Az ​egér, akit Mikának hívnak 33 csillagozás

Matt Haig: Az egér, akit Mikának hívnak

A fiú, akit Karácsonynak hívnak szerzőjétől
Emlékszel Mikára, a kisegérre, aki Nikolasszal együtt indult útnak a Messzi Északra? Ha nem, sebaj, mert ez a könyv itt az ő nagy történetét meséli el. Csupa fontos dologról szól: a barátságról, a bátorságról, a különbözőség fontosságáról, önmagunk felvállalásáról.
Mika élete Koboldfalván tele van sajttal és finom illatokkal, de ami a legjobb, végre egérbarátra talált. Bátor Brittával nem mindenben értenek egyet, de mégiscsak hasonszőrű teremtmények. Amikor az egérlány belerángatja élete legőrültebb kalandjába, Mikának el kell gondolkodnia azon, hogy mit képes feláldozni a mennyei Urga-burga sajtért…
A képtelenség nem más, mint az elképzelhető, amit egyelőre még elképzelhetetlennek találsz.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kolibri, Budapest, 2022
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634378945 · Fordította: Rádai Andrea · Illusztrálta: Chris Mould
>!
Kolibri, Budapest, 2022
200 oldal · ISBN: 9789635991983 · Fordította: Rádai Andrea · Illusztrálta: Chris Mould

Kedvencelte 2

Várólistára tette 47

Kívánságlistára tette 75

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Málnika>!
Matt Haig: Az egér, akit Mikának hívnak

”Az az igazság, hogy soha nem leszel elégedett magaddal, ha folyton azon aggódsz, hogy mások mit gondolnak rólad.”

Az egér, akit Mikának hívnak egy tanulságos mese, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, a másoknak való megfelelésről és az önazonosságról. Ez a bájos kis történet benépesítve egerekkel, glimpikkel, trollokkal és koboldokkal valójában egy igazán hasznos, ám műfaja miatt könnyen befogadható önfejlesztő olvasmány.

Mika, az egér gyermekkora óta cipeli sémáit magával, egyetlen egértársa, Bátor Britta örökös piszkálódásával érzékeny pontjaira tapint rá. A bátorságpróba során Mikának el kell döntenie, hogy mennyire enged a nyomásnak, csupán azért, hogy elfogadják, illetve mennyire képes kiállni saját maga és értékrendje mellett. Miközben a mese rendkívül olvasmányos és szórakoztató, alig győztem kiírni és bejelölgetni a tanulságosabbnál tanulságosabb idézeteket. Kiváló szöveg lehet például osztályfőnöki órákra, hiszen az iskolai közösségekben a legerősebb a társaság nyomása és személyiségre gyakorolt hatása, ám felnőttként is jó pár tanulságot magunkkal vihetünk belőle. Irigység, bátorság, félelem, változás, barátság, önelfogadás, csupán néhány fontos téma a sok közül, ami megtalálható ebben a kis méretű kiadványban. Az első mese, amit Matt Haig-től olvastam, de biztosan nem az utolsó. Teljesen elvarázsolt Mika, Igazmondó Glimpi, a történet és a kötet fekete-fehér illusztrációi egyaránt.

4 hozzászólás
nicosia P>!
Matt Haig: Az egér, akit Mikának hívnak

Pont annyira tetszett mint a többi Matt Haig mese. Mika akit már az első történetből ismertünk (A fiú akit Karácsonynak hívnak), már Koboldfalván lakik, és barátot is szerez egy másik egér személyében. Ez a regény az ő egyik kalandjukat meséli el, Haig hamisíthatlan stílusában. Vicces, arannyos, szívmelengető és egy icipicit nyers, nagyon szerethető, és nagyon sajátos.
Mika egér nagysága és születési körülményei erőteljesen befolyásolják az önértékelését. A könyv legfőképpen arról szól, hogy hogyan talál magára, de mesél a barátságról, a félelemről, a sajtokról és a trollokról is. A rajzok pedig zseniálisak. A történetben felbukkan néhány régi ismerős: Nicholas, Bohóka és az Igazmondó Glimpi is. Kihagyhatatlan.

2 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Matt Haig: Az egér, akit Mikának hívnak

„A képtelenség nem más, mint az elképzelhető, amit egyelőre még elképzelhetetlennek találsz.”

Gondolom, hogy nem én vagyok az egyetlen fanatikusnak mondható olvasó, aki bizonyos szerzőkért olyan szinten rajong, hogy bármely új könyvét képes megvenni, szinte a megjelenést követően. Nos, én vállalom, hogy nagyon szeretem a szerző munkásságát, ezt bizonyítja az a tény is, hogy a mostani könyvét rohantam beszerezni. Hogy mi ebben az egyedi? Nos, az esetemet tekintve, extra egér félelemben szenvedek, olyan szinten, hogy ha tehetem még a könyvek illusztrációit is letakarom, mert zavar. Most mégis erőt vettem magamon és bevállaltam, hogy igen, képes vagyok rá, és kell a polcomra eme meseregény is.

Matt Haig számos regényt írt már legnagyobb örömünkre, de én egészen két évvel ezelőttig nem olvastam tőle semmit. Az Igazmondó Glimpi című kötete viszont olyan mély benyomást tett rám, hogy azóta több könyvét is a polcomon tudhatok – igaz, azóta is olvasatlanul várnak sorukra. Ráadásul egy számomra nagyon fontos barát is kedvenc szerzői között tartja számon és mivel az ő véleménye szent és sérthetetlen, így evidens volt, hogy közelebbről is megismerkedem az íróval. Szóval a fenti rajongásom immáron két könyv olvasásának eredménye, de feltett szándékom mihamarabb pótolni a többi regényének olvasását is.

Az egér, akit Mikának hívnak című könyve 2022 egyik újdonsága, amely a Kolibri Kiadó gondozásában jelent meg. A borítón szereplő karakter a főhősünk és egy bizonyos Urga-burga sajt, de erről még picivel később írok. Mivel illusztrált kötetről van szó, így ki szeretném emelni Chris Mould nevét, aki már tinédzser korában is szenvedélyes rajzoló hírében állt, így evidensen tizenhat évesen kezdte meg a képzőművészeti iskolát és számos díjat nyert az évek folyamán. Róla itt tudhatsz meg többet. spoiler

„ Szükség van a rosszra, hogy tudd, mi a jó. Szükség van a sötétségre, hogy tudd, mi a fény.”

Ez a történet egy már ismertebb karakterről mesél, mégpedig Mikáról, az egérről. Róla jó tudni, hogy barátságos, kedves és szeret enni. Nagy becsben tartja barátait és hűségénél már csak önbizalomhiánya nagyobb, de annyi baj legyen, hiszen mindenkinek van valami „baja” önmagával, nem igaz? A legfontosabb mégis a hite, miszerint őt senki sem veszi észre. Pedig, ha tudná mennyire nincs igaza, hiszen többen foglalkoznak vele. Itt van mindjárt Nikolasz, akivel anno útnak indult a Messzi Északra, Igazmondó Glimpi, aki morgolódása ellenére egész jó fej tud lenni és Bátor Britta, aki ugyan néha megosztóan viselkedik és sosem elégedett a hősünkkel. Egy igazi kalandot bevállalnál egy barátért? Még akkor is, ha tudod, hogy nem szép dologról van szó? Vajon mennyit ér egy barátság és megéri-e mindent feláldozni érte? Nos, ezekre a kérdésekre is választ remélhetsz, de most szólok, hogy vegyél elő egy köteg zsebkendőt, mert hol azért fogsz pityeregni, mert könnyesre nevetted a szemed, hol pedig azért, mert a szíved összefacsarodik egy pillanat erejéig.

Azt hiszem, hogy ez a történet sokat fog adni minden olvasónak. Mert mi is hibázunk és szeretnénk, ha elfogadnának. De vajon megéri feláldozni a hitünket egy barátságért? Nos, ezt mindenki eldönti maga, de az biztos, hogy ez a történet egy nagyon jó alapot szolgál hozzá.

Bővebben a blogomon:
https://konyvelvono.blogspot.com/2022/05/matt-haig-az-e…

>!
Kolibri, Budapest, 2022
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634378945 · Fordította: Rádai Andrea · Illusztrálta: Chris Mould
Linszyy P>!
Matt Haig: Az egér, akit Mikának hívnak

Imádom az eredeti sorozatot és nagyon megörültem annak, hogy még nem ért véget. Ha az Igazmondó Glimpi kaphatott saját történetet, Mika miért ne kaphatna? Sőt, várom Villám külön sztoriját is, hátha. Az a helyzet, hogy olvasható önmagában a könyv, de igazán az előzményekkel értékeljük majd, hogy Mika ekkora szerepet kaphatott.

Megismerjük a múltját és a nehézségeket, amivel küzd. Nem érzi teljesen jól magát, hiába él nagyon jó körülmények között Koboldfalván. Rossz társaságba keveredik és könnyen befolyásolhatóvá válik, de a végén jól cselekszik, és elfogadja, hogy ő úgy jó egér, ahogy van. Aranyos, tanulságos könyvecske ez, ami hozza a várt színvonalat, szépek a rajzok, Matt Haig még mindig jól ír, simán olvashatják kisebbek magukban is.

Én nagyon örülök, hogy létezik ez a sorozat, eddig egyetlen része sem okozott csalódást. Ezt a kötetet pedig karácsonykor újra elő fogom venni és elolvasom a kishúgommal is. :)

kratas P>!
Matt Haig: Az egér, akit Mikának hívnak

Igazmondó Glimpit mindenkinek! Minden kunyhóba kellene egy :)
Nagyon aranyos mese az önbecsülésről és a hamis barátokról, szerintem jót tesz mindenkinek, ha elolvassa.

Bogi_könyveskuckója>!
Matt Haig: Az egér, akit Mikának hívnak

Annyira szeretem A fiú, akit Karácsonynak hívnak a világát!
Nem is volt kérdés, hogy ezt az édes kis könyvet is beszerzem és elolvasom.
Felnőtt fejjel olvastam, de gyermeki szívvel és lélekkel.
Matt Haig rengeteg fontos emberi értéket és tanulságot ad át a könyvein keresztül.
Mika történetén keresztül láthatjuk és érezhetjük, hogy nem baj, ha nem vagyunk olyanok, mint mások és ne is akarjunk senkire se hasonlítani. Légy az, akinek jól érzed magad!
Továbbá azt is, hogy mindig legyünk becsületesek és vállaljuk fel a tetteinket.
Imádtam!
Matt Haig könyveit én biztos kötelező olvasmánnyá tenném az iskolákban.

Juca P>!
Matt Haig: Az egér, akit Mikának hívnak

Mika annyira aranyos. A történet pedig tanulságos. Hangsúlyozza, hogy ne akarjunk másnak látszódni, mint amik vagyunk, legyünk önmagunk, akkor lehetünk igazán boldogok.

Doxie_Mom P>!
Matt Haig: Az egér, akit Mikának hívnak

A jól megszokott cuki-muki stílus Matt Haig-tól és a még annál is cuki-mukibb illusztrációk Chris Mould-tól. Nagyon szeretem Matt ifjúságnak írt könyveit, mert amellett, hogy nagyon jópofa kis történetek pattannak ki a fejéből, mindig szolgáltat valami örök érvényű, morális mondanivalót is. Kicsik számára is totálisan érthető, vicces, nekem ennél nem is kell több. :-)

LibrariAnne>!
Matt Haig: Az egér, akit Mikának hívnak

Már a korábbi könyvekben is nagyon kedveltem Mikát, aki ebben a könyvben végre főszerepet kapott. Nagyon szép, aranyos és humoros történet ez bátorságról, barátságról és önmagunk elfogadásáról. Annyi jó gondolat van benne! Igazmondó Glimpi igazán bölcs vagy! Remélem hamarosan újabb könyvvel örvendeztet meg minket a szerző, kíváncsi lennék mondjuk Villám történetére is! :)
Alig várom már a karácsonyt! <3

Lovebooks>!
Matt Haig: Az egér, akit Mikának hívnak

Ez egy csudacuki történet Mikáról, akit A fiú, akit Karácsonynak hívnak könyvben megismerhettünk.
Mika egy őszinte, kedves, majd, ahogy a végén kiderül egy igazán bátor kisegér.
Ebben a kötetben egy aranyos, kalandos történet tárult elém, ami megmutatta, hogy a kicsi is lehet erős, bátor, ehhez nem kell nagynak lennie, vagy éppen híresnek.
Mika rá a példa, hogy igenis maradjunk önmagunk, ne változzunk meg senki kedvéért sem, hiszen azok már nem mi leszünk.


Népszerű idézetek

Málnika>!

A bátorságnak semmi köze a félelemhez, gondolta. A bátorság azt jelenti, hogy az ember fél, de mégis továbbmegy, mígnem ott áll valaki előtt, aki ezerszer nagyobb, mint ő maga.

159-160. oldal (Kolibri, 2022)

Málnika>!

Szükség van a rosszra, hogy tudd, mi a jó. Szükség van a sötétségre, hogy tudd, mi a fény.

136. oldal (Kolibri, 2022)

Málnika>!

Tehát az a tanulság, kedves kis egérbarátom, hogy ez az egész nem arról szól, hogy mi történik veled. Hanem arról, hogy hogyan állsz ahhoz, ami veled történik.

138. oldal (Kolibri, 2022)

Málnika>!

Az az igazság, hogy soha nem leszel elégedett magaddal, ha folyton azon aggódsz, hogy mások mit gondolnak rólad.

90. oldal (Kolibri, 2022)

Málnika>!

Nem mi kérjük azt, hogy kik legyünk. De ha már azok vagyunk, akik vagyunk, nem sok értelme van utálni azt, akik vagyunk. Mert egyszerűen csak azok vagyunk, AKIK VAGYUNK. Érted?

91. oldal (Kolibri, 2022)

Málnika>!

[…] nem kell, hogy ugyanolyan maradj egész életedben. Te bármikor megváltozhatsz. Igazat mondhatsz és aztán hazudhatsz és aztán megint igazat mondhatsz. Aggódhatsz, de aztán megnyugodhatsz. A félénkséged bátorságra válthatod. Az önzést nagylelkűségre. Nem kell annak lenned, aminek az emberek gondolnak téged.

138. oldal (Kolibri, 2022)

Málnika>!

És nincs annál jobb, mint teli hassal végigaludni egy éjszakát.

17. oldal (Kolibri, 2022)

6 hozzászólás
Málnika>!

És ez néha nagyon sokat jelent. Hogy van melletted valaki.

90. oldal (Kolibri, 2022)

Málnika>!

Sosem szabad akkor félbehagyni egy történetet, amikor már csak egy mondat van hátra. Balszerencsét hoz.

47. oldal (Kolibri, 2022)

Málnika>!

A képtelenség nem más, mint az elképzelhető, amit egyelőre még elképzelhetetlennek találsz.

76. oldal (Kolibri, 2022)


Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Az Ickabog
Tina Markus: Pircsi és a zombizűr
Cressida Cowell: Soha és mindörökké
Cressida Cowell: Így védd ki egy sárkány átkát
Diana Wynne Jones: A másik palota
Terry Pratchett: Sofőrök
Paul Stewart – Chris Riddell: Doktor Morcos Viháncligetből
Rick Riordan: Neptunus fia
Laura Ellen Anderson: Vámpyr Vilma és az emléktolvaj
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella