59. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján

A ​fiú, akit Karácsonynak hívnak (A fiú, akit Karácsonynak hívnak 1.) 911 csillagozás

Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Vajon a Télapó is volt kisfiú? Kik voltak a szülei? És hogyhogy nem öregszik? Miért titokban oson be a házakba? És mióta repülnek a szarvasok?! Kik azok a koboldok, és egyáltalán, milyen egy Igazmondó Grimpli?
Ha ezek a kérdések régóta fúrják a te oldaladat is, ez a könyv neked szól. Végre mindent megtudhatsz, méghozzá a leghitelesebb forrásból! Készen állsz, hogy megismerd Nikolas kalandokkal, hóval, csupa lehetetlennek hitt dologgal (és még több hóval) teli történetét? Akkor kezdődjék a karácsonyi varázslat

„A tündérmese és a népmese lenyűgöző, varázslatos keveréke."
Francesca Simon

„Matt Haig visszacsempészi a karácsonyba az önfeledt boldogságot."
Jeanette Winterson

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

>!
Kolibri, Budapest, 2022
276 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635992607 · Fordította: Magyari Andrea · Illusztrálta: Chris Mould
>!
Kolibri, Budapest, 2021
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634379461 · Fordította: Magyari Andrea · Illusztrálta: Chris Mould
>!
Kolibri, Budapest, 2018
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155591556 · Fordította: Magyari Andrea · Illusztrálta: Chris Mould

3 további kiadás


Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Igazmondó Glimpi · Karácsony apó


Kedvencelte 90

Most olvassa 29

Várólistára tette 368

Kívánságlistára tette 442

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

Málnika>!
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

”Márpedig a remény a legszebb dolog ezen a világon.”

A fiú, akit Karácsonynak hívnak egy számomra meglepően szomorú, mégis sok helyen humoros, és főként szívmelengető mese arról, milyen gyerek is lehetett a Mikulás. A szerző – mint azt az előszóból megtudhatjuk – fia kérdésén felbuzdulva sző egy igazán fantáziadús történetet egy Nikolas nevű kisfiúról, aki Finnország kellős közepén élt, és arról, milyen küzdelmes út vezetett ahhoz, hogy Karácsony apó váljék belőle. Karola néni gonoszságát, egyetlen játéka, a répababa elvesztését, apja küldetését mind-mind hihetetlenül fájdalmas volt olvasni, a karácsony szelleme pedig tulajdonképpen csak az utolsó lapokon érhető tetten. Karácsony apó kitartása azonban megtérül: megtalálja a küldetését, hogyan teheti boldogabbá az emberek életét. A könyvet olvasva pedig, a rengeteg ránk zúdított szomorúságon túl, mi olvasók is kicsit jobban hihetünk a csodákban.

nicosia P>!
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Az egyik legaranyosabb könyv amit olvastam. Szívfájdítóan gyönyörű, ahogy a szegénységet leírja, ahogy a remény harcol benne a kilátástalansággal, de vidám is, és kedves, és egy cseppnyit szomorú is. A kisfiú, Nikolas akiről a történet szól egy végtelenül kedves, szeretetreméltó gyerek, és akármilyenek is a körülmények mindig teli van reménnyel. Ez a könyv nem csak a hitről, és a csodavárásról szól, hanem az emberi természetről is, a jóság hatalmáról, és arról, hogy a kevés is pont elég lehet. Minden 11-12 évesnek (és az annál idősebbeknek is, egészen 99 éves korig) tudom ajánlani, karácsonykor, húsvétkor és hétköznapokon is. Feltétlenül.

8 hozzászólás
KönyvParfé>!
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Ez a könyv már a címválasztással megvett magának, mert egy nem mindennapi karácsonyos történetet ígért, amit végül meg is kaptam tőle. Kedves és vicces, ennek ellenére vannak benne szomorú jelenetek is. Matt Haig tehetséges mesélő, aki tudja, hogyan kell könnyeket csalni a szemekbe, és mosolyt varázsolni az arcokra. Szerettem a könyv mondanivalóját, a kedvenc idézetem egyértelműen ez: „A képtelenség nem más, mint az elképzelhető, amit egyelőre még elképzelhetetlennek találsz.”
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2016/12/14/matt_haig_a_fiu_ak…

8 hozzászólás
Mulán P>!
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Nem értem hogy mikor elsőre olvastam hogyan is hagyhattam ki az értékelést. Szóval másodjára olvasva is tetszett nagyon de kicsit megrázó is volt egyben egy gyereknek nem lenne szabad ilyesmiket átélnie még egy mesében se. És bár tök jó a végkifejlet kicsit sem volt kedves mese számomra.

Bea_Könyvutca P>!
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Kedves, bájos, aranyos, vicces, lenyűgöző mese, varázslattal és szeretettel teli történet, újra gyereknek érezhettem magam az olvasása közben, és biztosan állítom, hogy minden karácsonykor el fogom olvasni. Most pedig már Titusz várja türelmetlenül, hogy olvashassa.

Az illusztrációk eleinte kissé furák voltak, de hamar megszerettem őket, a végén nem is értettem, hogy mi furcsát találtam rajtuk, mert most már egyenesen imádom ezeket a rajzokat! :D A könyv borítója is csodaszép!

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2016/12/matt-haig-fiu-akit…

nibooklett>!
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Annyira vártam már, hogy olvashassam ezt a kötetet!!!! Hiszen mind az íróról, mind az írásairól csupa jókat hallottam♥
Egyik barátnőmtől pedig megkaptam ezt a könyvet, karácsonyra, és mondanom sem kell mennyire örültem neki:DD *ugrálva vinnyogtam*
Na, de a könyvről.
Nem olvastam el, hogy miről szól, a netflixes filmet sem néztem meg belőle, ugyanis nagyon élek az “előbb a könyv, aztán a film” elven:D
Ahogyan elkezdtem csak olvastam, olvastam, olvastam… és vége lett. Ahogyan az utolsó oldalhoz értem előjöttek az örömkönnyeim, és csak ölelgettem magamhoz a könyvet. I M Á D T A M az elejétől a végéig!! Holnap pedig a családdal megnézzük a filmet belőle :)
Remélem, hogy a többi részét is megfilmesítik, vagy újra ki fogják adni, mert nagyon izgatottan várom, hogy micsoda kalandok fognak történni még :)
Végezetül pedig köszönöm Matt Haignek ezt a csodás élményt. Új kedvenc könyvet és írót avattam. Kíváncsi vagyok a többi írására is♥

mate55 P>!
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

A karácsonyi hangulathoz, 7 és 100 év közötti gyermekek számára kitűnő olvasmány. Emlékeztet bennünket az adás örömére, a tiszta lelkiismeret értékére és a remény erejére. A szavak áramlásával, hangjának gazdagságával, Andersen féle ártatlansággal, vagy éppen Roald Dahl arculatú humor szálaival átszőve. Ahol a jóság és a kedvesség egyfajta mágia. A könyvet csak azoknak ajánlanám, akik még hisznek a mesékben, akik még emlékeznek rá, melyik volt a kedvence. spoiler. Remek alkalom ahhoz, hogy megfejthesse, miért. A könyv ugyanis pontosan azokról az értékekről szól, tanítva, nevelve, de közel sem didaktikusan, amik minden ember, minden család alapjai: szeretet, tolerancia, elfogadás, egymás segítése, s teszi ezt annyira kedves, bájos módon, hogy egészen biztos vagyok abban: elvarázsol minden olvasót. Azért is varázslatos, mert visszarepített az időben, és olvasás közben újból felidézte gyerekkoromat, amikor a szünet alatt szülői felügyelet nélkül jártam, (jártuk) a környéket, játszottunk, barátkoztunk, világfelfedeztünk, amikor jó volt gyereknek lenni. Chris Mould illusztrációi is nagyon izgalmasra sikerültek. Olyan érzésem volt, hogy nem csupán rajzolt, hanem apró montázsokat készített. Mintha az egyes szereplők különálló részekből állnának össze, amelyek aztán úgy kapcsolódnak egybe, hogy egy karakteres, sajátos képet adnak ki. Mindenképpen érdemes elnézegetni ezeket a csodás rajzokat, hiszen számos érdekes apróságot lehet felfedezni bennük. Egy könyv és az élet, nem csak karácsonyra.

7 hozzászólás
K_A_Hikari>!
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

„Ha ugyanis hiszünk valamiben, nem kell látnunk ahhoz, hogy tudjuk, létezik.”

Imádtam ezt a könyvet, az egész történetet. Egy rossz szavam nincsen, és ki merem jelenteni, hogy 2017 egyik kedvenc olvasmánya lett.
Egy különleges történet egy különleges fiúról. Olyan könyv, amit kortól és nemtől függetlenül bárkinek ajánlom, Karácsonyimádóknak és Grincseknek egyaránt.
Maga a nagybetűs (karácsonyi) CSODA. Újraolvasós lett.

Bővebben: http://irasaimtarhaza.blogspot.hu/2017/12/matt-haig-fiu…

14 hozzászólás
Klodette>!
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Megérte elolvasni, mert egy szívmelengető, igazi karácsonyi történet, amit nem lehet nem szeretni.
A filmet is meg fogom nézni, hiszen nagyon érdekel, hogy mit hoztak ki belőle. Remélem könyvhű lesz.
Az illusztrációk egyszerre viccesek és meseszépek.
Igazán eredeti eredettörténet – micsoda megfogalmazás – ez Karácsony apó életéről. :)
Örültem, hogy viszontláttam az Igazmondó Glimpit, akiről korábban már olvastam, mert nálam az ő saját kötete került előbb sorra. ;)

meseanyu P>!
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Jó üzenetű, vicces, izgalmas. Kellemessé tette a karácsonyi hangolódásómat Matt Haig meseregénye, úgyhogy folytatom is rögtön a második résszel. Ennek a könyvnek a kapcsán jöttem rá arra is, hogy igazából nincs nekem bajom a kalandos történetekkel, hiszen ez is az volt, és egy percig sem untam. A stíluson múlik valószínű, mint minden. A koboldoknál önkényuralmat bevezető választott vezető munkássága pedig az áthallások miatt minden pénzt megér.


Népszerű idézetek

EgyKönyvmoly>!

– A képtelenség nem más, mint az elképzelhető, amit egyelőre még elképzelhetetlennek találsz.

144. oldal

EgyKönyvmoly>!

Ha ugyanis hiszünk valamiben, nem kell látnunk ahhoz, hogy tudjuk, létezik.

90. oldal

Bea_Könyvutca P>!

– Hogy láss – kezdte halkan –, ahhoz előbb hinned kell. Igazán hinned! Ez a koboldok első szabálya.

99. oldal

Molymacska>!

Az idegen is barát, csak még nem szoktad meg a kinézetét.

132. oldal

Lejla08>!

Boldogságkalauz
Hogyan maradjuk vidámak nehéz időkben is?

1. Együnk minél több mézeskalácsot, csokoládét, lekvárt és tortát!
2. Mondjuk ki gyakran a „karácsony" szót!
3. Ajándékozzunk meg valakit játékkal, könyvvel, kedves szóval vagy egy nagy öleléssel!
4. Nevessünk akkor is, ha nincs min – illetve főleg akkor!
5. Idézzük fel a boldog múltat – vagy a boldog jövőt!
6. Járjunk pirosban!
7. Higgyünk!

(Részletek Karácsony apó Boldogságkalauz című könyvéből)

240. oldal

KönyvParfé>!

Az egész világ, legalábbis a mi világunk, az embereké, tele van szörnyű dolgokkal. Mindenhol nyomorúság, mohóság, meg szomorúság, éhség, durvaság, ahová csak nézel. És van egy csomó gyerek, aki soha nem kap ajándékot, és szerencsésnek érezheti magát, ha egyáltalán néhány kanál gombaleves jut neki vacsorára. Nincsenek játékaik, és minden este éhesen fekszenek le. Aztán vannak, akiknek még szülei sincsenek, és rettenetes felnőttek vigyáznak rájuk, mint például Karola néni. Egy ilyen világban pedig könnyen lesz rossz ember valakiből. Úgyhogy ha valaki még így is jó, az már önmagában is csoda! Ami reménnyel tölti el az embert. Márpedig a remény a legszebb dolog ezen a világon.

140. oldal

Kek P>!

– Miért, nem mindenki Finnországban él? – kérdezte Nikolas.

– Nem – válaszolta a fiának. – Vannak, akik Svédországban élnek. És vagy heten meg Norvégiában. De lehet, hogy azóta nyolcan is vannak. A világ óriási.

17-18. oldal

4 hozzászólás
zakkant>!

Ha van képzelőerőd, mindegy, mekkora házban laksz.

24. oldal

Bea_Könyvutca P>!

– Sajt! – ezt mondta. – Sajtszagot érzek!
Persze sehol semmiféle sajtot nem lehetett látni, de Mikának ez nem szegte kedvét. Ha ugyanis hiszünk valamiben, nem kell látnunk ahhoz, hogy tudjuk, létezik.

90. oldal


A sorozat következő kötete

A fiú, akit Karácsonynak hívnak sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Cressida Cowell: Így lopd el egy sárkány kardját
Neil Patrick Harris: A különc varázsló
Andri Snær Magnason: Időláda
Tea Stilton: A sötétség hercegnője
Catherynne M. Valente: A lány, aki Tündérföld alá zuhant és a tivornya élére állt
Marcus Sedgwick: Vízözön és vesztegzár
Trenton Lee Stewart: A Titokzatos Benedict Társaság
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda
Elizabeth Goudge: Holdhercegnő
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella