A ​fotográfia nagykönyve 11 csillagozás

A fényképezés kultúrtörténete
Mary Warner Marien: A fotográfia nagykönyve Mary Warner Marien: A fotográfia nagykönyve

A FOTOGRÁFIA NAGYKÖNYVE az eddigi legteljesebb összefoglalás a kezdetektől napjainkig, szerzője fotótörténeti kánont alkotott. Közel 600 kép ismerteti meg az olvasót a fotózás történetével a művészet és technika, a szociográfia és divat, a háború és természetfotózás szemszögéből. Az olyan világfordító történelmi eseményekhez kapcsolódó fotók, mint Lincoln elnökké választása vagy MacArthur tábornok és Hirohitó császár első találkozása, meglepő részletekkel gazdagítják eddigi ismereteinket. Közelképet kaphatunk azokról az emblematikus fotósokról is, például Mathew Bradyről, Alexander Gardnerről, Edward Steichenről vagy Gertrude Käsebierről, akik egyéni szemléletükkel, technikai újításaikkal váltak e végtelen történet szereplőivé. E mozaik számtalan kockája a fotográfia teljes történetévé áll össze, melyet a kultúra lencséjén át szemlélhetünk.

>!
Typotex, Budapest, 2019
576 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634930594 · Fordította: Gyárfás Vera
>!
Typotex, Budapest, 2011
574 oldal · ISBN: 9789632794273 · Fordította: Gyárfás Vera

Enciklopédia 5


Kedvencelte 3

Most olvassa 4

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 47


Kiemelt értékelések

akire>!
Mary Warner Marien: A fotográfia nagykönyve

Mary Warner Marien: A fotográfia nagykönyve A fényképezés kultúrtörténete

Lenyűgöző és fontos könyv! Főleg a XIX: századi fotográfia bemutatásában erős. A szerző jó érzékkel válogatta a szenzációs képanyagot, és a történelmi, valamint filozófiai háttéranyag is jól összeszedett. Mary Warner Marien egyetlen hibájának azt rónám fel, hogy a korai időszak alapos bemutatása után talán megijedt a túl nagyra dagadó anyag miatt, így a XX. századi alkotók bemutatását nem folytatta ugyanolyan részletességgel. „Ha csak rajtam múlt volna, csak a kedvenc képeim szerepelnének ebben a könyvben: például Robert Doisneau képei az 1950-es és 1960-as évek Párizsáról. Egyelőre nem találtam módot arra, hogy tanulmányomban Doisneau munkáit is bemutassam, így a harmadik kiadásban nem szerepel, pedig az íróasztalom fölött széles mosollyal mutat rám, ezzel is biztatva a folytatásra.” – írja az előszóban.

Azazello>!
Mary Warner Marien: A fotográfia nagykönyve

Mary Warner Marien: A fotográfia nagykönyve A fényképezés kultúrtörténete

Le a kalappal az ilyen alaposság előtt.

Rebeka99>!
Mary Warner Marien: A fotográfia nagykönyve

Mary Warner Marien: A fotográfia nagykönyve A fényképezés kultúrtörténete

Fotós tanulmányaim során folyamatosan használtam / használom, a legjobb fotótörténeti könyv amit ismerek.


Népszerű idézetek

Typotex_Kiadó KU>!

Amikor 1839-ben a világ elé tárták a fényképészetet, Paul Delaroche festő, a fényképészet híve, állítólag így szólt: „Mától kezdve a festészet halott.” A történet valószínűleg csak kitaláció,a festészet mindenesetre nagyon is élő művészet. A megjegyzés ennek ellenére beépült a fényképészet legendáriumába, és újra és újra arra céloznak vele, hogy a médium történetében valamilyen gunyoros, kozmikus ciklikusság működik. Ha a festészetet a fényképészet ölte meg, akkor talán a fényképészetnek is egy új médiumtól kell elhullania. Amikor például Susan Butler a színes fényképészet sikerén örvendezett a Creative Camera egyik 1985-ös számában, úgy fogalmazott, hogy: „Mától kezdve a fekete-fehér halott.” Hamarosan a fényképészet egészéről bejelentik, hogy legyőzte egy erősebb, ünnepelt újdonság.

423. oldal

Mary Warner Marien: A fotográfia nagykönyve A fényképezés kultúrtörténete

Kapcsolódó szócikkek: 1839 · 1985 · fényképészet · legendárium
Typotex_Kiadó KU>!

Ha elemezzük az öbölháború (1990–91) során készített képeket, azt tapasztaljuk, hogy az olyan folyóiratok, mint a Time, a Newsweek és a U.S. News and World Report minden más témánál több képet közöltek a katonák felszereléséről. A konkrét harcokról szinte egyáltalán nem jelentek meg képek, és az a néhány kép, amely az amerikai sebesülteket ábrázolta, a koreai háborúban kialakult ikonográfiát követte: jó példa erre David Turnley (1955–) felvétele egy gyászoló, sebesült katonáról, aki halott bajtársa holttestét kíséri mentőhelikopteren. A televízió elsősorban a katonai eligazításokról számolt be, illetve politikusokkal és szakértőkkel készített interjúkat sugárzott. A közvélemény ennek ellenére úgy érzékeli,hogy a Sivatagi Vihar hadműveletet közelről figyelhette a világ televíziónak képernyőin. A képek közzétételének késleltetése is a titkolózás egy formája.

424. oldal

Mary Warner Marien: A fotográfia nagykönyve A fényképezés kultúrtörténete

Kapcsolódó szócikkek: Newsweek

Hasonló könyvek címkék alapján

Jared Diamond: Háborúk, járványok, technikák
Sally Hines: Mi a gender?
Jane Rogoyska: Gerda Taro
Tőry Klára: A fényképezés nagy alkotói
Kolta Magdolna (szerk.): Korniss Péter munkássága
Gyenes Zsolt: Fotóművészeti stílusok
Szarka Klára – Fejér Zoltán: Fotótörténet
Alice Miller: Kezdetben volt a nevelés
Erich Fromm: Menekülés a szabadság elől
Robert Capa: Kissé elmosódva