Reasons ​To Stay Alive 10 csillagozás

Matt Haig: Reasons To Stay Alive

WHAT DOES IT MEAN TO FEEL TRULY ALIVE?

Aged 24, Matt Haig's world caved in. He could see no way to go on living. This is the true story of how he came through crisis, triumphed over an illness that almost destroyed him and learned to live again.

A moving, funny and joyous exploration of how to live better, love better and feel more alive, Reasons to Stay Alive is more than a memoir. It is a book about making the most of your time on earth.

'I wrote this book because the oldest clichés remain the truest. Time heals. The bottom of the valley never provides the clearest view. The tunnel does have light at the end of it, even if we haven't been able to see it . . . Words, just sometimes, really can set you free.'

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Canongate, Edinburgh, 2016
280 oldal · ISBN: 9781782116820
>!
Canongate, Edinburgh, 2015
272 oldal · ISBN: 9781782115083
>!
Canongate, Edinburgh, 2015
272 oldal · ASIN: B00N7KZLSG

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 10

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Lillsz>!
Matt Haig: Reasons To Stay Alive

"Matt Haig könyvével már régóta szemeztem, magyarul is többször találkoztam a kötettel, de megvenni, elolvasni még nem volt lehetőségem. Emlékszem, még a németországi kirándulásunk során köteleztem el magam az angol kiadás mellett, így jó pár éve már várta a mű, hogy elolvassam, hisz nem most voltam külföldön. Mondanom sem kell, hogy egy igazi terápián vettem részt az olvasás során, rengeteget adott a Reasons To Stay Alive és tett a személyiségemhez.

Ahogy fent is utaltam rá, egy önsegítő műről van szó, Matt Haig memoárjáról, aminek olvasása során teljesen átszellemül az ember. A depresszió egy mocskos kis dög, ami ha egyszer befészkelődik testünkbe, nem távozik egykönnyen onnan. A szerző maga is küzdött ezzel a betegséggel és nehezen, de mégis sikerült megnyernie a csatát ellene, köszönhetően segítő környezetének és hatalmas önerejének. Olvasás közben hatalmas pozitivitásra tettem szert, és sikerült más szemmel tekintenem a dolgaimra. Biztos vagyok benne, hogy a problémáimat is könnyebben fogom tudni kezelni a jövőben, az írónak hála.

Hogy is adhatnék kevesebb csillagot? Annyit tett hozzám a mű, szavai gyógyító erőként hatottak, pedig nem is éreztem rosszul magam lelkileg abban az időben. Mindenkinek el kellene olvasni!" 5/5
Bővebben: https://lillszinbookland.blogspot.com/2020/12/matt-haig…

Greta_Green>!
Matt Haig: Reasons To Stay Alive

Ez nekem most nagyon jól esett. Olyan volt, mintha egy csoportterápián vettem volna részt, és épp most Matt-en volt a sor, hogy meséljen magáról. Sokszor nevettem, sokszor helyeslően bólogattam az olvasottakra.
Ettől nem fogsz meggyógyulni. Nem fogod megtudni, mi az a depresszió vagy milyen egy pánikroham. Nem fogod egy csapásra boldognak érezni magad. Nem fogod megtudni az élet(ed) értelmét. De barátok közt érezheted magad. Megtudhatod, hogy nem vagy ám egyedül az olyan problémákkal, amelyeket legszívesebben mindenki elől eltitkolnál. És néha pont erre van szüksége az embernek.
Nem mondanám ezt a könyvet regénynek, nem egy összefüggő történet. Nincs eleje, közepe, vége. Inkább csak random gondolatfoszlányok követik egymást. Nekem azért tetszett, mert a rossz időszakaimban az én agyam „programja” is pontosan így fut. Szóval nekem abszolút átjött az érzés és a mondanivaló.

Rileey>!
Matt Haig: Reasons To Stay Alive

Vannak a könyvben nagyon szép gondolatok, és különösen tetszett, ahogy a szerző a könyvek „gyógyító hatásáról” ír (nem véletlenül van az, hogy ilyen sokat olvasok). Mindig jót szoktam azon röhögni, amikor valaki azt mondja, hogy „depis vagyok”, mert gőze sincs, milyen az. Ennek a pasinak van, olyan dolgokról is mesél, amik a sztenderd tünetegyüttesben nincsenek benn.

De sajnos összességében ez a könyv semmire sem jó. Nem igazi memoár, nem önsegítő könyv, nem szakmai könyv. Ebbe is belekap egy kicsit, meg abba is, és mindig csak a felszínt kapargatja. Azoknak jó lehet, akik semmit sem tudnak a depresszióról, és ismerkedni akarnak vele, de azoknak, akik megtapasztalták, nem nyújt semmi újat.

Normálisan el sem meséli a történetét; hirtelen a semmiből depressziós és pánikbeteg lett, de sosem derül ki, miért (azt leszámítva, hogy kvázi alkoholista volt), mint ahogy valamikor meggyógyult, de az talány, hogy. Csak annyit javasol, hogy jógázzunk meg fussunk, és egyszer majd jobban leszünk (de azt is a fejünkbe plántálja, hogy végeredményben sosem lehet kigyógyulni a depresszióból). Ráadásul a szüleinek meg a barátnőjének teljesen oké volt, hogy a pasi nem csinál semmit, csak otthon gubbaszt egész nap hónapokon át, azért lássuk be, hogy az átlagnál ez közel sem így megy, sőt. Nem beszél az emberi kapcsolatokról sem, pedig engem érdekelt volna, mivel én a legsötétebb időszakaimban pont azt csinálom, hogy elszigetelődök mindenkitől.


Népszerű idézetek

troublemaker>!

Maybe love is just about finding the person you can be your weird self with.

troublemaker>!

Boys don’t cry. But they do. We do. I do. I weep all the time.

troublemaker>!

The tunnel does have light at the end of it, even if we aren't able to see it.

neko>!

But depression itself isn't a lie. It is the most real thing I've ever experienced. Of course, it is invisible.
To other people, it sometimes seems like nothing at all. You are walking around with your head on fire and no one can see that flames. And so – as depression is largely unseen and mysterious – it is easy for stigma to survive. Stigma is particularly cruel for depressives, because stigma affects thoughts and depression is a disease of thoughts.
When you are depressed you feel alone, and that no one is going through quite what you are going through. You are so scared of appearing in any way mad you internalise everything, and you are so scared that people will alienate you further you clam up and don't speak about it, which is a shame, as speaking about it helps. Words – spoken or written – are what connect us to the world, and so speaking about it to people, and writing about this stuff, helps connect us to each other, and to our true selves.

This book is impossible

virrasztó>!

There is this idea that you either read to escape or you read to find yourself. I don't really see the difference. We find ourselves through the process of escaping.

130. oldal, White space


Hasonló könyvek címkék alapján

Ruby Wax: Sane New World
Jenny Lawson: Furiously Happy
Tara Schuster: Buy Yourself the F*cking Lilies
Ruby Wax: A Mindfulness Guide for the Frazzled
Sarah Knight: The Life-Changing Magic of Not Giving a F*ck
Nick Hornby: About a Boy
Dennis Greenberger – Christine A. Padesky: Mind Over Mood
Beth Lisick: Helping Me Help Myself
Stephen Fry: Moab is My Washpot
Nick Hornby: Fever Pitch