Varjak ​tava 42 csillagozás

Mary Lawson: Varjak tava

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Varjak ​tava – a ritka felfedezések egyike, az írónő első regénye. Olyan meggyőző, lenyűgöző és érzelmileg oly tökéletesen irányított, hogy azonnal érezzük, mindez valóság. Varjak tava a szó szoros értelmében irodalmi élmény: egy könyv, amiben elmerülhet az ember, s egy név – Mary Lawson – amelyre érdemes odafigyelni. A Varjak tava káprázatos, lassan izzó, egy családi életét és egymástól való elszakadását bemutató történet Észak-Ontario „terméketlen vidékén”, a táj a tragédiák és küzdelmek hű tükre, itt a művelődésre fektetett túl nagy hangsúly is veszélyes lehet. A farmgazdálkodást folytató Pye-család története szinte görög tragédia, ahol az apák vétke a fiakat sújtja, és a kulisszák mögött is irtózatos események történnek. Középpontban a Morrison-család áll, akiknek tragédiája Pye-ékénál is súlyosabbnak tűnik, még ha kevésbé könyörtelen is, mert alattomos és megosztja a családot. Az árva Kate Morrison Matt, bátyja pártfogoltja. Különös elragadtatását a bányató élővilága iránt a… (tovább)

Eredeti mű: Mary Lawson: Crow Lake

>!
Canissa, Nagykanizsa, 2004
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639379239 · Fordította: Németh Natália

Enciklopédia 5


Kedvencelte 4

Most olvassa 4

Várólistára tette 36

Kívánságlistára tette 24

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
horsegirl
Mary Lawson: Varjak tava

Remek könyv a felnőtté válásról, nehéz döntésekről és arról, mennyire befolyásolhatja egy ember más életét. Nagyon különleges hangulata van; élvezet volt olvasni. :)

3 hozzászólás
>!
dezirel
Mary Lawson: Varjak tava

Ritka az olyan, hogy körül tudom határolni mi az, amit olvasnék. Még ritkább, hogy le is tudom venni a polcról. Valami kisvárosi hangulatú családregényre gondoltam, és másodikra meg is találtam.
Megnyugtató, jóleső érzés volt olvasni. Végig ott motoszkált bennem, hogy valamiért ismerős, csak nem tudtam hová tenni. Talán a Váratlan utazás, de inkább a helyszín miatt, nem a történet.

7 hozzászólás
>!
bozs P
Mary Lawson: Varjak tava

Csak olvastam, olvastam, azután egyszer csak elfogytak a lapok, amit sajnáltam.
Imádom azokat a könyveket, amiket úgy látok magam előtt, mint egy filmet és ez pont olyan volt. Mindenki megjelent előttem, fiúk, lányok, szomszédok, orvos, szerelmek, tanárok. Nekem nagyon önfeláldozók voltak a fiúk, amit el sem tudok képzelni az általam ismert férfiakról.
Egyedül az zavart, hogy korban nem tudtam őket rendesen betájolni. Gondolom, hogy mai időkben játszódik a történet, de egy konkrét évszámot szerettem volna.

6 hozzászólás
>!
almamag
Mary Lawson: Varjak tava

Úgy látom elég rendesen kilógok itt a sorból a két csillagommal… de az a helyzet, hogy nem igazán vagyok lenyűgözve. Nekem ez a tipikus egynek elmegy kategória volt, kábé egyenlő arányban voltak a bosszantó és a tetszős részletek. Mert például a tavak leírása klassz volt, meg egyszer-kétszer asszem nevettem is, ugyanakkor a főszereplő csajtól kiújult a vakolatkaparhatnékom, akár a múltjáról mesélt, akár a jelenről. Nem bánom, hogy elolvastam, mert amúgy nem volt ez rossz, csak hát nem nekem írták, ennyi.

4 hozzászólás
>!
timuska74
Mary Lawson: Varjak tava

Magamtól biztos nem választottam volna ezt a könyvet, de nem bántam meg. Nagyon feldúlt, nehéz volt megemészteni. Olvasmányos, nem hosszú, a lényeg benne van. Semmi hosszú, plusz, amitől már untam volna. Pont így volt jó.
Döbbenetes volt, ahogy a nagyok a kicsik mellé álltak. A Pye család története azonban szörnyű volt. Nem egy könnyű könyv!

>!
anni_olvas
Mary Lawson: Varjak tava

Teljesen valóságos történet, érzelmek. Nyugodt, letisztult, szomorkás könyv, szerettem olvasni.

>!
Blair
Mary Lawson: Varjak tava

Számomra letehetetlennek bizonyult. Nagyon tetszett a stílus, a szereplők, minden! A lassan kibontakozó történet igazán jól ábrázolja, mekkora hatással vannak ránk a gyermekkorban belénk nevelt elvek és elvárások… Örülök, hogy megakadt rajta a szemem (itt a molyon :P), és hogy az egyik kollégám meglepett vele karácsonykor :)

4 hozzászólás
>!
Vikiolvas
Mary Lawson: Varjak tava

Nem volt rossz könyv, de nem volt kiemelkedő élmény sem. Jó volt olvasni, nem volt darabos, nem találtam benne semmi következetlenséget, vagy hasonlót. De nem éreztem nagy katarzist sem. A „nagy” titok sem ért váratlanul, de végeredményben nem krimiről van szó, úgyhogy nem hiszem, hogy ez sokat levon a könyv értékéből. A szereplők szimpatikusak voltak, de nekem ezek a lelkizések nagyon messze állnak a személyiségemtől, úgyhogy kissé idegenül szemléltem Kate vergődését. Amit viszont ténylegesen hiányoltam, az a testvérek, különösen is Luke sorsának ismertetése. Jó lett volna róluk többet tudni. Ez egy olyan család volt, ahol magam is szívesen lennék családtag. Aranyos könyv volt.

>!
belata
Mary Lawson: Varjak tava

Nagyon megható történet,a családot összetartó fiuk cselekedete olyan szivszoritó,hogy el is lehet felejteni hogy csak regény.


Népszerű idézetek

>!
Ardena P

Javaslom ezt mindenkinek: „tólesés” mint gyógymód. Van valami különleges a vízben, még akkor is, ha az ember nem érdeklődik különösképpen a benne zajló élet iránt. Hiszen ebből származunk mindannyian. Életünk első kilenc hónapjában víz ringat minket.

97. oldal

Kapcsolódó szócikkek: víz
>!
Ardena P

– Hány gyermekük volt? – kérdeztem. (…)
– Hét, de te csak folytasd a gyomlálást. Te gyomlálsz, én beszélek, így mindketten azt csináljuk, amihez értünk.

100. oldal

>!
Ardena P

Mindig úgy gondoltam, van valami visszataszító abban, ha az ember kiteregeti családi életét egy jóformán idegen embernek, feláldozva ezzel magánéletét az egymás megismerésének oltárán.

39. oldal

>!
Ardena P

Manapság mindenfelé szenvedő gyermekeket látunk. A háborúk, az éhínség sok-sok áldozatot követelnek. Mindez ráadásul a szemünk előtt zajlik. A televízió szinte minden héten tudósít olyan szörnyűségekről, amelyek gyermekeket is sújtanak. Hihetetlen, de többnyire teljesen nyugodtnak tűnnek. Látjuk, amint belenéznek a kamerába, egyenesen a lencsébe, mi pedig – tudva, min mentek át – keressük szemükben a rémületet és a fájdalmat, de hiába. Olyan üres a tekintetük, mintha már nem is lennének érzéseik.

54. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyerek · szenvedés
>!
Ardena P

Matt-tel figyeltünk egyszer egy kis pókot, amely megpróbált egy nálánál háromszor nagyobb kérészt kihúzni egy homokban lévő lyukból. A homok száraz volt; valahányszor a pók félig felért a lyuk oldalán, az beomlott, és a kis állat visszacsúszott az aljára. Újra meg újra ugyanott, ugyanazzal az erővel próbálkozott. Matt így szólt:
– A kérdés az, Kate: nagyon eltökélt, vagy olyan rövid a memóriája, hogy elfelejti, mi történt két másodperccel ezelőtt, ezért mindig azt hiszi, először csinálja? Ez itt a kérdés.
Csaknem fél órán át figyeltük, végül nagy örömünkre sikerült neki. Úgy döntöttünk hogy ez a pók nemcsak eltökélt, de nagyon okos is.

67. oldal

Kapcsolódó szócikkek: okosság · pók
>!
Ardena P

Hallottad valaha ezt a nevet? Peter Pye. Mindenki Peter Pipernek hívta, és természetesen folyton azt kérdezték tőle: hány pint pácolt paprikapalántát perzsel pirosra egy nap; ezzel talán csaknem az őrületbe kergették.

101. oldal

>!
MiNiki

A holnap örökkévaló, és évek múlhatnak el egy pillanat alatt.


Hasonló könyvek címkék alapján

Margaret Atwood: A vak bérgyilkos
Ian McEwan: Vágy és vezeklés
Denise Jaden: Never Enough – Soha nem elég
Szabó Magda: Für Elise
Chitra Banerjee Divakaruni: Szívtestvérem
Julia Quinn: Egy csók… és minden más
Gordon Korman: A császár hagyatéka
Rohinton Mistry: India, India I-II.
Thomas Mann: József és testvérei