Szétszórt ​elmék 102 csillagozás

A figyelemhiány zavar új gyógymódja
Máté Gábor: Szétszórt elmék Máté Gábor: Szétszórt elmék Máté Gábor: Szétszórt elmék

Népbetegség ​a figyelemzavar és a hiperaktivitás? Vagy csak a gyerekek szenvednek tőle? Honnan ered és hogyan gyógyítható?
A világhírű magyar lélekgyógyász nemcsak magát tartja figyelemzavarosnak, de három gyermekét is hiperaktív figyelemzavarral diagnosztizálták. Nem csoda hát, ha a téma mélyére akart hatolni, meg akarta ismerni a betegség eredetét, hogy közelebb kerüljön a gyógyításához is. A Szétszórt elmék gyökeresen új szemlélettel közelíti meg ezt a sokakat érintő témát, valamint új módszereket is kínál, hogy segítsen azoknak a gyerekeknek és felnőtteknek, akiknek nap mint nap meg kell küzdeniük a figyelemzavar és a hiperaktivitás okozta gondokkal.
A Szétszórt elmékben dr. Máté Gábor bebizonyítja, hogy a figyelemzavar nem örökletes betegség, hanem visszafordítható károsodás. Rávilágít, hogy a figyelemzavaros agyban az érzelmek és a figyelem kontrolljáért felelős területek nem fejlődnek ki kisgyerekkorban – és azt is, hogy miért. Megtudhatjuk, hogy… (tovább)

Eredeti cím: Scattered Minds. A New Look at the Origins and Healing of Attention Deficit Disorder.

Eredeti megjelenés éve: 1999

Tartalomjegyzék

>!
Open Books, Budapest, 2023
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635723737 · Fordította: Váradi Péter
>!
Open Books, Budapest, 2022
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635722303 · Fordította: Váradi Péter
>!
Open Books, Budapest, 2022
384 oldal · ISBN: 9789635720613 · Fordította: Váradi Péter

3 további kiadás


Enciklopédia 62

Szereplők népszerűség szerint

Buddha · Erik H. Erikson · Gordon Neufeld · gyermekorvos · John Ratey

Helyszínek népszerűség szerint

Amerikai Egyesült Államok


Kedvencelte 22

Most olvassa 64

Várólistára tette 163

Kívánságlistára tette 197

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Chöpp >!
Máté Gábor: Szétszórt elmék

Máté Gábor: Szétszórt elmék A figyelemhiány zavar új gyógymódja

Rengeteget tanultam belőle, nem utolsó sorban nagyon szeretem Dr. Máté Gábor szakmai tudását, stílusát és őszinte emberségét. Kiváló szakkönyvnek tartom figyelemhiány zavarral küzdő gyerekek szüleinek, családtagjainak, és figyelemhiány zavarral élő felnőttek számára, akik – bármely időszakában az életüknek – belefognak az önnevelés, öngyógyítás folyamatába.

VeronikaNy>!
Máté Gábor: Szétszórt elmék

Máté Gábor: Szétszórt elmék A figyelemhiány zavar új gyógymódja

Ha már egyszer annyira tetszett a Sóvárgás démona a függőségről, akkor miért ne olvashatnék az szerzőtől a figyelemhiányos zavarról is?
Nagyon izgultam, hogy van-e egy könyvnyi a témában, de mindenben van egy könyvnyi, ha elég alaposan, elég sok oldalról próbáljuk megvizsgálni. A legfőbb szál, amire az egész fel van fűzve, az a saját érintettsége, amit egyértelműen sikerült feldolgoznia, szembenézni vele. Persze, van egy genetikai oldala a figyelemzavarnak, de ott van a környezeti oldala is, a család, a társadalom, ráadásul annak a fránya agynak is fura a folyamatos fejlődése, ahogyan a kisgyermek agya megpróbálja önmagát betrimmelni oda, ahogyan majd az élete folyamán kell működnie. Kitér a tünetekre úgy, hogy ezer példát hoz arra, hogy azok is megérthessék egy figyelemhiányos ember működését, akik nem érintettek, és kitér a kárenyhítésre, ami sajnos egy csodaszer, amit nagyon nehéz beszerezni: érzelmi biztonság. Az agy néha ellenség, nem barát, és a figyelem legalább annyira érzelmi képesség, mint intellektuális.
Ami könyv legnagyobb erénye, ad némi használati útmutatót figyelemzavaros gyerekekhez, ami minden gyereknél hasznos lehet, nem jutalmazás, nem büntetés, nem hegyibeszéd, hanem empátia és érzelmi kapcsolódás. Sokmindent kitaláltam magamtól is, de rögös volt a felismerés, egy ilyen könyv ott és akkor életmentő lett volna

PusKatus P>!
Máté Gábor: Szétszórt elmék

Máté Gábor: Szétszórt elmék A figyelemhiány zavar új gyógymódja

Nagyon jó kis könyv, igazából nem csak azoknak ajánlom, akiknek a gyereke figyelemhiány zavaros, vagy épp saját maguk azok, hanem minden szülőnek, akinek kifejezetten eleven gyereke van (és ez még nem a betegséget jelenti ugyebár).
Nekem, diagnosztizált ADD-snek felnőttként is hasznos volt ez az olvasmány. Nyilván nincs benne a titkok titka, de segít megérteni, mi, hol siklott félre, és miért.

TMarie>!
Máté Gábor: Szétszórt elmék

Máté Gábor: Szétszórt elmék A figyelemhiány zavar új gyógymódja

Érdekes téma és érdekes megközelítés.
Figyelemzavarról már hallottam. Figyelemhiány zavarról kevésbé. Talán figyelemhiányos zavar lenne alkalmasabb.
Egyébként nem gondoltam volna, hogy ez olyan széles spektrumban létezik. Talán azt is lehet mondani, hogy minden ember valamilyen szinten ADHD és ezzel már azt mondhatjuk, amit a szerző is, hogy ez nem betegség :D Azt írja, hogy sokakat érint, lehet, hogy mindenkit.
Jó ötletek, tanácsok vannak a könyvben, különösen gyerekek esetében, hogy hogyan lehet „megoldani”, segíteni a problémán – megértés és pozitív érzelmi kapcsolódás.

metahari P>!
Máté Gábor: Szétszórt elmék

Máté Gábor: Szétszórt elmék A figyelemhiány zavar új gyógymódja

Konnyen olvashato bar nem konnyed olvasmany. A szerzo kellemesen otvozi a peldakat az elmelettel es a kovetkezteteseivel. Ugy talalom, nagyon hasznos es segit megerteni melyebb osszefuggeseket es nagyon uj hangon beszel a figyelemhianyrol. Tulajdonkeppen ki is mondja, hogy a figyelem hianya nem a gyereknel tortent, hanem a gondozojanal es igazabol az erzelmi odafigyeles a kulcs.
Hozzaadott elmenyem es ertekem az, hogy elgondolkodva az olvasottakon, emesztgetve a peldakat nagyon egyszeruen lehet mas teruleteken is hasznalni Mate Gabor eredmenyeit, most ugyan csak a sajat autizmus tamogato munkamat tudom emliteni.
Melegen ajanlom.

VERDI>!
Máté Gábor: Szétszórt elmék

Máté Gábor: Szétszórt elmék A figyelemhiány zavar új gyógymódja

Ez a konyv az egyetlen hiteles lairasa a cuccnak.
Ha valaki ezzel a problemaval el akkor dobja ki az osszes konyvet amit a temaban tart es csak erre fokuszalljon.

fittolvasó>!
Máté Gábor: Szétszórt elmék

Máté Gábor: Szétszórt elmék A figyelemhiány zavar új gyógymódja

A pszichiáter saját példáján keresztül fedi fel a figyelemzavar és az érzelmi intelligencia közötti összefüggést. Saját szakmai, házasságából fakadó kudarcain és sikerein keresztül ad könnyen érthető, gyakorlatias segítséget felnőtteknek és szülőknek a tünetek felismeréséhez és a gyógymódokról.
Arra tér ki, hogy figyelemhiány zavar esetén a három legfontosabb probléma az elkalandozó figyelem, a gyenge impulzuskontroll és a hiperaktivitás. Ezek az önszabályozási mechanizmusok hiányosságára utalnak. A figyelemhiány zavarral élő embernek az a gondja, hogy tudja, mit kellene tennie, de nem teszi.
A figyelem képessége az érzelmekben gyökerezik.
Vagyis a figyelem az érzelmek altalajából táplálkozik, hibásan tartja a köztudat intellektuális tevékenységnek. A figyelemhiány zavart általánosságban az érzelmi intelligencia fejlődési elmaradásának nevezi. Jellemző például, hogy az illető váratlan pillanatokban kiszámíthatatlanul és gyerekesen reagál, miközben bizonyos helyzetekben felnőttként képes megnyilvánulni. A felnőtt abban a mentális életkorban ragad, és azokon a területeken vannak nehézségei, amelyben a gyermekkori fejlődés megakadt. Ennek egyik következménye az alacsony vagy ingadozó önbecsülés. Többek között a figyelem és az önbecsülés fejlesztéséhez kínál gyakorlati útmutatást. Hasznos, ajánlom!

moni79>!
Máté Gábor: Szétszórt elmék

Máté Gábor: Szétszórt elmék A figyelemhiány zavar új gyógymódja

A könyv minden szülőnek, pedagógusnak és ADHD-s felnőttnek hasznos lehet. Szimpatikus a szerző szemléletmódja a gyógyszerekkel, illetve a diagnózissal kapcsolatban: az előbbiektől nem vár problémamegoldást, de hasznosnak tartja őket; az utóbbiról azt gondolja, szükség van rá, de fontos, hogy ne okozzunk betegségtudatot. Az viszont néha kicsit zavaros, hogy mit gondol a család, a nevelés szerepéről, mintha nem akarná teljesen felelőssé tenni a szülőket (talán saját érintettsége miatt?), miközben sokat ír arról, mivel és hogyan tudnak ártani a gyerekeknek. A könyvvel kapcsolatos legnagyobb kritikám az, hogy túl hosszú, terjengős, szájbarágós, sok ismétlés van benne, ezért egy ADHD-s valószínűleg eleve nehezen fogja végigolvasni. Emellett az „új gyógymód” valójában nem új: amiket az ADHD-s gyerekek nevelésével kapcsolatban javasol, általánosságban lennének igazak az elég jó szülőkre (ne szégyenítsük meg a gyereket, támogassuk érzelmileg, ne akarjuk rákényszeríteni az akaratunkat, stb.). Mintha a szerző összemosná az ADHD kialakulásához vezető bántalmazó szülői magatartást mindenféle bántalmazással. Amilyen problémákról szó van a könyvben, azok általánosságban traumatizálnak egy gyereket, és sokféle tünetet/tünetegyüttest okozhatnak, amik közül csak egy az ADHD. Jobban ki kellett volna hangsúlyozni, hogy ezek a szülői viselkedésmódok és attitűdök minden gyerek fejlődésében kárt okoznak. Az is igaz, hogy aki tuti, különleges módszereket vár, annak inkább azt kellene átgondolnia, vajon miért ragaszkodik ehhez a nem teljesíthető elképzeléséhez.

Judyt89 P>!
Máté Gábor: Szétszórt elmék

Máté Gábor: Szétszórt elmék A figyelemhiány zavar új gyógymódja

Nagyon jo osszefoglalasa a temanak, de nem a legkonnyebb olvasmany. Sok neurologiai leiras is van a szemelyes illetve betegek tortenetei mellett. Vannak erdekes megalapitasok amiket meg sose hallottam a temaban, annak ellenere, hogy egeszsegugyis vagyok. Az erzelmi biztonsag foleg kisgyermekkorban nagyon fontos, de a kornyezeti stressz szerepet is felhozza, valamint az egyeb kornyezeti hatasokat. Ami nagyon jo, hogy nem tolja, hogy ha vkinek vannak ADHDs tunetei, akkor mar kb assa el magat.

Nellicu>!
Máté Gábor: Szétszórt elmék

Máté Gábor: Szétszórt elmék A figyelemhiány zavar új gyógymódja

Ebből a könyvből az derült ki számomra, hogy szinte minden ember figyelemhiány zavarral küzd. Sok példát hoz fel saját tapasztalataiból, érdekes volt, és érthető.


Népszerű idézetek

Chöpp >!

A teljesítmény révén elért önbecsülést feltételes önbecsülésnek vagy szerzett önbecsülésnek nevezzük. A feltételes önbecsüléssel szemben a valódi önbecsülésnek semmi köze a teljesítmény alapján kialakított önértékeléshez. Nem azt mondja ugyanis: „értékes emberi lény vagyok, mert ezt tudom tenni”, hanem ezt: „értékes emberi lény vagyok attól függetlenül, hogy meg tudom-e tenni azt vagy azt”. A feltételes önbecsülés értékel, a valódi önbecsülés elfogad.

295. oldal A személy létezésének igazolása: az önbecsülés

Máté Gábor: Szétszórt elmék A figyelemhiány zavar új gyógymódja

Kapcsolódó szócikkek: önbecsülés · teljesítmény
1 hozzászólás
Chöpp >!

Az entrópia törvénye uralkodik: a rend ideiglenes, a káosz abszolút.

35. oldal Mennyi végig nem járt út

Máté Gábor: Szétszórt elmék A figyelemhiány zavar új gyógymódja

Kapcsolódó szócikkek: entrópia
Chöpp >!

A figyelemhiány zavar nem abban áll, hogy nem tudod,
               mit tégy, hanem hogy nem teszed, amit tudsz.
                                                                Russell A. Barkley

61. oldal Feledni az előttünk álló jövőt

Máté Gábor: Szétszórt elmék A figyelemhiány zavar új gyógymódja

Kapcsolódó szócikkek: figyelemzavar
Chöpp >!

A gyerekek hatalmas ösztönzést és hajtóerőt jelentenek a szülők életében arra, hogy saját magukat, egymást és magát az életet megértsék. Sajnos az ember sok mindent a gyerekek kárán tanul meg.

54. oldal Konfliktusos házasság

Máté Gábor: Szétszórt elmék A figyelemhiány zavar új gyógymódja

Chöpp >!

A figyelemhiány zavarral élő személy életének minden napját gyakori és frusztráló emlékkihagyások lyuggatják. Egy jó barátom, Brian figyelemhiány zavarral él. Van egy kutyája is. Mindennap együtt sétálnak. Amikor Brian felveszi a kabátját, a sapkáját és a cipőjét, a kutya a konyhaasztal alá fekszik, és vár. Brian kilép a házból, ám a kutya nem mozdul. A kutya egészen addig meg sem mozdul, amíg Brian immár harmadszor vissza nem tér a lakásba, hogy magához vegye a kulcsát, a tárcáját vagy azt, amit éppen elfelejtett az első két alkalommal. A kutya tanult a tapasztalataiból, amit a gazdájáról nem mondhatunk el.

40. oldal Mennyi végig nem járt út

Máté Gábor: Szétszórt elmék A figyelemhiány zavar új gyógymódja

Kapcsolódó szócikkek: figyelemzavar · kutya
2 hozzászólás
Chöpp >!

Két nappal Magyarország német megszállását követően anyám felhívta a gyermekorvost. „El tudna jönni, hogy megvizsgálja Gabit? – kérdezte. – Tegnap reggel óta szinte megállás nélkül sír.” "Természetesen elmegyek, de el kell hogy mondjam: minden zsidó újszülöttem sír" – felelte az orvos.

125. oldal Tökéletes idegen

Máté Gábor: Szétszórt elmék A figyelemhiány zavar új gyógymódja

Kapcsolódó szócikkek: gyermekorvos
Chöpp >!

A figyelemhiány zavarral élő felnőtteket gyakran tartják zárkózottnak és arrogánsnak, vagy éppen fárasztóan bőbeszédűnek és modortalannak. Sokukat a kényszeres viccelődésükről lehet felismerni, a fojtott, hadaró beszédről, és arról, hogy látszólag véletlenszerű módon ugrálnak egyik beszédtémától a másikig, és képtelenek egy gondolatot anélkül kifejteni, hogy eközben ki ne merítenék anyanyelvük teljes szókincsét.

43. oldal Mennyi végig nem járt út

Máté Gábor: Szétszórt elmék A figyelemhiány zavar új gyógymódja

Kapcsolódó szócikkek: figyelemzavar
Chöpp >!

Amikor az ember együttérez, akkor képes megérteni a másik ember érzéseit, sőt osztozni is képes bennük, ám eközben tudatában van, hogy ő különálló személy, aki képes a független és hasznavehető cselekvésre. Amikor valaki azonosul, ez a határ elmosódik. Úgy reagál, mintha ő maga lenne az áldozat. Érzi az áldozat megaláztatását, a reménytelen dühét, a szégyenét. Ez nem a felnőtt ember bajtársias érzésének állapota, hanem egyfajta emlékezeti állapot. Ilyenkor az embert az emlékei tartják fogva.

307. oldal Ebből állnak emlékeink

Máté Gábor: Szétszórt elmék A figyelemhiány zavar új gyógymódja

Kapcsolódó szócikkek: együttérzés
Chöpp >!

A figyelemhiány zavarral élők gyakran éjszakai baglyok.

349. oldal A fizikai és spirituális környezet: önnevelés (II.)

Máté Gábor: Szétszórt elmék A figyelemhiány zavar új gyógymódja

Kapcsolódó szócikkek: figyelemzavar
Chöpp >!

A meditáció a figyelemhiány zavar neuropszichológiai feltételeinek egyik kezelési módja. Fontos módja, de nem az egyetlen. Minden olyan tevékenység – a kertészkedéstől a harcművészetekig – meghozza majd a gyümölcsét, amely előmozdítja a figyelmes koncentrációt. A figyelemhiány zavarral élő felnőtteknek legalábbis mérlegelniük kell annak lehetőségét, hogy napi rendszerességgel gyakorolják a szemlélődő egyedüllétet. A szemlélődő egyedüllét nem azonos azzal, amikor egyedül vagyunk egy szobában és olvasunk, zenét hallgatunk vagy ábrándozunk. A szemlélődő egyedüllét során az életünkre, a gondolatainkra és az érzéseinkre figyelünk.

359. oldal A fizikai és spirituális környezet: önnevelés (II.)

Máté Gábor: Szétszórt elmék A figyelemhiány zavar új gyógymódja

Kapcsolódó szócikkek: meditáció · szemlélődés

Hasonló könyvek címkék alapján

Alice Miller: A tehetséges gyermek drámája és az igazi én felkutatása
Alice Miller: Kezdetben volt a nevelés
W. Thomas Boyce: Orchideák és pitypangok
Vekerdy Tamás: Jól szeretni
Mérei Ferenc – V. Binét Ágnes: Gyermeklélektan
Fischer Eszter: Modern mostohák
Kádár Annamária – Kerekes Valéria: Mesepszichológia a gyakorlatban
Laura Markham: Békés szülő, boldog gyermek
Singer Magdolna: Ki vigasztalja meg a gyerekeket?
Deliága Éva – Lovász Hajnalka: Mit kezdjünk az agresszióval?