Ez ​egy susogó levél 88 csillagozás

Máté Angi: Ez egy susogó levél Máté Angi: Ez egy susogó levél

Máté Angi rövidmeséi olyan, a gyerekek számára mindennap használt, hétköznapi fogalmakról szólnak, amelyek eddig mégsem jelentettek témát a gyerekirodalomban:
fázás, magány, félelem, szeretet.
Lackfi János megfogalmazásában Máté Angi írásai „világújrateremtő”, egyszerre egyedi és erdélyi, gyermeki és művészi, csodásan hajlékony és mulatságosan naiv Máté Angi – nyelven beszélnek.
Mesékről lévén szó a szokatlan perspektívák, megszemélyesülő fogalmak, varázslatok használatával lesznek különlegesek ezek a történetek, melyekben az érzékelésnek kitüntetett szerepe van.
A rövidprózák, Keszeg Ágnes illusztrációival kiegészülve különös, álomszerű, szürreális, ám mégis otthonos hangulatú mesekönyvet eredményeznek.

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tagok ajánlása: 6 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Cerkabella, Szentendre, 2022
42 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155808678 · Illusztrálta: Keszeg Ágnes
>!
Cerkabella, Szentendre, 2011
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639820258 · Illusztrálta: Keszeg Ágnes

Enciklopédia 1


Kedvencelte 7

Most olvassa 1

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 51


Kiemelt értékelések

krlany I>!
Máté Angi: Ez egy susogó levél

Különleges ez a könyv nekem.
Egyfelől, mert vidéki lány létemre ott lehettem a könyvbemutatón és találkozhattam Angival és Ágival.
Másfelől a mesék valami szívhez szólóak, a rajzok meg olyan gyönyörűek.
A kertészes a kedvencem, mert a kertnek szülinapja van és Ági gyönyörű ruhába öltöztette. Meseszép.
Egyetlen egy bajom volt a kötettel, hogy nagyon rövid és vékonyka. Még, még, még…
http://rakenroll.freeblog.hu/archives/2011/12/21/Ez_egy…

5 hozzászólás
tataijucc>!
Máté Angi: Ez egy susogó levél

Szeretnék gesztenye lenni, aminek szeretettel simogatják a hátát.

(Volt egyszer egy könyv. Egy nagyon különleges könyv. Amit nem is lehet igazán szavakkal kifejezni. Csupa-csupa szívsimogató köntösbe bújtatott történetek.)

Trudiz>!
Máté Angi: Ez egy susogó levél

Szeretem Angi világát. Elvarázsol ez az átszellemült, kedvességgel, finomsággal fátyolozott mindenség. Ebben a kötetben a szívem csücske az utca és a kertész meséje. Az illusztrációk is kitűnően illeszkednek ehhez a mesés elvarázsoltsághoz.

RandomSky >!
Máté Angi: Ez egy susogó levél

Már olyan Angi újabb meséit olvasni, mintha hazatérnék. És olyan is, hogy melengetnek, meg helyettem szólnak. Rám néz a sorain, susogó levelein át, olyan békével, mint a bárányfelhős nyári ég, ahol Isten lakik, és annyi megértéssel, mint aki pontosan tudja, mit érzek, mert ő is érezte már.
Olyan, mint emlékezni arra, hogy gyerekként beteg voltál: nem a gyógyszer vitte le a lázadat, hanem édesanyád simító keze, nem az orvos segített át, hanem édesapád erős karja. Ilyenek ezek a mesék, meg még nagyonsokmindenféle mások. És tudom, hogy komoly témákról szólnak, de elsősorban mégis azt susogják, hogy élni jó.
Bővebben: http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2012-01…

Chöpp P>!
Máté Angi: Ez egy susogó levél

Gyönyörű és egyéni hangvételű. Színpompás és furcsa, mint a legszebb álmaink.

Gelso>!
Máté Angi: Ez egy susogó levél

Annyira meglepődtem, hogy elémsusogott a gyerekkönyvtárban, mert utóbb, amikor egyáltalán Máté Angiról érdeklődtem, nem volt egy könyv sem…
Nagyon szép könyv, nagyon csendes, halk-halk hangulat, amelyben elsusognak az esték egy-egy esti mesét. A gyerekek elcsendesednek, és lehunyják a szemüket. Nyugalom árad a szobában.
Ez varázslat…
Nagyon szép és különleges hangulatot keltő varázsírások.
Gyönyörű, nagyon különleges rajzok, főleg a Volt egyszer egy kertész, a Volt egyszer egy hely és a Volt egyszer egy kislány rajzai tetszettek.
Legszebb történet a Volt egyszer egy hely – ez nagyon susogó, Volt egyszer a szegénység – ez nagyon „harapós” és megható, és a Volt egyszer egy szitakötő – ez pedig légies csöndvarázsoló…
Nagyon szép – minden (képi, szövegi, hangulati stb.) tekintetben…

És a kisfiam azt mondta a fotó láttán, hogy „nagyon szép ez az Angi óvónéni…”

Valaki azt mondta a minap, hogy az
„Az én kedvesem egy olyan lány, akit
hóbortos álmok tépnek,
kócos haját reggelente szelek fonják,” – egyenesen költészet; Angi ágról lecsüngő, érett esői, amelyekből a hasas Nap csupán esőcsutkákat hagyott" szövegképe festmény és emlékkönyv egyben, „az apró, tipegő, sáros cuppogó, nagy poros, jegesen karcolt lábnyomokat” fektető kislányról, a házakat szétharapdosó szegénységről, na meg az ágaikról egy-egy levelüket lecsippentő és abból repülőt hajtogató fákról már ne is beszéljek még sokszor emlegessem az idézeteket…

2 hozzászólás
Dün P>!
Máté Angi: Ez egy susogó levél

Szinte tökéletes! Csudaszép már a borító is, rajta a légies és domború címmel és levelekkel…
Belül pedig ha lehet, még szebb, elbűvölőek a formák, a színek, azok közül is főleg a növényeké, házaké, tárgyaké, állatoké. A mesékbe újra bele kellett rázódnom, mert eleinte túl gyorsan olvastam őket és nem is éreztem, hogy na itt a mese vége, és akkor lapozásnál meglepődtem, hogy már másik mese jön. A volt egyszer egy hely tetszett a legjobban, no meg persze a szülinapos kert gyönyörűszép virágai.

>!
Cerkabella, Szentendre, 2011
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639820258 · Illusztrálta: Keszeg Ágnes
Izolda P>!
Máté Angi: Ez egy susogó levél

Angi meséit még mindig nem tudom úgy olvasni, hogy nem lassítok le, pedig én aztán többnyire pörgök, mint egy búgócsiga. És ezeket is az ő hangján hallom a fejemben. :) Kedves könyv ez, csak túl rövid. :)
És tetszenek a rajzok is, jó a képi világa. Viszont nehezen vonatkoztatok el a Volt egyszer egy… illusztrációitól. De ha elvonatkoztatok, akkor ezeket a rajzokat is sokkal jobban szeretem. :)

olvasóbarát >!
Máté Angi: Ez egy susogó levél

Ez a kötet egy kis remekmű. Csodálatos összhangban van a szöveg az illusztrációval, valóban szerzőtársak. A mesék meglepőek és nagyon újszerűek, Keszeg Ágnes alkotásai,az illusztrációk pedig igazi műalkotások. Mindegyik mese másért tetszik, de talán a kertészről szóló a kedvencem mégis. Ha gyakran olvasunk Máté Angit, akkor remélhetőleg mi is elkezdünk egymásnak jó szavakat mondani, mint az ő hősei.

Juci P>!
Máté Angi: Ez egy susogó levél

Úgy vártam már, és olyan öröm volt kézbe venni, csak azt sajnálom, hogy tovább tartott a könyvesboltban az eladónak megtalálni a rendelések között az enyémet, mint utána nekem elolvasni… Angi, írjál még nekünk! Sokat! :)
Keszeg Ágnes kisasszonyokat varázsolt a fákból, bokrokból, én meg megint éreztem, hogy kicsipkéződött a lelkem szegélye a képek és a mesék hatására. (Most még csak egyedül olvastam, majd karácsony után lesz a közös olvasás Andrissal – de a családban még két gyerkőcnek levélsusogós ajándéka lesz a fa alatt, tőlünk.)


Népszerű idézetek

csillagka>!

Volt egyszer egy szitakötő

Olyan volt ez a szitakötő, hogy a patak fölött járt zöld rebegése, onnan szólt a nádhoz, fűzfákhoz, vagy hanyatt feküdt a mohás kövön és tűnődött.
Egy napon ez a szitakötő esőt ültetett.
Előcipelt egy nagy cserepet, földet hordott belé, majd kirakta az esőre.
Hullott az eső a cserép földjébe, s három nap múlva előbújt egy apró esőfa, kerek esők nőttek az ágain.
A szitakötő körberepülte a fát, majd leült és azon tűnődött- már átlépdelve a mohás kőre- hogy mit kellene tennie, neki, aki egy esőfa gazdája. Arra gondolt, talán hozhatná, ölelhetné ide, maga mellé, hogy ketten üljenek. Hintát bogozhatna nádból, és röptetné égre az apró esőfát. Vagy köszönhetne neki úgy, hogy: szervussz, te szökőkút! Akkor kacaghatnának.
Míg a szitakötő a mohás kövön tűnődött, az esőfához ért a hasas Nap.
Körbejárta a fát, nézte hunyorogva az ágakról csüngő, érett esőket, leszedett egyet, beleharapott, aztán nagy hasába terelte valamennyiüket, s mire a szitakötő visszatért a mohás kőről, már csak a csupasz fát találta.
A fa alatt ült a hasas Nap, ölében az esőcsutkákkal.

Volt egyszer egy szitakötő

Kapcsolódó szócikkek: szitakötő
7 hozzászólás
olvasóbarát >!

Ekkor megnőttek bennük a jó szavak és elkezdték azokat a jó szavakat egymásnak mondani.

Volt egyszer egy utca

1 hozzászólás
olvasóbarát >!

Már reggeltől a legszebb várakozásba terült a kert, mint aki köszöntőket fogad, nézett jobbra, nézett balra, igazgatta a bokrait, fáit, virágait, hogy tán csak eljön hozzá valaki, s az a valaki megállna előtte, majd mondaná:
– De jó, hogy születtél, te kert – és megölelné őt.

1 hozzászólás
hetcsillagkozt>!

Hát tudd meg, a gesztenyék a világon a legjobban azt szeretik, ha sütik őket, mert akkor megtelnek forrósággal, és ugrálniuk kell, míg ki nem pukkadnak.

És ez az egész pont olyan, mint amikor neked nagyon kell kacagnod, de eldugod a kacagást, magadban, a kacagás gyűl-gyűl – mint a gesztenyében a forróság –, aztán kipukkadsz, és akkora jó az.

Volt egyszer egy utca

katka99>!

Nem volt maradása a félésben, hát elment a világba ez a kislány.

Volt egyszer egy kislány

dianna76 P>!

Volt egyszer egy utca

Olyan volt ez az utca, hogy ment egyenesen, mendegélt, aztán egyszer csak: hopp, sarkon fordult és másfele kezdett mendegélni.

Oda, ahol sarkon fordult, növesztett magára egy sarkot.

Nelly_Éberfalvi>!

A kicsi lány énekelt, a szegénység ült a kék ház ajtaja előtt, kulcslyukra lapított fülekkel, tátogatta vasfogú száját, és pillanatok alatt megtanulta az éneket.
Mert az ének is olyan volt, mint a kislány; kicsi és sárga, mint egy csillag.
Aztán felállt a szegénység és elment a világba, de úgy ment, hogy immár nem olyan volt, mint egy markolókocsi, hanem olyan, mint egy harmonika, tekergőzött, kanyargózott és énekelte a kék házban lakó kicsi kislány csillag-énekét.

Volt egyszer egy szegénység

katka99>!

Nem szólt csak kivette az első lábnyomot a zsebéből, az apró, sárból valót és lefektette az udvarra.
Ahogy ezt tette a nyújtózó üres összerezzent.
Akkor kivette a másik zsebéből is a havas lábnyomot, lefektette azt is az udvarra, akkor a nyújtózó üres összébb húzódott.

Volt egyszer egy kislány

Nelly_Éberfalvi>!

– De jó, hogy születtél, te kert! – és átölelte, végül egy ásónyélre rávéste: FONTOS. A KERTNEK SZÜLETÉSNAPJA VAN. (Emlékeztetőül, ha majd nem jutna eszébe máskor.)
Aztán tovább dödöngött és lebengett a kert kanyargós ösvényein.
A kert örült egyet, majd lefeküdt.
Fölnézett az égre, elfújta a csillagokat.

Volt egyszer egy kertész

Nelly_Éberfalvi>!

Olyan volt ez a szitakötő, hogy a patak fölött járt zöld rebegése, onnan szólt a nádhoz, fűzfákhoz, vagy hanyatt feküdt a mohás kövön és tűnődött.

Volt egyszer egy szitakötő


Hasonló könyvek címkék alapján

Hervay Gizella: Kobak második könyve
Burus János Botond (szerk.): Mért nem tudnak a fák járni?
Burus János Botond (szerk.): Csihán királyúrfi
Burus János Botond (szerk.): Királylány a lángpalotában
Benedek Elek: A kínai császár leánya
Soós István: Cincen Ficc
Benedek Elek: Székely Tündérország
Nagy Olga – Luka Anna (szerk.): A Nap húga meg a pakulár
Kiss Judit – Zsigmond Emese (szerk.): Mese, mese, mátka
Barcsa Dániel: Üstökös Demeter