A ​test lázadása 50 csillagozás

Ismerd meg a stresszbetegségeket
Máté Gábor: A test lázadása Máté Gábor: A test lázadása

A ​rák, a szenvedélybetegségek, sőt majd minden krónikus betegség visszavezethető a gyermekkori negatív élményekre és azok életünkre, viselkedésünkre és egészségünkre gyakorolt hatására – vallja a magyar származású, világhírű tudós, dr. Máté Gábor.
Az emberek testi egészsége nem független az érzelmeiktől és a lelkiállapotuktól. Ez a tudás a mai napig részét képezi a tradicionális kultúráknak, de a modern orvoslás számára sajnos annak ellenére elveszett, hogy az elmúlt évtizedek tudományos felfedezései is ezt igazolják. A test lázadása személéletesen mutatja be, hogy milyen károkat okozhat az érzelmek elfojtása, milyen pusztítást okozhat az, ha nem vagyunk képesek kifejezni az érzelmeinket.
Dr. Máté Gábor tudományos kutatások eredményeit, páciensei példáit és saját tapasztalatait egyaránt felhasználva világítja meg, hogyan befolyásolják a korai élmények a stresszre adott reakcióinkat, és hogy miként hat a világról és más emberekről alkotott képünk az egészségünkre.… (tovább)

Eredeti cím: When the Body Says No

Eredeti megjelenés éve: 2003

Tartalomjegyzék

>!
Open Books, 2021
424 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635720088
>!
Libri, Budapest, 2014
424 oldal · ISBN: 9789633104057
>!
Libri, Budapest, 2011
424 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633100646 · Fordította: Bogácsi Balázs

Enciklopédia 30


Kedvencelte 6

Most olvassa 35

Várólistára tette 136

Kívánságlistára tette 122

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

kaporszakall>!
Máté Gábor: A test lázadása

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

A gyermekkorukban nem feltétel nélküli szülői szeretetet élvező gyerekekből túl hamar válik koravén felnőtt, vagy később énbizonytalan, másoknak mindenben alárendelődő személyiség. A konfliktusok elfojtása pedig olyan tartós stresszt okoz, mely állandóan gyengíti a szervezet immunrendszerét, s utat enged a burkolt önpusztításnak: az autoimmun betegségeknek.

Ez a könyv fő mondanivalója. A magyarázat pedig az, hogy a szervezetben minden mindennel összefügg, a psziché (a tudat), a központi idegrendszer, a hormonok, az immunrendszer, a zsigerek. Ha a lélekkel (ami esetünkben az agy legmagasabb rendű működése, nem pedig a testtől különváló entitás) baj van, a szervezet is rosszul fog működni, s a különböző autoimmun betegségek (a daganatos betegségeket is ideértve) ennek a rossz működésnek az indikátorai: a szervezet üzemzavarai.

Ennek az elvnek az illusztrációja a kötet négyötöde: esettanulmányok. Majd a védekezés módjai kerülnek sorra (ha kissé röviden is) a végén: a konklúzió abban foglalható össze, hogy – Jézus szavait megfordítva – magunkat legalább annyira szeressük, mint felebarátunkat. Pontosabban: legyünk egészségesen önzők, védjük meg személyiségünk határait, ne áldozzuk fel magunkat – s vele egészségünket – teljesen senkinek; se szüleink, se házastársunk, se testvéreink, se barátaink, de még gyermekeink kedvéért se! Persze vannak súlyos helyzetek, melyekben minden erőnkkel segítenünk kell a másikat, de ez nem lehet állandó teljes önfeláldozás egy egész életre. Mert a krónikus rejtett stressz miatt ez az egész élet esetleg kényelmetlenül kurta lesz… Szembe kell néznünk valódi helyzetünkkel, s fel kell tudnunk vállalni a haragot azokkal az emberekkel szemben, akik kizsákmányolnak minket.

Tanulságos írás, mely visszaállítja a pszichés stabilitás rangját az egészség megőrzésében, a gyógyszer-centrikus, mindenre pirulákat és labdacsokat rendelő, fundamentálisan materialista orvosi szemlélettel szemben. 'Ép testben ép lélek' – hangzik a régi bölcsesség; e kötet viszont fordít az irányon: 'Ép lélektől ép a test', mondja. Megszívlelendő tanulság.

Biedermann_Izabella P>!
Máté Gábor: A test lázadása

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Ahhoz képest, hogy elég nehezen szántam rá magam, hogy elolvassam, úgyhogy hetekig rakosgattam egyik könyvespolcról a másikra, végül örülök, hogy engedtem a könyvtulajdonos unszolásának. Azt hiszem, azért idegenkedtem a könyvtől, mert azt hittem, ez valami „gondolkodj pozitívan, akkor még a nap is kisüt és kis báránykák szökellnek a réten” típusú önsegítő pszichoagymosás lesz. Nem az.
Egy rendkívül szimpatikus szerző nagyon is őszinte könyve ez. A szerző Kanadában élő orvos, aki sokáig dolgozott háziorvosként, és akinek később az addiktológia lett a szakterülete, de közben dolgozott a palliatív ellátásban is. Betegei között értelemszerűen sokan súlyos betegségekkel küzdöttek, akikkel életük utolsó szakaszában találkozott. Ezekből a tapasztalataiból vonta le azt a következtetést, amiről ebben a könyvben beszél.
Máté Gábor A test lázadásában azt taglalja, hogy az elfojtott érzelmek, különösen az évekig elfojtott harag, károsítják a szervezet immunrendszerét, és hosszú évek, évtizedek alatt az érzelmeiket elfojtó emberek olyan súlyos betegségek kialakulásának kockázatát hordozzák magukban, mint az autoimmun betegségek, a rák és ki tudja még mi nem. Az elfojtott érzelmek ugyanis, tartja a doktor, fiziológiás stresszt okoznak, melyek kikezdik az emberi EGÉSZséget.
Amellett, hogy azt gondolom, ebben a doktornak igaza van, nagyon tetszett, hogy megkímélt attól, hogy önmarcangoljak, és egyáltalán nem ígérte meg, hogy ha klassz csaj leszek, akkor minden önmagamnak generált betegségből hipp-hopp kigyógyulok. Sőt. A legjobban az tetszett, hogy kifejezetten arra biztatott, ne legyek már ennyire aranyos mindenkivel, mert abba csak bele lehet dögleni, ha az ember nem autonóm személyiség.
Nekem ez volt a kötet nagy tanulsága egyébként, hogy ha megváltozni nem is, megismerni magunkat nagyon fontos, és hogy abba, hogy annyira jót akar az ember másoknak, magánál is jobbat, hát abba jó gyorsan bele lehet halni.
A könyv nem osztogat jótanácsokat, nem elemez feleslegesen pacienseket, nem okoskodik, viszont érdekes kultúrtörténeti példákat hoz, amitől az olvasó jobban érzi magát egy kicsit. Jó, hát nagyon nem. Nem igazán természettudományos, de ismeretterjesztő. Kifejezetten hasznos darabja lehet a könyvespolcnak, ha nem Kanadában élünk, és nem lehet az írója a háziorvosunk.
Ha valami zen-buddhista módon akarnám összefoglalni a könyv lényegét, akkor az nagyjából így nézne ki:
Te magad légy Te,
építs falat és bontsd le
találj egy társat.

Black_Venus>!
Máté Gábor: A test lázadása

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Megnéztem a szerző egyik előadását videón, és aktuális volt nekem, így mindjárt ki is hoztam a könyvtárból. A lényeg: MG megfigyelésein alapuló elmélet, amelyet több évtizedes orvosi munkája során gyűjtött, súlyos, krónikus betegekről (mellrák, petefészek-rák, Crohn-betegség, vastagbélgyulladás és hasonlóan könnyen végzetesnek bizonyuló kórok). Szerinte minden ilyen betegnek volt egy közös tulajdonsága: „kedvesek”. Úgy kedvesek, hogy mindig mások szolgálatára állnak, mindig figyelnek a környezetük érdekeinek érvényesítésére, a saját érdekeiket háttérbe helyezik vagy egyáltalán nem érvényesítik, és bár ők a gyengébbek, még akkor is ők támogatják pl a társukat vagy a szüleiket, ha ők maguk is lelki támogatásra szorulnának.
Az elmélet lényege pedig nagyjából az, hogy ettől a viselkedéstől annyira legyengül az immunrendszerük, hogy ilyen súlyos betegség alakul ki náluk. Merthogy rákos sejtjei mindenkinek vannak – mégsem lesz rákbeteg mindenki.
(Ennek kapcsán egy mellékszál: megnézték a statisztikákat, és ott, ahol rendszeresen szűrnek prosztatarákra férfiakat, sokkal több a beteg, mint ahol nem szűrnek. Mert lehet, hogy, amit kimutatnak a vizsgálattal, nem okozna problémát, ha nem kezelnék…)
Visszatérve: az az állandó stressz, amellyel egyes emberek együtt élnek (a „kedvességükből” adódóan), nagyon súlyos következményekkel járhat.
Szóval, ha valakinek választania kell egy helyzetben aközött, hogy kicsit lelkiismeret-furdalása legyen (pl mert éppen nem bocsátotta a másik rendelkezésére az idejét, amikor neki magának is szüksége volt rá) vagy pedig a teste kénytelen legyen lázadni és végső soron elpusztítani önmagát – akkor egyértelműen válasszuk a lelkiismeretfurdalást. És merjük elvárni a környezetünktől, hogy a figyelemből és az energiából nekünk is jusson és maradjon is.
(Végre kimondta egy orvos, hogy a páciens életkörülményeit, a teljes személyt kell vizsgálni, nem elég csak a beteg testrészt!)

ddani P>!
Máté Gábor: A test lázadása

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Alapkönyv, egyszerűen nélkülözhetetlen információ az élethez, legalábbis ahogy én látom: ahhoz az élethez, amiben minden általam ismert ember él és többé-kevésbé szenved, betegeskedik, és úgy általában nehezen tudjuk az egészet mire vélni.
Nem mintha a krónikus betegségek orvosi és „neuroimmuno”-sallalalla szóval szakszerű leírásai ne lennének önmagában kissé távol tőlem: ez ugyanis nem egy önsegítő könyv, hanem problémákat, tüneteket, anekdotális történetek és interjúk tömkelegét megmozgató tanulmánykötet különféle tömegesen előforduló civilizációs betegségekről, pontosabban azok testi és pszichés közös hátteréről. Ugyanakkor Máté Gábor valahogy összeszedte és beleírta a lelki egészség, az érzelmi kompetencia mindenki számára alapvető, és mindenki életét központian érintő problematikáját, jelenségeit – és kiutakat.
Ha már sokat foglalkoztunk a testi-lelki működésünkkel és bajainkkal akkor ezért, ha még új a gyerekkori traumákkal és pszichés okokkal szorosan összefüggő testi tünetek gondolata, akkor azért, mindenki csak tanulhat ebből a kötetből, beleértve az orvosainkat.

balazs>!
Máté Gábor: A test lázadása

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

A nyugati orvoslás hagyományosan kettéválasztja a testet és a lelket, pedig egészségünk függ az érzelmeinktől is. A bizonytalanság, információhiány, konfliktusok, kontroll elvesztése és a kielégítetlen érzelmi szükségletek stresszt okoznak. Ha ez a lelki nyomás tartósan fennmarad, az betegséghez vezet, míg érzelmeink kifejezése már önmagában csökkenti a stresszt. Az, hogy az egyes helyzetekben hogyan reagálunk, főleg a gyermekkorban kialakult viselkedési mintákon és megküzdési stratégiákon múlik. Ezért fontos a személyes fejlődés és az önmegismerés, hogy felismerjük saját mintáinkat. Így képessé válunk saját érzelmeink nyílt felvállalására, és egyben mások elfogadására és személyes kapcsolataink megőrzésére is.

A könyvben példaként szereplő betegségek, melyek kialakulásához köze lehet a tartós érzelmi stressznek:
– Alzheimer kór
– Crohn betegség
– rák
– reumás izületi gyulladás
– asztma
– ALS betegség (amiotrófiás laterálszklerózis pl. Stephen Hawking)
– IBS betegség (irritábilis bélszindróma)

A betegekre jellemző tipikus viselkedési minták, személyiségjegyek:
– kooperatív, türelmes, passzív, elfogadó személyiség, nem jellemző az önérvényesítés ill. önmaga elfogadása
– érzelmi elfojtás, ami kedvesség formájában jut kifejezésre, képtelenség az érzelmi kommunikációra
– szorongás, szomorúság elfojtása, fájdalom tagadása, mindig vidámnak tűnni
– harag elfojtása, helyette a kedvesség álarca
– áldozatkészség, másokkal törődni, más boldogságát a sajátja elé helyezi, bűntudat ha nemet mond másik igényeire
– önfeláldozó, egyoldalú kapcsolat, kihasználtság érzés, egy kapcsolatban „többet nyel”, jobban el kell fojtania érzelmeit a kapcsolat fennmaradása érdekében
– megerőltető munka, de panaszkodás kerülése, nem kér másoktól segítséget
– gyermekkori érzelmi elhanyagoltság vagy veszteség
– kényszeres teljesítés, munkafüggőség, krónikus túlteljesítő
– vágy mások elismerésére

A gyógyulás hét lépése:
1. Elfogadás: tagadás helyett elfogadni helyzetünket, bár nem biztos hogy tetszeni fog amire magunkkal kapcsolatban rájövünk, megbocsátás önmagunknak – de ez nem beletörődés, nem határozza meg a jövőnket.
2. Tudatosság: megtanulni a stressz jeleit, de ezeket ne tünetnek tekintsük hanem a testünk által küldött megszívlelendő üzenetnek.
3. Harad: ki kell tudni fejezni, mert elfojtása az egyik fő kockázati tényező. Kifejezhetük szavakkal vagy tettekkel, de ne torkolljon dühöngésbe.
4. Autonómia: határok meghúzása, ami azzal kezdődik hogy felteszem magamnak a kérdést: mire vágyok az életben, mit tartok értékesnek.
5. Kötődés: érzelmi bezárkozás megszüntetése, sebezhetőség felvállalása, elfogadni a kapcsolatok iránti egyetemes emberi vágyat, keresni a kapcsolatokat.
6. Önérvényesítés: létezésünket nem kell cselekvéssel igazolnunk: létezem és vagyok aki vagyok.
7. Megerősítés: saját kreatív énünk, alkotóvágyunk megélése, nyitás a spiritualitásra valamilyen formában.

Morn>!
Máté Gábor: A test lázadása

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Huh, milyen sok igazság van benne! Fontosnak tartom én is a test-lélek egyensúlyát, hogy a komolyabb betegségek esetében is a gyógyítás ne pusztán az orvosi beavatkozásokban merüljön ki, hanem egy jó pszichológus is segítse a folyamatot. Persze ez jelenleg csak álmodozás, hiszen jelenleg is milyen hiány van, még egy tb alapú gyermekpszichiátert is milyen nehéz levadászni, nemhogy minden daganatos, vagy egyéb nehezen gyógyítható vagy gyógyíthatatlan betegségnél még pszichológust is tudjanak kínálni az embereknek. A másik, mikor átesnek a ló túloldalára, és mindent a stresszre fognak. Az pozitív, hogy tudnak róla, foglalkoznak vele, bár meglehetősen felületesen, az viszont megint más kérdés, hogy amikor tényleg van valami gond, ne legyen az ember már hazazavarva, mert drága a vizsgálat, nem adnak rá beutalót, mert így kényelmesebb. Jó, tudom, a körülmények áldozatai ő is, és nem csoda, hogy az egészségügyben dolgozók is kiégnek, az empátia, a segítőkészség is lecsökken néhányuknál.
Elég tömény volt a kötet, muszáj volt szüneteket iktatni a fejezetek között. A példák is nagyon jók voltak, de néha már túlzónak éreztem, ahogy mindent visszavezetünk a viselkedésünkre, személyiségünkre, életünkben bekövetkezett eseményekre, hatásokra. Vagy csak tényleg túl tömény volt, mikor egyszerre több fejezetet is olvastam.
Lehet naivan, de úgy hiszem, tisztában vagyok saját magammal, a saját hibáimmal, a neveltetésem, a családom hatásaira az életemre, a miértekkel. Ha majd eljutok önismeretre, akkor biztosan másokkal is szembesülni fogok, de úgy hiszem, már van némi előnyöm. Az ember észre is veszi a változást, akár csak a kapcsolatait tekinti. Végre most tartok ott, hogy igen, azt találtam, akit szerettem volna, akivel tényleg a legjobbat hozzuk ki magunkból, akivel nem ismétlek hibákat, nem megyek szembe a kimondatlan elvárásokkal, nem lázadok, nem megalkuszok, hanem boldogan élek. A stressz persze az életemben ugyanúgy megvan és a kezelésében is van még mit javítani, de a korábban rám jellemző érzések, érzetek, viselkedések java már rég nincs velem és ez valami szuper érzés.
Az utolsó fejezetet találtam a legjobbnak, ami a gyógyulás lépcsőiről szólt. Az agresszióról írt részek különösen tetszettek, végre egy jól megfogalmazott elmélet! Végig ilyet kerestem, kimondatlanul, nem is tudtam igazából, mit keresek, mit szeretnék, mit várok el egyes könyvektől, de itt Máté Gábor pár bekezdésben összefoglalta, leírta, amit ennyire meg akartam találni. Köszönet érte.

>!
Libri, Budapest, 2011
424 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633100646 · Fordította: Bogácsi Balázs
fülcimpa>!
Máté Gábor: A test lázadása

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Megtudtam, hogy az emberek elfojtják az érzéseiket. Nem divat az érzelmek kimutatása. Hm. Nekem minden az arcomra van írva, a hangom is ki tudom engedni, tudok haragudni, dühöngeni, szeretni, ölelni. De valamit mégis elfojtok, hiszen az egyensúly nincs meg bennem. Beteg lettem. Sokat gondolkodtam az elmúlt időszakban, van ami nagy felismerés volt, van ami továbbra is kérdőjel. Az én esetemben az immunrendszer háborút folytat a szervezetem ellen. Jó kis játék…
A könyvben rettenetes betegségekről van szó, ámulok, bámulok. A dokival a kommunikáció érdekes, valahogy mindig fény derül arra, mit szúrt el az alany. Sok minden a gyermekkorra vezethető vissza.
A lényeg: „A gyógyulás az egyensúly és a harmónia megtalálása.” (Gelmon) ééés, „Ahhoz, hogy megtegyük az első lépést az egészség felé, fel kell hagynunk a pozitív gondolkodással.” (Dr. Máté Gábor) Az utóbbi érdekes gondolat. Lesz min gondolkodnom továbbra is.

13 hozzászólás
serengeti P>!
Máté Gábor: A test lázadása

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Flow élmény ("nembíromletenni" érzés): 5
Stílus (írói): 5
Ötlet (eredetiség): 4
Tartalom (mondanivaló): 5
Hitelesség (könyv világának átélhetősége): 4
Érzelmek (ábrázolása): 4
Izgalom: 5

Szakmailag és műfaját tekintve is nagyszerű könyv. Máté Gábor remek író és láthatólag remek szakember, nagyon kedvelem a stílusát. Eredeti ötletből született a kötet, ami a stresszbetegségek kialakulását és gyógyítási lehetőségeit mutatja be, olvasmányos esetleírások segítségével. A tartalom kidolgozott, a mondanivaló átjut az olvasóhoz. Hitelesség szempontjából meggyőző, a könyv világa jól átélhető. Máté nagy érdeme a betegek érzelmeinek pontos ábrázolása. A kötet mindvégig izgalmas, érdekfeszítő.

borga>!
Máté Gábor: A test lázadása

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Ez több, mint aminek látszik, nekem legalább is nagyon sok segítő, ügyes kis kapaszkodót mutatott. A betegségek lelki okainak felfejtésére sok helyen javasolják feltérképezni a gyerekkori tudatalatti vagy már az emlékekből rég kikopott kis nüanszokat vagy traumákat. Csakhogy itt van a fal a fejemben, mert a tudatalatti azért van így nyilvántartva, mert nem olyan egyszerű ám felszínre barkácsolni. Szóval remek ötlet, patent elmélet, de nem jutok vele sokra. Mint a matek bizonyítások: „Vegyük észre, hogy…” "Lássuk be…" Aki amúgy is tudja, annak minek mondod, aki nem látja, annak meg mondhatod.
Ez a könyv viszont annyi esetet elemez, okos kis felfejtési mintákkal, jól beazonosítható álcákkal, olyan részletesen vezeti végig a mára már eltagadott szeretetlenséget, abúzust, ki nem elégített igényeket, vagy akár az egyébként normális családi háttér mellett is begyűjthető komplexusokat, önkorlátozó életstratégiákat, viselkedési sablonokat, álarcokat, hogy óhatatlanul beugranak dolgok. Azt mondom, ez egy jó kis tárlatvezetés a nyúl üregében, bemutató a szőnyeg alatti világról. Használati útmutató magunkhoz. Újracsemegézős, mert van ott még mit nézni.
(És levezeti, miért van, hogy a jók korán halnak.)

Txypy>!
Máté Gábor: A test lázadása

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Ritkán mondok ilyet, de ezt a könyvet mindenkinek el kellene olvasnia.


Népszerű idézetek

fülcimpa>!

A végletekig eltúlzott optimizmus ellenszereként a negatív gondolkodást javaslom. (…) Amiben valójában hiszek, az a gondolkodás ereje. Abban a pillanatban, hogy a gondolkodás szó elé odabiggyesztjük a pozitív jelzőt, kizárjuk a valóságnak mindazon részét, amit negatívnak ítélünk meg, és úgy tűnik, hogy a legtöbb ember, aki optimistának vallja magát, tényleg ezt teszi. A valódi pozitív gondolkodásba belefér a teljes valóságunk. A valódi pozitív gondolkodást a magabiztosság vezérli: biztosak vagyunk abban, hogy képesek vagyunk szembenézni a teljes igazsággal – bármi legyen is az.

350.

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

1 hozzászólás
Biedermann_Izabella P>!

A környezetünk támogatása segít mérsékelni a fiziológiai stresszt. Az egészség és a társas környezet szoros kapcsolatát már meggyőzően bizonyították. Az Almeida megyei vizsgálatban is a szociálisan legelszigeteltebb személyek voltak a leginkább fogékonyak a különféle betegségekre. A társas kapcsolatok gazdagsága vagy hiánya tekintetében ötéves eltérést találtak az életkilátásokban. Ezt mutatta ki három különböző, idősek körében végzett vizsgálat is: minél több és jobb kapcsolata van valakinek, annál tovább él majd várhatóan.

290. oldal

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Kapcsolódó szócikkek: stressz
2 hozzászólás
Biedermann_Izabella P>!

Azok a gyerekek, akik szüleik gondviselőjévé válnak, önmaguk életen át tartó megtagadására készülnek. A gyermekre kiosztott szerepben nagy jelentősége van a szülők saját kielégítetlen gyermekkori szükségleteinek, és így tovább generációkig visszamenőleg.

321. oldal

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Biedermann_Izabella P>!

Az ember nem lehet addig autonóm lény, amíg a kapcsolatai, a bűntudata, a kötődései, a sikeréhsége, a főnökétől vagy az unalomtól való félelme vezérli. Az ok egyszerű: az autonómia mindaddig nem valósulhat meg, amíg az embert bármi irányítja. A szélfútta levélhez hasonlóan, a nem autonóm embert is olyan erők irányítják, amelyek hatalmasabbak nála. Önálló akarata nem érvényesülhet, még akkor sem, ha meg van győződve arról, hogy ő „választotta” stresszes életvitelét, és valóban élvezi azt, amit csinál.

352. oldal

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Kapcsolódó szócikkek: stressz
7 hozzászólás
Biedermann_Izabella P>!

A rákkal kapcsolatos számos vizsgálatban a legegyöntetűbben azonosított kockázati tényező az érzelmek, kiváltképp a haraghoz társuló érzelmek kifejezésének képtelensége. A harag elfojtása nem elvont emocionális jellegzetesség, amely rejtélyes módon betegséghez vezet. Ez a fő kockázati tényező, mert növeli a pszichológiai nyomást a szervezeten. Nem egyedül fejti ki a hatását, hanem más kockázati tényezőkkel, például a reménytelenség és a támogatás hiányának érzésével együtt. Az a személy, aki nem érez vagy fejez ki „negatív” érzelmeket, stressznek teszi ki magát még akkor is, ha barátok veszik körül.

157. oldal

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Kapcsolódó szócikkek: rák · stressz
3 hozzászólás
Black_Venus>!

Érdekfeszítő beszélgetést folytattam erről a két, látszólag ellentétes megküzdési stílusról Allen Kalpinnal, a torontói orvos-pszichoterapeutával. Kalpin véleménye szerint az elfojtás és a dühöngés egyaránt a harag valódi élményétől való félelmet fejezi ki.
Meglepőnek találtam ezt a gondolatot, de teljesen elfogadhatónak tűnt számomra. Kalpin magyarázata ébresztett rá, hogy hogy nem világosak a haraggal kapcsolatos elképzeléseink. Az egészséges harag, mondja, erőt ad és oldja a feszültséget. A valódi haragélmény „fiziológiai tapasztalat kontrollálatlan dühkitörés nélkül. Az élmény a rendszeren keresztülvonuló energiahullám megtapasztalása a támadásra való mozgósítással együtt, amellyel egyidejűleg minden szorongás teljesen megszűnik. Amikor az ember kezdi megtapasztalni egészséges haragját, nem lehet rajta drámai jeleket felfedezni. Ellenben látni lehet, hogy az izomfeszültség csökken. A száj lefittyed, mert az állkapcsok ellazulnak, a hang mélyül, mert a hangszalagok lazábbak lesznek, a vállak leesnek – minden arra utal, hogy az izmok elernyednek.”

388. oldal (Libri, 2013)

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Kapcsolódó szócikkek: Allen Kalpin · düh · elfojtás · harag · szorongás
selfmadehell P>!

A kutatások három olyan tényezőt azonosítottak, amelyek minden
körülmények között stresszt váltanak ki: a bizonytalanság, az
információhiány és a kontroll elvesztése.

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

2 hozzászólás
fülcimpa>!

A gyulladás a szervezet egyik zseniális eszköze, amellyel elkülöníti és elpusztítja a kórokozókat vagy a veszélyes anyagrészecskéket.

208.

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

apple_pie >!

A kutatások három olyan tényezőt azonosítottak, amelyek minden körülmények között stresszt váltanak ki: a bizonytalanság, az információhiány és a kontroll elvesztése. Márpedig mindhárom tényező jelen van a krónikus betegek életében. Sok ember persze abban az illúzióban él, hogy ő irányítja a saját életét és csak később döbben rá, hogy sok-sok éven át előtte ismeretlen erők befolyásolták a döntéseit és a viselkedését.

62. oldal

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Kapcsolódó szócikkek: bizonytalanság · információhiány · stressz
ddani P>!

Az érzelmi kompetencia az a képességünk, ami lehetőséget teremt, hogy felelős, nem önfeláldozó és nem önsorsrontó kapcsolatban álljunk a környezetünkkel. Ez a szükséges belső alap ahhoz, hogy szembenézzünk az élet elkerülhetetlen stresszhatásaival, hogy ne teremtsünk magunknak feleslegesen továbbiakat, és előrevigyük a gyógyulás folyamatát. Kevesen jutnak közel felnőttkorukra a teljes érzelmi kompetenciához. A kompetencia hiányának felismerése azonban nem arra szolgál, hogy ostorozzuk magunkat, hanem hogy fejlődjünk, változzunk.

378. oldal

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket


Hasonló könyvek címkék alapján

Oliver Sacks: A férfi, aki kalapnak nézte a feleségét
Bodrogi István – Horváth Ákos – Kahán Zsuzsa – Nagykálnai Tamás – Ruzsa Ágnes – Svastics Egon – Zatkóné Puskás Gabriella: Daganatos betegségek
Gilde Katalin: Amit a bőrrákról és a melanoma malignumról tudni kell
Kásler Miklós: Amit a gégerákról tudni kell
Farkas Emil – Kovács Tibor – Köves István – Szabados Márta – Tamás Zsuzsa: Hétköznapi ismeretek az emlőről és betegségeiről
Susan Sontag: A betegség mint metafora
Szendei Ádám: Orvos a családban
Nők egészsége
Csabai Márta: Tünetvándorlás – A hisztériától a krónikus fáradtságig
Romics Imre – Fekete Ferenc: Urológia mindenkinek