Üvegbűbáj (Bűbájoló történet 2.) 65 csillagozás

Mary Robinette Kowal: Üvegbűbáj

1815 ​– Miután Napóleont megfosztották trónjától és Elba szigetére száműzték, már a brit alattvalóknak is biztonságos a kontinensre utazniuk. A friss házas Jane és Vincent elfogadja a férfi régi barátjának és kollégájának meghívását. Monsieur Chastainnél és családjánál szállnak meg a festői belga kisvárosban, Binchében.
Miközben a két férfi az új bűbájolási technikákkal ismerteti meg egymást, Jane csak elméletben fejlesztheti tovább legújabb ötletét, mert állapota egy ideig nem teszi lehetővé, hogy tényleges bűbájolást végezzen, pedig mielőbb szeretné kipróbálni, lehetséges-e üvegbe zárni, s ily módon raktározni és szállítani a bűbájt.
A kellemesen csordogáló napok nyugalmát riasztó hír zavarja meg: Napóleon visszatért! Partra szállt Franciaországban, és már Belgium felé tart. Vincent azonnal haza akarja küldeni a feleségét, azt viszont nem hajlandó elárulni, hogy ő miért akar mindenáron maradni. Ám Jane-nek hamarosan nem csak amiatt kell aggódnia, hogy kettejük között… (tovább)

Eredeti mű: Mary Robinette Kowal: Glamour in Glass

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
I.P.C., Budapest, 2014
430 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636354848 · Fordította: Szántai Zsolt

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Erzsebeth P
Mary Robinette Kowal: Üvegbűbáj

Nem volt olyan kellemes, üdítő olvasmány mint a sorozat első kötete, de egyáltalán nem volt rossz sem.
A történelmi kaland jót tett a történetnek, az utolsó 150 oldal kellőképpen izgalomba hozott, előtte azonban sajnos zavart Jane szerénykedése, úgy az egész személyisége és viselkedése, (valamin mindig problémázott), ez rontotta le nálam most az összhatást és az olvasás élményét. Furcsa módon hiányoztak a régi szereplők, Jane családja. Valahogy az ő társaságukban érdekesebb szereplőnek hatott Jane. Vincent izgalmasabb karakter volt ebben a részben.
Várom mit tartogat a befejező rész!

3 hozzászólás
>!
Navi P
Mary Robinette Kowal: Üvegbűbáj

Kicsit megküzdöttem vele, de nyertem :)
Nagyon nehezen indult be, sokat nyavalyogtak, kevés volt a történés, untam magam.
Aztán nagyjából a könyv fele után elkezdtek felpörögni az események, hála Napóleonnak, a végére pedig a könnyeim potyogtak :( Sajnálom őket a veszteség miatt :(
Várom a folytatást vagyis befejezést :)

>!
Larawyn
Mary Robinette Kowal: Üvegbűbáj

A bűbájoló történet itt nem legényeket veszejtő, kacér tündérlányokat jelent, vagy elkeseredett boszorkányokat, akik viharokat hívnak, és békává változtatják a felfuvalkodott királyfikat. Itt a bűbáj csupán illúziókkal való játszadozás – ó, bocsánat, drága Jane, művészet – ami színesíti a régenskor szürke napjait. Mint az első rész, ez is kedves és könnyű. A nyári kánikulában olyan, mint egy szelet epertorta friss tejszínnel…

1 hozzászólás
>!
Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P
Mary Robinette Kowal: Üvegbűbáj

Bűbájoló történet 2

Lapos, lapos, lapos. Unalmas.
Továbbra sincsenek benne mély gondolatok és érzelmek. Nem mondom, hogy nem történik benne semmi, de olyan lassan csordogál, hogy kín kivárni.

4 hozzászólás
>!
ggizi P
Mary Robinette Kowal: Üvegbűbáj

Amennyire tetszett az első rész, ez most valahogy egyáltalán nem fogott meg magának. Az valahogy sokkal élettel telibb volt, ez meg inkább sivárabb és… semmilyenebb. Bár azért Vincent kellőképpen felborzolta az idegeimet a titkolózásával, amibe mindent beleképzeltem, ami csak eszembe jutott (kellőképpen felhergelve vele magam), de szerencsére aztán lecsitultak a kedélyek (a könyvben is és azon túl is:), hogy aztán a végén újra felpöröghessenek az események. Ez a végjáték sokat dobott a történeten, de számomra sajnos nem eleget.
És ez a múzsázás is egy kicsit sok volt. Mármint nem darabra, hanem gejre…

1 hozzászólás
>!
kávésbögre P
Mary Robinette Kowal: Üvegbűbáj

Izgalmasabb volt, mint az első rész – több varázslás, kevesebb romantikázás (és merengés azon, hogy akkor most ki kit szeret). Nagyon érdekes volt a bűbájolás elméleti hátteréről olvasni – sokkal több információt tudtunk meg a „hogyan lehetséges ez?”-ről, mint az első részben. Jane érettebb lett, a házasélet újabb kihívásaival kellett szembenéznie, amit szerintem elég jól vett.

>!
NewL P
Mary Robinette Kowal: Üvegbűbáj

Jane Austeni hangulat, történelmi alap és egy nagyon érdekes mágiarendszer. Nagyon élveztem ezt a romantikus történetet.

>!
miaow P
Mary Robinette Kowal: Üvegbűbáj

Reméltem, hogy a második kötet izgalmasabb világot tár elém, de nem. Számomra unalomba fulladt a mese, lassú mederben csordogáltak az események, s a karakterek egyikével sem tudtam azonosulni, hiányoltam belőlük a lendületet. Az én ízlésemtől – sajnos – távol áll e történet.

3 hozzászólás
>!
eper29
Mary Robinette Kowal: Üvegbűbáj

Kevésbé nyerte el a tetszésemet a regény, mint az első kötet. A történet lassan indult be, sokáig elég vontatott volt. Igazából az utolsó 150 oldal volt csak valóban izgalmas. Jane első részben megismert határozottsága inkább tünt itt makacsságnak és érthetetlennek. Kevésbé tette őt szimpatikussá ahogy folyamatosan marcangolta önmagát és a férjét. Sajnos az üvegbűbájtól is mást vártam, bár a végén nagy szolgálatot tett a szereplöknek.


Népszerű idézetek

>!
ggizi P

Ezen a világon nagyon kevés dolog van, ami olyan örömet és olyan szomorúságot okozhat az embernek, mint egy elegáns, az előírások és szokások szerint lezajló vacsora.

(első mondat)

>!
Letti23

A röpke élvezeteket akkor kell megragadni, amikor még jelen vannak.

37. oldal

>!
Letti23

Egy versenylovat könnyebb táncra tanítani, mint a férjem nézeteit megváltoztatni.

74. oldal

>!
kte

Ahogy megfordult, elképesztő látvány tárult a szeme elé. Vincentnek valahogy sikerült lefegyvereznie az egyik kardost, megszerezte a fegyverét, és már a másik fickóval vívott. Jane tudta, hogy a férje meglehetősen erős és mozgékony, de arról sejtelme sem volt, hogy Vincent ért a fegyverforgatáshoz. A jelek szerint nagyon is értett, mert úgy forgatta a kardot, mint aki hozzászokott a használatához.
Mivel magasabb volt, és a karja is hosszabb, mint a bonapartistának, nem kellett sok idő ahhoz, hogy kihasználja az előnyöket, és keresztülszúrja a fickó felkarját.
Jane riadalmát az sem csökkentette, hogy a férje volt az, aki a másik vérét ontotta.

94. oldal, 5. fejezet A kis Napóleon

>!
Habók P

– Látja, ez egy olyan dolog, amit végtelenül érdekesnek találok önben. Az a mód, ahogy a vezetéknevén emlegeti a férjét. Úgy, ahogy a férfiak szokták. Ez nagyon modern ám! Azt hiszem, én is a családi nevén fogom szólítani a férjemet. Feltéve, hogy újra látom őt ebben az életben…

Művészet és tehetség

>!
Letti23

– Yorkshire? Ugrabugráló báránykák? Hány báránykát szeretne, uram?

204. oldal

>!
Letti23

– Még mindig gondjaid vannak?
– Semmiség az egész…
– Pedig zöld vagy. – Vincent összehúzta a szemét. – Inkább almazöld, mint fűzöld… Az biztos, hogy nem smaragdzöld. Inkább olyan zöld, amihez egy kis fehéret is kevertek.

298. oldal

>!
Letti23

– Az, hogy mit éltem át, nincs befolyással a józan eszemre.

358. oldal


A sorozat következő kötete

Bűbájoló történet sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Cassandra Clare: A hercegnő
Charlie N. Holmberg: A mestermágus
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury – Köd és harag udvara
Jeaniene Frost: Síri csendben
Nalini Singh: Angyalárny
Richelle Mead: Vámpírakadémia