A ​test lázadása 37 csillagozás

Ismerd meg a stresszbetegségeket
Máté Gábor: A test lázadása

A ​rák, a szenvedélybetegségek, sőt majdnem minden krónikus betegség visszavezethető a gyermekkori negatív élményekre és azok életünkre, viselkedésünkre és egészségünkre gyakorolt hatására – vallja a magyar származású, világhírű tudós, Dr. Máté Gábor. Tudományos kutatások eredményeit, páciensei példáit és saját tapasztalatait egyaránt felhasználva világítja meg, hogyan befolyásolják a korai élmények a stresszre adott reakcióinkat, s hogy miként hat a világról és más emberekről alkotott képünk az egészségünkre. Feltárja az egyre gyakoribb megbetegedések mögött álló társadalmi okokat, és ráébreszt arra, hogy csak akkor szállhatunk szembe hatékonyan a stresszbetegségekkel, ha felfedezzük gyermekkorunk mélyre temetett emlékeit, valamint ezek felnőttkori következményeit.

Dr. Máté Gábor 1944-ben született Budapesten. Családjával 1957-ben vándorolt ki Kanadába. Több mint húsz évig családorvosként dolgozott, és hét évig volt a Vancouveri Kórház orvosi koordinátora. Jelenleg… (tovább)

Eredeti cím: When the Body Says No

Eredeti megjelenés éve: 2003

Tartalomjegyzék

>!
Libri, Budapest, 2014
424 oldal · ISBN: 9789633104057
>!
Libri, Budapest, 2011
424 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633100646 · Fordította: Bogácsi Balázs

Enciklopédia 9


Kedvencelte 5

Most olvassa 30

Várólistára tette 102

Kívánságlistára tette 75

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
Biedermann_Izabella P
Máté Gábor: A test lázadása

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Ahhoz képest, hogy elég nehezen szántam rá magam, hogy elolvassam, úgyhogy hetekig rakosgattam egyik könyvespolcról a másikra, végül örülök, hogy engedtem a könyvtulajdonos unszolásának. Azt hiszem, azért idegenkedtem a könyvtől, mert azt hittem, ez valami „gondolkodj pozitívan, akkor még a nap is kisüt és kis báránykák szökellnek a réten” típusú önsegítő pszichoagymosás lesz. Nem az.
Egy rendkívül szimpatikus szerző nagyon is őszinte könyve ez. A szerző Kanadában élő orvos, aki sokáig dolgozott háziorvosként, és akinek később az addiktológia lett a szakterülete, de közben dolgozott a palliatív ellátásban is. Betegei között értelemszerűen sokan súlyos betegségekkel küzdöttek, akikkel életük utolsó szakaszában találkozott. Ezekből a tapasztalataiból vonta le azt a következtetést, amiről ebben a könyvben beszél.
Máté Gábor A test lázadásában azt taglalja, hogy az elfojtott érzelmek, különösen az évekig elfojtott harag, károsítják a szervezet immunrendszerét, és hosszú évek, évtizedek alatt az érzelmeiket elfojtó emberek olyan súlyos betegségek kialakulásának kockázatát hordozzák magukban, mint az autoimmun betegségek, a rák és ki tudja még mi nem. Az elfojtott érzelmek ugyanis, tartja a doktor, fiziológiás stresszt okoznak, melyek kikezdik az emberi EGÉSZséget.
Amellett, hogy azt gondolom, ebben a doktornak igaza van, nagyon tetszett, hogy megkímélt attól, hogy önmarcangoljak, és egyáltalán nem ígérte meg, hogy ha klassz csaj leszek, akkor minden önmagamnak generált betegségből hipp-hopp kigyógyulok. Sőt. A legjobban az tetszett, hogy kifejezetten arra biztatott, ne legyek már ennyire aranyos mindenkivel, mert abba csak bele lehet dögleni, ha az ember nem autonóm személyiség.
Nekem ez volt a kötet nagy tanulsága egyébként, hogy ha megváltozni nem is, megismerni magunkat nagyon fontos, és hogy abba, hogy annyira jót akar az ember másoknak, magánál is jobbat, hát abba jó gyorsan bele lehet halni.
A könyv nem osztogat jótanácsokat, nem elemez feleslegesen pacienseket, nem okoskodik, viszont érdekes kultúrtörténeti példákat hoz, amitől az olvasó jobban érzi magát egy kicsit. Jó, hát nagyon nem. Nem igazán természettudományos, de ismeretterjesztő. Kifejezetten hasznos darabja lehet a könyvespolcnak, ha nem Kanadában élünk, és nem lehet az írója a háziorvosunk.
Ha valami zen-buddhista módon akarnám összefoglalni a könyv lényegét, akkor az nagyjából így nézne ki:
Te magad légy Te,
építs falat és bontsd le
találj egy társat.

>!
Black_Venus
Máté Gábor: A test lázadása

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Megnéztem a szerző egyik előadását videón, és aktuális volt nekem, így mindjárt ki is hoztam a könyvtárból. A lényeg: MG megfigyelésein alapuló elmélet, amelyet több évtizedes orvosi munkája során gyűjtött, súlyos, krónikus betegekről (mellrák, petefészek-rák, Crohn-betegség, vastagbélgyulladás és hasonlóan könnyen végzetesnek bizonyuló kórok). Szerinte minden ilyen betegnek volt egy közös tulajdonsága: „kedvesek”. Úgy kedvesek, hogy mindig mások szolgálatára állnak, mindig figyelnek a környezetük érdekeinek érvényesítésére, a saját érdekeiket háttérbe helyezik vagy egyáltalán nem érvényesítik, és bár ők a gyengébbek, még akkor is ők támogatják pl a társukat vagy a szüleiket, ha ők maguk is lelki támogatásra szorulnának.
Az elmélet lényege pedig nagyjából az, hogy ettől a viselkedéstől annyira legyengül az immunrendszerük, hogy ilyen súlyos betegség alakul ki náluk. Merthogy rákos sejtjei mindenkinek vannak – mégsem lesz rákbeteg mindenki.
(Ennek kapcsán egy mellékszál: megnézték a statisztikákat, és ott, ahol rendszeresen szűrnek prosztatarákra férfiakat, sokkal több a beteg, mint ahol nem szűrnek. Mert lehet, hogy, amit kimutatnak a vizsgálattal, nem okozna problémát, ha nem kezelnék…)
Visszatérve: az az állandó stressz, amellyel egyes emberek együtt élnek (a „kedvességükből” adódóan), nagyon súlyos következményekkel járhat.
Szóval, ha valakinek választania kell egy helyzetben aközött, hogy kicsit lelkiismeret-furdalása legyen (pl mert éppen nem bocsátotta a másik rendelkezésére az idejét, amikor neki magának is szüksége volt rá) vagy pedig a teste kénytelen legyen lázadni és végső soron elpusztítani önmagát – akkor egyértelműen válasszuk a lelkiismeretfurdalást. És merjük elvárni a környezetünktől, hogy a figyelemből és az energiából nekünk is jusson és maradjon is.
(Végre kimondta egy orvos, hogy a páciens életkörülményeit, a teljes személyt kell vizsgálni, nem elég csak a beteg testrészt!)

>!
ddani P
Máté Gábor: A test lázadása

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Alapkönyv, egyszerűen nélkülözhetetlen információ az élethez, legalábbis ahogy én látom: ahhoz az élethez, amiben minden általam ismert ember él és többé-kevésbé szenved, betegeskedik, és úgy általában nehezen tudjuk az egészet mire vélni.
Nem mintha a krónikus betegségek orvosi és „neuroimmuno”-sallalalla szóval szakszerű leírásai ne lennének önmagában kissé távol tőlem: ez ugyanis nem egy önsegítő könyv, hanem problémákat, tüneteket, anekdotális történetek és interjúk tömkelegét megmozgató tanulmánykötet különféle tömegesen előforduló civilizációs betegségekről, pontosabban azok testi és pszichés közös hátteréről. Ugyanakkor Máté Gábor valahogy összeszedte és beleírta a lelki egészség, az érzelmi kompetencia mindenki számára alapvető, és mindenki életét központian érintő problematikáját, jelenségeit – és kiutakat.
Ha már sokat foglalkoztunk a testi-lelki működésünkkel és bajainkkal akkor ezért, ha még új a gyerekkori traumákkal és pszichés okokkal szorosan összefüggő testi tünetek gondolata, akkor azért, mindenki csak tanulhat ebből a kötetből, beleértve az orvosainkat.

>!
Morn
Máté Gábor: A test lázadása

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Huh, milyen sok igazság van benne! Fontosnak tartom én is a test-lélek egyensúlyát, hogy a komolyabb betegségek esetében is a gyógyítás ne pusztán az orvosi beavatkozásokban merüljön ki, hanem egy jó pszichológus is segítse a folyamatot. Persze ez jelenleg csak álmodozás, hiszen jelenleg is milyen hiány van, még egy tb alapú gyermekpszichiátert is milyen nehéz levadászni, nemhogy minden daganatos, vagy egyéb nehezen gyógyítható vagy gyógyíthatatlan betegségnél még pszichológust is tudjanak kínálni az embereknek. A másik, mikor átesnek a ló túloldalára, és mindent a stresszre fognak. Az pozitív, hogy tudnak róla, foglalkoznak vele, bár meglehetősen felületesen, az viszont megint más kérdés, hogy amikor tényleg van valami gond, ne legyen az ember már hazazavarva, mert drága a vizsgálat, nem adnak rá beutalót, mert így kényelmesebb. Jó, tudom, a körülmények áldozatai ő is, és nem csoda, hogy az egészségügyben dolgozók is kiégnek, az empátia, a segítőkészség is lecsökken néhányuknál.
Elég tömény volt a kötet, muszáj volt szüneteket iktatni a fejezetek között. A példák is nagyon jók voltak, de néha már túlzónak éreztem, ahogy mindent visszavezetünk a viselkedésünkre, személyiségünkre, életünkben bekövetkezett eseményekre, hatásokra. Vagy csak tényleg túl tömény volt, mikor egyszerre több fejezetet is olvastam.
Lehet naivan, de úgy hiszem, tisztában vagyok saját magammal, a saját hibáimmal, a neveltetésem, a családom hatásaira az életemre, a miértekkel. Ha majd eljutok önismeretre, akkor biztosan másokkal is szembesülni fogok, de úgy hiszem, már van némi előnyöm. Az ember észre is veszi a változást, akár csak a kapcsolatait tekinti. Végre most tartok ott, hogy igen, azt találtam, akit szerettem volna, akivel tényleg a legjobbat hozzuk ki magunkból, akivel nem ismétlek hibákat, nem megyek szembe a kimondatlan elvárásokkal, nem lázadok, nem megalkuszok, hanem boldogan élek. A stressz persze az életemben ugyanúgy megvan és a kezelésében is van még mit javítani, de a korábban rám jellemző érzések, érzetek, viselkedések java már rég nincs velem és ez valami szuper érzés.
Az utolsó fejezetet találtam a legjobbnak, ami a gyógyulás lépcsőiről szólt. Az agresszióról írt részek különösen tetszettek, végre egy jól megfogalmazott elmélet! Végig ilyet kerestem, kimondatlanul, nem is tudtam igazából, mit keresek, mit szeretnék, mit várok el egyes könyvektől, de itt Máté Gábor pár bekezdésben összefoglalta, leírta, amit ennyire meg akartam találni. Köszönet érte.

>!
Libri, Budapest, 2011
424 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633100646 · Fordította: Bogácsi Balázs
>!
fülcimpa
Máté Gábor: A test lázadása

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Megtudtam, hogy az emberek elfojtják az érzéseiket. Nem divat az érzelmek kimutatása. Hm. Nekem minden az arcomra van írva, a hangom is ki tudom engedni, tudok haragudni, dühöngeni, szeretni, ölelni. De valamit mégis elfojtok, hiszen az egyensúly nincs meg bennem. Beteg lettem. Sokat gondolkodtam az elmúlt időszakban, van ami nagy felismerés volt, van ami továbbra is kérdőjel. Az én esetemben az immunrendszer háborút folytat a szervezetem ellen. Jó kis játék…
A könyvben rettenetes betegségekről van szó, ámulok, bámulok. A dokival a kommunikáció érdekes, valahogy mindig fény derül arra, mit szúrt el az alany. Sok minden a gyermekkorra vezethető vissza.
A lényeg: „A gyógyulás az egyensúly és a harmónia megtalálása.” (Gelmon) ééés, „Ahhoz, hogy megtegyük az első lépést az egészség felé, fel kell hagynunk a pozitív gondolkodással.” (Dr. Máté Gábor) Az utóbbi érdekes gondolat. Lesz min gondolkodnom továbbra is.

13 hozzászólás
>!
Szinva
Máté Gábor: A test lázadása

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Ez se volt egy gyors olvasás.. Az elején nagyon tetszett a könyv felépítése, az esetleírások, de a közepe felé már úgy voltam vele, hogy félre rakom mert már kezd kicsit sok lenni.
A szerző szereti hangoztatni, hogy az orvosi részeket úgy írta, hogy az a laikusok számára is könnyen érthető legyen. Hát ez nem nagyon jött össze. Szerintem ezt újfent túl lett kombinálva (Szétszórt elmék dettó), és sokszor olyan dolgokról írt oldalakat, amiknek a világon semmi közük nem volt az adott témához. Véleményem szerint meg lehetett volna ezt írni 100 oldallal kevesebbel is, mert rengetegszer ismételte önmagát, ráadásul az utolsó 2 oldalnál már a falba vertem a fejem -félreértés ne essék, semmi bajom a vallással meg a spiritualitással, de ez már úgy nézett ki mintha valami totál más orientációjú könyvből ragasztották volna bele a végére.
Összességében volt pár érdekes rész, amiért azt mondom majdnem megérte, és azt is elcsapta a vontatottsággal, és túl sok újdonságot nem mutatott.

>!
moni79
Máté Gábor: A test lázadása

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Nagyon régóta tudjuk, hogy az érzelmek elfojtása mennyire káros, hogy a megbetegítő megküzdési módok gyerekkorban, a traumák hatására alakulnak ki, vagy hogy a legtöbben nem tudják megfelelő módon kifejezni a haragjukat. Elég szomorú, hogy ezt újra és újra le kell írni. Szerencsére a szerző nagyon érthetően, olvasmányosan, közben tudományos megalapozottsággal ír ezekről a dolgokról, a traumák és a betegségek összefüggéseiről. Rengeteg tapasztalata van a témában, sok embernek tudott segíteni, és azokról is ír, akik nem akarnak lemondani az alárendelődésről, érzéseik elnyomásáról, ezért menthetetlenek. Jó, hogy hibáztatás nélkül mutat rá az egyéni felelősségre. A könyv egyetlen hibája szerintem, hogy az apai bántalmazás, elhanyagolás szerepe nem igazán kap hangsúlyt az élettörténetekben.

>!
Joeymano
Máté Gábor: A test lázadása

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Mivel én nemrég kezdtem a témát, sok dolgot felhozott bennem, és sok más dologra ráébredtem, ami elindított bennem egy folyamatot, és ez jó. Másrészt megijedtem, mert a könyv tele van anekdotákkal, szörnyű betegségek áldozataival, aki mesélnek múltjukról, jelenükről. Szerencsére az író a végén nagyon jól levezette az ijedtségemet, így megnyugodva, új tudással gazdagodva csuktam be a könyvet.

>!
Renáta_Kovics
Máté Gábor: A test lázadása

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Máté Gábor azon kevés orvosok közé tartozik, akik a holisztikus szemléletet képviselik, azaz, hogy a test és a lélek csak egységben kezelhető, nem lehet őket teljesen elválasztani egymástól. A könyv gerincét az adja, hogy a stressz az, ami megbetegíti a testet. De ez nem az a stressz, amit a mai köznyelvben értünk alatta, hanem amit Selye János (az ő nevét se hallottam még…) meghatározott, tehát lehet ez a szervezet (és lélek) tudattalan reakciója egy olyan szituációban, amelyhez gyerekkori traumák kapcsolódnak. Hogy érthető legyen: azok lesznek rákosak, akik másokat mindig maguk elé helyeznek és nem tudnak nemet mondani (mert gyerekként, mikor az apja elhagyta az anyját, az anyja boldogsága attól függött, hogy ő mennyire jó és szófogadó gyerek). Ez persze itt egy leegyszerűsített példa, de a lényeget jól mutatja: egyrészt vannak olyan személyiségjegyek, amelyek hajlamossá tesznek bizonyos betegségekre, másrészt a szervezet nemet mond, ha a lélek nem tud. (Ennek köszönhető az is, hogy hiába dohányzik 100 ember, nem lesz mindenkiből tüdőrákos.) Ez persze egy elég gyatra összegzés, a kötet ennél sokkal komolyabb, mindenféle orvosi szakszóval és kutatással alátámasztva, amit sokszor nem egyszerű megérteni (legalábbis nekem bölcsészként akadtak problémáim ).
A moly-on azt írta róla valaki, hogy “szemlélet- és hozzáállás-formáló könyv”, amivel teljes mértékben egyetértek. Még ha nem is értesz minden biológiai működést, az már félsiker, ha elgondolkodsz az életviteleden és az olvasottakon. Nagyon tetszett, hogy a szerző sokszor tanácsolja azt, hogy igenis mondjunk nemet, de nem úgy, mint a sok önsegítő könyv, hanem mindig azt a kérdést teszi fel a betegeinek, hogy “Mit tanácsolnál egy barátodnak ilyen esetben?” Tehát magaddal is bánj úgy, mint a barátaiddal. (…)
Abból is látszik, hogy nem tudtam ezt az értékelést rövidre fogni… én imádtam ezt a könyvet. Szeretném majd egyszer a polcon látni, mert ha bármikor ránézek majd, tudom, mire kell odafigyelnem az életemben.
Bővebben: https://1q88blog.wordpress.com/2018/03/05/a-test-lazadasa/

>!
H_Andi
Máté Gábor: A test lázadása

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Nagyon tetszett, nagy igazságok vannak benne. Abszolút egyet értek a könyv mondanivalójával. Többen felvetették, hogy a szülők tehetnek a betegségekről, de ha jól emlékszem, a szerző is leírja, hogy nem csak a szülők, hanem sok más körülmény is bejátszhat abba, hogy betegek leszünk-e. Néhol ugyan kicsit száraz, de ettől függetlenül olvasmányos.


Népszerű idézetek

>!
Biedermann_Izabella P

A környezetünk támogatása segít mérsékelni a fiziológiai stresszt. Az egészség és a társas környezet szoros kapcsolatát már meggyőzően bizonyították. Az Almeida megyei vizsgálatban is a szociálisan legelszigeteltebb személyek voltak a leginkább fogékonyak a különféle betegségekre. A társas kapcsolatok gazdagsága vagy hiánya tekintetében ötéves eltérést találtak az életkilátásokban. Ezt mutatta ki három különböző, idősek körében végzett vizsgálat is: minél több és jobb kapcsolata van valakinek, annál tovább él majd várhatóan.

290. oldal

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Kapcsolódó szócikkek: stressz
2 hozzászólás
>!
Biedermann_Izabella P

Azok a gyerekek, akik szüleik gondviselőjévé válnak, önmaguk életen át tartó megtagadására készülnek. A gyermekre kiosztott szerepben nagy jelentősége van a szülők saját kielégítetlen gyermekkori szükségleteinek, és így tovább generációkig visszamenőleg.

321. oldal

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

>!
fülcimpa

A végletekig eltúlzott optimizmus ellenszereként a negatív gondolkodást javaslom. (…) Amiben valójában hiszek, az a gondolkodás ereje. Abban a pillanatban, hogy a gondolkodás szó elé odabiggyesztjük a pozitív jelzőt, kizárjuk a valóságnak mindazon részét, amit negatívnak ítélünk meg, és úgy tűnik, hogy a legtöbb ember, aki optimistának vallja magát, tényleg ezt teszi. A valódi pozitív gondolkodásba belefér a teljes valóságunk. A valódi pozitív gondolkodást a magabiztosság vezérli: biztosak vagyunk abban, hogy képesek vagyunk szembenézni a teljes igazsággal – bármi legyen is az.

350.

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

1 hozzászólás
>!
Biedermann_Izabella P

Az ember nem lehet addig autonóm lény, amíg a kapcsolatai, a bűntudata, a kötődései, a sikeréhsége, a főnökétől vagy az unalomtól való félelme vezérli. Az ok egyszerű: az autonómia mindaddig nem valósulhat meg, amíg az embert bármi irányítja. A szélfútta levélhez hasonlóan, a nem autonóm embert is olyan erők irányítják, amelyek hatalmasabbak nála. Önálló akarata nem érvényesülhet, még akkor sem, ha meg van győződve arról, hogy ő „választotta” stresszes életvitelét, és valóban élvezi azt, amit csinál.

352. oldal

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Kapcsolódó szócikkek: stressz
7 hozzászólás
>!
Biedermann_Izabella P

A rákkal kapcsolatos számos vizsgálatban a legegyöntetűbben azonosított kockázati tényező az érzelmek, kiváltképp a haraghoz társuló érzelmek kifejezésének képtelensége. A harag elfojtása nem elvont emocionális jellegzetesség, amely rejtélyes módon betegséghez vezet. Ez a fő kockázati tényező, mert növeli a pszichológiai nyomást a szervezeten. Nem egyedül fejti ki a hatását, hanem más kockázati tényezőkkel, például a reménytelenség és a támogatás hiányának érzésével együtt. Az a személy, aki nem érez vagy fejez ki „negatív” érzelmeket, stressznek teszi ki magát még akkor is, ha barátok veszik körül.

157. oldal

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Kapcsolódó szócikkek: stressz
3 hozzászólás
>!
ddani P

Az érzelmi kompetencia az a képességünk, ami lehetőséget teremt, hogy felelős, nem önfeláldozó és nem önsorsrontó kapcsolatban álljunk a környezetünkkel. Ez a szükséges belső alap ahhoz, hogy szembenézzünk az élet elkerülhetetlen stresszhatásaival, hogy ne teremtsünk magunknak feleslegesen továbbiakat, és előrevigyük a gyógyulás folyamatát. Kevesen jutnak közel felnőttkorukra a teljes érzelmi kompetenciához. A kompetencia hiányának felismerése azonban nem arra szolgál, hogy ostorozzuk magunkat, hanem hogy fejlődjünk, változzunk.

378. oldal

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

>!
fülcimpa

A gyulladás a szervezet egyik zseniális eszköze, amellyel elkülöníti és elpusztítja a kórokozókat vagy a veszélyes anyagrészecskéket.

208.

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

>!
Black_Venus

Érdekfeszítő beszélgetést folytattam erről a két, látszólag ellentétes megküzdési stílusról Allen Kalpinnal, a torontói orvos-pszichoterapeutával. Kalpin véleménye szerint az elfojtás és a dühöngés egyaránt a harag valódi élményétől való félelmet fejezi ki.
Meglepőnek találtam ezt a gondolatot, de teljesen elfogadhatónak tűnt számomra. Kalpin magyarázata ébresztett rá, hogy hogy nem világosak a haraggal kapcsolatos elképzeléseink. Az egészséges harag, mondja, erőt ad és oldja a feszültséget. A valódi haragélmény „fiziológiai tapasztalat kontrollálatlan dühkitörés nélkül. Az élmény a rendszeren keresztülvonuló energiahullám megtapasztalása a támadásra való mozgósítással együtt, amellyel egyidejűleg minden szorongás teljesen megszűnik. Amikor az ember kezdi megtapasztalni egészséges haragját, nem lehet rajta drámai jeleket felfedezni. Ellenben látni lehet, hogy az izomfeszültség csökken. A száj lefittyed, mert az állkapcsok ellazulnak, a hang mélyül, mert a hangszalagok lazábbak lesznek, a vállak leesnek – minden arra utal, hogy az izmok elernyednek.”

388. oldal (Libri, 2013)

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

Kapcsolódó szócikkek: düh · harag · szorongás
>!
apple_pie 

A kutatások három olyan tényezőt azonosítottak, amelyek minden körülmények között stresszt váltanak ki: a bizonytalanság, az információhiány és a kontroll elvesztése. Márpedig mindhárom tényező jelen van a krónikus betegek életében. Sok ember persze abban az illúzióban él, hogy ő irányítja a saját életét és csak később döbben rá, hogy sok-sok éven át előtte ismeretlen erők befolyásolták a döntéseit és a viselkedését.

62. oldal

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket

>!
Biedermann_Izabella P

Az önszabályozás felnőttkori megerősödésével növekszik az autonómia iránti igény is: ami valójában a hiteles, őszinte döntések meghozatalának a szabadsága. Bármi ássa is alá ezt az autonómiát, azt stresszforrásnak érzékeljük.

288. oldal

Máté Gábor: A test lázadása Ismerd meg a stresszbetegségeket


Hasonló könyvek címkék alapján

Szendei Ádám: Orvos a családban
Eke Károly: Lélek és test
Gilde Katalin: Amit a bőrrákról és a melanoma malignumról tudni kell
Kásler Miklós: Amit a gégerákról tudni kell
Bodrogi István – Horváth Ákos – Kahán Zsuzsa – Nagykálnai Tamás – Ruzsa Ágnes – Svastics Egon – Zatkóné Puskás Gabriella: Daganatos betegségek
Susan Sontag: A betegség mint metafora
Nők egészsége
Csabai Márta: Tünetvándorlás – A hisztériától a krónikus fáradtságig
Romics Imre – Fekete Ferenc: Urológia mindenkinek
Kovács András: Fejedelmek gyógyítói