Miért ​érdemes életben maradni? 154 csillagozás

Matt Haig: Miért érdemes életben maradni?

A ​huszonnégy éves Matt Haig világa egyik pillanatról a másikra összeomlott. Egyszerűen nem látta, hogyan tudna tovább élni. Ez a könyv annak története, hogyan jutott túl a krízisen, hogyan lett úrrá a betegségen, ami majdnem tönkretette, és hogyan tanult meg újra élni.
A Miért érdemes életben maradni? nem csupán egy memoár, hanem megható, vicces és örömteli vizsgálata annak, hogyan éljünk jobban, szeressünk jobban, és hozzuk ki a legtöbbet az életből és önmagunkból.

Matt Haig (1975) angol író, újságíró, számos díjnyertes felnőtt- és ifjúsági regény szerzője. Könyvei közel harminc nyelven olvashatók. Feleségével és két gyermekével Yorkban él.
„Utálom a depressziót. Félek tőle. Sőt, rettegek. Ugyanakkor a depresszió tett azzá, aki vagyok. És ha nekem ez az élet érzésének ára, akkor ezt az árat kell megfizetnem.
Elégedett vagyok pusztán azzal, hogy vagyok.”

Egy bonyolult, érzékeny témát hoz ki a sötétből a fénybe. – MICHAEL PALIN
Lenyűgöző.… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Park, Budapest, 2016
248 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633552414 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Park, Budapest, 2016
248 oldal · ISBN: 9789633553374

Enciklopédia 51


Kedvencelte 16

Most olvassa 11

Várólistára tette 219

Kívánságlistára tette 225

Kölcsönkérné 10


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Matt Haig: Miért érdemes életben maradni?

A könyv elolvasása után, ami persze nem szakkönyv, hanem egy személyes tapasztalat, megélés leírása azt mondhatom, hogy egyáltalán nem gondoltam, hogy a depresszió egy ennyire sötét, megfoghatatlan, utálatos dolog, ennyire elrabolja egy ember lelkét, fejét, agyát és gondolatait, ennyire uralkodik az emberen, sőt teljesen átveszi az irányítást, hogy az embernek már nincs kedve élni sem, nem lát maga előtt semmiféle jövőt, semmi lehetőséget, semmi jót, csak sötétséget és falakat lát maga körül.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2016/11/matt-haig-miert-er…

Morpheus>!
Matt Haig: Miért érdemes életben maradni?

Jó volt olvasni, mert tényleg segített. Nemcsak annak érdemes elolvasni, aki depresszióval küszködik, hanem annak is, aki egy depressziósnak szeretne segíteni. Úgy tűnik a számomra, hogy Mattot keményebben megcsócsálta a depresszió, ráadásul pánikbetegséggel együtt, mint engem, ennek valahol örültem, viszont neki olyan támogatói voltak a legnehezebb időkben, akik nélkül szerintem ma nem olvashatnánk ezt a könyvet. Emiatt viszont kifejezetten irigyeltem. Ott voltak a szülei és a barátnője, aki később a felesége lett.
Matt személyisége, túlérzékenysége nagyon hasonlít hozzám,ezért mélyen át tudtam érezni mind a negatív, mind a pozitív oldalt, a következtetései, tanácsai is olyanok, amelyek többségére már rájöttem én is. (Például olvass sokat!)
És csak egyet mondhatok Mattal együtt: Az, aki vagyok, nem a depresszió ellenére lettem olyan amilyen, hanem éppen a depresszió segít abban, hogy tudatosabban éljem az életemet, hogy ne kizárólag rossznak lássam, hanem egy esélynek a jobb életre, hogy dolgozzak magamon, és ezt sohase hagyjam abba.

AniTiger P>!
Matt Haig: Miért érdemes életben maradni?

„Van egy olyan elképzelés, miszerint az ember vagy azért olvas, hogy meneküljön, vagy azért, hogy megtalálja magát. Én nem látok a kettő között különbséget. Menekülés közben is önmagunkat keressük.”

Érdekes élmény volt olvasni, mert jó érzés egy másik embert „megismerni”, aki rohant már haza a boltból rettegve, aztán évekkel később sikerült gond nélkül bevásárolnia. Ismerem a büszkeséget és a megkönnyebbülést, amit Matt. Osztozunk valami közös dolgon, amit rengeteg ember nem ért meg (és remélem, nem is fog soha…), és ez nagyon jó érzés.

Nagyon ajánlom ezt a könyvet, mert egyikünk sem tökéletes, mindannyian féltünk már a világtól, szorongtunk butaságok miatt és rettegtünk a jövőtől! Vannak, akik belebetegednek ebbe és vannak, akik nem, de érdemes megismerni egy másik ember történetét. Ha másért nem, akkor azért, hogy tudjuk: léteznek ezek a dolgok és nap, mint nap roppannak össze emberek, akik nem értik, hogy mi történik velük.

-1/2 csillag // A fordítás / a könyv margójára: borzalmasan idegesített a rengeteg tőmondat. Ami a könyvben szerepelt. Amival kezdődő mondatok tömkelege. Ahogy a vesszőelhagyások is irritáltak, és a rengeteg rossz helyen lévő vessző. Meg az ahoggyal kezdődő mondatok. De a de-vel kezdett mondatok is zavartak… OMG.

Egy nagyon személyes ajánló:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2017/12/miert-erde…

>!
Park, Budapest, 2016
248 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633552414 · Fordította: Pék Zoltán
Chöpp P>!
Matt Haig: Miért érdemes életben maradni?

Nem tudom, mit aggódik mindig – fölöslegesen – Matt! (De persze tudom, hogy nem tud mit tenni, hiszen említette – néhány alkalommal az írása folyamán.) Ez a könyv nagyszerű segítő könyv a depresszióban szenvedők, vagy valaha is depressziót sikeresen túlélők számára. Természetesen ahány ember, annyi féle depresszió, de én is azon az állásponton vagyok, hogy nagy könnyebbség az embernek, ha tudja, hogy nem csak egyedül ő állja ki a kínok kínját. Nem beszélve arról, milyen életszeretettel és egyáltalán Szeretettel nyújt kapaszkodókat az általa is megismert rémség legyőzésére. Már a Matt Haig: Én és az emberek okán is feltételeztem, hogy nagyon fog ez neki menni!

janetonic P>!
Matt Haig: Miért érdemes életben maradni?

Nem tudom, milyen ezt krízishelyzetben olvasni, vannak azért kételyeim, hogy valóban segíteni tudna – de ez persze egyénenként más. Nekem annyiban hasznos volt, hogy nem sokat tudtam a depresszió milyenségéről, és ezt segített érteni, milyen lehet belülről. Segített úgy gondolni rá, hogy ez egy betegség – mert szerintem sokszor csak az eszünkkel tudjuk ezt. Olyasmit nem tudok belőle tovább vinni, ami a saját hétköznapjaimat pozitívabbá tenné, azt hiszem, semmi újat nem mondott ezen a téren.

joopsy P>!
Matt Haig: Miért érdemes életben maradni?

El sem olvastam a fülszöveget, csak egy sugallatom volt, hogy Matt Haig-től olvasnom kell valamit és ez volt leginkább szem előtt. Elkezdtem olvasni a könyvet és teljesen váratlanul ért, hogy az író depressziójáról szól. Nemrég éppen én is átestem egy depresszív időszakon, így gondoltam, egye fene, jó lesz ez. Aztán ahogy olvastam rájöttem, hogy én nem is voltam depressziós, mert amit én megéltem, közel sem volt olyan mély, mint amit az író átélt. Borzalmas lehet depressziósnak lenni és démonokkal küzdeni.
Kicsit off: Állítólag a pici lányom már hall a pocimban és kitaláltam, hogy olvasok neki. Szóval a kicsi lányomnak először egy depresszióról szóló könyvből olvastam fel. :D
A fülszöveg írja, hogy „…megható, vicces és örömteli…” Heee?! What?! Nem mondom, hogy depresszív hangulatom lett az olvasása közben, de azért viccesnek tekinteni egy ember küzdelmét eléggé merész.

Mint írtam, én nem voltam igazán depressziós. Valószínűleg a köznyelvben sokkal több mindenre ráhúzzuk a depresszió szót, mint kellene. Így viszont valahogy ez a könyv nem hatott rám. Őszintén, semennyire. Olvastam és végig azon gondolkoztam, hogy Andrea, az író párja egy igazi hős.
A végén nem igazán értettem, hogy mi váltotta ki Matt-ben a fordulatot, de annyi biztos, hogy az utolsó 30-40 oldalig érdemes volt eljutni. Igazából ez a pár oldal az, amiért érdemes végigolvasni a könyvet a depresszió hiány ellenére is. Valószínűleg ezért a pár oldalért én is többször le fogom emelni a polcról, mert ott tényleg le van írva, hogy „miért érdemes életben maradni”.
A könyv szerkesztése eléggé csapongó. Néhol úgy éreztem, hogy csak az üres oldalakat akarja megtölteni az író és csak ismétli önmagát, néhol olyan volt, mintha egy tankönyvet lapoznék. A rövidke fejezetek miatt viszont végülis alkalmazható kézikönyvnek is, amit bárhol felcsaphatok és olvashatok. Az utolsó 40 pontért szerintem ezt néha meg is fogom tenni.

tonks>!
Matt Haig: Miért érdemes életben maradni?

A nagybetűs kérdés és a védőborító alatt napsárga a könyvborító. Ezért érdemes életben maradni, mert mindig van valami, ami ott van, vagy érdemes várni rá, vagy…
Egyszerre könnyed és nehéz olvasmány ez, egy megkapó memoár, amiben keveredik az információnyújtás, a jelen és a múlt, az elmélkedés a depresszióról (a Miket mond neked a depresszió? zseniális) és a világ dolgairól. És hihetetlenül megindított, hogy valaki ezt így ki tudta írni magából. Sokat tanultam belőle, ami jó, mivel ezért fogtam neki, kicsit talán többet is kaptam, megértést.

2 hozzászólás
Virág_Blogger>!
Matt Haig: Miért érdemes életben maradni?

„Kell egy ok, amiért érdemes életben maradni. Valami erős ok, ami itt tart.”

Erre most úgy érzem, szükségem volt. Valamire, ami figyelmeztet, hogy hajnali háromkor ne elmélkedjek az élet nagy dolgain… valamire, ami megmutatja hogy van lent, van fent, a kettő között pedig ha picit botladozós is, de azért járható az út. Tény, témájához, a depresszióhoz mérten nagyon is felületesnek éreztem Matt Haig beszámolóját a küzdelméről, de úgy vélem kellenek az ilyen történetek is, kell látni, hogy létezik fény, még ha éppen be is lep mindent a sötétség. És igenis kell, hogy ilyen helyzetben az ember képes legyen némi humorral tekinteni a helyzetére – még ha csak utólag is. A Miért érdemes életben maradni? ad ugyan egy aprócska darabot abból, amit depressziónak hívunk, de én úgy éreztem, hogy igazából nem a betegség könyve volt – sokkal inkább a gyógyulásé. Matt Haig pedig laza elbeszélést és egy kisebb önsegítő tréninget gyúrt össze, hogy hozzá hasonlóan másra is ragadjon némi pozitivitás. Haig memoárja gyors olvasmány – nekem speciel megvolt kb. három óra alatt –, de annál szívet melengetőbb; olyan, ami garantáltan elgondolkodtat, de közben fényt is csempész a napunkba.

Teljes értékelésem a könyvről a blogomon olvasható: http://neverletmegobyviranna.blogspot.com/2018/11/matt-…

Gabriella_Szaszkó I>!
Matt Haig: Miért érdemes életben maradni?

Aki átélt már ehhez hasonlót, mint Matt Haig az érteni fogja ezt a könyvet igazán. Jólesett olvasni, hogy Matt is épp arra a következtetésre jutott a hosszú depressziós évei után, mint én az agorafóbiás-pánikos éveim(ben, után?). A leglényegesebb az elfogadás. Az hogy tartsunk egy lépés távolságot a gondolatoktól és fogadjuk el magunkat úgy, ahogy vagyunk. Nehéz, én még mindig csak gyakorlom. De mindenkinek szívből ajánlom a könyvet, aki meg akarja jobban érteni a szorongást és a depressziót.

2 hozzászólás
Kripley_hadnagy IP>!
Matt Haig: Miért érdemes életben maradni?

Mindenképpen dicséretes, hogy az író ezzel a könyvvel segíteni szeretne a hasonló bajban szenvedő olvasókon. 80%-ban csillagos, és nagyon sok mindennel „levegőbe tudtam öklözni”, de volt, amivel nem. spoiler Ez egy önsegítő könyv, amit Mattnek rendszeresen el kell olvasnia majd, mert rajta 100%-ig segíteni fog. Így tökéletes. spoiler Köszönöm, hogy olvashattam, ez a kötet is hozzám adott, ebben biztos vagyok. Végre így is szólt hozzám valaki. Mindentől függetlenül ajánlom a sorstársaimnak, mert ha nem is biblia, de alapvető igazságokat tartalmazó regény, amiből már el lehet indulni.

6 hozzászólás

Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

Akárhol vagy, bármely pillanatban, próbálj találni valami szépet. Egy arcot, egy verssort, a felhőket az ablak előtt, egy graffitit, egy szélfarmot. A szépség tisztítja az elmét.

232. oldal

2 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

A könyvmolyokkal kapcsolatos egyik klisé, hogy magányosak, számomra azonban éppen hogy a könyv jelentette a kiutat a magányból. Ha valaki olyan típus, hogy túl sokat gondolkodik, akkor nincs magányosabb érzés, mint botladozni olyan emberek között, akikkel nem vagyunk egy hullámhosszon.

131. oldal, III. Emelkedés - Fehér tél (Park, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: könyvmoly
apple_pie>!

Amikor úgy érzed, nincs időd lazítani, tudd, hogy most van rá a legnagyobb szükséged.

235. oldal

8 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

Nézd a fákat. Légy fák közelében. Ültess fát. (A fa klassz.)

233. oldal

6 hozzászólás
Chöpp P>!

Kurt Vonnegutnak igaza volt: „Az olvasás és írás a meditáció legtartalmasabb formája.”

231. oldal

Kapcsolódó szócikkek: írás · Kurt Vonnegut · meditáció · olvasás
1 hozzászólás
Jeffi P>!

Hogy megállítsd az időt: csókolj.
Hogy utazz az időben: olvass.
Hogy elmenekülj az idő elől: hallgass zenét.
Hogy érezd az időt: írj.
Hogy elengedd az időt: lélegezz.

221. oldal, V. Létezés - Önsegítő (Park, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: csók · idő · írás · légzés, lélegzés · olvasás · zene
vorosmacska>!

Ne feledd, mit mondott Hamlet – a világ leghíresebb depressziósa – Rosencrantznak és Guildensternnek: „nincs a világon se jó, se rossz, a gondolkodás teszi azzá.”

233. oldal

4 hozzászólás
Jeffi P>!

Olvass, amit akarsz. Csak olvass. A könyvek lehetőségek. Menekülési utak. Választást kínálnak, amikor nincs választásod. Mindegyik otthont nyújthat egy otthontalan elmének.

235. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv · olvasás
Bea_Könyvutca P>!

Az élet nehéz. Lehet, hogy gyönyörű és csodálatos, de nehéz.

96. oldal

5 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Jenny Lawson: Őrülten boldog
Sarah Knight: Nagy ívben
Ruby Wax: Mindfulness-kalauz
Nick Hornby: Egy fiúról
John Teasdale – Mark Williams – Zindel Segal: Tudatos jelenlét a gyakorlatban
Robert Gebka: Depresszió helyett mindfulness
Gyökössy Endre: Lélek-ápolás
Nick Hornby: Fociláz
Lise Bourbeau: Az öt sérülés mely megakadályozza, hogy önmagad légy
Richard Wiseman: 59 másodperc