A ​rítus 60 csillagozás

A modern ördögűző születése
Matt Baglio: A rítus

A ​rítusban Matt Baglio egy ördögűzőnek tanuló amerikai pap megdöbbentő történetét felhasználva bizonyítja be, hogy a megszállottság, a démonok, az Ördög és az ördögűzés nem csupán a régi időkből ránk maradt babonaságok, hanem olyan jelenségek, amelyek még ma is ijesztően komoly befolyással vannak egyes emberek életére.
Gary Thomas atya plébánosként dolgozik Kaliforniában, amikor a püspöke arra kéri, utazzon el Rómába, és tanulja ki az ördögűzés mesterségét. A meglepett atya, bár kezdetben vonakodik, végül teljesíti a kérést, és beiratkozik egy, a Vatikánhoz közel álló egyetem újonnan induló ördögűző kurzusára, ahol többek között megtudja, hogyan lehet megkülönböztetni a valódi megszállottságot az elmebetegségtől. Végül több mint nyolcvan ördögűzésen vesz részt egy veterán olasz ördögűző segédjeként. Tapasztalatai alapjaiban rengetik meg addigi vallási meggyőződését, és miközben racionális kétkedőből gyakorló ördögűzővé válik, egészen új megvilágításban kezdi látni… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2009

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Sötét örvény Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2011
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639708525 · Fordította: Molnár Edit
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2011
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632454023 · Fordította: Molnár Edit

Enciklopédia 25


Kedvencelte 1

Most olvassa 6

Várólistára tette 68

Kívánságlistára tette 44

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Matt Baglio: A rítus

Matt Baglio: A rítus A modern ördögűző születése

A könyv nagyon-nagyon érdekes, ugyanis nem kívülálló, úgymond laikus emberek véleményét ismerhettük meg az ördögűzésről, hanem magát a katolikus egyházét, nem fiktív ördögűzéseken vehettünk részt, hanem valóságosokon, ami egyszerűen hátborzongató volt.

Mondhatnám igazából azt is, hogy a könyvet elolvasva, nemhogy többet tudtam meg az ördögűzésről, hanem még bizonytalanabb lettem az egész üggyel kapcsolatban.

Ha érdekel titeket a téma, akkor én ajánlom elolvasásra a könyvet, mert lehet rajta még napokig gondolkodni és elméleteket gyártani, és esetleg még azon is elgondolkozol, hogy te miben is hiszel valójában.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/06/matt-baglio-ritus.html

KöfférTzitzah>!
Matt Baglio: A rítus

Matt Baglio: A rítus A modern ördögűző születése

A horror műfaja nem képviselteti magát gyakran az olvasmányaim között, ez olyasmi, amit jobban szeretek a filmvásznon látni. Ezzel kapcsolatban annyi megjegyzésem lenne, hogy kifejezetten hátborzongató részek nem fordulnak elő a könyvben, amik az ember álmaiban kísértenek, de az tény, hogy megjelenik néhány valós eseményen alapuló ijesztő mozzanat.

Lényeges történéssel kb. az első 100 oldalig nem találkozhatunk, ez egyfajta felvezető, mely bemutatja Gary atyát és előéletét, az ördögűzéssel kapcsolatos kurzuson tanultakat és tapasztalatait egy gyakorló ördögűző mellett. A sok utalás az Ószövetségre, Újszövetségre, szentekre és egyéb vallási elemekre – melyek mind az ördögűzés témájára koncentrálnak –, egyes helyeken unalmasak, de nem feleslegesek. Emellett még az egyház nézeteit tárja fel: a konzervatívak és a liberálisok harcát, akik azon vitáznak, hogy egyáltalán létezik-e a gonosz, valamint az ördögűzés történeti kialakulását ismerteti, a későbbiekben karöltve tudományos elméletekkel mind materiális mind metafizikai, vallási értelemben.

Az első szakasz leküzdése után végre következnek a történések, a Gary atya által látogatott ördögűzések eredményeket produkálnak: folyik a nyál, elgörbül a szék, kicsavarodik egy-egy test, és további démonok által kedvelt hihetetlen megnyilvánulási formákról is olvashatunk. Ez az a rész, amiért érdemes elolvasni a könyvet annak, aki valós információkra kíváncsi a gonosz által megszállt emberek élettörténeteivel kapcsolatban.

Az írói stílussal önmagában nem volt gond, inkább a túl tényszerűen közölt száraz adatok sokasága az, ami miatt nem olvasmányos a történet. Érdekesebb lett volna, ha a tények többségét Gary atya szemén keresztül közli, és nem tanulmány jelleget kölcsönöz a könyv egy részének. Az író megjegyzéséből kiderül, hogy a cél pont a távolságtartás volt, de így nem tud eljutni széles közönséghez, csupán egy bizonyos réteghez. Ha az olvasó még a végén lévő kiegészítő jegyzeteket is a könyvhöz olvassa a teljesebb érthetőség értdekében, akkor főleg igaz, hogy túl sok a száraz adat. A kiegészítések a hétköznapi ember számára nyújtanak további háttérinformációkat, a vallásgyakorló embernek nem szükséges mindent elolvasni.

A cselekmény része nem volt annyira izgalmas, mint amit vártam volna tőle, az ördögűzésre és egyéb vallási dolgokra vonatkozó információk pedig untattak. Nem volt rossz, de mivel már korábban láttam a filmet, így az elvárásaimat arra alapoztam. Azt reméltem, egy izgalmas, eseménydús, pörgős és ijesztő könyvet kapok, ahol talán megjelennek a jó-rossz harcával kapcsolatos filozófiai gondolatok is, mert a film is sugallt egy ilyen vonalat. De nem ezt kaptam. A gonosz iránt érdeklődők számára javaslom, de nem arra, hogy ebből tanuljanak meg mindenféle rituálékat, hanem alapszintű tájékozottság megszerzése céljából. Az sem árt, ha az ember vallásos, mert akkor érthetőbbek a könyvben szereplő dolgok, de anélkül is igyekszik a teljesség élményét nyújtani a szerző. Azért gyanítom, hogy számára izgalmasabb lehetett megírtni ezt a könyvet, mint a kezében tartó laikus érdeklődőnek elolvasni.

Aki a filmmel való összevetésre is kíváncsi, itt olvashatja tovább: https://koffertzitzah.blogspot.com/2020/06/matt-baglio-…

Ferger_Jolcsi P>!
Matt Baglio: A rítus

Matt Baglio: A rítus A modern ördögűző születése

Valahogy teljesen másképpen képzeltem el ezt a könyvet. Azt hittem, hogy amolyan „Konstantin, a démonvadász” szerű történethez lesz majd részem. Ezzel szemben ez a könyv a feléig kb. egy „szakkönyvhöz” hasonlít, leír mindenféle elméleti tudnivalót az ördögűzéshez kapcsolódóan, amiben helyenként voltak ugyan érdekes dolgok, de néhol meg nagyon száraz volt.. Aztán a történet felétől kezdődik el az igazi cselekmény, amikor Gary atya ördögűzővé válását figyelhetjük meg, de ezt sem túl izgalmas módon, csupán amolyan elbeszélésszerűen. Engem nem fogott igazán meg ez a könyv, de voltak benne olyan részek, amiket azért tudtam értékelni, amelyeket nagy érdeklődéssel olvastam.

bartok_brigitta P>!
Matt Baglio: A rítus

Matt Baglio: A rítus A modern ördögűző születése

Az, hogy mennyire vagyok vallásos, az megkérdőjelezhető. Katolikus nevelést kaptam, de már nagyon régen nem gyakorlom a vallásomat – mégis, ha valaki megkérdezné tőlem, akkor azt mondanám, hiszek. A látható világunk, és félelmeink között húzódik egy vékonyka ajtó, ami ha kinyílik, a rémálmaink valósággá válnak, és elszabadul a gonosz. Ezért számomra A Rítus egyfajta utazás is volt, mert ennek a könyvnek hála, most bepillantást nyertem ebbe a birodalomba.
Be kell vallanom, hogy sikeresen becsaptam magam. Regényre készültem, de nem azt kaptam. A kezdetleges meglepődés, és a félelmem ezzel kapcsolatban, azonban teljesen felesleges volt, hiszen a dokumentumregény-jellege ellenére az első perctől kezdve lekötött, és az utolsó oldalakhoz érve azon kaptam magam, hogy olvasnám még. Gary atya életrajzi részei éppen úgy lekötöttek, mint az egyes esetek leírásai. Utóbbiakból néhol csak egy-egy rövidke magyarázatot kaptunk, mégis elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy elgondolkodtassanak. Talán botor dolog ilyen kijelentést tennem, de azt hiszem, hogy nagyon szívesen beülnék egy ilyen szemináriumra, hátha egy kicsit jobban kielégítené az ez irányú kíváncsiságomat.
Érdekes volt olvasni, hogy maga az ördögűzés nem teljesen úgy zajlik, ahogy Hollywood el akarja hitetni velünk; kevesebb fényjáték, hangzavar, és sokkal több ima és hit. Furcsa belegondolni, hogy egyes ördögűzőkhöz éppen úgy időpontot lehet foglalni, mint egy szakorvoshoz – talán csak a várólista nem lesz olyan hosszú. Akárcsak a betegségeknél, itt is eltérőek az esetek, mindenki története és tapasztalata más, mindenkit máshogyan kell megközelíteni. Egyaránt van jó, illetve veszélyes oldala, amit egyáltalán nem titkolnak el. Részemről úgy gondolom, hogy ez a része nagyon hiteles, aztán mindenki eldönti maga, hogy mit szeretne elhinni.
Gary atya mellett Carmine atya személye is nagyon érdekes volt számomra. Nem tudom, hogy mennyire lehet karakterekről beszélni, amikor elvileg a történet szereplői valós személyek.
Az elbeszélésmód érdekes volt, a dokumentumjelleg ellenére sem volt száraz (csak az elején, amíg meg nem szoktam). A rengeteg Bibliai idézet ellenére is képes volt élvezetes maradni, és ezeknek köszönhetően elgondolkodtam rajta, hogy talán érdemes lenne egy kicsit jobb katolikusnak lennem, és gyakrabban eljárnom misére. Bár néhányan azt írták előttem, hogy olvasás közben kiverte őket cidri, én nem igazán féltem, de azért a biztonság kedvéért magamnál tartottam egy olvasót.
Részemről A Rítus megérdemli az öt csillagot.

Mary_J P>!
Matt Baglio: A rítus

Matt Baglio: A rítus A modern ördögűző születése

Őszintén szólva nagyon más volt, mint amire számítottam. Nem egy tipikus horror spoiler. Inkább kategorizálnám – még ha szélsőséges is kissé – vallási könyvnek. Sokkal több bibliai idézetet olvashattam benne, mint ahányszor megborzongtam volna, sőt…
Ettől függetlenül nem rossz könyv csak tudnia kell az embernek, hogy hogy álljon hozzá és legalább nagyjából sejtenie, hogy mit fog kapni: Egy szinte dokumentum könyvet, hogy a modern papság, hogy próbálja kezelni és a mai hitvallásukba beleilleszteni az úgynevezett ördögűzést. Tetszett a könyv felépítése és nem kevésbe, hogy némileg szkeptikus főszereplőt, beszámolót kaphattunk mellőzve a felesleges misztifikációktól, csupán tényközlések és „megfigyelések”.

Belle_Maundrell >!
Matt Baglio: A rítus

Matt Baglio: A rítus A modern ördögűző születése

Hát… nem tudom, hogy mit vártam, csak hogy nem ezt.
Én úgy éreztem, hogy az írónak nem sikerült megőriznie az objektivitását, és az egész túlságosan katolikus lett. Oké, ebből a témából nem lehet kihagyni a vallást, de úgy éreztem, mintha egy egyházi szemellenzőn keresztül néznénk a témát, úgy meg már nem is igazán tényfeltáró, ha nem járjuk körül mindenféle aspektusból.
És sajnos ha már az elején olyan hülyeségek hangzanak el, hogy a Vatikán fő-ördögűzője (tényleg van ilyen, durva, nem?) szerint Harry Potter maga a Sátán, a Wicca meg a kártyajóslás ugyanolyan, mintha sátánista szektákkal áldoznánk fel gyerekeket, és a rock meg az okkult dolgok iránti érdeklődés hagyományos a Sátán kitárt karjaiba vezet minket, akárcsak az internet, akkor valahogy nem igazán tudom komolyan venni ezt az egészet. Én mondjuk kíváncsibb lettem volna, hogy sikerült ördögűzés közben keresztre feszíteni az apácát, akiről említés esik.
Persze lehet, hogy azért vagyok ilyen kis szkeptikus, mert már rég megszállt valami démon, mert szeretem a rockot, van egy pentagrammás nyakláncom, sok fekete cuccom, és olvastam már a mágiáról szóló könyvet. Hupsz, valaki hívjon egy ördögűzőt. (Amúgy tényleg észleltem magamon néhány tünetet, ajjajj :D)
Pedig ezeket a marhaságokat félretoloncolva tényleg vannak benne érdekes részek, csak annyira szűk látókörű az egész. Az egyes esetek leírása egész érdekes, bár van, ahol én inkább pszichológushoz küldtem volna az illetőt ahelyett, hogy elkezdtek kántálni fölötte. Amúgy végig az járt a fejemben, hogy mennyivel érdekesebb lenne, ha Lorraine és Ed Warren írta volna ezt a könyvet. :P Nyilván nem egy Démonok közöttre vagy az Ördögűzőre számítottam (aminek az említett Harry Potteres tata szakértője volt), de jó lett volna, ha nem annyi jön le, hogy „Imádkozzatok és járjatok szépen templomba, gyerekek!”.
Egyébként meg egészen megdöbbentő, hogy tényleg volt egy ilyen ördögűző-szeminárium, meg hogy a pápák is mennyit foglalkoztak a témával. Ahelyett, hogy pl. kigyomlálták volna maguk közül a pedofil papokat.
Sajnos nem lettem okosabb, és a szűklátókörűsége meg az előítéletei miatt úgy éreztem magam, mint általános iskolában hittanon nehéz gyerekkorom volt. Nem győzött meg, de én mindenre nyitott vagyok, csak ne támadjanak le feszületet lóbáló bácsik, akik mindenre ujjal mutogatnak.

Kemese_Fanni_ IP>!
Matt Baglio: A rítus

Matt Baglio: A rítus A modern ördögűző születése

A könyvet mindenképpen azoknak ajánlanám, akik tájékozódni szeretnének démonokról, megszállásról, ördögűzésről, és átfogó képet akarnak kapni a témáról. Az olvasottak elgondolkodtattak, néha megrémisztettek: a szerző mindössze néhány mondattal, hosszan kísértő eseteket volt képes felvázolni.
Senki ne várjon gyorsan pergő horror történetet, mert akkor csalódás lesz a vége.
A linkek között megtalálható a könyvről szóló blogbejegyzésem.

19 hozzászólás
Dorka50 P>!
Matt Baglio: A rítus

Matt Baglio: A rítus A modern ördögűző születése

Nagyon érdekes a könyv. A film után picit meglepődtem, mert nem erre számítottam, de tetszett. Kicsit ismeretterjesztő jellege van a könyvnek. Rengeteget meg lehet tudni az egyházról és az ördögűzésről. Megismerhetjük az ördög rendkívüli tevékenységeit, mi is az a megszállás, átok stb… Volt egy információ amin igazán megdöbbentem. Mégpedig, hogy az ördög spoiler tud megszállni egy embert. Nem vagyok vallásos, de ez a könyv igazán érdekes volt még számomra is.

szeretemakönyveket>!
Matt Baglio: A rítus

Matt Baglio: A rítus A modern ördögűző születése

basssszus… nos eddig azt gondolom hogy tényleg okoz egynéhány álmatlan éjszakát a könyv, viszont a különbség a könyv és a film között, véleményem szerint, hogy a film a könyvhöz képest sokkal rosszabb, pedig az is tetszett, főleg Sir Hopkins miatt…. de a könyv sokkal valósághűbb, félelmetesebb…

8 hozzászólás
krisztinapieler>!
Matt Baglio: A rítus

Matt Baglio: A rítus A modern ördögűző születése

Kicsit más jellegű volt, mint amilyenre számítottam. Szerencsére nem zúdította ránk a horrorfilmes kliséket, nem hatásvadász szeretett volna lenni, sokkal inkább tényekként közölte a felfoghatatlan, ijesztő történeteket. Számomra még mindig felfoghatatlan, hogy ezek a dolgok valóban megtörténhetnek, őszintén, elég szkeptikus maradtam, de azt hiszem az ilyen dolgoknak talán egy élet sem elég, hogy elhiggye az ember, amíg nem látja saját szemével. (És arra jutottam a durvább sztorik alapján, hogy szerintem nem is szeretnék egy ilyen esettel sem találkozni.)
Ami nem tetszett a könyvben, az az volt, hogy észre sem vettem először a jegyzeteket a végén. Ha meg lettek volna jelölve, olvasás közben haladhattam volna velük folyamatosan, de így a végén, nem mindenhova volt kedvem visszalapozgatni, csak az érdekesebbeket olvastam el.


Népszerű idézetek

Belle_Maundrell >!

Ahogy C. S. Lewis írja: „Az emberek két azonos fajsúlyú, ám ellentétes hibába szoktak esni az ördögökkel kapcsolatban. Az egyik, hogy tagadják a létezésüket. A másik, hogy hisznek bennük, sőt túlzott és egészségtelen mértékű érdeklődést tanúsítanak irántuk.”

200. oldal, 16. fejezet - A szervezés

Matt Baglio: A rítus A modern ördögűző születése

Kapcsolódó szócikkek: C. S. Lewis · ördög
Belle_Maundrell >!

Bár a gonosz itt él közöttünk, nem vagyunk védtelenek vele szemben.

220. oldal, 17. fejezet - Az ördögűző

Matt Baglio: A rítus A modern ördögűző születése

Barby_159>!

Tégy úgy, ahogy jólesik, ez az egyetlen szabály.

61. oldal

Matt Baglio: A rítus A modern ördögűző születése

Kapcsolódó szócikkek: szabály
Belle_Maundrell >!

Az ördögűzés alapjában véve ugyanolyan világias procedúra, mint a fogorvosnál tett látogatás – amit a szűk várószoba meg a következő időpontra emlékeztető betegkártya tesz teljessé.

13. oldal, Prológus

Matt Baglio: A rítus A modern ördögűző születése

Kapcsolódó szócikkek: ördögűzés
Belle_Maundrell >!

Az Amerikai Katolikus Egyháztól eltérően, ahol csak suttogva lehet beszélni róla, Olaszországban az ördögűzés sokkal elfogadottabb. 1986-ban II. János Pál pápa több beszédében is felhívta a hívek figyelmét az Ördög veszélyeire, amelyek közül az egyik a „megszállás” lehetősége volt. XVI. Benedek pápa pedig nem is olyan régen, 2005. szeptember 14-én ördögűzőket látott vendégül a Vatikánban, és arra biztatta őket, folytassák tovább a munkájukat „az egyház szolgálatában”.

22. oldal, 1. fejezet - Róma

Matt Baglio: A rítus A modern ördögűző születése

Belle_Maundrell >!

Minden démoni tevékenység, amely erőteljesebb a kísértésnél, „rendkívülinek” számít. Az ördögűzők az évek során számos névvel illették azokat a módszereket, amelyekkel az Ördög és a démonok közvetlenül befolyásolják az embert. Amikor 1998-ban kihirdették az ördögűzés új szertartásrendjét, az Olasz Püspöki Konferencia arra kérte az Ördögűzők Nemzetközi Szövetségét, állítson össze egy szakkifejezés-gyűjteményt, amelyre támaszkodni lehet. Az Ördög rendkívüli tevékenységei négy fő csoportra oszthatóak: (1) megfertőzés, (2) elnyomás, (3) zaklatás és (4) démoni megszállás.

53. oldal, 4. fejezet - Ismerd meg ellenségedet!

Matt Baglio: A rítus A modern ördögűző születése

Kapcsolódó szócikkek: 1998 · ördögűzés
Belle_Maundrell >!

Az emberek általában nem hisznek az átok erejében. Holott a természeti népeknél – még azoknál is, amelyek felvették a kereszténységet – az átkok szórása és levétele teljesen hétköznapi dolognak számít. Haiti például alapvetően katolikus ország, ennek ellenére a vudu is komoly népszerűséggel bír a lakosok között.

66. oldal, 5. fejezet - Az ajtó kinyílik

Matt Baglio: A rítus A modern ördögűző születése

Kapcsolódó szócikkek: átok · Haiti
Belle_Maundrell >!

A Diabolical Possession and Exorcism (Ördögi megszállotság és ördögűzés) című könyv szerzője, John Nicola atya, amerikai pap és teológus, sok éven át ördögűzési tanácsadóként segítette az amerikai katolikus egyház pöspökeit, sőt az 1973-ban készült, Az ördögűző című filmnek is ő volt a szakértője.

71. oldal, 5. fejezet - Az ajtó kinyílik

Matt Baglio: A rítus A modern ördögűző születése

Kapcsolódó szócikkek: Az ördögűző
Belle_Maundrell >!

2002-ben Amorth atya azt nyilatkozta az ANSA Olasz Hírügynökségnek, hogy „Harry Potter alakja mögött a sötétség királya, az ördög rejtőzik”. Majd azt a lesújtó véleményt fogalmazta meg a könyvekről, hogy azok megpróbálnak különbséget tenni „fehér” és „fekete” mágia között, holott „ez a különbség valójában nem létezik, mert a mágia egyet jelent az ördög felé fordulással”.

232. oldal, Jegyzetek

Matt Baglio: A rítus A modern ördögűző születése

Kapcsolódó szócikkek: 2002 · Harry Potter · Harry Potter-sorozat
SzHajnal>!

Az emberrel két angyal van együtt az egyik az igazságosságé, a másik a gonoszságé. Hogyan ismerhetem meg ezeknek az erejét […], mivel mindkét angyal velem lakik?

106. oldal - A lelkek megítélése

Matt Baglio: A rítus A modern ördögűző születése


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Paul Tremblay: Szellemek a fejben
Francesco Bamonte: Megszállottság és ördögűzés
Frank Hammond – Ida Mae Hammond: Disznók a szalonban
Bob Larson: Sátánizmus
Magyar László András (szerk.): Pandaemonium
Derek Prince: Démonológia
Carlos Annacondia: Ide figyelj, Sátán!
Ron Hall – Denver Moore – Lynn Vincent: Ugyanúgy más, mint én
Henry Cloud – John Townsend: Határaink
James Martin: Jezsuita spiritualitás