44. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján
78. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján

A ​fiú, akit Karácsonynak hívnak (A fiú, akit Karácsonynak hívnak 1.) 693 csillagozás

Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Vajon a Télapó is volt kisfiú? Kik voltak a szülei? És hogyhogy nem öregszik? Miért titokban oson be a házakba? És mióta repülnek a szarvasok?! Kik azok a koboldok, és egyáltalán, milyen egy Igazmondó Grimpli?
Ha ezek a kérdések régóta fúrják a te oldaladat is, ez a könyv neked szól. Végre mindent megtudhatsz, méghozzá a leghitelesebb forrásból! Készen állsz, hogy megismerd Nikolas kalandokkal, hóval, csupa lehetetlennek hitt dologgal (és még több hóval) teli történetét? Akkor kezdődjék a karácsonyi varázslat

„A tündérmese és a népmese lenyűgöző, varázslatos keveréke."
Francesca Simon

„Matt Haig visszacsempészi a karácsonyba az önfeledt boldogságot."
Jeanette Winterson

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

>!
Kolibri, Budapest, 2021
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634379461 · Fordította: Magyari Andrea · Illusztrálta: Chris Mould
>!
Kolibri, Budapest, 2018
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155591556 · Fordította: Magyari Andrea · Illusztrálta: Chris Mould
>!
Kolibri, Budapest, 2016
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155591556 · Fordította: Magyari Andrea · Illusztrálta: Chris Mould

1 további kiadás


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Igazmondó Glimpi


Kedvencelte 78

Most olvassa 23

Várólistára tette 357

Kívánságlistára tette 457

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

nicosia P>!
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Az egyik legaranyosabb könyv amit olvastam. Szívfájdítóan gyönyörű, ahogy a szegénységet leírja, ahogy a remény harcol benne a kilátástalansággal, de vidám is, és kedves, és egy cseppnyit szomorú is. A kisfiú, Nikolas akiről a történet szól egy végtelenül kedves, szeretetreméltó gyerek, és akármilyenek is a körülmények mindig teli van reménnyel. Ez a könyv nem csak a hitről, és a csodavárásról szól, hanem az emberi természetről is, a jóság hatalmáról, és arról, hogy a kevés is pont elég lehet. Minden 11-12 évesnek (és az annál idősebbeknek is, egészen 99 éves korig) tudom ajánlani, karácsonykor, húsvétkor és hétköznapokon is. Feltétlenül.

8 hozzászólás
KönyvParfé>!
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Ez a könyv már a címválasztással megvett magának, mert egy nem mindennapi karácsonyos történetet ígért, amit végül meg is kaptam tőle. Kedves és vicces, ennek ellenére vannak benne szomorú jelenetek is. Matt Haig tehetséges mesélő, aki tudja, hogyan kell könnyeket csalni a szemekbe, és mosolyt varázsolni az arcokra. Szerettem a könyv mondanivalóját, a kedvenc idézetem egyértelműen ez: „A képtelenség nem más, mint az elképzelhető, amit egyelőre még elképzelhetetlennek találsz.”
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2016/12/14/matt_haig_a_fiu_ak…

8 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Kedves, bájos, aranyos, vicces, lenyűgöző mese, varázslattal és szeretettel teli történet, újra gyereknek érezhettem magam az olvasása közben, és biztosan állítom, hogy minden karácsonykor el fogom olvasni. Most pedig már Titusz várja türelmetlenül, hogy olvashassa.

Az illusztrációk eleinte kissé furák voltak, de hamar megszerettem őket, a végén nem is értettem, hogy mi furcsát találtam rajtuk, mert most már egyenesen imádom ezeket a rajzokat! :D A könyv borítója is csodaszép!

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2016/12/matt-haig-fiu-akit…

nibooklett>!
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Annyira vártam már, hogy olvashassam ezt a kötetet!!!! Hiszen mind az íróról, mind az írásairól csupa jókat hallottam♥
Egyik barátnőmtől pedig megkaptam ezt a könyvet, karácsonyra, és mondanom sem kell mennyire örültem neki:DD *ugrálva vinnyogtam*
Na, de a könyvről.
Nem olvastam el, hogy miről szól, a netflixes filmet sem néztem meg belőle, ugyanis nagyon élek az “előbb a könyv, aztán a film” elven:D
Ahogyan elkezdtem csak olvastam, olvastam, olvastam… és vége lett. Ahogyan az utolsó oldalhoz értem előjöttek az örömkönnyeim, és csak ölelgettem magamhoz a könyvet. I M Á D T A M az elejétől a végéig!! Holnap pedig a családdal megnézzük a filmet belőle :)
Remélem, hogy a többi részét is megfilmesítik, vagy újra ki fogják adni, mert nagyon izgatottan várom, hogy micsoda kalandok fognak történni még :)
Végezetül pedig köszönöm Matt Haignek ezt a csodás élményt. Új kedvenc könyvet és írót avattam. Kíváncsi vagyok a többi írására is♥

mate55 P>!
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

A karácsonyi hangulathoz, 7 és 100 év közötti gyermekek számára kitűnő olvasmány. Emlékeztet bennünket az adás örömére, a tiszta lelkiismeret értékére és a remény erejére. A szavak áramlásával, hangjának gazdagságával, Andersen féle ártatlansággal, vagy éppen Roald Dahl arculatú humor szálaival átszőve. Ahol a jóság és a kedvesség egyfajta mágia. A könyvet csak azoknak ajánlanám, akik még hisznek a mesékben, akik még emlékeznek rá, melyik volt a kedvence. spoiler. Remek alkalom ahhoz, hogy megfejthesse, miért. A könyv ugyanis pontosan azokról az értékekről szól, tanítva, nevelve, de közel sem didaktikusan, amik minden ember, minden család alapjai: szeretet, tolerancia, elfogadás, egymás segítése, s teszi ezt annyira kedves, bájos módon, hogy egészen biztos vagyok abban: elvarázsol minden olvasót. Azért is varázslatos, mert visszarepített az időben, és olvasás közben újból felidézte gyerekkoromat, amikor a szünet alatt szülői felügyelet nélkül jártam, (jártuk) a környéket, játszottunk, barátkoztunk, világfelfedeztünk, amikor jó volt gyereknek lenni. Chris Mould illusztrációi is nagyon izgalmasra sikerültek. Olyan érzésem volt, hogy nem csupán rajzolt, hanem apró montázsokat készített. Mintha az egyes szereplők különálló részekből állnának össze, amelyek aztán úgy kapcsolódnak egybe, hogy egy karakteres, sajátos képet adnak ki. Mindenképpen érdemes elnézegetni ezeket a csodás rajzokat, hiszen számos érdekes apróságot lehet felfedezni bennük. Egy könyv és az élet, nem csak karácsonyra.

7 hozzászólás
K_A_Hikari>!
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

„Ha ugyanis hiszünk valamiben, nem kell látnunk ahhoz, hogy tudjuk, létezik.”

Imádtam ezt a könyvet, az egész történetet. Egy rossz szavam nincsen, és ki merem jelenteni, hogy 2017 egyik kedvenc olvasmánya lett.
Egy különleges történet egy különleges fiúról. Olyan könyv, amit kortól és nemtől függetlenül bárkinek ajánlom, Karácsonyimádóknak és Grincseknek egyaránt.
Maga a nagybetűs (karácsonyi) CSODA. Újraolvasós lett.

Bővebben: http://irasaimtarhaza.blogspot.hu/2017/12/matt-haig-fiu…

13 hozzászólás
Klodette >!
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Megérte elolvasni, mert egy szívmelengető, igazi karácsonyi történet, amit nem lehet nem szeretni.
A filmet is meg fogom nézni, hiszen nagyon érdekel, hogy mit hoztak ki belőle. Remélem könyvhű lesz.
Az illusztrációk egyszerre viccesek és meseszépek.
Igazán eredeti eredettörténet – micsoda megfogalmazás – ez Karácsony apó életéről. :)
Örültem, hogy viszontláttam az Igazmondó Glimpit, akiről korábban már olvastam, mert nálam az ő saját kötete került előbb sorra. ;)

meseanyu P>!
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Jó üzenetű, vicces, izgalmas. Kellemessé tette a karácsonyi hangolódásómat Matt Haig meseregénye, úgyhogy folytatom is rögtön a második résszel. Ennek a könyvnek a kapcsán jöttem rá arra is, hogy igazából nincs nekem bajom a kalandos történetekkel, hiszen ez is az volt, és egy percig sem untam. A stíluson múlik valószínű, mint minden. A koboldoknál önkényuralmat bevezető választott vezető munkássága pedig az áthallások miatt minden pénzt megér.

AniTiger P>!
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Vicces, megható és nagyon ötletes a sztori, ráadásul el vagyok ájulva Chris Mould cukor rajzaitól! Annyira bírtam, hogy minden olyan enyhén timburtönös volt a könyvben, még néhol maga a cselekmény is! Amikor kiderült, hogy micsoda a páctánc, akkor csak fogtam a fejem, hogy ekkora h*lyeséget?! Máskor meg igyekeztem lenyelni a torkomban kialakuló gombócot…

A legapróbb karaktertől – a kisegér Mikától – kezdve a legnagyobb trollig – aki igazából nem is troll volt, hanem egy Villám nevű rénszarvas – szuper a történet. Volt benne két (engemet) zavaró dolog, de összességében meg vagyok elégedve vele. Sőt, tovább megyek: elhiszem, hogy Matt Haig megírta Karácsony apó igaz történetét.

Bővebben…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2018/02/matthaig-k…

>!
Kolibri, Budapest, 2016
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155591556 · Fordította: Magyari Andrea · Illusztrálta: Chris Mould
4 hozzászólás
Hintafa P>!
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Gőzerővel készülünk a hipergyorsan közeledő ünnepekre. (Igen, én is érzem az előző mondatban szereplő aránytalanságot, de idén úgy döntöttem nem fogok aggódni.) Ehhez természetesen az is hozzátartozik, hogy olyan könyveket olvasunk, amik témájukban, hangulatukban kapcsolódnak a karácsonyhoz. A gondolat talán nem túl eredeti, annál inkább a könyv, amit idén választottam.

Matt Haig könyve A fiú, akit Karácsonynak hívnak egyszerűen telitalálat. Nem túlzás azt állítani, hogy ennek az évnek tagadhatatlanul a karácsonyi slágere. (Jövőre talán érkezik a folytatás is, hiszen A lány, aki megmenti a Karácsonyt címet viselő rész idén került az angolszász könyvesboltok polcaira.) A harmadik bekezdésnél már tudtam, hogy imádni fogjuk. Sőt P, aki az utóbbi időben már nem riad meg attól, ha egy vaskosabb kötet kerül a kezébe notóriusan bojkottálta közös olvasásainkat, elkezdte magának olvasni. Komoly előrelépés ez, hiszen a könyv nem bővelkedik annyira képekben, mint az eddig megszokottak. Végül nagyjából a felét ő olvasta el saját magának, miközben próbáltam lépést tartani a tempójával és a történettel is.

Sokan és sokféleképpen feldolgozták már a karácsony témáját, de Matt Haig könyve nem csupán egy rendhagyó eredettörténet, amely megismertet Karácsony apó számtalan nevével (családi kedvencünk a: "Nagyhasú Idegen, aki Rénszarvasokkal Társalog és Ajándékot Hoz"). Vagy azzal, hogy egy szegény favágó fia hogyan lett és maradt Karácsony apó évszázadokig. Természetesen az is roppant érdekes, hogy számtalan életveszélyes kalandon és megpróbáltatáson át Nikolas -édesapja után kutatva- eljut a koboldfalvára, miként változtatja meg a saját és koboldok életét (még több veszélyes kaland következik) és hogyan jön rá, ki ő valójában. Még arra is választ kaptam, hogy miért nem fázik a Mikulás/Télapó.
Folytatás itt: http://hintafa.blog.hu/2016/12/18/matt_haig_a_fiu_akit_…

21 hozzászólás

Népszerű idézetek

EgyKönyvmoly>!

– A képtelenség nem más, mint az elképzelhető, amit egyelőre még elképzelhetetlennek találsz.

144. oldal

EgyKönyvmoly>!

Ha ugyanis hiszünk valamiben, nem kell látnunk ahhoz, hogy tudjuk, létezik.

90. oldal

Bea_Könyvutca P>!

– Hogy láss – kezdte halkan –, ahhoz előbb hinned kell. Igazán hinned! Ez a koboldok első szabálya.

99. oldal

Molymacska P>!

Az idegen is barát, csak még nem szoktad meg a kinézetét.

132. oldal

Lejla08>!

Boldogságkalauz
Hogyan maradjuk vidámak nehéz időkben is?

1. Együnk minél több mézeskalácsot, csokoládét, lekvárt és tortát!
2. Mondjuk ki gyakran a „karácsony" szót!
3. Ajándékozzunk meg valakit játékkal, könyvvel, kedves szóval vagy egy nagy öleléssel!
4. Nevessünk akkor is, ha nincs min – illetve főleg akkor!
5. Idézzük fel a boldog múltat – vagy a boldog jövőt!
6. Járjunk pirosban!
7. Higgyünk!

(Részletek Karácsony apó Boldogságkalauz című könyvéből)

240. oldal

KönyvParfé>!

Az egész világ, legalábbis a mi világunk, az embereké, tele van szörnyű dolgokkal. Mindenhol nyomorúság, mohóság, meg szomorúság, éhség, durvaság, ahová csak nézel. És van egy csomó gyerek, aki soha nem kap ajándékot, és szerencsésnek érezheti magát, ha egyáltalán néhány kanál gombaleves jut neki vacsorára. Nincsenek játékaik, és minden este éhesen fekszenek le. Aztán vannak, akiknek még szülei sincsenek, és rettenetes felnőttek vigyáznak rájuk, mint például Karola néni. Egy ilyen világban pedig könnyen lesz rossz ember valakiből. Úgyhogy ha valaki még így is jó, az már önmagában is csoda! Ami reménnyel tölti el az embert. Márpedig a remény a legszebb dolog ezen a világon.

140. oldal

Kek P>!

– Miért, nem mindenki Finnországban él? – kérdezte Nikolas.

– Nem – válaszolta a fiának. – Vannak, akik Svédországban élnek. És vagy heten meg Norvégiában. De lehet, hogy azóta nyolcan is vannak. A világ óriási.

17-18. oldal

4 hozzászólás
zakkant>!

Ha van képzelőerőd, mindegy, mekkora házban laksz.

24. oldal

Bea_Könyvutca P>!

– Sajt! – ezt mondta. – Sajtszagot érzek!
Persze sehol semmiféle sajtot nem lehetett látni, de Mikának ez nem szegte kedvét. Ha ugyanis hiszünk valamiben, nem kell látnunk ahhoz, hogy tudjuk, létezik.

90. oldal


A sorozat következő kötete

A fiú, akit Karácsonynak hívnak sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a szekrény
Neil Gaiman: Szerencsére a tej
J. K. Rowling: Az Ickabog
Berg Judit: Rumini és az elsüllyedt világ
Tea Stilton: A jéghercegnő
Roald Dahl: Boszorkányok
Somfai Anna: Barátságháló
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda
Andri Snær Magnason: Időláda
Nyulász Péter: Helka