Nyári ​emlékek (Nyári emlékek 1.) 79 csillagozás

Mary Alice Monroe: Nyári emlékek

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Marietta ​Muir csodás tengerparti otthona, amelyet egykor gyerekzsivaj töltött meg, mostanra némaságba burkolózott. Az idős asszonyt ritkán látogatják meg unokái, akik hajdan / régen / sok évvel ezelőtt minden nyári vakációjukat nála töltötték. Marietta ezt megelégelve meghívónak álcázott ultimátumot küld az azóta már felnőtté lett három lánynak, Dorának, Carsonnak és Harpernek, hogy nála töltsék a nyarat, és vele együtt ünnepeljék az asszony nyolcvanadik születésnapját. Nem titkolt szándéka, hogy a nyári emlékeket megidézve megerősítse a testvérek közötti, korábban igen szoros köteléket. Maga sem tudhatja azonban, hogy a terve miként sül el: a három igencsak különböző női életút fonala összefonható-e még, vagy örökre szétfutnak a világban.

Mary Alice Monroe szívmelengető és magával ragadó trilógiájának első kötetében Carsoné, a szabad szellemű fotósé, a tenger szerelmeséé a főszerep. Csak sodródik az árral, nem találja a helyét a világban, ezért kapóra jön neki a nagyanyja… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Írisz könyvek General Press

>!
General Press, Budapest, 2015
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636437947 · Fordította: Kolláth Nóra
>!
General Press, Budapest, 2015
400 oldal · ISBN: 9789636438234 · Fordította: Kolláth Nóra

Kedvencelte 2

Most olvassa 6

Várólistára tette 71

Kívánságlistára tette 52

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

cicus61 P>!
Mary Alice Monroe: Nyári emlékek

Nagyon tetszett a könyv. Szeretem az ilyen családregény tipusú történeteket. Könnyed, laza kis történetet vártam, de nem teljesen azt kaptam. Ami nem baj, hiszen így jobb volt. Nagyi összehozza az unokákat, hogy együtt legyenek és visszatérjen egy kicsit a régi, szép világ. Ami aztán bizonyos fokig sikerül is, de addig sok-sok sérelem és rejtély kerül a felszínre. Folytatom majd a sorozatot az biztos.

ppeva P>!
Mary Alice Monroe: Nyári emlékek

Így jár, aki félreolvassa az író nevét az e-könyv tartalomjegyzékében. Kénytelen Munro helyett Monroe-t olvasni. :) Azért elég gyorsan rájöttem, hogy valami hibázik a minőséggel.
Ilyen könyveket szinte kizárólag idegen nyelven, nyelvgyakorlás céljából szoktam olvasni. Könnyű olvasmány idegen nyelven olvasva is, és úgy a sablonosság se zavar annyira. Most, hogy belefutottam ebbe itt, úgy döntöttem, végigolvasom, nyaralás idejére pont jó lesz. Nem kell mindig kortárs magyar meg posztmodern meg gulág-irodalom…
Nem a primitív fajtából való, rendesen meg van írva, el lehet olvasni. A sablonok: van benne idős nagyi, gyerek (autista), kutya helyett delfin, zűrös családi háttér, alkoholproblémák, munkaproblémák, szerelmi problémák – mindez a tengerparton előadva. Sok kiszámítható bonyodalom, és lehet irigykedni (már aki akar), hogy ott szenvednek egy bazi nagy házban az óceán partján. Ennyi.
Csak akkor szembesültem vele, hogy ez egy sorozat első darabja, mikor jelöltem olvasásra a Molyon. De nekem egy elég volt belőle, nagyjából kiszámítható, merre tart majd a lányok és a delfinek további élete. Egyszerűen nem érdekel.

2 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Mary Alice Monroe: Nyári emlékek

Egy könnyed, nyári olvasmányt vártam. A nyár az stimmelt, jó volt a tengerparton ejtőzni, szörfözni Carsonnal, horgászni a családdal és egyáltalán élvezni a tenger szépségét és hűvösét, a tengerpart forgatagát és melegét. Könnyednél pedig komolyabb témákat vetett fel, emberi tragédiákkal találkoztam, nem túl boldog érzések kavarogtak a könyv lapjain, majd a családi összetartozás és szeretet ereje szépen lassan mindenkinek segített és utat mutatott, hogy kicsit lekanyarodjanak arról az útról, amelyiken eddig haladtak és talán boldogabbá válhassanak. Szerepet kapott a történetben a delfinek élete és védelme, az autizmus és alkoholizmus is. Egyik téma sem igazán könnyed, de nagyon jól adagolta őket az írónő. Kíváncsi vagyok a következő testvér életének alakulására, és természetesen Carson útkeresésére is, hiszen ő is még csak elindult az úton, tehát várom a trilógia következő részét.

Bővebben:http://konyvutca.blogspot.hu/2015/11/mary-alice-monroe-…

Trixi>!
Mary Alice Monroe: Nyári emlékek

Ha már sikerült az utolsó résszel kezdenem a sorozatot, és az meglepően tetszett, épp itt volt az ideje, hogy megismerkedjek az előzményekkel. Nagyi a 80. szülinapjára meghívja az unokáit – a nyaraló lányait. Mindhárom lány felnőtt nő, mindegyiknek megvan a maga élete, baja. Az egyik épp válik, és autista fiával próbál boldogulni. A másik munkát keres és szeret sportolni. De azért miután lerobban az autója, húzza a száját a bringára :O (szép kis sportoló). A harmadik meg … nos őt még nem tudom hova tenni. Csöndes, félénk, de nem mindig. Mindhárman megszenvedték valamilyen módon az apjuk jellemtelenségét, és alkoholizmusát (ami a Nagyi nem éppen megfelelő nevelésének az eredménye). A középső lány állítja magáról, hogy NEM alkoholista. Pedig, de az! A (fél)tesójával fogad, hogy x ideig nem nyúlnak piához. Basszus, ha már ezt így ki kell kötni, és folyamatosan sóvárog utána, akkor de az, alkoholista (és vajon mit esznek a pasik a piás libákon?). Muszáj megemlítenem Palackot, a delfint. Fontos dolgokra hívja fel a figyelmet a szerző a delfinekkel kapcsolatban, és bizony közel álltam a síráshoz (megint), amikor Palack megsérül. Valószínűleg én is habzó szájjal üvöltöztem volna mindenkivel. Nyilván egy autistával másképp kell „közölni” a dolgokat, mert a reakciójuk kiszámíthatatlan. De akkor is kell, hogy tudja a tetteinek következményei vannak, még akkor is ha mindez fáj.

Chriss P>!
Mary Alice Monroe: Nyári emlékek

A napokban fejeztem be ezt az aranyos kis regényt. A második részével, a Nyári fuvallattal indítottam, és az annyira megtetszett, hogy az első részt is el kellett olvasnom.
A sok fantasy regény mellett jó volt picit leszállni a földre, és megismerni Dél-Karolina mesés világát. Egy újabb hellyel bővült a bakancslista. (ezért veszélyes dolog számomra az lvasás)
Carsont már a Nyári fuvallatban megszerettem, és örültem, hogy itt jobban megismerhettem. A vagány szörfös, fotós lány nagyon szimpatikus karakter, nem esett nehezemre azonosulni a személyével. :)
Egy kis szösszenetet is írtam a blogomra a történetről, amit itt olvashattok :)
http://christinefieldblogja.blogspot.hu/2016/09/mary-al…

Tímea_Kocsis_2>!
Mary Alice Monroe: Nyári emlékek

Nem szokványos romantikus regény, inkább családregény, nyitott véggel. A három unoka és a nagymama szinte azonos mértékben van jelen. A könnyed hangvétel mellett komoly témákat feszeget. A család, szerelem, környezetvédelem, autizmus, családi titkok és alkoholizmus mind felbukkannak. A delfinek világába pillanthatunk be, miközben a család élete változáson megy át.

Henna88>!
Mary Alice Monroe: Nyári emlékek

Teljesen másra számítottam … könnyed, nyári szórakozásra, olyan habos, babos történetre, ahol minden tökéletes. Erre egy igen komoly lelki problémákkal küzdő nagyon széles spektrumon mozgó család életébe csöppentem, ahol szinte minden fél mondatnak van jelentősége. Szerettem a nagymamát, a számító, manipulatív gondolkodásmódjával és a házvezetőnővel való cselszövéseivel. Mindhárom lány legjobb tulajdonság az volt, hogy mindegyik nagyon erős jellem, és van akaraterejük változtatni az életükön. Csábító indítása egy sorozatnak, méltatlanul kapott alacsonyabb pontozást, szerintem többet érdemel. Nálam lesz folytatása…

zsanna525>!
Mary Alice Monroe: Nyári emlékek

Nagyon jó párosítás egy delfin és egy beteg kisfiú,még ha nem is ők a főszereplők. Várom a testvérek következő történetét!!

Mariann_ P>!
Mary Alice Monroe: Nyári emlékek

Mivel idén nyáron esélyem sincsen a nyaralásra, úgy gondoltam könyvek segítségével megyek el távoli vidékekre.
Ez a könyv csábított a borítójával egy újabb utazásra.
Kicsit más volt, mint amit vártam.
Nem a nagy nyaralásról szólt, hanem a múlt sérelmeiről, autizmusról, alkoholfüggőségről.
A szörfözés szépségeiről és nem utolsósorban a delfinekről.
Nem volt rossz könyv, de nem is egy könnyed nyaralós történet, amire én vágytam.

Kókuszka >!
Mary Alice Monroe: Nyári emlékek

A történet a kezdetektől magával ragadott és hipp-hopp ott voltam a nyolcvanéves nagyika tengerparti házában. Magam előtt láttam a végtelen óceánt élővilágával, a szörfözőket, horgászokat, A meghívott unokák Dora, Carson és Harper közben újra felfedezik egymást, miközben igyekeznek saját démonjaikkal megküzdeni. A nagymama végtelen szeretetével igyekszik a lányokat újra összehozni.
Remélem a trilógia további köteteit is hamarosan magaménak mondhatom.


Népszerű idézetek

Kókuszka >!

Néha úgy segíthetsz a legtöbbet, ha visszavonulsz.

322. oldal, 17.fejezet

Tevke>!

„Mindnyájatoknak egyedül kell majd boldogulnia a világban. Ugyanakkor egy tanácsot adnék nektek: a barátok jönnek-mennek. De jóban-rosszban, nehéz és kevésbé vészjósló időkben is kizárólag a családotokra számíthattok.”

Tevke>!

„Nem tudom, merre sodor majd az élet, de a Jóisten sosem zár úgy be egy ajtót, hogy ne nyisson ki legalább egy ablakot helyette.”

Kókuszka >!

– Ennél többet egyikünk sem tehetne, kedvesem. Felébredünk, megerősítjük az elhatározásunkat, és felkelünk, hogy szembenézzünk mindazzal, amit az új nap hozhat. Ha nem így tennénk, az ágyban maradnánk, és elvesztegetnénk az életünket.

390. oldal, 22.fejezet

krisztin1>!

– Ha semmi mást nem is tanultunk ezen a nyáron, azt biztosan mindnyájan a fejünkbe véssük, hogy a titok egy családban olyan, mint valami métely. Egyik hazugság a másik hátán. Végül az igazság mindig kiderül.
– Elegem van ennek a családnak a titkaiból. Miért nem tudunk őszinték lenni végre?

serengeti P>!

Tudom, hogy nagyon elfoglaltak vagytok, és a nyaraitokat a kötelezettségek teljesítésével és utazással töltitek. De kérlek, ígérjétek meg, hogy eljöttök a köszöntésemre! Ha pedig tudtok, az egész nyárra! Csak ezt az ajándékot kérem tőletek. Nagyon vágyom arra, hogy ezt az utolsó Sea Breeze-i nyarat veletek, a nyaraló lányaimmal tölthessem.

11. oldal

2 hozzászólás
krisztin1>!

– (…) Sose felejtsd el, hogy az életben vannak pletykák és a családi titkok! Tolerálhatjuk a locsogást, de megbocsáthatatlan vétek a családi köteléket megszakítani.

pjutko>!

Nagyi arra gondolt, nem ártana megtanítania a lánynak, hogy mindig legyen büszke arra, amit a két keze munkájával elért.

serengeti P>!

Üdvözletem küldöm nektek, drága lányaim! Május 26-án ünneplem a nyolcvanadik születésnapomat. Ugye, milyen hihetetlen, hogy már ilyen őskövület vagyok? Hazatérnétek öreg nagyanyátokhoz, hogy velem együtt ünnepeljetek? Déli szokás szerint fogjuk megülni„ ráksütögetéssel, Lucille süteményeivel és legfőképpen: egymás társaságában.

11. oldal

serengeti P>!

Marietta a férfi vállára hajtotta a fejét, csendben feküdtek a kis vaságyon, amire hófehér lepedőt terítettek, és hallgatták az éjszaka hangjait, a kabócák muzsikáját, a tücskök ciripelését, egy magányos bagoly kiáltását és a fiatal lányok halk nevetését.

121. oldal


A sorozat következő kötete

Nyári emlékek sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah Addison Allen: A csodálatos Waverley-kert
Abbi Glines: Te vagy nekem a levegő
Lisa Wingate: Elrabolt életek
Lizzy Charles: Zűröstül-bőröstül
Lisa Kleypas: A kék szemű ördög
Jennifer Probst: Elhibázott házasság
Lucinda Riley: Holdnővér
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek
Jennifer Probst: Keresd mindörökké