Eleven ​kölykök 3 csillagozás

Mary Sheedy Kurcinka: Eleven kölykök

Napjainkban ​egyre több a problémás gyerek, akik nehezen illeszkednek be az oktatási rendszerbe. De vajon tömeges nevelési problémáról van szó? Hibáztathatók minden esetben a szülők?
Az amerikai sikerszerző, MARY SHEEDY KURCINKA nemzetközi könyveladási listákat vezető könyve megnyugtató válaszokat ad a gyakran tanácstalan és önmagukat vádoló szülőknek. Az eleven kölykök – akikről a könyv szól – sokkal komolyabb kihívás elé állítják a szülőket, mint átlagos társaik: élénkek, mozgékonyak, érzékenyek, dacosak, indulatosak és rosszul viselik a változást. Másképp reagálnak a klasszikus nevelési módszerekre, mint az általában elvárt. Az Eleven kölykök egy tudományosan alátámasztott, naprakész ismeretanyagot nyújt át az olvasónak: feltárja az elevenség hátterét, másrészt gyakorlati tanácsokkal szolgál arra, hogyan előzhetők meg a nehéz helyzetek, hogyan vezethetünk be sikeres stratégiákat a gyereknevelésbe, hogy magabiztos, kiegyensúlyozott, boldog felnőtteket… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Szülők könyvtára Jaffa

>!
Jaffa, Budapest, 2016
454 oldal · ISBN: 9789634750406 · Fordította: Szécsi Noémi
>!
Jaffa, Budapest, 2016
454 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155609473 · Fordította: Szécsi Noémi

Most olvassa 5

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Lengyel_Szilvia>!
Mary Sheedy Kurcinka: Eleven kölykök

Igazi kontrollcsoportosként olvastam Kurcinka könyvét. Ugyanis majdnem reprezentatív mintát hoztunk létre 3 anyuka és összesen 8 nagyon vagy kevésbé virgonc gyerek(ünk) részvételével. Kis kutatócsoportunk arra a következtetésre jutott: nagyjából minden második gyerek a könyvben szereplő „elevenekhez” tartozik, akik meg nem, azokra is jól alkalmazhatók a szakértő szerző tanácsai.
Sok hasonló tanulmánygyűjteményt olvastam már, de azok nagy része nem nyújtott igazi segítséget. (Nem zárom ki, hogy rosszul válogattam.) Tartalmuk nagyjából kimerült esetleírásokban és maszatolásban, semmire sem jó (vagy nem adaptálható) ötletekben. Mary Sheedy Kurcinka (szülőtanácsadó, oktatási szakember) könyve viszont nem ilyen. Először is nem statisztikai elemzést tesz elénk, nem táblázatokból és száraz szakirodalomból idéz. Minden sorából a személyes tapasztalat süt. Egyébként a legjobb lenne élőben hallgatni, az Egyesült Államokban ugyanis rengeteg előadást, tréninget tart a (joggal) kétségbeesett szülőknek. Mivel ez kissé messze lenne, marad az olvasás, azonban így visszakereshető és jegyzetelnünk sem kell, mert jól átlátható rendszerben leírta az útmutatásokat.
Kurcinka könyvében az a nagyszerű, hogy nemcsak a gyerek felől nézi és kezeli a problémákat, hanem a szülőt is ugyanolyan súllyal méri. És ha már magunkat is besoroltuk valahova, sokkal könnyebb megtalálnunk az utat gyerekünk felé, mert már tudjuk, hogy anya/apa is nehéz eset. Na jó, nyilván nem mindenki, és nem is egészen jó a kifejezés. Nincs baj se a gyerekekkel, se a szülőkkel, a könyv inkább az elfogadásról szól. Minden ember – kicsi vagy nagy – más, különbözőképpen kapcsolódnak egymáshoz. Éppen ehhez az egymásra hangolódáshoz nyújt nagy segítséget az Eleven kölykök azáltal, hogy mindenekelőtt tisztába kerülünk saját magunkkal. Nincs olyan, hogy csak a gyerek a hibás. Csupán érlelődő individum, akárcsak mi.
Olvass bele!
Az introvertált (befelé forduló) csemete például nem igazán szereti a folyamatos társaságot, szüksége van saját időre, hogy feltöltődjön. Miért is viselkedne mindig úgy, ahogy mi szeretnénk? Miért kellene órákig játszania másokkal, miközben a felnőttek se bírják vég nélkül elviselni embertársaikat? Ők épp olyanok, mint mi, csupán még nehezen kezelik ezeket a helyzeteket. Mivel egy óvodás korú még nem tudja elmondani: „most kicsit elvonulnék”, ezért esetenként agresszívvá válik. Így vonja ki magát a társaságból. Ha felismerjük, mik a szükségletei, és megfelelően kezeljük őket, a hasonló helyzetek nagyon jól megoldhatóvá válnak. Minden azon múlik, hogy a felismerjük és megértjük-e, a gyereknek mire van igénye.
Nem csak a szokványos örökmozgó gyereken alkalmazhatók Kurcinka javaslatai. Autistát, ADHD-s (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral élő) kicsit nevelő szülők is felismerhetik a könyv lapjain problémáikat, és számukra is segítséget nyújthat. Hiszen rajtunk múlik, hogyan kezeljük a velünk egy háztartásban élő kisebbséget. A krízisek megoldása sok ponton hasonlít, akár egészséges, akár valamilyen betegséggel állapottal együtt élő gyerekekről van szó.
Nagyon hasznos a fejezeteket követő összegzés, ami segít bevésni az olvasott információkat. Az egész könyv jól áttekinthető, arányos mennyiségben tartalmaz esettanulmányokat, helyzetelemzéseket, útmutatást. Olvasmánynak – Szécsi Noémi fordításában – kellemesen eleven, a borító mozgásban lévő, helyes kisfiúja pontosan illik a címhez. Hatását illetően pedig: a könyv alapjaiban változtatja meg gondolkodásmódunkat. Egészen más szemléletmódot és megközelítést javasol – és beválik. Valószínűleg kézikönyvként is érdemes forgatni, időnként újra elővenni, mert ahogy nőnek a gyerekek, változnak a megoldandó helyzetek is.
Amint látom a szerző oldalán, ehhez a könyvéhez még munkafüzetet is készített, írt a szülő-gyerek hatalmi harcokról, az álmatlanságról. De Magyarországon ez az egyetlen megjelent könyve. Egyelőre, kedves Jaffa Kiadó?
Megjelent: www.olvassbele.com

Berci79>!
Mary Sheedy Kurcinka: Eleven kölykök

Nagyon hasznos könyv! Nekem sokat segített az eleven gyermekemmel való kapcsolatban. És mi többet is várhatnék? Tényleg valós problémákra kínál valós megoldásokat. Nagyon gyakorlatias. Gyerek- és szülőbarát könyv. Gyanítom, hogy a nem eleven gyermekek szüleinek is hasznos, az eleven gyerekek szüleinek pedig főleg sok kézzel fogható segítséget ad. Hajrá, szülők!


Népszerű idézetek

Szívecske >!

A Webster's értelmező szótár az eleven kifejezést a következő szavakkal határozza meg: élénk, kreatív, lendületes, heves, energikus és merész, kitűnő önérvényesítő személyiség. Eleven – ez jól hangzik, jól kifejezi azt az izgalmas potenciált, ami ezekben a gyerekekben benne rejlik, mégis egyértelműen előrevetíti azokat a kihívásokat is, melyekkel egy ilyen gyerek szüleinek szembe kell néznie.

19. oldal

Szívecske >!

Képzeljétek el – kezdem, és próbálok nyugodt hangon beszélni –, milyen lehet egy gyereknek egészséges önképet kialakítani, amikor olyan szavakkal jellemzik, mint dacos, robbanékony és vitatkozó. De ez nemcsak a gyerekre hat, hanem ránk is.

33. oldal

Szívecske >!

A negatív gondolkodás, akár egy tomboló hurrikán, elpusztítja a kapcsolatokat. Ez a hatás annyira erőteljes, hogy John Gottman, a neves pszichológus párok beszélgetését megfigyelve úgy találta, ha egy pozitív közlésre 2,9 negatív közlés jut, akkor megjósolható, hogy a pár úton van a válás felé. Másfelől viszont az egészséges kapcsolatban élő párok esetében csak egy negatív kijelentés jut öt pozitív kijelentésre.
Már most úgy dönthetsz, hogy nem használsz többé olyan kifejezéseket, amelyek negatív képet festenek a gyermekedről. Valójában nem áll olyan messze a válogatóstól az igényes, a hisztistől a szenvedélyes. Ha változtatsz a szókészleteden, azzal változtatsz azon is, amilyennek mások és te magad látod a gyerekedet.

34. oldal

Szívecske >!

Állj meg! Mély levegő! Gondolkozz! Ha veszel egy mély levegőt, akkor elég oxigén jut az agyadba, amire a gondolkozáshoz szükség van, mert szó szerint megnöveli a vérmennyiséget az agynak abban a részében, amelyiknek aktívnak kell lennie ahhoz, hogy gondolkodj és megtervezd a következő lépést. Most emlékeztesd magad, hogy ne kiabálj, ne kapd ki a játékot a gyerek kezéből, hogy áthajítsd a szobán, ne kényszerítsd és ne bíráld őt! Ne csinálj semmi olyat, ami miatt tudod, hogy később rosszul éreznéd magad!

112. oldal

Szívecske >!

A temperantum létező dolog: bennünk van. Nem valamiféle két-, hat- vagy tizenhárom éves kori dackorszakról van szó. Nem múlik el. Nem a gyereked választ magának temperamentumot, és nem te választhatod meg az övét, de ha megérted, mi is az a temperamentum, előre kiszámíthatod, milyen azonnali és természetes reakciói lesznek majd, és tervezhetsz a siker érdekében.

65. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Erica Reischer: 75 stratégia boldog és sikeres gyerekek neveléséhez
Laura Markham: Békés szülő, boldog gyermek
Barbara Coloroso: Zaklatók, áldozatok, szemlélők: az iskolai erőszak
Sarah Napthali: Buddhizmus kisgyerekes anyáknak
Jo Frost: Szuperdada
Mérei Ferenc – V. Binét Ágnes: Gyermeklélektan
Vekerdy Tamás: Játszani is engedd…
Cecilia Chrapkowska – Agnes Wold: A svéd módszer
Robyn Gee: Kisbabák
Kevin Leman: Segítség, akaratos a gyerekem!