Madonna 3 csillagozás

Egy lázadó élet
Mary Gabriel: Madonna

Madonna ​több mint popsztár. Amióta az 1980-as évek elején színre lépett, folyamatosan borzolja a kedélyeket, sorra dönti a tabukat, kísérletezik a legkülönfélébb műfajokkal és minden alkotásában megújul. Táncos, énekes, színész, zeneszerző, filmrendező, stílusikon, politikai és melegjogi aktivista, szókimondó feminista. Nem véletlenül nevezte Beyoncé az anyakirálynőnek: generációk ízlését és világlátását befolyásolta, nők millióinak tanította meg, hogyan vállalják fel a vágyaikat és a véleményüket.

Mary Gabriel lebilincselő memoárjában korunk egyik, ha nem a legnagyobb női bálványának életútját mutatja be a detroiti évektől a szupersztárrá válásig. A könyvet – amelynek megírását ötéves kutatómunka előzte meg – különösen izgalmassá teszi, hogy a szerző Madonna karrierjét nem popzenei vákuumban ábrázolja. Betekintést kapunk a különböző szubkultúrákba és azokba a társadalmi változásokba is, amelyek befolyásolták Madonna életszemléletét, alakították a személyiségét és… (tovább)

Róla szól: Madonna

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2024
912 oldal · ISBN: 9789635655342 · Fordította: Darnyik Judit, Garamvölgyi Andrea, Kenyeres Anna
>!
HVG Könyvek, Budapest, 2023
912 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635653553 · Fordította: Darnyik Judit, Garamvölgyi Andrea, Kenyeres Anna

Most olvassa 4

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 43


Kiemelt értékelések

Babi73>!
Mary Gabriel: Madonna

Mary Gabriel: Madonna Egy lázadó élet

| Madonna Bookstagram Tour |
Mary Gabriel lebilincselő memoárjában korunk egyik, ha nem a legnagyobb női bálványának életútját mutatja be a detroiti évektől a szupersztárrá válásig. A könyvet – amelynek megírását ötéves kutatómunka előzte meg – különösen izgalmassá teszi, hogy a szerző Madonna karrierjét nem popzenei vákuumban ábrázolja.Ez a könyv az idei év egyik legcsodálatosabb élményét okozta számomra. Egy igazi – férfiakat megszégyenítő – harcost mutat be. Akit a „ legnagyobb élő női művésznek ” titulálnak. Eddig is nagy példaként néztem rá, de e könyv olvasása után fejethajtva, tisztelettel tekintek rá.Teszik majd ezt azok is, akik nem túl régóta ismerkednek a munkásságával.Madonna dalain nőttem fel.
Azonban a popikont nem kell bemutatni a mai fiataloknak sem. Karrierjét végigkövethettem az életem során. Iránymutató példakép. Az akaraterő, az intelligencia, a rettenthetetetlenség megtestesítője. Az újjászületésre mindig képes,úttörő zenész, az élő legenda. Az „ Egy lázadó élet ” megírását 5 éves kutatómunka előzte meg, a szerző a hű kép megfestése érdekében döntött úgy, hogy nem kívánja popzenei vákuumban ábrázolni. Szakma és magánélet egyesülése. Madonna nem csupán a szórakoztatóipar ikonikus személyisége, hanem olyan müvész is, aki megváltoztatta a világ kultúr – és társadalomtörténetét. Megszámlálhatatlan, egymásnak ellentmondó jelzővel illették már Madonnát. Minden mozdulatára figyel a világ, méltatják,rajonganak érte vagy éppen gyűlölik.Táncos, énekes,színész,zeneszerző, filmrendező,stílusokon, politikai és melegjogi aktivista, és nem utolsósorban szókimondó feminista. Nők millióinak gondolkodására hatott. Szembeszállt az elnyomó patriarchális rendszerekkel és rendíthetetlenül hitt az önkifejezés szabadságában.Páratlan kulturális jelenség.
A könyvet keresd a @scolarkiado oldalán vagy a https://bit.ly/madonnakonyv linken!
Szívből ajánlom mindenkinek ezt a csodálatos és egyedülálló stílusban íródott életrajzi könyvet.


Népszerű idézetek

HVG_Könyvek KU>!

Ekkorra Madonna már kisebbfajta celebnek számított New Yorkban, de még mindig szabadon kerékpározhatott, beülhetett egy East Village-i étterembe a barátaival és felszállhatott a metróra. „Volt egy csomó fiatal lány rajongóm, akik elkezdtek sikítozni, ha megláttak mondjuk a metrón – nyilatkozta egy interjú- ban 1984 májusában. – Akadt, aki odajött hozzám, és megszólított: »Úgy nézel ki, mint Madonna«, mire azt válaszoltam, hogy »Köszi«. Mások megkérdezték: »Te vagy Madonna?« Mondom: »Igen«. Erre azt válaszolták: »Nem is igaz«. Én meg: »Tényleg nem«.” Ez volt a vicces része.

161. oldal

Mary Gabriel: Madonna Egy lázadó élet

Kitabu_hu P>!

[…] akár otthon volt, akàr úton, Madonna kihasznàlta az időt az olvasásra: James Joyce, Henry James, Thomas Mann, Honoré de Balzac, Guy de Maupassant, Francoise Sagan, Marguerite Duras, V.S. Naipaul, Alice Walker és sok más író műveit falta. A Seannal közös malibui otthonukba költözés előtt nem tökéletes konyháról álmodozott, mint más ifjú menyasszony, hanem könyvtárszobáról.

255. oldal

Mary Gabriel: Madonna Egy lázadó élet

Kitabu_hu P>!

Amíg Madonna a stúdióban dolgozott, Sean Charles Bukowski megszállotjávà vált. A színész nászajándékba kapta Bukowski War All the Time (Állandóan háború) című verseskötetét, és 1985 végén elhatározta, hogy személyesen is megismerkedik a szerzővel. Nem csalódott benne. Hollywood álságos és hamis világában valószínűleg az őszintesége tette számàra vonzóvá a művészt. Bukowski esetében egyáltalán nem léteztek tabuk. A keresetlen jelző túl enyhe lenne rá, sőt még a mocskos szájú is túlságosan udvarias. Nem stilizáltan, hanem gyomorforgatóan csúnyán írt az erőszakról. Maga is kemény ember volt, ami rá volt írva zord ábrázatára. Csak a Seanhoz hasonló született romantikusok látták meg benne a szépséget.

232-233. oldal

Mary Gabriel: Madonna Egy lázadó élet

Kitabu_hu P>!

Madonna ékes példájàvá vált azoknak a mindenre képes és mindenre igényt tartó nőknek, akik az 1980-as évek közepén a leginkább a bögyében voltak a populáris pszichológia művelőinek, valamint a politikai és vallási jobboldalnak. Bestsellerek riogattàk azzal a nőket, hogy a karrierjükkel a meddőséget kockáztatják.

255. oldal

Mary Gabriel: Madonna Egy lázadó élet

Kitabu_hu P>!

A vilàg legellentmondàsosabb női előadóművésze a koncert után, amikor mèg mindig több tízezer rajongó ünneplése visszhangzott a fülében, és feltöltődött ettől az energiától, lezuhanyozott, evett egy sorbetet, majd letelepedett egy könyvvel a kezében. Mert ez is ő volt.

260. oldal

Mary Gabriel: Madonna Egy lázadó élet

Kitabu_hu P>!

[…] hiába jutott el hozzá a turné során rajongók millióinak dícsérete, a leghangosabbnak és a legzavaróbbnak a kritikusok szavait találta. “Nehéz volt megélni, hogy ennyire nem értenek meg, és mégis tartani kell magam, és folytatni a munkát.”

455. oldal

Mary Gabriel: Madonna Egy lázadó élet

Kitabu_hu P>!

Engem az vígasztal, hogy a nagy művészeket az idők kezdete óta kivétel nélkül mindig teljesen félreértették, és addig soha nem ismerték el őket teljesen, amíg meg nem haltak. Nem értették meg van Goghot, és keresztre feszítették Ktisztust. […] Szóval tessék, ez az én vigaszom.

461. oldal

Mary Gabriel: Madonna Egy lázadó élet

Kitabu_hu P>!

Madonna szerint a dalszerzés “nagyon bensőséges élmény, […] különösen akkor, amikor először írsz dalszöveget és énekled el valakinek. […] Számomra az éneklés majdnem olyan, mint a sírás, és nagyon jól kell ismerned azt, aki előtt már sírni is mersz.”

625. oldal

Mary Gabriel: Madonna Egy lázadó élet

Kitabu_hu P>!

A munkásosztálybeli nők évszázadok óta egyensúlyoznak e két feladatkör között, csakhogy a média, amely a szabadon elkölthető jövedelemmel rendelkező nőket célozta, valamint a politikai ideológusok, akik ezeket a nőket akarták befolyàsolni, olyan normákat állítottak fel az anyafigurával szemben, amelyeknek lehetetlenség megfelelni. Az anya legyen gomdoskodó, türelmes, bölcs, konyhatündér, a csalàd életének ügyvezető igazgatója és vàlságmenedzsere, férjének vonzó felesége, aki mindig kész a szexre, barátai számára remek vendéglátó, és emellett kiváló munkavállaló. A celebvilág szuperanyui töltöttém meg a szórakoztató magazinok oldalait […]. Mindannyian gyönyörűek voltak, saját bevallásuk szerint tökéletesen elégedettek, és őket látva gyerekjátéknak tűnk a szuperanyuság.
Madonna azért volt ott, hogy elmondja: nem az.
Madonna azért volt ott, hogy elmondja.

628. oldal

Mary Gabriel: Madonna Egy lázadó élet

Kitabu_hu P>!

Madonna az évek során csak alkalmanként vállalt divatfotózásokat, de 2009-ben és 2010-ben, miután betöltötte az 50-et, a világ két legelitebb divatházánál négy kollekciónak is a hivatalos arca lett. […]
Testet öltött benne a szépség, az érzékiség és a játékosság, de legfőképpen a magabiztosság. És valószínűleg a frászt hozta mindazokra az újságírókra, akik “kétségbeesettnek”, “öregedőnek”, “szánalmasnak”próbálták beállítani. Madonnára egyik sem volt igaz, amit meggyőzően igazolt. Ebben pedig az volt a különösen aggasztó, hogy – ha hinni lehet a történelemnek – még a végén más nők is felfedezik magukban a lehetőségeket.

700. oldal

Mary Gabriel: Madonna Egy lázadó élet

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Iger: Hullámvasút egy életen át
Brian Jay Jones: George Lucas
Janet Lowe: Bill Gates mondja
Tara Bahrampour: Visszatérés Iránba
Jeff Gerth – Don Van Natta Jr.: Hillary Rodham Clinton
Teri Hatcher: Az elégett pirítós
Suzanne Schlosberg: 1001 éjszaka szex nélkül
Valerie Gold: Stephen King
Adrian Grant: Michael Jackson
Albert Goldman: Elvis