A ​nagy Houdini 5 csillagozás

Massimo Polidoro: A nagy Houdini

Az ​isteni Sarah Bernhardt azt kérdezte Houdinitól, hogy varázslással vissza tudja-e növeszteni az amputált lábát. Roosevelt elnök arról győzte meg magát, hogy ennek az embernek rendkívüli médiumi képességei vannak. Mivel olvasott a gondolataiban. Conan Doyle arra a következtetésre jutott, hogy legendás szabaduló mutatványait azért tudja végrehajtani, mert elveszítette anyagi mivoltát, és Bernard Shaw szívesen ismételgette, hogy a mágus hírneve csak Jézus Krisztuséhoz mérhető. De Houdini neve még napjainkban, a fejlett technológia korában is a varázslat és a rejtély szinonímája. Ő volt az, aki előtt börtönajtó soha nem maradt zárva, az egyetlen, aki az egész világ rendőrségét mozgósítani tudta, és minden elképzelhető csapdából megszökött. De az is ő volt, aki leleplezte a csaló médiumokat és a sarlatán spiritisztákat.
Milliók lelkesedtek a szabaduló mutatványaiért, ahogy dacolt a halállal. És amikor valóban meghalt – október 31-én, halloween éjszakáján, amikor a kelta… (tovább)

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2004
328 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637253106 · Fordította: Garami Szilvia

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Howard Phillips Lovecraft


Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 4

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
ppayter
Massimo Polidoro: A nagy Houdini

Érdekes és jól megírt könyv a világ legnagyobb szabadulóművész—bűvészének életéről, bár Houdini spiritisztákkal való konfliktusait szerintem fölösleges volt ekkora terjedelemben taglalni, ezért a fél csillag levonás. Aki szeretne közelebbi bepillantást nyerni ennek a kétségkívül nagyszerű, ugyanakkor ellentmondásos és önimádó embernek az életébe, ennek a könyvnek a segítségével megteheti – de a másik világhírű, magyar származású mágus, Rodolfo (ön-) életrajzi könyve azért sokkal jobb, még ha kevésbé nagyszabású is.

5 hozzászólás
>!
gater
Massimo Polidoro: A nagy Houdini

Nagyon tetszett, lekötött izgalmas életrajzi regény volt! Érdekesnek bár kicsit száraznak tartottam a spiritisztákkal kapcsolatos fejezeteket , de ettől eltekintve nagyon lekötött!

>!
DAndrea
Massimo Polidoro: A nagy Houdini

Szeretem az életrajzi könyveket. A nagy Houdini regényes formában, lebilincselően mutatja be a mágus életét kisgyermekkorától egészen halála utáni időig. Hiteles, korhű, izgalmas. Tetszett!

>!
Maate P
Massimo Polidoro: A nagy Houdini

Érdekes könyv, buta szerkezettel. Az első harmada igazán izgalmas, aztán a második már unalmasabb, nincsenek szökések, nincsenek mutatványok, csak a spiritiszták üldözése, a harmadik harmadban meg már Houdini sincs, így minden érdeklődésemet elvesztettem a téma iránt. Fő „erénye”, hogy garantáltan kiábrándít Arthur Conan Doyle-ból (ekkora idegesítően buta embert, mint Sir Arthur férfiban még nem láttam). Ettől függetlenül ajánlott olvasmány és szívesen néznék Houdini-ről mostanában valami új filmet, aminek köze is van az életéhez!


Népszerű idézetek

>!
ppayter

Az „isteni” színésznő, Sarah Bernhardt egyszer azt kérdezte tőle, hogy varázslatával vissza tudja-e növeszteni amputált lábát. Sherlock Holmes atyja, Sir Arthur Conan Doyle, arra a következtetésre jutott, hogy Houdininak azért sikerültek a mutatványai, mert képes volt megszabadulni teste „anyagi mivoltától”. Theodore Roosevelt amerikai elnök, tapasztalván, hogy „olvasott gondolataiban”, meggyőződéssel vallotta: ez az ember csodálatos médium. Az olyan írók, mint James Joyce, H. P. Lovecraft és E. L. Doctorow regényekben tették halhatatlanná a hőstetteit. Az 1920-ban kiadott Funk & Wagnall szótár igét képez a nevéből: houdinizálni (azaz: kötelékekből, leszorításokból és hasonlókból szabadulni); sőt, George Bernard Shaw szerint a történelem három legnagyobb alakja Jézus Krisztus, Sherlock Holmes és Houdini…

9. oldal

3 hozzászólás
>!
ppayter

A közönség ízlése megváltozott: már nem létezett az a közönség, mely órákig mereven figyelte a fülkét, hogy Houdini az utolsó bilincsétől is megszabadulva előlépjen. Minden megváltozott, minden felgyorsult. Ez már a dzsessz, az automobilok, a felhőkarcolók korszaka volt, a roaring Twenties, az őrült húszas évek, amelyekről regényeiben olyan hitelesen számolt be Francis S. Fitzgerald.

185. oldal

Kapcsolódó szócikkek: F. Scott Fitzgerald
>!
ppayter

Arra gondolt [Houdini], szívesen alapítana bűvészegyetemet, és kérte a Society of American Magicianst, tanulmányozza tanfolyamok szerevezésének és szakvizsgákhoz kötött diplomák kiadásának lehetőségét. Elgondolása szerint, ha saját iskolája van, a bűvészkedés művészete felsőbb osztályba sorolódna. Mielőtt nyilvánosságra hozta volna elgondolását, megtudta, hogy a lipcsei egyetemen, Németországban éppen akkoriban nyitották meg a bűvészeti tanszéket.

269. oldal

>!
ppayter

Miért van az, hogy 127 évvel a születése és hetvenöt évvel a halála után Houdini neve még mindig a varázslat szinonimája, híre nemhogy nem csökken, hanem minden új könyvvel, filmmel vagy dokumentumfilmmel egyre nagyobb és gazdagabb lesz? Mi a titka?

326. oldal

>!
ppayter

Houdini személyét már jóval halála előtt, jóformán a születésétől fogva legendák és titkok vették körül: mi mást lehet mondani egy olyan emberről, aki egész életében azt mesélte, hogy Houdininak hívják és Appletonban jött a világra, 1874 április 6-án. Ezzel szemben Magyarországon született, mégpedig Budapesten, 1874 március 24-én, az igazi neve Weisz Erik.

9. oldal

>!
ppayter

Ehrich egy hideg, decemberi reggelen észrevette, amint az apja csüggedten fel-alá járkál, és azt mormogja maga elé: „Az Úr majd gondoskodni fog róluk. Az Úr majd gondoskodni fog róluk.” A fiatal Ehrich azonban nemcsak várta az isteni közbenjárást, hanem egy ötlettel rukkolt elő. Papírt és tollat keresett. A kifutófiúi egyensapkára rátűzött egy cédulát, melyen ez állt: „Itt van a karácsony, / kinek telik pulykára, / tegyen negyed dollárt / ide, a sapkámba.”
Az ötlet sok mosolyt és bőkezű borravalót hozott. Aznap este, mielőtt hazament, a fémpénzeket kabátujjába, a hajtóka alá, a hajába és a füle mögé dugta. Amikor anyja ajtót nyitott, azt mondta neki: „Mama, rázz meg, varázsló vagyok.” Anyja megrázta, és fiából pénzérmék hullottak alá. Anyja ismét jól megrázta, és újabb pénzek csörögtek a padlón.

13. oldal

1 hozzászólás
>!
ppayter

Houdini megértette, hogy a jósok és médiumok legtöbbször ilyen furfanggal érik el legmeglepőbb sikereiket: ha tévednek, senki sem rója fel nekik, hiszen többé nem jönnek vissza; amikor viszont eltalálnak valamit, szenzációs bizonyítékát adja a hatalmuknak.

35-36. oldal

>!
ppayter

„Ötvenegy éves lettem!!! El sem tudom hinni, hogy ilyen öreg vagyok.” Ezt írta Houdini 1925-ben a naplójába, de programja sűrűbb volt, mint valaha.

248. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Rodolfo: Vigyázat, most nem csalok!
David Merlini: Szabadíts ki!
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Gács Judit: Rodolfo így csinálja!
Rodolfo: Bűvészkönyv
Rodolfo: Vigyázat csalok!
Jon Tremaine: Bűvésztrükkök nagykönyve 2.
Gustav Meyrink: A zöldarcú kísértet
Christopher Priest: A tökéletes trükk
Alex Stone: Szedjük rá Houdinit!