29. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján
57. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján

Karácsony ​apó és a csokitojás (A fiú, akit Karácsonynak hívnak 3.) 132 csillagozás

Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás

A fiú, akit Karácsonynak hívnak és a A lány, aki megmenti a karácsonyt folytatása

Amelia vagyok, Karácsony apó és Karácsony anyó örökbefogadott gyermeke. Most biztos azt gondolod, könnyű embergyerekként Koboldfalván felnőni, de tévedsz.
Ott van például a koboldiskola: elég kiborító, hogy minden áldott nap karácsonyi dalokat kell énekelnünk – még júliusban is –, és a játékkészítést sem nekem találták ki. De ez még mind elviselhető lenne, ha nem irkálna folyton hazugságokat rólam Vodol apó az újságban.
Mindennek ellenére szeretem az új otthonomat. És amikor a féltékeny Húsvéti Nyúl és nyúlhadserege megtámadja Koboldfalvát, szemernyi kétség sincs bennem, hogy a karácsonyt csak a remény, a szeretet és a csoda mentheti meg. Persze az sem árt, ha a legnehezebb pillanatokban egy Igazmondó Glimpi is melléd áll…

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kolibri, Budapest, 2018
312 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634371359 · Fordította: Magyari Andrea · Illusztrálta: Chris Mould
>!
Kolibri, Budapest, 2018
312 oldal · ISBN: 9789634373797 · Fordította: Magyari Andrea · Illusztrálta: Chris Mould

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Igazmondó Glimpi


Kedvencelte 17

Most olvassa 1

Várólistára tette 65

Kívánságlistára tette 142

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás

Matt Haig előkelő helyet foglal el a kedvenceim listáján. Karácsonyi sorozata fantasztikus történet, az eljövendő karácsonyok kihagyhatatlan eleme, ezért is gondolom azt, hogy nem baj, hogy nem pontosan karácsony előtt, vagy karácsonykor írtam róla, hanem időszerű így még a karácsonyhoz közel.
Nagyon kíváncsi voltam, mi köze a csokitojásnak a karácsonyhoz, és mi történt azóta Améliával, ugyanis ez előző rész azzal zárult, spoiler
Varázslatos, szívet melengető, humoros történet, mely bennünket felnőtteket is elvarázsol, és már-már látni véljük Karácsony apó szánját és rénszarvasait egy-egy holdvilágos karácsony éjszakán. Mert csodák igenis léteznek.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2019/01/matt-haig-karacso…

KönyvParfé>!
Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás

Alig várom, hogy jövőre újra elővegyem és elkezdjem ezt az utazást Karácsony apóval és Ameliával, mert ezek a történetek tele vannak szeretettel. Matt Haig mindegyik könyve szívet melengető és varázslatos, nagyszerű kikapcsolódást nyújtanak a család minden tagjának.
Így karácsony előtt felhőtlen szórakozást ígérnek, és amikor a végére érsz a sorozatnak, te is elhiszed majd, hogy nincs lehetetlen, hiszen a képtelenség nem más, mint az elképzelhető, amit egyelőre még elképzelhetetlennek találsz.
Bővebben: https://konyvparfe.blog.hu/2018/12/08/matt_haig_karacso…

AniTiger P>!
Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás

Jól felépített, érzelmekben és fordulatokban gazdag történet. Én személy szerint kihagyhatatlannak tartom Karácsony apó történeteit, mert bár tele vannak humoros részekkel, mégis akadnak bennük drámai szálak, amiket valami nagyon szívhez szóló gondolattal oldanak fel. Megszakadt a szívem Igazmondó Glimpi szerelmes szomorúságáért, de Amelia boldogtalanságáért is. Minden megvan benne, ami szuper karácsonyi történetté varázsolja. IMÁDOM!

A legnagyobb problémám az volt, hogy miért nem ássuk el végre Vodol apót?! Na jó, nem ez volt, hanem hogy… Miért hangzik el ennyiszer ebben a történetben, hogy képtelenség? Mind tudjuk, hogy ez egy rémes koboldkáromkodás! Még így sem szabadna használnom: képtelenség nem szeretnem Matt Haig karácsonyi meséit! ♡

Blogon:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2018/12/matthaig-…

>!
Kolibri, Budapest, 2018
312 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634371359 · Fordította: Magyari Andrea · Illusztrálta: Chris Mould
2 hozzászólás
gabiica P>!
Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás

Ismét megéltem a karácsonyi csodát Matt Haig segítségével. Nagyon aranyos történet volt, imádtam az illusztrációkat, a fordítást is nagyon jónak tartom, ötletes szavakat talált ki Magyari Andrea. Varázslatos volt, humoros, igazán élvezhető. Csodás kis történet, amely tényleg segít abban, hogy karácsony idején még boldogabb legyél, szívmelengető történetével. Hatalmas élmény volt, imádtam minden pillanatát!

Sippancs P>!
Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás

Így teljesüljön minden vágyam, mint az, hogy megtudjam, hogyan jutnak el a levelek Karácsony apóhoz!
Szuper kis rész volt ez is, de az eleje nehezen indult be. Vodol apó karácsony-ellenességén egyáltalán nem lepődtem meg, na de a Húsvéti Nyúl, és bankrablás?! Nagyot nevettem ekkora képtelenségen.
Koboldfalva továbbra is álomhely, ahogy olvastam a tanuló nebulókról, mintha csak egy HP kötetben jártam volna, plusz ha egyszer arra visz az utam, a tomtegubók északi faluját/városát is meglátogatom.
Méltó lezárása a sorozatnak, jövőre biztos, hogy újra előveszem.

Molymacska P>!
Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás

Ez a könyv az számomra, amit nagyon sokszor elkezdtem, nagyon sokszor gondoltam rá, de valahogy egyáltalán nem azt az élményt adja, mint amit én vártam a sorozattól. Bár a karácsony, mint helyszín (és időpont) megvan, de valahogy a karácsonyi hangulat… az nincs meg. Az eleje egymerő szenvedés, és nekem rosszul esett, hogy semmi pozitívat nem látok benne, utána pedig a történet átvált kalandra, ami megint nem az én zsánerem…
Nem olyan volt, mint az első kötet (amit annyira szeretek), de lehet, nem isez volt a cél. Nagyon más, nagyon kalandos, nagyon gyerekeknek való, de közben meg nekem nagyon nem való volt. A sorozat príma ettől még, de ez a kötet egyáltalán nem győzött meg.

wzsuzsanna P>!
Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás

Matt Haig könyvei számomra már ugyanúgy a karácsonyi hangulat szerves részét képezik, mint az almás-fahéjas tea illata vagy az első hóesés. Egyébként is nagyon szeretem a gyermek- és ifjúsági irodalmat, de ez a sorozat annyira a szívemhez nőtt, hogy jóformán táncra perdültem, amikor megtudtam, hogy jön a harmadik kötet. Kíváncsian vártam, ezúttal milyen kalamajkába keveredik Karácsony apó és a második részben megismert Amelia, és hogy hogyan kapcsolódik mindehhez a Húsvéti nyúl. Újra felpattantam hát képzeletbeli szánomra, hogy elutazzak Koboldfalvára. A történetünk nagyjából ott folytatódik, ahol az előző rész véget ért: Reményi Amelia, az árván maradt, bátor kislány Karácsony apó szerelmével, a dologházból megismert Havasi Marival együtt Koboldfalvára költözik, hogy ott kezdjenek új, remélhetően sokkal boldogabb életet. Eleinte jól is alakulnak a dolgok, de aztán az idő előrehaladtával a kislány ráébred arra, hogy sokkal nehezebb lesz beilleszkednie új otthonába, mint azt elsőre gondolta. A koboldiskolában számára teljesen ismeretlen tantárgyakat kell tanulnia, küszködik a páctánc elsajátításával, és hiába próbálkozik, úgy érzi, nem talál semmilyen tevékenységet, amivel hasznára válhatna a koboldtársadalomnak. Ráadásul sajnos a messzi északon sem teljesen ismeretlen fogalom a rosszindulat, elég egy-két felbujtó hang (különösen az örökké morcos és utálatos Vodol apóé), és máris egyre többen néznek gyanakvó szemmel Ameliára. (…)
Amelia végső elkeseredésében elhatározza, hogy cicájával, Kormos kapitánnyal együtt megszökik és visszatér az emberek világába, hogy ne okozzon további kellemetlenséget Karácsony apónak és Marinak. Azonban útja során megtudja, hogy a csoda újra veszélybe került, és hogy Vodol apó igazán nagyszabású gaztettet és összeesküvést fontolgat. Mindeközben azt is megtudjuk, hogy milyen régi ellentét feszül a koboldok és a nyulak között, és hogy mi a helyzet a címben szereplő csokitojással.
Senki ne ijedjen meg, azért a néha komorabb hangulat és akciódús cselekmény ellenére ez a kötet is tele van humorral, kedvességgel, és szívet melengető jelenetekkel. A figurák egytől egyik karakteresek és kidolgozottak, és a maguk kisebb-nagyobb hibái ellenére nagyon szerethetőek. A szerzőnek sikerült olyan sorozatot alkotnia, ami méltó helyet foglal el a karácsonyi mesék sorában, és a család minden tagja számára garantálja a felhőtlen szórakozást. Chris Mould egyedi, részletgazdag és mókás illusztrációi továbbra is mesésen kiegészítik a történetet, az egész könyv gyönyörű kívül és belül egyaránt. Úgyhogy én azt javaslom, hogy senki se legyen tomtegubó, hanem kapjon be egy remélőkaramellát, hogy az ismerős és új szereplőkkel együtt feledkezzen bele ismét a csodába.
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2018/12/karacsony-apo-e…

2 hozzászólás
Garbai_Ildikó P>!
Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás

Egyik szemem sír a másik nevet. :) Sírok,hogy vége van a történetnek és boldog vagyok,hogy olvashattam. Újra gyereknek éreztem magam és közelembe éreztem a csodák erejét. Elvarázsolt e kötet is. Együtt éreztem Ameliával,hogy nem találta a helyét. Egyik rossz jött a másik után. Aztán mikor elfogták őket izgultam,hogy most ebből mi lesz. Igazmondó Glimpi végig egyik kedvencem volt. Így nyáron is élvezetes olvasmány volt. Bátran ajánlom kicsiknek és nagyoknak. :)

Márk_2011>!
Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás

Méltó folytatása az előző két résznek!
Nagyon sokat nevettem és még mindig az Igazmondó Glimpi az óriási kedvenc!
Jövő karácsonyra pedig meg fogom rendelni a Csengő Bogó, a Nyuszkó Dixiland Band, és a Fába Szorult Férgek lemezeit! ;-)

kratas P>!
Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás

Mondhatnám, hogy képtelenség, de nem, ez az egyik legjobb mesesorozat, amit ismerek.
Izgalmas, a karakterek szerethetőek és az erkölcsi tanulságok is megvannak. Bízom benne, hogy lesz még több része is :)


Népszerű idézetek

K_A_Hikari>!

Amennyiben hajlandóak vagytok a jót keresni valakiben, meg is fogjátok találni. Próbáljátok csak meg, és meglátjátok, hogy igazam van!

181. oldal

5 hozzászólás
Kek P>!

Mint ti is tudjátok, a remény maga a csoda, a csoda egy fajtája.

34. oldal

1 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

Akkor még nem tudtam, hogy a csodának is van határa, épp ebben rejlik a csodasága. Azt sem értettem még, hogy a csoda nem arra való, hogy minden rossztól megszabadítson, hanem arra, hogy segítsen keresztülvergődni a nehézségeken, mert tudjuk, hogy az életben igenis ott a csoda, ami újra és újra eljöhet.

193. oldal

K_A_Hikari>!

Ahogy a nénikém mondta mindig, a könyv nem más, mint álmodó fa.

215. oldal

Bea_Könyvutca P>!

– Valami képtelenségnek kellene történnie – gondolkodott Karácsony apó. – Így lehet a leggyorsabban reményt ébreszteni. Ha hiszünk abban, hogy valami akkor is valóra válhat, ha teljes képtelenségnek tűnik. De ahhoz, hogy hinni tudjunk ebben, nem árt, ha a saját szemünkkel látunk ilyesfajta csodát.

274. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Most biztos csodálkozol, de tudod, a koboldoknál úgy van, hogy épp addig öregszünk, amíg el nem érjük a tökéletes életkorunkat, azt, amikor már jól ismerjük magunkat, és amivel aztán örökre boldogok lehetünk. Ez persze mindenkinél más kor. De a legtöbb kobold elég sokáig öregszik, mire felismeri, hogy mitől boldog, meg mit akar igazából.

41. oldal

K_A_Hikari>!

– És úgy tudom, igazán szeretsz írni.
– Azt szeretek a legjobban – bólintottam. – Rögtön az olvasás után, persze. Bár valójában az olvasás meg az írás ugyanaz. Hiszen amikor írsz, akkor tulajdonképpen a fejedben futó történetet olvasod, aztán egyszerűen lejegyzed.

136. oldal

RVivi P>!

A nénikém például azt is mondta, hogy a Hold azért van mindig egyedül az égen, mert összeveszett a Nappal, és ezért gyakran szomorú, ilyenkor pedig egyre sorvad, és amikor már csak egy sarlót látsz az égen, akkor már nagyon maga alatt van, ha pedig nem is látod, hát akkor hihetetlenül el van már keseredve.

215. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Igazmondó Glimpi

Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: Coraline
Roald Dahl: Boszorkányok
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a szekrény
Tea Stilton: Az erdők hercegnője
Bökös Borbála: Szmirkó
Nyulász Péter: Helka
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda
J. R. R. Tolkien: A hobbit
Cressida Cowell: A Nukkalave pikkelye
Cressida Cowell: Így lopd el egy sárkány kardját