Ghost ​in the Shell 10 csillagozás

Masamune Shirow: Ghost in the Shell Masamune Shirow: Ghost in the Shell Masamune Shirow: Ghost in the Shell

Deep into the 21st century, the line between man and machine has been inexorably blurred as humans rely on the enhancement of mechanical implants and robots are upgraded with human tissue. In this rapidly converging landscape, cyborg super-agent Major Motoko Kusanagi is charged to track down the craftiest and most dangerous terrorists and cybercriminals, including „ghost hackers,” capable of exploiting the human/machine interface by re-programming human minds to become puppets to carry out their criminal ends. When Major Kusanagi tracks the cybertrail of one such master hacker, the Puppeteer, her quest leads her into a world beyond information and technology where the very nature of consciousness and the human soul are turned upside-down and inside-out.

Eredeti megjelenés éve: 1989

>!
Kodansha Comics, New York, 2017
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781632364210
>!
Kodansha Comics, New York, 2009
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781935429012
>!
Dark Horse, Milwaukie, Amerikai Egyesült Államok, 2006
368 oldal · ISBN: 9781593072285

Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

>!
Janina13 P
Masamune Shirow: Ghost in the Shell

Ezt bizony nem nekem találták ki. Nehezemre esett egyszerre olvasni és képeket is nézni… A képregényes karrierem itt véget is ért.

8 hozzászólás
>!
adrica P
Masamune Shirow: Ghost in the Shell

No hát így, hogy nem szoktam mangát olvasni, jól beleválasztottam a sűrűjébe. Cserébe viszont előállt az a fura helyzet, amikor a film (jelen esetben anime) jobban tetszik, mint az eredeti könyv (manga).

Nyilván 11 fejezetben lassabban és vontatottabban épül fel a sztori, mint ~egy órás mozgóképben (amit meg egy kicsit kevésnek éreztem), de ezt tudva is untatott az utolsó fejezetekig állandóan ismétlődő akciójelenet – ügy részletezése – még egy bevetés – megoldás – kis filozófia dramaturgia. Az én ízlésemnek a fanservice is sok volt, de hát ez gondolom egyrészt kor-, másrészt japán sajátosság, főleg egy seinen-, scifi-, akció- meg ilyesmi mangában. De most komolyan, ha Kusanaginak az egész teste mű, akkor a halálért csináltak neki ekkora melleket? Nem zavarja bevetés közben? :D

Nem is adtam volna háromnál több csillagot, de a vége (kb. az utolsó három fejezet, és különösen az utolsó) valami nagyon durván felhúzta az összes többit. Nagyjából ez volt az, amire végig vártam, amiért elolvastam, meg, gondolom, amiért szeretik, népszerű és kult. (Note to self: elég lesz az utolsó három fejezetet újraolvasni majd a későbbiekben).

A rajzolása viszont gyönyörű, részletes, hangulatos. Meg kellett szoknom az elején, hogy ne csak átrohanjak a szövegeken, hanem álljak meg olykor bámészkodni is. Egy kicsit talán túlságosan is bonyolult, sok minden van a képeken, ami miatt fárasztó huzamosabb ideig olvasni (főleg képernyőn :\), de érdemes megküzdeni az élményért. A képi világ ugyanazt a hangulatot hozza, mint az anime, vagyis hát inkább úgy érvényes, hogy az animébe sikerült tökéletesen átültetni a manga képeinek hangulatát.

Egyébként is tovább erősítette bennem, hogy milyen jól sikerült az anime-feldolgozás, zseniálisan választották ki, és gyúrták össze egy történetté az érdekesebb akciókat és fontos cselekményszálakat, úgy, hogy közben a manga mondanivalóját is egy az egyben átemelték, bár a végére más úton jutnak el ugyanoda.

A mellékszereplők zseniálisak! Van saját karakterük, személyiségük, nem maradnak két dimenziós sémák. Batou és Togusa vitte a prímet (nem véletlen ők lettek a domináns mellékszereplők az animében is), és Aramaki is jó. Kusanagiról baromi keveset tudunk meg, de nekem ez összepasszolt azzal, hogy ő is elég keveset tud magáról.

Biztos van benne egy rakás utalás meg összefüggés, amit fel sem fogtam. Meg hát, bevallom, azért az én angoltudásomhoz egy kicsit erős a szókincse is. :D Úgyhogy hamarosan visszanyergelek inkább az animékre. Meg talán most már a filmre is. :)

>!
zsoltika P
Masamune Shirow: Ghost in the Shell

Könyvben sokkal zavarosabb volt mint filmben, bár természetesen másról szólt, és másképp fogta meg azt a világot. Nekem a film sokkal jobban tetszett, “nem tolta túl”, persze, amerikás lett kissé, de ennyi még belefért. A könyvet meg untam már a felénél, harmadánál. Szóval a film 4/5, a könyv meg 2.5/5 báremekkora klasszikus, etc. Ja és anno a rajzfilm változaton elaludtam kétszer, több esélyt nem kapott.

>!
Emtéé
Masamune Shirow: Ghost in the Shell

Nem igazán tetszett ez a manga. Az alapötlet, az univerzum, ami köré épül az egész szerintem zseniális, gazdag, de a megvalósítás, a történetvezetés egyáltalán nem jött be. Sok mindent megmagyaráz az alkotó, sok a lábjegyzet. Szerintem ez a legolcsóbb megoldás, meglehetősen művészietlen. Megjegyzésként tárulnak elénk a technikai-tudományos dolgok, amiket szívesebben láttam volna párbeszédekben és cselekményben kibontakozva, persze akkor jóval hosszabb lett volna a képregény. Egyik szereplőt sem kedveltem meg igazán, a karakterek lehetnének kidolgozottabbak.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bill Coffin – Alex Marciniszyn – Julius Rosenstein – Steve Sheiring – Kevin Siembieda – Wayne Smith: Bionics Sourcebook
Gregory Bateson: Mind and Nature
Ludwig von Bertalanffy: General System Theory
W. Ross Ashby: An Introduction to Cybernetics
Norbert Wiener: Cybernetics
Steve J. Heims: The Cybernetics Group
Arthur Koestler – J. R. Smythies (szerk.): Beyond Reductionism
Ray Kurzweil: The Age of Intelligent Machines
W. Ross Ashby: Design for a Brain
Ray Kurzweil: The Singularity Is Near