Pol ​Pot 3 csillagozás

Máté György: Pol Pot

Kambodzsának nyolcmillió lakosa volt, amikor 1975 nyarán a Khmer Kraham, a vörös khmer hatalomra került. A Pol Pot-rendszer idején sem háború, sem járvány nem pusztította a népet. Mégis amikor kormányzata 1979 januárjában összeomlott, mindössze ötmillió ember élt már Kambodzsában…

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Tények és tanúk Magvető

>!
Magvető, Budapest, 1982
302 oldal · ISBN: 9632717422

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Sungri>!
Máté György: Pol Pot

A világ egyik legbrutálisabb állama, Orwell életrekelt disztópiája, egy olyan rettegett uralmi rendszer, amelyhez hasonlót keresve se talál az ember, és amelynek a működését ép ésszel fel sem lehet fogni. A legrosszabb, hogy meg is történt.


Népszerű idézetek

Angyal_Gyula>!

Kérdés: Miért akarták a Pol Pot-ügynökök elvágni a torkát?
Válasz: Meg akartak ölni, és meg akarták enni a húsomat.
Kérdés: Előfordult olyan eset, amikor látta, hogy megöltek valakit azért, hogy megegyék?
Válasz: Igen, saját szememmel láttam egyszer, amikor megöltek két lányt azért, hogy megegyék őket. Az egyik lány velem egyidős, a másik fiatalabb volt.

Angyal_Gyula>!

Férjem, Sa Muon, 38 éves volt. 1978 decemberében ölték meg a magukat vörös khmernek nevező fiatalemberek. Testét árokba dobták.
Fiam, Sam Nang még csak 10 éves volt, és őt is kényszerítették, hogy keményen dolgozzon. Egyik nap, amikor már nagyon éhes volt, ellopott egy banánt és ezért puskatussal agyonverték.
Családom hét tagját ölték meg. Csak kisfiam maradt életben, de őt is annyira megfélemlítették, hogy nem mert felismerni engem, az édesanyját.

Angyal_Gyula>!

A Kambodzsai Demokratikus Állam vezérei, Pol Pot, Ieng Sary, Kieu Samphan és kínai gazdáik sok ezer khmer kisfiút fosztottak meg mindattól, amitől embernek számít az ember. Öröm, fájdalom, szeretet és félelem nélküli, bármire kapható ember formájú élőlényekké váltak, olyanokká, akik jóllakottak egy éhező országban, hogy utána, ellenértékül ártatlan, fegyvertelen, végtelenül leromlott emberekre üvöltsenek, üssék-vágják őket, azután hidegvérrel, érzelem, harag nélkül végezzenek velük.
Az ilyen ifjú édesen aludt egy, a rémülettől álmatlan országban, hogy másnap újult erővel sújthasson le bunkójával egy csecsemő koponyájára.
Szeretkezett, hogy ezzel ő szerezzen jogot a letepert asszony megfojtására.
Két parancsnoka volt: Pol Pot, akinek az ilyen ifjú volt az eszményképe, és az ösztönei. Tagja, vagy tagjelöltje volt a Kambodzsai Kommunista Pártnak nevezett maoista szervezetnek.


Hasonló könyvek címkék alapján

Balogh András: Délkelet-Ázsia történelme
Ungváry Krisztián – Tabajdi Gábor: Budapest a diktatúrák árnyékában
Rainer M. János: A Kádár-korszak 1956–1989
Kun Miklós: Sztálin alkonya
Csoma Mózes: Koreaiak Magyarországon az 1950-es években
Csoma Mózes: 1989 – Diszkózene a Kvangbok sugárúton
Csoma Mózes: Sövény Aladár, a hazai koreanisztika úttörője
Kati Marton: A kém
Pentelényi László – Zentay Nóra Fanni (szerk.): JLG / JLG
Baráth Magdolna – Feitl István: Kérdések és válaszok a Rákosi-korról 1949–1956