The ​Midnight Library 138 csillagozás

Matt Haig: The Midnight Library Matt Haig: The Midnight Library Matt Haig: The Midnight Library Matt Haig: The Midnight Library Matt Haig: The Midnight Library Matt Haig: The Midnight Library

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

’Between ​life and death there is a library, and within that library, the shelves go on forever. Every book provides a chance to try another life you could have lived. To see how things would be if you had made other choices…Would you have done anything different, if you had the chance to undo your regrets?’

A dazzling novel about all the choices that go into a life well lived, from the internationally bestselling author of Reasons to Stay Alive and How To Stop Time.

Somewhere out beyond the edge of the universe there is a library that contains an infinite number of books, each one the story of another reality. One tells the story of your life as it is, along with another book for the other life you could have lived if you had made a different choice at any point in your life. While we all wonder how our lives might have been, what if you had the chance to go to the library and see for yourself? Would any of these other lives truly be better?

In The Midnight… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

>!
Canongate, Edinburgh, 2021
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781786893737
>!
Canongate, Edinburgh, 2021
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781786892737
>!
Viking, London, 2020
300 oldal · ASIN: B085BVSXS9

5 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 36

Most olvassa 15

Várólistára tette 109

Kívánságlistára tette 113

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

KleineKatze>!
Matt Haig: The Midnight Library

'You don't have to understand life. You just have to live it.'

Még sosem éreztem magam annyira élőnek, mint a könyvecske végén.

Sok időt adtam neki, mindig csak egy-két oldalt olvastam belőle, majd azon agyaltam napokig. Ez a 280 oldal nem más, mint egy terápia. Hetente egyszer-kétszer ellátogattam az Éjfél Könyvtárba, és Norán keresztül meséltem Mrs Elmnek, a tapasztalt terapeutámnak, aki – bármennyire szeretném – nem döntött helyettem, nem mondta meg nekem (bocsánat, Norának), mit csináljak, hanem rávezetett engem (Norát!) a következő gyógyító lépésre.

Miközben egy könnyed, időnként humoros regénykét olvasol, észre sem veszed, hogy elgondolkodtat olyanon is, amin talál enélkül nem tetted volna, és minden egyes mondata valamilyen módon belemászik a fejedbe, és megragad.

Kivétel nélkül mindannyiunkkal előfordult már, hogy elgondolkoztunk, mi lett volna, ha…
Ha másként csinálom
Ha mást mondok
Ha máshogy döntök
Ha mást választok
De ezek mind csak gondolatok, valójában sosem tudjuk meg, miként lehetett volna. De az Éjfél Könytárban ez is kiderül! A végén pedig tényleg úgy érezzük, igazán élünk!

9 hozzászólás
troublemaker>!
Matt Haig: The Midnight Library

Bevallom, egyáltalán nem egy ilyen történetre számítottam. Sokszor magamra ismertem Norában és ezért néha, akaratom ellenére, le is kellett tennem a könyvet hogy meg tudjam ezt emészteni. Én is tipikusan az az ember vagyok aki sokszor (állandóan) azon agyal hogy „mi lett volna, ha”. Ha te is ilyen típusú ember vagy, akkor szívből ajánlom neked ennek a könyvnek az elolvasását. Nekem egy hatalmas lelki boost-ot adott.

kávésbögre P>!
Matt Haig: The Midnight Library

Akik szeretnek „mi lett volna, ha” típusú szcenáriókban gondolkozni, azok imádni fogják ezt a könyvet :) Bevallom, néha én is, úgyhogy már az elején megnyert magának ez a könyv. Közben lelkiismeret-furdalás nélkül agyalhattam a saját életemen, hogy mi lett volna, ha (máshova jelentkezek továbbtanulni, nem találkozok XY-nal, nem csinálom ezt és azt….)
Aztán persze az agyalás – és azt hiszem, kicsit a könyv mondanivaló is – arra fele terel, hogy valójában nem élhetsz örökké a sok „mi lett volna, ha” elméletek között, hanem éld az életed, mert a tökéletes élet talán nem is létezik, mindegyik szcenárióban van valami, ami nem passzol: de valójában ilyen az élet.

hofeherke11 P>!
Matt Haig: The Midnight Library

Szerintem mindenki eljátszott már a gondolattal, hogy mi lett volna, ha máshogy dönt egy adott pillanatban, hogyan alakulhatott volna az élete. Nagyon tetszett a könyvnek ezen alapkoncepciója, hogy Nora beleláthatott a különböző életeibe, és levonhatta a megfelelő következtetéseket.
Alapvetően nem szeretem a filozofikus regényeket, de ez most őszintén elgondolkodtatott. Sejtettem, hogy az lesz a vége, ami, de az lepett volna meg, ha nem így végződik. Szerintem így volt kerek egész, tökéletes történet.
Második olvasásom volt az írótól, de továbbra is nagyon tetszik, ahogy ír és biztosan olvasok majd még tőle.

off

2 hozzászólás
csucsorka IP>!
Matt Haig: The Midnight Library

Egy varázslatos könyvre számítottam, ami a könyvek csodájáról; egy remek könyvtárosról és egy mesébe illő könyvtárról fog szólni.
Ehelyett Matt Haig (állítása szerint utolsó) klinikai depresszióról szóló regényét kaptam, ami úgy fogható fel, mint egy terápia allegóriája. A Midnight Library esélyeket kínál, hogy Nora átgondolhassa élete nagy döntéseit, és azt, hová vezettek ezek. Itt persze megbizonyosodhat arról is, hogy akárhogyan döntött volna, ő ő lenne minden párhuzamos lehetőség világában, hogy nem a körülmények szerencsétlen áldozata, és egyedül ő képes arra, hogy változtasson a helyzetén, állapotán, életén, önmagán. Az végig kérdéses volt számomra, hogy ez sikerülhet-e neki.
Mrs. Elm, a könyvtáros pedig úgy viselkedik, mint a legjobb segítő szakemberek: keveset mond, inkább jókor, jó helyen, jókat kérdez – a válaszokat sosem kínálja tálcán, mindig Norára bízza a munkát.

Sokat segített a regény, hogy jobban megértsem ezt az ezerarcú szörnyeteget, a depressziót. Nagyon nehezen vagyok képes befogadni ezt a betegséget, rendkívüli erőket kell mozgósítanom a megértéséhez és az empátiához.
Az élet egyik legigazságtalanabbul kiosztott kártyalapja, hogy van, akivel a világ összes búbánata megtörténhet, mégsem akar majd öngyilkos lenni, míg másnak egy kevés (vagy maga az élet) is elég ahhoz, hogy ki akarjon szállni. Hogy van, aki egy bögre kávétól, egy jó könyvtől vagy fenomenális koncerttől azt érzi, hogy az élet csodaszép – másnak meg a sors összes ajándéka nem elég ahhoz, hogy ki bírjon kelni az ágyból egy rosszabb reggelen. Nekem, mint az első pólus lelkes lakója, nagyon nehéz volt megtanulni, hogy ebből a „levertségből” nem lehet csak úgy kirángatni valakit, és hogy a depresszióval küzdőknek a „szedd össze magad” az egyik legnehezebben végrehajtandó kérés – és ha nem sikerül, nem biztos, hogy a látszat ellenére nem próbálkoznak.

Hiszem, hogy a mai világban egyre kevésbé kell hangsúlyozni, milyen fontos, hogy valaki tudjon és merjen segítséget kérni. Még akkor is, ha a terápia néha pont olyan fájdalmas, ahogy Nora utazásai bemutatják.
A szerző az egészségügyi dolgozóknak és gondozóknak ajánlja a könyvét – köszönettel. Én is borzasztóan hálás vagyok a létezésükért.

És a könyv végére érve most eggyel hálásabb vagyok a sorsomért, hogy akármikor is döntöttem nagyot, tudom, hogy sosem kell majd az Éjfél Könyvtárban bolyonganom a végén… Jó volt szembesülni azzal, hogy eddigi életem során csak egyetlen könyvet vettem volna le a könyvtáram polcáról, azt is csak kíváncsiságból néztem volna meg – biztos vagyok benne, hogy csúfos vége lett volna, de ha lenne ilyen varázs-lehetőségem, eltipegtem volna ezen az alternatíván addig a bizonyos csúfos végig.
(Volt még egy évekig lebegő „mi lett volna, ha” az életemben, de ő szerencsére a Férjem lett. :) )

A regény egyébként egészen remek, azt is könnyű volt neki megbocsátani, hogy nem azt kaptam, amit vártam.
Matt Haig egyszer már teljesen levett a lábamról, mikor elkezdtem olvasni a A fiú, akit Karácsonynak hívnak sorozatot, de most már biztos vagyok benne, hogy ideje elkezdenem a felnőtteknek írt köteteivel is megismerkedni – remélem, a többi sem okoz majd csalódást.
…és már előre sajnálom a következő olvasmányomat, nem lesz könnyű megugrani ezt az élményt.

1 hozzászólás
rosemary_goth P>!
Matt Haig: The Midnight Library

Nem is tudom, mikor olvastam utoljára olyan könyvet, amin napokig gondolkodtam, miután végeztem vele.
Hát ez olyan!
Nem csodálom, hogy a tavalyi év könyvének választották a Goodreads-en. Gondolkodás nélkül kedvenc.

Az alap-elgondolás a könyvtárról, ami élet és halál között egyfajta váróteremként funkcionál, nagyon tetszett. Vitt magával a történet, és nem tudtam megunni.
Nagyon bízom benne, hogy a fordítás jó lesz, mert páromnak majd meg szeretném venni. :)
Bevallom, az első pár off fejezet alatt megfordult a fejemben, hogy dobom a francba, mert semmi szükségem egy öngyilkosos történetre. Még nem tudtam, hogy mire is számíthatok.
De aztán szerencsére, miután főhősünk úgy döntött, hogy nem akarja tovább a rá kiszabott életet élni, onnan elkezdődött az igazi történet.
Ahogy haladsz egyre előrébb a spoiler időben, úgy vesz rá egyre inkább arra, hogy párhuzamosan gondolkodj el a saját életeden is. Nagyon bölcs könyv, érdemes elolvasni.

De többet nem is mondok róla, mert akkor el kellene spoilereznem, és azt nem szeretném. Olvasd el! Nem bánod meg! :)

Gabriella_Szaszkó IP>!
Matt Haig: The Midnight Library

Nagyon szeretem Matt Haig munkásságát, igazán közelinek érzem őt a szívemhez mind a gyerekeknek szóló könyvei, mind az önsegítő könyvei, mind a fikció terén. A Midnight Library Matt Haig önéletrajzi hátterének ismeretében még többet ad, hiszen hosszú ideig – és a mai napig is – küzd depresszióval és szorongással, ami miatt majdnem öngyilkos is lett huszonéves korában. Manapság szerencsére jobban van, és a mentális egészség egyik nagykövete a szememben. A Midnight Library abszolút életigenlő regény, ami különleges formában mutat be nekünk egy reményvesztett nőt, Norát, aki öngyilkosságot kísérel meg. Élet és halál között találja magát egy könyvtárban, ahol kipróbálhatja magát számos más életben, megpróbálja megkeresni, mit kellett volna másképp csinálnia, hogy jól alakuljon az élete. Többször olvasós könyv, nagyon elgondolkodtató kérdésekkel. Mi tesz bennünket boldoggá? Ha sikerül híresnek, gazdagnak, sikeresnek, elismertnek lennünk? Vagy magunk vagyunk magunkkal mindig, és ugyanoda érünk vissza akármit is tegyünk?
Nagyon szerettem ezt a könyvet, az idei egyik kedvenc olvasmányom lett.

funkypigeon>!
Matt Haig: The Midnight Library

Lenyűgözött, elvarázsolt, a bőröm alá kúszott ez a történet. Egy az egyben azonosulni tudtam Nora Seed karakterével, s olvasás közben számos kérdés és gondolat fogalmazódott meg bennem.
Tényleg múlhat egyetlen döntésen az egész hátralévő életünk? Ha holnap felkelünk időben/délig heverészünk a kanapén, mennyiben befolyásolja a jövőnket? Miért félünk bizonyos döntéseket meghozni?

Ami különösen tetszett a történetben az az, hogy Matt Haig rávilágított: egyik választott élet sem tökéletes, mindegyiknek megvannak a maga buktatói, gyötrelmei, amik szükségszerűek, nem lehet őket kikerülni vagy átugrani. De ettől szép. Ettől valódi.
És ilyenkor döbben rá az ember, hogy milyen csodálatos is valójában élni. Lélegezni. Napfényben fürdeni. Hallgatni a madarak csicsergését. Ahogy a virágzó fák illata körbelengi a teret.

Köszönöm, Matt. ♥

Fiizso P>!
Matt Haig: The Midnight Library

Legalább egyszer mindenki megkérdezi magától az életben hogy „mi lett volna, ha…?”. Ez a könyv pedig arra késztet, hogy gyakrabban feltegyük magunknak ezt a kérdést, de inkább úgy, hogy „mi lenne, ha…?”

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Vicky3>!

Nineteen years before she decided to die, Nora Seed sat in the warmth of the small library at Hazeldene School in the town of Bedford.

(első mondat)

csucsorka IP>!

'Please be quiet,' said Mrs Elm, with a white knight in her hand, concentrating on her move. 'This is a library.'
'We're the only two people here!'
'That's not the point. It is still a library. If you are in a cathedral, you are quiet because you are in a cathedral, not because other people are there. It's the same with the library.'

185. oldal

>!

Every book provides a chance to try another life you could have lived. To see how things would be different if you had made other choices…Would you have done anything different, if you had the chance to undo your regrets?

Fiizso P>!

It turned out to be near impossible to stand in a library and not want to pull things from the shelves.

Page 68

csucsorka IP>!

'Librarians have knowledge. They guide you the right books. The right worlds. They find the best places. Like soul-enhanced search engines.'

84. oldal

Fiizso P>!

‘So you see? Sometimes regrets aren’t based on fact at all. Sometimes regrets are just…’ She searched for the appropriate term and found it. ‘A load of bullshit.’

Page 67

Vicky3>!

She gave the short version. ‘It was a lot of pressure.’

‘Pressure makes us, though. You start off as coal and the pressure makes you a diamond.’

She didn’t correct his knowledge of diamonds. She didn’t tell him that while coal and diamonds are both carbon, coal is too impure to be able, under whatever pressure, to become a diamond. According to science, you start off as coal and you end up as coal. Maybe that was the real-life lesson.

Kapcsolódó szócikkek: gyémánt · szén
KleineKatze>!

'Want', she told her, in a measured tone, 'is an interesting word. It means lack. Sometimes if we fill the lack with something else the original want disappears entirely. Maybe you have a lack problem rather than a want problem. Maybe there is a life that you really want to live'.

62. oldal

Rebecca_Darinchen>!

She went on Instagram and saw everyone had worked out how to live, except her.


Népszerű triviák

Suba_Csaba P>!

A Goodreadsen a fikciós könyvek kategóriában a 2020-as év legjobbjának választották az olvasók.

[www.goodreads.com]

Kapcsolódó könyvek: Matt Haig: The Midnight Library

Matt Haig: The Midnight Library

Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Hoover: Without Merit
Jennifer Niven: All the Bright Places
Colleen Hoover: November 9 (angol)
Neil Gaiman: The Ocean at the End of the Lane
Neil Gaiman: Coraline (angol)
John Marrs: The Good Samaritan
Jessica Park: Left Drowning
Fredrik Backman: A Man Called Ove
Cassandra Clare: Lady Midnight (angol)
Gail Honeyman: Eleanor Oliphant Is Completely Fine