Nagy ​számok 5 csillagozás

Észbontó utazás a végtelenbe
Mary Gribbin – John Gribbin: Nagy számok

Az ember azt hinné, hogy a száz, az ezer vagy az egymillió nagy szám. Mégis, ha a matematikában vagy a természettudományokban vizsgálódunk a minket körülvevő világról, rá kell döbbennünk, hogy ezek a számok elenyészőek, igencsak parányiak az univerzumj számaihoz képest. Nem is gondolunk arra, hogy mi mindent lehet számokkal kifejezni, illetve kiszámítani.

Hány kilométert tesz meg a fény egy év alatt?
Mekkora a végtelen?
Meg lehet-e mérni a molekula súlyát?
Mikor pusztítja el a Nap a Földet?
Miért nem lehet belelátni a fekete lyukba?
Milyen messziről látja meg a sas a nyulat?

Ezekre a kérdésekre ad választg a Gribbin házaspár könyve, miközben egy nagy utazásra invitál minket a világegyetem legtávolabbi pontjától a földi élet legapróbb részecskéjéig. Az elgondolkodtató és olykor hihetetlen számokban a legcsodálatosabb tudományos felfedezéseket ismerhetjük meg.

>!
Novella, 2006
190 oldal · ISBN: 9639442747 · Fordította: Kozma György · Illusztrálta: Ralph Edney, Nicholas Halliday

Kedvencelte 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

birogeri P>!
Mary Gribbin – John Gribbin: Nagy számok

Mary Gribbin – John Gribbin: Nagy számok Észbontó utazás a végtelenbe

Illusztrált könyv azoknak, akik 12 éves koruk után nem vettek részt természettudományos képzésben / tanórákon.
A könyv célcsoportja a 14-15 éves korosztály, vagy én egy buborékban élek, hogy az átlag felnőttnek el kell magyarázni a hatványozást?
Annyira végtelenül le vannak egyszerűsítve a tudományos tények és azok eredete, hogy már-már odavetett humbugnak tűnnek, amit vagy elhiszünk vagy nem. (pedig igaz)
Sajnos attól nem lett áttekinthetőbb a a Föld tömege, hogy nem kg-ban hanem elefántban adták meg, főleg ha fogalmam sincs mekkora egy elefánt (sosem állt a lábujjamon, míg egy kilós tárgyakat már mindenki fogott).
Érdeklődés felkeltésére viszont kitűnő a már említett korosztály részére.

PogiB>!
Mary Gribbin – John Gribbin: Nagy számok

Mary Gribbin – John Gribbin: Nagy számok Észbontó utazás a végtelenbe

Cseles kis könyvecske. Nem is annyira a számokról szól, inkább végigvezeti az olvasót sok-sok természettudományos felfedezésen, aztán azokat a számokat, amiket más könyvek is megemlítenek ilyenkor, megpróbálja szemléltetni.Szívemnek kedves hozzáállás, hiszen egy ideje már én is ezt csinálom.
Például a tény, hogy egy atom sugara és az atommag sugara között van 5 nagyságrend (térfogatban ez már 15 nullát jelent) önmagában nem nagyon mond semmit. De ha az ember ezt látható egységekre nagyítva képzeli el, akkor megdöbbentő tud lenni a felismerés, hogy valójában minden tárgy (mi magunk is) szinte teljesen üresek vagyunk.
Nekem különösen az a rész tetszett, mikor a Föld kialakulásától eltelt időt egy naphoz, egy évhez, a Mount Everest magasságához vagy éppen a karunk hosszához hasonlította és ezen helyezte el a Föld főbb eseményeit.
Könnyű kis olvasmány, a közel kétszáz oldal tele van szemléltető ábrákkal, így pár óra alatt kivégezhető, bár szerintem nem érdemes. Én legalábbis jobb szerettem ízlelgetni a fentiekhez hasonló hasonlatokat.
A Gribbines könyvekben valamiért mindig találok pár hibát, és soha nem tudom, hogy ő ilyen szeleburdi, vagy csak olyan érthetően ír, hogy ki tudom szúrni ezeket.
Ja és tetszett a végén a happy end :)


Népszerű idézetek

PogiB>!

Egy pohár pasztőrözött tejben 6 millió baktérium van, egy negyed kiló nyers marhahúsban 224 millió, egy egészséges ember egyetlen csepp nyálában 150 millió.

49. oldal

Mary Gribbin – John Gribbin: Nagy számok Észbontó utazás a végtelenbe


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen W. Hawking: A mindenség elmélete
Brian Greene: Az elegáns univerzum
Corine Stockley – Chris Oxlade – Jane Wertheim: Képes Usborne enciklopédia
Roger Penrose: A császár új elméje
Alex Bellos: Alex Csodaországban
Mike Goldsmith: Tudomány 30 másodpercben
Siegfried Altrichter – Werner Gilde: A józan ész furcsaságai
Carol Vorderman: Biológia, kémia, fizika lépésről lépésre
Stephen Hawking: Einstein álma és egyéb írások
Abonyi Ivánné – Szentesi György – Mihály Szabolcs: Űrhajózási lexikon