Kapitány ​és Narancshal 49 csillagozás

Máté Angi: Kapitány és Narancshal

Egy parancsolgatós tengerészkapitány megunja a tengereket, partra száll, egy hídra költözik, majd nyakába veszi a várost barátjával, a befőttesüvegben tátogó kicsi, narancssárga hallal. Velük együtt mi is megtaláljuk a legjobb helyet, ahol élni lehet: Máté Angi meséjének gyöngéd világát, amelyet Rofusz Kinga különleges hangulatú képei ölelnek magukhoz. Máté Angi a kortárs irodalom több mint ígéretes alkotója. 2010-ben a legjobb első prózakötetnek járó Bródy Sándor-díjat, 2011-ben az IBBY Év Gyermekkönyve díjat kapta meg. A Magvető Kiadónál most jelenik meg először könyve: Kapitány és Narancshal című meséje szeretettel és empátiával mutat be egy különleges barátságot egy barátságos mesevilágban. A könyvet Rofusz Kinga (2009-ben az IBBY Év illusztrátora) költői rajzai teszik teljessé.

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tartalomjegyzék

>!
Magvető, Budapest, 2012
56 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631428964 · Illusztrálta: Rofusz Kinga

Enciklopédia 6


Kedvencelte 2

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
krlany I+SMP
Máté Angi: Kapitány és Narancshal

Körülbelül négyszer olvastam el, mire idejutottam, hogy értékelést írjak róla. És ahányszor olvastam mindig mást mondott nekem a könyv, és felülírta a korábbi olvasás nyújtotta élményeket.
Ez a könyv nem egy szokványos mesekönyv, és emellett eléggé komplex is. Rétegei vannak. Felfejtései. Gondolkozós. Szereplő helyettesítős… Idegen a nagyvárosban.
Aztán persze fejlődéstörténet is, hiszen a parancsolgatástól eljutunk a szeretésig, a gondoskodásig.
Mindeközben persze meg egy csudanyelvezetű mese, amelynek minden szava simogat, és egy teljesen más álomszerű világot teremt, ahol természetes a padlóra rajzolt tejút a hűtőig (mekkora ötlet!), hogy Hold-léggömb segítségével üzenj, keresed a számodra fontosat, vagy hogy a jeget otthonossá tedd, és alulról kidekoráld.
Rofusz Kinga rajzai először nagyon nem passzoltak nekem ehhez a meséhez, holott csodaszépek, de talán egy kicsit elvontak a karakterek, mint ahogy a mese is, csak valahogy máshogy. De a részletek, az ötletek, azok nagyon. Talán csak egy picit több szín hiányzik nekem belőle, bár imádom a kéket.
Ami biztos, hogy ezt a mesét szívvel kell olvasni, és engedni, hogy átjárjon és belénk folyjon.
https://kulturleny.wordpress.com/2015/02/02/kapitany-es…

2 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Máté Angi: Kapitány és Narancshal

Nem mondanám, hogy elsőre szépnek láttam a képeket és azonnal el akartam olvasni, de olvastam a könyvről pár bloggernél és elkívántam tőlük az olvasásélményt. Szóval a rajz… a rajzok nagyon sok hideg színt használnak és én ezt IMÁDTAM. Olyan nagyon kék, néha leheletnyi pirossal. <3 Nézegettem, olvasgattam és mind jobban tetszettek az illusztrációk. Egyediek, akárcsak a történet – amivel egyébként nagyon jól kiegészítik egymást!

A történet egyszerre egy nagy egész és 1-1 rövidebb történetre is tagolható. Különleges, ötletes megoldás. Maga a történet bájos-aranyos, bár a vége felé el-elszorult a torkom.
Bónusz pont a szépen megfogalmazott mondatoknak, gondolatoknak: „Minden csendes volt, nem mozgott a világ.”

>!
RandomSky
Máté Angi: Kapitány és Narancshal

Volt, amikor azon gondolkoztam, miért írta ezt vagy azt Angi, de addig-addig olvastam, míg az enyém nem lett, és azt hiszem, ő pont ezt szeretné, és nem azt, hogy megfejtsük a titkait, vagy belemagyarázzunk. Nem szabad, nem kell Angi írásait elemezni. Vagy megmondani neki, hogy mi a jó, mi a nem. Hagyni kell őt, hogy hadd tegye, amit akar, mert olyan, mint a víz, oda megy, ahova akar, és olyan is, mint a Nap, akkor is süt rád, ha nem figyelsz oda.
Tudom, én is elemezgettem, meg biztos fogom is még az ekultura.hu-n, de… az olyan mindegy. Az a nem mindegy, amikor hullámokat kelt a mese belül, amikor elringat, amikor könnyeket mos el. Sokmindenfélét mondhatnék még róla, de megmagyarázni akkor sem tudnám. Jóhogy.
Bővebben: http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2012-05…

1 hozzászólás
>!
Tíci
Máté Angi: Kapitány és Narancshal

Van nekem egy barátom, ő is Angi. Meglepődtem, hogy amikor elkezdtem olvasni, ez a mese az ő hangján szólt a fejemben. Ő olvasott nekem először Lázár Ervint is, azt is szerettem.
Szívmelengető volt, kedves és annyira fellelkesültem. Hogy majd ha Luca belenő, akkor elolvassuk, aztán elkirándulunk a könyvben szereplő helyszínekre is. Nagyon jó lesz!

4 hozzászólás
>!
Dün SP
Máté Angi: Kapitány és Narancshal

Teljesen lenyűgözött Angi új meséje, szépséges a történet, szerettem ahogyan csak folydogált magától – a Kapitány parancsa nélkül is.
Az illusztráció pedig tökéletesen jeleníti meg a helyszíneket, szereplőket, bevarázsolja az olvasót a mesébe, a hídra, a gyönyörű kékségbe…

>!
Röfipingvin MP
Máté Angi: Kapitány és Narancshal

Én is szeretnék menni és megkeresni azt a helyet, ahol a legjobb lenni…

>!
Ciccnyog ISMP
Máté Angi: Kapitány és Narancshal

Mindig történik velünk valami, az ember ott is talál csodát, kedveset és szépet, ahol nem gondolná, minden élmény élmény, még a kicsi is, és a legjobb, ha van kinek elmesélni, vagy még jobb, ha vele együtt élhetjük át. A vége egyszerre szép és szomorú, de ilyen az igazi barátság, hiszen ha szeretjük egymást, akkor is együtt vagyunk, amikor nem vagyunk együtt.
Léleksimogató könyvecske újfent, csodaszép illusztrációkkal.

>!
tataijucc P
Máté Angi: Kapitány és Narancshal

Meghajlok Máté Angi kreativitása olvasatán… ő az első – és egyben utolsó – író a földön, aki vonzóvá tette számomra a vattacukrot. Látom magam előtt azokat a bogyókat. Nem beszélve erről: tengerkékenzölden. Csodaszép szavak, ábrák és kifejezések. Ámulatos.

>!
blueisthenewpink SMP
Máté Angi: Kapitány és Narancshal

Van, hogy az ember fáradt, és ideges. Olyankor nehéz váltani, és – nyugodtan – esti mesét olvasni. De nem ezzel a könyvvel (vagyis inkább nem Máté Angival). Már az első szó elvarázsol, és egy pillanat alatt el is merülök a békés, különleges világban. Megnyugodtunk, nevettünk, kikapcsoltunk. Az ötévesem jól tudta követni, a lassan másfél évesnek a rajzok tetszettek :)

https://blueisthenewpink.wordpress.com/2016/03/02/olvas…

>!
kvzs P
Máté Angi: Kapitány és Narancshal

Jaj, hogy én még mindig mennyire szeretem azt, ahogy Angi ír… Visszamesél minket a gyerekkorunkba, és belénkvarázsol sok-sok szépséget és szeretést.


Népszerű idézetek

>!
Izolda +SP

A köd leginkább egy olyan elefánt volt, aminek se füle, se farka, se ormánya, se lábai; nehéz szürkeség, amibe jól bele lehet dőlni.

33. oldal

2 hozzászólás
>!
imma A+P

A folyó vastag sötétjén csillagok lebegtek, mintha apró éjszakai fürdőzők lennének arany fürdőbugyogóban.

13. oldal

>!
AniTiger MP

– Most elmegyek, hogy megkeressem azt a helyet, ahol a legjobb lenni.

26. oldal, a legjobb hely, ahol élni lehet

>!
krlany I+SMP

Minden csendes volt, nem mozgott a világ.
Két könyvet húzott elő zsebéből a kapitány, szép halak úsztak bennük ide és oda; ezt a két könyvet a feje alá tette, betakarózott a halászhálójával, a pipáját a hídfőn strázsálóoroszlánok szájába dugta, s így szólt:
– Szervusz világ, vetett ágy!

13. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ágy · könyv · világ
>!
krlany I+SMP

A jég alatt csak a homály látszott nagyon, s azt a nagyon látszó homályt bizony nem szerette a rák.
Eszébe jutottak mindenféle szépen látszó dolgok, s a patakot borító jégpáncél aljára ollóival napokat és felhőket karcolt, madarakat s mindent, mik az égen laknak.
Azután a hátára feküdt, vitte a patak, s ahogy fölnézett a karcolt jégre, repültek a madarak, a felhők, a napok, s mindenek, mik az égen laknak.

41. oldal

>!
krlany I+SMP

A szél csak azt tudta: csodamuzsika ez. Rezgett benne a szürke és a súlyos, döccent egyik lábáról a másikra, aztán fordult is egyet maga körül, s ahogy így táncolt, hoppsza, megbotlott, s már gurult is lefele egy olyan lépcsőn, ami magától mozgott.

29. oldal

Kapcsolódó szócikkek: mozgólépcső · szél · zene
>!
AniTiger MP

    Minden csendes volt, nem mozgott a világ.

13. oldal, hová lettek a hálóból a csillagok

>!
Jeffi SP

[…] és iderajzoltam a Tejutat is, az ágyamtól a hűtőszekrényig ér, a tejesdobozig. Ez az én saját Tejutam, ezen járok.

33. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Burus János Botond (szerk.): Csihán királyúrfi
Barcsa Dániel: Üstökös Demeter
Bene Lajos: Vasgyúró Palkó
Gál Andrea: Fecske utca 12.
Dézsi Zoltán: A Nap és a Hold mesélte
Tamási Áron: Ábel a rengetegben
Burus János Botond (szerk.): Mért nem tudnak a fák járni?
Josef Haltrich: A csodát termő fa
Tóth Kálmán: Poncsó, a vadmalac
Marton Lili: Totyi és Peták – a két világjáró