Az ​Igazmondó Glimpi 158 csillagozás

Matt Haig: Az Igazmondó Glimpi

Majd pirulsz és vidulsz és rossz viccen nevetsz,
és szaladsz és maradsz és szeretsz és feledsz.
Te döntesz, hogy telik veled az élet el,
úgy hajlik, mint hangod, amikor énekel.

Igazmondó Glimpinek, a Karácsony-trilógia egyik legnépszerűbb szereplőjének nehéz az élete, hiszen képtelen hazudni, és emiatt folyton bajba kerül. De ebben a könyvben Glimpi végre igazi otthonra talál!
Ez a vicces és szívmelengető mese az igaz barátságról, az őszinteségről, a kudarcok feldolgozásáról, de leginkább mégis az élet szépségéről szól, amit csakis mi teremthetünk meg a magunk számára.
Szabó T. Anna friss, szemtelen és könnyfakasztó fordításában.

Kiadói ajánlás: 5 éves kortól · Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Kolibri, Budapest, 2019
122 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634375784 · Fordította: Szabó T. Anna · Illusztrálta: Chris Mould

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Igazmondó Glimpi · Aada


Kedvencelte 5

Most olvassa 2

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 56


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Matt Haig: Az Igazmondó Glimpi

"Ne feledd, hogy ki vagy! Tudd, hogy tudsz küzdeni.
Mint csillagok fényét az éj kiemeli:
lásd meg a sötétben a vezérlő fényed,
minden küzdelemtől erősebb az éned."

Ez a történet egy kis csoda és csodálatos érzéseket váltott ki belőlem.
Bár ifjúsági irodalom, mégis nagyon mély gondolatokat ébreszt az olvasóban.
A történet Igazmondó Glimpiről szól, aki magányos és kirekesztett. Hiába a nagycsalád, a nyüzsgő kisváros, akivel csak szóba áll megbántódik, vagy menekül előle.
Ennek oka már a beszédes neve is elárulja. Bárki bármit kérdez, őszintén és bizony néhol nyersen kapja Glimpitől a választ meg.
És ahogy már lenni szokott két féle tükör létezik. Az egyik, amibe ha belenézel, azt látod, amit látni akarsz. A másik pedig azt mutatja meg, ami akár lehet a szemed előtt még sem fedezted fel eddig.

Ez a történet egy ritmikus csoda és egy hatalmas társadalomkritika.
Felnőttként már felfedeztem azon vonásait, melyben a szerző a „görbetükröt” tartja olvasója elé.
Aki szereti az őszinte szót, annak nagy öröm és vidámság ezt olvasni. Aki inkább csak azt hallja meg, ami neki megfelel, nem fogja értékelni ezt a kis történetet.

Imádom és hatalmas kedvenc, szeretnék még sok ilyen frappáns és igaz könyvet kézbe venni.
És még egy apró részlet, miért is rajongok úgy érte!

"Minden csak jobb lesz, ez kétségtelen,
mert mikor az élet viharos és kemény,
mint téglát a habarcs, úgy tart meg a remény.
Építsd hát a házad: a saját életed,
mert holnap olyan lesz, amivé ma teszed."

Kedvenc!♥

csucsorka P>!
Matt Haig: Az Igazmondó Glimpi

Szeretem a Matt Haig-ot
– Annát s Glimpit szintén –
de hadd vallok most színt én:

Vannak ebben jó részek
ezt vétek letagadni:
cukik lettek a képek,
de itt kell leragadni.

Miért kell káromkodni?
Szerintetek vicces?
Azt hiszik a gyerekek,
hogy a Glimpi spicces!

Minek bele ennyi szleng?!
„Szimpi” meg Glimpi?
Ez az egész nekem
egy kicsit klimpilimpi.

A verses mese nehéz műfaj,
inkább hanyagoljuk
legyen lakóhelyük mától
egy feneketlen troll-lyuk!

Mert döccennek a rímek,
hogy csikorog a fogam!
Kár volt elolvasnom
ezt a mesét, uram.

6 hozzászólás
AniTiger P>!
Matt Haig: Az Igazmondó Glimpi

Attól, hogy most nagyon rossz, holnap még lehet nagyon jó, és a szomorú idők mellett a boldog időknek is megvan a maguk ideje az életünkben. Mázlisták vagyunk, ha akad valaki a környezetünkben, aki nem ámít azzal, hogy egyből minden rendbe fog jönni, és aki a kegyetlen igazsággal együtt azt is elmondja, hogy ha mindig vidámak lennénk, akkor egy idő után észre se vennénk.

Szerettem ezt a karácsonyi csomagolásba rejtett lélekerősítőt, nagyon jól estek most Glimpi tanulságai. Tűkön ülve várom Glimpi és Aada történetének a folytatását!

(És még mindig nagyon ott vannak az illusztrációk! A nyuszis mindent vitt!)

Kedvenc rész: A trollos. + https://moly.hu/idezetek/1172345

Bővebben a blogon:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2019/11/matt-haig…

>!
Kolibri, Budapest, 2019
122 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634375784 · Fordította: Szabó T. Anna · Illusztrálta: Chris Mould
2 hozzászólás
Navi P>!
Matt Haig: Az Igazmondó Glimpi

Gyors egymásutánban kétszer is elolvastam.
Bájos, szeretetteljes mese az igazmondás fontosságáról, a barátság erejéről. A reményről, hogy mindig jön jobb :)
Az illusztrációk bűbájosak, ahogy már megszokhattuk, s a verses forma is nagyon jót tett a műnek :)

Garbai_Ildikó P>!
Matt Haig: Az Igazmondó Glimpi

Kedves,bájos történet rímekbe szedve Igazmondó Glimpiről. Nekem nagyon tetszett ez a kis könyv is a többi után. Simán el tudom képzelni,hogy leköti a kisebb gyerekek figyelmét és a rajzok is egyediek,aranyosak. Annak külön örülök,hogy kis tanítás és bölcsesség is bele van csempészve. Kár,hogy már nagy a fiam. :)

Sheila_7>!
Matt Haig: Az Igazmondó Glimpi

Matt Haig,
szívem csordultig telt.
Átjár öröm, s hála,
szememben könnycsepp pára.
Karomon a bőr liba,
megríkatott ez a kicsi Glimpi ma.

Márk_2011 P>!
Matt Haig: Az Igazmondó Glimpi

"Minden csak jobb lesz, ez kétségtelen, szorongás, félelem szükségtelen, mert mikor az élet viharos és kemény, mint téglát a habarcs, úgy tart meg a remény.
Építsd hát a házad:a saját életed, mert holnap olyan lesz, amivé ma teszed."

Kedves történet, vicces, és szeretnivaló!

Molymacska P>!
Matt Haig: Az Igazmondó Glimpi

Matt Haig könyveit nagyon szeretem, így nem volt kétséges, hogy ezt is elolvasom majd. Ellenben ebben a könyvecske egészen ellentétes volt számomra.
Egyrészt elég furcsa volt, hogy az igazmondást negatívan tüntették fel. Mármint értem én, hogy mindent ugye nem mondhat el az ember, de elég sokszor úgy éreztem, hogyha csak csendben marad, nem lett volna semmi baja. Vagy ha csak sóhajt egyet. Az is negatív volt számomra, hogy az elején csak a rosszat veszi észre: igen, vannak az életnek is problémái, meg másoknak is, de nem gondolsz mindenkiről rosszat (most gyerekekről beszélünk elsődlegesen), így lehet, hogy valakiről azt gondolod, hogy hülyén állnak a fülei és csálé a foga, de közben meg azt is, hogy szép a szeme, és cuki az orra. Kicsit nekem emiatt az eleje eléggé kifacsart, főleg ha azt nézzük, hogy rossz tulajdonságként van beállítva a hazugság (ellenben jó téma lehet közös megbeszélésre, hogy a hazugság milyen mértékben és hogyan rossz, és hogy néha jobb hallgatni).
Ezzel totálisan szemben áll az, hogy minden mást szerettem. Nagyon aranyos volt a történet, főleg a vége, ahol Glimpi végre megtalálja a helyét. Nagyon tetszett (a trilógiában is felvezetett) világ, ahogyan láthattam, hogy bármi megtörténhet, bármi megjelenhet, hogy minden fantasztikus és csodás, havas és karácsonyi (utóbbi kevéssé. Szerintem nem kifejezetten karácsonyi a történet, inkább csak téli).
Nem volt rossz könyv, főleg mert aprócska a kötet, és gyorsan olvasható, verselhetősége okán. Ajánlom mindenképpen, mert csodálatosan cuki, de közben azt is mondom, hogy ezután érdemes megbeszélni a gyerekekkel a történetet (is).

luthienlovemagic IP>!
Matt Haig: Az Igazmondó Glimpi

Matt Haig nevét a Karácsony-trilógia kapcsán ismertem meg, de eddig még nem olvastam tőle, így semmilyen viszonyítási alapom nem volt. Olvasás után örültem, hogy Glimpi történetével találkoztam először, mert kitűnő kedvcsináló volt a szerző további műveihez. Ehhez sokat hozzátett Szabó T. Anna fordítása is, akinek nagyon szeretem a stílusát, ahogy játszani tud a magyar nyelvvel, kedvencem a „cincolánkodott” szó lett. Ez ebben a verses mesében is megmutatkozott az egyedi kifejezések használatában, és a könnyed rímekben. Emellett nagyon tetszett a hétköznapi nyelvezet, a szlengek használata, hogy nem akart a szöveg mesterségesen szépirodalmi lenni, hanem teljesen közérthető, ami illeszkedik a gyerekek mai nyelvhasználatához.

A rajzok tökéletesen illeszkednek a szöveghez, mintegy narrálják a versszakokat. Erre ráerősítenek az itt-ott megjelenő szövegbuborékok, amik képregényes jelleget adnak a történetnek. Ezek általában gondolatok, kiszólások vagy más szereplők megjegyzései. Jól megtervezetten, a megfelelő helyeken tesznek hozzá az olvasás élményéhez.

Összességében Az Igazmondó Glimpi egy kedves, őszinte és bájos mese az igazmondás, az elfogadás és a kitartás fontosságáról. A kis kobold történetét a szerző könnyed, játékos nyelvezettel tárja az olvasó elé, amihez sokat hozzátesznek Szabó T. Anna fordításának nyelvi bravúrjai.

A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2019/12/10/konyvkritika_…

GytAnett>!
Matt Haig: Az Igazmondó Glimpi

A Karácsony após történetek után azt hittem, hogy ezt is imádni fogom. Nem gondoltam volna, hogy nem. Bő másfél hónapja olvastam és őszintén? Nagyjából semmire sem emlékszem belőle, csak arra, hogy nem estem hasra tőle, pedig azt vártam.
Nagyon gyorsan olvasható könyvecske, az illusztrációk nagyon tetszettek, illetve a verses forma is bejött. Szokatlan volt ugyan számomra, mert alapvetően nem ehhez vagyok szokva, de jó volt. :)
Viszont maga a történet egyáltalán nem bírt meghatni. Karácsonyi hangulatot egyáltalán nem éreztem benne, lehet, hogy csak Karácsony apó miatt vártam rá, de így sajnos már ez a része is csalódás volt.
Most beleolvastam néhány értékelésbe és pár emlék visszajött. Nem szerettem benne Glimpit, egyáltalán nem keltett jó benyomást. Persze, azzal, hogy csak igazat mondhat eléggé be van korlátozva szerencsétlen, de úgy gondolom, hogy egy-egy helyzetből sokkal jobban is ki tudott volna jönni, ha odafigyel. A szleng pedig ebbe a történetbe nem illik. Szerintem.
Erre mondom azt, hogy megvenni nem éri meg. Tökéletesen elég volt számomra, hogy a könyvtárból olvastam. Az értékelésemmel viszont nem szeretném senki kedvét elvenni. Rosszat sokkal könnyebb írni/mondani, pedig nem hiába kapott 4 csillagot. Azért az annyira nem rossz! :))

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Keissye >!

Megszeretsz valakit,
s eltűnik az éjben,
itt a szív nem segít,
nem segít az ész sem.

84. oldal

AniTiger P>!

– Az élet – szól Glimpi – még sokat tartogat,
bejárhatsz egeket, vizeket, partokat.
Hogy később hova mész, azt már te döntöd el,
ne félj, a boldogság itt van, egész közel.

92. oldal

Keissye >!

Ha minden nap minden egyformán jól menne,
semmi meglepetés nem maradna benne.

88. oldal

Lilla>!

Mégis hidd el, kérlek, nekem elhiheted,
hiába nem telik soha az életed!
Néha szomorú lesz, de legtöbbször vidám,
elámulsz majd sok-sok ajándékon, csodán.

85. oldal

Caledonia_Valley P>!

Glimpi tükörbe néz.
– Ne sírj – mondja halkan,
de szemében a könny
mutatja, hogy baj van.

23. oldal

psych P>!

Majd pirulsz és virulsz és rossz viccen nevetsz,
és szaladsz és maradsz és szeretsz és feledsz.
Te döntesz, hogy telik veled az élet el,
úgy hajlik, mint a hangod, amikor énekel:
tisztán és magasan szólhat, ha akarod,
de ha szorongsz, ha félsz, elcsuklik a hangod.

Néha tisztán cseng majd: boldog élet-ének,
annyi jó lesz benne – hosszú-hosszú évek!
Amikor meg rossz lesz, ne ijedj meg tőle:
várj csak türelemmel, jobb lesz majd jövőre

96-97. oldal

Garbai_Ildikó P>!

Minden csak jobb lesz, ez kétségtelen, szorongás, félelem szükségtelen, mert mikor az élet viharos és kemény, mint téglát a habarcs, úgy tart meg a remény. Építsd hát a házad : a saját életed, mert holnap olyan lesz, amivé ma teszed.

99. oldal

Kapcsolódó szócikkek: remény
Flora_The_Sweaterist>!

Mint csillagok fényét az éj kiemeli:
lásd meg a sötétben a vezérlő fényed,
minden küzdelemtől erősebb az éned.

86. oldal

Lilla>!

A jó mindig ott van, csak néha nem látod,
mint nekem az egér, olyan jó barátod.

87. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter
J. K. Rowling: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Julia Donaldson: A majom mamája
James Herriot: Minden élő az ég alatt
Julia Donaldson: A nyomozókutya
Julia Donaldson: A Graffaló
Gerald Durrell – Lee Durrell: Az amatőr természetbúvár
James Herriot: Állatorvosi pályám kezdetén…
Alice Oseman: Heartstopper 2.
Bella Swift: A kiskutya, aki unikornis akart lenni