Éjfél ​Könyvtár 1067 csillagozás

Matt Haig: Éjfél Könyvtár

Egy könyvtár – végtelenül sok élet

Nora Seed eddigi élete rossz döntések és megbánások sorozata. Úgy érzi, mindenkinek csalódást okozott, önmagát is beleértve. Amikor azonban az Éjfél Könyvtárban találja magát, esélyt kap arra, hogy rendbe hozzon mindent.
Az Éjfél Könyvtárban lévő könyveket kinyitva megtapasztalja, hogyan alakult volna az élete, ha más döntéseket hoz, így egy régi barátja segítségével nekiáll megkeresni a számára tökéletes életet. A dolgok azonban nem mindig úgy alakulnak, ahogy arra számít, és a választásai hamarosan életveszélybe sodorják.
Mielőtt kifut az időből, választ kell találnia a legfontosabb kérdésre: hogyan tudná a lehető legjobban élni az életét?

Eredeti megjelenés éve: 2020

Tartalomjegyzék

>!
GABO, Budapest, 2021
356 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635661145 · Fordította: Kőszeghy Anna
>!
GABO, Budapest, 2021
352 oldal · ISBN: 9789635662111 · Fordította: Kőszeghy Anna

Enciklopédia 48

Szereplők népszerűség szerint

Nora Seed · Mrs. Louise Elm · Henry David Thoreau · Ryan Bailey


Kedvencelte 170

Most olvassa 53

Várólistára tette 680

Kívánságlistára tette 734

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Matt Haig: Éjfél Könyvtár

Nem kell megtennünk mindent azért, hogy mindenné válhassunk, mert eleve végtelenek vagyunk. Mindaddig, míg élünk, az életünk temérdek lehetőség jövőjét rejti magában.

Nem vagyok egy túl filozofikus alkat, ez a könyv mégis tetszett, pedig itt aztán bőven van filozófia. A könyv alapkoncepciója szuper, hiszen mindannyian bánunk meg dolgokat, elszalasztunk lehetőségeket, és akkor beüt a mi lett volna ha típusú elmélkedés.
Az elején nagyon depressziós a hangulata, ami tőlem távol áll, így egy kicsit megijedtem. Ezután Nora az Éjfél Könyvtárba kerül, ahol több millió kötet sorakozik a polcokon, mind-mind tele életének különféle változataival, amikbe betekintést nyerhet. Kíváncsian vártam ezeket, egytől egyig fontos leckét tanítottak Norának és nekem is. Ugyan a végkifejletet sejtettem, de abszolút így volt ez rendjén.
Én nagyon megszerettem. Teljesen magába szippantott, szinte le sem bírtam tenni.

Mulán>!
Matt Haig: Éjfél Könyvtár

Első sorban nem tudom hogy ez a könyv kiknek szól pontosan depressziós embereknek vagy bárkinek a világon akinek segítségre van szüksége vagy csak új szemszögből akarja látni a világot? nem tudom de azt igen hogy ez nem egy egyszerű könyv ez nagyon is ütős történet.
Nora Seed segítségével voltam minden és mindenki, és a vége tetszett mégis a legjobban, mert önmaga volt senki más csakis önmaga. Vagyis fogadd el az életet lépj ki az önsajnálatból és tegyél végre az életedért, nem véletlenül születtél abba a testbe amibe vagy és nem véletlenül vagy abban a családban ahol, mindent te magad döntöttél el. Nagyon tetszik a könyv biztos hogy újra olvasós lesz.
„ Írta egy senki, aki mindenki volt”

1 hozzászólás
Málnika P>!
Matt Haig: Éjfél Könyvtár

”Ám a valódi baj nem a nem élt életeken való bánkódás. Hanem a bánkódás maga. A bánkódásba sorvadunk-hervadunk bele, emiatt érezzük úgy, hogy mások és önmagunk legnagyobb ellenségei vagyunk.”

Matt Haig várva várt újdonságában ezúttal egy rendhagyó könyvtárba kalauzol el minket. Ez a könyvtár ugyanis élet és halál között létezik. Bár itt is könyvek sorakoznak a polcokon, ezúttal végtelen számú kötetet tárolnak, mindegyik egy-egy lehetőséget biztosít arra, hogy főszereplőnk, Nora kipróbálja, hogyan élhette volna másképp az életét. A könyv a mindenkit érintő “mi lett volna, ha…” kérdéskört járja körül, hiszen garantáltan mindannyian elgondolkodtunk már azon, mi történt volna, ha életünk egy pontján másként döntünk, ha megragadjuk az akkor és ott kínálkozó lehetőséget. Nora sokféle szerepben kipróbálhatja magát, az olimpiai bajnoktól kezdve a gleccserkutatón át, hogy kiderítse, melyik életút okozna számára boldogságot. A megbánások halmazában azonban többek között kiderül, hogy vágyaink sokszor inkább mások álmai. A tökéletes életet egészen biztosan kár kergetni, de egyáltalán van-e olyan, amiért érdemes Norának életben maradnia. A lehetőségekkel teli könyvtár erre is választ ad, ugyanakkor ebben a fesztültséggel teli évben valahogy kicsit többet, nagyobb katarzist vártam ettől a könyvtől. Biztosan újraolvasom még, hátha máskor jobban megtalál, mivel egy fontos, alapvető kérdéseket boncolgató írás egy kiemelten tehetséges, lélektudós szerző tollából.

Karinthy>!
Matt Haig: Éjfél Könyvtár

Vajon van-e bármi értelme egy tökéletes életet kergetnünk vagy inkább azt az egy életet kellene úgy igazán megélnünk, boldognak lennünk benne, ami megadatott nekünk?
Mindaddig, míg élünk, az életünk temérdek lehetőség jövőjét rejti magában. Hát merjünk kilépni az árnyékunkból…
Nem kell a világ összes zeneművét meghallgatnunk ahhoz, hogy élvezzük a zenét.
Úgy más életek után se vágyódjunk, csak hozzuk ki a legtöbbet a sajátunkból, mert minden ÉLET-nek van értelme és van mit élvezni benne!

Most ülök és nem tudok elég hálás lenni mindazért, amim van.
Hálás vagyok, hogy nem kell az Éjfél Könyvtárról álmodoznom, ami elvisz egy olyan helyre, ahol biztonságban érezhetem magam és érezhetem azt,hogy szeretnek.
Mert nekem nem kell ezekről csak álmodnom…

( Írta egy senki, aki mindenki volt )

6 hozzászólás
Morpheus>!
Matt Haig: Éjfél Könyvtár

Igaz, hogy kicsit antidepresszáns és lelki tanácsadó szaga van ennek a könyvnek, egy tünékeny Ricard Bach felütésű aromával, de azt kell mondjam, hogy nemcsak megszerettem a végére, de úgy érzem, hogy egy kicsit még használt is, hiszen a depresszió és én közel állunk egymáshoz, a filozófiát, Thoreau-t, a párhuzamos univerzumokat és a hullámfüggvényeket szeretemspoiler.
Ajánlom minden sorstársamnak.

8 hozzászólás
Razor P>!
Matt Haig: Éjfél Könyvtár

A „Mi lett volna, ha?” egy igen népszerű kérdés, jöjjön elő az az irodalomban, a történelemben, vagy épp az egyes emberek saját életében. Én magam is számtalanszor elgondolkodtam rajta. Kik lennének most a barátaim, ha 2006-ban nem jelentkezek a tankönyves nyári munkára? Miként alakul a magán- és szakmai életem, ha nincs 2011 és 2017 közt a veszprémi „kitérőm”? Egyáltalán akkor milyen sportot űznék most, hisz ott ismerkedtem meg a kettlebellel. Sokszor banális véletleneken múlik, hogy emberek elkerüljék vagy épp megismerjék egymást off, úgyhogy rengeteg példát lehetne hozni erre a kérdése.
A regény főszereplőre, Nora Seed úgy érzi, hogy élete során minden egyes döntésnél a rossz utat választotta. Így amikor macskája, Voltaire meghal és az állásából is kirúgják, végleg feladja a reményt és az öngyilkosság mellett dönt. Ekkor, élet és halál között lebegve kerül az Éjfél Könyvtárba, ahol végtelen számú kötet tartalmazza alternatív Norák életútját, melyekbe belépve megtapasztalhatja, hogy miként is alakult volna az élete, ha egyes helyzetekben másképp dönt.
Nagyon jó témája volt ennek a kötetnek, tetszettek a különböző alternatív Norák életútjai közti eltérések és hasonlóságok is, igazán szépen megmutatkozott, hogy mire volt és mire pedig nem Nora az élete folyamán. A többnyire rövid fejezetek miatt meglehetősen pörgős olvasmány volt, nem untatott egy percig se, részemről még egy-két élet ismertetése belefért volna akár a cselekménybe. A regény vége ugyan kicsit borítékolható volt, de ettől függetlenül tetszett az odavezető út és maga a lezárás is.

>!
GABO, Budapest, 2021
356 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635661145 · Fordította: Kőszeghy Anna
meseanyu P>!
Matt Haig: Éjfél Könyvtár

Nagyon olvasmányos, szinte letehetetlen könyv volt számomra, az elejétől beszippantott és vitt magával a történet. Nagyon érdekes a kérdés, amire a választ keresi, és bölcs a megoldás, amit a végén kihoz, én is valahogy erre tettem volna le a voksom, de ez nem baj, szeretem, ha a dolgok úgy történnek, ahogy elképzelem. :-) De így is volt benne sok csavar, meglepő fordulatok, úgyhogy végig jól szórakoztam, nem unatkoztam egy percig sem. Egy-két logikátlanság volt, de csak nagyon aprók, meg idegesített néha, hogy főszereplő mennyire rutintalanul viselkedett, de egyszerűen nem tudok levonni ezek miatt, mert bőven ellensúlyozta a többi jóság. Reményt adó, inspiráló, majdnem kedvenc.

maya75 >!
Matt Haig: Éjfél Könyvtár

Megint az az eset állt elő, hogy a sokak által méltatott könyv nekem nem jött be.
Bizonyos szempontból túl sok volt, egyébként meg nagyon kevés. Elég sok olyan könyvet olvastam már, ahol – mint itt is – az áll középpontban, hogy ha adott szituációban máshogy döntünk, máshogy alakul az életünk. A téma jó és érdekel, de ebben a könyvben nem sikerült érdekfeszítően kifejteni. A stílusa rettenetesen emlékeztetett A második életed akkor kezdődik, mikor megérted, hogy csak egy van c. könyv stílusára, csak valahogy még didaktikusabb volt, olyannyira, hogy már szájbarágósnak tűnt. Nora, a főhős kicsit sem volt szimpatikus, talán emiatt nem kötött le a könyv se. Csak remélni merem, hogy a szerző karácsonyos könyvei más stílusúak, mert beszereztem ezzel együtt azokat is, de most kicsik félek tőlük. :)

Nemes_Tímea P>!
Matt Haig: Éjfél Könyvtár

Ki ne játszana el naponta a gondolattal: „Mi lett volna ha?” Vajon van értelme, vagy érdemes abból az életből kihozni a legjobbat, amit most élünk? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket boncolgat ez a könyv, amit nagy szeretettel ajánlok. Engem pont jókor talált meg.
off

Ibanez P>!
Matt Haig: Éjfél Könyvtár

Abszolút tetszett, nagyon jó szórakozást nyújtott ez a könyv. Haig-től eddig csak a karácsonyos sztori nem tetszett, a többi ugyanígy elvarázsolt. Ráadásul ez tényleg olyan, amibe szerintem minden ember bele tudja képzelni magát, hiszen nem létezik olyan ember (mondjuk 20 év felett), akin nem szalad át néha a „mi lett volna, ha” gondolat. Ahogy öregszünk, szerintem egyre több ilyen bejegyzés kerül a megbánások könyvébe a saját könyvtárunkban. De tényleg nem szabad bánni, hiszen ahogy Nora történetei is mutatják, nem biztos, hogy a másik élet jobb lett volna, az esély éppúgy megvan a másfajta, esetleg „jobb” boldogságra, mint arra, hogy esetleg már nem is volnánk az élők sorában (de azért mindenkiben ott a kisördög, hogy szívesen tudná, hogy hol lenne most, ha anno azt másképp csinálja…).

Nora első próbálkozásai teljesen értelemszerűek voltak, hiszen fel lett vezetve, hogy milyen pontokon akar majd valószínűleg változtatni. A többit viszont eléggé felesleges körnek éreztem, hiszen tényleg évezredekig lehetne próbálkozni a különböző lehetőségekkel, vagyis végtelen számig. A végére nem így számítottam spoiler. Utólag olvastam el a másik könyve kapcsán, hogy ő is küzdött a depresszióval (vagy még küzd is). Kicsit a levegőben lógott a vége spoiler. Összességében azonban egy nagyon kellemes olvasmány volt, végig magam előtt láttam a könyvtárat. Amúgy én maradtam volna a Spitzbergákon :-D


Népszerű idézetek

A_Gréta22>!

Fontos felismerés, hogy ahová menekülni akartunk, ugyanaz a hely, mint ahonnan menekülni próbáltunk; hogy nem a hely volt a börtön, hanem a nézőpont.

343. oldal

Praetorianus P>!

Sose becsüld alá a kis dolgok nagy jelentőségét!

309. oldal

Málnika P>!

Nem a halál közelsége készítette ki, hanem annak felismerése, hogy valójában élni akar.

169. oldal (Gabo, 2021)

Belle_Maundrell>!

Sok időt pazarolunk arra, hogy másféle életről álmodozunk, összehasonlítgatjuk magunkat másokkal és önmagunk más verzióival, holott a legtöbb életben akad jó is, rossz is.

224. oldal

egellib8>!

Nem kell értened az életet. Csupán élned kell.

341. oldal - Élet kontra megértés (Gabo, 2021)

Bea_Könyvutca P>!

Nora szeretett volna olyan világban élni, ahol nincs kegyetlenség. De csak emberekkel benépesített világok közül választhatott.

243. oldal

Niki_Salamon>!

Vajon másként tennél-e bármit, ha lehetőséged adódna arra, hogy visszavond rossz döntéseidet?

Praetorianus P>!

A férfi úgy gondolta, minél inkább a közösségi médián keresztül kapcsolódnak egymáshoz az emberek, annál jobban elmagányosodik a társadalom.

161-162. oldal

Kapcsolódó szócikkek: közösségi média
Hóvirág72>!

[…] ahol könyvek vannak, ott mindig van kísértés, hogy kinyissuk őket.

241. oldal

Niki_Salamon>!

Létezik egyáltalán másik élet, vagy csak a díszlet változik?

145. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

John Marrs: A jó szamaritánus
Ka Hancock: Üvegszilánkon táncolni
Lisa Jewell: A fenti lakók
Freya Sampson: Az utolsó könyvtár
Sally Rooney: Normális emberek
Valérie Perrin: Másodvirágzás
Sara Nisha Adams: A könyvlista
Lionel Shriver: Beszélnünk kell Kevinről
Lisa Jewell: A föld nyelte el
Colleen Hoover: All Your Perfects – Minden tökéletesed