A ​fiú, akit Karácsonynak hívnak (A fiú, akit Karácsonynak hívnak 1.) 112 csillagozás

Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Vajon a Télapó is volt kisfiú? Kik voltak a szülei? És hogyhogy nem öregszik? Miért titokban oson be a házakba? És mióta repülnek a szarvasok?! Kik azok a koboldok, és egyáltalán, milyen egy Igazmondó Grimpli?
Ha ezek a kérdések régóta fúrják a te oldaladat is, ez a könyv neked szól. Végre mindent megtudhatsz, méghozzá a leghitelesebb forrásból! Készen állsz, hogy megismerd Nikolas kalandokkal, hóval, csupa lehetetlennek hitt dologgal (és még több hóval) teli történetét? Akkor kezdődjék a karácsonyi varázslat

„A tündérmese és a népmese lenyűgöző, varázslatos keveréke."
Francesca Simon

„Matt Haig visszacsempészi a karácsonyba az önfeledt boldogságot."
Jeanette Winterson

Eredeti mű: Matt Haig: A Boy Called Christmas

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Kolibri, Budapest, 2016
270 oldal · ISBN: 9789634370215 · Fordította: Magyari Andrea · Illusztrálta: Chris Mould
>!
Kolibri, Budapest, 2016
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155591556 · Fordította: Magyari Andrea · Illusztrálta: Chris Mould

Kedvencelte 15

Most olvassa 6

Várólistára tette 122

Kívánságlistára tette 143

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
KönyvParfé P
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Ez a könyv már a címválasztással megvett magának, mert egy nem mindennapi karácsonyos történetet ígért, amit végül meg is kaptam tőle. Kedves és vicces, ennek ellenére vannak benne szomorú jelenetek is. Matt Haig tehetséges mesélő, aki tudja, hogyan kell könnyeket csalni a szemekbe, és mosolyt varázsolni az arcokra. Szerettem a könyv mondanivalóját, a kedvenc idézetem egyértelműen ez: „A képtelenség nem más, mint az elképzelhető, amit egyelőre még elképzelhetetlennek találsz.”
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2016/12/14/matt_haig_a_fiu_ak…

10 hozzászólás
>!
Zsófi_és_Bea P
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Kedves, bájos, aranyos, vicces, lenyűgöző mese, varázslattal és szeretettel teli történet, újra gyereknek érezhettem magam az olvasása közben, és biztosan állítom, hogy minden karácsonykor el fogom olvasni. Most pedig már Titusz várja türelmetlenül, hogy olvashassa.

Az illusztrációk eleinte kissé furák voltak, de hamar megszerettem őket, a végén nem is értettem, hogy mi furcsát találtam rajtuk, mert most már egyenesen imádom ezeket a rajzokat! :D A könyv borítója is csodaszép!

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2016/12/matt-haig-fiu-akit…

>!
AniTiger MP
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Vicces, megható és nagyon ötletes a sztori, ráadásul el vagyok ájulva Chris Mould cukor rajzaitól! Annyira bírtam, hogy minden olyan enyhén timburtönös volt a könyvben, még néhol maga a cselekmény is! Amikor kiderült, hogy micsoda a páctánc, akkor csak fogtam a fejem, hogy ekkora h*lyeséget?! Máskor meg igyekeztem lenyelni a torkomban kialakuló gombócot…

A legapróbb karaktertől – a kisegér Mikától – kezdve a legnagyobb trollig – aki igazából nem is troll volt, hanem egy Villám nevű rénszarvas – szuper a történet. Volt benne két (engemet) zavaró dolog, de összességében meg vagyok elégedve vele. Sőt, tovább megyek: elhiszem, hogy Matt Haig megírta Karácsony apó igaz történetét.

Bővebben…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2018/02/matthaig-k…

>!
Kolibri, Budapest, 2016
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155591556 · Fordította: Magyari Andrea · Illusztrálta: Chris Mould
4 hozzászólás
>!
Hintafa P
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Gőzerővel készülünk a hipergyorsan közeledő ünnepekre. (Igen, én is érzem az előző mondatban szereplő aránytalanságot, de idén úgy döntöttem nem fogok aggódni.) Ehhez természetesen az is hozzátartozik, hogy olyan könyveket olvasunk, amik témájukban, hangulatukban kapcsolódnak a karácsonyhoz. A gondolat talán nem túl eredeti, annál inkább a könyv, amit idén választottam.

Matt Haig könyve A fiú, akit Karácsonynak hívnak egyszerűen telitalálat. Nem túlzás azt állítani, hogy ennek az évnek tagadhatatlanul a karácsonyi slágere. (Jövőre talán érkezik a folytatás is, hiszen A lány, aki megmenti a Karácsonyt címet viselő rész idén került az angolszász könyvesboltok polcaira.) A harmadik bekezdésnél már tudtam, hogy imádni fogjuk. Sőt P, aki az utóbbi időben már nem riad meg attól, ha egy vaskosabb kötet kerül a kezébe notóriusan bojkottálta közös olvasásainkat, elkezdte magának olvasni. Komoly előrelépés ez, hiszen a könyv nem bővelkedik annyira képekben, mint az eddig megszokottak. Végül nagyjából a felét ő olvasta el saját magának, miközben próbáltam lépést tartani a tempójával és a történettel is.

Sokan és sokféleképpen feldolgozták már a karácsony témáját, de Matt Haig könyve nem csupán egy rendhagyó eredettörténet, amely megismertet Karácsony apó számtalan nevével (családi kedvencünk a: "Nagyhasú Idegen, aki Rénszarvasokkal Társalog és Ajándékot Hoz"). Vagy azzal, hogy egy szegény favágó fia hogyan lett és maradt Karácsony apó évszázadokig. Természetesen az is roppant érdekes, hogy számtalan életveszélyes kalandon és megpróbáltatáson át Nikolas -édesapja után kutatva- eljut a koboldfalvára, miként változtatja meg a saját és koboldok életét (még több veszélyes kaland következik) és hogyan jön rá, ki ő valójában. Még arra is választ kaptam, hogy miért nem fázik a Mikulás/Télapó.
Folytatás itt: http://hintafa.blog.hu/2016/12/18/matt_haig_a_fiu_akit_…

21 hozzászólás
>!
GytAnett P
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Bevallom, nem értettem, hogy gyakorlatilag egy mesekönyv miért tetszik ennyire a felnőtteknek. Ha még a gyerekeknek, akkor azt mondom, oké, nagyon jó az író, hogy annyi gyermeket meg tud szólítani. Felmerült bennem a kérdés, hogy Matt Haig mégis mit tud, ha még a felnőtt olvasói sem akarják letenni a könyvet a kezükből?
A könyv végére sem tudtam rájönni, hogy pontosan miből is áll a varázsa, de való igaz, hogy egy csoda, amit ő írt.
Azt mondom rá, hogy a legszebb könyv, amit karácsonykor olvashattam, annak ellenére, hogy tele volt szomorúsággal, éhezéssel, gonosz nagynénivel, szegénységgel és még sorolhatnám. Ha nem M.H. írta volna meg, akkor biztos, hogy nem lett volna ennyire jó. A sok nyomorúságot valahogy feledtetni bírta, konkrétan elhittem neki, hogy ez nem akkora szenvedés, ez a normális. És közben ott voltak az élet apró örömei, amik mindennél többet számítottak.
Annyira csodálatos ez a történet. Nyilván nem lep meg senkit, hogy happy enddel végződik a maga módján, mégis végig izgultam ezért a kisfiúért, hogy mégis mi fog vele történni, milyen kalamajkába keveredik és abból hogyan fog kiszabadulni?
Hihetetlen gyerekbarát ez a könyv. Az örömről és a bánatról, a jóról és a rosszról ugyanolyan könnyedén és gördülékenyen ír, így a negatívabb részek egyáltalán nem fekszik meg az ember gyomrát. Helyenként nagyon jókat nevettem, úgyhogy humorból sem szenvedtem hiányt. :)
Az illusztrációk többségétől viszont frászt kaptam. :D
Nem is kérdés, hogy el fogom-e olvasni a következő részt. Sőt, ritkán mondok ilyet, de szeretném a polcomon tudni ezeket a könyveket.

>!
Deziréé
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Imádom.
Azt hittem, hogy majd egy aranyos kis történetet fogok olvasni, de volt benne jó néhány spoiler dolog, ami miatt csak néztem, hogy ez most komoly. Néha még vissza is olvastam a részeket, mert nem akartam elhinni, hogy ebben a könyvben ilyen előfordulhat.
Hihetetlenül tetszett.
Voltak benne megható és szórakoztató részek. A végével teljesen elégedett vagyok.
A rajzokat is nagyon szeretem, mindig mosolyogva néztem őket.

>!
nagyange P
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Én azt hallottam erről, hogy karácsonyi hangulat, boldogság…
Pedig….
Durva egy történet volt.
Éhezés, fázás, nyomor, gonosz mostoha, lelki terror, éhezés, fázás, majdnemmeghalás.
Politikai terror, pszichopata glimpi, majdnemmeghalás.
Egyik részén a fiam fakadt sírva, másik részén a lányom kérdezte meg, hogy biztos gyerekkönyv e.
Nekem nagyon tetszett. A sokkoló pillanatoknál jót nevettem magamban, néha hangosan is.
Egy egészen egyedi stílusú történet, imádtuk. (főleg én). A lányom szerint a páctáncot tényleg be kéne tiltani, és ez a Karácsony apó elég rondára sikerül.
Végéig szenvedik a következő részt is, remélem az se lesz móka és kacagás.

>!
K_A_Hikari P
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

„Ha ugyanis hiszünk valamiben, nem kell látnunk ahhoz, hogy tudjuk, létezik.”

Imádtam ezt a könyvet, az egész történetet. Egy rossz szavam nincsen, és ki merem jelenteni, hogy 2017 egyik kedvenc olvasmánya lett.
Egy különleges történet egy különleges fiúról. Olyan könyv, amit kortól és nemtől függetlenül bárkinek ajánlom, Karácsonyimádóknak és Grincseknek egyaránt.
Maga a nagybetűs (karácsonyi) CSODA. Újraolvasós lett.

Bővebben: http://irasaimtarhaza.blogspot.hu/2017/12/matt-haig-fiu…

8 hozzászólás
>!
olvasóbarát P
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

„Képtelenség! (ősi kobold átkozódás)”

A karácsonyról, az ajándékozásról, a szeretetről sokan, sokféle könyvet írtak már. Lehet tőlük elérzékenyülni, könnyeket ejteni, szeretetre hangolódni. Ez a kötet más. Nem jár a föld felett a történet, ahogyan kezdődik abban sok a szomorúság, a bánat, a létért való küzdelem.
Mégis érdeklődéssel ered az olvasó Nicolas nyomába, vele együtt fázik és éhezik.
Amikor már mindent feladnak mégis megérkezik a csoda, egy óhajtássóhajtás, a koboldokkal való találkozás megváltoztatja a történetet és elérkezünk a Mikuláshoz, az ajándékozás csodájához. Közben azonban történnek még olyan dolgok, amitől lehet izgulni, a szereplőkért aggódni, előfordul benne a humor is. Nekem a rajzok is tetszettek, Matt Haig egyenrangú társa Chris Mould illusztrátor.

>!
Miamona
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Lehetne didaktikus, de valahogy mégsem az. Lehetne közhelyes, de valahogy mégsem az. Lehetne csöpögős, de valahogy mégsem az. Ott egyensúlyoz mindennek a határán, mint egy pajkos kobold, néha átdugja a nagylábujja hegyét a vonalon, csak hogy lesse a reakciókat, aztán mielőtt még tetten érnék, már vissza is húzta a lábát, és cinkosan fütyörészve odébbáll, akarom mondani páctáncol. Így történhet, hogy míg az egyik pillanatban óhajtósóhajtással szétárad bennünk a jóleső, bizsergető meleg, addig a másikban egy trollnak szétrobban és miszlikekre hullik a feje. A csodásan elegáns, magasztos rénszarvasok pedig igencsak kecsesen pottyantanak és csurrantanak az arra érdemes emberek fejére… Senki sem fekete vagy fehér, jó vagy rossz, közhely vagy… nos, nem is tudom mi a közhely ellentéte? Mindenkiben van minden, egy kicsit mindenki eltévedhet. Még az Igazmondó Glimpi is, csak neki még szegénynek önkéntelenül be is kell vallania… Mindenhol eluralkodhat az elnyomás, az ártó szándék, és bár bőven érhetnek veszteségek, még akkor is, ha történetesen te vagy a Mikulás, a végén mégis minden, vagy legalábbis sok minden fordul mézeskalácsosra.

Piros sipkányit bővebben:
http://miamonakonyveldeje.blogspot.hu/2017/01/matt-haig…

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
EgyKönyvmoly

A képtelenség nem más, mint az elképzelhető, amit egyelőre még elképzelhetetlennek találsz.

144. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

– Hogy láss – kezdte halkan –, ahhoz előbb hinned kell. Igazán hinned! Ez a koboldok első szabálya.

99. oldal

>!
KönyvParfé

Az egész világ, legalábbis a mi világunk, az embereké, tele van szörnyű dolgokkal. Mindenhol nyomorúság, mohóság, meg szomorúság, éhség, durvaság, ahová csak nézel. És van egy csomó gyerek, aki soha nem kap ajándékot, és szerencsésnek érezheti magát, ha egyáltalán néhány kanál gombaleves jut neki vacsorára. Nincsenek játékaik, és minden este éhesen fekszenek le. Aztán vannak, akiknek még szülei sincsenek, és rettenetes felnőttek vigyáznak rájuk, mint például Karola néni. Egy ilyen világban pedig könnyen lesz rossz ember valakiből. Úgyhogy ha valaki még így is jó, az már önmagában is csoda! Ami reménnyel tölti el az embert. Márpedig a remény a legszebb dolog ezen a világon.

140. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

– Sajt! – ezt mondta. – Sajtszagot érzek!
Persze sehol semmiféle sajtot nem lehetett látni, de Mikának ez nem szegte kedvét. Ha ugyanis hiszünk valamiben, nem kell látnunk ahhoz, hogy tudjuk, létezik.

90. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

Nos, az óhajtósóhajtás egyfajta varázslat. Becsukod a szemed, sóhajtasz egyet, és nagyon erősen óhajtasz valamit. Ha jól csinálod, akkor a dolog megtörténik.

97. oldal

>!
Kek P

– Miért, nem mindenki Finnországban él? – kérdezte Nikolas.

– Nem – válaszolta a fiának. – Vannak, akik Svédországban élnek. És vagy heten meg Norvégiában. De lehet, hogy azóta nyolcan is vannak. A világ óriási.

17-18. oldal

3 hozzászólás
>!
Kek P

A szemöldöke úgy szaladt szét, mint két hernyó, akik épp kiábrándultak egymásból.

38. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

Márpedig annak útja-módja, hogy egy képtelen dolgot elképzelhetővé tegyünk, nem logikán meg okoskodáson keresztül vezet. Dehogy. Csakis azáltal képzelhető el, hogy hiszünk benne. A hit maga a módszer. Ha az ember hisz magában, és szorult belé némi varázserő, akkor képes megállítani az időt, kiszélesíteni egy kéménylyukat, de még a világot is körülutazni egyetlen éjszaka alatt.

264. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hit
>!
Hintafa P

Képtelenség! (ősi kobold átkozódás)

6. oldal (Kolibri Kiadó, 2016.)

>!
Hintafa P

A szarvasok szívesen beszélgettek az időjárásról, tizenhétezer-ötszázhatvanhárom szót használtak a mohára (de a fűre csak egyet), úgy hitték, az agancsok a világegyetemet képezik le, szerettek röpködni, és azt gondolták, az emberek is koboldok, csak valami félresikerült náluk.

230. oldal, Mit csinált Karácsony apó a következő tíz évben? (Kolibri, 2016.)


A sorozat következő kötete

A fiú, akit Karácsonynak hívnak sorozat · Összehasonlítás

Enciklopédia 3


Hasonló könyvek címkék alapján

Roddy Doyle: Rover megmenti a karácsonyt
E. T. A. Hoffmann: Diótörő
Holly Webb: A gazdátlan kiscica
Astrid Lindgren: A karácsonyi mulatság
J. R. R. Tolkien: A babó
J. R. R. Tolkien: A hobbit
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény
Neil Gaiman: Szerencsére a tej
Bökös Borbála: Szmirkó
Neil Gaiman: Coraline