Frankenstein 557 csillagozás

Mary Shelley: Frankenstein Mary Shelley: Frankenstein Mary Shelley: Frankenstein Mary Shelley: Frankenstein Mary Shelley: Frankenstein

Victor Frankenstein, a szépreményű tudós ifjú elhatározza, hogy embert alkot a tudomány eszközeivel. Az eredmény irtózatos: torz teremtmény születik. A sorsára hagyott lény szenved a magánytól, a megalázottságtól, de műveli magát, szeretetre, megértésre vágyik, amit nem kap meg. Bosszút esküszik tehát, hogy számon kérje szörnyű sorsát teremtőjén…

Mary Shelley, korának kiemelkedő tehetsége alig tizenhét évesen írja meg minden idők legeredetibb rémtörténetét, amelyből azóta számtalan világhírű filmadaptáció készült. A Frankenstein alapkérdései nem is lehetnének időszerűbbek: mindenható-e a tudomány? Teremthetünk-e embert, saját képünkre? Kell-e határt szabni a vágyainknak?

Eredeti mű: Mary Shelley: Frankenstein (angol)

Eredeti megjelenés éve: 1818

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Ulpius-ház Klasszikus világirodalom, Kozmosz Fantasztikus Könyvek

>!
Pannon Lapok Társasága, Zalaegerszeg, 2010
198 oldal · ISBN: 9789638899811 · Fordította: Göncz Árpád
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2007
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639752535 · Fordította: Göncz Árpád
>!
Jószöveg Műhely, Budapest, 2000
256 oldal · ISBN: 9639134341 · Fordította: Göncz Árpád

2 további kiadás


Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Victor Frankenstein · Elizabeth Lavenza · Henry Clerval · William Frankenstein

Helyszínek népszerűség szerint

Svájc


Kedvencelte 71

Most olvassa 32

Várólistára tette 311

Kívánságlistára tette 160

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

>!
vicomte P
Mary Shelley: Frankenstein

Sok mindennek tekintik ezt a könyvet: a modern horror alapkövének, az első tudományos fantasztikus regénynek, vagy épp az egyik első vádiratnak, amely a tudomány mindenhatóságába vetett hitet kérdőjelezi meg.
Főszereplői ikonná váltak: Frankenstein, az isteni szerepben tetszelgő tudós, a Szörny pedig az öntudatra ébredő és fellázadó teremtmény archetípusa. Aki nem teljesen a világtól elzárva nőtt fel, biztos, hogy régi ismerősként fogja őket üdvözölni, bárhol is találkozzék velük.
Én is azért vágtam bele több mint harminc évnyi folyamatos halasztgatás után ebbe a könyvbe, mert úgy éreztem, hogy illendő lenne már megismerkednem az eredetivel, ha már lépten-nyomon belefutok a számtalan feldolgozás, továbbgondolás valamelyikébe.

Nem is bántam meg az olvasást – és ebben nagy szerepe volt azért Göncz Árpád briliáns fordításának –, mert valóban megadta mindazt az élményt, amit reméltem, még ha némileg más hangsúllyal is, mint gondoltam: mert ez a regény számomra mindenekelőtt a romantikus írások mintapéldánya volt. S én – legyen ez bármily' meglepő – nem rajongok a romantikus irodalomért, ámbár egy kötet erejéig megmerítkezni ebben a stílusban még nekem is felüdítő volt. De legalábbis sokkal maradandóbb élmény, mint néhány technoszlengtől hemzsegő modern sci-fi olvasása.
Nem tagadom, Mary Shelley stílusát szokni kell, sőt, nem kevés türelem is szükséges hozzá, ugyanis olyan irgalmatlanul romantikus, és olyan túlburjánzó, hogy hozzá képest Jane Austen tényleg egy szürke főkötős, összeszorított szájú vén szatyor, aki savanyú képű házasságközvetítőként regnál, s aki legfeljebb egy-egy epés megjegyzéssel fejezi ki a nemtetszését a Maryhez hasonló ábrándos szemű süldő lányok miatt.
Ráadásul ez a regény felvonultatja a romantika összes olyan attribútumát, amitől manapság már feláll az egyszeri olvasó hátán a szőr.
Kezdjük azzal, hogy ez egy sokszorosan egymásba ágyazott levél és naplóregény hibrid, amelyben szinte posztmodern módra megbízhatatlan az elbeszélő – ráadásul, mivel alapvetés, hogy a szereplők elmesélik az események, s mint köztudott, az emberi elme konstruktív, igencsak kérdéses, hogy vajon ténylegesen hogyan is történtek meg azok a bizonyos események…
Olvasás közben számtalanszor kalandoztak el a gondolataim, s próbáltam kitalálni, hogy vajon mi is lehetett a valódi motívum a szereplők bizonyos, nehezen érthető tettei mögött és igen gyakorta volt olyan érzésem, hogy a nyers, kendőzetlen valóság sokkal zsigeribb és borzalmasabb lenne, mint amit a könyv sugall. Mi állhat Victor Frankenstein önpusztító megszállottsága mögött, amivel életet akar teremteni? Mi hajtja, hogy a végkimerültségig küszködve létrehozzon egy teremtményt spoiler, amelyet már a megteremtésének pillanatában szó szerint magára hagy, s amely emiatt évekig magányosan kódorog, ám mégis, mintha számtalan elválaszthatatlan kötelék fűzné a teremtőjéhez? Miért olyan magányos és nárcisztikus figura Victor, s miért vannak még ezeknél is megvetendőbb tulajdonságai? Mert bizony gyáva, akaratgyenge főszereplő ő, aki pontosan tudja, hogy a végzetet hozza szerettei fejére, de mégsem próbál semmit tenni a Szörny ellen. spoiler
Mindezek mellett számtalan melodramatikus mellékszállal és kulisszahasogatóan színpadias jelenettel és párbeszéddel kell megküzdenie az olvasónak, spoiler és a regény befejezése is a romantika korának egyik tipikus – mára már kínosan gyengének minősített – eszközével él.
Az írónő tehetségét jelzi, hogy bár a romantikus körítés miatt képtelen voltam olyan vonzó és tragikus figurának látnom Victort, mint aminek szánta, de elismerem esendőségét és néha már-már szántam őt – de persze a teremtményét sokkal inkább.

1 hozzászólás
>!
KönyvParfé
Mary Shelley: Frankenstein

A Frankenstein mai szemmel túlságosan vontatott, néhol unalmas lehet. Lassú és körülményes az írásmód, de ezt teljes mértékig betudhatjuk annak, hogy a XIX. század elején íródott. Bőven találni benne nyakatekert mondatokat, a mai kor embernék ezek már túlságosan hatásvadászok lehetnek. Néhol akad benne egy-egy fordulatosabb rész, de tény, hogy sok elbeszélésen át kell rágnia magát az olvasónak. Ennek ellenére jó olvasni, sokrétű mondanivalóval bír.
Bármennyire is nehezen haladós (legalábbis nekem néhol az volt), érdekes kérdéseket feszeget, melyek napjainkig aktuális mondanivalót fogalmaz meg. A tudós és a teremtmény története a tudományos világ egyik alapvető tételén alapul, vagyis hogy mindenható-e a tudomány? Teremthetünk-e embert, saját képünkre? És ha megteremtettük, mennyire vagyunk érte felelősek?
De talán a legnagyobb kérdés, hogy ki a szörny? Victor Frankenstein, vagy a torz teremtmény, melyet megteremtett?
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2017/10/31/mary_shelley_frank…

25 hozzászólás
>!
Sapadtribizli P
Mary Shelley: Frankenstein

Ez a könyv is nagy meglepetésnek indult nekem! Faltam a lapokat, teljesen magával ragadott a történet – hiányzott már egy jó memse a romantika korszakából! Csak a végére feküdte meg a gyomromat a mérhetetlen szenvedés, és az ezt hossssszan taglaló mondatok.
Izgalmas a történet, még akkor is, ha szerintem mindenki tisztában van az alapgondolattal.
Tetszett, ahogy árnyaltan bemutatta a teremtés, az alkotás szenvedélyét, ami bizony áldozatokkal jár, méghozzá olykor a családot, az életünnket felörlő áldozatokkal.
Tetszett, hogy bizony benne van, hogy felelős vagy azért azmi tettél, nem lehet kibújni ez alól, még ha a szereplők olykor elég bután próbálnak kapálózni ez ellen spoiler
Tetszett, hogy mese van a mesében, aztán megjelenik még egy mesélő, sőt, mégegy, így lassan már négyszeres volt helyenként a keret!
Tetszettek a természetleírások, a természet csodálata.
Bájosak voltak a néha már szájbarágós ilyen-olyan utalások, és nem éreztem elevennek az állítólagos nagy szerelmet, de itt gondolom nem is az volt a lényeg, itt inkább a lelkitárs értelemben vett szerelem a hangsúlyos – és ez is főleg a párhuzam kedvéért…
Elbírt volna még egy-két csavart a történet, de mint egy alapmű, kitűnő! Igazán üdítő volt ebben a forróságban (gondolok itt a kinti melegre, és a focilázra is ) egy remek rémtörténetet olvasni, amiben dominál a hideg, a kétségbeesés, minden nagyon fázós, üres, akárcsak a jéghegyek, amik körülöttük vannak.

>!
DoreenShitQ
Mary Shelley: Frankenstein

    A fő dolog, ami engem megvett kilóra az a stílus volt, imádtam a kor nyelvezetét. Simogatta a lelkem a szöveg, ahogy olvastam, meghozta a kedvem a 19. századi irodalomhoz. Le a kalappal a fordítás előtt is.
    Teljesen másra számítottam, bár nem bántam, hogy nem horrort kaptam. A történetvezetés lassú, megfontolt, mégsem unalmas. De a lassú történet mellé kaptam egy fantasztikus lelki vonalat, mindegyik főszereplő szemszögéből olvashattam, ami csak hozzátett az élményhez.
Az emberi természetet mutatja be, és ebben nagyon jó. Olyan kérdéseket vett fel, amin talán mindenki elgondolkodik, de ha teheti nem hosszan, mert csak rossz érzést hagy maga után. Mind a két főszereplőn, Frankenteinen és a szörnyen is megfigyelhető egy rettentően erős – és számomra ijesztőnek ható személyiségfejlődés. Vicktor a könyv elején még egy életvidám ember, majd magával ragadja a munkamánia, eszelőssé válik és kifordul önmagából. A teremtmény nem üti meg a várt eredményt, elvakítja a gyűlölet, sötét felhőt von Frankenstein köré a kudarc és a harag, ami már sosem szűnik meg. A szörnynek esélye se volt a boldog életre, már a teremtője is megvetette őt, az emberek szintén elítélték, nem volt más választása, minthogy tényleg szörnnyé váljon. Ijesztő volt olvasnom, hogy egy lényt hogy el tud vakítani a gyűlölet, a bosszúvágy, hogy akár egy életet tud a bosszúnak szentelni. Szerintem ez a könyv egyik nagy erőssége.
    Összességében egy nagyon jó alapművet kaptam, még ha nem is azt a klasszikus rémtörténetet, amit vártam. Ajánlom!

3 hozzászólás
>!
eme P
Mary Shelley: Frankenstein

Érdekes, hogy mennyi előítéletünk van ezzel a pontosan az előítéleteket is központi témájává tevő regénnyel szemben. Közben meg nem úgy horror és nem úgy Prométheusz-történet, ahogy a mai olvasó elvárná, ráadásul az igazi démon sem az, akit annak hiszünk, illetve mégis az, csak nem úgy… Viszont ízig-vérig romantikus mű, ennek minden kellékével, ez iránt semmi kétség.
A keretelbeszélésbe ágyazott, több első személyű elbeszélőt is megszólaltató történet személyes hangvételű narratívákat tartalmaz, többnyire levélformába öntve. A rejtélyekkel, (napjaink kitanult olvasójának kevésbé) meglepő fordulatokkal, véletlenekkel és törvényszerűségekkel, kalandos sorsokkal tele történet középpontjában a szabadsága határait feszegető, zseniális individuum, aki teremtőjével dacolva ennek attribútumait igyekszik magára próbálni. De, úgy tűnik, míg ehhez a lépéshez technikai-tudományos szempontból megfelel, ami az erkölcsi oldalát illeti azonban, hát, ott bizony vannak gondok.
Victor Frankensteint, a győzedelmes tudóst, aki bár Paracelsus, Cornelius Agrippa és Alberus Magnus tanulmányozásától indulva eljut az igazi, korszerű tudományig, csak saját kíváncsisága és az eddig ismeretlen territóriumok meghódítása érdekli. Istenek módjára teremteni – és (istenek módjára?) nem előrelátni és nem vállalni a következményeket. A nagy mű létrehozása után a teremtő szánalmas, gyáva, hibáit be nem látó, előítéletei által vezérelt emberré változik vissza. Teremtménye, a külsejében mindenkit elrettentő „démon” ezzel szemben szinte mindenben ellentéte – egy angyali tisztaságú lény, aki, mint egy klasszikus fejlődésregény hőse, alakul a világgal való találkozás révén, a legnemesebb emberi erényeket, szellemi-lelki kvalitásokat sajátítja el és mutatja fel addig, míg hagyják. De végül hiába várja az egy igaz lelket, amely megmenthetné.

Minden hibája (dagályosság, helyenkénti túlírtság ésatöbbi) ellenére remek regényt alkotott Shelley. Társadalmi, lélektani, neveléspszichológiai, vallási, etikai-filozófiai problémákat boncolgat, melyek nagy része ma is aktuális, sőt aktuálisabb, mint valaha. Erőteljes kritikája a külsőségeknél megragadó, előítéletektől megszabadulni nem akaró társadalomnak, mely elutasít mindent, ami normájától eltér, és amely nem nyit a látszat mögötti megismerése felé; a tudósnak, aki végső soron ennek a táradalomnak szerves része, aki elismerés, dicsőség reményében, önmaga határait be nem ismerve lép a terra incognitára, hogy később a felelősségtől menekülve tönkretegye saját és mások életét.
A hős Prométheusz helyett a felelőtlen Prométheuszt látjuk itt, a gonosz Sátán helyett a (bukott) angyalt vagy a teremtő torz mását, akinek nem adnak esélyt sem arra, hogy emberré váljon. A szeretet hiánya az, ami a gonoszt megszüli. A törődés hiánya, a magányra ítéltetés, a kiközösítés, az elutasítás torzítja el a lelket/ teszi veszélyessé a tudomány produktumait. Nem kell ezt tovább ragozni, hisz anyira egyértelmű.
Shelley regényét ez teszi időtállóvá – nem részletezi a lény létrehozásának technikai procedúráit (ezek amúgy is hamar elavulnak), inkább a morális kérdéseket feszegeti.

Frankenstein démonát magánál nagyobbank és erősebbnek alkotta, ez a végén nemcsak fizikai, de erkölcsi értelemben is igaznak bizonyul, még akkor is, ha számára már nem marad járható út. A Frankensteinnal rokon lélek Wilson kapitány azonban tanul a történetből, Shelley mintha egy kis reménysugarat csempészne az amúgy nagyon keserű pirulába. A gyógyító hatás azonban még várat magára.

Egy kis guglizás után érdekességre találtam: https://hu.wikipedia.org/wiki/Johann_Conrad_Dippel

3 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Mary Shelley: Frankenstein

Úgy általában véve ez egy szomorú történetet arról, hogy milyen rémes az ember, mennyire nem vagyunk elfogadóak és mennyire a szemünkre támaszkodunk, amikor megítélünk valamit/valakit.

Az elejét eléggé untam, nagyon hamar eltávolodott a szívemtől a könyv főszereplője és egész egyszerűen: megvetettem. Hogy dobhatod el magadtól a munkádat? Hogy nem gondolt bele abba, hogy mit csinál? Hogyan lehet, hogy szinte belevakult az őrületébe? Hogy lehet valaki ekkora rohadék?

A karakterek változatosak, hiszen amennyire utáltam a fő-főszereplőt Frankensteint, úgy kedveltem a legjobb barátját Henryt és még náluk is jobban megkedveltem a vak öregembert meg a családját, akit csak sokad kézből ismerhettem meg.

UGYANIS! spoiler Nekem a mű nyelvezete is tetszett, mert érdekes és könnyed – nem olyan, amit egy 1818-ban írt történetről vártam. Az én kedvenc szereplőm egyértelműen a lény, a Szörnyeteg lett, akit Frankenstein létrehozott / életre keltett. Valamiért nem tudom kárhoztatni azért a bosszúhadjáratért, amit a vele nem törődő, őt megölni akaró férfi ellen viseltetett.

A Szörnyeteg (vagy Teremtmény) mondatai, szövege fogott meg a leginkább, pár bekezdés után sokkal jobban szerettem, mint a létrehozóját egy fél könyv után…

Sokkal hosszabban + a feldolgozások: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/12/frankenstein.html

>!
Tarja_Kauppinen IMP
Mary Shelley: Frankenstein

A „szörny” korának áldozata: kevéssé esztétikus, illetőleg a szokványostól eltérő külleme okán ítéltetik örök magányra, és válik ennek folytán erkölcsileg érzékeny széplélekből megkeseredett, antiszociális mizantróppá.
Az ember társas lény – ki jobban, ki kevésbé. Jótett helyébe elvi alapon jót várunk, s ha mégis egy vekni kőkemény száraz kenyérrel talál minket arcul csavarintani az, akivel jót cselekedtünk, hát mélyen jogosnak érezzük felháborodásunkat.
Szentnek vagy őrültnek szokás titulálni azt, aki a másik orcáját is odatartja, a bosszúra meg jobbára azt mondjuk: jogos. A korral az erkölcs megítélése is változik.

A „szörny”: eltaszított gyermek. A hátrányosnál is hátrányosabb helyzet, szociálisan és egzisztenciálisan egyaránt. Ehhez hozzájön még a visszatetszést keltő külső, és az átlagosat messze meghaladó fizikai adottságok.
Szociális háló akkor még úgyszólván nem létezett. Ma már lenne, aki felkarolja ezt a végsőkig elhagyatott figurát, ha valóban annyira intelligens és érzelmileg fogékony, amilyennek az írónő lefesti.
A romantika korának erőteljesen a külső alapján ítélő értékrendjének nem csak ő esett áldozatul. Erik, az operaház fantomja emlékeim szerint értelmiségi volt, ám még ez sem tudta felülírni arcának torz voltát, ez sem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy beilleszkedhessék a társadalomba.
Nem is szólva Quasimodóról…

Ez, így, ma már nem eshetne meg. Itt és most nem.
A végletekig nincstelen, ámde szorgalmas, segítőkész, igyekvő, és eleinte számos egyéb pozitív tulajdonsággal bíró „szörny” esete ma már nem lenne kapásból veszett fejsze nyele. Testi adottságai meg akár még a hasznára is válhatnának. Az én „filmváltozatomban" Mickey Rourke volt a „szörny”.

A romantikusok mai fejjel ugyan nem a legolvasóbarátabbak, de nekem fekszenek ezek a körmondatok, és, mi tagadás, az akkori világnak is megvolt azért a maga napos oldala. A minimális időegység: hónap. Hetekig tart, míg egy üzenet eljut a címzetthez, így senki sem rágja le a körmét, ha nem kap órákon belül választ.
Aki ágynak esik, hónapokig beteg. Nem fordul ki sarkaiból a Föld, ha ily hosszan nélkülözni kell a család valamely tagját.
Ahogy az idő fogalma mást jelentett még akkor, úgy egész más megítélés alá esett a távolság is. Emberek élték le életüket szinte teljes elszigeteltségben, csak a családjuk körében. Még névleg sem volt több száz ismerősük.
Akkor még volt mélysége a kapcsolatoknak, és az embereknek – még a látástól vakulásig nehéz munkát végző parasztembereknek is – volt érkezésük rácsodálkozni a természet szépségeire.

Okuljunk a múltból. A hibáiból már okultunk is: megtanultunk törődni egymással. Nem hagyjuk sorsára többé embertársunkat, ha másért nem is, hát legalább azért, mert az embertársunk.
Ugyanakkor nyugtalanságra ad okot az, hogy a regényben vázolthoz hasonló esetek, ha csak elszigetelten is, de olykor-olykor még mindig előfordulnak. A teremtő a teremtés pillanatában rögvest eltaszítja magától alkotását, a szülő a belefektetett rengeteg strapa ellenére sorsára hagyja, elhanyagolja, elpusztítja gyermekét.
Az indulókészletre a családban teszünk szert, nincs hát mentség arra, ha valaki a szülői kötelességeit nem vagy nem megfelelőképpen teljesíti. Nem a gyermek okolandó azért, ha nem kapja meg a megfelelő alapokat.

Mindez nem menti fel a „szörnyet” a gyilkosságok alól. Csak éppenséggel a felelősség jelentős részét áthelyezi Victor vállára.

7 hozzászólás
>!
ppeva P
Mary Shelley: Frankenstein

Nem vagyok a horrorok és rémtörténetek barátja, de valamelyik listában felfigyeltem Mary Shelley művére, és gondoltam, teszek egy próbát. Érdemes volt.
Először is le kellett lassulnom és át kellett állítanom az agyamat egy 19. századi elbeszélő stílusához, meg kellett neki bocsátanom a szenvelgést és a túlbonyolítást is, a kelleténél többszöri egyes szám első személyre váltást is (néha azt se tudtam, ki beszél). Reméltem, hogy ez a horror még nem a mai szinten érvényes horrornak felel meg, és ebben nem is csalatkoztam.
Ami máig érvényes gondolat, az az, hogy egyes emberek/tudósok/feltalálók/kutatók magukat istennek híve milyen találmányokat/lényeket szabadíthatnak magukra is, a világra is, a következményeket át nem gondolva, nagyravágyásból, tudásuk fitogtatásából vagy meggondolatlanságból. Vagy pusztán a haladás nevében. Aztán kapkodnak fűhöz-fához, mikor már nincs visszaút.
Mary Shelley még csak azt tudta elképzelni, hogy ez a teremtmény majd rút lesz, nagyon erős és némi természetfeletti hatalommal rendelkezik. Azóta a tudomány sajnos már sokkalta tovább lépett, sokkal kártékonyabb lényeket tudnak az emberiségre szabadítani, és a károk is kiterjedtebbek és visszafordíthatatlanabbak, mint amit egy darab szörny tud tenni egy darab tudós és a családja ellen bosszút esküdve…
Szegény Frankenstein-féle szörny pedig igazán megérdemelt volna egy hozzá hasonló asszonytársat, legfeljebb Victornak fel kellett volna találnia a fogamzásgátlást is.

>!
gybarbii
Mary Shelley: Frankenstein

Őszintén mondhatom, hogy egyáltalán nem erre számítottam! Rémtörténetként híresült el a könyv, éppen ezért azt hittem, hogy a teremtett lény lesz a főgonosz, aki majd mindenkire rátámad, és meg kell menteni tőle az emberiséget…
Részben ez történt, de én sokkal inkább Victor Frankenstein személyét tartottam gonosznak, hiszen ő alkotta meg ezt a teremtményt, majd elborzadva saját művétől, magára hagyta… Még nevet sem adott neki, és az egyetlen kérését is megtagadta… A végén pedig a teremtmény is megvallja, hogy mennyire bántották saját tettei… Nem tudom, hogy mások hogy voltak vele, de én sajnáltam Frankenstein lényét, hiszen érezhetően megvolt benne a szeretetre való hajlam… A magányosság és az elutasítás váltotta ki belőle azokat a borzalmas tetteket…

1 hozzászólás
>!
mandris
Mary Shelley: Frankenstein

A könyv, amely minden előzetes várakozásra rácáfolt. Túl sok nem volt, de talán sok más embertársamhoz hasonlóan én is sok mindent tudni véltem Frankenstein szörnyetegéről. spoiler A könyv lassan indul, és lassan pörög fel. És amikor azt írom, lassan, azt úgy értem, hogy laaaaaassssssaaaaaaan. Már jócskán benne járunk az egyébként nem túl hosszú könyvben spoiler, mire egyáltalán „megszületik” a szörnyeteg. spoiler A regény egyébként sem egy pörgős darab. Viszont sokkal komplexebb, mint amit a felkészületlen olvasó egy horror-történettől várna. Kapunk egy antihőst, egy modern Prométheuszt, aki meg akarja örvendeztetni az emberiséget, és végtelen ambíciójában megteremti a szörnyet, hogy aztán rögtön meg is bánja. El is utasítja, hogy bármiféle felelősséggel tartozna a teremtménye jólétéért. Hiszen ő szörnyeteg, gondolja, velejéig romlott, gonosz, csak pusztítani képes valami, mégis milyen felelősséggel tartozna iránta. Viszont, ha a teremtmény elve gonosz, és nem tud jó lenni, vajon ki felel a tetteiért? Ha viszont nem az, akkor miért válik mégis gonosszá? Kinek mi a felelőssége benne?
És kapunk egy szörnyeteget, aki eközben bolyong Európában, magányában próbál társakra lelni, hasznára lenni az emberiségnek, kapcsolatba lépni az emberekkel, elsősorban teremtőjével, viszont lépten-nyomon a meg-nem-értésbe, az emberek elutasításába ütközik, aminek hatására megkeseredik, kivetkőzik önmagából, vagy épphogy azonosul a külső adottságaival. spoiler spoiler
A regényt nem az erőszakos tettek részletekbe menő bemutatása, a feszült helyzetek kiélezése teszi izgalmassá, a feszültség nem ezekből ered. Sokkal izgalmasabbak a felvetett kérdések, a bemutatott alaphelyzet, a szereplők viszonya, illetve ahogy kívülálló szemlélőként nézzük végig a történetet, amibe nem tudunk beleavatkozni, így csak tehetetlenül szemléljük, miközben egy percig sem kételkedünk, hová vezet mindez.
És már csak hab a tortán a levélváltásba ágyazott elbeszélésbe ágyazott elbeszélés, illetve az a sok tájleírás. Ebben a nyári kánikulában szívesen indultam volna egy jó kis túrára a svájci hegyekbe vagy épp a Skót-felföldre.


Népszerű idézetek

>!
Enola87

(…) mert semmi úgy meg nem nyugtatja a lelket, mint a határozott cél – a pont, amelyre a lélek szegezheti szellemi tekintetét.

8. oldal

>!
Paan

Valami olyasmi munkál a lelkemben, amit nem értek. Én voltaképpen szorgalmas vagyok – valósággal kicsinyes; munkásember, aki szorgosan és lelkiismeretesen végzi a munkáját, de emellett ott él bennem a csodák szerelme, a hit a csodában, s ez szövi át minden tervemet, ez térít le a szokott emberi ösvényekről, kerget ki a vad tengerekre, ember nem látta vidékekre, amelyeket annyira szeretnék földeríteni.

13-14. oldal (Kozmosz Könyvek, 1977)

>!
LizaM

A nyomorúság faragott belőlem démont. Tégy boldoggá, s megint erényes leszek.

Tizedik fejezet

>!
Tíci SP

Eljön az idő, mikor a gyász inkább belenyugvás, mintsem szükség, s mikor a száj sarkában bujkáló mosoly, bár szentségtörésnek érezzük, többé már nem tilos.

40. oldal - Harmadik fejezet (Kozmosz, 1977.)

Kapcsolódó szócikkek: gyász
>!
Mandula8

– (…) Kialakulatlan teremtmények vagyunk, csak félig készek, amíg egy nálunk bölcsebb, jobb és értékesebb valaki – s egy jó barátnak ilyennek kell lennie – hozzá nem segít, hogy esendő és gyarló természetünket tökéletesebbé tegyük.

>!
StAngela

Nincs, ami nagyobb fájdalmat okozna az emberi léleknek, mint a hirtelen és gyökeres változás.

193. oldal

>!
habosvilla

De mondd, Victor, ha a hazugság ennyire hasonlít az igazsághoz, bízhatunk-e valaha is a boldogságban?

>!
Tíci SP

Ha az élet okát kutatjuk, mindenek előtt a halálhoz kell visszatérnünk.

51. oldal - Negyedik fejezet (Kozmosz, 1977.)

Kapcsolódó szócikkek: élet · halál
>!
LizaM

Egyetlen lélek kedvéért békét kötnék az egész emberfajjal!

Tizenhetedik fejezet

>!
brittta

Téged könyvek neveltek és palléroztak, a világtól távol, igényes vagy tehát (…)

22. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Mark Lawrence: A Széthullott Birodalom
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg
Ray Bradbury: Gonosz lélek közeleg
Kathleen Ryan: Setita
John Wyndham: Szemünk fényei
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei III.
Neil Gaiman: Amerikai istenek
M. R. Carey: Kiéhezettek
Tim Lebbon: Alien vs. Predator: Armageddon
Neal Shusterman: Unwind – Bontásra ítélve