The ​Midnight Library 41 csillagozás

Matt Haig: The Midnight Library Matt Haig: The Midnight Library Matt Haig: The Midnight Library Matt Haig: The Midnight Library

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

’Between ​life and death there is a library, and within that library, the shelves go on forever. Every book provides a chance to try another life you could have lived. To see how things would be if you had made other choices…Would you have done anything different, if you had the chance to undo your regrets?’

A dazzling novel about all the choices that go into a life well lived, from the internationally bestselling author of Reasons to Stay Alive and How To Stop Time.

Somewhere out beyond the edge of the universe there is a library that contains an infinite number of books, each one the story of another reality. One tells the story of your life as it is, along with another book for the other life you could have lived if you had made a different choice at any point in your life. While we all wonder how our lives might have been, what if you had the chance to go to the library and see for yourself? Would any of these other lives truly be better?

In The Midnight… (tovább)

>!
Canongate Books, Edinburgh, 2021
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781786893737
>!
Viking, London, 2020
300 oldal · ASIN: B085BVSXS9
>!
Canongate, Edinburgh, 2020
304 oldal · ASIN: B08543NK7K

3 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 11

Most olvassa 7

Várólistára tette 96

Kívánságlistára tette 109


Kiemelt értékelések

rosemary_goth P>!
Matt Haig: The Midnight Library

Nem is tudom, mikor olvastam utoljára olyan könyvet, amin napokig gondolkodtam, miután végeztem vele.
Hát ez olyan!
Nem csodálom, hogy a tavalyi év könyvének választották a Goodreads-en. Gondolkodás nélkül kedvenc.

Az alap-elgondolás a könyvtárról, ami élet és halál között egyfajta váróteremként funkcionál, nagyon tetszett. Vitt magával a történet, és nem tudtam megunni.
Nagyon bízom benne, hogy a fordítás jó lesz, mert páromnak majd meg szeretném venni. :)
Bevallom, az első pár off fejezet alatt megfordult a fejemben, hogy dobom a francba, mert semmi szükségem egy öngyilkosos történetre. Még nem tudtam, hogy mire is számíthatok.
De aztán szerencsére, miután főhősünk úgy döntött, hogy nem akarja tovább a rá kiszabott életet élni, onnan elkezdődött az igazi történet.
Ahogy haladsz egyre előrébb a spoiler időben, úgy vesz rá egyre inkább arra, hogy párhuzamosan gondolkodj el a saját életeden is. Nagyon bölcs könyv, érdemes elolvasni.

De többet nem is mondok róla, mert akkor el kellene spoilereznem, és azt nem szeretném. Olvasd el! Nem bánod meg! :)

Gabriella_Szaszkó IP>!
Matt Haig: The Midnight Library

Nagyon szeretem Matt Haig munkásságát, igazán közelinek érzem őt a szívemhez mind a gyerekeknek szóló könyvei, mind az önsegítő könyvei, mind a fikció terén. A Midnight Library Matt Haig önéletrajzi hátterének ismeretében még többet ad, hiszen hosszú ideig – és a mai napig is – küzd depresszióval és szorongással, ami miatt majdnem öngyilkos is lett huszonéves korában. Manapság szerencsére jobban van, és a mentális egészség egyik nagykövete a szememben. A Midnight Library abszolút életigenlő regény, ami különleges formában mutat be nekünk egy reményvesztett nőt, Norát, aki öngyilkosságot kísérel meg. Élet és halál között találja magát egy könyvtárban, ahol kipróbálhatja magát számos más életben, megpróbálja megkeresni, mit kellett volna másképp csinálnia, hogy jól alakuljon az élete. Többször olvasós könyv, nagyon elgondolkodtató kérdésekkel. Mi tesz bennünket boldoggá? Ha sikerül híresnek, gazdagnak, sikeresnek, elismertnek lennünk? Vagy magunk vagyunk magunkkal mindig, és ugyanoda érünk vissza akármit is tegyünk?
Nagyon szerettem ezt a könyvet, az idei egyik kedvenc olvasmányom lett.

zoëaust>!
Matt Haig: The Midnight Library

// goodreadsről átvett értékelés

I have so many different opinions about this book, mixed, deep, cheesy and really emotional but somehow sitting down right now at 11 PM on a Sunday night it just doesn't feel like writing something superficial and not worth reading.
I don't want you to read this book, like I really don't. Not because I don't support the author or because I didn't like it, but mostly because I liked it and I feel like we – as humans – we are wasting so much time complaining about the things we have and which we are not completely satisfied with, instead of making one small change and opening ourselves for opportunities that could lead to our perfect and most enjoyable life.
I always rooted for change, I always rooted for self development and trying out new things but I never actually managed to squeeze into my life any of that because of my insecurities and boundaries that I put up around myself.
Literally, if you want to change your life and live a better one just do it. It's that simple. Of course, you could say that because of the whole state of the world you cannot make huge changes, but I feel like the magic and the importance of things are in small periodically changes. You don't have to change your life radically, because you are destined to experience and live certain events, just try something that always spiked your curiosity or your mind.
The book is deep, its a very personal – in some way at least – diary about depression and life-changing decisions and the opportunity to change something that could potentially lead you to something better.
I wish I could be the advocate for reading this book, but I feel like I'm somehow biased of the past I have and the plans I have to achieve in this live that I've got given.
Live, because

you

are

alive.

Sabinomi>!
Matt Haig: The Midnight Library

CAWPILE-pont: 7.57

Engem Matt Haig könyvei sosem érdekltek a karácsonyi Middle-grade történetén kívül. Ez a könyv sem érdekelt, és el sem olvastam volna, ha nem lett volna egy könyvklubban ez a havi választás.

C – Character/Karakter: 8/10
Számomra a karakterek nem voltak semennyire sem különlegesek. Sokan szerették Norát, de én nem tudtam megérteni. Szerencsére, nem volt sosem mentális betegségem, és igazából örültem is, hogy nem tudtam megérteni Norát. Nem voltak különösebben gondjaim vele, de a szívemhez sem nőtt. Többi karakter nem sok hangsúlyt kapott.

A – Atmosphere/Hangulat: 8/10
Nem utáltam a hangulatát a könyvnek, de nem is éreztem különösen atmoszferikusnak. Néha azért túl depressziósnak éreztem az én ízlésemhez képest.

W – Wrinting/Írásmód: 7/10
Ami tetszett az írásmódban, hogy rövidek voltak a fejezetek, így gyorsan olvastatta magát. De valahogy nekem Matt Haig írásmódja nem tud magával rántani, kicsit úgy érzem, hogy ha élvezném a történetet is, akkor is eltaszít valamennyire. Nem mondom, hogy szörnyen ír, csak nem nekem való.

P – Plot/Történet: 7/10
A történet eleje nem túlzottan érdekelt, de ahogy elkezdett Nora ugrálni az életek között úgy tetszett meg a történet. De egy idő után már túl repetitívnek éreztem, semmi újat nem mutatott. A vége eléggé kiszámítható volt, már amikor közeledtünk felé vártam, hogy mikor történik már meg az a dolog, és fejezzük be a könyvet. Úgy éreztem, hogy tudom mi fog történni, legyen már vége, ne húzzuk tovább. Bár, azért meg szeretném jegyezni, hogy hiába volt kiszámítható a vége, nagyot csalódtam volna, ha másképp végződik, más üzenetet ad át az író.

I – Intrigue/Érdeklődés: 8/10
Az eleje nem túlzottan izgatott, de aztán elkezdtem élvezni. Nem éreztem, hogy nem tudom letenni a könyvet, de azért nem is szenvedtem azzal, hogy felvegyem.

L – Logic/Logika: 8/10
Nem éreztem mindent, hogy a helyén van, de semmi sem zökkentett ki a történetből. Úgy gondolom a logika rendben volt a könyvben.

E – Enjoyment/Élvezet: 7/10
Összeségében nem bántam meg, hogy elolvastam ezt a könyvet, de nem is adott nagy élményt. Rengetegen oda vannak ezért a könyvért, és a könyvklubban is beszélgettünk róla, hogy az oka valószínű, hogy átérzik Nora gondolatait, de ezt nem tudtam.

Bővebben: https://sabinomi.wordpress.com/2021/02/15/matt-haig-the…

SeptiSeverus>!
Matt Haig: The Midnight Library

Ez egy gyönyörű olvasmány volt. A könyv utazásra invitál Nora elméjébe/lelkébe: mélyen megismerjük, az életét, és végig követjük a fejlődését, amely során mi is meglátjuk az életben rejlő potenciálokat… Igazából maga az élet a potenciál, a halál pedig a lehetőségek ellentéte… Amíg élünk, van esélyünk változni. Nagyon pozitív üzenete van a könyvnek, ami felemelő főleg így év vége felé.
Különösen ajánlom azoknak, akik maguk is valamilyen mentális betegséggel, szorongással küzdenek, vagy csak szeretnék a létezést picit jobban megérteni.

Kblanka>!
Matt Haig: The Midnight Library

Wow. Ez aztán nem egy könnyű olvasmány. Maga a cselekmény szál is hihetetlenül érdekes és a könyv…

Először meggyőződésem volt, hogy legyen bármennyire is jó könyv, azon a ponton az életemnek, ahol vagyok, nem tudok kapcsolódni hozzá. De annyira megragadott, hogy egyben elolvastam az egészet és nem bántam meg.
Nehéz témát dolgoz fel, de azt nagyon jól teszi. Nagyon megérintett ez a könyv. Érdemes egyszer mindenkinek elolvasni.

vandacska>!
Matt Haig: The Midnight Library

Már az első oldalak olvasása után éreztem, hogy ez egy nagy kedvenc lesz. Nem tévedtem. Lebilincselő volt az elejétől a végéig, és annyira a leges-legjobbkor akadtunk egymásra! Rengeteg fel nem tett kérdésemre kaptam választ, és sokat segít a mostani időszakomban. Mindenkinek ajánlom, aki éppen egy nehezebb szakaszon megy keresztül, hihetetlenül sok pozitív energiával fog feltölteni ez a könyv!

Ystar>!
Matt Haig: The Midnight Library

Első könyvem a szerzőtől, de nem az utolsó, keresni fogom a műveit. Eredeti elgondolás, elgondolkodtató, nyomot hagyó mű. Nagyon tetszett, színes, érdekes, nagyon valós, reális és nem szirupos végződéssel. Potenciál… lehetőség… nyitottság…. szemléletmód váltás… felemelő, erőt adó, életigenlő könyv!

Klári_Ladányi I>!
Matt Haig: The Midnight Library

Nagyon vonzott ez a könyv, muszáj volt elolvasnom nagyjából azonnal, ahogy megkaptam (jól beelőzte a többieket a TBR listámról.. xD). Remek történet, nagyon ötletes az alapfelvetés, tetszett a „megoldása” is. Kicsit nagyobb katarzisra számítottam az eddig látott vélemények alapján, de ettől függetlenül nagyon örülök, hogy olvashattam, mert elég sok gondolkodni valót adott. :)


Népszerű idézetek

zoëaust>!

Every book provides a chance to try another life you could have lived. To see how things would be different if you had made other choices…Would you have done anything different, if you had the chance to undo your regrets?

Vicky3 P>!

Nineteen years before she decided to die, Nora Seed sat in the warmth of the small library at Hazeldene School in the town of Bedford.

(első mondat)

Vicky3 P>!

She gave the short version. ‘It was a lot of pressure.’

‘Pressure makes us, though. You start off as coal and the pressure makes you a diamond.’

She didn’t correct his knowledge of diamonds. She didn’t tell him that while coal and diamonds are both carbon, coal is too impure to be able, under whatever pressure, to become a diamond. According to science, you start off as coal and you end up as coal. Maybe that was the real-life lesson.

Kapcsolódó szócikkek: gyémánt · szén
Ri_ver>!

Because life is frightening, and it is frightening for a reason, and the reason is that it doesn’t matter which branch of a life we get to live, we are always the same rotten tree. I wanted to be many things in my life. All kinds of things. But if your life is rotten, it will be rotten no matter what you do. The damp rots the whole useless thing . . .

Lívia_Mester>!

'Well, I should go there. Because I want to die.' Nora began walking.
But Mrs Elm shook her head. 'That isn't how death works.'
'Why not?'
„You don't go to death. Death comes to you.”

29. oldal

Lívia_Mester>!

'Doing one thing differently is often the same as doing everything differently.'

32. oldal

Lívia_Mester>!

„Because, Nora, sometimes the only way to learn is to live.”
„Sounds hard.”

67. oldal

Lívia_Mester>!

"If you aim to be something you are not, you will always fail. Aim to be you. Aim to look and act and think like you. Aim to be the truest version of you. Embrace that you-ness. Endorse it. Love it. Work hard at it.

93. oldal

Ri_ver>!

To be a human was to continually dumb the world down into an understandable story that keeps things simple.

vandacska>!

But she'd been feeling lonely. And though she'd studied enough existential philosophy to believe loneliness was a fundamental part of being a human in an essentially meaningless universe, it was good to see him.

The Man at the Door


Népszerű triviák

Suba_Csaba P>!

A Goodreadsen a fikciós könyvek kategóriában a 2020-as év legjobbjának választották az olvasók.

[www.goodreads.com]

Kapcsolódó könyvek: Matt Haig: The Midnight Library

Matt Haig: The Midnight Library

Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: Anansi Boys
Neil Gaiman: American Gods
Jennifer Niven: All the Bright Places
Nick Hornby: About a Boy
Nick Hornby: A Long Way Down
Kazuo Ishiguro: The Buried Giant
Salman Rushdie: The Enchantress of Florence
David Mitchell: The Bone Clocks
Neil Gaiman: Coraline (angol)
John Fowles: Mantissa