Kulcs (Engelsfors-trilógia 3.) 200 csillagozás

Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Kulcs

A ​Kör boszorkányaira egyre több megpróbáltatás vár. Van-e értelme, hogy megfogyatkozva tovább küzdjenek a világ megmentéséért? Maradt-e még esélyük a démonokkal szemben? Találnak-e új segítőket elvesztett barátaik helyett? Erőt ad-e vagy csak gyöngíti őket a szerelem?
Vanessa, Anna-Karin, Linnéa és Minoo mind nehezebben cipelik a Kiválasztottak emberfeletti terheit. E világi és túlvilági ellenségeik állandó, halálos veszéllyel fenyegető jelenléte sokszor eltörpül a közöttük elmélyülő ellentétek, az önmagukkal megvívandó harcok félelmetes árnyaihoz képest. Akadnak olyanok is, akik szerint másnak kell az engelsforsi diáklányok helyébe lépnie, hogy teljesítse a lehetetlennek tűnő küldetést. Mert valakinek be kell zárnia a démonok világába vezető átjáró kapuját, hogy megakadályozza az apokalipszis eljövetelét.
Mats Strandberg és Sara B. Elfgren letehetetlenül izgalmas trilógiájának befejező részében, a Kulcsban, életük legsötétebb helyeire jutnak el a fiatal hősök – valódi… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

>!
Geopen, Budapest, 2014
862 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155331336 · Fordította: Péteri Vanda
>!
Geopen, Budapest, 2014
ISBN: 9786155331435 · Fordította: Péteri Vanda

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Minoo Falk Karimi · Linnéa Wallin · Vanessa Dahl · Anna-Karin Nieminen · Ida Holmström · Mona Månstråle (Moonbeam) · Nicolaus Elingius · Gustaf Åhlander


Kedvencelte 47

Most olvassa 10

Várólistára tette 91

Kívánságlistára tette 116

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
deen
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Kulcs

Nagyon ütős befejezést olvashattam. Végig lekötött, nagyon gördülékeny volt és izgalmas, a könyv terjedelme ellenére egyetlen percig sem unatkoztam. Ebben megint nagy szerepe volt annak, hogy nem csak a mágiával foglalkoztunk, hanem a szereplők nem mellékes normális élete is igen fontos szerepet kapott. Miközben Minoo, Vanessa, Linnéa és Anna-Karin a Kör megmaradt tagjai próbálnak felnőni ahhoz a feladathoz, hogy meg kell menteniük a világot az apokalipszistől, egy új kör kezd formálódni. A Tanács nem bízik bennük, és a megfogyatkozott létszám miatt nem is hiszik, hogy képesek elvégezni a feladatot. A védelmezők is más húrokat pengetnek, Matilda is furcsán viselkedik, és a kör tagjai kételkedni kezdenek abban, hogy ki is mond igazat. Míg az élők próbálnak felkészülni, és túllépni saját magukon, addig a Határvidéken is zajlanak az események. A kérdés csak az, hogy a Határvidéken rekedtek időben elérik-e a többieket az igazsággal vagy a Tanács élén Walterrel ismét átveszi az irányítást a kör fölött? Számítottam rá, hogy az írópáros ezúttal sem kíméli az olvasót és bárki elhalálozhat, mégis sajnáltam a szereplőket. A történet vége rengeteg meglepő fordulatot tartogatott és nagyon sötétre sikerült. A könyv vége ismét szomorúsággal és könnyekkel volt tele, de végül minden szereplő megkapta a maga lezárását. Szerintem nagyon jó megoldás volt úgy lezárni a könyvet, hogy igazából nyitott maradt a cselekmény, így egy részről lezárult a történet eddigi része, de van lehetőség a folytatásra, amit egyébként szívesen olvasnék.

1 hozzászólás
>!
kte
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Kulcs

A Kulcs már az elején szuperül kezdődik a szereplők felsorolásával:
„BOSZORKÁNYOK, ÉLŐK ÉS HOLTAK” :)
A svéd szerzőpáros egy igazán egyedi, sokszereplős történetet hozott létre. A több nézőpontnak és egyéniségnek köszönhetően a cselekmény is szerteágazó. A közelgő apokalipszis előterében magánéleti problémák sorakoznak a párkapcsolati tényezőktől kezdve a bírósági tárgyalásig. A határvidéken rekedt Ida beszámolói váltakoznak a még élő Kiválasztottak szemszögével. A 800+ oldal ellenére gyorsan haladtam vele, amit azért elősegített a kellemes betűméret is.
A hangulat ebben a részben is komor, helyenként már-már reménytelen. A történet felénél még nem igazán tudtam, hogy kiben lehet megbízni és merre halad a sztori. Később már részben összeállt a kép, de így is fordulatos volt a vége. Nagyon jó volt a VI. fejezet, a lezárás és nem maradtak befejezetlen vagy érthetetlen szálak.
A szereplők nagyon jól felépítettek, hitelesek, szerintem ez a sorozat egyik nagy erőssége.

>!
Belle_Maundrell 
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Kulcs

Méltó befejezése az engelsforsi boszik történetének. Végig fenntartotta az érdeklődésemet, pedig a világmegváltás mellett elég sok személyes (nem rossz értelemben vett) drámázás is van benne.
Linnéát és Vanessát még mindig szeretem, Anna-Karin pedig rengeteget fejlődött a Kör óta, mostanra igazán megkedveltem és elismeréssel adózom a változása előtt. Minoo sajnos a történet legnagyobb részében kimondottan az idegeimre ment, de a végére tisztáztuk a dolgokat, miután megismertem az indokait.
Linnéa és Erikék tárgyalása valamiért A kártyavár összedőlre emlékeztetett, olyan pofára esős volt. Muhaha
Örültem, hogy találkozhattunk a már halott kiválasztottakkal is, Idának igazán előnyére vált, bár már a Tűzben is bírtam. Két újabb elhalálozás határozottan megrázott, még ha az egyik várható is volt.
A hangulata még mindig csillagos ötös, a boszik és a svédség együtt csak jó lehet. A végén kifejezetten jó esett még az a 60 oldal a nagy akció után.
A magyar kiadás viszont korántsem hibátlan, elég sok elírással és furcsa szórenddel találkoztam, szerintem korábban nem volt ilyen, vagy jóindulatúan szelektív a memóriám. Ja, és az sem tiszta, hogy a végén miért írtak T-shirtöt póló helyett, de hát mindegy. Emiatt mindenesetre nem fogok csillagot levonni, mert nem a szerzők hibája.
Szóval ez egy eredeti, szépen kidolgozott, valós problémákat sem nélkülöző könyvsorozat, ráadásul még a borítók is gyönyörűek. *-* Biztos, hogy egyszer újra fogom olvasni őket egyben.

3 hozzászólás
>!
Disznóparéj_HVP IP
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Kulcs

Na, hát ez megint horzsolt.

És még mindig tartom, hogy a természetfeletti részek nélkül is átkozott jó kis könyv lenne ez. :)

A magyar kiadás nem teljesen hibátlan azért, ráadásul az egész apokalipszis-tematika elég lazán került kezelésre, nem is beszélve a fölösleges drámázásról (itt először történt ilyen, és bár volt némi helye, azért inkább idegesítő volt, mint indokolt). A karakterek minden esetre is hozzánőnek az emberhez, az biztos, és kellően érdekesek is ahhoz, hogy az ember nagy ívben… ne foglalkozzon a világvégével.

Összességében ez a trilógia egy kellően sötét, kellemesen svéd valami, jól megírva, olyan konfliktusokkal és feszültséggel, amihez a természetfeletti szál csak hozzátenni tud. Mindenkinek ajánlom, akit nem rettent vissza a jelen idejű írásmód és iszákos-drogozós-bulizós tinik jelenléte. ;)

3 hozzászólás
>!
Chriss P
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Kulcs

Befejeztem. Vége. Nincs tovább. :( Most csak arra tudok gondolni, hogy mennyire fognak hiányozni az engelsforsi boszik. Olyan rossz, mintha egy űr lenne bennem… és hiába akarok bármi mást olvasni, a gondolataim elkalandoznak. Egy ideig biztosan nem sikerül elvonatkoztatnom. A magyar fordítás és kiadás, a sok nyomtatási hiba, helytelen szóhasználat ellenére mégis élveztem ezt az utazást. Eddig ez a legszuperebb és legőszintébb érzelmeket felsorakoztató YA történet, amit valaha olvastam. A kedvenc boszim Linnéa és Vanessa, nagyon drukkoltam nekik. :) Persze a többieknek is. Idát is sikerült a szívembe zárni, és még Viktort is megkedveltem. Adriana és Anna-Karin is sokat nőtt a szememben. Minoo kicsit idegesített, de aztán, ahogy a többiek is, én is elfogadtam, hogy nincs más választása, mint „ilyennek lenni”. Hűűűű sok mindent tudnék még írni, de most nem sikerül :( … Nagyon közel járt ahhoz, hogy lenyomja a Tündérkrónikákat… Csak ajánlani tudom!!!!

9 hozzászólás
>!
vargvani
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Kulcs

A két írónak olyan világot sikerült megalkotni, amelyet emberek millió imádnak. Számomra is elképzelhetetlen, hogy napokig egy olyan történetben éltem, amely nem valóság, ennek ellenére mégis annak tűnik.
A trilógia befejezőkötete a cselekményt tekintve sokkal kalandosabb, hiszen olyan helyeket tárnak fel, amiről még nem olvashattunk spoiler..
Ez a 860 oldal tele volt küzdelemmel, veszekedéssel, szeretettel, családdal, magánnyal és lelki terhekkel. Ezek az előző részekről is elmondhatók. A Kiválasztottakat olyan emberek segítették, akiket eddig a háttérben láthattunk. Örülök, hogy jobban megismerhettem őket is.
A szereplők hozták a formájukat: egyre jobban megismerhettük őket, titkokat tudtunk meg és közelebb is kerültek az olvasóhoz. Számomra még mindig Vanessa a kedvenc jó, oké, ugyanaz a nevünk és lehet, hogy emiatt. spoiler Sokan irigylik Minoo-t, de nem tudom megérteni miért. Nem lehet rossz dolog mások emlékeiben turkálni, de én sokkal szívesebben válnék láthatatlanná vagy olvasnék mások gondolatában.
A befejezés számomra meghökkentő. Körülbelül az utolsó 100-150 oldal kínzás volt, alig bírtam ki, hogy mi fog történni. Olyan fordulatok voltak még ezeken az oldalakon is, hogy az hihetetlen!! Komolyan, ilyen fordulatos és izgalmas könyvet ritkán olvasok. Teljesen megérte belekezdenem, igazi felüdülés volt az érettségi után.

És tudjátok mi volt a legjobb benne? :) Ez nem a szokásos tinidráma. Ez annál sokkal több!

Egy nappal az értékelés után: hihetetlen, hogy vége a történetnek, amit imádtam…

>!
Felixa P
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Kulcs

A hossza elrettentett, mivel az első kötet nem igazán, a második már valamivel jobban tetszett. Reméltem, hogy nem úgy kell végigszenvednem ezt a rengeteg oldalt. Szerencsére a gyötrődés most elmaradt. Helyette kalandos cselekmény és fordulatokkal, érzelmekkel tarkított történet köszönt vissza a lapokról. Persze ez is kissé elnyújtva indul, de aztán felveszi a fordulatszámot és a kíváncsiság az olvasásra ösztönöz. A komótos kezdés természetesen egy jól átgondolt bevezetése a további izgalmaknak.
Érzelmek kavalkádjai vannak felsorakoztatva, amelyek fokozzák azt az érdeklődést az olvasóban, hogy vajon hova fog vezetni és milyen áron a végkifejlet.

>!
enibartok
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Kulcs

Nagyon fogtok hiányozni engelsforsi boszik!!!

De remélem, hogy újabb történeteket olvasunk a boszikról, mivel nem lett egyértelműen lezárva.
Az az igazság, hogy néhol össze voltam zavarodva, nem értettem ki kivel van. Őrzők, védelmezők, démonok, a Tanács… húúúú :)
Aki szerette az első két részt nem fog csalódni. Ebben a részben együtt volt a Kör és együtt akadályozták meg az apokalipszist.
Nem akarok külön kiemelni senkit, mert mindegyik lányt annyira szeretem, viszont Viktorért megszakadt a szívem, ott nagyon megleptek az írok :(
Szóval én bizakodva várom a folytatást :)

7 hozzászólás
>!
No_Exist
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Kulcs

Ez az egyik kedvenc trilógiám. Nagyon szeretem a lányokat és főként azt ahogy keveredik a mágia a társadalmi problémákkal, de ez nem egy méltó befejezés.
Linnéatól a falat kapartam, Minoo kiborított, Vanessa csak úgy vagyogatott vagy Linnéaval drámázott. Egyedül Anna-Karin tett valamit és észrevehetően fejlődött is. Örültem néhány elveszett szereplő visszatérésének, de valamiért nem érintett úgy meg, mint az első két rész. Ennek ellenére szerettem és a vége is tetszett, de sokkal jobbra számítottam. Ha lesz egyszer tengernyi időm biztos, hogy újraolvasom a trilógiát.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Petra_c33 I

(…)
– Nem tudom – feleli Linnéa – Valami nem stimmel itt.
– Ez, mondjuk akár Engelsfors mottója is lehetne – jegyzi meg Minoo epésen.

244. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Linnéa Wallin · Minoo Falk Karimi
>!
Szelén P

– A puszta bátorság értelem nélkül még sosem volt segítségére senkinek – feleli.

75. oldal

>!
Belle_Maundrell 

– Miért nem lehet egy kicsivel könnyebb? Mint A Gyűrűk Urában? Ahol az orkok gonoszok, a tündék jók, oszt kész.
– Hozzátenném, hogy az orkok azelőtt tündék voltak, akiket a gonosz erő változtatott át – mondja Minoo. – Úgyhogy senkinek sem könnyű.

148. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Linnéa Wallin · Minoo Falk Karimi
>!
Petra_c33 I

– Az ember végül eljut addig a pontig, ahol abbahagyja a vacillálást, és elhatározza, miben hisz – mondja Walter. – A dolgok néha nehezebbek mint amilyennek látszanak.

212. oldal

>!
Petra_c33 I

– Biztosan nem lesz semmi baj – nyugtatja meg Minoo.
Ez az a tökhülye közhely, amit tökhülye emberek szoktak mondani, amikor valami szörnyű történt. Minoo úgy látszik, egyike ezeknek az embereknek.

63. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Minoo Falk Karimi
>!
Petra_c33 I

– Bizonyos dolgoknak azonban nehéznek kell lenniük. Muszáj, hogy nehéznek érezzük őket. Amikor döntéseinkből kizárjuk a kétségeinket és az érzelmeinket, és ezt azzal magyarázzuk, hogy racionálisan akarunk cselekedni… nos, olyankor hozzuk meg a legveszélyesebb elhatározásainkat is.

462. oldal

>!
Sziszandria P

– Hogy vagy? – kérdezi Sigrid Minootól.
– Semmi különös – feleli Minoo. – Mostanra eléggé megszoktam, hogy időnként meg akarnak ölni.

447. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Minoo Falk Karimi
>!
u_san

– Nos, akkor hallgasd meg egy tapasztalt nő tanácsát – mondja feleletképp Mona, és tekintetét Vanessa szemébe fúrja. – Soha ne bízz senkiben.
– Tehát magában sem?
– Bennem aztán végképp ne, aranyom.

Kapcsolódó szócikkek: Mona Månstråle (Moonbeam) · Vanessa Dahl
>!
Petra_c33 I

Hogy lehet az ember ilyen eszméletlenül boldog és ilyen eszméletlenül rémült egyszerre?

145. oldal

>!
Risus P

Az emlék oly erős, hogy nem számít, hogy tudja hogy hamis volt.

317. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Margit Sandemo: A magányos lovag
Meg Cabot: Jinx
Kendare Blake: A rémálmok lánya
Dawn Rae Miller: Larkstorm – Pacsirta
Diana Wynne Jones: A vándorló palota
Kendall Kulper: A tenger boszorkánya
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Krencz Nóra: A követ
Sarah Mlynowski: Buli és bájital
C. J. Redwine: Az árnyékkirálynő