Éjfél ​Könyvtár 726 csillagozás

Matt Haig: Éjfél Könyvtár

Nora Seed eddigi élete rossz döntések és megbánások sorozata. Úgy érzi, mindenkinek csalódást okozott, önmagát is beleértve. Amikor azonban az Éjfél Könyvtárban találja magát, esélyt kap arra, hogy rendbe hozzon mindent.
Az Éjfél Könyvtárban lévő könyveket kinyitva megtapasztalja, hogyan alakult volna az élete, ha más döntéseket hoz, így egy régi barátja segítségével nekiáll megkeresni a számára tökéletes életet. A dolgok azonban nem mindig úgy alakulnak, ahogy arra számít, és a választásai hamarosan életveszélybe sodorják.
Mielőtt kifut az időből, választ kell találnia a legfontosabb kérdésre: hogyan tudná a lehető legjobban élni az életét?

Eredeti megjelenés éve: 2020

>!
GABO, Budapest, 2021
352 oldal · ISBN: 9789635662111 · Fordította: Kőszeghy Anna
>!
GABO, Budapest, 2021
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635661145 · Fordította: Kőszeghy Anna

Enciklopédia 46

Szereplők népszerűség szerint

Mrs. Louise Elm · Nora Seed · Henry David Thoreau


Kedvencelte 106

Most olvassa 54

Várólistára tette 581

Kívánságlistára tette 689

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Matt Haig: Éjfél Könyvtár

Nem kell megtennünk mindent azért, hogy mindenné válhassunk, mert eleve végtelenek vagyunk. Mindaddig, míg élünk, az életünk temérdek lehetőség jövőjét rejti magában.

Nem vagyok egy túl filozofikus alkat, ez a könyv mégis tetszett, pedig itt aztán bőven van filozófia. A könyv alapkoncepciója szuper, hiszen mindannyian bánunk meg dolgokat, elszalasztunk lehetőségeket, és akkor beüt a mi lett volna ha típusú elmélkedés.
Az elején nagyon depressziós a hangulata, ami tőlem távol áll, így egy kicsit megijedtem. Ezután Nora az Éjfél Könyvtárba kerül, ahol több millió kötet sorakozik a polcokon, mind-mind tele életének különféle változataival, amikbe betekintést nyerhet. Kíváncsian vártam ezeket, egytől egyig fontos leckét tanítottak Norának és nekem is. Ugyan a végkifejletet sejtettem, de abszolút így volt ez rendjén.
Én nagyon megszerettem. Teljesen magába szippantott, szinte le sem bírtam tenni.

Mulán P>!
Matt Haig: Éjfél Könyvtár

Első sorban nem tudom hogy ez a könyv kiknek szól pontosan depressziós embereknek vagy bárkinek a világon akinek segítségre van szüksége vagy csak új szemszögből akarja látni a világot? nem tudom de azt igen hogy ez nem egy egyszerű könyv ez nagyon is ütős történet.
Nora Seed segítségével voltam minden és mindenki, és a vége tetszett mégis a legjobban, mert önmaga volt senki más csakis önmaga. Vagyis fogadd el az életet lépj ki az önsajnálatból és tegyél végre az életedért, nem véletlenül születtél abba a testbe amibe vagy és nem véletlenül vagy abban a családban ahol, mindent te magad döntöttél el. Nagyon tetszik a könyv biztos hogy újra olvasós lesz.
„ Írta egy senki, aki mindenki volt”

1 hozzászólás
Málnika>!
Matt Haig: Éjfél Könyvtár

”Ám a valódi baj nem a nem élt életeken való bánkódás. Hanem a bánkódás maga. A bánkódásba sorvadunk-hervadunk bele, emiatt érezzük úgy, hogy mások és önmagunk legnagyobb ellenségei vagyunk.”

Matt Haig várva várt újdonságában ezúttal egy rendhagyó könyvtárba kalauzol el minket. Ez a könyvtár ugyanis élet és halál között létezik. Bár itt is könyvek sorakoznak a polcokon, ezúttal végtelen számú kötetet tárolnak, mindegyik egy-egy lehetőséget biztosít arra, hogy főszereplőnk, Nora kipróbálja, hogyan élhette volna másképp az életét. A könyv a mindenkit érintő “mi lett volna, ha…” kérdéskört járja körül, hiszen garantáltan mindannyian elgondolkodtunk már azon, mi történt volna, ha életünk egy pontján másként döntünk, ha megragadjuk az akkor és ott kínálkozó lehetőséget. Nora sokféle szerepben kipróbálhatja magát, az olimpiai bajnoktól kezdve a gleccserkutatón át, hogy kiderítse, melyik életút okozna számára boldogságot. A megbánások halmazában azonban többek között kiderül, hogy vágyaink sokszor inkább mások álmai. A tökéletes életet egészen biztosan kár kergetni, de egyáltalán van-e olyan, amiért érdemes Norának életben maradnia. A lehetőségekkel teli könyvtár erre is választ ad, ugyanakkor ebben a fesztültséggel teli évben valahogy kicsit többet, nagyobb katarzist vártam ettől a könyvtől. Biztosan újraolvasom még, hátha máskor jobban megtalál, mivel egy fontos, alapvető kérdéseket boncolgató írás egy kiemelten tehetséges, lélektudós szerző tollából.

Karinthy P>!
Matt Haig: Éjfél Könyvtár

Vajon van-e bármi értelme egy tökéletes életet kergetnünk vagy inkább azt az egy életet kellene úgy igazán megélnünk, boldognak lennünk benne, ami megadatott nekünk?
Mindaddig, míg élünk, az életünk temérdek lehetőség jövőjét rejti magában. Hát merjünk kilépni az árnyékunkból…
Nem kell a világ összes zeneművét meghallgatnunk ahhoz, hogy élvezzük a zenét.
Úgy más életek után se vágyódjunk, csak hozzuk ki a legtöbbet a sajátunkból, mert minden ÉLET-nek van értelme és van mit élvezni benne!

Most ülök és nem tudok elég hálás lenni mindazért, amim van.
Hálás vagyok, hogy nem kell az Éjfél Könyvtárról álmodoznom, ami elvisz egy olyan helyre, ahol biztonságban érezhetem magam és érezhetem azt,hogy szeretnek.
Mert nekem nem kell ezekről csak álmodnom…

( Írta egy senki, aki mindenki volt )

6 hozzászólás
Morpheus>!
Matt Haig: Éjfél Könyvtár

Igaz, hogy kicsit antidepresszáns és lelki tanácsadó szaga van ennek a könyvnek, egy tünékeny Ricard Bach felütésű aromával, de azt kell mondjam, hogy nemcsak megszerettem a végére, de úgy érzem, hogy egy kicsit még használt is, hiszen a depresszió és én közel állunk egymáshoz, a filozófiát, Thoreau-t, a párhuzamos univerzumokat és a hullámfüggvényeket szeretemspoiler.
Ajánlom minden sorstársamnak.

8 hozzászólás
Iványi_Nemes_Tímea>!
Matt Haig: Éjfél Könyvtár

Ki ne játszana el naponta a gondolattal: „Mi lett volna ha?” Vajon van értelme, vagy érdemes abból az életből kihozni a legjobbat, amit most élünk? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket boncolgat ez a könyv, amit nagy szeretettel ajánlok. Engem pont jókor talált meg.
off

kratas P>!
Matt Haig: Éjfél Könyvtár

Gondban vagyok, nem tetszett annyira, mint amennyire szerettem volna :)))
Nora nagyon nem egy szerethető főhős és a filozófia iránti vonzalma – vagy inkább elkötelezettsége – még kevésbé teszi ezt számomra lehetővé. Sok fontos témát érint a könyv, de nagyon sokból kapunk nagyon keveset. Ami igazán fontos mondanivaló lenne, az valahogy elsorvad Nora állandó önmarcangolása, kesergése és döntésképtelensége miatt. Szóval nekem ő sok volt, minden téren, a végén pedig az a 10 oldal nem tudja helyrehozni a korábbi háromszázat.
A mellékszereplők többségét viszont kedveltem, Mrs. Elm, Joe és Ewan, Ash és Molly – igazán kedvesek voltak az életek többségében, vagy azok között :) De ettől még ez nem az én könyvem, amit nagyon sajnálok :)

5 hozzászólás
Minden_hétre_egy_könyv_kihívás P>!
Matt Haig: Éjfél Könyvtár

Az első könyvem volt az írótól, de biztosan nem az utolsó. :) Ki ne gondolkozott volna már azon, hogy mi lett volna, ha…? Nora Seed is így tett és így jutott el az Éjfél Könyvtárba, ami milyen jó lenne néha, ha tényleg létezne. :) egy igazi antidepresszáns volt ez a könyv. :) ajánlom mindenkinek, aki úgy érzi, hogy nem elégedett az életével. :)

blueviolet>!
Matt Haig: Éjfél Könyvtár

Aki ismer, tudja, hogy az egyik kedvenc kérdésem a mi lenne, ha/mi lett volna, ha…. Ennek fényében szerintem nem meglepő, hogy nagyon vártam ezt a könyvet és nagy elvárásokkal kezdtem bele – talán túl nagyokkal is.
Az én elképzelésemben maga az Éjfél Könyvtár egy különleges, csodálatos, mesebeli hely – vagy legalábbis annak kellene, hogy legyen – de számomra az író ezt nem tudta igazán átadni/megteremteni. Nem éreztem át a hangulatot, a varázslatot, a csodát, hogy itt bármi lehetséges, bármi megtörténhet, bárki lehetek, bármilyen életet élhetek. Emiatt egy kicsit csalódott vagyok, de semmi mást nem tudok felhozni a könyv ellen. Az ötlet, a történet, a stílus egyaránt nagyon jó és élvezhető, érdemes elolvasni – aki szereti a gondolatébresztő, hosszas filozofálgatásokra alkalmas írásokat, annak mindenképp.
Zárójeles megjegyzés: nem lenne rossz, ha a ragasztást úgy oldanák meg, hogy a könyvet ténylegesen is ki lehessen nyitni.

Cukormalac>!
Matt Haig: Éjfél Könyvtár

“De majd egy másik életben… nem sietek, az ráér!” (Stula Rock: Sok legyen és jó –
link)

Szeretek filozofálgatni erről-arról, a magam módján megfejteni az élet kisebb-nagyobb dolgait, így gyanítottam, hogy – az alapján, amit előzetesen tudtam erről a könyvről – tetszeni fog (a megnyerő borító sem elhanyagolható körülmény, bár plusz pont nem jár érte), az viszont ismételten bebizonyosodott, hogy a bestsellerlisták élén tanyázó és mások által kicsit talán túlságosan is felmagasztalt, megjelenését követően is rendszeresen forgatott művekkel kapcsolatban nem érdemes óriási elvárásokat támasztani. Nem azért, mert csalódsz, hanem mert egyszerűen nem tudsz mit hozzátenni azon kívül, hogy jó volt. Majd’ ezren elolvasták már előtted, több mint felük csillagozta is és csupa pozitív vélemény született róla… mit lehet még elmondani róla? Ha belegondolok, ahhoz még relatíve fiatal vagyok, hogy Nora Seedhez hasonlóképpen végigtekintsek az eddigi életemen és a spiritualitás minden elképzelhető szinten távol áll tőlem, de kedvemre valónak tartottam magát az elképzelést, meg hát pörgethető is, tényleg. Viszont igen, van egy érdekes alapötlet, amit sikerül ügyesen felvezetni és kibontani, majd befejezni is, bár utóbbit illetően nem kell agysebésznek lenni, hogy rájöjjünk, mi lesz; rövid fejezetek, vonzó, ütős címek, amik már önmagukban visznek magukkal, ha elkezded, nehéz is letenni; Haig nagyon kellemes stílusban és ügyesen ír, hamar sikerült összekapcsolódnom az észjárásával és a tollával egyaránt, ebből kikövetkeztethettem, hogy jó a fordítás, ez pedig külön öröm; Nora problémája napjainkban kifejezetten aktuális, a tálalás viszont kicsit sem szájbarágós, ezért is találhatja meg könnyen az embert, nyerhet el széles közönséget – eddig minden oké is lenne.

Maga az Éjfél Könyvtár viszont összességében, mármint a helyiség nekem végig olyan volt, mintha felballagtam volna a felnőtt kölcsönzőnk második emeletére, úgy nagyjából és egészében ott szoktak ilyen, Mrs. Elmhez hasonló kollégák felbukkanni. Ahogy Barátnőm is említette, mikor az olvasmányról beszélgettünk, a Harry Potter-univerzumban minden leírt dolog tökéletesen elképzelhető, itt meg pont, hogy a lényeg az, ami nem nyerte el száz százalékban a tetszésemet, semmiféle illúziót nem kaptam, ami azt mutatta volna, hogy ez milyen csudálatos, varázslatos hely már, és mennyire jó ott az embernek. A magam részéről nem feltétlenül érezném kellemesen magam így, viszont Haig olyan szerethetően és barátságosan ír, meg alakítja a történetet, ami folyamatosan reflektál önmagára, hogy végül pont annyira billen pozitív irányba a mérleg, amennyire olvasás közben tartósan éreztem. Esetleg később, a jövőben és más élethelyzetekben (nem konkrétan másik életekben) is érdemes elővenni, szóval annyira nagyon nem pakolom mélyre, meg különben is – tényleg jó a borítója off, elkapták a hangulatát, na…

>!
GABO, Budapest, 2021
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635661145 · Fordította: Kőszeghy Anna

Népszerű idézetek

A_Gréta22>!

Fontos felismerés, hogy ahová menekülni akartunk, ugyanaz a hely, mint ahonnan menekülni próbáltunk; hogy nem a hely volt a börtön, hanem a nézőpont.

343. oldal

Praetorianus P>!

Sose becsüld alá a kis dolgok nagy jelentőségét!

309. oldal

Málnika>!

Nem a halál közelsége készítette ki, hanem annak felismerése, hogy valójában élni akar.

169. oldal (Gabo, 2021)

Belle_Maundrell>!

Sok időt pazarolunk arra, hogy másféle életről álmodozunk, összehasonlítgatjuk magunkat másokkal és önmagunk más verzióival, holott a legtöbb életben akad jó is, rossz is.

224. oldal

egellib8>!

Nem kell értened az életet. Csupán élned kell.

341. oldal - Élet kontra megértés (Gabo, 2021)

Praetorianus P>!

A férfi úgy gondolta, minél inkább a közösségi médián keresztül kapcsolódnak egymáshoz az emberek, annál jobban elmagányosodik a társadalom.

161-162. oldal

Kapcsolódó szócikkek: közösségi média
Niki_Salamon P>!

Vajon másként tennél-e bármit, ha lehetőséged adódna arra, hogy visszavond rossz döntéseidet?

Bea_Könyvutca P>!

Nora szeretett volna olyan világban élni, ahol nincs kegyetlenség. De csak emberekkel benépesített világok közül választhatott.

243. oldal

Niki_Salamon P>!

Létezik egyáltalán másik élet, vagy csak a díszlet változik?

145. oldal

Hóvirág72>!

[…] ahol könyvek vannak, ott mindig van kísértés, hogy kinyissuk őket.

241. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

John Marrs: A jó szamaritánus
Sara Nisha Adams: A könyvlista
Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Freya Sampson: Az utolsó könyvtár
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Sarah J. Maas: A Court of Silver Flames – Ezüst lángok udvara
Lisa Jewell: A fenti lakók
Brigid Kemmerer: A Curse So Dark and Lonely – Sötét, magányos átok
Kevin Brooks: Lucas
Karin Slaughter: Apja lánya