Én ​és az emberek 205 csillagozás

Matt Haig: Én és az emberek

Andrew ​Martin megoldja a világ legbonyolultabb matematikai rejtélyét. Aztán eltűnik, és a közeli autósztrádán bukkan fel újra. Anyaszült meztelen, és barátságosan leköp minden arra haladót. Ám ez a férfi már nem Martin professzor, hanem egy idegen lény, aki a tudós alakját felvéve azért jött, hogy információkat gyűjtsön és megsemmisítse a képletet, amely veszélybe sodorhatná az univerzum jövőjét. A lény figyel, de nem ért semmit az emberekből. Miért hordanak ruhát, miért alapítanak családot, miért bámulják hétvégenként, ahogy huszonkét férfi kerget egy labdát? De a legfontosabb: mi az a furcsa érzés, amely összeköti az embereket, és amit úgy hívnak: szeretet?

Matt Haig könyve egyszerre humoros sci-fi és szívmelengető mű a világegyetem legnagyobb rejtélyéről, azaz rólunk, emberekről.

„Matt Haig briliáns módon mutatja meg, hogy mi a szerelem, és mit jelent embernek lenni. Nagyon régóta az egyik legjobb könyv, amit olvastam.” (S. J. Watson, a Mielőtt elalszom című… (tovább)

Matt Haig: The Humans

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Alexandra, Pécs, 2015
288 oldal · ISBN: 9789633576953 · Fordította: Bujdosó István
>!
Alexandra, Pécs, 2015
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633576489 · Fordította: Bujdosó István

Enciklopédia 41


Kedvencelte 50

Most olvassa 4

Várólistára tette 233

Kívánságlistára tette 211

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Matt Haig: Én és az emberek

Ennek a könyvnek nem a történet a lényege. Hanem az érzelmek, a rádöbbenés, hogy az emberek nem gonoszak, szeretnek, nevetnek, gondoskodnak, zenét hallgatnak, verseket, könyveket olvasnak, de ugyanakkor szomorkodnak, hibáznak, küzdenek, felelősséget vállalnak.

Matt Haig ironikus, fekete humora fantasztikus, a történet egyedi és különleges, mert mindamellett, hogy vicces és nagyon szórakoztató, elgondolkodtató, szívet melengető, és megható. Mindenkinek olvasnia kell ezt a könyvet.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2019/03/matt-haig-en-es-a…

gazibla IP>!
Matt Haig: Én és az emberek

EZ A KÖNYV MEGVÁLTOZTATOTT! Nem is írok mást róla. Olvassátok!

6 hozzászólás
cicus61 P>!
Matt Haig: Én és az emberek

Hát nekem a Ha megáll az idő könyve jobban tetszett. Igen, volt jópofa részek is, néha nevettem is rajta. Tetszett, ahogy egy földönkívüli átéli az emberi érzéseket és azt, hogy azért vannak olyan emberek szerencsére szép számmal, akik nem teszik tönkre a Földet és nemcsak a pénz számít nekik. Az emberi kapcsolatok, ahogy átélte Andrew hasonmás, érdekes volt és hogy azt gondolta, hogy azért még van mit becsülni az emberi fajban, nem vagyunk még halálra ítéltek :)

Linszyy P>!
Matt Haig: Én és az emberek

Ezzel a történettel most nagyon mellényúltam. Pedig többen megköszönték már nekem, hogy ajánlottam, mert nagyon tetszett nekik, így gondoltam elolvasom végre, ha már azt hiszik, hogy enyém az érdem. :D
Viszont nekem ez nem igazán tetszett. Matt Haiget nagyon szeretem, a stílus itt is jó volt, de a könyv első fele nagyon bosszantott, mert nem érdekelt. A matek soha nem állt hozzám közel, és ennyit olvasni a Riemann-sejtésről (bár tanultam belőle) nekem nagyon fárasztó volt. Igazából nem tetszett az űrlényes rész és nem tetszett a matekprofesszor oldala sem.
A második fele viszont sokkal jobb volt. A könyv szerkezete miatt nagyon könnyen olvasható, és miután az idegen lény is kezd emberivé válni, sokkal élvezhetőbb a történet. Tudom, hogy sokan azért szeretik ezt a könyvet, mert idegen nézőpontból sok okosságot fogalmaz meg az emberiségről. Ez így is van, a végén a lista nagyon jó volt, de sokszor azt éreztem, hogy nagyon oda akar mondani ezzel a könyvvel az író.
Ez a kötet vagy nagyon fog tetszeni neked vagy nagyon nem, de egy próbát megér, a mondanivalója értékes.
https://youtu.be/w05ljOH7rJ8…

4 hozzászólás
mezei P>!
Matt Haig: Én és az emberek

„Szívmelengető, vicces regény a világegyetem legnagyobb rejtélyéről, rólunk, emberekről.”

Ez a mondat áll a borítón, és ennél jobban én sem tudnám összefoglalni a könyvet.

Furcsa, és vicces volt olvasni arról, hogy hogyan lát(hat)nak minket, embereket az idegenek. Matt Haig érdekes meglátásai, ironikus stílusa rögtön magával ragadott. És bár a könyv tényleg az emberekről szól – úgy általában –, ennél jóval többet kapunk. Hiszen nemcsak emberek vagyunk, hanem házastársak is: feleségek vagy férjek. Szülők, kamasz gyerekek. Munkatársak, barátok. Vagy akár gazdik. Az emberi lét egy-egy szelete. Számomra talán a legmeghatóbb, legfontosabb részek Gulliver és az „apa” közötti jelenetek voltak. A vége meglehetősen szentimentálisra sikeredett, mindezek ellenére egy nagyon szerethető, elgondolkodtató könyv. Olyannyira, hogy én személy szerint még mindig rágódok azon, hogy „Andrew Martin professzor” a jó döntést hozta-e. És hogy én hogyan döntenék.

Chöpp >!
Matt Haig: Én és az emberek

5 azért mert:
– minden számomra értékes és fontos benne van
– magával ragadó és izgalmas
– így van jól kigondolva, megírva
– kell, hogy magad előtt tartsd a témát
– élveztem minden egyes oldalát.

Ėva71>!
Matt Haig: Én és az emberek

Sci-fit “kellett” olvasnom, hát ez a műfaj nekem feladja a leckét. Elég sokáig keresgéltem mire eldöntöttem ezzel próbálkozom meg. Nagyon jó döntés volt. Nekem ez tetszett, humoros volt, mély volt. És igazából arról szólt milyenek is vagyunk mi emberek egy földönkívüli szemével. Furcsa azt látni mennyire szervezetlenek, következetlenek vagyunk egy idegen számára, aki aztán mégis hatása alá kerül, az az embert is irányító érzelmeknek. Szórakoztató, elgondolkodtató történet. Nálam az év sci-fije mellett az év humoros könyve díjat is megkapta.

kratas P>!
Matt Haig: Én és az emberek

Nekem megint hiányzott belőle valami (tudom, telhetetlen vagyok). De – és ezt az észrevételt az utószóban a szerző írásba is adja – úgy éreztem, hogy az író elsődleges célja nem a szórakoztatás, hanem aaaa… talán úgy fejezném ki magam, hogy a megerősítés. Annak a ténynek a megerősítése, hogy az emberiség még nem érett meg a pusztulásra, hiszen ameddig képesek vagyunk szeretni egymást, gondoskodunk másokról, örülünk minden napnak, amit megélünk és próbálunk boldogok lenni, addig van itt remény.
Ha ez volt az igazi cél, akkor lehetett volna kicsit ütősebb is. Több érzelem. Ha meg mégiscsak szórakoztatni szerette volna Mr. Haig az olvasóit, akkor meg több érzés. Kellett volna még egy 50-100 oldal, ahol a csetlő-botló földönkívüli kalandjait olvashatjuk. A Marslakó a mostohám c. filmnek ugyanez a mondanivalója így, aztán az csak egy könnyű kis limonádé, nem egy könyv :)

Vackor6 P>!
Matt Haig: Én és az emberek

Kicsit furcsa, de humoros és eszméletlen egy könyv! Mint mikor valami finom ételt lapátolsz be, jóformán rágás nélkül, majd hirtelen olyan ízt fedezel fel a falatban, ami annyira finom, hogy sokáig rágod-ízlelgeted. Szóval emeld ki a könyvből, ami Neked szól vagy csak egyszerűen dőlj hátra és élvezd a saját magunkról készült videót.
Nagyon szerethető… amolyan könyvespolcon-maradós…

fülcimpa>!
Matt Haig: Én és az emberek

2015-ben ajándékozott meg vele a bátyám felesége. A sógornőm okos, értelmes, kedves, aranyos nő és zenéééész, de még mindig nem ismer eléggé, sorra rosszul választ könyvet. Ebben persze én azt érzem, hogy folyton magára gondol. Ergo el is viszem neki ezt a regényt, teljesedjen ki vele/benne.
Tehát miért is vártam az olvasással ennyit? Mert tudtam, hogy a történet nem az enyém.
A borító csodás, de a téma, vagyis az egyetemes szeretet megriasztott. Nagyon szeretek, érzelmes is vagyok, de amikor erről írnak oldalakon keresztül, főleg ahogyan azt Matt Haig tette, csöppet taszító számomra. És mindig ugyanoda lyukadtunk ki, csűrte csavarta, nem kímélt.
A humora veszett jó, bárcsak megmaradt volna végig, akkor azt mondanám fain, frankó, élvezetesen vicces, köszönöm az élményt.
Nagyon vártam hogy vége legyen, gyakorlatilag szétsóhajtoztam magam az utolsó negyed részétől kezdve.
Rajongóktól elnézést kérek, szívemből.
Ja, a matek meg sosem volt a kedvencem, azt a tézist sem csípem, hogy aki jó matekos az jó zenész. Matematika nélkül is ment és megy, remélem nyugdíjas koromig és még azután is szépen fogok brácsázni.


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

Ne akarj tökéletes lenni! Csak a hibák viszik előre az evolúciót és az életet.

269. oldal

14 hozzászólás
Vackor6 P>!

A szeretet az, hogy segítünk a másiknak a túlélésben.
És segítünk megfeledkezni a dolgok értelméről. Hogy ne keresgéljen tovább, hanem kezdjen el élni. A szeretet lényege, hogy fogjuk a másik kezét, akivel törődünk, és a jelenben élünk. A múlt és a jövő csak mítosz. Nem valóság. A múlt nem más, mint a már elhalt jelen, a jövő pedig soha nem is létezett, ugyanis mire odaértünk hozzá, jelen lett belőle. Csak a jelen számít, az örökké változó, nyughatatlan jelen, amely oly könnyen elillan. Csak akkor ragadhatjuk meg, ha képesek vagyunk elengedni.
Hát én elengedtem.

222. oldal - Az elengedés művészete (Alexandra, 2015)

2 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

A reggelek voltak igazán nehezek számomra. Ez tényleg kemény dió a Földön. Az ember ugyanis reggel, amikor fel kell kelni, álmosabb, mint amikor lefeküdt aludni.

200. oldal

3 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

Ha valaki őrült, az emberek rendszerint nem szeretik. Kivéve, ha az illető jól tud festeni, de ez esetben is csak halála után kedvelik meg.

41. oldal

Chöpp >!

Az elméd is egy galaxis. Több benne a sötétség, mint a fény. De a fénytől értékes.

273. oldal

Kapcsolódó szócikkek: elme
Chöpp >!

A civilizációval együtt fejlődik a közöny. Ez egy betegség. Ellenszere a művészet. És a szeretet.

273. oldal

Kapcsolódó szócikkek: közöny · művészet
Chöpp >!

A másokkal való törődés tesz emberré. Törődj többet másokkal, légy emberebb ember!

272. oldal

Kapcsolódó szócikkek: törődés

Hasonló könyvek címkék alapján

Amie Kaufman – Jay Kristoff: Aurora Rising – Aurora felemelkedése
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
J. D. Robb: Halálos testvériség
J. Goldenlane: Napnak fénye
Robin O'Wrightly: Tonio & Leona
Martin Kay: Titkok útvesztője
P. Z. Reizin: Szerelem gombnyomásra
M. Eller: A láthatatlan professzor
Guillaume Musso: Holnap
John Marrs: The One – A tökéletes pár