44. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján
86. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján

A ​lány, aki megmenti a karácsonyt (A fiú, akit Karácsonynak hívnak 2.) 236 csillagozás

Matt Haig: A lány, aki megmenti a karácsonyt

Ahol ​A fiú, akit karácsonynak hívnak véget ért, ott kezdődik ez a könyv.
Szenteste van, ám minden a lehető legrosszabbul alakul. Ádáz úr dologházba zárja Ameliát, a remény fénye egyre halványabban pislákol, Karácsony apó pedig tudja, hogy meg kell találnia a kislányt, különben veszélybe kerül az ünnep csodája.
A nehéznek ígérkező küldetésben azonban nem marad magára: nemcsak a koboldok, a rénszarvasok, hanem maga az angol királynő, sőt egy macskakedvelő, Charles Dickens nevű férfi és egy önzetlen, tiszta szívű konyhásasszony is a segítségére siet, hogy meg tudja menteni Ameliát.
Csakhogy mindeközben Koboldfalván a feje tetejére áll a világ. A meseglimpik ármányt szőnek, felbujtják a trollokat, Bohó pedig mit sem sejtve a vesztébe rohan…

Matt Haig (1975) angol író számtalan díjnyertes felnőtt- és ifjúsági regény szerzője. Amikor fia megkérdezte tőle, milyen gyerek volt Karácsony apó, tudta, hogy ebből a történetből sorozatot kell írnia. Az első, A fiú,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: 9 éves kortól

>!
Kolibri, Budapest, 2018
338 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155591563 · Fordította: Magyari Andrea · Illusztrálta: Chris Mould
>!
Kolibri, Budapest, 2017
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155591563 · Fordította: Magyari Andrea · Illusztrálta: Chris Mould
>!
Kolibri, Budapest, 2017
340 oldal · ISBN: 9789634371984 · Fordította: Magyari Andrea · Illusztrálta: Chris Mould

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Amelia


Kedvencelte 21

Most olvassa 9

Várólistára tette 94

Kívánságlistára tette 149

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

pannik>!
Matt Haig: A lány, aki megmenti a karácsonyt

Ezt a könyvet választottam karácsonyi hangolódáshoz és azt kell mondjam, jó választás volt. Igaz, az első rész elolvasása után azért várható volt, hogy tetszeni fog a folytatás is.
Ez a rész is aranyos, ötletes, izgalmakkal teli. Az illusztráció is a kedvenceim közé tartozik, sokat emel a tartalmon. Egy egészen kicsit marad el nálam az első résztől, de talán csak azért mert magasan volt a léc, nehéz annál jobbat, vagy legalább olyan jót írni.
Azok a részek tetszettek a legjobban, mikor Koboldfalván jártunk. A falu életének minden apró részlete nagyon érdekelt.
Amélia története kevésbé ragadott magával, a végén azért örültem, hogy jól alakultak a dolgai.
Ádáz úr, ahogy mások is írták, mintha Dickens Karácsonyi ének-éből lépett volna elő, nagy volt a hasonlóság, igazából ez egy elcsent karakter :)
Szóval összességében megérte elolvasni, karácsonyi hangolódáshoz tökéletes.

>!
Kolibri, Budapest, 2017
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155591563 · Fordította: Magyari Andrea · Illusztrálta: Chris Mould
Bea_Könyvutca P>!
Matt Haig: A lány, aki megmenti a karácsonyt

Fantasztikusan aranyos, kedves, bájos történet volt, kalandokkal és izgalmakkal teli, sok humorral és még több szeretettel átitatva, a remény hatalmas erejével. Minden gyereknek és felnőttnek el kell olvasnia. Karácsonykor pedig kötelező! Kedvenc könyv lett!

Chris Mould illusztrációi pedig változatlanul imádnivalóak, sőt, ha lehet, még jobbak és kiválóbbak, mint az első részben.

http://konyvutca.blogspot.hu/2017/12/matt-haig-lany-aki…

2 hozzászólás
AniTiger P>!
Matt Haig: A lány, aki megmenti a karácsonyt

Odáig vagyok Matt Haig bolond karácsonyi meséjéért és a pasi sztorijaért. Nekem jobban bejött a folytatás, mint A fiú, akit Karácsonynak hívnak, mert humorosabb, többrétű és fordulatosabb volt. Különösen tetszett, hogy behozta Viktória királynőt (aki szárnyas ördöglovaknak titulálja a szánhúzóinkat :D) és Charles Dickenst, vagyis egyrészt el tudtam helyezni korban, hogy hol járunk, másrészt kaptam egy nagyon jó tippet arra, hogy születhetett meg A karácsonyi ének, ami az egyik karácsonyi történetem. Az illusztrációk szuperek, ahogy a kiadás is. És tényleg nincs okom panaszra, hiszen az egyik kulcsszereplő egy fekete macsek. ❤

Remélem, hogy idén Karácsonykor már olvashatom a 3. részt!

Bővebben…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2018/03/matthaig-k…

>!
Kolibri, Budapest, 2017
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155591563 · Fordította: Magyari Andrea · Illusztrálta: Chris Mould
6 hozzászólás
meseanyu P>!
Matt Haig: A lány, aki megmenti a karácsonyt

A második rész is nagyon helyes volt, ugyanazokkal a pozitívumokkal mint az első: humor, kaland, érzelmek és tanulság. A viktoriánus hangulat különösen tetszett.

gabiica P>!
Matt Haig: A lány, aki megmenti a karácsonyt

Imádtam! Már tavaly nagy kedvencem lett a könyv első része, így azonnal tudtam, hogy be kell szereznem és el kell olvasnom ezt a részt is.
Nagyon jó volt Amelia története. Egyszerre volt szomorú és varázslatos. Szinte dickensi világban éreztem magam, nagyot nevettem, amikor ténylegesen felbukkant a történetben. Tetszett az, hogy egyszerre volt humoros, tanulságos, kedves és valóságos mese.
Karácsony apó szerepe ismét elengedhetetlen volt, de itt most egyedül nem lett volna képes létrehozni a Karácsonyt. Izgalmas volt és csodálatos. Ez a könyv mindenhogy szép. A borító, a színvilág, minden levett a lábamról, a szöveget díszítő illusztrációkról már nem is beszélve.
Ha arra vágysz, hogy kiszakadj a mindennapokból, és újraéld a karácsonyi csodát, ajánlom, hogy olvasd!

wzsuzsanna P>!
Matt Haig: A lány, aki megmenti a karácsonyt

Általában elmondható, hogy nagyon szeretem az ünnepeket, így nem meglepő, hogy a Karácsony különleges helyet foglal el a szívemben. A tökéletes hangulathoz pedig ugyanúgy elengedhetetlen számomra egy szívmelengető történet, mint a mézeskalács illata vagy egy meleg, puha takaró. Ez a szívmelengető történet a tavalyi évben egyértelműen Matt Haig A fiú, akit Karácsonynak hívnak című meséje volt. Amikor megtudtam, hogy érkezik a folytatás, ráadásul a kiadónak köszönhetően el is olvashatom, majd' kiugrottam a bőrömből, és azt sem bántam, hogy még csak november van.
Az első kötetből megtudhattuk, hogyan lett a szegény, nehéz sorsú, ugyanakkor jószívű és bátor kisfiúból, Nikolasból Karácsony apó. A második részben újra köszönthetjük a már ismert figurákat, a koboldokat, glimpiket és rénszarvasokat, ugyanakkor megismerhetünk egy különleges kislányt, Reményi Ameliát…
..Összességében megint egy csodálatos utazás részese lehettem, és csak azt sajnálom, hogy nem tartott egy kicsit tovább (de már láttam az interneten, hogy lesz harmadik rész is, juhú!).
Szóval, ha úgy érzed, nem vagy még túl öreg a karácsonyi történetekhez, ha nem rettensz meg a magasságtól és egy kis koboldhányástól, ha tudni akarod, mi az a puplepász és hogyan működik az óhajtósóhajtás, akkor pattanj fel a szánra és szerezd be a könyvet, különben még meggyűlik a bajod a meseglimpikkel.:)
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.hu/2017/11/a-lany-aki-megme…

Deziréé>!
Matt Haig: A lány, aki megmenti a karácsonyt

Az első része jobban tetszett, de ez sem volt rossz történet.
Ez is izgalmas történet volt, ahogy az első.Kedves, aranyos és nehéz sorsú főszereplő, aki nem rémül meg semmitől. Nagyon bátor és erős főszereplőről olvashattam.
Ismét karácsonyi hangulatom lett.
Várom a következő részt.

Sippancs P>!
Matt Haig: A lány, aki megmenti a karácsonyt

Még több Karácsony apó, még több Koboldfalva, még több bonyodalom.
Akárcsak az első rész, ez is teljesen levett a lábamról. Bár egy trolltámadást átélni nem szeretnék, szívesen megnézném a koboldokat a legnagyobb hajrában. Arra ugyan még nem kaptam választ, hogy a levelek milyen módon jutnak el hozzájuk, de ha én most karácsonyi kívánságlistát írnék, biztosan szerepelne rajta egy Csengő Bongó cd és egy találkozó Villámmal – fura ürítési szokások ide vagy oda. :) És ahogy olvastam, Karácsony apó is nagy franc, most már értem, hogy milyen módszerrel tud eljutni egy éjszaka alatt minden gyerekhez.
Oltári író ez a Matt Haig, és de jó, hogy van még egy része a sorozatnak!

Hintafa P>!
Matt Haig: A lány, aki megmenti a karácsonyt

Matt Haig a reménytelennek tűnő helyzetek nagymestere idén úgy döntött, hogy egy váratlan trolltámadás miatt meghiúsul Karácsony apó második utazása és ez sok szívből eltűnteti a reményt, ami a csodát táplálja (különben hogyan tudnának a rénszarvasok repülni és hogyan lehetséges annyi ajándékot kiszállítani egyetlen éjszaka alatt).

Napok óta mocorog bennem a kettősség, ami Amélia történetében is olyan erőteljes. Egyfelől a főhőst teljesen reménytelennek tűnő helyzetbe hozza, amelyben a gonosszal szembeni tehetetlensége arra készteti az olvasót, hogy felháborodásában hangosan kikeljen magábül az elszenvedett méltatlanságokért. A másik oldalon a jóságból, (ami végül léket üt Ádáz úr és társai rémtettein és végül elröpíti a szereplőt egy minden képzeletet felülmúló helyre), időnként csak egy kiskanálnyi cukor látszik.

A bátorság és a kedvesség jelentéktelennek tűnő kicsinyke gesztusa, ami az emberségről, a reményről és jóságról álmodik. Ennél aktuálisabb és örökzöldebb üzenetet ilyen szép kivitelezésű könyvben álmodni sem mertem. Persze naívnak tűnhet talán ez a hozzáállás, de mégcsak különösebben bele sem kell gondolnunk, hogy felidézzük, mit jelenthet egy igazán cudar napon egy apró kedves gesztus, egy barátságos mosoly.

Chris Mould illusztrációi ismét telitaláltanak bizonyultak. Matt Haig időnként fanyar humorú szövege mellé. Ezek a nyúlánk, néha karikatúraszerűen aránytalan alakok emlékezetes hátteret nyújtanak a történetnek.

Az első részhez képest lazábbnak tűnő történetvezetés megnövelte ugyan a könyv méreteit, de ezt cseppet sem bántam. Szeretem ezeket a tökéletlen szereplőket, némelyikük kissé lökött, mások béna vicceket mesélnek, vannak köztük papucsférjek, hisztériára hajlamos királynők is, sőt még egy szociopátiára erős hajlamot mutató Igazmondó Glimpi is (kétségtelenül ő a kedvencem.) Másodszorra is levett a lábamról ez az időnként fanyar humorú szöveg, ami jócskán tartalmaz kikacsintásokat a felnőttek számára is (sosem találnátok ki, hogy mit kívánt Viktória királynő karácsonyra). És nagyon is helyénvalók ezek, hiszen az olvasás lehet családi élmény is.
Bővebben: http://hintafa.blog.hu/2018/01/02/matt_haig_a_lany_aki_…

2 hozzászólás
GytAnett>!
Matt Haig: A lány, aki megmenti a karácsonyt

Szerettem volna még karácsony előtt elolvasni ezt a könyvet, de végül nem volt annyi időm, hogy ezt a művet is beszorítsam a többi közé. Meg voltam róla győződve, hogy csak karácsony előtt tud igazán hatni, mivel az első részt is sikerült egy éve decemberben olvasnom. Amire igazából annyira már nem is emlékeztem, viszont ahogy ezzel a történettel haladtam előre, úgy ugrott be egyre több minden. :)
Nagyon tetszett ez is, az biztos, hogy majd egyszer a teljes sorozatot be fogom szerezni a polcomra, hogy majd a gyerekeim is megismerkedhessenek ezzel a varázslatos világgal.
Matt Haig egy zseni. El tudja azt érni, hogy ez a történet egyszerre legyen szomorú, reményteli és mesebeli, közben pedig humort is tud belecsempészni.
Hihetetlen volt, hogy ebbe a kitalált világba képes volt az író behozni Viktória királynőt és Dickenst. Furcsa volt, de adott neki egy plusz réteget, nem mellesleg segített abban, hogy az idővonalon el tudjam helyezni a történetet. :)
Amelia egy olyan kislány, akinek nagyon nehéz jutott, sokan felnőtt korukra nem élnek át annyi rosszat, mint ő az a pár éve alatt, a remény a lelkében pedig mindvégig töretlenül ott volt. Elgondolkodtató, hogy van egy kicsi lány, aki még mer hinni, és ott vagyunk mi, felnőttek, akik sokszor a legapróbb dolgokat is képesek vagyunk világvégeként megélni.
Karácsony apó és a koboldok annyira szuper csapatot alkotnak! Imádtam őket és a karácsony mániájukat. :)
A harmadik részt igyekszem majd karácsony előtt olvasni, mert azért akkor csak hangulatosabb. :))

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

A szeretet sosem tűnik el. Még ha úgy is látszik néha. De tudod, Amélia, ott vannak az emlékek. A szeretet örökké él. Ha szeretünk valakit, az viszontszeret és minket, és ez a szeretet elraktározódik, és megvéd minket egész életünkben. Túlnő az életen, nem ér véget vele. Mindig bennünk van. Akik meghaltak, mindig velünk vannak. A szívünkben.

285. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
zakkant>!

– Tudod, az élet is csak olyan, mint egy kémény. Néha át kell verekedned magad a sötéten, hogy aztán meglásd a fényt.

59. oldal

Hintafa P>!

Ekkor néhány kobold már észrevette Igazmondó Glimpit.
– Boldog karácsonyt, glimpicske!
– Sok hülye – motyogta erre a glimpi.

26. oldal, A játékkészítő műhely (Kolibri, 2017)

3 hozzászólás
RVivi P>!

Vajon létezhet-e nagyobb ajándék, mintha egy macska szereti az embert?

97. oldal

7 hozzászólás
pannik>!

Ha szeretünk valakit, az viszontszeret minket, és ez a szeretet elraktározódik, és megvéd minket egész életünkben. Túlnő az életen, nem ér véget vele. Mindig bennünk van.

285. oldal

Gvendolin P>!

A csoda mindenütt jelen van, csak keresni kell.

206. oldal, A fekete macska, 25. sor (Kolibri Kiadó, 2017)

Kapcsolódó szócikkek: csoda
Bea_Könyvutca P>!

Amelia leolvasta az órát: tíz perccel múlt Mindjárt Reggel.
– Koboldidő szerint jár – magyarázta az apó. – Ők nem használnak számokat. – Aztán megajándékozta a kislányt a Szánkózásról mindenkinek című könyve egy példányával. – Látod, nem csak Dickens tud könyveket írni – tette hozzá büszkén.

330-331. oldal


A sorozat következő kötete

A fiú, akit Karácsonynak hívnak sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Lewis Carroll: Alisz kalandjai Csodaországban
Enid Blyton: Boldog karácsonyt!
Neil Gaiman: Coraline
Bombicz Judit: Csodák könyve
E. T. A. Hoffmann: Diótörő
Kántor Kata: A megmentett karácsony
Téti István: Téli szünet
Roddy Doyle: Rover megmenti a karácsonyt
J. R. R. Tolkien: A babó
Neil Gaiman: A temető könyve