Bohém ​rapszódia 51 csillagozás

Freddie Mercury élete, halála és öröksége
Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia

Aki ​kívül hordta a szívét! – Szerelem és útkeresés a tomboló sikerben.

Első ízben derül fény mindenre a világ egyik legmegragadóbb rocksztárjával kapcsolatban. A Bohém rapszódia átfogó életrajz erről a nagyszerű emberről, privát fotókkal és interjúkkal. Azok az emberek szólalnak meg, akik Freddie Mercury legközelebbi barátai voltak élete utolsó éveiben.

A könyv rengeteg korábban ismeretlen, megdöbbentő tényt közöl az énekesről és életéről, megrendítő részletekkel a szerelem és az önbeteljesítés élethosszig tartó kereséséről, és természetesen arról, hogy az 1980-as évek középén elkapta a végzetes betegséget.

Freddie életének sokkoló történetén keresztül azt is megismerhetjük, hogyan kényszerítette térdre a világot a HIV-fertőzés, amit a The Gay Plague, azaz „melegvírus” gúnynévvel illettek.

Az élettel teli, lenyűgözően tehetséges rocksztár halála mind az orvos-, mind a zenésztársadalmat megrázta. A Bohém rapszódia végre tiszta vizet önt a pohárba, és… (tovább)

Eredeti mű: Matt Richards – Mark Langthorne: Somebody to Love (angol)

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
552 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575047 · Fordította: Szabó Krisztina
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
544 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634575535 · Fordította: Szabó Krisztina
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
544 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575047 · Fordította: Szabó Krisztina

1 további kiadás


Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Freddie Mercury · Brian May · Christopher Lambert · Sean Connery


Kedvencelte 12

Most olvassa 30

Várólistára tette 142

Kívánságlistára tette 199

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
Málnika 
Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

Bár fogadtatása miatt már sejtettem, hogy egy nagyszerű olvasmánnyal való találkozás lesz majd ez számomra, ám azt egyáltalán nem gondoltam, hogy ennyire a hatása alá kerülök, minden egyes szabad pillanatomat vele töltöm, majd végül egy életre szóló könyv kedvencet avatok. Miközben az érzelmek teljes skáláját átéltem olvasás közben, élvezettel hallgattam a különböző stílusokat kiválóan ötvöző dalokat.

Kétség nem fér hozzá, hogy Freddie Mercury páratlan tehetség volt, énekesként, dalszerzőként és karizmatikus előadóként is egyedülálló. Ezt a zenei zsenialitást, a sikerhez vezető utat és annak csúcspontjait is dokumentálja az életrajz. Többek között megtudhatjuk, hogyan alakította ki a Queen szinte teljes arculatát Freddie, miként játszották le végül a rádiók a 6 perces hosszúságú Bohemian Rhapsody-t, illetve a legendás 1985-ös Live Aid koncert kulisszatitkaiba is betekintést nyerhetünk. Ugyanakkor a művész álarca mögött levő hihetetlenül bátor és egyben félénk embert is megismerhetjük belőle. Nem kendőzi el azt sem, aki habzsolta az életet, méregdrága japán tárgyakat gyűjtött, extravagáns partikat szervezett, féktelenül bulizott, hatalmas szexuális étvággyal rendelkezett, vedelte a vodkát és a kokaint sem vetette meg. Miközben tömegek gyűltek köré, a sztárság másik oldalát, a mérhetetlen magányt is nap mint nap megtapasztalta. spoiler

Természetesen az életrajz a tekintélyes 787 hivatkozás mellett sem képes arra, hogy a legenda pályafutását és privát életét a maga teljességében bemutassa, hiszen az informátorok saját szűrőjükön keresztül észlelték a történteket, illetve természetesen maga az emlékezet is jelentősen torzít. Jól példázza mindezt, hogy halála pillanatáról is minden ott lévőnek külön története van.

A könyv központjában Freddie élete mellett, az ahhoz sajnos szervesen tartozó, AIDS áll, amelynek a teljes történetét megismerhetjük, egészen a kezdetektől. Amit még feltétlenül ki kell emelni, az a nagyszerűen megragadott korrajz: a kulturális forradalom, a glam rock térhódítása, a diszkókultúra megszületése, a férfidivat változása, a homoszexualitás társadalmi megítélése, a melegbárok világa, a sajtó elbulvárosodása, illetve politikai kritikát is jócskán tartalmaz. Zseniális írás, az első lapoktól az utolsóig.

4 hozzászólás
>!
bokrichard
Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

A film miatt lettem kíváncsi a könyvre. Amikor hallottam, hogy készül ez a könyv, nagyon megörültem. Jobban vártam, mint sok krimit, vagy romantikust. A fél világ Queen rajongó, ahogy én is, és keserédes örömmel olvastam, na meg persze félelemmel vegyes érzésekkel, mit lehet ebből kihozni.

A film teátrális, nem dokumentumfilm. A könyv dokumentumregény, nem teátrális, talán 1-2 hatásvadász átkötéstől eltekintve, hogy ne legyen annyira fojtó, nehezen emészthető, amit olvas az ember. De azért ez az, ami. Egy élet, rengeteg munka, alázat a drog, a szex, a bűnös életvitel mellett. És a könyv még ennél az embernél, a férfiénekes istennél is többet megmutat. Mélyen szántóan elemzi a HIV-et, az AIDS-et, valamint az 1970-es, 80-as évek társadalmát, azt a fajta homofóbiát, amit egyfelől a viselkedés, a trenddel való szembenállás, másfelől maga a fertőzés, és a tömeghisztéria okozott.

A könyv leír mindent, olyan elképesztő részletességgel, ami számomra példa nélküli. Igenis egy szakirodalom, szakdolgozat, 787 hivatkozással. Orvosilag, riportilag mindenhogyan. Nehéz olvasmány, nagyon fárasztó, de érdemes mindenkinek a kezébe venni, aki Freddie Mercuryért valaha is rajongott. És érdemes közben hallgatni a számokat, különösen a végső dallamokat. Melankolikus, szívbemarkoló így karácsony tájékán, de megérte.

>!
Kókuszka
Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

„Azért születtünk, hogy éljünk” vallja Freddie Mercury. Ez az életszemlélet, az egyéjszakás kalandok, drogok, kokain, melegbárok, féktelen tivornyák okozták tragédiáját. Hevesen vágyott a sikerre, feltűnően viselkedett, ugyanakkor magányos maradt, éjszakánként mindezt silány ismeretségekkel oldotta. Lélekben a félénk zanzibári fiú maradt, aki a szülői háztól távol bentlakásos iskolában tanult. A könyvben zenei pályafutása mellett, nagy szerepet kap a HIV, AIDS terjedésének bemutatása. Sok-sok évnek kellett eltelnie mire egyáltalán rájöttek, mi okozza a tüneteket, hogy függnek össze. Az energiával teli énekhanggal rendelkező Freddie idejében még a gyógymódok is gyerekcipőben jártak. Titokban tartotta AIDS-el vívott csatáját, hivatalos nyilatkozatot halála előtt két nappal tett. Nem könnyű olvasmány, rengeteg hivatkozással emlékezve pályafutására, az AIDS áldozataira. Felhívja a figyelmet a védekezés fontosságára.

2 hozzászólás
>!
diamondfox P
Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

TELJES AJNÁROZÁS:
https://hogyacsudaba.blogspot.com/2018/12/matt-richards…

„Az a baj, hogy lassan már a második oldal alján járok és még mindig képes lennék órákat beszélni erről. Függőséget észlelek magamon a film óta de valahogy nem érdekel. (Azóta berendeltem egy Freddie Mercury – King jelmezes telefontokot is, de ssh!) A dalok zseniálisak, pláne, ha meg nézzük a szövegüket és figyelünk arra, hogy épp mit akartak mondani (igen, akkor még volt valami mondani valójuk), és közben egy csodálatos ember cseppet sem hétköznapi és unalmas életet és megismerhetjük. ”

>!
kratas P
Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

Most megpróbálok nagyon moly lenni és ténylegesen a könyvet értékelni, amire túl sok rossz szavam nem lehet. Sőt. Szépen összeállított, kerek történet, pont a megfelelő háttéranyaggal szolgálva.
A szereplők közül sokan viszont nagyjából nulla csillagot érdemelnek. De ez nem a könyv és nem a szerzők hibája.
U.i.
Annyit azért meg kell jegyezzek, hogy az eredeti cím sokkal jobban visszaadja főhősünk motivációját. Értem én, hogy marketing meg nem annyira ismert dal, de szerencsésebb lett volna megtartani, hogy jobban üssön. A gyerekkori élményeknek köszönhetően az egész életen át tartó hajszolása a szeretetnek és a szerelemnek… jobb lett volna.

1 hozzászólás
>!
Lanore P
Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

„Előfordulhat, hogy valakinek megvan mindene, mégis ő a legmagányosabb ember a föld kerekén. És ez a lehető legkeserűbb magány.

Nos, Freddie Mercury… a könyvből, a filmből, dokumentumfilmekből, koncertfelvételekből és interjúkból rengeteg apró információt kaptam Rólad, hogy aztán a fejemben egy egész képet rakhassak össze. Hihetetlen volt az életed, talán teljesnek is mondhatnám, ha nem ismerném azokat a gondolatokat, melyek a siker ellenére a magányról, a szeretetéhségről szóltak, és arról, hogy szinte senki sem érthette, mi is zajlik Benned, mit érzel, mire vágysz. Persze, máshogy is alakulhatott volna… ha nem csinálod ezt, ha nem mész oda, ha annak idején egy „nulladik pácienssel” nem indul el ez a szörnyű betegség, de ez már úgysem számít. Legendává váltál, hiszen ezért küzdöttél egész életedben, még ha ilyen rövid is volt: a zenéért, és hogy szerethess, szeressenek, ezt hajszoltad, ezt akartad elérni. Sikerült.

>!
Fallen_Angel P
Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

A Bohém rapszódia (de fura magyarul leírni) nehéz olvasmány, minden tekintetben. Hosszú és nagyon tömény a könyv, tele információval – nem csak Freddie-ről és a Queenről, hanem a történet másik főszereplőjéről, az AIDS-ről is. Hiába tudtam pontosan, hogy mi lesz a történet vége, még így is nehéz volt olvasni, főleg a végét.
Nem vagyok a Queen rajongója (leginkább azért, mert egyáltalán nem vagyok rajongó típus), de a kedvenc zenéim listáján akad néhány számuk és a korai éveik kivételével ismerem a munkásságukat. Ahányszor megemlítették egy-egy ismert dalukat, hallottam azt a lelki füleimmel, így az elmúlt egy hétben folyamatosan Queen dalok mentek a fejemben. Tegnap feldobta a Youtube a Live Aid koncertet, amit ezúttal teljesen más szemmel néztem amiatt, amit a könyvben olvastam róla.
Ugyancsak más szemmel nézek a Queen-nel kapcsolatos első emlékemre – az I Want to Break Free videója ment a tévében, én baromi jól szórakoztam a bajuszos „nénin”, és nem értettem, hogy az apám miért van kiakadva miatta… Most már tudom, hogy miért csinálták és mit jelentett.

A könyv befejezése után egyet kell értenem @kratas megjegyzésével abban, hogy az eredeti cím (Somebody to Love) valóban jobban visszaadja Freddie lényegét. Ettől függetlenül a könyv szép, igényes (és mint említettem, súlyos) darab. Ha a következő kiadásnál még kigyomlálnák belőle az elütéseket, akár tökéletes is lehetne.

>!
wzsuzsanna P
Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

A Queen zenekar- és benne a kulcsfontosságú frontember, Freddie Mercury- tipikusan olyan jelensége a 20. századnak, amit lehet szeretni vagy utálni, de az teljesen biztos, hogy mindenki ismeri és legalább egy-két nótához van valamilyen kötődése vagy kapcsolódó emléke. Én elég hamar megfertőződtem a zenéjükkel, ugyanis anyukám nagy rajongója volt az együttesnek, bár ez is olyasmi, amit az ember akkor kezd jobban értékelni, ahogy egyre idősebbé válik. Én egyébként rajongónak most sem nevezném magamat, de nagy tisztelője vagyok Mercurynak, egészen rendkívülinek és egyedülállónak tartom, amit a színpadon vagy a hangjával művelt (talán Michael Jacksont tudnám hasonló kategóriában emlegetni), ezen kívül sok Queen számot szeretek és hallgatok szívesen. Ez csak azért lehet fontos, hogy egyértelmű legyen, az én nézőpontom nem egy rajongó nézőpontja, inkább egy lelkes érdeklődőé, aki korábban nem olvasott semmilyen vonatkozó irodalmat vagy más életrajzi könyvet, csak szimplán kíváncsi, milyen is lehetett ennek a rendkívüli embernek az élete.
Egy gazdag és tartalmas életet könyvbe foglalni szerintem mindig nehéz feladat lehet, hiszen egyrészt fontos, hogy a végeredmény olvasmányos és érdekes legyen, másrészt ragaszkodni kell a rendelkezésre álló tényekhez. Emellett az sem árt, ha van valamilyen fő vezérfonal vagy szempont, ami alapján a szerző felfűzi az eseményeket, amire kidomborítja a „cselekményt”. Matt Richards és Mark Langthorne két ilyen vezérfonalat választott. Az egyik természetesen a zenei oldal: nagyon részletesen olvashatunk arról, hogy a kezdeti szárnypróbálgatások után hogyan alakult meg az általunk ismert Queen zenekar, milyen nehézségekkel néztek szembe a siker felé vezető úton, hogyan dolgoztak, hogyan álltak össze az albumok, és azok milyen eredményeket értek el. Érdekes kérdés, hogy ez a fajta részletesség mennyire tett jót a regénynek. Én személy szerint nem bántam, mert még a szárazabb tényadatok és statisztikák is olvasmányosan voltak megfogalmazva, és egy zenekarral kapcsolatos kötetben ezek tényleg releváns információk lehetnek. Csalódni legfeljebb az tud egy kicsit, aki arra számít, hogy a tagok magánélete lesz inkább középpontba helyezve könyvben. A másik vezérfonal, ami megkerülhetetlen Freddie Mercury életét tekintve, az a borzalmas betegség, ami végül elragadta őt: nevezetesen a HIV és az AIDS. Ez a szál is nagyon részletes és informatív, a szerzők nagyon komolyan beleásták magukat a betegség gyökereibe, a kezdeti elterjedés körülményeibe, illetve az ehhez kapcsolódó kérdésekbe. Sokat megtudhatunk arról, milyen volt a homoszexualitás megítélése a 80-90-es években, és hogy ebben az előítéletes és elutasító közegben milyen lehetőségek voltak az ismerkedésre, párkeresésre, aztán arról is, hogy a betegség felbukkanása hogyan érintette az angol és amerikai melegközösségek életét. Számomra onnantól vált igazán megindítóvá ez a könyv, amikor már személyesebb vonatkozásban is olvashattunk erről, különösen, hogy Freddie hogyan harcolt sokáig a betegséggel és milyen elszántan igyekezett az utolsó pillanataiban is alkotni és adni magából a közönség számára. A kötetet lapozva az volt a benyomásom, hogy egy nagyon sokrétű és ellentmondásos ember sorsába pillanthatok bele, hiszen amellett, hogy annyira vágyott arra, hogy megmutassa saját magát a világnak, a legszemélyesebb és ugyanakkor identitása szempontjából legfontosabb dolgokat a végsőkig igyekezett titkolni. (…)
Összességében úgy gondolom, ez a könyv remek választás lehet mind az igazi rajongóknak, mind a hozzám hasonló érdeklődőknek, akik szívesen olvasnak életrajzokat zenei témában. Bár a kötet sok adatot tartalmaz (és ezek gyakran ismétlődnek is), mégis könnyed és gyorsan lehet vele haladni, és nagyon gazdag szakirodalmi hivatkozást tartalmaz arra az esetre, ha valaki még jobban el szeretne mélyedni ebben a témában. A szerzőpáros munkáján végig érződik a tisztelet és az alázat, ahogyan a témához viszonyultak és amilyen alapossággal körüljárták a zenekar életét. Bár örömmel fogadtam volna még több személyes információt vagy történetet a tagokról, azért így is azt érzem, hogy kerek egész volt és megérte elolvasni.
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2019/03/bohem-rapszodia…

>!
konnyufanni
Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

Nem vagyok túlzottan Freddy vagy Queen fanatikus rajongója, de azt bevallom hogy Queen néhány számát megszerettem nagyon hogy több év után is még mindig fent vannak a zene listámon.
Ez a könyvet megmondom őszintén film nézés után meghozta a kedvem hogy olvassam el. Mert a filmje nagyon megtetszett nekem, így kíváncsiabb is lettem részletesebb információkra.
Naívan azt hittem, hogy leromboló lesz ez a könyv film után, végül ellentétesen történt velem. Még jobban megszerettem Freddiet és a Queent is. Freddie tényleg igazi szabadságot érző ember volt, és tényleg nagyon akaratos volt abban hogy mindig neki legyen igaza és túlzott önbizalma is volt, ami még szimpatikusabb is lett számomra.
Nagyon megszerettem ezt a könyvet.

>!
Kamilla_e
Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

Az a négy ember egy zseni. Csodás dalszövegeket írtak, a zenéjük lenyűgöző, és együtt alkottak valami igazán maradandót.
A könyv már az első oldalakkal lenyűgözött. Zseniális első szavaival azonnal levett a lábamról, és szinte csak úgy faltam a lapokat.
Nagyon tetszett a könyv felépítettsége. Nem csak Freddie életébe kaptunk betekintést, hanem az egész HIV/AIDS-be is sokkal jobban beleláthattunk. Nagyon érdekes volt olvasni, hogy hogyan is kezdődött ez a szörnyű vírus. Szeretem ha egy könyv kidolgozott, és ez egy életrajzi könyvnél hatalmas elvárás nálam. Szerencsére ez a könyv iszonyatosan kidolgozott volt.
Érdekes volt végig követni Freddie gyerekkorát, hogyan is került Londonba, hogyan ismerkedett meg más emberekkel. Számomra iszonyatosan motiváló volt, hogy ennyire tudta, mit akar kezdeni magával, és, hogy annyira bízott a sikerben.
Volt pár hiba a történetben, de mégis annyival többet kaptam, mint amire számítottam. Egyszerűen csodálatos volt.

Bővebb értékelés a blogomon: https://kkonyvei.blogspot.com/2018/12/matt-richards-mar…


Népszerű idézetek

>!
Málnika 

De ha akadályt gördítenek elénk, felvesszük a kesztyűt, így éljük túl.

177. oldal, 19. fejezet (Könyvmolyképző, 2018)

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

>!
Málnika 

Az emberek képzeletének szüleménye számít.

118. oldal, 13. fejezet (Könyvmolyképző, 2018)

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

>!
diamondfox P

A szüleim úgy gondolták, jót tenne nekem a bentlakásos iskola, úgyhogy hétévesen odaküldtek, drágám. Visszagondolva csodás volt. Egy ilyen helyen megtanulja az ember, hogyan gondoskodjon saját magáról, rádöbben, mi az a felelősség.

27. oldal

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

Kapcsolódó szócikkek: Freddie Mercury
4 hozzászólás
>!
Málnika 

A zenei világban nagyon magabiztosnak kell lenni ahhoz, hogy az ember elérjen valamit. Felesleges azt szajkózni, hogy nincs rá szükség. Ha valaki olyasmit mond, hogy »Talán nem vagyok elég jó, talán jobb lesz, ha kevesebbel is megelégszem«, akkor az jobb, ha feladja. Mi tele voltunk önbizalommal. Ez alapvető fontosságú volt. Az embernek szüksége van egyfajta arroganciára, rengeteg önbizalomra, és megingathatatlan elhatározásra, meg persze a szokásos készségekre, például zeneire. Az arrogancia nagyon jó dolog, amikor az ember belekezd valamibe, ezt úgy értem, hogy igenis azt kell mondogatni, hogy ti az első számú zenekar lesztek, nem pedig a második helyezett. Bennünk ez megvolt.

84. oldal, 9. fejezet (Könyvmolyképző, 2018)

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

>!
diamondfox P

Mindannyian ki akartunk lépni a zenekarból, nem is egyszer. De aztán rájöttünk, hogy a Queen fontosabb, mint mi külön-külön. Hosszabban kitartottunk mellette, mint a házastársaink többsége mellett.

220. oldal

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

Kapcsolódó szócikkek: Brian May
2 hozzászólás
>!
diamondfox P

London, 1991. november 10., vasárnap.

(első mondat)

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

>!
diamondfox P

„Minden slágernek matematikai, tudományos, mérnöki és technológiai alapja van, hangmagasságot és harmóniát meghatározó fizikától és frekvenciáktól a high tech digitális jelfeldolgozókig és szintetizátorokig, amelyek segítségével fülbemászóbbá lehet tenni a dalt – magyarázta a zenepszichológus dr. Daniel Müllenseifen. – A tanulmány során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy egy dal fülbemászóságát négy faktor határozza meg: a hosszú, részletgazda zenei részek, a refrénben található különböző hangmagasságok, a férfi vokalisták, valamint az érezhetően magasabb férfihang.” A We Are The Championsben ez mind megvan.

188. oldal

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

>!
Zakuro

A budapesti koncert akusztikus részében Freddie és Brian May megpróbálkozott egy magyar népdal előadásával*, Freddie a tenyerére írta és onnan olvasta a dalszöveget. A zsúfolásig telt csarnok magyar közönségének nagyon tetszett a gesztus. Azonban a videón jól látszik, hogy Freddie ekkora már kimerült. Bár tökéleteset alakít, és mindent megtesz, amit kell, többet már nem tud nyújtani. Amikor a koncert végeztével levonult a színpadról, egy rövid beszélgetés erejéig megszólította őt egy magyar újságíró, aki megkérdezte, vajon egy hosszú barátság kezdete volt-e ez a koncert Magyarországgal. Freddie kurtán, baljósan válaszolt: „Ha még életben leszek, visszajövök.”

* Ez a népdal a Tavaszi szél vizet áraszt volt.

363. oldal

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

Kapcsolódó szócikkek: Brian May · Freddie Mercury
>!
kstimi

Előfordulhat, hogy valakinek megvan mindene, mégis ő a legmagányosabb ember a föld kerekén. És ez a lehető legkeserűbb magány.

350. oldal

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége

>!
kstimi 

A következő évben a Queen és Freddie egy újabb mozifilmnél segédkezett. A Russel Mulcahy rendezte Hegylakó nagy költségvetésű, színpompás fantasy kalandfilm Christopher Lambert és Sean Connery szereplésével. A zenekart meghívták, hogy nézzenek meg húszpercnyi előzetesen megvágott anyagot a filmből, hogy eldönthessék, érdekli-e őket a lehetőség, és azonnal megtetszett nekik a dolog. A Queenek nem kellett az egész filmzenét megírnia – ezt az amerikai zeneszerző, Michael Kamen tette meg –, de kilenc dallal is hozzájárultak az alkotáshoz. Freddie csupán egyet írt ebből, a Princes of the Universe-t, amely a film betétdala lett. A Queen következő albuma, az A Kind of Magic a Hegylakó nem hivatalos filmzenéje lett.

357-358. oldal

Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia Freddie Mercury élete, halála és öröksége


Hasonló könyvek címkék alapján

Melissa Fay Greene: Nélküled nem létezem
Turcsán Anna: Az üvegfalon túlról… – AIDS, HIV
Fejed Benő: „Én és az AIDS”
Vujity Tvrtko: Utolsó pokoli történetek
Juhani Nagy János: AIDS
Tony Kushner: Angyalok Amerikában
Jack Bradley: A HIV hitves
Helene Tursten: Zuhanás
Cyril Collard: Vad éjszakák
Marie de Hennezel: A meghitt halál