Dream ​House 2 csillagozás

A Novel by CutiePieMarzia
Marzia Bisognin: Dream House

From YouTube sensation Marzia “CutiePieMarzia” Bisognin comes a debut young adult paranormal thriller about a girl whose dream house quickly becomes a nightmare.

When Amethyst stumbles upon the house of her dreams, she can’t help but be enchanted by it, even if there’s something a little…off about the place.

It’s everything she’s ever wanted in a home, so when the Blooms invite her to stay the night to avoid an impending storm, she instantly accepts.

Yet when she awakes the next morning, alone and unable to bring herself to leave, Amethyst comes face-to-face with unexpected twists and turns—like Alfred, the creepy gardener; Avery, the handsome but secretive neighbor, and a little girl who keeps appearing and vanishing within the house.

As Amethyst searches for the Blooms and tries to unravel the truth, her connection to the house only grows stronger. Will she be able to break free of the house’s allure, or will its secrets keep her trapped forever

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Atria, New York, 2016
226 oldal · ASIN: B01675665O
>!
Atria / Keywords, New York, 2016
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 1501135260

Most olvassa 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

RitaMoly P>!
Marzia Bisognin: Dream House

Marzia Bisognin: Dream House A Novel by CutiePieMarzia

Na szóval, sok itt a kibontanivaló, vágjunk bele! Először is ez egy ifjúsági/YA regény, ami nem éppen egy szívem-csücske kategória, ráadásul a könyvet egy youtuber írta. Amennyire én erre évekkel ezelőtt ráláttam, Marzia Bisognin / CutiePieMarzia / PewDiePie barátnője sztenderd divat-szépség-smink videós tartalmakat nyomott, és alapvetően egy kedves, helyes csajnak tűnt. A „nesze semmi delux papíron”, meg „ennyire szomorú voltam, mielőtt celeb lettem” YouTube-könyvek tengerében eleve üdítő egy regény, főleg, ha nem a szokásos „szürke kisegér az internet segítségével Valaki lesz” tinirománc sablont követi. Márpedig Marzia egy ifjúsági horrort írt, igaz, nem a hardcore fajtából.

A keletkezés körülményeiről nem sokat tudok, pl. hogy ez mennyire önálló szellemi termék (google szerint teljesen): korábban volt már szellemírós youtuber-botrány. Maga a könyv nem kifejezetten jó, kicsit ilyen amatőr fanfiction-jellege van, de nem is annyira rossz, mint amire a fent vázolt kontextus alapján számítottam – lehet ettől annyira alacsonyak lettek az elvárásaim, hogy néha szinte élveztem is. Olyan értelemben szépen van néhol megírva, hogy van benne néhány nagyon jól sikerült leírás, másrészt viszont kicsit körülményeskedő is és egy ponton túl rettentő fárasztó a jelen idejű, minden részletre kiterjedő E/1 narrálása a cselekménynek.

Persze hozzá kell tenni, hogy Marzia olasz, és – amennyire mások online értékeléséből összeraktam – angolul írta, szóval ezek egy része valószínűleg a nem-anyanyelvi szintnek köszönhető (de hogy azért valaki a kiadóban csak átnézte ezt publikálás előtt, nem?) Horror létére meglepően nincs atmoszférája, nem tud feszültséget teremteni (lehet emiatt kezdték páran átcímkézni fantasyra?), és ahhoz képest, hogy az egész sztorit a főszereplő fejében töltjük, a könyv túlnyomó részében nem értem, hogy mit miért tesz.

Úgy indul a dolog, hogy Amethyst (igen, tudom…) a viharból beinvitálva egy vadidegen házaspár otthonában tölti az estét, akik reggelre eltűnnek. Egy picit minden fura, mintha az idő is máshogy telne, aztán paranormális események sora veszi kezdetét, de ő egy kis ijedezés után ezen mind meglehetősen gyorsan túllendül, mert meg akarja várni a házigazdákat, hogy megköszönje nekik a vendéglátást. Amikor már 17. napja laksz két nyom nélkül felszívódott ember házában, ami néha rád támad, és az ő kajájukat eszed, akkor ezt nem igazán érzem elég indoknak, hogy őszinte legyek. Persze később végülis kiderül, hogy ennek lehet, hogy más oka is van, de amíg odáig jut az ember, addig frusztrálja ez az értelmetlenség. Néha az volt az érzésem, hogy ez lehet, hogy videójáték-forgatókönyvként tök jól működne, ahol nem kell a sztorit túldimenzionálni, leírás helyett meg lehet mutatni, és néhány jumpscare dobna az események amúgy nem túl hatásos leírásán.

Valószínűleg tizenpárévesen tetszett volna, hogy a korosztályomnak írták, női főszereplője van és még horror is, de most mindezt korlátozott mértékben tudtam csak értékelni, mert a megvalósítás hagyott bőven kívánnivalót maga után. Állítólag korábban voltak tényleg ijesztő rövid rémtörténetei, szóval lehet a formátum volt itt a baj, vagy hogy nagyon a célközönségére volt belőve és valami hardcore horror kevésbé lett volna eladható, nem tudom. Összességében nem érzem annyira reménytelennek a dolgot, szerintem hivatásos YA-írók produkáltak már ennél rosszabbat, szóval ha szeretne/hajlandó ezzel komolyabban foglalkozni, akkor el tudom képzelni, hogy valami egész jót is tudna írni. (Ha egyszer lesz elég időm, lehet újraolvasom így, a végecsavar ismeretében, abból eléggé kiderül, hogy mennyire van jól megírva.)

>!
Atria, New York, 2016
226 oldal · ASIN: B01675665O

Népszerű idézetek

RitaMoly P>!

Once we’re safely inside, the front door closes behind us and I’m ushered over to the sofa near the fireplace. I can’t stop looking around the room in which I now find myself—a medium-sized parlour with a high, embossed ceiling, its Victorian décor illuminated by two large French windows and a crystal chandelier.

Day 1

Marzia Bisognin: Dream House A Novel by CutiePieMarzia


Hasonló könyvek címkék alapján

Kendare Blake: Anna Dressed in Blood
Saundra Mitchell (szerk.): Defy the Dark
Cameo Renae: In My Dreams
Karina Halle: Darkhouse
Rachel Caine: Glass Houses
Darren Shan: Zom-B Gladiator
Nykki Mills: Cursed
Jenna Black: Nightstruck
Gerald Brom: The Child Thief
Dan Wells: Mr. Monster