Miért ​érdemes életben maradni? 72 csillagozás

Matt Haig: Miért érdemes életben maradni?

A ​huszonnégy éves Matt Haig világa egyik pillanatról a másikra összeomlott. Egyszerűen nem látta, hogyan tudna tovább élni. Ez a könyv annak története, hogyan jutott túl a krízisen, hogyan lett úrrá a betegségen, ami majdnem tönkretette, és hogyan tanult meg újra élni.
A Miért érdemes életben maradni? nem csupán egy memoár, hanem megható, vicces és örömteli vizsgálata annak, hogyan éljünk jobban, szeressünk jobban, és hozzuk ki a legtöbbet az életből és önmagunkból.

Matt Haig (1975) angol író, újságíró, számos díjnyertes felnőtt- és ifjúsági regény szerzője. Könyvei közel harminc nyelven olvashatók. Feleségével és két gyermekével Yorkban él.
„Utálom a depressziót. Félek tőle. Sőt, rettegek. Ugyanakkor a depresszió tett azzá, aki vagyok. És ha nekem ez az élet érzésének ára, akkor ezt az árat kell megfizetnem.
Elégedett vagyok pusztán azzal, hogy vagyok.”

Egy bonyolult, érzékeny témát hoz ki a sötétből a fénybe. – MICHAEL PALIN
Lenyűgöző.… (tovább)

Eredeti mű: Matt Haig: Reasons To Stay Alive

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Park, Budapest, 2016
248 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633552414 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Park, Budapest, 2016
248 oldal · ISBN: 9789633553374

Enciklopédia 35

Szereplők népszerűség szerint

Schopenhauer


Kedvencelte 4

Most olvassa 7

Várólistára tette 119

Kívánságlistára tette 120

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Matt Haig: Miért érdemes életben maradni?

A könyv elolvasása után, ami persze nem szakkönyv, hanem egy személyes tapasztalat, megélés leírása azt mondhatom, hogy egyáltalán nem gondoltam, hogy a depresszió egy ennyire sötét, megfoghatatlan, utálatos dolog, ennyire elrabolja egy ember lelkét, fejét, agyát és gondolatait, ennyire uralkodik az emberen, sőt teljesen átveszi az irányítást, hogy az embernek már nincs kedve élni sem, nem lát maga előtt semmiféle jövőt, semmi lehetőséget, semmi jót, csak sötétséget és falakat lát maga körül.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2016/11/matt-haig-miert-er…

>!
Aigi P
Matt Haig: Miért érdemes életben maradni?

Tudom milyen a szorongás és a depresszió, rosszmagam is sokáig használtam életminőségem rontására. Ismerem testi, és főleg lelki tüneteit. Tudom milyen dolgozni vele. Egyedül is. Tudom milyen leplezni. És azt is tudom milyen, amikor nem sikerül. Vagy éppen azt, milyen könnyen tűnhetnek el sok munkával elért eredmények és mennyire ijesztő amikor néhanapján újra előbukkannak a nyomai. De azt nem tudtam eldönteni, hogy ez a könyv jó-e vagy sem. Hogy vajon hasznos lehet-e bárki számára.
És, hogy milyen a könyv?
Könnyed stílusú. Felszínes és önismétlő. Így lesz a szorongásból vásári mutatvány, ahol a kikiáltó nagy lelkesedéssel mutatja be „szörnyének” cirkuszát. Van benne közhelyes szómágia és van felsorolás is. Híres emberek, akik mint depressziósok voltak, vagy éppen azok. Ha esetleg nem tudtuk volna, hogy ez a nagysághoz vezető út. Depression Pride.
Sajnos az olvasása semmiféle mélyebb átélést nem tesz lehetővé, mint tette azt például a Szkafander és pillangó a Locked-in-syndrome-al.
(https://moly.hu/konyvek/jean-dominique-bauby-szkafander-es-pillango)
De az is lehet, hogy csak túl sokat vártam a fülszöveg marketing atombombája miatt.
Végső következtetésként nem beszélnék le róla senkit, csak óvatosságra intek. Főleg ha valakit személyesen érint a téma. Aki pedig továbbra is kíváncsi, vagy ne adja isten szükségében megoldást keres, annak csak kiindulópont legyen és ne a végállomás.

6 hozzászólás
>!
Morpheus 
Matt Haig: Miért érdemes életben maradni?

Jó volt olvasni, mert tényleg segített. Nemcsak annak érdemes elolvasni, aki depresszióval küszködik, hanem annak is, aki egy depressziósnak szeretne segíteni. Úgy tűnik a számomra, hogy Mattot keményebben megcsócsálta a depresszió, ráadásul pánikbetegséggel együtt, mint engem, ennek valahol örültem, viszont neki olyan támogatói voltak a legnehezebb időkben, akik nélkül szerintem ma nem olvashatnánk ezt a könyvet. Emiatt viszont kifejezetten irigyeltem. Ott voltak a szülei és a barátnője, aki később a felesége lett.
Matt személyisége, túlérzékenysége nagyon hasonlít hozzám,ezért mélyen át tudtam érezni mind a negatív, mind a pozitív oldalt, a következtetései, tanácsai is olyanok, amelyek többségére már rájöttem én is. (Például olvass sokat!)
És csak egyet mondhatok Mattal együtt: Az, aki vagyok, nem a depresszió ellenére lettem olyan amilyen, hanem éppen a depresszió segít abban, hogy tudatosabban éljem az életemet, hogy ne kizárólag rossznak lássam, hanem egy esélynek a jobb életre, hogy dolgozzak magamon, és ezt sohase hagyjam abba.

>!
AniTiger MP
Matt Haig: Miért érdemes életben maradni?

„Van egy olyan elképzelés, miszerint az ember vagy azért olvas, hogy meneküljön, vagy azért, hogy megtalálja magát. Én nem látok a kettő között különbséget. Menekülés közben is önmagunkat keressük.”

Érdekes élmény volt olvasni, mert jó érzés egy másik embert „megismerni”, aki rohant már haza a boltból rettegve, aztán évekkel később sikerült gond nélkül bevásárolnia. Ismerem a büszkeséget és a megkönnyebbülést, amit Matt. Osztozunk valami közös dolgon, amit rengeteg ember nem ért meg (és remélem, nem is fog soha…), és ez nagyon jó érzés.

Nagyon ajánlom ezt a könyvet, mert egyikünk sem tökéletes, mindannyian féltünk már a világtól, szorongtunk butaságok miatt és rettegtünk a jövőtől! Vannak, akik belebetegednek ebbe és vannak, akik nem, de érdemes megismerni egy másik ember történetét. Ha másért nem, akkor azért, hogy tudjuk: léteznek ezek a dolgok és nap, mint nap roppannak össze emberek, akik nem értik, hogy mi történik velük.

-1/2 csillag // A fordítás / a könyv margójára: borzalmasan idegesített a rengeteg tőmondat. Ami a könyvben szerepelt. Amival kezdődő mondatok tömkelege. Ahogy a vesszőelhagyások is irritáltak, és a rengeteg rossz helyen lévő vessző. Meg az ahoggyal kezdődő mondatok. De a de-vel kezdett mondatok is zavartak… OMG.

Egy nagyon személyes ajánló:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2017/12/miert-erde…

>!
Park, Budapest, 2016
248 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633552414 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Chöpp P
Matt Haig: Miért érdemes életben maradni?

Nem tudom, mit aggódik mindig – fölöslegesen – Matt! (De persze tudom, hogy nem tud mit tenni, hiszen említette – néhány alkalommal az írása folyamán.) Ez a könyv nagyszerű segítő könyv a depresszióban szenvedők, vagy valaha is depressziót sikeresen túlélők számára. Természetesen ahány ember, annyi féle depresszió, de én is azon az állásponton vagyok, hogy nagy könnyebbség az embernek, ha tudja, hogy nem csak egyedül ő állja ki a kínok kínját. Nem beszélve arról, milyen életszeretettel és egyáltalán Szeretettel nyújt kapaszkodókat az általa is megismert rémség legyőzésére. Már a Matt Haig: Én és az emberek okán is feltételeztem, hogy nagyon fog ez neki menni!

>!
janetonic P
Matt Haig: Miért érdemes életben maradni?

Nem tudom, milyen ezt krízishelyzetben olvasni, vannak azért kételyeim, hogy valóban segíteni tudna – de ez persze egyénenként más. Nekem annyiban hasznos volt, hogy nem sokat tudtam a depresszió milyenségéről, és ezt segített érteni, milyen lehet belülről. Segített úgy gondolni rá, hogy ez egy betegség – mert szerintem sokszor csak az eszünkkel tudjuk ezt. Olyasmit nem tudok belőle tovább vinni, ami a saját hétköznapjaimat pozitívabbá tenné, azt hiszem, semmi újat nem mondott ezen a téren.

>!
Virág_Blogger P
Matt Haig: Miért érdemes életben maradni?

„Kell egy ok, amiért érdemes életben maradni. Valami erős ok, ami itt tart.”

Erre most úgy érzem, szükségem volt. Valamire, ami figyelmeztet, hogy hajnali háromkor ne elmélkedjek az élet nagy dolgain… valamire, ami megmutatja hogy van lent, van fent, a kettő között pedig ha picit botladozós is, de azért járható az út. Tény, témájához, a depresszióhoz mérten nagyon is felületesnek éreztem Matt Haig beszámolóját a küzdelméről, de úgy vélem kellenek az ilyen történetek is, kell látni, hogy létezik fény, még ha éppen be is lep mindent a sötétség. És igenis kell, hogy ilyen helyzetben az ember képes legyen némi humorral tekinteni a helyzetére – még ha csak utólag is. A Miért érdemes életben maradni? ad ugyan egy aprócska darabot abból, amit depressziónak hívunk, de én úgy éreztem, hogy igazából nem a betegség könyve volt – sokkal inkább a gyógyulásé. Matt Haig pedig laza elbeszélést és egy kisebb önsegítő tréninget gyúrt össze, hogy hozzá hasonlóan másra is ragadjon némi pozitivitás. Haig memoárja gyors olvasmány – nekem speciel megvolt kb. három óra alatt –, de annál szívet melengetőbb; olyan, ami garantáltan elgondolkodtat, de közben fényt is csempész a napunkba.

Teljes értékelésem a könyvről a blogomon olvasható: http://neverletmegobyviranna.blogspot.com/2018/11/matt-…

>!
tonks
Matt Haig: Miért érdemes életben maradni?

A nagybetűs kérdés és a védőborító alatt napsárga a könyvborító. Ezért érdemes életben maradni, mert mindig van valami, ami ott van, vagy érdemes várni rá, vagy…
Egyszerre könnyed és nehéz olvasmány ez, egy megkapó memoár, amiben keveredik az információnyújtás, a jelen és a múlt, az elmélkedés a depresszióról (a Miket mond neked a depresszió? zseniális) és a világ dolgairól. És hihetetlenül megindított, hogy valaki ezt így ki tudta írni magából. Sokat tanultam belőle, ami jó, mivel ezért fogtam neki, kicsit talán többet is kaptam, megértést.

2 hozzászólás
>!
MyMoonlightLibrary_Ella
Matt Haig: Miért érdemes életben maradni?

többször olvasós
mély
nyomasztó
hatalmas élmény
depresszió
imádom a pszichét
érdekes tények
olvasd el te is!!444!!!

Bővebben…
https://mymoonlightlibrary.blogspot.hu/2017/03/matt-hai…

>!
Molymacska P
Matt Haig: Miért érdemes életben maradni?

Sokféle vélemény van a könyvről, ahogy sokféle érzés is a könyvben.
Amikor olvastam, sokszor rácsodálkoztam dolgokra, mert nagyon sokszor a szorongás leírásánál is aha élményem volt. Azt hittem, mindenki ilyen, azt hittem, ilyen a világ, de kiderült, én vagyok ilyen és még millió ember, ami már szinte átlagosnak tűnhet.
Mégis úgy gondolom, ez nem a depressziós embereknek szól. Ők tudják, mit éreznek, tudják, hogy baj van, de a körülötte lévő emberek ezt nem tudják. Olyan embereknek íródott szerintem a könyv, akik depressziósokkal kapcsolatban vannak, de nem ismerik el, hogy ez több, mint szomorúnak lenni. Olyan embereknek, akik nem tudják, miért nem képes valamit megtenni a barátjuk/élettársuk/rokonuk/munkatársuk.
Ami a könyvvel kapcsolatban nagyon nagy pozitívum volt, hogy váltakozott az elbeszélés (az ő megélt problémája) a depresszióról való gondolkodás (a tények átgondolása) és a listák, és kis apró szemelvények. Emiatt és amiatt, hogy a szövege is egyszerű volt (de ha valaki figyelt, láthatta, hogy annyira mégsem. tele volt idegen szavakkal, mégis a szöveg könnyű maradt. Istenem, taníts, mester!) gyorsan lehetett vele haladni, Élveztem olvasni, még akkor is, ha egy nagyon szomorú témáról beszélünk (és nem azért szomorú, mert a depresszió szomorú, hanem azért, mert másoknak a depresszió egy szeszély, vagy rossz szokás és nem betegség)
Ha tehetném, mindenkivel elolvastatnám, de főleg minden ismerősömmel. Nem miattam, hanem mások miatt, hogy tudják, mi történik. Mert tudni hatalmas dolog, de cselekedni csak a tudás után lehet!


Népszerű idézetek

>!
Zsófi_és_Bea P

A könyvmolyokkal kapcsolatos egyik klisé, hogy magányosak, számomra azonban éppen hogy a könyv jelentette a kiutat a magányból. Ha valaki olyan típus, hogy túl sokat gondolkodik, akkor nincs magányosabb érzés, mint botladozni olyan emberek között, akikkel nem vagyunk egy hullámhosszon.

131. oldal, III. Emelkedés - Fehér tél (Park, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: könyvmoly
>!
Chöpp P

Kurt Vonnegutnak igaza volt: „Az olvasás és írás a meditáció legtartalmasabb formája.”

231. oldal

Kapcsolódó szócikkek: írás · Kurt Vonnegut · meditáció · olvasás
1 hozzászólás
>!
Jeffi SP

Hogy megállítsd az időt: csókolj.
Hogy utazz az időben: olvass.
Hogy elmenekülj az idő elől: hallgass zenét.
Hogy érezd az időt: írj.
Hogy elengedd az időt: lélegezz.

221. oldal, V. Létezés - Önsegítő (Park, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: csók · idő · írás · légzés, lélegzés · olvasás · zene
>!
Zsófi_és_Bea P

Az élet nehéz. Lehet, hogy gyönyörű és csodálatos, de nehéz.

96. oldal

5 hozzászólás
>!
Zsófi_és_Bea P

Olyan könyveket akarok olvasni, amelyek megnevettetnek és megríkatnak, és félelemmel vagy reménnyel töltenek el, amelyektől diadalmasan a levegőbe bokszolok. Azt akarom, hogy a könyv megöleljen vagy tarkón ragadjon. Azt sem bánom, ha gyomorszájon vág. Mert ezért vagyunk itt: hogy érezzünk.

213. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv · olvasás
>!
Jeffi SP

Olvass, amit akarsz. Csak olvass. A könyvek lehetőségek. Menekülési utak. Választást kínálnak, amikor nincs választásod. Mindegyik otthont nyújthat egy otthontalan elmének.

235. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv · olvasás
>!
Zsófi_és_Bea P

Akárhol vagy, bármely pillanatban, próbálj találni valami szépet. Egy arcot, egy verssort, a felhőket az ablak előtt, egy graffitit, egy szélfarmot. A szépség tisztítja az elmét.

232. oldal

>!
apple_pie

Amikor úgy érzed, nincs időd lazítani, tudd, hogy most van rá a legnagyobb szükséged.

235. oldal

3 hozzászólás
>!
Zsófi_és_Bea P

Ne legyen bűntudatod, ha henyélsz. A munka több kárt okozhat a világnak. De fejleszd tökélyre a henyélést. Légy tudatos.

231. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bűntudat

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Janković Nóra: Árnyékok illata
Jenny Lawson: Őrülten boldog
Benedict Wells: Különc
Jónína Leósdóttir: Halálkomoly
Braniszláv Nusic: Jókedvemben írtam
Carrie Fisher: A hercegnő naplója
Ria-Ria Hungária
Sütő András: Anyám könnyű álmot ígér
Rekop György: Trollfoci
Rejtő Jenő (P. Howard): Megyek Párizsba, ahol még egyszer sem haldokoltam