Éjfél ​Könyvtár 95 csillagozás

Matt Haig: Éjfél Könyvtár

Nora Seed eddigi élete rossz döntések és megbánások sorozata. Úgy érzi, mindenkinek csalódást okozott, önmagát is beleértve. Amikor azonban az Éjfél Könyvtárban találja magát, esélyt kap arra, hogy rendbe hozzon mindent.
Az Éjfél Könyvtárban lévő könyveket kinyitva megtapasztalja, hogyan alakult volna az élete, ha más döntéseket hoz, így egy régi barátja segítségével nekiáll megkeresni a számára tökéletes életet. A dolgok azonban nem mindig úgy alakulnak, ahogy arra számít, és a választásai hamarosan életveszélybe sodorják.
Mielőtt kifut az időből, választ kell találnia a legfontosabb kérdésre: hogyan tudná a lehető legjobban élni az életét?

Eredeti megjelenés éve: 2020

>!
GABO, Budapest, 2021
352 oldal · ISBN: 9789635662111 · Fordította: Kőszeghy Anna
>!
GABO, Budapest, 2021
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635661145 · Fordította: Kőszeghy Anna

Enciklopédia 31

Szereplők népszerűség szerint

Nora Seed


Kedvencelte 16

Most olvassa 39

Várólistára tette 365

Kívánságlistára tette 493

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Morpheus>!
Matt Haig: Éjfél Könyvtár

Igaz, hogy kicsit antidepresszáns és lelki tanácsadó szaga van ennek a könyvnek, egy tünékeny Ricard Bach felütésű aromával, de azt kell mondjam, hogy nemcsak megszerettem a végére, de úgy érzem, hogy egy kicsit még használt is, hiszen a depresszió és én közel állunk egymáshoz, a filozófiát, Thoreau-t, a párhuzamos univerzumokat és a hullámfüggvényeket szeretemspoiler.
Ajánlom minden sorstársamnak.

5 hozzászólás
NemesTimi>!
Matt Haig: Éjfél Könyvtár

Ki ne játszana el naponta a gondolattal: „Mi lett volna ha?” Vajon van értelme, vagy érdemes abból az életből kihozni a legjobbat, amit most élünk? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket boncolgat ez a könyv, amit nagy szeretettel ajánlok. Engem pont jókor talált meg.
off

Niki_Salamon P>!
Matt Haig: Éjfél Könyvtár

Matt Haigtől az első könyvem,de biztos nem az utolsó. Kicsit féltem is tőle olvasás előtt, de a fülszöveg nagyon meggyőzött. Egy nap alatt végeztem is vele, gördülékenyen olvasható, csodálatos írást kaptam.
Ha lenne lehetőségünk valamit másként csinálni, másként dönteni, megtennénk? Sokat gondolkoztam már ezen többször is, és a könyv miatt újra elméláztam, de mindig arra jutok hogy az elkövetett hibáktól vagyok az aki, azokból tanul az ember! Ha máshogy döntök még nem biztos, hogy attól jobban is alakul az életem, senki és semmi nem garantálja, hogy az egy sokkal,de sokkal jobb választás lenne. Mint ahogy a könyv főszereplője, Nora is látja: hiába bánta meg egyes döntéseit, ha más utat választ, ha elfogadja barátnője hívását vagy szerelmének ajánlatát, akkor sem lett volna az élete boldogabb.
Az életünk alakulása csak rajtunk múlik, soha nem szabad feladni és mindig ott lesz egy apró lehetőség, amely felé bátran nyitni kell! Nora élni akar és már tudja, hogy hogyan is csinálja!

2 hozzászólás
eenca P>!
Matt Haig: Éjfél Könyvtár

Két könyv megjelenését vártam úgy igazán az idén, amikhez igen nagy reményeket fűztem, és ez az egyik.

Azt kell, hogy mondjam imádtam ezt a könyvet és csak úgy faltam a sorokat, aminek az lett az eredménye, hogy egy nap alatt ki is olvastam. Nem mondanám, hogy teljesen újszerű a történet, hogy még sosem olvastunk hasonlót, viszont a megvalósítás, a szavak és a mondatok füzére adja a könyv esszenciáját.

A könyv nem éppen vidáman indul, ugyanakkor mégis nagyon egyszerű együttérezni Noraval. Szerintem legalább egyszer mindenki elgodnolkozott már azon az élete folyamán, hogy mi lett volna, ha itt mást mondok, másképp döntök, mást teszek, nem csinálok semmit, csak úgy sodródom az árral, megmerem tenni azt, amire mindig is vágytam és így tovább. Sokan szerintem egyetértenének abban, hogy minél kevesebb mi lett volna, ha van az életedben valószínűleg annál tejesebb életet éltél és boldog vagy. De az élet sokszor nem fekete vagy fehér és nem igazán látjuk azt, hogy az életünk hogyan kapcsolódik össze másokéval. Amikor azt hiszed, hogy jelentéktelen / láthatatlan vagy akkor is lesznek olyanok, akikre hatással vagy csak nem veszed észre, mert valami mást hajtasz.

Ez a regény tökéletesen mutatja be, hogy újraélheted életed végtelenszámú változatát az Éjfél könyvtárban, de amíg nem éled az életed mindegy, hogy mennyire tökéletes lenne az alternatíva nem leszel elégedett és boldog.

Nora is rájön, hogy az életet amire vágyik azt neki kell kialakítania, és ez a felismerése segít neki, hogy rátaláljon a számára legboldogabb jövőre, ahol ott lesz spoiler.

25 hozzászólás
csfannie P>!
Matt Haig: Éjfél Könyvtár

"Szerintem nincs olyan ember, aki élete során nem gondolkodott el még azon, hogy mi lett volna, ha…? Mi lett volna, ha a gleccserkutatásnak szentelem az életem? Mi lett volna, ha nem hagyom abba a zenélést? Mi lett volna, ha jóga helyett inkább pilatesre járok, vagy ha a macskám csak bent garázdálkodhat, és az utcára nem mehet ki?
Az életünk, a mindennapjaink telis-tele vannak apró, mégis sorsfordító döntésekkel, amelyek lehet, hogy először fel sem tűnnek nekünk, mégis nagy hatással lehetnek a jövőnkre, és más emberek jövőjére. Nora egész élete a megbánásokra épül, és csak azt látja, hogy még a halál is jobb lehetőségnek tűnik, mint az elfuserált döntésekkel elrontott élete.
A karakterfejlődés nagyon jól látható és észlelhető ebben a könyvben, Norával együtt én is elkezdtem másképp nézni az életre és a múltammal kapcsolatos megbánásaimra. Egyszerre felemelő és nehéz történet, de úgy gondolom, sokat tud nyújtani az olvasóknak. Matt Haig stílusa nagyon gördülékeny, szinte észre sem vettem, és kapásból elolvastam 80 oldalt. Drukkoltam Norának, végigizgultam a legkülönfélébb életeit, és csak arra eszméltem fel, hogy elfogytak a lapok, én pedig még olvastam volna tovább."

Bővebben:
https://fannislibrary.blogspot.com/2021/09/matt-haig-ej…

Zsoofia>!
Matt Haig: Éjfél Könyvtár

Na ez viszont bántott.

Kezdjünk azzal a felütéssel, hogy a főszereplőnek az első oldalon meghal a cicája. Ami ok, nagyon szomorú dolog, értem miért zuhan meg tőle főhősünk. De hogy a könyv, miután Nora eljut abba az állapotba, hogy meg akarja ölni magát, azzal mutatja meg neki, hogy igazából nem volt rossz cicagazdi, hogy egy olyan életbe viszi, ahol át kell élnie a szeretett cicájának a halálát újra, azzal nem fogod meggyőzni arról, hogy az élet jó.

Egy szuicid embernek lehet, hogy egy hasonló jellegű motivációs könyv ad utat vissza az életbe, de nem kerül sok empátiába az, hogy rájöjj, hogy a többségben csak megerősíted azt, hogy minden élete szar, akkor az simán lehet még az ő hibája. mert az ő életében nem az élettel van a gond, hanem az /ő/-vel.

Nem is figyelve arra, hogy a könyv lazán összemossa a depressziót a döntés alapú fake it until you make it mentális trükkel kezelhető személyiséghibával, ami nem, nem, NEM.

Annyira akartam szeretni ezt a könyvet és elárult.

1 hozzászólás
Detty89 P>!
Matt Haig: Éjfél Könyvtár

Egy újabb olvasmányos, lebilincselő kötet Matt Haig tollából!
Szeretem az író stílusát, mindig eléri, hogy kíváncsi legyek a végkifejletre.
A főszereplővel, Norával, nagyon hamar tudtam azonosulni. Hétköznapi problémák, mi lett volna, ha másképp dönt az életéről. Ezen szerintem mindenki elmélázik. Eredeti ötlet, pazar kivitelezés!

Bogi_könyveskuckója>!
Matt Haig: Éjfél Könyvtár

Az ember élete minden nap döntések sorozata. Mindig válaszút elé vagyunk állítva. Soha nem látod egy-egy lehetőség milyen változást vagy végkimenetelt hoz, vajon ugrasz a semmibe.
Sokszor tesszük fel magunknak a kérdést egy-egy élethelyzetben: „Mi lett volna ha….?”
Nora, a könyv főszereplője testesíti meg az egész emberiséget. Az ő szemén keresztül az olvasó is elgondolkodik a saját életén és a döntésein.
A könyv hangulata eléggé hullámzó volt. Voltak boldog, de szomorú és szívbemarkoló jelentek is benne. Az olvasása közben én is sokszor eltöprengtem a saját életemen és a döntéseimen. Valahol magam láttam Norában. Ezzel így lesz szerintem és van is a legtöbb olvasó.
Vajon hány életünk lehet, ami párhuzamosan fut? Melyik lehet a tökéletes élet?
Egy csodálatos könyv az emberi életről és a saját utunk kereséséről.

Pistacchio>!
Matt Haig: Éjfél Könyvtár

Nagyon tetszett! Négy nap alatt végeztem vele, nálam az elég gyorsnak számít. A szerző elég művelt, ez látszik a filozófiai részeken is, valamint nagyon varázslatos közeget tud teremteni. Azt hittem, kicsit több szerepet kapnak majd a könyvek, de így is jó volt. A kedvenc szereplőm Nora volt.

Belle_Maundrell>!
Matt Haig: Éjfél Könyvtár

Most nagyon jól esett a lelkületemnek ez a könyv.
Matt Haig stílusát már a Ha megáll az időben is szerettem, de ezúttal a történet is jobban megfogott. Könnyen áteshetett volna a ló túloldalára és lehetett volna valami béna, közhelyes lelki / életvezetési tanácsadó izé, de szerencsére az író tudta, hol a határ. Sokkal jobban szeretem az ilyen finomabban átadott üzenetet, mint amikor direkt az arcomba harsogják, hogy az élet szép tenéked magyarázzam?, nyakon öntve némi giccsel is.
Nekem nagyon tetszett az Éjfél Könyvtár és a húrelmélet, szívesen belementem volna még mélyebben a részletekbe. Érdekes volt látni Nora különböző életeit, és hogy mennyi minden múlik egy-egy döntésen. A Megbánások könyve különösen ötletes; kár, hogy nincs ilyen a valóságban. spoiler
Csak annyi hiányérzetem volt, hogy lehetett volna nagyobb egyensúly Nora alternatív életeinek bemutatása között. Sajnáltam, hogy egy-két érdekesnek tűnő lehetőség nem lett részletesen kibontva, csak felsorolásszinten jelentek meg, pedig kíváncsi lettem volna rájuk. Ezzel szemben néhányat szívesen megrövidítettem volna, pl. a családos verziót eléggé untam.De nyilván nem lehetett minden részletezni, mert akkor egy igazi féltégla lenne a könyv, és ez amúgy is olyan „hiba”, ami fölött könnyű szemet hunyni.
Összességében szerettem, gyorsan olvastatta magát és tényleg jókor talált meg. Úgy éreztem a végén, hogy Norával együtt engem is megvigasztalt és pátyolgatott egy kicsit.

Ui.: Viszont az agyamra megy, hogy a kiadó puha fedeles könyveit egyszerűen nem lehet kinyitni, mert akkor a szétesés veszélye fenyeget. Nem is értem, miért nem változtatnak már rajtuk, amikor a keményborítós köteteik olyan jó minőségűek. De legalább az illatuk finom.


Népszerű idézetek

Niki_Salamon P>!

Vajon másként tennél-e bármit, ha lehetőséged adódna arra, hogy visszavond rossz döntéseidet?

egellib8>!

Nem kell értened az életet. Csupán élned kell.

341. oldal - Élet kontra megértés (Gabo, 2021)

A_Gréta22>!

Fontos felismerés, hogy ahová menekülni akartunk, ugyanaz a hely, mint ahonnan menekülni próbáltunk; hogy nem a hely volt a börtön, hanem a nézőpont.

343. oldal

Niki_Salamon P>!

Létezik egyáltalán másik élet, vagy csak a díszlet változik ?

lettielena>!

– És most mivel foglalkozol?
– Éppen… éppen keresem a helyem.
– Van valakid? Férj? Gyerekek?
Nora megrázta a fejét, és azt kívánta, bárcsak lehullana a nyakáról. A feje. A padlóra. Hogy soha többé ne kelljen lefolytatnia ezt a beszélgetést idegenekkel.

30. oldal, Ajtók (GABO, 2021)

Kapcsolódó szócikkek: Nora Seed
mzuzzo >!

A lehetőség minden remény, minden álom, minden megbánás és az élet minden pillanatának az alapja.

241. oldal

Praetorianus P>!

Minél inkább a közösségi médián keresztül kapcsolódnak egymáshoz az emberek, annál jobban elmagányosodik a társadalom.

161-162. oldal

A_Gréta22>!

Nora megértette, hogy lehet akármilyen őszinte az életben, az emberek csak akkor látják az igazságot, ha az kellően közel van az ő valóságukhoz. Ahogy Thoreau is írta: „Nem az számít, amit nézel, hanem az, amit látsz.”

294. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Henry David Thoreau · Nora Seed
Belle_Maundrell>!

– Kérlek szépen, ne kiabálj… (…) Ez egy könyvtár.
– Ahol csak ketten vagyunk!
– Nem azért. Ez egy könyvtár. A székesegyházban is azért vagy csöndben, mert székesegyház, nem azért, mert vannak ott mások vagy nem. Ez egy könyvtárra is érvényes.

230. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyvtár

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: Óceán az út végén
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Jodi Taylor: Semmi lány
Joss Stirling: Summer
Cassandra Clare: Árnyak ura
Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Clare Pooley: Őszinte szavak
V. E. Schwab: Gyülekező árnyak
Neil Gaiman: Coraline
J. K. Rowling: Átmeneti üresedés