A ​test lázadása 208 csillagozás

Ismerd meg a stresszbetegségeket
Máté Gábor: A test lázadása Máté Gábor: A test lázadása

A ​rák, a szenvedélybetegségek, sőt majd minden krónikus betegség visszavezethető a gyermekkori negatív élményekre és azok életünkre, viselkedésünkre és egészségünkre gyakorolt hatására – vallja a magyar származású, világhírű tudós, dr. Máté Gábor.
Az emberek testi egészsége nem független az érzelmeiktől és a lelkiállapotuktól. Ez a tudás a mai napig részét képezi a tradicionális kultúráknak, de a modern orvoslás számára sajnos annak ellenére elveszett, hogy az elmúlt évtizedek tudományos felfedezései is ezt igazolják. A test lázadása személéletesen mutatja be, hogy milyen károkat okozhat az érzelmek elfojtása, milyen pusztítást okozhat az, ha nem vagyunk képesek kifejezni az érzelmeinket.
Dr. Máté Gábor tudományos kutatások eredményeit, páciensei példáit és saját tapasztalatait egyaránt felhasználva világítja meg, hogyan befolyásolják a korai élmények a stresszre adott reakcióinkat, és hogy miként hat a világról és más emberekről alkotott képünk az egészségünkre.… (tovább)

Eredeti cím: When the Body Says No

Eredeti megjelenés éve: 2003

Tartalomjegyzék

>!
Open Books, Budapest, 2022
388 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635722310 · Fordította: Bogácsi Balázs
>!
Open Books, Budapest, 2021
388 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635720088
>!
Open Books, Budapest, 2019
340 oldal · ISBN: 9789635720590 · Fordította: Bogácsi Balázs

2 további kiadás


Enciklopédia 68

Szereplők népszerűség szerint

Betty Krawczyk · Jacqueline du Pré · Jonathan Swift · Ronald Reagan


Kedvencelte 33

Most olvassa 161

Várólistára tette 351

Kívánságlistára tette 414

Kölcsönkérné 10


Kiemelt értékelések

Biedermann_Izabella>!
Máté Gábor: A test lázadása

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Ahhoz képest, hogy elég nehezen szántam rá magam, hogy elolvassam, úgyhogy hetekig rakosgattam egyik könyvespolcról a másikra, végül örülök, hogy engedtem a könyvtulajdonos unszolásának. Azt hiszem, azért idegenkedtem a könyvtől, mert azt hittem, ez valami „gondolkodj pozitívan, akkor még a nap is kisüt és kis báránykák szökellnek a réten” típusú önsegítő pszichoagymosás lesz. Nem az.
Egy rendkívül szimpatikus szerző nagyon is őszinte könyve ez. A szerző Kanadában élő orvos, aki sokáig dolgozott háziorvosként, és akinek később az addiktológia lett a szakterülete, de közben dolgozott a palliatív ellátásban is. Betegei között értelemszerűen sokan súlyos betegségekkel küzdöttek, akikkel életük utolsó szakaszában találkozott. Ezekből a tapasztalataiból vonta le azt a következtetést, amiről ebben a könyvben beszél.
Máté Gábor A test lázadásában azt taglalja, hogy az elfojtott érzelmek, különösen az évekig elfojtott harag, károsítják a szervezet immunrendszerét, és hosszú évek, évtizedek alatt az érzelmeiket elfojtó emberek olyan súlyos betegségek kialakulásának kockázatát hordozzák magukban, mint az autoimmun betegségek, a rák és ki tudja még mi nem. Az elfojtott érzelmek ugyanis, tartja a doktor, fiziológiás stresszt okoznak, melyek kikezdik az emberi EGÉSZséget.
Amellett, hogy azt gondolom, ebben a doktornak igaza van, nagyon tetszett, hogy megkímélt attól, hogy önmarcangoljak, és egyáltalán nem ígérte meg, hogy ha klassz csaj leszek, akkor minden önmagamnak generált betegségből hipp-hopp kigyógyulok. Sőt. A legjobban az tetszett, hogy kifejezetten arra biztatott, ne legyek már ennyire aranyos mindenkivel, mert abba csak bele lehet dögleni, ha az ember nem autonóm személyiség.
Nekem ez volt a kötet nagy tanulsága egyébként, hogy ha megváltozni nem is, megismerni magunkat nagyon fontos, és hogy abba, hogy annyira jót akar az ember másoknak, magánál is jobbat, hát abba jó gyorsan bele lehet halni.
A könyv nem osztogat jótanácsokat, nem elemez feleslegesen pacienseket, nem okoskodik, viszont érdekes kultúrtörténeti példákat hoz, amitől az olvasó jobban érzi magát egy kicsit. Jó, hát nagyon nem. Nem igazán természettudományos, de ismeretterjesztő. Kifejezetten hasznos darabja lehet a könyvespolcnak, ha nem Kanadában élünk, és nem lehet az írója a háziorvosunk.
Ha valami zen-buddhista módon akarnám összefoglalni a könyv lényegét, akkor az nagyjából így nézne ki:
Te magad légy Te,
építs falat és bontsd le
találj egy társat.

4 hozzászólás
kaporszakall>!
Máté Gábor: A test lázadása

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

A gyermekkorukban nem feltétel nélküli szülői szeretetet élvező gyerekekből túl hamar válik koravén felnőtt, vagy később énbizonytalan, másoknak mindenben alárendelődő személyiség. A konfliktusok elfojtása pedig olyan tartós stresszt okoz, mely állandóan gyengíti a szervezet immunrendszerét, s utat enged a burkolt önpusztításnak: az autoimmun betegségeknek.

Ez a könyv fő mondanivalója. A magyarázat pedig az, hogy a szervezetben minden mindennel összefügg, a psziché (a tudat), a központi idegrendszer, a hormonok, az immunrendszer, a zsigerek. Ha a lélekkel (ami esetünkben az agy legmagasabb rendű működése, nem pedig a testtől különváló entitás) baj van, a szervezet is rosszul fog működni, s a különböző autoimmun betegségek (a daganatos betegségeket is ideértve) ennek a rossz működésnek az indikátorai: a szervezet üzemzavarai.

Ennek az elvnek az illusztrációja a kötet négyötöde: esettanulmányok. Majd a védekezés módjai kerülnek sorra (ha kissé röviden is) a végén: a konklúzió abban foglalható össze, hogy – Jézus szavait megfordítva – magunkat legalább annyira szeressük, mint felebarátunkat. Pontosabban: legyünk egészségesen önzők, védjük meg személyiségünk határait, ne áldozzuk fel magunkat – s vele egészségünket – teljesen senkinek; se szüleink, se házastársunk, se testvéreink, se barátaink, de még gyermekeink kedvéért se! Persze vannak súlyos helyzetek, melyekben minden erőnkkel segítenünk kell a másikat, de ez nem lehet állandó teljes önfeláldozás egy egész életre. Mert a krónikus rejtett stressz miatt ez az egész élet esetleg kényelmetlenül kurta lesz… Szembe kell néznünk valódi helyzetünkkel, s fel kell tudnunk vállalni a haragot azokkal az emberekkel szemben, akik kizsákmányolnak minket.

Tanulságos írás, mely visszaállítja a pszichés stabilitás rangját az egészség megőrzésében, a gyógyszer-centrikus, mindenre pirulákat és labdacsokat rendelő, fundamentálisan materialista orvosi szemlélettel szemben. 'Ép testben ép lélek' – hangzik a régi bölcsesség; e kötet viszont fordít az irányon: 'Ép lélektől ép a test', mondja. Megszívlelendő tanulság.

balazs>!
Máté Gábor: A test lázadása

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

A nyugati orvoslás hagyományosan kettéválasztja a testet és a lelket, pedig egészségünk függ az érzelmeinktől is. A bizonytalanság, információhiány, konfliktusok, kontroll elvesztése és a kielégítetlen érzelmi szükségletek stresszt okoznak. Ha ez a lelki nyomás tartósan fennmarad, az betegséghez vezet, míg érzelmeink kifejezése már önmagában csökkenti a stresszt. Az, hogy az egyes helyzetekben hogyan reagálunk, főleg a gyermekkorban kialakult viselkedési mintákon és megküzdési stratégiákon múlik. Ezért fontos a személyes fejlődés és az önmegismerés, hogy felismerjük saját mintáinkat. Így képessé válunk saját érzelmeink nyílt felvállalására, és egyben mások elfogadására és személyes kapcsolataink megőrzésére is.

A könyvben példaként szereplő betegségek, melyek kialakulásához köze lehet a tartós érzelmi stressznek:
– Alzheimer kór
– Crohn betegség
– rák
– reumás izületi gyulladás
– asztma
– ALS betegség (amiotrófiás laterálszklerózis pl. Stephen Hawking)
– IBS betegség (irritábilis bélszindróma)

A betegekre jellemző tipikus viselkedési minták, személyiségjegyek:
– kooperatív, türelmes, passzív, elfogadó személyiség, nem jellemző az önérvényesítés ill. önmaga elfogadása
– érzelmi elfojtás, ami kedvesség formájában jut kifejezésre, képtelenség az érzelmi kommunikációra
– szorongás, szomorúság elfojtása, fájdalom tagadása, mindig vidámnak tűnni
– harag elfojtása, helyette a kedvesség álarca
– áldozatkészség, másokkal törődni, más boldogságát a sajátja elé helyezi, bűntudat ha nemet mond másik igényeire
– önfeláldozó, egyoldalú kapcsolat, kihasználtság érzés, egy kapcsolatban „többet nyel”, jobban el kell fojtania érzelmeit a kapcsolat fennmaradása érdekében
– megerőltető munka, de panaszkodás kerülése, nem kér másoktól segítséget
– gyermekkori érzelmi elhanyagoltság vagy veszteség
– kényszeres teljesítés, munkafüggőség, krónikus túlteljesítő
– vágy mások elismerésére

A gyógyulás hét lépése:
1. Elfogadás: tagadás helyett elfogadni helyzetünket, bár nem biztos hogy tetszeni fog amire magunkkal kapcsolatban rájövünk, megbocsátás önmagunknak – de ez nem beletörődés, nem határozza meg a jövőnket.
2. Tudatosság: megtanulni a stressz jeleit, de ezeket ne tünetnek tekintsük hanem a testünk által küldött megszívlelendő üzenetnek.
3. Harag: ki kell tudni fejezni, mert elfojtása az egyik fő kockázati tényező. Kifejezhetük szavakkal vagy tettekkel, de ne torkolljon dühöngésbe.
4. Autonómia: határok meghúzása, ami azzal kezdődik hogy felteszem magamnak a kérdést: mire vágyok az életben, mit tartok értékesnek.
5. Kötődés: érzelmi bezárkozás megszüntetése, sebezhetőség felvállalása, elfogadni a kapcsolatok iránti egyetemes emberi vágyat, keresni a kapcsolatokat.
6. Önérvényesítés: létezésünket nem kell cselekvéssel igazolnunk: létezem és vagyok aki vagyok.
7. Megerősítés: saját kreatív énünk, alkotóvágyunk megélése, nyitás a spiritualitásra valamilyen formában.

U.i.
Nemrég hallottam, hogy a székelyek „bánatbetegség”-nek hívták a rákot. „Elvitte a bánat”, mondták arra, aki nagyon lefogyva halt meg – ők nem tudták, de feltehetően a rák miatt.

1 hozzászólás
Black_Venus>!
Máté Gábor: A test lázadása

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Megnéztem a szerző egyik előadását videón, és aktuális volt nekem, így mindjárt ki is hoztam a könyvtárból. A lényeg: MG megfigyelésein alapuló elmélet, amelyet több évtizedes orvosi munkája során gyűjtött, súlyos, krónikus betegekről (mellrák, petefészek-rák, Crohn-betegség, vastagbélgyulladás és hasonlóan könnyen végzetesnek bizonyuló kórok). Szerinte minden ilyen betegnek volt egy közös tulajdonsága: „kedvesek”. Úgy kedvesek, hogy mindig mások szolgálatára állnak, mindig figyelnek a környezetük érdekeinek érvényesítésére, a saját érdekeiket háttérbe helyezik vagy egyáltalán nem érvényesítik, és bár ők a gyengébbek, még akkor is ők támogatják pl a társukat vagy a szüleiket, ha ők maguk is lelki támogatásra szorulnának.
Az elmélet lényege pedig nagyjából az, hogy ettől a viselkedéstől annyira legyengül az immunrendszerük, hogy ilyen súlyos betegség alakul ki náluk. Merthogy rákos sejtjei mindenkinek vannak – mégsem lesz rákbeteg mindenki.
(Ennek kapcsán egy mellékszál: megnézték a statisztikákat, és ott, ahol rendszeresen szűrnek prosztatarákra férfiakat, sokkal több a beteg, mint ahol nem szűrnek. Mert lehet, hogy, amit kimutatnak a vizsgálattal, nem okozna problémát, ha nem kezelnék…)
Visszatérve: az az állandó stressz, amellyel egyes emberek együtt élnek (a „kedvességükből” adódóan), nagyon súlyos következményekkel járhat.
Szóval, ha valakinek választania kell egy helyzetben aközött, hogy kicsit lelkiismeret-furdalása legyen (pl mert éppen nem bocsátotta a másik rendelkezésére az idejét, amikor neki magának is szüksége volt rá) vagy pedig a teste kénytelen legyen lázadni és végső soron elpusztítani önmagát – akkor egyértelműen válasszuk a lelkiismeretfurdalást. És merjük elvárni a környezetünktől, hogy a figyelemből és az energiából nekünk is jusson és maradjon is.
(Végre kimondta egy orvos, hogy a páciens életkörülményeit, a teljes személyt kell vizsgálni, nem elég csak a beteg testrészt!)

Kyupirappa>!
Máté Gábor: A test lázadása

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Sajnos hajlamos vagyok arra, hogy sokat stresszeljek off, ezért szemeztem egy ideje a könyvtárban a könyvvel. Igaz, fiatalnak érzem még magamat ahhoz, hogy súlyos betegség alakuljon ki nálam, de örülök, hogy megismerhettem, mikre számíthatok és kaptam útmutatást arra vonatkozóan, hogyan kerüljem el ezeket a tragikus útvonalakat, nehogy a szervezetem maga ellen forduljon.
Sok oldalt töltenek ki az orvosi szemszögből íródott levezetések, szerencsére nem túl bonyolultak, ha erősebben koncentrál az ember, meg lehet őket érteni.
Vannak olyan részek, amik hasba tudják vágni az embert, ha magára ismer bennük, ennek ellenére azt mondom, érdemes elolvasni.

>!
Open Books, Budapest, 2021
388 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635720088
ddani>!
Máté Gábor: A test lázadása

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Alapkönyv, egyszerűen nélkülözhetetlen információ az élethez, legalábbis ahogy én látom: ahhoz az élethez, amiben minden általam ismert ember él és többé-kevésbé szenved, betegeskedik, és úgy általában nehezen tudjuk az egészet mire vélni.
Nem mintha a krónikus betegségek orvosi és „neuroimmuno”-sallalalla szóval szakszerű leírásai ne lennének önmagában kissé távol tőlem: ez ugyanis nem egy önsegítő könyv, hanem problémákat, tüneteket, anekdotális történetek és interjúk tömkelegét megmozgató tanulmánykötet különféle tömegesen előforduló civilizációs betegségekről, pontosabban azok testi és pszichés közös hátteréről. Ugyanakkor Máté Gábor valahogy összeszedte és beleírta a lelki egészség, az érzelmi kompetencia mindenki számára alapvető, és mindenki életét központian érintő problematikáját, jelenségeit – és kiutakat.
Ha már sokat foglalkoztunk a testi-lelki működésünkkel és bajainkkal akkor ezért, ha még új a gyerekkori traumákkal és pszichés okokkal szorosan összefüggő testi tünetek gondolata, akkor azért, mindenki csak tanulhat ebből a kötetből, beleértve az orvosainkat.

Books_of_Peter>!
Máté Gábor: A test lázadása

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Máté Gábor doktor úr könyve rávilágít arra, hogy már a stressz is komoly táptalaja sok súlyos betegségnek, mint a rák, a szklerózis multiplex vagy az ALS.
Rengeteg megtörtént példán keresztül kapunk képet, milyen típusú stressszek léteznek, milyen módon tudjuk őket kezelni, de legfőképp felismerni.
Szorongások, maszkviselés, megfelelési kényszer, önmagunk tudatos háttérbe szorítása, gyerekkorban alacsony rezgésű szülői szeretet és megannyi példa jelentkezik a könyvben.
A könyv egyértelműen önvizsgálatra sarkall, ne söpörjünk semmit a szőnyeg alá, merjünk beszélni róla, merjünk foglalkozni vele! Hiánypótló könyv, remélem sok mindenkihez eljut.

rita_kalydine P>!
Máté Gábor: A test lázadása

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Engem kissé lehúzott, nyilván a témája miatt, és nem is adott annyit, mint vártam volna… talán túl nagy a hype Máté Gábor körül is. De a lényeg átjött természetesen, és abszolút követhető. Számomra az volt a legfontosabb üzenete, hogy ne akarjunk semmilyen elvárásnak megfelelni, hozzuk ki magunkból a maximumot, és ne fojtsuk el a gondolatainkat, érzéseinket – a környezetünket nem túlságosan megsértve, természetesen.

Chöpp P>!
Máté Gábor: A test lázadása

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Előjegyzés van rajta, sajnos vissza kell vinnem a könyvtárba, de mindenképpen folytatni fogom.
BEFEJEZTEM
Ajánlom Mindenkinek sok-sok szeretettel!

DreamR IP>!
Máté Gábor: A test lázadása

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Nagyon érdekes, de egyben lehangoló is volt. Azt embernek olyan érzése van, nem is lehet igazán jól csinálni. 99% az esélyed rá, hogy el…szed. Sokban magamra és a felmenőimre ismertem. Most már világos, miért vagyunk ekkora sz@rban.


Népszerű idézetek

selfmadehell>!

A kutatások három olyan tényezőt azonosítottak, amelyek minden
körülmények között stresszt váltanak ki: a bizonytalanság, az
információhiány és a kontroll elvesztése.

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

2 hozzászólás
fülcimpa>!

A végletekig eltúlzott optimizmus ellenszereként a negatív gondolkodást javaslom. […] Amiben valójában hiszek, az a gondolkodás ereje. Abban a pillanatban, hogy a gondolkodás szó elé odabiggyesztjük a pozitív jelzőt, kizárjuk a valóságnak mindazon részét, amit negatívnak ítélünk meg, és úgy tűnik, hogy a legtöbb ember, aki optimistának vallja magát, tényleg ezt teszi. A valódi pozitív gondolkodásba belefér a teljes valóságunk. A valódi pozitív gondolkodást a magabiztosság vezérli: biztosak vagyunk abban, hogy képesek vagyunk szembenézni a teljes igazsággal – bármi legyen is az.

350.

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

1 hozzászólás
Chöpp P>!

Egy terapeuta ezt mondta nekem egyszer: „Ha választanod kell a bűntudat és a bosszúság között, mindig a bűntudatot válaszd!” Sokakkal megosztottam már azóta ezt a bölcsességet. Ha lelkiismeret-furdalást érzünk azért, mert visszautasítunk valakit, viszont bosszúságot okoz, ha beleegyezünk valamibe, inkább mindig a bűntudatot válasszuk! A harag a lélek öngyilkossága.

338. oldal

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Kapcsolódó szócikkek: bosszúság · bűntudat
Chöpp P>!

Az emlékezet annyira válogatós, annyira szubjektív.

113. oldal

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Kapcsolódó szócikkek: Betty Krawczyk · emlékezet
2 hozzászólás
Chöpp P>!

Az elfojtott harag az immunrendszert károsítja. A krónikus betegségekre hajlamos emberekre általában jellemző, hogy képtelenek az érzelmek földolgozására és kimutatására, illetve mások szükségleteit a sajátjaik elé helyezik. Ez a megküzdési stratégia pszichés síkon a határok elmosódásához, a saját és a nem saját megkülönböztetésének zavarához vezet. Ugyanez a zavar jelentkezik a sejtek, a szövetek és a szervek szintjén is. Az immunrendszer működésében is zavar áll be, ezért nem tudja megkülönböztetni a sajátot és a nem sajátot, vagy képtelen lesz a védekezésre.

237. oldal

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Kapcsolódó szócikkek: elfojtás · harag · immunrendszer
Chöpp P>!

Nincs „haszontalan” ember, legyen az gyámoltalan csecsemő, magatehetetlen beteg vagy haldokló felnőtt. A lényeg nem az, hogy bebizonyítsuk, hogy egy haldokló ember is lehet hasznos, hanem az, hogy visszautasítsuk azt a hamis nézetet, miszerint az embereknek hasznosnak kell lenniük ahhoz, hogy értékeljék őket.

295-296. oldal

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Kapcsolódó szócikkek: hasznos
Chöpp P>!

A szégyen a legmélyebb „negatív érzelem”, aminek az elkerüléséért szinte bármit megteszünk. Sajnos a szégyentől való örökös félelmünk megakadályoz minket abban, hogy reálisan lássuk a dolgokat.

28. oldal

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Kapcsolódó szócikkek: szégyen
Chöpp P>!

Hasznosnak bizonyulhat, ha a rákot kevésbé tekintjük betegségnek, mint inkább a test biokémiai jelzéseiben lévő zavarnak – írja Luis Ormont pszichoterapeuta, aki rákos páciensek csoportterápiáján a harag mozgósításával dolgozik. – E jelzések módosításához a test immunvédelmére kell hatást gyakorolni. Ebből következik, hogy a test fizikai egészségének helyreállítását célzó bármilyen beavatkozásnak nemcsak fizikai eszközöket kell alkalmaznia. Mivel az érzelmek alapvetően befolyásolják a biokémiai rendszert, a páciensek pszichoterápiás kezelése az immunterápia egyik módja.

356-357. oldal

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Kapcsolódó szócikkek: Luis Ormont · rák
10 hozzászólás
Biedermann_Izabella>!

A környezetünk támogatása segít mérsékelni a fiziológiai stresszt. Az egészség és a társas környezet szoros kapcsolatát már meggyőzően bizonyították. Az Almeida megyei vizsgálatban is a szociálisan legelszigeteltebb személyek voltak a leginkább fogékonyak a különféle betegségekre. A társas kapcsolatok gazdagsága vagy hiánya tekintetében ötéves eltérést találtak az életkilátásokban. Ezt mutatta ki három különböző, idősek körében végzett vizsgálat is: minél több és jobb kapcsolata van valakinek, annál tovább él majd várhatóan.

290. oldal

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Kapcsolódó szócikkek: stressz
2 hozzászólás
Chöpp P>!

Az ember szinte az élete kezdetétől érzi a biztonság és az önállóság iránti kétféle igény közt feszülő ellentétet.

263. oldal

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Kapcsolódó szócikkek: biztonság · önállóság

Hasonló könyvek címkék alapján

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása
Alice Miller: A test kiáltása
Jonice Webb: Ismeretlen érzelmek
Ellen Hendriksen: Hogyan lehetsz önmagad
David A. Clark – Aaron T. Beck: Szorongás és aggodalom munkafüzet
Szentesi Éva: Hamvaimból
Irvin D. Yalom: A Schopenhauer-terápia
Suleika Jaouad: Két királyság határán
Bánki György: A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról
Irvin D. Yalom: A magyar macska átka