Varjak ​tava 53 csillagozás

Mary Lawson: Varjak tava

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Varjak ​tava – a ritka felfedezések egyike, az írónő első regénye. Olyan meggyőző, lenyűgöző és érzelmileg oly tökéletesen irányított, hogy azonnal érezzük, mindez valóság. Varjak tava a szó szoros értelmében irodalmi élmény: egy könyv, amiben elmerülhet az ember, s egy név – Mary Lawson – amelyre érdemes odafigyelni. A Varjak tava káprázatos, lassan izzó, egy családi életét és egymástól való elszakadását bemutató történet Észak-Ontario „terméketlen vidékén”, a táj a tragédiák és küzdelmek hű tükre, itt a művelődésre fektetett túl nagy hangsúly is veszélyes lehet. A farmgazdálkodást folytató Pye-család története szinte görög tragédia, ahol az apák vétke a fiakat sújtja, és a kulisszák mögött is irtózatos események történnek. Középpontban a Morrison-család áll, akiknek tragédiája Pye-ékénál is súlyosabbnak tűnik, még ha kevésbé könyörtelen is, mert alattomos és megosztja a családot. Az árva Kate Morrison Matt, bátyja pártfogoltja. Különös elragadtatását a bányató élővilága iránt a… (tovább)

>!
Canissa, Nagykanizsa, 2004
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639379239 · Fordította: Németh Natália

Enciklopédia 5


Kedvencelte 4

Most olvassa 3

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 27

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Zsuzska79>!
Mary Lawson: Varjak tava

Nagyon tetszett a könyv, olvasmányos. Viszonylag gyorsan elolvastam. Nem is értem miért nem hallani róla.

horsegirl>!
Mary Lawson: Varjak tava

Remek könyv a felnőtté válásról, nehéz döntésekről és arról, mennyire befolyásolhatja egy ember más életét. Nagyon különleges hangulata van; élvezet volt olvasni. :)

3 hozzászólás
evé>!
Mary Lawson: Varjak tava

Ritka az olyan, hogy körül tudom határolni mi az, amit olvasnék. Még ritkább, hogy le is tudom venni a polcról. Valami kisvárosi hangulatú családregényre gondoltam, és másodikra meg is találtam.
Megnyugtató, jóleső érzés volt olvasni. Végig ott motoszkált bennem, hogy valamiért ismerős, csak nem tudtam hová tenni. Talán a Váratlan utazás, de inkább a helyszín miatt, nem a történet.

7 hozzászólás
bozs>!
Mary Lawson: Varjak tava

Csak olvastam, olvastam, azután egyszer csak elfogytak a lapok, amit sajnáltam.
Imádom azokat a könyveket, amiket úgy látok magam előtt, mint egy filmet és ez pont olyan volt. Mindenki megjelent előttem, fiúk, lányok, szomszédok, orvos, szerelmek, tanárok. Nekem nagyon önfeláldozók voltak a fiúk, amit el sem tudok képzelni az általam ismert férfiakról.
Egyedül az zavart, hogy korban nem tudtam őket rendesen betájolni. Gondolom, hogy mai időkben játszódik a történet, de egy konkrét évszámot szerettem volna.

6 hozzászólás
timuska74>!
Mary Lawson: Varjak tava

Magamtól biztos nem választottam volna ezt a könyvet, de nem bántam meg. Nagyon feldúlt, nehéz volt megemészteni. Olvasmányos, nem hosszú, a lényeg benne van. Semmi hosszú, plusz, amitől már untam volna. Pont így volt jó.
Döbbenetes volt, ahogy a nagyok a kicsik mellé álltak. A Pye család története azonban szörnyű volt. Nem egy könnyű könyv!

anni_olvas>!
Mary Lawson: Varjak tava

Teljesen valóságos történet, érzelmek. Nyugodt, letisztult, szomorkás könyv, szerettem olvasni.

Blair>!
Mary Lawson: Varjak tava

Számomra letehetetlennek bizonyult. Nagyon tetszett a stílus, a szereplők, minden! A lassan kibontakozó történet igazán jól ábrázolja, mekkora hatással vannak ránk a gyermekkorban belénk nevelt elvek és elvárások… Örülök, hogy megakadt rajta a szemem (itt a molyon :P), és hogy az egyik kollégám meglepett vele karácsonykor :)

4 hozzászólás
utazó>!
Mary Lawson: Varjak tava

Nem is lehetett volna csattanós vége, „csak” ilyen egyszerü, megbékélt . Nagyon szép és elgondolkodtató, megrázó és emlékezetes, mégis könnyen olvasható, viszonylag rövid, szépen megírt család-történet.

5 hozzászólás
belata>!
Mary Lawson: Varjak tava

Nagyon megható történet,a családot összetartó fiuk cselekedete olyan szivszoritó,hogy el is lehet felejteni hogy csak regény.


Népszerű idézetek

Leliana>!

Javaslom ezt mindenkinek: „tólesés” mint gyógymód. Van valami különleges a vízben, még akkor is, ha az ember nem érdeklődik különösképpen a benne zajló élet iránt. Hiszen ebből származunk mindannyian. Életünk első kilenc hónapjában víz ringat minket.

97. oldal

Kapcsolódó szócikkek: víz
Leliana>!

– Hány gyermekük volt? – kérdeztem. […]
– Hét, de te csak folytasd a gyomlálást. Te gyomlálsz, én beszélek, így mindketten azt csináljuk, amihez értünk.

100. oldal

Leliana>!

Mindig úgy gondoltam, van valami visszataszító abban, ha az ember kiteregeti családi életét egy jóformán idegen embernek, feláldozva ezzel magánéletét az egymás megismerésének oltárán.

39. oldal

Leliana>!

Manapság mindenfelé szenvedő gyermekeket látunk. A háborúk, az éhínség sok-sok áldozatot követelnek. Mindez ráadásul a szemünk előtt zajlik. A televízió szinte minden héten tudósít olyan szörnyűségekről, amelyek gyermekeket is sújtanak. Hihetetlen, de többnyire teljesen nyugodtnak tűnnek. Látjuk, amint belenéznek a kamerába, egyenesen a lencsébe, mi pedig – tudva, min mentek át – keressük szemükben a rémületet és a fájdalmat, de hiába. Olyan üres a tekintetük, mintha már nem is lennének érzéseik.

54. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyermek · szenvedés
Leliana>!

Matt-tel figyeltünk egyszer egy kis pókot, amely megpróbált egy nálánál háromszor nagyobb kérészt kihúzni egy homokban lévő lyukból. A homok száraz volt; valahányszor a pók félig felért a lyuk oldalán, az beomlott, és a kis állat visszacsúszott az aljára. Újra meg újra ugyanott, ugyanazzal az erővel próbálkozott. Matt így szólt:
– A kérdés az, Kate: nagyon eltökélt, vagy olyan rövid a memóriája, hogy elfelejti, mi történt két másodperccel ezelőtt, ezért mindig azt hiszi, először csinálja? Ez itt a kérdés.
Csaknem fél órán át figyeltük, végül nagy örömünkre sikerült neki. Úgy döntöttünk hogy ez a pók nemcsak eltökélt, de nagyon okos is.

67. oldal

Kapcsolódó szócikkek: okosság · pók
Leliana>!

Hallottad valaha ezt a nevet? Peter Pye. Mindenki Peter Pipernek hívta, és természetesen folyton azt kérdezték tőle: hány pint pácolt paprikapalántát perzsel pirosra egy nap; ezzel talán csaknem az őrületbe kergették.

101. oldal

MiNiki>!

A holnap örökkévaló, és évek múlhatnak el egy pillanat alatt.


Hasonló könyvek címkék alapján

Szaszkó Gabriella: Engedj el
Csernovszki-Nagy Alexandra: Mimi regénye
Suzanne Redfearn: Egyetlen szempillantás alatt
Khaled Hosseini: Papírsárkányok
Ashley Audrain: A szív sötétje
K. A. Tucker: One Tiny Lie – Egyetlen kis hazugság
Carley Fortune: Minden elmúlt nyár
Judith Pollack: Óhaza
Margaret Atwood: A vak bérgyilkos
Karina Halle: A féktelen trónörökös