Megjelenésének várható időpontja: 2018. július 31.

Krumplihéjpite ​Irodalmi Társaság 320 csillagozás

Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

1946 ​januárjában a Londonban élő Juliet Ashton levelet kap egy ismeretlen férfitól a Csatorna-szigeteki Guernsey-ről. A levél írója elmeséli, miért alakították meg a második világháború alatt, a német megszállás idején a Krumplihéjpite Irodalmi Társaságot, és hogyan segítette a sziget lakóit abban, hogy átvészeljék a háborút. Így kezdődik a szívet melengető, varázslatos kisregény, melyben levélváltásokból, apránként rajzolódik ki előttünk a festői Guernsey-n élők humorral átszőtt, embert próbáló története.

„A szerzőpáros magával ragadó, ugyanakkor szívbe markoló könyvet írt – Jane Austen-i hangulatú, történelmi tanmesét. A leveleket nem az olvasónak címezték, mégis neki szólnak.”
Sarah Addison Allen

„Soha nem akartam annyira egy könyvklubhoz tartozni, mint a Krumplihéjpite olvasása közben. A regény minden lapjáról sugárzik a szeretet.”
The Christian Science Monitor

„Hihetetlen szerelmi történet, mely egyben a túlélésről és a… (tovább)

Eredeti mű: Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Park, Budapest, 2018
376 oldal · ISBN: 9789633554470 · Fordította: Szántó Judit · Megjelenés időpontja: 2018. július 31.
>!
Park, Budapest, 2010
290 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635308859 · Fordította: Szántó Judit

Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Juliet Ashton


Kedvencelte 88

Most olvassa 11

Várólistára tette 314

Kívánságlistára tette 246

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

>!
tonks
Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság

Nagyon remélem, hogy a könyv elolvasása egyben azt is jelenti, hogy tiszteletbeli tagja lettem a Krumplihéjpite Irodalmi Társaságnak, mert azt nem fogadom el, hogy nem.

Imádtam az összes levelet (mivelhogy levélregény), az összes szereplőt, azt, hogy sokszor hangosan felnevettem és azt is, hogy néha könnyeket csalt a szemembe. (Kevés könyv nyúl ilyen ügyesen a II. vh témához, tele lélekkel, bármilyen ripacskodás nélkül.) Egész bekezdéseket olvastam fel hangosan a barátaimnak, hogy ők is érezhessék a zsenialitását. Akik bár becsületesen végighallgattak, szigorúan megtiltották, hogy frenológiai vizsgálatokat végezzek rajtuk, helyette kérték, hogy inkább keverjem ki a muffintésztát, vagy nem lesz desszert. Végezetül megígértették velem, hogy nem fogok disznópásztorokat könyvekkel dobálva kergetni, pedig Isten lássa lelkem, volna kedvem hozzá.

Már csak egy kérdés maradt: Mikor lesz időm újraolvasni?

u.i.: jelenleg gyűlölöm ezt a kort, amikor már nem divat a levélírás és cseszd meg facebook.

Új fejlemény:
2015. december 5.
Bele szerethetünk-e újra valamibe, amiről amúgy tudjuk, hogy szeretjük? Mikor rájöttem, hogy pont 1 éve olvastam a könyvet, szörnyen vágyakozni kezdtem utána, de kicsit féltem, hogy nem lesz akkora élmény, de mintha rég látott jó barátokkal találkoztam volna újra.

13 hozzászólás
>!
Nita_Könyvgalaxis
Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság

Ez már nem is kabátkönyv, hanem egy igazi nagy paplan, amibe bele tudod csavarni a lelkedet, ha egy kis melegségre van szükséged.

A Krumplihéjpitét az egyik leghidegebb januári hétvégén vettem elő, és jobb döntést nem is hozhattam volna. Amúgy is nagyon szeretem a levélregény formátumot, ennek a könyvnek pedig kimondottan jót is tesz. Sokkal jobban megismerjük így a szereplőinket, kicsit magunk is úgy érezzük, mintha mi is részesei lennénk az eseményeknek.

Szeretem, mikor a háború borzalmait nem a vérben gázolással mutatják be, hanem az egyszerű, hétköznapi emberek sorsán keresztül. Hogy bár élhetsz te egy olyan szigeten, ahol nem dúlnak harcok és ahova azt hinnéd, nem érhet el a háború keze, de egyszer csak mégis betoppanhatnak a katonák és az akkor is megváltoztatja a sorsod, hogyha te magad nem harcolsz.

És bár a Krumplihéjpite Irodalmi Társaság csak egy kitalált könyvklub, végig úgy éreztem, hogy akár igaz is lehetne. Az embereknek mindig szükségük volt és szükségük lesz arra, hogy összefogjanak és segítsék egymást. Ebben az irodalom egy mankó, ami segít az egymásra találásban, de az csak a kiinduló, hogy aztán igazi mély kapcsolatok alakulhassanak ki.

Ha eleged van a hidegből, a világ rossz híreiből, úgy érzed, elborít az embertelenség, akkor bátran merem ajánlani, hogy vedd elő ezt a könyvet. Képes visszaadni a hitedet az emberekben.

4 hozzászólás
>!
gab001 P
Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság

Nagyon régen halogattam ezt az olvasást. Igazából nem tudtam, miről szól, csak a szépséges borítónak és a felettébb érdekes címnek nem tudtam ellenállni. Meglepett, hogy a holokausztos emlékolvasáshoz megfelel, mivel egyszerűen rettegek ezektől a könyvektől. Végre azonban eljött a várva várt alkalom. Már az első lapon tudtam, hogy nem csalódhatom. Annyira szerettem Juliet stílusát, irónikus hangvételét. Nekem kicsit a korai Jane Austent juttatta eszembe. Ha a kezembe akad egy levélregény, mindig meglep, hogy miért nem olvasok többet ebből a műfajból. Annyira szeretem, ahogy kibontakozik a történet, ahogy a részinformációkból összerakom magamnak. Leginkább az tetszik, hogy semmi sem biztos, hiszen nem mindig az igazat írják az emberek, sokszor csak azt, amit igaznak hisznek. Mindemelett a téma is nagyon érdekes, a Csatorna-szigetekről tudhatunk meg többet. A német megszállás okozta szörnyűségekre emlékeznek a szereplők. Mindezt könnyed stílusban, ami mégsem szentségtörés. Nem vesznek el a hangsúlyok, elborzasztanak az események, de maga az olvasás mégis kellemes élmény marad. Ráadásul nem érződik, hogy a könyv többszerzős. Bármikor újraolvasnám.

>!
Park, Budapest, 2010
290 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635308859 · Fordította: Szántó Judit
2 hozzászólás
>!
Sippancs P
Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság

Ismeritek azt a hihetetlenül mámorító érzést, amikor az utolsó oldal után becsukjátok a könyvet, és legszívesebben táncra perdülnétek örömötökben, vagy kezetekben a könyvvel minden közelben lévő embert felkeresnétek, és büszkén mutogatnátok, hogy ti olvastátok és megéltétek ezt a fantasztikus történetet? Ugye, hogy ismeritek?! Na, kérem szépen, ez a 290 oldalnyi levélrengeteg ilyen hatással volt rám. Annyira beszippantott és magával ragadott, annyira megríkatott és megnevetett, hogy ha most valaki azt mondaná, hogy fussak le egy maratont, vagy készítsek el egy 5 fogásos vacsorát 15 perc alatt, minden szó nélkül tenném a dolgomat.
Hatalmas kedvenc lett!

13 hozzászólás
>!
GytAnett P
Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság

A holokauszt témára találta ezt a könyvet egy molytársam, akivel együtt olvastuk el. Korábban soha nem is hallottam még erről a műről, de a címe nagyon tetszett, illetve a témájához képest egy könnyedebb könyvnek ígérkezett. Ez az utóbbi valóban így is volt. Ennek ellenére nem igazán bírt magával rántani a könyv, nem tudom, hogy ennek az volt az oka, hogy éppen nem jókor olvastam, vagy a levélregénnyel volt gondom. Passz.
Az elején rettentően zavart, hogy nem tudtam, hogy ki kicsoda, kivel milyen kapcsolatban áll. Tény, egy normál regény esetében is idő, amíg ezek kiderülnek, de itt valahogy frusztrált.
A történet nagyon lassan csordogált. Műfajából kiindulva kevés volt benne a párbeszéd, ami szintén hiányzott számomra. 30-40 oldalnál többet nem bírtam elolvasni, mert elvesztettem mindig az érdeklődésem. Az utolsó kb. 100 oldal volt az, amire már azt mondtam, hogy tényleg érdekel.
Mindezek ellenére megadom neki a 4 csillagot, mert a maga nemében szerintem ez egy páratlan mű. Nagyon meglepődtem, hogy a II. világháborúról ilyen könnyeden is lehet mesélni. Nem estem tőle depresszióba, sőt, időnként mosolyogtam a társaság esetlenségén vagy éppen vakmerőségén. :) Néhol eléggé hihetetlen volt, de valahogy mégis így volt jó. :)

2 hozzászólás
>!
Csoszi P
Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság

Régóta várólistás volt a könyv, de sajnos nem igazán nyerte el a tetszésemet. A százalékok alapján sokkal jobbra számítottam. A levelezés kicsit nehézkessé tette, hogy felfogjam ki ír éppen kinek. A végére már érthetőbb volt. Azt mindenképp pozitívumként emelném ki, hogy egy számomra teljesen ismeretlen helyről, nevezetesen Guernsey-ről bővültek az ismereteim. Fogalmam sem volt róla, hogy a németek megszállták a szigetet, és az ott élőknek mennyi nélkülözésben volt része. Egyébként a lakói egész szimpatikusak lettek. Nagy szomorúsággal töltött el a csupaszív, bátor Elizabeth sorsa. Emiatt nyomasztónak találtam a történetet.

>!
Park, Budapest, 2010
290 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635308859 · Fordította: Szántó Judit
>!
ziara P
Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság

Ez volt az egyik nyaralós könyvem, és nagyon jól választottam. Kikapcsolt, szerethető karakterekkel, érdekes történetmeséléssel. Én bírom a levélregényeket egyébként is.
Köszönöm, hogy hozzájuthattam, @Larawyn!!

2 hozzászólás
>!
Algernon +SP
Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság

Kedves Mary Ann Shaffer,

néhány napja fejeztem be a könyvét, a Krumplihéjpite Irodalmi társaságot, és kötelességemnek érzem, hogy beszámoljak róla, hogyan is tetszett.

Be kell vallanom, nem vártam sokat a történettől, bár hallottam elismerő véleményeket róla, ám ezeket az könyv első negyedében nem tudtam volna alátámasztani. Aztán történt valami, és azt vettem észre, egyre jobban érdekelnek a szereplők levelei, alig várom a következő postafordultát, én is ott ülök a sötét kis házikóban, és irodalmi társalgást folytatok, a részemmé válik.
Erről jut eszembe, megadná majd a krumplihéjpite receptjét?

Rég olvastam ilyen bájos történetet, közben pedig dúlt a második világégés – mégis jól esett olvasni a hétköznapokról, arról, milyen volt az idő, amiről nem sok történelemkönyv beszél.

Köszönöm az élményt, nagyon kellemes kikapcsolódást nyújtott története, és hiányozni fognak a levelei.
Könyve hírét elviszem magammal, és ajánlani fogom én is jó szívvel másoknak a borongós délutánokra, egy csésze tea mellé.

                                                                                     Maradok őszinte híve,
                                                                                                         Algernon

5 hozzászólás
>!
Izolda +SP
Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság

Szellemes, gördülékeny, humoros és végtelenül kedves. A legjobb talán az volt benne, hogy a világháborúnak egy olyan szeletét mutatta be, ami többnyire kimarad(t nekem): a hétköznapokat.
Tökéletes könyv egy ágybanfekvős napra. :)

(És megnéztem, lesz belőle film 2013-ban valamikor, Kate Winslettel. Kíváncsian várom, bűn lenne nem megfilmesíteni ezt.)

28 hozzászólás
>!
Baráth_Zsuzsanna P
Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság

A romantikus irodalmat általában le szokták sajnálni, pedig ebben a műfajban is igaz az az alaptétel, hogy csak jó és rossz könyv van (na jó, van közepes is, de minek). És ez az írásmű nagyon jó. Viharsebesen bele lehet szeretni a nem túl bonyolult történetbe, olyan békebeli, de korántsem áporodott hangulat lengi be a fiatal írónő (a korabeli Bridget Jones) kalandjait, amelyet nagyon nehezünkre esik magunk mögött hagyni, miután becsuktuk ezt a lebilincselő könyvet. Egy olyan, nem is olyan régi világba repít el bennünket a szerzőpáros (Mary Ann Shaffer írta a könyvet, de betegsége miatt unokahúga fejezte be), amelyben nagyon távolinak tűnik a facebook és az okostelefon, egy valódi levélregényhez van szerencsénk, amelyben igazi érzelmek dúlnak, kerek mondatok követik egymást, nincsenek rövidítések és emojik, nem is hiányoznak, a leírt szavaknak olyan erejük van, amely odaszögezi az olvasót a könyv elé, és addig nem nyugszik, amíg az utolsó oldalig nem ér. Egyáltalán nem szimpla kis lányregényről van szó, nagyon is komoly témát jár körbe, azt, hogy hogyan élték túl a az angol lakosok a német megszállást a második világháborúban a Csatorna szigetekhez tartozó Guernesey-n. Sírunk, nevetünk, szurkolunk az egyre bonyolultabb szívügyekbe keveredő főhősnőnek, belefeledkezünk a romantikusan stílusos szövegbe, ámulunk és bámulunk, hogy mekkora erőt tud adni az irodalom a vészterhes időkben egy közösségnek, amelynek fel kell dolgozni a saját veszteségeit, hogy új életet tudjon kezdeni a háború borzalmai után. Erősen ajánlott darab!
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2016/12/12/konyvkritika_m…


Népszerű idézetek

>!
Connie

Ezért imádok úgy olvasni. Az ember érdeklődését felkelti egy icipici részlet, amelynek nyomán eljut egy újabb könyvhöz, és onnan egy apróság révén egy harmadikhoz. Mint egy mértani haladvány, amely soha nem ér véget, és az ember merő gyönyörűségből foglalkozik vele.

18. oldal

>!
Xavér

Évek óta járok hozzájuk, és mindig megtaláltam azt a könyvet, amelyik éppen kellett – és még további hármat, amelyekről nem tudtam, hogy kellenek.

17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv
>!
hársvirág

Ha az ember jó könyveket olvas, a gyomra már nem veszi be a rosszakat.

61. oldal (Isola Julietnek)

>!
szibolya 

Én nem akarok férjhez menni csak ezért, hogy férjnél legyek. El sem tudok képzelni fájdalmasabb magányt, mint hogy életem hátralévő részét olyasvalakivel töltsem, akivel nem lehet beszélgetni, vagy ami még rosszabb: akivel nem lehet hallgatni.

14. oldal

>!
Sonnenschein

(…) a humor a legjobb szer, hogy az elviselhetetlent elviselhetővé tegye.

41. oldal

Kapcsolódó szócikkek: humor
3 hozzászólás
>!
Fainthoar

A férfiak a könyvekben érdekesebbek, mint a való életben.

60. oldal (Isola levele Julietnek)

>!
szibolya 

A könyvesbolti eladók, komolyan mondom, egy külön kaszt. Nincs épeszű ember, aki ezért a fizetésért beállna dolgozni egy könyvesboltba, de épeszű ember tulajdonos se akarna lenni – túl csekély a haszon. Az ilyenekben tehát csakis az olvasók és az olvasás iránti szeretet munkálhat – no meg, hogy az új könyveket először lestoppolhatják maguknak.

22. oldal

>!
Sonnenschein

(…) az olvasás akadályozza meg, hogy az ember bedilizzen.

39. oldal

Kapcsolódó szócikkek: olvasás
>!
SophieOswald

„A könnyű bánat sokat fecseg, de a nagy bánat néma.”

161. oldal (Park, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: bánat
2 hozzászólás
>!
patricia

Van valami udvarlófélém, de még nem szoktam hozzá. Igazán nagyon kellemes férfi, és pazar lakomákkal halmoz el, de néha elfog az érzés, hogy a könyvekben megírt udvarlók jobban érdekelnek, mint aki épp velem szemben ül. Micsoda gyáva, elmaradott, elferdült gondolkodású némber lesz belőlem, ha ez igaznak bizonyul!

130. oldal

3 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

John Boyne: A csíkos pizsamás fiú
Mary Chamberlain: A dachaui varrónő
Robert Merle: Mesterségem a halál
Markus Zusak: A könyvtolvaj
Monica Hesse: A kék kabátos lány
Ram Oren: Gertruda esküje
D. M. Thomas: A fehér hotel
Uri Orlev: Sziget a romok között
Thomas Keneally: Schindler bárkája
Bruno Frank: Cervantes