Két ​világ 37 csillagozás

Mary Nichols: Két világ

Élj ​a jelennek, és higgy a jövőben!
Louise Fairhurst kimerült, megviselt tanítványaival az éj leple alatt érkezik meg egy barátságos norfolki faluba. Hosszú út áll mögöttük. Egyenesen Londonból jönnek, de nem azért, hogy egy jót kiránduljanak – kitelepítették őket, miután Hitler lerohanta Lengyelországot, és a kormány a főváros bombázásától tartott.
A fiatal tanárnőnek hirtelen nagy felelősség szakad a nyakába: nemcsak a gyerekek nevelőjeként kell helytállnia a vészterhes időkben, de anyjuk helyett anyjuknak is kell lennie. Bár a szokatlan feladat félelemmel tölti el, furcsamód mégis felszabadítólag hat rá: így végre elmenekülhet elnyomó, erőszakos apja uralma alól. A gyerekekkel együtt szép lassan beilleszkedik
a falu lakóinak életébe, és barátokra is talál, de a háború pusztításait mindnyájan megszenvedik. Aztán egy véletlen folytán összeismerkedik Jan Grabowskival, egy lengyel pilótával, a két világ találkozása pedig megrázó változásokat hoz mindkettejük… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
General Press, Budapest, 2016
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636439026 · Fordította: Seregi Márton
>!
General Press, Budapest, 2016
328 oldal · ISBN: 9789636439347 · Fordította: Seregi Márton

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 46

Kívánságlistára tette 34


Kiemelt értékelések

zsanna525>!
Mary Nichols: Két világ

Háborús,ellenállós,életszerű, kis romantikával.Imádtam!!!!

3 hozzászólás
Mpattus>!
Mary Nichols: Két világ

A szerző remekül érzékelteti azt a kulturális, ha úgy tetszik: multikulti káoszt, amit tulajdonképpen a világháború velejárójaként aposztrofálhatunk. Emellett hangsúlyt fektet a történelmi eseményekre, hadműveletekre, a lengyel belpolitikára is. Persze, ezeket egy történelmi romantikushoz kellő mértékben teszi, viszont nagyon okosan.

A teljes értékelés itt olvasható:
http://szembetuno.blogspot.hu/2016/08/ket-vilag.html

klaratakacs P>!
Mary Nichols: Két világ

Örültem, hogy a vártnál sokkal kevésbé romantikus, ellenben több történelmi adatot tartalmazó könyvet olvashattam. Elsősorban a lengyelországi eseményekre gondolok itt, az ottani ellenállásra, az utána következő értelmetlen kommunista diktatúrára. Rulka története példaértékű, az én szememben ő volt az igazi hős. Jan és Louise története pedig a szép része az eseményeknek, a mellettük felvonuló mellékszereplők is éltek, tették a dolgukat.
Ritka az ilyen típusú könyveknél, hogy a szereplő jellemén gondolkodjak, de Louise-t nagyon gyenge jellemnek tartottam, aki az anyukája szófogadó kislánya maradt felnőtt anyaként is.

Jóna_Timi>!
Mary Nichols: Két világ

Olykor száraznak tűnő, tényszerű leírásokkal tarkított második világháborús romantikus történetet olvashat, aki Mary Nichols regényét választja. Nekem kimondottan tetszett a megközelítés, egy újabb szemszögből láthattam a második világégés tragédiáját. Egy lengyel pilóta és egy angol tanítónő segítségével ismerjük meg a történelem egy szeletét. Kettejük szerelmi története mellett a Varsóban élők szenvedéseiről, és a Londonból kitelepített gyerekek életéről is többet tudhat meg az olvasó.
Rövid értékelés:
http://napisorok.blogspot.hu/2017/10/mary-nichols-ket-v…

Mariann_ P>!
Mary Nichols: Két világ

A háborús történetek, amik nem a fronton játszódnak , valamint a General Press kiadó a gyengéim.
Elfogult vagyok velük szemben.
Itteni főhőseink Lengyelországban és Angliában próbálják túlélni a nehéz éveket .
Veszteségek, találkozások, szerelem , gördülékenyen olvasható, én éppen várakozós időt ütöttem el vele , utána meg annyira benne éltem, hogy végig kellett olvasnom.

Judit91>!
Mary Nichols: Két világ

Pont megfelelő volt számomra a háború, a történelmi események, a kultúra, a mindennapok, a család, barátok és a szerelem aránya.
Örülök, hogy a háborús eseményekről részletesebb leírást kaptunk. Rulka története példaértékű, ahogy küzdött a hazájáért, ő volt a történet igazi hőse. Jan és Louise története különleges, szép része az eseményeknek. A mellékszereplőket is hamar megkedveltem, kivéve Louise szüleit. spoiler
Nagyon tetszett a regény, életszerű volt, gördülékeny, gyorsan olvasható történet.

Trixi>!
Mary Nichols: Két világ

Pár éve láttam egy filmet, ami a kitelepített gyerekekről szólt. Vagyis a háborús zónából (városokból) minél messzebb, és nagyobb biztonságba menekítik a gyerekeket. Így kezdődik a könyv is, utána meglepő módon elég sokszor látogatják meg a szülők a gyerekeket. Háború alatt az ide-oda utazás ilyen „egyszerű” lenne? Bár lehet, hogy én tudom rosszul a dolgokat. II. világháború idején játszódó könyvből nehéz kikerülni magát a háborút, de úgy éreztem néha kicsit sokat kaptam az infokból. Kevesebb is elég lett volna, hisz ez nem egy férfi regény, hanem női. Ha viszont női, kicsivel lehetett volna több a „nyál”. Nem azt mondom, hogy tocsognia kellett volna, de 1-2 érzést, gondolatot, karaktert, lépést jobban ki lehetett volna fejteni. Néha túl hirtelen, gyorsan történtek a dolgok. Túlságosan középen mozgott a történet. Így ettől kicsit szürke maradt az egész.

Georgina77 P>!
Mary Nichols: Két világ

Nem különösebben magasröptű regény ez. Örülök, amiért elsőként nem ezt vettem kézbe az írónőtől, hanem a Menekülés holdfénynél címűt. Ettől kétlem, hogy kedvet kaptam volna még mást is olvasni tőle.
Nem volt rossz, de jó sem kimondottan. Szimpla romantikus történet, ahol a végén minden jóra fordul, némi történelemmel átitatva.
Kesernyés szájízt hagyott, nem édeskéset.

pieta4>!
Mary Nichols: Két világ

Pont megfelelő volt számomra a történelmi események, háború és a szerelmi szál, kultúra, mindennapok, családi viszonyok alakulásának aránya.
A háború és a háború befejezése is megváltoztatja az egyes emberek helyzetét. Nehéz benne lenni, harcolni, túlélni, de nem könnyű az azt követő élet és az ezzel járó döntések meghozatala sem.

kiccsillag7>!
Mary Nichols: Két világ

Két világ … kettős érzés van benne is. Bár megkedveltem a szememben nagyon emberséges, és tisztességes szereplőket, és kíváncsian vártam történetük alakulását, a sok háborús szörnyűség és kínszenvedés elnyomta bennem a szép és jó érzéseket. Mélyen megindító és felkavaró volt számomra a háborús részek olvasása, és mert túlságosan is beleéltem magam, rájöttem, hogy az ilyen jellegű könyvek nem nekem valók. Egy gondolat miatt tartottam ki végig: nagyon reméltem, hogy a végén eljönnek a boldog békeidők.


Népszerű idézetek

zia P>!

Bizalom nélkül nem létezhet szeretet.

81. oldal

zia P>!

– Ne ítélj, hogy ne ítéltess.

163. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság
Julia Quinn: Egy csók… és minden más
Kathryn Hughes: A levél
Helen Bryan: A háború jegyesei
Paullina Simons: A bronzlovas
Belinda Alexandra: Vadlevendula
Kate Morton: A tóparti ház
Lucinda Riley: Éjféli rózsa
Danielle Steel: Ékszerek
Dorothy Eden: Az amerikai örökösnő