Karácsony ​apó és a csokitojás (A fiú, akit Karácsonynak hívnak 3.) 44 csillagozás

Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás

A fiú, akit Karácsonynak hívnak és a A lány, aki megmenti a karácsonyt folytatása

Amelia vagyok, Karácsony apó és Karácsony anyó örökbefogadott gyermeke. Most biztos azt gondolod, könnyű embergyerekként Koboldfalván felnőni, de tévedsz.
Ott van például a koboldiskola: elég kiborító, hogy minden áldott nap karácsonyi dalokat kell énekelnünk – még júliusban is –, és a játékkészítést sem nekem találták ki. De ez még mind elviselhető lenne, ha nem irkálna folyton hazugságokat rólam Vodol apó az újságban.
Mindennek ellenére szeretem az új otthonomat. És amikor a féltékeny Húsvéti Nyúl és nyúlhadserege megtámadja Koboldfalvát, szemernyi kétség sincs bennem, hogy a karácsonyt csak a remény, a szeretet és a csoda mentheti meg. Persze az sem árt, ha a legnehezebb pillanatokban egy Igazmondó Glimpi is melléd áll…

Eredeti mű: Matt Haig: Father Christmas and Me

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kolibri, Budapest, 2018
312 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634371359 · Fordította: Magyari Andrea · Illusztrálta: Chris Mould
>!
Kolibri, Budapest, 2018
312 oldal · ISBN: 9789634373797 · Fordította: Magyari Andrea · Illusztrálta: Chris Mould

Enciklopédia 3


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 71

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás

Matt Haig előkelő helyet foglal el a kedvenceim listáján. Karácsonyi sorozata fantasztikus történet, az eljövendő karácsonyok kihagyhatatlan eleme, ezért is gondolom azt, hogy nem baj, hogy nem pontosan karácsony előtt, vagy karácsonykor írtam róla, hanem időszerű így még a karácsonyhoz közel.
Nagyon kíváncsi voltam, mi köze a csokitojásnak a karácsonyhoz, és mi történt azóta Améliával, ugyanis ez előző rész azzal zárult, spoiler
Varázslatos, szívet melengető, humoros történet, mely bennünket felnőtteket is elvarázsol, és már-már látni véljük Karácsony apó szánját és rénszarvasait egy-egy holdvilágos karácsony éjszakán. Mert csodák igenis léteznek.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2019/01/matt-haig-karacso…

>!
KönyvParfé
Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás

Alig várom, hogy jövőre újra elővegyem és elkezdjem ezt az utazást Karácsony apóval és Ameliával, mert ezek a történetek tele vannak szeretettel. Matt Haig mindegyik könyve szívet melengető és varázslatos, nagyszerű kikapcsolódást nyújtanak a család minden tagjának.
Így karácsony előtt felhőtlen szórakozást ígérnek, és amikor a végére érsz a sorozatnak, te is elhiszed majd, hogy nincs lehetetlen, hiszen a képtelenség nem más, mint az elképzelhető, amit egyelőre még elképzelhetetlennek találsz.
Bővebben: https://konyvparfe.blog.hu/2018/12/08/matt_haig_karacso…

>!
AniTiger MP
Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás

Jól felépített, érzelmekben és fordulatokban gazdag történet. Én személy szerint kihagyhatatlannak tartom Karácsony apó történeteit, mert bár tele vannak humoros részekkel, mégis akadnak bennük drámai szálak, amiket valami nagyon szívhez szóló gondolattal oldanak fel. Megszakadt a szívem Igazmondó Glimpi szerelmes szomorúságáért, de Amelia boldogtalanságáért is. Minden megvan benne, ami szuper karácsonyi történetté varázsolja. IMÁDOM!

A legnagyobb problémám az volt, hogy miért nem ássuk el végre Vodol apót?! Na jó, nem ez volt, hanem hogy… Miért hangzik el ennyiszer ebben a történetben, hogy képtelenség? Mind tudjuk, hogy ez egy rémes koboldkáromkodás! Még így sem szabadna használnom: képtelenség nem szeretnem Matt Haig karácsonyi meséit! ♡

Blogon:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2018/12/matthaig-…

>!
Kolibri, Budapest, 2018
312 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634371359 · Fordította: Magyari Andrea · Illusztrálta: Chris Mould
2 hozzászólás
>!
gabiica P
Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás

Ismét megéltem a karácsonyi csodát Matt Haig segítségével. Nagyon aranyos történet volt, imádtam az illusztrációkat, a fordítást is nagyon jónak tartom, ötletes szavakat talált ki Magyari Andrea. Varázslatos volt, humoros, igazán élvezhető. Csodás kis történet, amely tényleg segít abban, hogy karácsony idején még boldogabb legyél, szívmelengető történetével. Hatalmas élmény volt, imádtam minden pillanatát!

>!
wzsuzsanna P
Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás

Matt Haig könyvei számomra már ugyanúgy a karácsonyi hangulat szerves részét képezik, mint az almás-fahéjas tea illata vagy az első hóesés. Egyébként is nagyon szeretem a gyermek- és ifjúsági irodalmat, de ez a sorozat annyira a szívemhez nőtt, hogy jóformán táncra perdültem, amikor megtudtam, hogy jön a harmadik kötet. Kíváncsian vártam, ezúttal milyen kalamajkába keveredik Karácsony apó és a második részben megismert Amelia, és hogy hogyan kapcsolódik mindehhez a Húsvéti nyúl. Újra felpattantam hát képzeletbeli szánomra, hogy elutazzak Koboldfalvára. A történetünk nagyjából ott folytatódik, ahol az előző rész véget ért: Reményi Amelia, az árván maradt, bátor kislány Karácsony apó szerelmével, a dologházból megismert Havasi Marival együtt Koboldfalvára költözik, hogy ott kezdjenek új, remélhetően sokkal boldogabb életet. Eleinte jól is alakulnak a dolgok, de aztán az idő előrehaladtával a kislány ráébred arra, hogy sokkal nehezebb lesz beilleszkednie új otthonába, mint azt elsőre gondolta. A koboldiskolában számára teljesen ismeretlen tantárgyakat kell tanulnia, küszködik a páctánc elsajátításával, és hiába próbálkozik, úgy érzi, nem talál semmilyen tevékenységet, amivel hasznára válhatna a koboldtársadalomnak. Ráadásul sajnos a messzi északon sem teljesen ismeretlen fogalom a rosszindulat, elég egy-két felbujtó hang (különösen az örökké morcos és utálatos Vodol apóé), és máris egyre többen néznek gyanakvó szemmel Ameliára. (…)
Amelia végső elkeseredésében elhatározza, hogy cicájával, Kormos kapitánnyal együtt megszökik és visszatér az emberek világába, hogy ne okozzon további kellemetlenséget Karácsony apónak és Marinak. Azonban útja során megtudja, hogy a csoda újra veszélybe került, és hogy Vodol apó igazán nagyszabású gaztettet és összeesküvést fontolgat. Mindeközben azt is megtudjuk, hogy milyen régi ellentét feszül a koboldok és a nyulak között, és hogy mi a helyzet a címben szereplő csokitojással.
Senki ne ijedjen meg, azért a néha komorabb hangulat és akciódús cselekmény ellenére ez a kötet is tele van humorral, kedvességgel, és szívet melengető jelenetekkel. A figurák egytől egyik karakteresek és kidolgozottak, és a maguk kisebb-nagyobb hibái ellenére nagyon szerethetőek. A szerzőnek sikerült olyan sorozatot alkotnia, ami méltó helyet foglal el a karácsonyi mesék sorában, és a család minden tagja számára garantálja a felhőtlen szórakozást. Chris Mould egyedi, részletgazdag és mókás illusztrációi továbbra is mesésen kiegészítik a történetet, az egész könyv gyönyörű kívül és belül egyaránt. Úgyhogy én azt javaslom, hogy senki se legyen tomtegubó, hanem kapjon be egy remélőkaramellát, hogy az ismerős és új szereplőkkel együtt feledkezzen bele ismét a csodába.
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2018/12/karacsony-apo-e…

2 hozzászólás
>!
sztinus P
Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás

Jobb volt, mint az előző rèsz, sokat nevettem. Nèhol viszont éreztem az író utószavàban tett vallomást, miszerint írni nehéz. Talán volt pàr mondat fennakadás. Végig jól szórakoztam, tetszett a vège, nehéz lesz újra megütnie a mércét.

>!
K_A_Hikari
Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás

„Amennyiben hajlandóak vagytok a jót keresni valakiben, meg is fogjátok találni. Próbáljátok csak meg, és meglátjátok, hogy igazam van!”

Nem tudok elég hálás lenni Matt Haig-nak, hogy megírta ezt a (meg a másik két) könyvet, a Kolibri kiadónak pedig, hogy elhozta magyar nyelven is.
Nagyon kellemes és boldogsággal teli órákat okozott az újabb utazás Koboldfalván, így az adventi időszak kezdetén nem is választhattam volna jobb olvasmányt.
Biztos vagyok benne, hogy még sokszor fogom elolvasni Karácsony apó történetét.
Aztán majd idővel mesélek a gyermekemnek is egy kisfiúról, akit megmentettek a koboldok, és aki barátságot kötött egy szarvassal, majd évekkel később, megismerkedett egy lánnyal, aki sosem adta fel a hitét.
A remény él. De rajtunk is múlik, hogy életben tartsuk.
Például ilyen fantasztikus könyveken keresztül.

Blogbejegyzés: http://irasaimtarhaza.blogspot.com/2018/12/matt-haig-ka…

2 hozzászólás
>!
Trixi 
Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás

Ez most nagyon jól esett. Már az első két részt is nagyon szerettem, és ez sem marad el mögöttük. Amelia meséli, hogy hogyan is telnek napjai Koboldfalván. Nem mindig móka és kacagás, a beilleszkedés nem megy simán. A sulin nem csodálkozok, bárkinek rosszul menne a koboldmatek :D :D :D . Először a macskának, aztán Vodol apónak köszönhetően bonyodalom bonyodalom hátán. Már közeledett a könyv vége és úgy éreztem, hogy minden egyre inkább bonyolódik. Vajon, hogy fognak ebből jól kikeveredni? A koboldok roppant aranyos, kedves lények, ám hihetetlenül befolyásolhatóak. Miért hiszik el egyből Vodol apó hazugságait, és miért nem hisznek Karácsony apónak és Ameliának? (Jah, ez az élet – könnyebb elhinni a rosszat, mint hinni az igazban – szomorú!!!). Szóval izgalmakban nem volt hiány :), főleg miután színre léptek a veszélyes élőlények – a nyulak :D :D :D , és persze nem lehet szó nélkül hagyni az illusztrációkat sem. Még mindig csodásak, zseniálisak, cukik <3 . Ezt a sorozatot minden gyerek kezébe adnám, jobban meghozza a karácsonyi hangulatot, mint az idő előtt erőltetett „cukormázas hangulat” vagy a vásárlási láz, és emellett sok mindent megtanulhatnak belőle.

>!
beatrix_0823 P
Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás

A második rész után azt gondoltam, hogy Haig nem tudja túlszárnyalni önmagát, de hatalmasat tévedtem, talán még jobban is élveztem a harmadik kötetet. Egyszerűen imádom Matt Haig stílusát, az elképesztő képzelőerejét, a kreatív megoldásait, és azt, hogy még mindig tud meglepetést okozni: nem hittem volna, hogy a Húsvéti Nyúl történetét is belevonja, de mindenesetre nagyon jó volt ez a megoldás. Önmagához híven volt egyszerre humoros és szívet melengető, tökéletes olvasmány karácsony előtt.

Mivel már három éve olvasok Matt Haig karácsonyi történetet az ünnepek előtt, nagyon szomorú vagyok, hogy véget ért a sorozat. Haig olyan nagyon jól ért ahhoz, hogy meghozza az ember kedvét az ünnepekhez, eléri, hogy higgyünk a csodákban, amik igenis ott vannak mindenhol, hogy újra gyereknek érezzük magunkat, akik bármiben képesek hinni, és meglátni a jót mindenben. A sorozat vége nagyon megható volt, megkönnyeztem Amelia történetét, spoiler.

Én szívből ajánlom ezt a sorozatot, mert ezekben a könyvekben megtalálod a karácsony lényegét, a lehetetlen lehetségessé válik, és egy kicsit… egy kicsit mindannyian gyerekek lehetünk újra. És ez egy nagyszerű érzés!
Részletes értékelés: https://tejszinhabzsolo.blogspot.com/2018/12/matt-haig-…

>!
Linszyy
Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás

Nagyon vártam már ezt a könyvet, örültem, hogy vele tölthetem az ünnepeket. Matt Haig hozta a szokásos színvonalat, sok vicces dolog és komoly üzenet is volt ebben a kötetben. De nekem az eleje kicsit sok volt bevezetőnek. Úgy éreztem, hogy túl szomorú és depressziós a hangulata, és kevesebbet kaptunk Koboldfalva vidám oldalából. Persze a lezárás most is korrekt és szívmelengető volt, így méltó lezárása ez a sorozatnak.


Népszerű idézetek

>!
K_A_Hikari

Amennyiben hajlandóak vagytok a jót keresni valakiben, meg is fogjátok találni. Próbáljátok csak meg, és meglátjátok, hogy igazam van!

181. oldal

1 hozzászólás
>!
Zsófi_és_Bea P

Akkor még nem tudtam, hogy a csodának is van határa, épp ebben rejlik a csodasága. Azt sem értettem még, hogy a csoda nem arra való, hogy minden rossztól megszabadítson, hanem arra, hogy segítsen keresztülvergődni a nehézségeken, mert tudjuk, hogy az életben igenis ott a csoda, ami újra és újra eljöhet.

193. oldal

>!
K_A_Hikari

Ahogy a nénikém mondta mindig, a könyv nem más, mint álmodó fa.

215. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

– Valami képtelenségnek kellene történnie – gondolkodott Karácsony apó. – Így lehet a leggyorsabban reményt ébreszteni. Ha hiszünk abban, hogy valami akkor is valóra válhat, ha teljes képtelenségnek tűnik. De ahhoz, hogy hinni tudjunk ebben, nem árt, ha a saját szemünkkel látunk ilyesfajta csodát.

274. oldal

>!
dianna76 P

De néha egy pillanat alatt megváltozik az élet.

278. oldal

>!
K_A_Hikari

De ne felejtsd el, hogy jó ember vagy, kislányom, márpedig a jóságnak mindenütt van keresnivalója.

56. oldal

>!
K_A_Hikari

A bűnbánatban az a legrosszabb, hogy minden valahogy megkeseredik tőle, még a legédesebb áfonyás pite is.

118. oldal

>!
Lejla08 P

Az otthon olyan hely, amit mindenhova magaddal viszel.

88. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bombicz Judit: Csodák könyve
Holly Webb: A gazdátlan kiscica
Pásztohy András: A kisegér, aki majdnem hős lett
Geronimo Stilton: Karácsony van, Stilton!
E. T. A. Hoffmann: Diótörő
Roddy Doyle: Rover megmenti a karácsonyt
Julia Boehme: Bori és a nem mindennapi karácsony
Astrid Lindgren: A karácsonyi mulatság
Ian Whybrow: Boldog karácsonyt!
Klaus Kordon: Karácsonyi történet