The ​Humans 22 csillagozás

Matt Haig: The Humans Matt Haig: The Humans Matt Haig: The Humans Matt Haig: The Humans

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

The ​critically acclaimed author of The Radleys shares a clever, heartwarming, and darkly insightful novel about an alien who comes to Earth to save humans from themselves.

“I was not Professor Andrew Martin. That is the first thing I should say. He was just a role. A disguise. Someone I needed to be in order to complete a task.”

The narrator of this tale is no ordinary human—in fact, he’s not human at all. Before he was sent away from the distant planet he calls home, precision and perfection governed his life. He lived in a utopian society where mathematics transformed a people, creating limitless knowledge and immortality.

But all of this is suddenly threatened when an earthly being opens the doorway to the same technology that the alien planet possesses. Cambridge University professor Andrew Martin cracks the Reimann Hypothesis and unknowingly puts himself and his family in grave danger when the narrator is sent to Earth to erase all… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Canongate, 2021
ASIN: B08R427224 · Felolvasta: Mark Meadows
>!
Canongate, Edinburgh, 2018
310 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781786894663
>!
Simon & Schuster, New York, 2013
304 oldal · ISBN: B00A27X972

3 további kiadás


Kedvencelte 8

Most olvassa 2

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

Vicky3>!
Matt Haig: The Humans

Okosan felépített, ironikusan könnyed sci-fi, ami egy idegen faj szemén keresztül mutatja be a fiatal sárgolyóbisunkat és a rajta nyüzsgő, tiszavirág életű fajunk, akik azt hiszik ők az intelligencia csúcsa. Pedig ha tudnák, mi minden rejlik az unalmas naprendszerükön túl. Rengeteg vicces jelenettel van tele a sztori, ahogy megpróbál beépülni az emberek közé az idegen és közben megérteni a viselkedésünk okait, az elején jó párszor hangosan felnevettem, ugyanakkor az ironikus réteg alatt végig ott rejlik a mélysége a történetnek, ahogy tükröt mutat az emberiségnek és próbálja megfejteni az életünk értelmét és a motivációinkat. Sok-sok idézni való gondolattal van teletűzdelve a szöveg – szerintem a könyv felét szívesen kiírtam volna – és érdekes volt végigkövetni, ahogy a hatalmas intelligenciával rendelkező földönkívüli létformát „megfertőzi” az emberség és nem csak emberré, de emberivé is kezd alakulni. Tökéletesen egyensúlyozik a komolyság és a humor között, még ha a végére nekem kissé túl sok is lett a szentimentalizmus.

Bővebben: https://three-points-of-view.blogspot.com/2019/05/docto…

2 hozzászólás
Bogi_könyveskuckója>!
Matt Haig: The Humans

A könyvekben sokszor nem csak az ember szemén keresztül láthatjuk magunkat, a hibáinkat, az emberi gyarlóságunkat, hanem akár más élőlények szemén keresztül is. Amivel én eddig találkoztam az olvasmányaim során, az az állati szemszög volt.
Ebben a kötetben pedig konkrétan az űrlények azok, akiknek a szemén keresztül kapjuk meg az emberről alkotott képeket, melyek nem minden esetben pozitívak, előítéletesek. De hát…mit is várhatunk? Sajnos igazak is.
Ha kiábrándultál az emberi létedből, akkor kapd a kezedbe ezt a könyvet. Olyan csodálatosan ábrázolja az élet egyes apró mozzanatait, hogy végül te is elkezdesz bízni abban, hogy csodálatos emberi értékeink és érzéseink vannak. Nem veszett el minden belőlünk.
Főhősünk küldetéssel érkezik a Földre, melyről aztán a küldetés végeztével távoznia is kellene. Vajon, hogy láthatja egy űrlény, egy idegen létforma az embert? Mit gondolhat az egyszerű, rutinos szokásainkról pl. a ruhákról és a mogyorókrémről? Ha kíváncsi vagy rá, akkor ezt a könyvet bátran ajánlom a kezedbe.
Nagyon melengette a szívemet. Rengeteg pozitív és értékes gondolatot lelhető fel benne. Az olvasása közben úgy éreztem, hogy egy érzelmi hullámvasúton ülök. Egyszerűen imádtam.

dorkabuba>!
Matt Haig: The Humans

    Már igazán megtanulhattam volna, hogy ne várjak heteket értékelésírással, mert a memóriám többnyire aranyhal, de itt sem sikerült.
    A téma nem új a nap alatt, egy intelligens létforma álcázva a Földre érkezik, és szerencsére nem az egész emberiséget, csak néhány tagját kel likvidálni. De a beépülés közben megismeri az emberi lét mibenlétét. Remek alap mindenről is gondolkodni mint intelligencia, tudat, halál, társadalmi szerepek, családi szerepek – egyszerre kívülállóként és résztvevőként is. Meg persze az alapvető emberi fogalmak és érzelmek nulláról való átgondolására. Matt Haig humora szerintem zseniális, kicsit fekete, néha indokolatlan, de rendkívül intelligens humor (olyan tipikus angol…). Úgyhogy bármelyik kötete jön majd még szembe, benne vagyok. Az irodalmi hivatkozásoknak is örültem (pl. Shakespeare, Tennyson, Whitman stb.)

Horanna>!
Matt Haig: The Humans

Egy történet arról, hogyan látja az embereket egy alien. Az eleje nagyon szóraoztató, viccesen mutatja be, hogy a számunkra teljesen hétköznapi és normális csalekvések egy külső idegen szemlélőnek mennyire furcsák lehetnek. Aztán egyre jobban átmagy egy szívmelengető történetbe, ahol rávilágít arra, hogy milyen is embernek lenni. Mindenkinek ajánlom, aki szeretne egy vices, de közben mély és wholesome történetet olvasni

Boglárka_Ondi>!
Matt Haig: The Humans

Ezt a könyvet Horanna adta kölcsön, mert az ő 2020-as kedvencei között nagyon előkelő helyen szerepelt, úgyhogy az ő ajánlásával ugrottam neki.
Az egyik legviccesebb, legokosabb és legérzelmesebb történet, amit valaha olvastam. Nagyon humoros kívülről szemlélni az emberségünket, hogy mi teszi az embert emberré, hogy miben különbözik az állatoktól, a növényektől, a tárgyaktól vagy egy képzelt intelligens létformától. A szórakoztató emberré váláson kívül viszont olyan témákkal foglalkozik, amik komolyan megérintik és elgondolkodtatják az embert. Mi történik, ha semmibe vesszük valakinek az érzéseit, mit tehetünk, ha valamit nem értünk, hogy reagáljunk a környezetünk érzéseire, tragédiáira, és mit jelent megismerni és megszeretni valakiket. A végén természetesen elsírtam magam, olyan szép volt, de hát én már csak ilyen bőgőmasina vagyok, szóval ezt ne vegyétek készpénznek.

vajdazs>!
Matt Haig: The Humans

Egy vicces ötlettel indul, ám egyre komolyabb történetté válik. A humor nem tűnik el, de a gondolatok, amiket felvet, nem hagynak nyugodni. Nem tudok magyar fordításról, de aki jól érti az angolt, mindenképp olvassa el, meghatározó élménnyé válhat.


Népszerű idézetek

Vicky3>!

Humans, as a rule, don’t like mad people unless they are good at painting, and only then once they are dead.

Vicky3>!

This was, I would later realise, a planet of things wrapped inside things. Food inside wrappers. Bodies inside clothes. Contempt inside smiles. Everything was hidden away.

Vicky3>!

I have come to a planet where the most intelligent life form still has to drive its own cars…

Bogi_könyveskuckója>!

So love is about finding the right person to hurt you?

42. oldal

Lívia_Mester>!

They die, and so they have impatience. Their lives are short. Yours is not. Do not become like them. Use your gifts wisely.

I will. But I am scared.

You have every right to be. You are among the humans.

24. oldal

Lívia_Mester>!

There is always some madness in love. But there is also always some reason in madness."

42. oldal

Vicky3>!

It was confirmed: the cars did absolutely nothing for themselves. They were practically brain dead, if they even had brains.

vajdazs>!

The things you don't need to live – books, art, cinema, wine and so on – are the things you need to live.

273. oldal (Advice for a human)

Bogi_könyveskuckója>!

You arrived, with baby feet and hands and infinite happiness, and then the happiness slowly evaporated as your feet and hands grew bigger.

117. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

C. M. Stunich: Pheromone
J. D. Robb: Rapture in Death
Jenny T. Colgan: Resistance Is Futile
P. Z. Reizin: Happiness for Humans
Lindsay Buroker: Forged in Blood I
John Marrs: The One
Tahereh Mafi: Believe Me
Deborah Harkness: Shadow of Night
J. P. Delaney: The Perfect Wife
J.D. Barker: She Has A Broken Thing Where Her Heart Should Be