A test lázadása világhírű szerzője eddigi legátfogóbb és legteljesebb könyvében a betegségek valódi okait kutatja, miközben éles kritikát fogalmaz meg a minket körülvevő mérgező világról, valamint utat mutat az egészség és a gyógyulás felé.
Máté Gábor, magyar származású, Kanadában élő orvos forradalmi könyvében feltárja, hogy miközben a nyugati világ büszkén tekint az egészségügyi szolgáltatásaira, egyre több a krónikus beteg, és romlik a népesség általános egészségi állapota. Az Egyesült Államok lakosságának majd hetven százaléka szed legalább egy, több mint a fele pedig két, receptre kapható gyógyszert. Kanadában az emberek húsz százalékának magas a vérnyomása, Európában ez a szám már meghaladja a harminc százalékot. A kamaszok között szédítő tempóban terjednek a lelki betegségek. Beteg a társadalmunk, vagy talán ez így normális?
Máté Gábor több mint negyvenéves orvosi praxisa során ébredt rá, hogy amit normálisnak gondolunk, az korántsem az. Figyelmen kívül hagyjuk… (tovább)
Normális vagy 117 csillagozás

Eredeti megjelenés éve: 2021
Obi-Wan Kenobi · Luke Skywalker · Buddha · Edith Eva Eger · Gordon Neufeld · Robin Williams · Saul Bellow

Máté Gábor – Máté Dániel: Normális vagy 95% Trauma, betegség és gyógyulás mérgező világunkban
Úgy gondolom a Normális vagy minden ember számára hasznos lehet. Ha van rutinunk pszichológiai művekben, ha nincs akkor is. Nem tekintsünk rá regényként amit egy olvasatra be kell fejezni. Olvassuk lassan, apránként, odafigyelve.

A test lázadása és a Szétszót elmék olvasása után alig vártam a megjelenését, bár tudtam, hogy nem lesz könnyű olvasmány, nem egy pár napos regény, fel is kell dolgozni a benne olvasottakat és az is boztos, hogy nem egyszer olvasós, hanem elő-elő kell venni. Először csináltam olyat, hogy megjelöltem az oldalakat, ahol számomra fontosabb dolgokat olvastam, szépen feldíszítettem a könyvet :)
Olvasás után egyelőre felkerült a polcra, de nem hagy nyugodni/lecsillapodni, úgyhogy beszereztem egy füzetet, amit a gyakorlatokhoz fogok hamarosan használni.
Életem eddigi legmeghatározóbb könyve ez. Azt hiszem, nem is tudom igazán kifejezni mit jelent nekem és mit érzek az olvasása után, legszívesebben mindenkivel elolvastatnám.

Máté Gáborra nem olyan régen figyeltem fel, A test lázadása könyve került fel a várólistámra. Végül legújabb, fiával közösen jegyzett kötetét olvastam el, többek között @katacita ajánlására.
Tökéletes évindító – gondolatébresztő olvasmány a Normális vagy, amely életünk sokféle területéről szól, emiatt sokaknak hasznos lehet. Legyen szó gyakorló szülőkről, gyerekvállalás előtt állókról, vagy azokról akik érzik, hogy valami nincs rendben és a gyógyulás, a teljesség felé vezető utat keresik.
Sokkal bővebben a blogon!

Pár napja megnéztem egy előadás részletet Máté Gábortól, ami ismét eszembe juttatta, hogy mekkora tudással és rálátással is rendelkezik.
A könyve valami hihetetlenül fantasztikus. Ami miatt nem adtam rá meg a maximális csillagot (pedig kedvenceltem, ajánlom mindenkinek és garantáltan újra fogom olvasni), az az, hogy az előadásai sokkal emberközelibbek, kevésbé szakmaiak. Nekem a politikai, egészségügyi háttér is túl részletes volt, nem sok mindent tudok kezdeni a kanadai helyzet aprólékos leírásával. Bár értem, hogy neki erre van a legnagyobb rálátása, mégse hiszem, hogy ennyire bele kellett volna mennie.
De még így is hiszem, hogy ez a könyv mindenhol meg fogja találni az olvasóit, hiába vagyunk mi itthon pár éves lemaradásban a nyugati világtól, a mai életmód hatásait mi is megtapasztaljuk, megszenvedjük. Nincs olyan a környezetemben, aki ne küzdene valamilyen testi, (lelki) mentális problémával, betegséggel. Apum pár napja mondta, hogy naponta 50 tablettát szed (ami döbbenetes! Tudtam, hogy sokat szed, de így számszerűsítve… Döbbenet!) Az anyagi vonzatát hagyjuk is. És soha senki nem a betegségei okát kereste, kezelte, hanem felírt egy marék gyógyszert, aztán csókolom…
Csak azt tudom, látom, hogy nem működik és én nem akarok ezen az úton haladni. A problémáim ugyanazok… De szerintem nem ez a megoldás. Hanem az, amiről ebben a könyvben olvashattam. Nem egyszerű, nem könnyű, nem kényelmes, nem gyors és nem ígér semmit. És mégis.
Olvassatok, hallgassatok, nézzetek ismeretterjesztő tartalmakat. Bárkitől, aki szimpatikus. Én Máté Gáborral találtam meg a közös hangot, az erőteljes politikai nézetei és a (nekem kissé* -vagy nagyon** meredek) pszichedelikus gyógymódba vetett hite ellenére is.
* A könyv olvasása közben majdnem meggyőzött, de legalábbis elfogadtam
** A könyv olvasása előtt és után is erősen kételkedem, nekem valahogy ellenérzéseim vannak minden ilyesmivel szemben…

Érdekes, olvasmányos, elgondolkodtató. Kapaszkodó az úton önmagunk megismerése felé.

Mégis mit írhatnék erről a könyvről 68 kijegyzetelt idézet után?

Erről a könyvről nehéz röviden beszélni, de megpróbálom összefoglalni, és különösen a nekem tetsző részeket kiemelni.
A test és a lélek szoros kapcsolatáról szóló fejezetben taglalja, hogy érzelmeink milyen hatással vannak a testünkre. A stressz az lehet pozitív és negatív is, de hosszútávon a negatív stressz komoly egészségügyi betegségekhez vezethet. Ebben a könyvben olyan szépen le van írva mindez, mi milyen hatással van mire, hogy megértettem: a stressz nem játék.
A gyermekszüles témáját is érinti a könyv, amelyben pontosan leírja azt, amitől én is tartok: nem magától a szüléstől félek, hanem a környezettől, ami a vajúdás közben körülvesz majd. Hiszen nem az a lényeg, hogy a legjobb élményként éljük meg a szülést, hanem hogy „túl legyen rajta mindenki”. Természet intézné a dolgát, de mi emberek beavatkozunk – aminek persze vannak pozitív hozadékai is!
A könyv utolsó fejezeteiben néhány gyakorlati tanácsot is ajánl a szerző. Ezek közül a 29. fejezet (Ha látom, nem hiszem. Szabadulás a korlátozó meggyőződésekről) volt a hasznos számomra. Igaz, hogy az 5 lépés közül csak az első három megy, de majd biztos eljutok a végéig.
Fontos megjegyezni, amit dr. Máté Gábor is elmond, hogy ez hosszú folyamat, már jó lenne megelőzni időben a lelki sebek által okozott testi begegségeket, de az a gond, hogy ezekhez a külső körülmények, a társadalom, a politika is hozzájárulhat a bajunkhoz. Az a fontos, hogy mi hogyan kezeljük a helyzetet, hogyan reagálunk rájuk.

Orvosi papírom van egy s másról, de ha Dr Máté Gábor optikájával nézzük, akkor tényleg normális vagyok, és még ez a sok tekintetben különc életmódom is az, amit a gyógyszerfüggőség (és még ki tudja, mi…) helyett választottam közel tíz éve.
Ez a könyv már nem az első emlékezetes olvasmányom volt tőle, de talán a személyes érintettség okán is ez volt a legnagyobb hatással rám. A terjedelem csak elsőre tűnhet kissé riasztónak, amúgy jól szerkesztett, olvasmányos, könnyen követhető. Néhány gondolata, problémafelvetése már nem volt teljesen újdonság számomra, de ilyen többszintű összefüggéseiben, logikusan kifejtve, kutatásokkal alátámasztva ő az első, aki egy nagyobb kép részeként láttatja velem ezeket.
Meghatározó olvasmány volt számomra, a gyakorlatait pedig igyekszem beépíteni az életembe.

Láttam már olyan értékelést, ami nagyjából úgy szólt, hogy “nem tudom eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos könyv ez”. Nem kérdés: ezt ide is le lehet írni.
Fantasztikus az a humánum, ami Máté Gábor előadásaiból és könyveiből átjön. Lenyűgöző. Tudja és érti, hogy mi formálja az embert olyanná, amilyen, milyen szükségletei vannak, mit okoz ezek kielégítetlensége, …, és ezen a táptalajon építkezve olyan megértő, együttérző és logikus megközelítését adja a lelki, mentális és testi bajainknak és azok kezelésének, amilyennel sehol máshol nem találkoztam. Számomra nyugtatóként hatnak a munkái.
A könyv megkérdőjelezi a jelenlegi életformánkat, és rávilágít, milyen súlyos következményekkel jár az, ahogyan ma élünk. És ez a megkérdőjelezés elképesztően fontos. A teljes képpel foglalkozik. Megmutatja, hogy nem az egyénnel van a probléma, hanem a rendszereinkkel, amikben az egyes emberek boldogulni próbálnak. Nem vagyunk tudatában, mire van szükségünk az egészséghez, az egészséges fejlődéshez, milyen környezetet kellene biztosítani egy kisgyereknek, miért betegszünk meg, miért érzünk ürességet, miért bántjuk egymást, miért vannak függőségeink; vagy ha éppen tudunk is egyet s mást ezek közül, nincs időnk, energiánk foglalkozni mindezzel. Nem erre vagyunk berendezkedve. A minták, amiket látunk, a gazdaság működtetése, a célok, amiket hajkurászunk, nem ebbe az irányba terelnek minket.
Nem törődünk a fentiekkel, csakhogy így újra és újra kitermeljük a problémáinkat. Sorozatosan, folyamatosan és a társadalom minden színterén vesszük semmibe a másik alapvető lelki szükségleteit, aztán nézünk nagy bociszemekkel, hogy miért van annyi indulat, harag, erőszak, öngyilkosság, elégedetlenség, katasztrofális kapcsolat.
Ráadásul, ha valaki pocsék számokat húzott a születéslottón, és emiatt zátonyra fut az élete, akkor jön a tájékozódás és gondolkodás nélküli bántó címkekreálás, miszerint az illető lusta, akarat-gyenge, motiválatlan, drogos, alkoholista, lopós, és még ki tudja, mi. A problémái megértése és segítségnyújtás helyett még jól meg is rugdossuk, elítéljük, kigúnyoljuk, kirekesztjük. A sors pofonjai után még mi is adunk neki néhányat…
A szerző hozzáállása egészen más. Az emberséges megközelítésével és a temérdek, mindannyiunkat érintő összefüggéssel, amikről ír, mindenkinek meg kellene ismerkednie. Azt gondolom, a legjobb alap lenne ahhoz, hogy megfelelő irányban változtassunk az egészségünket, a kapcsolatainkat, a társadalmaink működését illetően.
Ha csak egy könyvemet tarthatnám meg, ez lenne az…

Alaposan összeszedett könyv arról, hogy mik azok a külső hatások, amelyek mérgezik az embert, amitől mentálisan és/vagy fizikailag megbetegedhet. Eléggé sok tényező befolyásolja életünket és minél több oldalról világítjuk meg, annál tehetetlenebbnek érezhetjük magunkat, annál könnyebb a rajtunk kívülálló tényezőket okolni. De ahogy a könyv vége felé idézik is, remény nélkül nem érdemes élni. A könyv ehhez a reményhez mankót is kínál, a gyógyulás lehetőségeit vázolja fel, esélyt mutat a mérgező világunk javítására. Rengeteg gondolkodnivalót adó olvasmány, mindenkinek érdemes lenne elolvasni.

Régen úgy gondoltuk, hogy az agyat az iskola építi – mondta Gordon Neufeld Brüsszelben. – Ma már tudjuk, hogy a játék építi az agyat, amit azután az iskola használ… A fejlődéshez elsősorban játékra van szükség.

Miért diagnosztizálunk gyerekeket különféle zavarokkal, ahelyett hogy a családjukat, közösségüket és a társadalmat diagnosztizálnánk – és kezelnénk?

Létezik egy szakterület – tényleg nem én találom ki –, amelyet neuromarketingnek neveznek. „Az a céljuk, hogy palackozva árusítsák a boldogságot” – tette hozzá Lustig. Vagy egy hamburgerben, vagy egy új okostelefonban, vagy annak valamelyik applikációjában. Röviden szólva, ezek a nagy cégek úgy működnek, mint a gátlástalan dílerek, akik a tömeges addikciók szabadom űzhető, legális piacán dolgoznak.
Amit a rendszer boldogságként kínál, az valójában élvezet; a kettő közti filozófiai és gazdasági különbség választja el egymástól a hasznot és a veszteséget. Az élvezet Rob Lustig szerint: „De jó érzés! Még többet akarok!” A boldogság viszont: „De jó érzés! Elégedett vagyok. Teljes vagyok.” Ez a megfogalmazás pontosan egybevág azzal, amit a függőségről és az agyban lejátszódó kémiai folyamatokról tudok. Bizonyos szempontból hasonlít egymásra a kettő, de az élvezetet és a boldogságot más-más neurokémiai üzemanyag hajtja: az élvezet dopamint és opiátokat vet be, márpedig mindkettő rövid távú, gyors kitörésekkel működik, míg az elégedettség a tartósabb, lassabban dolgozó szerotoninapparátusra hagyatkozik. Szerotoninalapú anyagokra vagy viselkedésformákra nagyon nehéz rászokni. Viszont mindegyik addikció az agy dopamin- (ösztönző/motiváló) és/vagy opiát- (öröm/jutalmazó) rendszerét irányítja. A boldogság nélküli élvezet, különösen, ha azonnali kielégülés formájában hajszolják, addiktív, vagyis jól lehet keresni rajta. Az elégedettséggel semmit sem lehet eladni – kivéve, ha átmeneti, de akkor már nem is elégedettség, inkább csak hamis öröm…

Ha valakit kiskorában nem értékelnek vagy nem ismernek el azért, ami ő, abban kielégíthetetlen vágy alakulhat ki a társadalom állás és vagyon iránt. Akit nem tekintenek fontosnak azért, ami, talán kényszeres segítőként kereshet magának fontosságot…

Bárhol áll is az ember a politikai spektrumon, hamar rájön, hogy manapság a politika és a körülötte működő médiakultúra mérgezőbb, mint valaha.

Önmagunk elfogadása néha azzal a felismeréssel kezdődik, hogy nem tudjuk, mit érzünk, vagy vegyes érzelmeink vannak. Ha az élmény bármelyik részét elutasítjuk, az önmagunk természetellenes elutasításához vezet: ami túl sokunk számára tűnik természetesnek. Súlyos hibát követett el? Úgy érzi, gyűlölettel, sértődéssel vagy bizonytalansággal van tele? Ezekre az érzésekre is rábólinthat; mindig fájdalom rejtőzik alattuk. Igazából a gyűlölet, a sértődés, sőt a bizonytalanság is a psziché kísérlete lehet, hogy ne érezzen fájdalmat vagy szomorúságot. Az egészséges bánat – az ékkő, amelyet sokszor megcsontosodott sérelmek mögé rejtenek – gyakran a jelen és múlt helyzet elfogadásának túloldalán várakozik. Nem feltétlenül könnyű helyeselni, de ha meggátoljuk, hogy a fájdalom energiája kifejtse a hatását, akkor legfeljebb a felhalmozódását segítjük elő. Ahogy Gordon Neufeld mondja: „A könnyek tengerében menekülünk meg.”
- Aldous Huxley: Szép új világ
- Elizabeth Wurtzel: Prozac-ország
- Saul Bellow: Augie March kalandjai I–II.