A ​Churchill lány története 9 csillagozás

Mary Soames: A Churchill lány története

Mary ​Churchill 2012-ben ünnepelte 90. születésnapját. Winston és Clementine Churchill legkisebb, még élő gyermeke csak a közelmúltban, 2011-ben jelentette meg emlékiratát, bár édesanyjáról írt már egy nagysikerű könyvet (Clementine Churchill) és szerkesztett egy kiváló kötetet is a szülei között lezajlott több évtizedes levelezésből (Speaking for Themselves – Önmagukért beszélnek). Ez a könyv Mary születésétől a második világháború végéig és Mary férjhezmeneteléig mutatja be Mary és a Churchill család életét, és nagyrészt a fiatal leány naplóján alapul. Mary az ötödik gyermek volt, sok év választotta el idősebb testvéreitől. A negyedik gyermek, egy kislány, pici korában meghalt. A szülők nem terveztek több gyermeket, de 1922-ben megszületett a vigasztalás gyermeke, a kis Mary. Őt másképp nevelték, mint idősebb testvéreit, nem adták intézetbe, és egy kiváló távoli rokon volt a nevelőnője, hiszen édesanyjának mindig és mindenekfelett a férje volt a legfontosabb, és ezt mindenki… (tovább)

>!
Holnap, Budapest, 2013
412 oldal · ISBN: 9789633468050

Most olvassa 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
Rebel_Scum
Mary Soames: A Churchill lány története

Érdekes, egyedi szempontból meséli el emlékeit a híres papáról és a II. világháborús élményeiről. Ez jó benne, ugyanakkor elég csapongó is. Tényleg éles a váltás a légvédelmi tüzérségi feladatok és a díszvacsorán viselt ruha leírása között. A naplóit használja és ezek tényleg egy fiatal lány megfigyeléseit rögzítik, amitől olyan amilyen.

>!
bagie P
Mary Soames: A Churchill lány története

Az úgy volt…hogy @moncsicsi83 megnyerte a könyvet… én meg szépen elhoztam a bemutatóval egybekötött átadásról (helyette) és ha már nálam volt ki is olvastam -úgy tűnik a molyon elsőként. :)

A bemutató a történész előadásával, a fordító háttér-információival és a színésznő felolvasásával nagyon-nagyon jó könyv lehetőségét vetítette előre.

DE…a bemutató, mint a filmek többségénél a trailerek, ellőtte az összes „poént”… olvasás közben már csak maradtak a nevek (sok-sok-sok, néha több becenévvel, vagy rövidítve), a mindennapos események, a hol gondolat, cselekmény, beszúrás, hol naplórészlet összekeveredése, néhány -nyelvtanilag- értelmetlen mondat és helyesírási hiba…bevallom olykor azt sem tudtam hol járok, ki van kivel… (persze sokat ront a dolgon az is, hogy a II. világháborús tanulmányaim nem most voltak…és amik voltak azok sem feltétlenül arról szóltak, hogy Winston Churchill lánya éppen merre járt, kivel találkozott).

Bánni nem bánom, hogy elolvastam, köszönöm @moncsicsi83 a lehetőséget! :)

1 hozzászólás
>!
Duduci
Mary Soames: A Churchill lány története

Nagyon kedvelem a memoárokat, az önéletrajzi írásokat. Mary Soames, született Mary Churchill egészen érdekes ír az életéről, s persze világhíres apjáról, a II. világháborúról és a családjáról. Úgy tudta az egész művet, mondandóját papírra vetni, mintha egy kissé kívül álló lenne. Néhol túl sok részletről számol be (ilyenkor az jut eszembe, hogy kb. 40 év múltával, – ha nem több – , hogy emlékezik arra, milyen ruhát viselt, s mit ettek egy bizonyos vacsorán, hogy abból tuti volt vagy száz még ), máskor meg egészen felületesen ír (pl, egy-egy bombatámadás élményről), ami nem feltétlenül baj. Nincs benne túl sok politika, bár ez ugyebár elkerülhetetlen, s ha nem is mindenhol olvasmányos a stílusa, engem mégis lekötött, mert érdekesen mesélt magukról. Jó kis könyv, tetszett.

>!
Black_Venus
Mary Soames: A Churchill lány története

Szinte olvashatatlan a stílusa, ezért is hagytam félbe már az elején.


Hasonló könyvek címkék alapján

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni: Napló
Polcz Alaine: Asszony a fronton
Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai
Joséphine Dedet: Géraldine
Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel
Kertész Erzsébet: Vilma doktorasszony
Szabó Magda: Für Elise
Szabó Magda: Az ajtó
Sheila Hocken: Emma meg én
Szabó Magda: Ókút