Sosemvolt ​nyár (Bűbájoló történet 3.) 41 csillagozás

Mary Robinette Kowal: Sosemvolt nyár

Jane ​Ellsworth, vagyis Lady Vincent, miután a Napóleon ellen vívott háborúban megmentette férje életét és komoly szolgálatot tett királyának, férjével és egyben bűbájolótársával együtt Londonba utazik teljesíteni egy újabb, komoly megbízást. Húga, Melody is velük tart, hogy Jane a londoni társasági élet forgatagában méltó kérőt találhasson számára. Miközben a házaspár a csodás illúziók megteremtésén fáradozik Stratton ír származású bárójának báltermében, Jane-nek gyanús események keltik fel a figyelmét.

A hidegárusok, a bűbájoló fiúk, akiket azzal vádolnak, hogy ők a felelősök az 1816-os nyár szokatlanul hűvös időjárásáért, munka nélkül tengetik napjaikat, és félő, hogy előbb-utóbb fellázadnak. Ugyanekkor előbukkan Vincent múltjából az apja, aki kitagadta őt; és a jelek arra mutatnak, hogy megbízójuk fia is rosszban sántikál.

Jane-nek egyszerre kell megküzdenie a nőket háttérbe szorító, a szegényeket sanyargató brit főnemesekkel és intrikus apósa gonoszságával. De… (tovább)

>!
I.P.C., Budapest, 2015
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636355159 · Fordította: Szántai Zsolt

Enciklopédia 1


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 18

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Kis_Andrea>!
Mary Robinette Kowal: Sosemvolt nyár

Sajnos azt kell mondjam, hogy szerintem nem veszített sokat a magyar olvasóközösség, hogy ebből a sorozatból nem jelenik meg több rész magyarul. Az első rész után a második is csalódás volt, és ez sem tudott lenyűgözni. Vontatott cselekmény, a végén némi bonyodalommal, aminek (a szintén gyors) megoldása előre látható. A borító nagyon tetszetős, de nem igazán értem, hogyan fűződik a regényhez, mert egy hosszú vörös hajú szereplő sincs benne. Ezeket a borító választásokat tényleg nem igazán értem… Jobb lett volna megtartani az eredetit.

2 hozzászólás
Babó_Buca P>!
Mary Robinette Kowal: Sosemvolt nyár

Ez kissé nehezebben csúszott mint elődei, bár ezt szerintem a fáradtságomnak tudhatom be, de ettől függetlenül érdekes volt. Nem mellőzi a társasági élet mellett az összeesküvést sem, bár néha egy kis izgalmat azért elbírt volna.
A szerző utószavából jöttem rá igazán, hogy miért sem voltam száz százalékban megelégedve a könyvvel, miért morogtam Janere, aki húgát kiházasítási szándékból a lehető legtöbb nőtlen férfinak bemutatta, és természetesen pont az nem tetszett neki, aki igazából hozzá illő lett volna. Igen, ez Jane Austen Emmájára hajaz, ami nekem egyáltalán nem is esett le. Majd legközelebb szemfülesebb leszek.
Szerettem a londoni forgatagot. A társasági események és a magánmeghívások feldobták bűbájolópárosunk visszafogott életét. És továbbra is szerettem Jane és Vincent kapcsolatának dinamikáját, hogy hibákat követnek el, mert nem minden rózsaszín, de képesek tanulni belőle, és a nap végén mégis csak egymás mellett térnek nyugovóra.

Bővebben: https://egy-lany-blogja.blogspot.com/2020/07/csaladi-cs…

Erzsebeth P>!
Mary Robinette Kowal: Sosemvolt nyár

Kissé erőltetett, mesterkélt és már finomkodó volt nekem ez a rész. A történet felüdítő hatása elmaradt.
Jane a befejező részben is elég sokszor volt jellegtelen és idegesítő.
Hiába…ennek a sorozatnak tényleg az első része az ékkő.

papeerzsepi>!
Mary Robinette Kowal: Sosemvolt nyár

Ez a befejező rész volt a legizgalmasabb és a legérdekesebb a számomra. A végkifejlet egyszerre robban be és zúdul az olvasó nyakába az addig csak cseppenként és észrevétlenül adagolt feszültség. Egy gát átszakadásához tudnám hasonlítani.Egyébként, aki szereti a fantasy és a viktoriánus korban játszódó romantikus történeteket annak ez a trilógia kötelező!

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Mary Robinette Kowal: Sosemvolt nyár

Bűbájoló történet 3

Jó kis befejezése volt a trilógiának a történet. Igaz vegyes érzelmeim voltak a sorozat olvasásakor, túlságosan elvont volt, néha kaotikus.
Nem különösen kedveltem a szereplőket, olyan langyosak voltak az érzelmek, semmi szexi nem volt bennük.
Azért teljesen eredeti elképzelés volt ez a nem létező művészeti ág, mármint az éterből tartós bűbájt csinálni. A Napoleoni háborúra is kiterjeszteni is jó ötlet volt, abban a részben volt sok izgalom.
Szóval kicsit felejthető könyv volt, nem lett a kedvencem.

miaow P>!
Mary Robinette Kowal: Sosemvolt nyár

Kebelbarátok nem lettünk sem az írónővel, sem e sorozatával, de ez a rész – számomra – olvashatóság s emészthetőség szempontjából fejlődést mutat az előző két részhez képest. Már majdnem le tudott kötni a történet: mozgalmasabbra, pörgősebbre sikeredett, s valahogy a bűbájolásos társadalom világa is jobban megjelent. A végén még izgultam is, ez az érzés némileg kárpótolt az eddigi kötetek lagymatagságáért.

krisztina0419>!
Mary Robinette Kowal: Sosemvolt nyár

Féltem,hogy Melody szemszögéből fogjuk a könyvet olvasni, de örülök, hogy nem így történt.
Még mindig nem tudtam megszeretni Melodyt. Bár most Jane-nek is kissé meglódult a fantáziája. Örülök annak, hogy bár már Jane és Vincent, azért még mindig érdekesnek és izgalmasnak tartom a történetüket. Jobban tetszett,mint az előző rész.
Kíváncsi vagyok, hogy a továbbiakban mi fog velük történni, hiszen velük tényleg már olyan sok minden megtörtént.

kávésbögre P>!
Mary Robinette Kowal: Sosemvolt nyár

Gyengébb történet, mint az előző kettő rész – és Melody most kifejezetten unszimpatikus volt. Nekem ő az az elkényeztetett hercegkisasszony, akit egy kanál vízben kéne megfojtani. Kicsit sok volt a „nyomozós” szál, ahogy haladtunk előre, egyre inkább azt éreztem, hogy maga a bűbáj-világ háttérbe szorul, és csak a politikai/történelmi vonal dominál – ami nem baj, csak ha már egy „szirupos Jane Austen utánzatra fizettem be”, akkor jobban örültem volna, ha ennél maradunk :)

Bíí>!
Mary Robinette Kowal: Sosemvolt nyár

Nem épp egy ilyen befejezést reméltem. Az előző könyv lezárása miatt sejtettem, hogy valami ehhez hasonló dolgot kapunk, de azért nem pont ezt. A Melody szál például nagyon nem tetszett. Nem jött át az érzés és túl halványra sikerült. Nem igazán illett a képbe. Nem sok minden történt Jane-nel és Vincent-tel sem. Csupán pár eseményről kaptunk infót, ami a múltban történt. Igazából az egész könyvnek ez volt a lényege. Ami régen volt és ami kihat a jelenre. De azért így is jó volt. Az egész összességében remek olvasmány volt. Az elejétől a végégig. Így volt jó.

Cateex>!
Mary Robinette Kowal: Sosemvolt nyár

Nagyon-nagyon tetszett (mind a három rész). Szerintem ez volt talán a legizgalmasabb, az eleje lassan indult, de utána folyamatosan jöttek az újabb és újabb történések egészen a könyv legvégéig. Jane kissé idegesítő volt ebben a részben, haragudtam rá néha és közben együtt éreztem Melody-val.


Népszerű idézetek

Letti23>!

– Ennyire riasztó lennék?
– Az a gondolat riasztó, hogy elveszíthetlek.

224. oldal

Letti23>!

Elkezdődött a zene. A párok táncolni kezdtek. Vincent úgy lépegetett, hogy egyre távolabb vitte Jane-t a húgától.
– Mégis mit…?
– Megpróbálok táncolni a feleségemmel – mormolta Vincent. – Éppen most jöttem rá, hogy ennél a táncnál senki mással nem kell beszélnem, csak rád figyelhetek. Ezt azért el tudom viselni.

229. oldal

Babó_Buca P>!

– Nem hihetik, hogy a hidegárusok a felelősek az időjárásért! Ez ellenkezik minden tudományos ténnyel!
– A babonás emberek ritkán foglalkoznak a tényekkel.

57. oldal

Bogas P>!

Egy sekély tavacska tükörfényes jegén már úriemberek és hölgyek siklottak korcsolyáikon. Szederlila, fűzöld, nárciszsárga öltözékük úgy hatott a komor, egyhangú háttér előtt, mint virágcsokrok a lakomához elegánsan megterített asztalon.

Hádész és Perszephoné

Letti23>!

– Annyira örülök! Most pedig eredj, vidd táncba szíved hölgyét!

227. oldal

Letti23>!

– Ritka, hogy valaki tökéletesen teljesít. Sőt már az is ritka, hogy valaki a tökéletességre törekszik.

268. oldal

Letti23>!

– Ha tudnánk, mire számítsunk, sok minden jóval könnyebb lenne.

283. oldal

Letti23>!

– (…) A ludditák ismét tartottak egy felvonulást, ezúttal Bristolban. Három-négy szövőszéket sikerült összetörniük. Kettőt lelőttek. Úgy értem, ludditát, nem szövőszéket.

304. oldal

Kapcsolódó szócikkek: luddita (gépromboló)
Babó_Buca P>!

Vajon engem kedvelnek, azt, aki valóban vagyok, vagy csak azt a Melodyt, akit látnak és hallanak?

178-179. oldal

Letti23>!

Jane nem sértődött meg, férje rosszkedvét és mogorvaságát betudta annak, hogy nem érzi jól magát, pedig Vincentről abban a percben akár a goromba fráterek szobrát is meg lehetett volna mintázni.

145. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Gail Carriger: Szívtelen
Cassandra Clare: A hercegnő
Charlie N. Holmberg: Az üvegmágus
Deborah Harkness: Az éjszaka árnyai
V. E. Schwab: Egy sötétebb mágia
Lisa Kleypas: Winterborne választottja
Jennifer Ashley: Hart hitvese
Mary Jo Putney: A kém szerelme
Jennifer Donnelly: A tearózsa
Julia Quinn: Ma éjjel táncolnék