Szétszórt ​elmék 46 csillagozás

A hiperaktivitás új gyógymódja
Máté Gábor: Szétszórt elmék Máté Gábor: Szétszórt elmék Máté Gábor: Szétszórt elmék

Népbetegség ​a figyelemzavar és a hiperaktivitás? Vagy csak a gyerekek szenvednek tőle? Honnan ered és hogyan gyógyítható?
A világhírű magyar lélekgyógyász nemcsak magát tartja figyelemzavarosnak, de három gyermekét is hiperaktív figyelemzavarral diagnosztizálták. Nem csoda hát, ha a téma mélyére akart hatolni, meg akarta ismerni a betegség eredetét, hogy közelebb kerüljön a gyógyításához is. A Szétszórt elmék gyökeresen új szemlélettel közelíti meg ezt a sokakat érintő témát, valamint új módszereket is kínál, hogy segítsen azoknak a gyerekeknek és felnőtteknek, akiknek nap mint nap meg kell küzdeniük a figyelemzavar és a hiperaktivitás okozta gondokkal.
A Szétszórt elmékben dr. Máté Gábor bebizonyítja, hogy a figyelemzavar nem örökletes betegség, hanem visszafordítható károsodás. Rávilágít, hogy a figyelemzavaros agyban az érzelmek és a figyelem kontrolljáért felelős területek nem fejlődnek ki kisgyerekkorban – és azt is, hogy miért. Megtudhatjuk, hogy… (tovább)

>!
Open Books, Budapest, 2021
412 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635720149
>!
Libri, Budapest, 2013
410 oldal · ISBN: 9789633102855 · Fordította: Váradi Péter
>!
Libri, Budapest, 2013
410 oldal · ISBN: 9789633102077

Enciklopédia 48

Szereplők népszerűség szerint

Buddha · Erik H. Erikson · Gordon Neufeld · John Ratey

Helyszínek népszerűség szerint

Amerikai Egyesült Államok


Kedvencelte 13

Most olvassa 37

Várólistára tette 82

Kívánságlistára tette 92

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Chöpp >!
Máté Gábor: Szétszórt elmék

Máté Gábor: Szétszórt elmék A hiperaktivitás új gyógymódja

Rengeteget tanultam belőle, nem utolsó sorban nagyon szeretem Dr. Máté Gábor szakmai tudását, stílusát és őszinte emberségét. Kiváló szakkönyvnek tartom figyelemhiány zavarral küzdő gyerekek szüleinek, családtagjainak, és figyelemhiány zavarral élő felnőttek számára, akik – bármely időszakában az életüknek – belefognak az önnevelés, öngyógyítás folyamatába.

PusKatus>!
Máté Gábor: Szétszórt elmék

Máté Gábor: Szétszórt elmék A hiperaktivitás új gyógymódja

Nagyon jó kis könyv, igazából nem csak azoknak ajánlom, akiknek a gyereke figyelemhiány zavaros, vagy épp saját maguk azok, hanem minden szülőnek, akinek kifejezetten eleven gyereke van (és ez még nem a betegséget jelenti ugyebár).
Nekem, diagnosztizált ADD-snek felnőttként is hasznos volt ez az olvasmány. Nyilván nincs benne a titkok titka, de segít megérteni, mi, hol siklott félre, és miért.

metahari P>!
Máté Gábor: Szétszórt elmék

Máté Gábor: Szétszórt elmék A hiperaktivitás új gyógymódja

Konnyen olvashato bar nem konnyed olvasmany. A szerzo kellemesen otvozi a peldakat az elmelettel es a kovetkezteteseivel. Ugy talalom, nagyon hasznos es segit megerteni melyebb osszefuggeseket es nagyon uj hangon beszel a figyelemhianyrol. Tulajdonkeppen ki is mondja, hogy a figyelem hianya nem a gyereknel tortent, hanem a gondozojanal es igazabol az erzelmi odafigyeles a kulcs.
Hozzaadott elmenyem es ertekem az, hogy elgondolkodva az olvasottakon, emesztgetve a peldakat nagyon egyszeruen lehet mas teruleteken is hasznalni Mate Gabor eredmenyeit, most ugyan csak a sajat autizmus tamogato munkamat tudom emliteni.
Melegen ajanlom.

moni79>!
Máté Gábor: Szétszórt elmék

Máté Gábor: Szétszórt elmék A hiperaktivitás új gyógymódja

A könyv minden szülőnek, pedagógusnak és ADHD-s felnőttnek hasznos lehet. Szimpatikus a szerző szemléletmódja a gyógyszerekkel, illetve a diagnózissal kapcsolatban: az előbbiektől nem vár problémamegoldást, de hasznosnak tartja őket; az utóbbiról azt gondolja, szükség van rá, de fontos, hogy ne okozzunk betegségtudatot. Az viszont néha kicsit zavaros, hogy mit gondol a család, a nevelés szerepéről, mintha nem akarná teljesen felelőssé tenni a szülőket (talán saját érintettsége miatt?), miközben sokat ír arról, mivel és hogyan tudnak ártani a gyerekeknek. A könyvvel kapcsolatos legnagyobb kritikám az, hogy túl hosszú, terjengős, szájbarágós, sok ismétlés van benne, ezért egy ADHD-s valószínűleg eleve nehezen fogja végigolvasni. Emellett az „új gyógymód” valójában nem új: amiket az ADHD-s gyerekek nevelésével kapcsolatban javasol, általánosságban lennének igazak az elég jó szülőkre (ne szégyenítsük meg a gyereket, támogassuk érzelmileg, ne akarjuk rákényszeríteni az akaratunkat, stb.). Mintha a szerző összemosná az ADHD kialakulásához vezető bántalmazó szülői magatartást mindenféle bántalmazással. Amilyen problémákról szó van a könyvben, azok általánosságban traumatizálnak egy gyereket, és sokféle tünetet/tünetegyüttest okozhatnak, amik közül csak egy az ADHD. Jobban ki kellett volna hangsúlyozni, hogy ezek a szülői viselkedésmódok és attitűdök minden gyerek fejlődésében kárt okoznak. Az is igaz, hogy aki tuti, különleges módszereket vár, annak inkább azt kellene átgondolnia, vajon miért ragaszkodik ehhez a nem teljesíthető elképzeléséhez.

VERDI>!
Máté Gábor: Szétszórt elmék

Máté Gábor: Szétszórt elmék A hiperaktivitás új gyógymódja

Ez a konyv az egyetlen hiteles lairasa a cuccnak.
Ha valaki ezzel a problemaval el akkor dobja ki az osszes konyvet amit a temaban tart es csak erre fokuszalljon.

fittolvasó>!
Máté Gábor: Szétszórt elmék

Máté Gábor: Szétszórt elmék A hiperaktivitás új gyógymódja

A pszichiáter saját példáján keresztül fedi fel a figyelemzavar és az érzelmi intelligencia közötti összefüggést. Saját szakmai, házasságából fakadó kudarcain és sikerein keresztül ad könnyen érthető, gyakorlatias segítséget felnőtteknek és szülőknek a tünetek felismeréséhez és a gyógymódokról.
Arra tér ki, hogy figyelemhiány zavar esetén a három legfontosabb probléma az elkalandozó figyelem, a gyenge impulzuskontroll és a hiperaktivitás. Ezek az önszabályozási mechanizmusok hiányosságára utalnak. A figyelemhiány zavarral élő embernek az a gondja, hogy tudja, mit kellene tennie, de nem teszi.
A figyelem képessége az érzelmekben gyökerezik.
Vagyis a figyelem az érzelmek altalajából táplálkozik, hibásan tartja a köztudat intellektuális tevékenységnek. A figyelemhiány zavart általánosságban az érzelmi intelligencia fejlődési elmaradásának nevezi. Jellemző például, hogy az illető váratlan pillanatokban kiszámíthatatlanul és gyerekesen reagál, miközben bizonyos helyzetekben felnőttként képes megnyilvánulni. A felnőtt abban a mentális életkorban ragad, és azokon a területeken vannak nehézségei, amelyben a gyermekkori fejlődés megakadt. Ennek egyik következménye az alacsony vagy ingadozó önbecsülés. Többek között a figyelem és az önbecsülés fejlesztéséhez kínál gyakorlati útmutatást. Hasznos, ajánlom!

emerita>!
Máté Gábor: Szétszórt elmék

Máté Gábor: Szétszórt elmék A hiperaktivitás új gyógymódja

Újabb rekordot állítottam fel: több mint 2 éve kezdtem olvasni a könyvet. :D
Nagyon-nagyon szerettem. Elgondolkodtató, amit ír, de még mindig nagyon sok gondolkodnivalóm van. :) Aki gyors megoldást keres az ADHD-ra, ne ezt a könyvet olvassa. Aki azonban hajlandó mélyebbre ásni, annak nagyon hasznos könyv lehet!

Mr_Catharsis91>!
Máté Gábor: Szétszórt elmék

Máté Gábor: Szétszórt elmék A hiperaktivitás új gyógymódja

Gyakorlatilag ez volt az utolsó ADHD-val foglalkozó könyv, amit elolvastam, holott időben ez volt legelőször, amit megírtak.
Sok dolgot nem tett hozzá az eddigi ismereteimhez a témában, de a stílusa jobban olvashatóbbá és barátságosabbá tette a befogadást. Azt is mondhatnám, hogy a Szétszórtsághoz hasonlóan ebben is több a fűszer, ami miatt „finomabb” a könyv és mindenképpen ezt meg a fent említett könyvet ajánlanám, azoknak akik érintettek, vagy akiket érdekel a téma.

Szinva >!
Máté Gábor: Szétszórt elmék

Máté Gábor: Szétszórt elmék A hiperaktivitás új gyógymódja

Nagy lelkesedéssel álltam neki a könyvnek, mégis a közepe felé kezdtem kicsit leragadni vele. Nem ez az első könyvem a szerzőtől, úgyhogy nagyjából tudtam mire számíthatok, de az orvosi szemszögből megközelített részek sokszor túlságosan szárazak voltak nekem. Többször elhangzik, hogy a felnőtt figyelemhiány zavarosok kezeléséről, illetve a velük kapcsolatos lehetőségekről is ír, de ezeket a részeket erősen hiányosnak éltem meg, ráadásul folyton visszakanyarodtunk a gyermekkorhoz (értem, hogy nagyon sok szál innen indul el, de ez a vonal néha már görcsösnek tűnt a számomra) és többnyire benne is ragadtunk. A másik dolog ami nem tetszett, hogy bár a könyv úgy hirdeti magát a hátulján, mint „reményt keltő” a hozzátartozók számára (is), mégis sokszor éreztem vádló hangsúlyt, amikor arról beszélt, hogy a szülők miben hibáztak a gyerekkel való kapcsolatukban -annak ellenére, hogy a szerző maga is számtalanszor lépett ezekbe a kátyúkba a saját, szintén figyelemhiány zavaros gyermekeivel.

Grafitforgács>!
Máté Gábor: Szétszórt elmék

Máté Gábor: Szétszórt elmék A hiperaktivitás új gyógymódja

Ez volt az első ilyen könyv, ebben a témában számomra, így vaciláltam viszonyítási pont nélkül merjek-e egyáltalán írni róla valamit. Bárkinek merem ajánlani akinek gyereke van, mert ez a könyv nem technikát ad, hanem inkább perspektívát, nem eszközt, hanem látásmódot. Mert érzelmek nélkül bármiféle módszer csődöt mond. Tehát olvasson el bárki, bármilyen szakitól, bármilyen okosan megírt könyvet, nem fog működni, amíg a magunk érzelmeivel nem vagyunk tisztában. És olyan nehéz ez, talán a legnehezebb, mert kényszerből nem megy az, hogy szeressen az ember valamit, vagy valakit. És itt kezdődik az önismeret, hogy a fenébe, mindennek ez a gyökere, hogy magunk nélkül nem megy. Azonban nem gondolom úgy, hogy Máté Gábor azt akarta volna mondani, hogy mártír módjára, mindig magunkban keressük a hibát, csupán felhívja a figyelmet arra, amit a 'kezelési útmutatós' könyvek kihagynak.
A másik érdekes dolog számomra az ellenakarat volt, és hogy a gyerek nem feszegeti a határait dackorszakban, ahogy mondani szoktuk, hogy 'már megint arra játszik, hogy felbosszantson', mert egy apró gyereknek még hol van olyan fejlett tudatos manipulációs eszköztára,mint egy felnőttnek, hogy valamit 'direkt' csináljon. Ő nem támad voltaképpen, hanem védekezik valami ellen.
Alternatív megoldásképp Máté Gábor receptje: türelem, türelem, türelem, és türelem. Elfogadás.
Viszont összességében másra számítottam a könyvtől.


Népszerű idézetek

Chöpp >!

A teljesítmény révén elért önbecsülést feltételes önbecsülésnek vagy szerzett önbecsülésnek nevezzük. A feltételes önbecsüléssel szemben a valódi önbecsülésnek semmi köze a teljesítmény alapján kialakított önértékeléshez. Nem azt mondja ugyanis: „értékes emberi lény vagyok, mert ezt tudom tenni”, hanem ezt: „értékes emberi lény vagyok attól függetlenül, hogy meg tudom-e tenni azt vagy azt”. A feltételes önbecsülés értékel, a valódi önbecsülés elfogad.

295. oldal A személy létezésének igazolása: az önbecsülés

Máté Gábor: Szétszórt elmék A hiperaktivitás új gyógymódja

Kapcsolódó szócikkek: önbecsülés
1 hozzászólás
Chöpp >!

Az entrópia törvénye uralkodik: a rend ideiglenes, a káosz abszolút.

35. oldal Mennyi végig nem járt út

Máté Gábor: Szétszórt elmék A hiperaktivitás új gyógymódja

Kapcsolódó szócikkek: entrópia
Chöpp >!

A gyerekek hatalmas ösztönzést és hajtóerőt jelentenek a szülők életében arra, hogy saját magukat, egymást és magát az életet megértsék. Sajnos az ember sok mindent a gyerekek kárán tanul meg.

54. oldal Konfliktusos házasság

Máté Gábor: Szétszórt elmék A hiperaktivitás új gyógymódja

Chöpp >!

A figyelemhiány zavar nem abban áll, hogy nem tudod,
               mit tégy, hanem hogy nem teszed, amit tudsz.
                                                                Russell A. Barkley

61. oldal Feledni az előttünk álló jövőt

Máté Gábor: Szétszórt elmék A hiperaktivitás új gyógymódja

Kapcsolódó szócikkek: figyelemhiány (zavar, ADD, ADHD)
Chöpp >!

Két nappal Magyarország német megszállását követően anyám felhívta a gyermekorvost. „El tudna jönni, hogy megvizsgálja Gabit? – kérdezte. – Tegnap reggel óta szinte megállás nélkül sír.” "Természetesen elmegyek, de el kell hogy mondjam: minden zsidó újszülöttem sír" – felelte az orvos.

125. oldal Tökéletes idegen

Máté Gábor: Szétszórt elmék A hiperaktivitás új gyógymódja

Chöpp >!

A figyelemhiány zavarral élő személy életének minden napját gyakori és frusztráló emlékkihagyások lyuggatják. Egy jó barátom, Brian figyelemhiány zavarral él. Van egy kutyája is. Mindennap együtt sétálnak. Amikor Brian felveszi a kabátját, a sapkáját és a cipőjét, a kutya a konyhaasztal alá fekszik, és vár. Brian kilép a házból, ám a kutya nem mozdul. A kutya egészen addig meg sem mozdul, amíg Brian immár harmadszor vissza nem tér a lakásba, hogy magához vegye a kulcsát, a tárcáját vagy azt, amit éppen elfelejtett az első két alkalommal. A kutya tanult a tapasztalataiból, amit a gazdájáról nem mondhatunk el.

40. oldal Mennyi végig nem járt út

Máté Gábor: Szétszórt elmék A hiperaktivitás új gyógymódja

Kapcsolódó szócikkek: figyelemhiány (zavar, ADD, ADHD) · kutya
2 hozzászólás
Chöpp >!

A figyelemhiány zavarral élők gyakran éjszakai baglyok.

349. oldal A fizikai és spirituális környezet: önnevelés (II.)

Máté Gábor: Szétszórt elmék A hiperaktivitás új gyógymódja

Kapcsolódó szócikkek: figyelemhiány (zavar, ADD, ADHD)
Chöpp >!

Amikor az ember együtt érez, akkor képes megérteni a másik ember érzéseit, sőt osztozni is képes bennük, ám eközben tudatában van, hogy ő különálló személy, aki képes a független és hasznavehető cselekvésre. Amikor valaki azonosul, ez a határ elmosódik. Úgy reagál, mintha ő maga lenne az áldozat. Érzi az áldozat megaláztatását, a reménytelen dühét, a szégyenét. Ez nem a felnőtt ember bajtársias érzésének állapota, hanem egyfajta emlékezeti állapot. Ilyenkor az embert az emlékei tartják fogva.

307. oldal Ebből állnak emlékeink

Máté Gábor: Szétszórt elmék A hiperaktivitás új gyógymódja

Kapcsolódó szócikkek: együttérzés
Chöpp >!

A meditáció a figyelemhiány zavar neuropszichológiai feltételeinek egyik kezelési módja. Fontos módja, de nem az egyetlen. Minden olyan tevékenység – a kertészkedéstől a harcművészetekig – meghozza majd a gyümölcsét, amely előmozdítja a figyelmes koncentrációt. A figyelemhiány zavarral élő felnőtteknek legalábbis mérlegelniük kell annak lehetőségét, hogy napi rendszerességgel gyakorolják a szemlélődő egyedüllétet. A szemlélődő egyedüllét nem azonos azzal, amikor egyedül vagyunk egy szobában és olvasunk, zenét hallgatunk vagy ábrándozunk. A szemlélődő egyedüllét során az életünkre, a gondolatainkra és az érzéseinkre figyelünk.

359. oldal A fizikai és spirituális környezet: önnevelés (II.)

Máté Gábor: Szétszórt elmék A hiperaktivitás új gyógymódja

Kapcsolódó szócikkek: meditáció · szemlélődés
Chöpp >!

A figyelemhiány zavarral élő felnőtteket gyakran tartják zárkózottnak és arrogánsnak, vagy éppen fárasztóan bőbeszédűnek és modortalannak. Sokukat a kényszeres viccelődésükről lehet felismerni, a fojtott, hadaró beszédről, és arról, hogy látszólag véletlenszerű módon ugrálnak egyik beszédtémától a másikig, és képtelenek egy gondolatot anélkül kifejteni, hogy eközben ki ne merítenék anyanyelvük teljes szókincsét.

43. oldal Mennyi végig nem járt út

Máté Gábor: Szétszórt elmék A hiperaktivitás új gyógymódja

Kapcsolódó szócikkek: figyelemhiány (zavar, ADD, ADHD)

Hasonló könyvek címkék alapján

Oliver Sacks: A férfi, aki kalapnak nézte a feleségét
Eke Károly: Lélek és test
Bálint Mihály: Az orvos, a betege és a betegség
Selye János: Álomtól a felfedezésig
Fehér Ottó – Mészáros István: A pszichés működés élettana és kórélettana
Szabó Péter – Brian Tracy: Az önfegyelem ereje
Selye János: Életünk és a stress
Boldizsár Ildikó: Mesekalauz úton lévőknek
Lukács Liza: Hogyan szeretsz?
Almási Kitti: Hűtlenség… és ami mögötte van