Bohém ​rapszódia 237 csillagozás

Freddie Mercury élete, halála és öröksége
Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia

Aki ​kívül hordta a szívét! – Szerelem és útkeresés a tomboló sikerben.

Első ízben derül fény mindenre a világ egyik legmegragadóbb rocksztárjával kapcsolatban. A Bohém rapszódia átfogó életrajz erről a nagyszerű emberről, privát fotókkal és interjúkkal. Azok az emberek szólalnak meg, akik Freddie Mercury legközelebbi barátai voltak élete utolsó éveiben.

A könyv rengeteg korábban ismeretlen, megdöbbentő tényt közöl az énekesről és életéről, megrendítő részletekkel a szerelem és az önbeteljesítés élethosszig tartó kereséséről, és természetesen arról, hogy az 1980-as évek középén elkapta a végzetes betegséget.

Freddie életének sokkoló történetén keresztül azt is megismerhetjük, hogyan kényszerítette térdre a világot a HIV-fertőzés, amit a The Gay Plague, azaz „melegvírus” gúnynévvel illettek.

Az élettel teli, lenyűgözően tehetséges rocksztár halála mind az orvos-, mind a zenésztársadalmat megrázta. A Bohém rapszódia végre tiszta vizet önt a pohárba, és… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

Róla szól: Freddie Mercury

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
552 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575047 · Fordította: Szabó Krisztina
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
544 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634575535 · Fordította: Szabó Krisztina
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
544 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575047 · Fordította: Szabó Krisztina

1 további kiadás


Enciklopédia 76

Szereplők népszerűség szerint

Freddie Mercury · Brian May · Roger Taylor · Christopher Lambert · Elton John · Jack Nelson · Jim Hutton · Sean Connery

Helyszínek népszerűség szerint

San Francisco · Garden Lodge


Kedvencelte 55

Most olvassa 30

Várólistára tette 201

Kívánságlistára tette 148

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Málnika P>!
Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

Bár fogadtatása miatt már sejtettem, hogy egy nagyszerű olvasmánnyal való találkozás lesz majd ez számomra, ám azt egyáltalán nem gondoltam, hogy ennyire a hatása alá kerülök, minden egyes szabad pillanatomat vele töltöm, majd végül egy életre szóló könyv kedvencet avatok. Miközben az érzelmek teljes skáláját átéltem olvasás közben, élvezettel hallgattam a különböző stílusokat kiválóan ötvöző dalokat.

Kétség nem fér hozzá, hogy Freddie Mercury páratlan tehetség volt, énekesként, dalszerzőként és karizmatikus előadóként is egyedülálló. Ezt a zenei zsenialitást, a sikerhez vezető utat és annak csúcspontjait is dokumentálja az életrajz. Többek között megtudhatjuk, hogyan alakította ki a Queen szinte teljes arculatát Freddie, miként játszották le végül a rádiók a 6 perces hosszúságú Bohemian Rhapsody-t, illetve a legendás 1985-ös Live Aid koncert kulisszatitkaiba is betekintést nyerhetünk. Ugyanakkor a művész álarca mögött levő hihetetlenül bátor és egyben félénk embert is megismerhetjük belőle. Nem kendőzi el azt sem, aki habzsolta az életet, méregdrága japán tárgyakat gyűjtött, extravagáns partikat szervezett, féktelenül bulizott, hatalmas szexuális étvággyal rendelkezett, vedelte a vodkát és a kokaint sem vetette meg. Miközben tömegek gyűltek köré, a sztárság másik oldalát, a mérhetetlen magányt is nap mint nap megtapasztalta. spoiler

Természetesen az életrajz a tekintélyes 787 hivatkozás mellett sem képes arra, hogy a legenda pályafutását és privát életét a maga teljességében bemutassa, hiszen az informátorok saját szűrőjükön keresztül észlelték a történteket, illetve természetesen maga az emlékezet is jelentősen torzít. Jól példázza mindezt, hogy halála pillanatáról is minden ott lévőnek külön története van.

A könyv központjában Freddie élete mellett, az ahhoz sajnos szervesen tartozó, AIDS áll, amelynek a teljes történetét megismerhetjük, egészen a kezdetektől. Amit még feltétlenül ki kell emelni, az a nagyszerűen megragadott korrajz: a kulturális forradalom, a glam rock térhódítása, a diszkókultúra megszületése, a férfidivat változása, a homoszexualitás társadalmi megítélése, a melegbárok világa, a sajtó elbulvárosodása, illetve politikai kritikát is jócskán tartalmaz. Zseniális írás, az első lapoktól az utolsóig.

4 hozzászólás
Finn_Hudson>!
Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

Mióta az eszemet tudom, Queen rajongó vagyok és az a szeretet az évek során sem fakult meg. Már 4 évesen a We will rock you volt a kedvenc dalom, 8 évesen anyu régi kazettáin néztem a Queen videoklipeket és koncertfelvételeket, 15 évesen pedig a Bohemian rhapsodyt zongroráztam. Sajnos mire megszülettem, Freddie Mercury már régen meghalt, így esélyem sem volt, hogy egy koncertjére ellátogathassak. Azonban ennek a könyvnek sikerült közelebb hoznia hozzám mind őt, mind a kort, amelyben élt. Hihetetlen, mennyi energiát fektettek az írók ebbe a könyvbe, ami meg is látszott, hiszen sokszor úgy éreztem, mintha én is ott lehettem volna.
Freddie Mercury és amit hátra hagyott az mind örök és ennek a regénynek sikerült méltó emléket állítania neki.

cicus61 P>!
Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

Na hát ez a könyv most nem annyira. Ez inkább Farrokh Bulsara élete és nem Freddie Mercury-é. Persze, vannak benne abból a korszakból is érdekes információk, de olyan személytelen az egész. Túl sok benne a felesleges információ az AIDS-ről, amit már mindenki ismer. Az tetszett, hogy Freddie életének kezdetéről, az első időszak nehézségeiről és sztárrá válásáról is szól a könyv. Alapvetően jó volt, de tényleg inkább lexikális életrajz, amit nem szeretek annyira. Az viszont minden róla szóló könyvben szerepel, hogy hiába Ő volt a Queen és amióta nincs köztünk, a Queen nem létezik, az együttes tagjai Brian és Roger mindent megtesznek azért, hogy minél több hasznot kaszáljanak és nem azért, hogy Freddie emlékét megőrizzék! Szerencsére ezt megtesszük Mi Rajongók!!!!! A Queen csak addig volt, míg Freddie énekelt, már nincs Freddie, nincs Queen! De sajnos így megy ez, a pénz a legnagyobb úr, hiszen sem Brian, sem Roger sehol nem lennének Freddie halála után. Roger biológus lenne és mellette írhatna dalszövegeket, némelyik tényleg jó, Brian pedig mehetne vissza fizikusnak ha nincs az előéletük a Queen-ben. Na, ez piszkálta a csőröm már régóta :)

2 hozzászólás
bokrichard>!
Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

A film miatt lettem kíváncsi a könyvre. Amikor hallottam, hogy készül ez a könyv, nagyon megörültem. Jobban vártam, mint sok krimit, vagy romantikust. A fél világ Queen rajongó, ahogy én is, és keserédes örömmel olvastam, na meg persze félelemmel vegyes érzésekkel, mit lehet ebből kihozni.

A film teátrális, nem dokumentumfilm. A könyv dokumentumregény, nem teátrális, talán 1-2 hatásvadász átkötéstől eltekintve, hogy ne legyen annyira fojtó, nehezen emészthető, amit olvas az ember. De azért ez az, ami. Egy élet, rengeteg munka, alázat a drog, a szex, a bűnös életvitel mellett. És a könyv még ennél az embernél, a férfiénekes istennél is többet megmutat. Mélyen szántóan elemzi a HIV-et, az AIDS-et, valamint az 1970-es, 80-as évek társadalmát, azt a fajta homofóbiát, amit egyfelől a viselkedés, a trenddel való szembenállás, másfelől maga a fertőzés, és a tömeghisztéria okozott.

A könyv leír mindent, olyan elképesztő részletességgel, ami számomra példa nélküli. Igenis egy szakirodalom, szakdolgozat, 787 hivatkozással. Orvosilag, riportilag mindenhogyan. Nehéz olvasmány, nagyon fárasztó, de érdemes mindenkinek a kezébe venni, aki Freddie Mercuryért valaha is rajongott. És érdemes közben hallgatni a számokat, különösen a végső dallamokat. Melankolikus, szívbemarkoló így karácsony tájékán, de megérte.

Kókuszka>!
Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

„Azért születtünk, hogy éljünk” vallja Freddie Mercury. Ez az életszemlélet, az egyéjszakás kalandok, drogok, kokain, melegbárok, féktelen tivornyák okozták tragédiáját. Hevesen vágyott a sikerre, feltűnően viselkedett, ugyanakkor magányos maradt, éjszakánként mindezt silány ismeretségekkel oldotta. Lélekben a félénk zanzibári fiú maradt, aki a szülői háztól távol bentlakásos iskolában tanult. A könyvben zenei pályafutása mellett, nagy szerepet kap a HIV, AIDS terjedésének bemutatása. Sok-sok évnek kellett eltelnie mire egyáltalán rájöttek, mi okozza a tüneteket, hogy függnek össze. Az energiával teli énekhanggal rendelkező Freddie idejében még a gyógymódok is gyerekcipőben jártak. Titokban tartotta AIDS-el vívott csatáját, hivatalos nyilatkozatot halála előtt két nappal tett. Nem könnyű olvasmány, rengeteg hivatkozással emlékezve pályafutására, az AIDS áldozataira. Felhívja a figyelmet a védekezés fontosságára.

2 hozzászólás
Ibanez P>!
Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

Talán soha nem olvastam volna el ezt a könyvet, ha nem láttam volna a film utolsó szakaszát, ami egyszerűen fantasztikus (tervben is a teljes film megnézése). Mivel szeretem a Queent, ezért jó ötletnek tűnt, hogy végre egy ilyen életrajzot is beiktassak (inkább szoktam történelmi jellegűeket olvasni, egyszerűen nem érdekel a különböző sztárok magánélete, bár idén már egy másik kivételt is tettem). Szóval úgy döntöttem, elolvasom, sokat nem vesztek.

Igazából nekem tetszett a könyv, az is, hogy ennyire részletesen végigmentünk az AIDS megjelenésén, elterjedésén (bár tudom, ez sokaknak nem tetszett). Ami nagyon hiányzott: a Queen többi tagjának részletesebb bemutatása – igaz, ez nem a Queen-ről, hanem Freddy Mercury-ról szól, de akkor is, na… Valamint nagyon sokallottam és unalmasnak találtam (még jobban: rohadtul nem érdekelt) az ilyen-olyan városban lévő meleg közösségek, bárok név szerinti leírása, az ott végbemenő folyamatok és társaik. Ugyanígy kicsit légből kapottnak éreztem olyan dolgokat, mint hogy Mercury mikor és hogyan kapta el, főleg, hogy azt is írják, hogy évente ki tudja hány száz emberrel létesített szexuális kapcsolatot, akkor nem mondják már azt, hogy tudják, hogy attól az xy légiutaskísérő szeretőjétől kapta el valószínűleg… hát esély aztán bőven volt rá bármikor, ezt visszafejteni egyenlő az esélytelenséggel szerint (bár mint teória, elfogadható persze).

Nagyon tetszett ahogy időrendben végigmentünk a különböző albumokon és a toplistás számokon, sok dalt elővettem és meghallgattam olvasás közben (az első albumokról volt is olyan, amit nem ismertem). Megérte elolvasni a könyvet.

FeketeAlex I>!
Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

Megpróbálok nem elfogultan írni.
Tetszik, hogy mintha két könyvet gyúrtak volna egybe: egyet, ami Freddie Mercury életéről szól, és egyet, ami az AIDS kialakulásáról. Illetve volt benne egy kicsi LMBTQ történelem is. Elképesztő munka, nagyon részletes és információdús. Egyedüli hibája a sok elgépelés volt. off A fotókat imádtam, de kerülhetett volna bele több is. :)
Most meg kéne néznem a filmet. off

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
544 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575047 · Fordította: Szabó Krisztina
robinson P>!
Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

A könyv jól felépített, informatív. Ügyesen egyensúlyoz, a hatásvadászatot elkerülve. Érdemes elolvasni, rengeteg háttér van benne, információt adhat. Megismerhetjük a HIV/AIDS kialakulását, terjedését és gyógyításának esélyét. Freddie Mercury igazi arcát most minden smink nélkül. Csupán a silány korrektúra, rettentő sok hiba miatt négy csillag.
https://gaboolvas.blogspot.com/2019/06/bohem-rapszodia.html

R4ms3s >!
Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

„ – De mondjátok, mégis miben más a Queen, mint az összes többi önjelölt rocksztár, akit ismerek?
– Megmondom én, miben! Mi négy különc vagyunk, akik nem illenek össze, mégis együtt játszanak. A hátsó sorokban álló kirekesztetteknek, akik szintén úgy érzik nem illenek sehova. A mi zenénk nekik szól.” (~ részlet a Bohém rapszódia c. filmből)

Nehéz úgy értékelnem ezt a könyvet, amely annak az ember életéről szól, aki kiskoromtól kezdve ott volt nekem, akinek a bandájának a zenéi minden szörnyű helyzetből kihúztak, akinek a pozitív mentalitása erőt adott a mindennapokban és akivel azt kívánom bárcsak találkoztam volna a való életben…

Maga a könyv nagyon-nagyon részletesen, szinte lexikálisan bemutatja Freddie életét, sok-sok beszámolóval, egyéb, életéhez köthető tanulmányokkal (például az akkori LMBTQ közösség helyzete, az AIDS kialakulása és elterjedése), amely nagyon töményen hat az olvasóra. off Aki ezt elolvassa nem mondhatja, hogy nem tudott meg mindent a legendáról és zenekarjáról! A rengeteg beszámoló és interjú után is sok minden kérdéses maradt számomra, hiszen nyilatkozni bármit lehet, csakis Freddie tudhatta a teljes igazságot. Én hiszem, hogy nagyon jó ember volt, még ha volt egy sötétebb oldala is és sajnálom, hogy egész életében az igazi szeretetet kereste.

diamondfox>!
Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

TELJES AJNÁROZÁS:
https://hogyacsudaba.blogspot.com/2018/12/matt-richards…

„Az a baj, hogy lassan már a második oldal alján járok és még mindig képes lennék órákat beszélni erről. Függőséget észlelek magamon a film óta de valahogy nem érdekel. (Azóta berendeltem egy Freddie Mercury – King jelmezes telefontokot is, de ssh!) A dalok zseniálisak, pláne, ha meg nézzük a szövegüket és figyelünk arra, hogy épp mit akartak mondani (igen, akkor még volt valami mondani valójuk), és közben egy csodálatos ember cseppet sem hétköznapi és unalmas életet és megismerhetjük. ”


Népszerű idézetek

Zakuro>!

A budapesti koncert akusztikus részében Freddie és Brian May megpróbálkozott egy magyar népdal előadásával*, Freddie a tenyerére írta és onnan olvasta a dalszöveget. A zsúfolásig telt csarnok magyar közönségének nagyon tetszett a gesztus. Azonban a videón jól látszik, hogy Freddie ekkora már kimerült. Bár tökéleteset alakít, és mindent megtesz, amit kell, többet már nem tud nyújtani. Amikor a koncert végeztével levonult a színpadról, egy rövid beszélgetés erejéig megszólította őt egy magyar újságíró, aki megkérdezte, vajon egy hosszú barátság kezdete volt-e ez a koncert Magyarországgal. Freddie kurtán, baljósan válaszolt: „Ha még életben leszek, visszajövök.”

* Ez a népdal a Tavaszi szél vizet áraszt volt.

363. oldal

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

Málnika P>!

De ha akadályt gördítenek elénk, felvesszük a kesztyűt, így éljük túl.

177. oldal, 19. fejezet (Könyvmolyképző, 2018)

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

Málnika P>!

A zenei világban nagyon magabiztosnak kell lenni ahhoz, hogy az ember elérjen valamit. Felesleges azt szajkózni, hogy nincs rá szükség. Ha valaki olyasmit mond, hogy »Talán nem vagyok elég jó, talán jobb lesz, ha kevesebbel is megelégszem«, akkor az jobb, ha feladja. Mi tele voltunk önbizalommal. Ez alapvető fontosságú volt. Az embernek szüksége van egyfajta arroganciára, rengeteg önbizalomra, és megingathatatlan elhatározásra, meg persze a szokásos készségekre, például zeneire. Az arrogancia nagyon jó dolog, amikor az ember belekezd valamibe, ezt úgy értem, hogy igenis azt kell mondogatni, hogy ti az első számú zenekar lesztek, nem pedig a második helyezett. Bennünk ez megvolt.

84. oldal, 9. fejezet (Könyvmolyképző, 2018)

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

Nyctea P>!

A számot Freddie szerezte, és 1977-ben megkérdezték, miről is szól ez a dal valójában.
„Ó egek! Ilyesmit sose kérdezzetek! A dalszövegeimet értelmezze mindenki maga. […]”

118. oldal

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

Kapcsolódó szócikkek: 1977 · dalszöveg · Freddie Mercury
Málnika P>!

Az emberek képzeletének szüleménye számít.

118. oldal, 13. fejezet (Könyvmolyképző, 2018)

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

robinson P>!

„Sosem kérte, hogy sajnálják – mesélte May. – Nagyon erős személyiség volt, szerette ő irányítani a saját sorsát.”

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

Kapcsolódó szócikkek: Brian May · sajnálat
diamondfox>!

A szüleim úgy gondolták, jót tenne nekem a bentlakásos iskola, úgyhogy hétévesen odaküldtek, drágám. Visszagondolva csodás volt. Egy ilyen helyen megtanulja az ember, hogyan gondoskodjon saját magáról, rádöbben, mi az a felelősség.

27. oldal

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

Kapcsolódó szócikkek: Freddie Mercury
4 hozzászólás
diamondfox>!

„Minden slágernek matematikai, tudományos, mérnöki és technológiai alapja van, hangmagasságot és harmóniát meghatározó fizikától és frekvenciáktól a high tech digitális jelfeldolgozókig és szintetizátorokig, amelyek segítségével fülbemászóbbá lehet tenni a dalt – magyarázta a zenepszichológus dr. Daniel Müllenseifen. – A tanulmány során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy egy dal fülbemászóságát négy faktor határozza meg: a hosszú, részletgazda zenei részek, a refrénben található különböző hangmagasságok, a férfi vokalisták, valamint az érezhetően magasabb férfihang.” A We Are The Championsben ez mind megvan.

188. oldal

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

FeketeAlex I>!

Harminchat évvel a dal megjelenése után dr. Jacob Jolij, a kognitív neurológia és érzelmek szakértője megállapította, hogy ez minden idők első számú boldogságra serkentő dala, méghozzá a hangnemnek, a pozitív dalszövegnek, valamint a ritmusnak köszönhetően.

201. oldal

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

Kapcsolódó szócikkek: Queen: Don't Stop Me Now
2 hozzászólás
FeketeAlex I>!

Gyakorlatilag mindent reklámoztak már a dalaikkal: tengerjáró hajók rendezvényeit, porszívót, hitelkártyát, mobiltelefont, a Renault-t, a Walmartot, a Pepsit, a VISA-t, a Volkswagent, a Taco Bellt, brandyt, macskaeledelt, chipset, sört, instant tésztás ételeket, rágógumit, pelenkát, jégkrémet, sőt, még Viagrát is. (Ironikus, hogy ezek közül talán a Viagra az egyetlen, amihez Freddie is hozzájárult volna.)

491. oldal

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

Kapcsolódó szócikkek: Freddie Mercury · mobiltelefon · Renault · Taco Bell · Viagra · Volkswagen · WalMart

Hasonló könyvek címkék alapján

Andrew Morton: Diana igaz története – saját szavaival
Chris Roberts: Michael Jackson 1958–2009
Seán O'Hagan: Freddie Mercury
Steven Isserlis: Miért hordott póthajat Haydn hajdanán?
Daniel Keyes: Szép álmokat, Billy!
Kiss László – Bérczesi Róbert: Én meg az ének
Animal Cannibals: Minden változik, a lényeg nem
Körmendy Zsuzsanna: Freddie Mercury
Walter Isaacson: Steve Jobs
Szegő András: Csillagvizsgáló