Az ​emlékfoltozók 78 csillagozás

Mesék a szeretetről
Máté Angi: Az emlékfoltozók

Hogy kik is azok az emlékfoltozók? Talán két tündér. Vagy két rigó. Esetleg két kislány. Két tündérrigólány: a limonádéhajú és a faodúbarna.

Amerre csak járnak, csodák történnek. Igazán nem kell hozzá sok. Elég egy tű meg egy cérna, és megfoltozzák a feledékeny roller és tölgyfa emlékeit. Egy horgászbot, és megcsiklandozzák a Holdat. Klakkognak és dübbögnek, de úgy, hogy a villamos kerekei szikrát hánynak. Erdőt szelídítenek és kinyitják a tengert; rókák és őzek a barátaik. Azt is megtudhatjuk: együtt mennyivel könnyebb és nehezebb élni, mint egyedül.

A legjobb első prózakötetesnek járó Bródy Sándor-díjjal, valamint az IBBY Év Gyermekkönyve díjjal kitüntetett Máté Anginak a Magvetőnél ez a második kötete. Akár a Kapitány és Narancshalat, úgy ezt a mesekönyvét is az IBBY Év Illusztrátora díjas Rofusz Kinga rajzai teszik még szerethetőbbé.

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Magvető, Budapest, 2012
72 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631430462 · Illusztrálta: Rofusz Kinga

Enciklopédia 2


Kedvencelte 7

Most olvassa 2

Várólistára tette 63

Kívánságlistára tette 64

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

ziara>!
Máté Angi: Az emlékfoltozók

Máté Angi: Az emlékfoltozók Mesék a szeretetről

Tényleg meseszép ez a könyv, de gyerekeknek túl elvont, még nekem is az volt néha. Persze, gondolnak ők is róla valamit, benyomásaik, érzéseik vannak. Lehet, hogy ennyi elég is, de nekem nem. Amiről eddig írtam az kb. egy csillagnyi levonás nálam, de a képek miatt adtam még egy felet, Rofusz Kinga zseniális, megint kiderült!

AeS P>!
Máté Angi: Az emlékfoltozók

Máté Angi: Az emlékfoltozók Mesék a szeretetről

Nagyon bájos mesék a két tündérrigólányról, gyerekeknek olvasva sokat magyarázhat a testvérkapcsolatokról és az érzelmek mibenlétéről, de nekem is egy kissé elvont volt, néha túl jól sikerült az, hogy eltávolítson a mindennapok asszociációitól. Valószínűleg kivétel, vagy legalábbis kisebbség vagyok, de nekem nem tetszettek annyira az illusztrációk, kicsit amorf ez egy gyerekkönyvbe, ha annak szánjuk. Ha felnőttmeseként nézzük, úgy persze más a helyzet.

Miestas>!
Máté Angi: Az emlékfoltozók

Máté Angi: Az emlékfoltozók Mesék a szeretetről

Amikor leraktam az Emlékfoltozókat először nagymamám jutott eszembe! Az én emlékeim kendője is lyukas:-(( majd az alábbi gondolat kelt útra:
Jó lenne zunnyogva szaladni a nyakig érő fűben, majd amikor elindul a szomorúság bennem, tudni, hogy nem kell félnem, nem fog forogni a félés a torkomban és este boldogan csiklindhatom a Holdat.

RandomSky>!
Máté Angi: Az emlékfoltozók

Máté Angi: Az emlékfoltozók Mesék a szeretetről

Kezdem úgy érezni, Máté Angi könyvei úgy állnak a polcomon, mint ajtók, vagy talán tükrök, mik ahhoz vezetnek, ami valahogy a valóságosabb élet, de lehet, hogy a múlt, vagy az álmaim (a mit szeretnék és a mitől félek), vagy azok a pillanatok, amikor a helyemen vagyok, vagy azok, amikor történik valami, amiért megszülettem. Olyan, mint a vérem: jobbára bele sem gondolok, hogy itt van bennem, ahogy zubog, lángol, lomhán vonszolódik, éltet. De ha eszembe jut, látom, milyen szép a színe, és tudom, hogy tud fájni vagy hiányozni, ha elfolyik.
(Nem akarnék patetikusan írni, de nem tudok úgy, mint Angi, csak így, és valahogy, valamit mondanom kell.)
Korábbi könyvei már foltozták emlékeimet, és ez sem kevésbé, de talán a többinél is inkább látom benne a mostani magamat, a felnőttet. Olyan szép, a nyelve, a képei, hogy a fiaimnak is tetszett talán az a kevés, amit felolvastam, de nem tudom, nekik szól-e. De mai fejjel olvasva gyerekkori könyveket, sokszor rácsodálkozom, mennyi bánat, mennyi felnőtt gondolat volt sokukban. Lehet, hogy akkor is éreztem, mi az, csak nem volt még rá szavam.
Most már van, le is írtam bővebben itt: http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2012-12…

Juci P>!
Máté Angi: Az emlékfoltozók

Máté Angi: Az emlékfoltozók Mesék a szeretetről

Én erre a könyvre vártam Angitól a Volt egyszer egy óta. A csodára vártam. Minden könyve kedves a szívemnek, de az első találkozás élményét eddig még egyik sem tudta megközelíteni. De most, most megtörtént. És egészen máshogy, mint legelőször.
A Volt egyszer egy csupa játék, öröm, minden oldala tele van váratlan nyelvi fordulatokkal, csupa meglepetés az egész könyv. Örülök, hogy mint ilyen, egyedülálló maradt Angi mesekönyvei között, nem vitte tovább erőltetetten ezt a fajta nyelvi gazdagságot addig, míg megunnánk, mégis mindig felismerhetően angis marad. Ezekben a mesékben szinte már csak elvétve fordulnak elő ilyen meglepetésszavak – de mindig nagyon örülök nekik –, viszont minden eddiginél jobban ragyog a világ, ahogy Angi látja. Szép és szomorú, tele magánnyal és örömmel, titkokkal és találkozásokkal, rebbenésekkel és kacagásokkal. És főleg tele élettel és elmúlással. Imádtam a gyerekeknek olvasni, és bár talán nem értették a felét sem, tudom, hogy gazdagabbak lettek tőle. Ahogy én is.
Először furcsa volt, hogy ilyen nagy a könyv, be se fér a polcra, aztán rájöttem, hogy nagyon is kell ez a méret Rofusz Kingának a mesékhez tökéletesen passzoló, azokat még jobban felerősítő illusztrációihoz. Ez olyan mesekönyv lesz, amit évről évre elő fogunk venni és újraolvasni.

4 hozzászólás
PuPilla>!
Máté Angi: Az emlékfoltozók

Máté Angi: Az emlékfoltozók Mesék a szeretetről

A képi- és a szóvilága semmivel sem hasonlítható össze. Nönögő csigák és göngörgő felhők között gyönyörű és fantáziadús képekkel van telis-teli. Ámultam és sajgott néhol a szívem tőle.

Kedvenc lett. A gyerekeimnek is sokszor sokszor szeretném majd olvasni, megismertetni velük a világot így is, ilyen tündrérrigólány szemszögből, ilyen szép szavakkal. Ilyen sok réteggel, amit még évekig hámozhatnak a mesékről. Amik rólunk szólnak…

Kicsit bővebben: http://pupillaolvas.blogspot.hu/2012/12/mate-angi-az-em…

13 hozzászólás
meseanyu P>!
Máté Angi: Az emlékfoltozók

Máté Angi: Az emlékfoltozók Mesék a szeretetről

Jaj, ez de szépséges volt, képben, szövegben egyaránt! Persze kicsit szomorkás, főleg a vége felé, talán ezért nem előzi meg nálam a Volt egyszer egy-et, maradt az a favorit, de ez is nagyon-nagyon közel került a szívemhez.

4 hozzászólás
olvasóbarát P>!
Máté Angi: Az emlékfoltozók

Máté Angi: Az emlékfoltozók Mesék a szeretetről

Nagy rajongója vagyok a szerzőnek, szeretem azt is, hogy különböző illusztrátorokkal, sokféle stílust alkalmazó művészekkel dolgozik együtt.
A szavak, a mondatok és a különös hangulat a szokásos. A limonádéhajó és a faodúbarna tüdérrigólány azonnal felsorakozott a kedvenceim közé. Annyi ötlet van ezekben a szövegekben: szépen illanó reklámlovak, labdarózsára tekert haj, egymás álmának álmodása, égből hulló pillangók, erdőszelídítés, éneklő mályvák.
Maga az emlékfoltozás is hatalmas találmány.
Nála a szomorúság, a félelem és a könnyűség is olyan, mint egy élőlény, de mindig ott áll mellette valaki, aki tompítani tudja a szomorúságot is és el tudja hozni a könnyűséget, oszlatni tudja a nehézséget, szelídíteni az erdőt.
Gondom van azonban a könyv méretével és a képekkel is. Túlzottan nagy a könyv és a képekbe sem igazán tudtam beleszerelmesedni.

3 hozzászólás
Amrita IP>!
Máté Angi: Az emlékfoltozók

Máté Angi: Az emlékfoltozók Mesék a szeretetről

A könyv sajnos polcot tévesztett: felnőtt szépirodalom, és véletlenül se „képes mese”. Van az a könyv, amire azt mondom hogy több rétegű, szórakoztatja a felnőttet és a gyereket is (Pettson), és teljesen a helyén van a képes mese kategóriában. Szerintem ez a könyv sem képileg, sem tartalmilag nem való annak a korosztálynak, aki a képes mese kategória célközönsége. A képek nem színesek, groteszkek, nem derűsek, a szöveg pedig sokszor szomorú. Én a felnőtt fejemmel úgy a 2. oldalon kezdtem el bőgni. Oké, vannak mesék, amikből a gyerek nem biztos hogy megérti miről van szó, és akkor nem éli át hogy ebben bizony halál van, de van amelyiknél még ebben a meg nem értésben sem bíznék. Remek törekvés, hogy egy mesekönyv szóljon a felnőtteknek is és legyen értékes irodalom, de Az emlékfoltozók szerintem nem jó irány, sem képileg, sem a történet bizonyos elemei. Ha felnőtteknek szól, akkor vállalja fel hogy ez felnőtteknek szóló mese és ne bújjon be a képes mesék közé. Szerintem

6 hozzászólás

Népszerű idézetek

csillagka P>!

Olyan ősz lett, hogy reggelente már a hideg is kötött szvetterben ült a kerítésre a tündérrigólányok mellé, hogy együtt nézzék hosszú vonalát az utcának, s az utca közepétől kezdődő fasort.

Amikor rókák háltak a fákon

Máté Angi: Az emlékfoltozók Mesék a szeretetről

csillagka P>!

Ha egy tündérrigólány szomorú, meg kell keresnie a másik tündérrigólányt, olyankor egymáshoz teszik arcaikat, úgy, hogy egyikük jobb szeme másikuk bal szemébe nézzen, pillogtatnak, s pilláikkal kisepregetik a szomorút.

Amikor elindult a szomorú

Máté Angi: Az emlékfoltozók Mesék a szeretetről

csillagka P>!

az álmaink csak akkor alusznak, mikor ébren vagyunk

Amikor egymás álmát álmodták

Máté Angi: Az emlékfoltozók Mesék a szeretetről

csillagka P>!

(…) ahol a város kezdődött, ott felültek a legsárgább villamosra, és úgy fütyörésztek, hogy majdnem kifújták a sínekből a kanyarokat.

Amikor bámulták a vágtázó csodákat

Máté Angi: Az emlékfoltozók Mesék a szeretetről

csillagka P>!

A tündérrigólányoknak költözniük kellett. Maguk sem tudták, miért, és azt sem, hogy merre, csak leemelték szekrényük tetejéről a koffert, egy napon, a zárát kattingatták, kézbevették, hordozták, letették körbejárták, kinyitották, végül úgy hagyták, nyitva, szobájuk közepén. Aztán, valahányszor jártak a tátott koffer körül, tettek a szájába valami kertből gyűjtöttet: ribizlilevelet, birsalmafa gallyát, szőlőmagot, tenyérnyit a diófa fölötti égből, két fülre való kapunyikorgást, végül néhány repedést a ház faláról.

Amikor az őz visszanézett

Máté Angi: Az emlékfoltozók Mesék a szeretetről

imma P>!

Azóta, valahányszor dörög az ég, a tündérrigólányok teát főznek, Holdat rajzolnak, és megöntözik a szobában ülő cserepes virágaikat.

16. oldal

Máté Angi: Az emlékfoltozók Mesék a szeretetről

latti>!

Végül elővették a nagymama énekének hangját, a melegséget, a puhaságot, rávarrták azokat a harmadik, a színes kendő lyukas részére, megfoltozták a fiú emlékét, eszébe juthatott így a nagymamája éneke, melege, puhasága.

Máté Angi: Az emlékfoltozók Mesék a szeretetről

Miamona>!

Bebújtak a paplanjaik alá, fejüket kispárnájukra hajtották, és mellé egyengettek egy-egy még kisebb kispárnát. Egyet a limonádéhajú, egyet a faodúbarna, azért, ha jönnek az álmaik, azok is lefekhessenek.

20. oldal

Máté Angi: Az emlékfoltozók Mesék a szeretetről

Chivas>!

Valahányszor eleredt az eső, a limonádéhajú elővette a pöttyös gumicsizmáját, felhúzta a kezére, szék mögé bújt, és bábozott vele, míg odakint nőttek a pocsolyák a zápor alatt.

19. oldal; Amikor elindult a szomorú

Máté Angi: Az emlékfoltozók Mesék a szeretetről

Kapcsolódó szócikkek: gumicsizma
LuPuS_007 P>!

Álmodtam az álmodat! Azt álmodtam, te vagyok!

21. oldal

Máté Angi: Az emlékfoltozók Mesék a szeretetről


Hasonló könyvek címkék alapján

Szőcs Margit: Madarász Béni, avagy az űrparittyás ajándéka
Szőcs Margit: Az összecsukható nagymama
Benedek Elek: Székely Tündérország
Hervay Gizella: Kobak második könyve
Benedek Elek: A kínai császár leánya
Kamarás István: Csigamese
Bagossy László: A Sötétben Látó Tündér
Kányádi Sándor: Világlátott egérke
Kányádi Sándor: A kíváncsi Hold
Fodor Sándor: Csipike, a gonosz törpe