A ​fiú, akit Karácsonynak hívnak (A fiú, akit Karácsonynak hívnak 1.) 51 csillagozás

Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Vajon a Télapó is volt kisfiú? Kik voltak a szülei? És hogyhogy nem öregszik? Miért titokban oson be a házakba? És mióta repülnek a szarvasok?! Kik azok a koboldok, és egyáltalán, milyen egy Igazmondó Grimpli?
Ha ezek a kérdések régóta fúrják a te oldaladat is, ez a könyv neked szól. Végre mindent megtudhatsz, méghozzá a leghitelesebb forrásból! Készen állsz, hogy megismerd Nikolas kalandokkal, hóval, csupa lehetetlennek hitt dologgal (és még több hóval) teli történetét? Akkor kezdődjék a karácsonyi varázslat

„A tündérmese és a népmese lenyűgöző, varázslatos keveréke."
Francesca Simon

„Matt Haig visszacsempészi a karácsonyba az önfeledt boldogságot."
Jeanette Winterson

Eredeti mű: Matt Haig: A Boy Called Christmas

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Kolibri, Budapest, 2016
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155591556 · Fordította: Magyari Andrea · Illusztrálta: Chris Mould

Enciklopédia 2


Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 79

Kívánságlistára tette 102

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
KönyvParfé P
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Ez a könyv már a címválasztással megvett magának, mert egy nem mindennapi karácsonyos történetet ígért, amit végül meg is kaptam tőle. Kedves és vicces, ennek ellenére vannak benne szomorú jelenetek is. Matt Haig tehetséges mesélő, aki tudja, hogyan kell könnyeket csalni a szemekbe, és mosolyt varázsolni az arcokra. Szerettem a könyv mondanivalóját, a kedvenc idézetem egyértelműen ez: „A képtelenség nem más, mint az elképzelhető, amit egyelőre még elképzelhetetlennek találsz.”
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2016/12/14/matt_haig_a_fiu_ak…

10 hozzászólás
>!
Zsófi_és_Bea MP
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Kedves, bájos, aranyos, vicces, lenyűgöző mese, varázslattal és szeretettel teli történet, újra gyereknek érezhettem magam az olvasása közben, és biztosan állítom, hogy minden karácsonykor el fogom olvasni. Most pedig már Titusz várja türelmetlenül, hogy olvashassa.

Az illusztrációk eleinte kissé furák voltak, de hamar megszerettem őket, a végén nem is értettem, hogy mi furcsát találtam rajtuk, mert most már egyenesen imádom ezeket a rajzokat! :D A könyv borítója is csodaszép!

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2016/12/matt-haig-fiu-akit…

>!
olvasóbarát P
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

„Képtelenség! (ősi kobold átkozódás)”

A karácsonyról, az ajándékozásról, a szeretetről sokan, sokféle könyvet írtak már. Lehet tőlük elérzékenyülni, könnyeket ejteni, szeretetre hangolódni. Ez a kötet más. Nem jár a föld felett a történet, ahogyan kezdődik abban sok a szomorúság, a bánat, a létért való küzdelem.
Mégis érdeklődéssel ered az olvasó Nicolas nyomába, vele együtt fázik és éhezik.
Amikor már mindent feladnak mégis megérkezik a csoda, egy óhajtássóhajtás, a koboldokkal való találkozás megváltoztatja a történetet és elérkezünk a Mikuláshoz, az ajándékozás csodájához. Közben azonban történnek még olyan dolgok, amitől lehet izgulni, a szereplőkért aggódni, előfordul benne a humor is. Nekem a rajzok is tetszettek, Matt Haig egyenrangú társa Chris Mould illusztrátor.

>!
Hintafa P
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Gőzerővel készülünk a hipergyorsan közeledő ünnepekre. (Igen, én is érzem az előző mondatban szereplő aránytalanságot, de idén úgy döntöttem nem fogok aggódni.) Ehhez természetesen az is hozzátartozik, hogy olyan könyveket olvasunk, amik témájukban, hangulatukban kapcsolódnak a karácsonyhoz. A gondolat talán nem túl eredeti, annál inkább a könyv, amit idén választottam.

Matt Haig könyve A fiú, akit Karácsonynak hívnak egyszerűen telitalálat. Nem túlzás azt állítani, hogy ennek az évnek tagadhatatlanul a karácsonyi slágere. (Jövőre talán érkezik a folytatás is, hiszen A lány, aki megmenti a Karácsonyt címet viselő rész idén került az angolszász könyvesboltok polcaira.) A harmadik bekezdésnél már tudtam, hogy imádni fogjuk. Sőt P, aki az utóbbi időben már nem riad meg attól, ha egy vaskosabb kötet kerül a kezébe notóriusan bojkottálta közös olvasásainkat, elkezdte magának olvasni. Komoly előrelépés ez, hiszen a könyv nem bővelkedik annyira képekben, mint az eddig megszokottak. Végül nagyjából a felét ő olvasta el saját magának, miközben próbáltam lépést tartani a tempójával és a történettel is.

Sokan és sokféleképpen feldolgozták már a karácsony témáját, de Matt Haig könyve nem csupán egy rendhagyó eredettörténet, amely megismertet Karácsony apó számtalan nevével (családi kedvencünk a: "Nagyhasú Idegen, aki Rénszarvasokkal Társalog és Ajándékot Hoz"). Vagy azzal, hogy egy szegény favágó fia hogyan lett és maradt Karácsony apó évszázadokig. Természetesen az is roppant érdekes, hogy számtalan életveszélyes kalandon és megpróbáltatáson át Nikolas -édesapja után kutatva- eljut a koboldfalvára, miként változtatja meg a saját és koboldok életét (még több veszélyes kaland következik) és hogyan jön rá, ki ő valójában. Még arra is választ kaptam, hogy miért nem fázik a Mikulás/Télapó.
Folytatás itt: http://hintafa.blog.hu/2016/12/18/matt_haig_a_fiu_akit_…

>!
Miamona
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Lehetne didaktikus, de valahogy mégsem az. Lehetne közhelyes, de valahogy mégsem az. Lehetne csöpögős, de valahogy mégsem az. Ott egyensúlyoz mindennek a határán, mint egy pajkos kobold, néha átdugja a nagylábujja hegyét a vonalon, csak hogy lesse a reakciókat, aztán mielőtt még tetten érnék, már vissza is húzta a lábát, és cinkosan fütyörészve odébbáll, akarom mondani páctáncol. Így történhet, hogy míg az egyik pillanatban óhajtósóhajtással szétárad bennünk a jóleső, bizsergető meleg, addig a másikban egy trollnak szétrobban és miszlikekre hullik a feje. A csodásan elegáns, magasztos rénszarvasok pedig igencsak kecsesen pottyantanak és csurrantanak az arra érdemes emberek fejére… Senki sem fekete vagy fehér, jó vagy rossz, közhely vagy… nos, nem is tudom mi a közhely ellentéte? Mindenkiben van minden, egy kicsit mindenki eltévedhet. Még az Igazmondó Glimpi is, csak neki még szegénynek önkéntelenül be is kell vallania… Mindenhol eluralkodhat az elnyomás, az ártó szándék, és bár bőven érhetnek veszteségek, még akkor is, ha történetesen te vagy a Mikulás, a végén mégis minden, vagy legalábbis sok minden fordul mézeskalácsosra.

Piros sipkányit bővebben:
http://miamonakonyveldeje.blogspot.hu/2017/01/matt-haig…

2 hozzászólás
>!
Baráth_Zsuzsanna MP
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

„A képtelenség nem más, mint az elképzelhető, amit egyelőre még elképzelhetetlennek találsz”. A csodák csak akkor történnek meg, ha hinni kezdesz bennük. Ez a könyv pedig olyan varázslatos, hogy tényleg elkezdesz hinni a csodákban, főként azért, mert eszedbe juttatja, hogy az igazi csoda benned van, csak elő kell varázsolnod magadból. Matt Haig meséje azon kevesek közé tartozik, amely eljut a szívedhez, előhozza belőled a gyermeki énedet, és úgy érzed, mindenképpen ki kell próbálnod, milyen rénszarvason repülni, Koboldfalván meseszerű életet élni, megajándékozni a gyerekeket, és mindeközben megtalálni saját magadat. Ez a sajnos túlságosan rövid könyv (270 oldal az egész) tökéletesen meg tudja adni az olvasónak azt a karácsonyi hangulatot, amelyet hiába keres a teljesen kiüresedett ünnepi készülődés során. Mert a karácsony a szeretetről szól, és arról a szívet melengető érzésről, hogy boldoggá teheted azt, akit megajándékozol, függetlenül attól, hogy milyen értékű dolgot adsz neki. Minden sziruptól mentesen emlékezteti az olvasóját ez az aranyos kiadvány arra, hogy az ünnep a lelkünkben születik meg, minden más lényegtelen.
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2016/12/29/konyvkritika_m…

>!
wzsuzsanna P
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Tudtam, hogy szeretni fogom ezt a történetet, és szerencsére nem is kellett csalódnom. Egyszerre bájos, megható és vicces történet arról, hogyan lett egy bátor kisfiúból a mindenki által jól ismert Karácsony apó (alias Mikulás:)). Az illusztrációk nagyon tetszettek, az egyetlen negatívum, amit fel tudok hozni, hogy volt benne 1-2 számomra meglepően horrorisztikus részlet (amit mondjuk én díjaztam, de nem biztos, hogy egy kisgyereknek is bejött volna). Összességében tökéletes karácsonyi könyv, ajánlok mellé egy bögre finom teát vagy forró csokit, és ezt a filmet:
https://snitt.hu/filmek/a-karacsony-tortenete-2007

>!
Uzsonna P
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

-1 csillag: Kár egy „szent” történetbe túl profán, mondhatni alpári dolgokat belekeverni.

2 hozzászólás
>!
Kek P
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Kedves, bájos – karácsonyra egy mese mindenkinek.
Mert felnőtt fejjel is lehet élvezni. A rajzokat pl., mert nem tudom elképzelni, hogy ez gyerekfejjel tetszene vagy tetszett volna. Most is meglepett, mert annyira rondák, hogy az már valami extra bájt ad nekik. Sebaj. Csak arra példa, hogy a külső csúnyaság is rejthet nemes belsőt, illetve hogy a rossz körülményekből is lehet jót kihozni, szarból várat, semmiből valamit alkotni.
     Szent Miklós életpéldáján felnőve hányingert kapok a ma divatos, giccses ünnepi filmektől, történetektől, így eleve úgy kezdtem hozzá, hogy ez csak egy mese, kezeljük ezen a szinten (nincs benne a szent)…, de mesének jó. :) Szolid, gyerekbarát, humoros és a jót művelő, tanító, a történetkellékeket (piros sapka, szánkó, repülő rénszarvas, öreg apó, pocak, szakáll, játékgyár, stb.) ügyesen számba vevő és megmagyarázó, fénylő füzér.
Mint ahogy a karácsonyfát is csak a gyerekek kedvéért állítjuk ma már fel és csinosítjuk szépre évről évre, úgy ez az a történet, ami évről évre felolvasható, odaadható gyereknek és gyermeklelkű nagyobbaknak, mert csak a mézeskalács vágyva vágyott illatával és ízével tölti meg lelkünket, gyomrunkat – mellőzve minden ideget. Szóval, ez fát díszítő, sütő-főző felnőtteknek is kiváló! Ezt kivételesen filmben is megnézném – kérdés, hogy találnának-e ilyen ronda élő figurákat, akik rondaságuk ellenére is a szépséget sugároznák. (Még egy észrevétel: a szövegben nem szerepel, hogy minden egyes szereplő ilyen csúnya lenne – ezt csak a képek mondják.) Persze. Tudom: „A képtelenség nem más, mint az elképzelhető, amit egyelőre még elképzelhetetlennek találsz.” https://moly.hu/idezetek/731138
(És még egy mellékes, igen mellékes szál: utálom az ilyen (!) és az ilyen hosszú címeket, de ez már a 2. az Ové után erre a kaptafára – és mind a kettő nagyon pozitív élményt adott. Szóval…)

>!
dianna76 P
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

A baj ott kezdődött, hogy beharangozták jónak, csodálatosnak ezt a könyvet, így nagy volt az elvárásom vele szemben. Amikor a könyvtárban a kezembe vettem, hangosan kimondtam, hogy milyen szép ez a könyv. És igen, nagyon szép a borítója, és ha belelapoz az ember elolvasni vágyja. A történet igazából tetszett, csak a gonoszkodás – amiből akadt nem is kevés – rontott a karácsonyi hangulaton, amit ennek a történetnek sugároznia kellene. Amúgy tele van szeretettel is, és olyan dolgokkal, ami melengeti az ember szívét. Ott van mindjárt az elején a répababa. Egy nagyon egyszerű dolog, és mégis mennyit jelent Nikolasnak, mert ajándékba kapta, így szeretetet őriz. Aztán a szép mondanivaló, mely szerint a karácsony nem az anyagiakon múlik. A legfontosabb, hogy együtt lehessen az ember a szeretteivel.
Jópofa volt nagyon az Igazmondó Grimpli. Szerettem ezt a kis figurát, és szerintem jó, ha az ember közelében van valaki, aki kimondja az igazságot, akkor is, ha fáj. Tetszett a koboldok világa is. Ahogy az is, ahogy a történet előrehaladtával sorban megismerhetjük azt, honnan erednek a Mikuláshoz köthető dolgok. „A képtelenség nem más, mint az elképzelhető, amit egyelőre még elképzelhetetlennek találsz” szövegről valamiért eszembe jutott a Nincs lehetetlen, csak tehetetlen mondás.
A mesét kísérő fekete-fehér illusztrációk nekem nagyon tetszettek, szerettem őket. Összességében jó ez a történet, csak így első olvasásra furcsák voltak a benne lévő rossz dolgok. Karácsonyi ajándéknak pedig, egy olvasni szerető gyereknek, szerintem nagyon jó! Remélem többen is megkapták, hogy hihessenek a csodákban!

>!
Kolibri, Budapest, 2016
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155591556 · Fordította: Magyari Andrea · Illusztrálta: Chris Mould

Népszerű idézetek

>!
KönyvParfé P

Az egész világ, legalábbis a mi világunk, az embereké, tele van szörnyű dolgokkal. Mindenhol nyomorúság, mohóság, meg szomorúság, éhség, durvaság, ahová csak nézel. És van egy csomó gyerek, aki soha nem kap ajándékot, és szerencsésnek érezheti magát, ha egyáltalán néhány kanál gombaleves jut neki vacsorára. Nincsenek játékaik, és minden este éhesen fekszenek le. Aztán vannak, akiknek még szülei sincsenek, és rettenetes felnőttek vigyáznak rájuk, mint például Karola néni. Egy ilyen világban pedig könnyen lesz rossz ember valakiből. Úgyhogy ha valaki még így is jó, az már önmagában is csoda! Ami reménnyel tölti el az embert. Márpedig a remény a legszebb dolog ezen a világon.

140. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

– Hogy láss – kezdte halkan –, ahhoz előbb hinned kell. Igazán hinned! Ez a koboldok első szabálya.

99. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

– Sajt! – ezt mondta. – Sajtszagot érzek!
Persze sehol semmiféle sajtot nem lehetett látni, de Mikának ez nem szegte kedvét. Ha ugyanis hiszünk valamiben, nem kell látnunk ahhoz, hogy tudjuk, létezik.

90. oldal

>!
EgyKönyvmoly

A képtelenség nem más, mint az elképzelhető, amit egyelőre még elképzelhetetlennek találsz.

144. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

Nos, az óhajtósóhajtás egyfajta varázslat. Becsukod a szemed, sóhajtasz egyet, és nagyon erősen óhajtasz valamit. Ha jól csinálod, akkor a dolog megtörténik.

97. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

Márpedig annak útja-módja, hogy egy képtelen dolgot elképzelhetővé tegyünk, nem logikán meg okoskodáson keresztül vezet. Dehogy. Csakis azáltal képzelhető el, hogy hiszünk benne. A hit maga a módszer. Ha az ember hisz magában, és szorult belé némi varázserő, akkor képes megállítani az időt, kiszélesíteni egy kéménylyukat, de még a világot is körülutazni egyetlen éjszaka alatt.

264. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hit
>!
Hintafa P

Képtelenség! (ősi kobold átkozódás)

6. oldal (Kolibri Kiadó, 2016.)

>!
Kek P

A szemöldöke úgy szaladt szét, mint két hernyó, akik épp kiábrándultak egymásból.

38. oldal

>!
Hintafa P

A szarvasok szívesen beszélgettek az időjárásról, tizenhétezer-ötszázhatvanhárom szót használtak a mohára (de a fűre csak egyet), úgy hitték, az agancsok a világegyetemet képezik le, szerettek röpködni, és azt gondolták, az emberek is koboldok, csak valami félresikerült náluk.

230. oldal, Mit csinált Karácsony apó a következő tíz évben? (Kolibri, 2016.)


A sorozat következő kötete

A fiú, akit Karácsonynak hívnak sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Roddy Doyle: Rover megmenti a karácsonyt
Thomas Brezina: Viharos karácsony
Erich Kästner: A repülő osztály
Tordon Ákos: Karácsonyi postahivatal
E. T. A. Hoffmann: Diótörő
Holden Rose: Az ellopott karácsony
Mary Pope Osborne: Karácsony Camelotban
Beatrix Potter: Karácsony Nyúl Péterrel
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek
Sven Nordqvist: Lesz nemulass, Findusz!