas életet és megismerhetjük. ”

Pandalány P>!
Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

Az év első olvasmánya számomra óriási meglepetésnek bizonyult.
„Tisztában volt a tehetségével, amit az élettől kapott és folyamatosan jobb és jobb akart lenni, fejlődni. Hajtotta a tettvágy, a munkában nem ismert lehetetlent és vágyott az elismerésre. Ez a fajta odaadás és a zene iránti elkötelezettség, ami engem talán legjobban lenyűgöz benne. Zseni volt, szerintem tagadhatatlan.”
Tudtam, hogy szeretném elolvasni ezt az életrajzi regényt, de nem gondoltam volna, hogy ekkora hatással lesz rám. Freddie és a Queen története jóval azelőtt kezdődött, hogy én megszülettem, így esélyem sem volt megismerni azt a kort, az 1970-80-as éveket, amikor a zenekar megalakult és a tagok szépen lassan zenei legendákká váltak. Ezért voltam kíváncsi egy hiteles és megbízható forrásra, ami róluk és az akkori társadalmi viszonyokról szól. Ez a könyv teljes egészében mutatja meg az olvasónak, hogy egyrészt hogyan jött létre a Queen, másrészt milyen volt a fogadtatásuk és megítélésük. Nemcsak a zenekart, hanem azokat a társadalmi viszonyokat ismerhetjük meg a könyv által, amiben a szüleink generációja felnőtt.
Freddie, Brian, Roger és John a rockzenészek között különleges helyet foglaltak el már akkor, hiszen Freddie gondoskodott róla, hogy különcsége megmutatkozzon az együttes által képviselt stíluson is. Teljesen új vonalat jelentettek a zenei palettán, hiszen előttük a rockzenét senki nem vegyítette az operával. Nagyon merész és kockázatos lépés volt. Freddie és általa a zenekar többi tagja hitt benne, ami tehetségükkel tökéletes párost alkotva vitte őket a siker felé vezető úton.
Bővebben: https://pandalanyolvas.blogspot.com/2020/01/matt-richar…

kratas P>!
Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

Most megpróbálok nagyon moly lenni és ténylegesen a könyvet értékelni, amire túl sok rossz szavam nem lehet. Sőt. Szépen összeállított, kerek történet, pont a megfelelő háttéranyaggal szolgálva.
A szereplők közül sokan viszont nagyjából nulla csillagot érdemelnek. De ez nem a könyv és nem a szerzők hibája.
U.i.
Annyit azért meg kell jegyezzek, hogy az eredeti cím sokkal jobban visszaadja főhősünk motivációját. Értem én, hogy marketing meg nem annyira ismert dal, de szerencsésebb lett volna megtartani, hogy jobban üssön. A gyerekkori élményeknek köszönhetően az egész életen át tartó hajszolása a szeretetnek és a szerelemnek… jobb lett volna.

1 hozzászólás
wzsuzsanna P>!
Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

A Queen zenekar- és benne a kulcsfontosságú frontember, Freddie Mercury- tipikusan olyan jelensége a 20. századnak, amit lehet szeretni vagy utálni, de az teljesen biztos, hogy mindenki ismeri és legalább egy-két nótához van valamilyen kötődése vagy kapcsolódó emléke. Én elég hamar megfertőződtem a zenéjükkel, ugyanis anyukám nagy rajongója volt az együttesnek, bár ez is olyasmi, amit az ember akkor kezd jobban értékelni, ahogy egyre idősebbé válik. Én egyébként rajongónak most sem nevezném magamat, de nagy tisztelője vagyok Mercurynak, egészen rendkívülinek és egyedülállónak tartom, amit a színpadon vagy a hangjával művelt (talán Michael Jacksont tudnám hasonló kategóriában emlegetni), ezen kívül sok Queen számot szeretek és hallgatok szívesen. Ez csak azért lehet fontos, hogy egyértelmű legyen, az én nézőpontom nem egy rajongó nézőpontja, inkább egy lelkes érdeklődőé, aki korábban nem olvasott semmilyen vonatkozó irodalmat vagy más életrajzi könyvet, csak szimplán kíváncsi, milyen is lehetett ennek a rendkívüli embernek az élete.
Egy gazdag és tartalmas életet könyvbe foglalni szerintem mindig nehéz feladat lehet, hiszen egyrészt fontos, hogy a végeredmény olvasmányos és érdekes legyen, másrészt ragaszkodni kell a rendelkezésre álló tényekhez. Emellett az sem árt, ha van valamilyen fő vezérfonal vagy szempont, ami alapján a szerző felfűzi az eseményeket, amire kidomborítja a „cselekményt”. Matt Richards és Mark Langthorne két ilyen vezérfonalat választott. Az egyik természetesen a zenei oldal: nagyon részletesen olvashatunk arról, hogy a kezdeti szárnypróbálgatások után hogyan alakult meg az általunk ismert Queen zenekar, milyen nehézségekkel néztek szembe a siker felé vezető úton, hogyan dolgoztak, hogyan álltak össze az albumok, és azok milyen eredményeket értek el. Érdekes kérdés, hogy ez a fajta részletesség mennyire tett jót a regénynek. Én személy szerint nem bántam, mert még a szárazabb tényadatok és statisztikák is olvasmányosan voltak megfogalmazva, és egy zenekarral kapcsolatos kötetben ezek tényleg releváns információk lehetnek. Csalódni legfeljebb az tud egy kicsit, aki arra számít, hogy a tagok magánélete lesz inkább középpontba helyezve könyvben. A másik vezérfonal, ami megkerülhetetlen Freddie Mercury életét tekintve, az a borzalmas betegség, ami végül elragadta őt: nevezetesen a HIV és az AIDS. Ez a szál is nagyon részletes és informatív, a szerzők nagyon komolyan beleásták magukat a betegség gyökereibe, a kezdeti elterjedés körülményeibe, illetve az ehhez kapcsolódó kérdésekbe. Sokat megtudhatunk arról, milyen volt a homoszexualitás megítélése a 80-90-es években, és hogy ebben az előítéletes és elutasító közegben milyen lehetőségek voltak az ismerkedésre, párkeresésre, aztán arról is, hogy a betegség felbukkanása hogyan érintette az angol és amerikai melegközösségek életét. Számomra onnantól vált igazán megindítóvá ez a könyv, amikor már személyesebb vonatkozásban is olvashattunk erről, különösen, hogy Freddie hogyan harcolt sokáig a betegséggel és milyen elszántan igyekezett az utolsó pillanataiban is alkotni és adni magából a közönség számára. A kötetet lapozva az volt a benyomásom, hogy egy nagyon sokrétű és ellentmondásos ember sorsába pillanthatok bele, hiszen amellett, hogy annyira vágyott arra, hogy megmutassa saját magát a világnak, a legszemélyesebb és ugyanakkor identitása szempontjából legfontosabb dolgokat a végsőkig igyekezett titkolni. (…)
Összességében úgy gondolom, ez a könyv remek választás lehet mind az igazi rajongóknak, mind a hozzám hasonló érdeklődőknek, akik szívesen olvasnak életrajzokat zenei témában. Bár a kötet sok adatot tartalmaz (és ezek gyakran ismétlődnek is), mégis könnyed és gyorsan lehet vele haladni, és nagyon gazdag szakirodalmi hivatkozást tartalmaz arra az esetre, ha valaki még jobban el szeretne mélyedni ebben a témában. A szerzőpáros munkáján végig érződik a tisztelet és az alázat, ahogyan a témához viszonyultak és amilyen alapossággal körüljárták a zenekar életét. Bár örömmel fogadtam volna még több személyes információt vagy történetet a tagokról, azért így is azt érzem, hogy kerek egész volt és megérte elolvasni.
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2019/03/bohem-rapszodia…


Népszerű idézetek

Zakuro >!

A budapesti koncert akusztikus részében Freddie és Brian May megpróbálkozott egy magyar népdal előadásával*, Freddie a tenyerére írta és onnan olvasta a dalszöveget. A zsúfolásig telt csarnok magyar közönségének nagyon tetszett a gesztus. Azonban a videón jól látszik, hogy Freddie ekkora már kimerült. Bár tökéleteset alakít, és mindent megtesz, amit kell, többet már nem tud nyújtani. Amikor a koncert végeztével levonult a színpadról, egy rövid beszélgetés erejéig megszólította őt egy magyar újságíró, aki megkérdezte, vajon egy hosszú barátság kezdete volt-e ez a koncert Magyarországgal. Freddie kurtán, baljósan válaszolt: „Ha még életben leszek, visszajövök.”

* Ez a népdal a Tavaszi szél vizet áraszt volt.

363. oldal

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

Kapcsolódó szócikkek: Brian May · Freddie Mercury
Málnika P>!

De ha akadályt gördítenek elénk, felvesszük a kesztyűt, így éljük túl.

177. oldal, 19. fejezet (Könyvmolyképző, 2018)

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

Málnika P>!

A zenei világban nagyon magabiztosnak kell lenni ahhoz, hogy az ember elérjen valamit. Felesleges azt szajkózni, hogy nincs rá szükség. Ha valaki olyasmit mond, hogy »Talán nem vagyok elég jó, talán jobb lesz, ha kevesebbel is megelégszem«, akkor az jobb, ha feladja. Mi tele voltunk önbizalommal. Ez alapvető fontosságú volt. Az embernek szüksége van egyfajta arroganciára, rengeteg önbizalomra, és megingathatatlan elhatározásra, meg persze a szokásos készségekre, például zeneire. Az arrogancia nagyon jó dolog, amikor az ember belekezd valamibe, ezt úgy értem, hogy igenis azt kell mondogatni, hogy ti az első számú zenekar lesztek, nem pedig a második helyezett. Bennünk ez megvolt.

84. oldal, 9. fejezet (Könyvmolyképző, 2018)

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

Málnika P>!

Az emberek képzeletének szüleménye számít.

118. oldal, 13. fejezet (Könyvmolyképző, 2018)

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

robinson P>!

„Sosem kérte, hogy sajnálják – mesélte May. – Nagyon erős személyiség volt, szerette ő irányítani a saját sorsát.”

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

Kapcsolódó szócikkek: sajnálat
Nyctea P>!

A számot Freddie szerezte, és 1977-ben megkérdezték, miről is szól ez a dal valójában.
„Ó egek! Ilyesmit sose kérdezzetek! A dalszövegeimet értelmezze mindenki maga. (…)”

118. oldal

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

Kapcsolódó szócikkek: Freddie Mercury
diamondfox P>!

A szüleim úgy gondolták, jót tenne nekem a bentlakásos iskola, úgyhogy hétévesen odaküldtek, drágám. Visszagondolva csodás volt. Egy ilyen helyen megtanulja az ember, hogyan gondoskodjon saját magáról, rádöbben, mi az a felelősség.

27. oldal

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

Kapcsolódó szócikkek: Freddie Mercury
4 hozzászólás
diamondfox P>!

„Minden slágernek matematikai, tudományos, mérnöki és technológiai alapja van, hangmagasságot és harmóniát meghatározó fizikától és frekvenciáktól a high tech digitális jelfeldolgozókig és szintetizátorokig, amelyek segítségével fülbemászóbbá lehet tenni a dalt – magyarázta a zenepszichológus dr. Daniel Müllenseifen. – A tanulmány során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy egy dal fülbemászóságát négy faktor határozza meg: a hosszú, részletgazda zenei részek, a refrénben található különböző hangmagasságok, a férfi vokalisták, valamint az érezhetően magasabb férfihang.” A We Are The Championsben ez mind megvan.

188. oldal

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

robinson P>!

Minden egyes halál – és úgy tűnt, főleg a művészet világa veszélyeztetett – egyre inkább rádöbbentette Freddie Mercuryt a saját halandóságára. Ettől függetlenül elhatározta, hogy a lehető legnormálisabban éli az életét, ameddig csak erre lehetősége nyílik.

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

Kapcsolódó szócikkek: Freddie Mercury
diamondfox P>!

Mindannyian ki akartunk lépni a zenekarból, nem is egyszer. De aztán rájöttünk, hogy a Queen fontosabb, mint mi külön-külön. Hosszabban kitartottunk mellette, mint a házastársaink többsége mellett.

220. oldal

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

Kapcsolódó szócikkek: Brian May
2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Pentelényi László (szerk.): Az arcok iskolája
Richard Carman: Robert Smith & The Cure
Stephen Davis: Jim Morrison élete, halála, legendája
Lévai Balázs: Lovasi
Jon Wiederhorn – Scott Ian: A gitáros faszi az Anthraxből
Max Cavalera – Joel McIver: My Bloody Roots – A Sepulturától a Soulfly-ig és azon túl
Rex Brown – Mark Eglinton: A Pantera igaz története
Bruce Springsteen: Amerikában születtem
Göbölyös N. László: Az ajtókon innen és túl
Rick Sky: Freddie Mercury élete