Déli ​karácsony (Nyári emlékek 5.) 53 csillagozás

Mary Alice Monroe: Déli karácsony

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A karácsonyban mindig van valami varázslatos. A tízéves Miller McClellan mégis úgy érzi, hogy ezen a télen élete legrosszabb napjai várnak rá a szeretet ünnepén. Az édesapjának ugyanis végleg ki kell kötnie a halászhajóját, az édesanyja pedig több munkát is elvállal, hogy el tudja tartani a családot. Így aztán semmi esély sincs arra, hogy Miller megkapja azt a kiskutyát, amire már régóta vágyik. De legalább a bátyja, Taylor hazatér Afganisztánból, és ez igazi karácsonyi ajándék lehet mindannyiuk számára. Nemsokára azonban kiderül, hogy Taylor nemcsak komoly testi sebeket, hanem súlyos lelki sérüléseket is szerzett a háborúban, ez pedig még jobban beárnyékolja a mindennapjaikat. A feszült hangulatban egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy Millernek kell megmentenie az ünnepet…
A Dél-Karolina csodálatos tájain játszódó, örök érvényű történet szereplői megértik, mit is jelent igazán a karácsony, közben pedig megtapasztalják az ünnep és a családi kötelékek megtartó erejét.

Eredeti megjelenés éve: 2016

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Írisz könyvek General Press

>!
General Press, Budapest, 2018
304 oldal · ISBN: 9789634521884 · Fordította: Chovanecz-Molnár Éva
>!
General Press, Budapest, 2018
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634521877 · Fordította: Chovanecz-Molnár Éva

Kedvencelte 8

Most olvassa 2

Várólistára tette 54

Kívánságlistára tette 26

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Trixi>!
Mary Alice Monroe: Déli karácsony

Hú, én is pont az utolsó résszel kezdem a sorozatot :D :D . De szerencsére így is minden érthető. Ahogy néztem (picit utána járva a dolgoknak, persze lehet, hogy még így is rosszul gondolom) az elején és a végén, egyfajta keretként, jelennek meg az előző részek szereplői. Vagyis itt nem ők a főszereplők. Nem mindig díjazom a váltott szemszögből bemutatott történetet, de most nagyon jó volt. Az egyik szemszög az aggódó anyáé, aki minden erőfeszítése ellenére is azt látja, hogy széthullik a családja, de nem adja fel a küzdelmet. Szimpatikus volt a hozzáállása, türelme és megértése a problémákhoz. A másik szemszög a katonáé, a nagyobbik fiúé, aki PTSD-vel küzd. A harmadik szemszög a kicsi fiúé, akinek minden szíve vágya, hogy övé legyen Tappancs. A ragaszkodása a kölyökkutya után rendesen megcsavarta a szívemet. Tipikus karácsonyi, megható történet. Kicsit nyálas, lehet, de nekem most pont erre volt szükségem, hogy a decemberi stresszt kisírjam magamból. Mert bizony potyogtak a könnyeim. Minden egyes kutyás résznél :D .

εïзPillangókisasszony0425εïз P>!
Mary Alice Monroe: Déli karácsony

Igazán megható karácsonyi történet, volt olyan rész amit megkönnyeztem.
A karácsonyban tényleg van valami varázslatos,ahogy a könyv fülszövege is írja. Csak hinni kell benne.
Fantasztikus volt olvasni a testvéri szeretetről, a család összetartásáról, és persze Thorról és Tappancsról.
A szeretet mindent legyőz. ❣️

Sisyll>!
Mary Alice Monroe: Déli karácsony

Még jóval az ünnepek előtt olvastam. Lassan, de biztosan kívántam hangolódni a karácsonyra. spoiler
Tavaly sajnos nem igazán sikerült ebben a témában a legmegfelelőbbeket választanom, de idén azt hiszem javult a színvonal.

A Déli karácsony nagy talány volt számomra, mert már csak a kölcsönzés után, itthon vettem észre, hogy valójában egy sorozat ötödik kötete. Kérdéses volt számomra, hogy vajon élvezhető-e így is a történet. Szerencsére igen. :)
Műfaját tekintve chik-lit, én mégis erősebbnek éreztem annál, hiszen sokkal, de sokkal több minden volt benne.

Monroe váltott szemszögből meséli el a McClellan család egyik igen csak meghatározó karácsonyát. Adott egy egyszerű kis család, ahol anyuka rajong az ünnepekért, és persze a családjáért. Adott egy apuka, aki sokszor szigorúnak tűnik, de minden tőle telhetőt megtesz a família fejeként. Aztán ott van a tíz éves Miller (kedvenc karakter), aki kora ellenére szerintem igen csak érett gondolkodású kisfiú. Nagy vágya egy kutyus, ám a család anyagi helyzete miatt úgy tűnik ez öröm álom marad.
Negyedik karakterünk Taylor, az Afganisztánból hazatérő idősebb fivér, aki egy igen csak nehéz terhet hoz magával haza. Pszichés betegsége igencsak beárnyékolja az ünnepi hangulatot, de le a kalappal, mert a családja igen keményen küzd érte. De vajon lehet-e ebből még igazi karácsony? Vajon meg tudja-e valaki menteni Taylort a saját félelmeitől?

Én már tudom a választ. Annyit mondhatok, hogy néha az angyalok négy lábon járnak, időnként hatékonyabbak, mint egy terapeuta, s közelségük a legszomorúbb lelket is megvigasztalja.
A Déli karácsony pedig ünnepélyesen felkerült a karácsonyra hangolódós kötetek listájára.

Tímea_Kocsis_2>!
Mary Alice Monroe: Déli karácsony

Picit félve vágtam bele a regénybe és sokáig halogattam, mert időben a sorozat megelőző részei előtt játszódik. Az időbeli keretes szerkezet szerencsére segít a sorozatba illeszkedni a történetnek. Karácsonyi történet, ami erősen kötődik a Karácsony Énekhez, ezt a könyvet olvassa Miller mikor bátyja Taylor hazatér és megkapja segítő kutyáját Thort. spoiler

sztrapacska1213>!
Mary Alice Monroe: Déli karácsony

Hát az embert érhetik még meglepetések… Már kétszer hittem azt, hogy a sorozat lezárult, de újra kiderült, hogy tévedtem, a déli lányok története folytatódik, igaz, ebben a regényben a nővérek csak nyúlfarknyi statisztaszerepet játszanak. A történet a Nyárutóban megismert Taylor és az ő családja, Thor a segítőkutya és a karácsony szelleme köré épül, árnyalja és részletezi Harper párjának problémáit.
Viszonylag rövid, de eseménydús néhány hét, a karácsonyt megelőző időszak, egy tisztaszívű kisfiú, egy sérült testű, lelkű fivér, egy igazi anyuka, egy minden látszat ellenére vajszívű apa, két kutyus, egy csenevész karácsonyfa és Scrooge közreműködésével sikerült néhány órára (elő)karácsonyi hangulatba kerülnöm a messzi délen, McClellanville-ben, egy garnélahalász házikójában.
„Könnyű vagyok, mint a pehely, boldog, mint az angyalok, vidám, mint egy kisiskolás. Kótyagos, mint aki beivott. Víg karácsonyt mindenkinek! Boldog új évet az egész világnak! Adjonisten! Hahó! Adjonisten!”
Az Ünnepre készülődéshez tökéletes, a előző részek olvasása nélkül is!

serengeti P>!
Mary Alice Monroe: Déli karácsony

Flow élmény ("nembíromletenni" érzés): 5
Stílus (írói): 5
Ötlet (eredetiség): 4
Tartalom (mondanivaló): 5
Hitelesség (könyv világának átélhetősége): 3
Érzelmek (ábrázolása): 5
Izgalom: 5

Megérkezett a sorozat ötödik része is, nagy örömömre. Ez a rész bizony jobban tetszett, mint az eddig megjelent négy kötet, pedig azokat is szerettem. Ebben a kötetben nem volt annyi nyűglődés, mint a korábbiakban – ami jót tett neki –, viszont került bele nem kevés giccs, főleg az utolsó fejezetekbe. Az írónőt külön dicséret illeti a PTSD széles körben, olvasmányosan történő megismertetéséért. No és persze az állat- és emberszeretetéért, ami sugárzik a könyvből. A teljes sorozatot jó szívvel ajánlom mindenkinek.

Nagy_Hajnalka>!
Mary Alice Monroe: Déli karácsony

Igazán megható karácsonyi történet, a testvéri szeretetről, a család összetartásáról.
Afganisztánból hazatérő idősebb fiú, aki egy nehéz terhet hoz magával. Pszichés betegsége beárnyékolja az ünnepi hangulatot, de a családja sokat segít neki a leküzdésében.
A kisebb fiú kutyát szeretne karácsonyra, de anyagi helyzetük miatt nem engedhetik meg.
De hinni kell a karácsonyi csodákban és bármi megtörténhet.

Miyako71 P>!
Mary Alice Monroe: Déli karácsony

Könnyen olvasható, romantikus, helyenként enyhén karácsonyi giccsbe hajló sztori, amire azt szokás írni, szívmelengető történet. És minden bizonnyal az is a legtöbb ember számára. Nekem annyi problémám volt vele, hogy az alapszituációt – amerikai katona védi a hazáját Afganisztánban – sosem voltam képes megérteni, és ettől sajnos nem tudtam elvonatkoztatni az egész olvasás alatt.
A könyv által felvetett problémát ettől még értem, erről az oldalról nézve viszont kár volt karácsonyi köntösbe öltöztetni; nem lett tőle ütősebb, csak sziruposabb.

eeszter>!
Mary Alice Monroe: Déli karácsony

Kellemes meglepetés volt számomra ez a könyv. Nem olvastam a sorozat többi részét, de ez engem nem szokott zavarni, itt is minden teljesen érthető volt így is. Nagyon magával ragadott a téma, hogy hogy képesek segíteni veterán katonáknak a kutyák. Tervbe is vettem, hogy olvasok még a témában mást is.


Népszerű idézetek

Trixi>!

Az anyaság a legnagyobb öröm, de egyben a legnagyobb kihívás is. Mától az életed nem csupán a tiéd. Az anyák adnak, adnak és adnak, amikor pedig azt hiszik, hogy már nem maradt semmijük, olyankor mélyre ásnak, és adnak még egy kicsit. Mert egy anya a család szíve. A család mindig annyira boldog, amennyire az anya.

Nagy_Hajnalka>!

A karácsonyban van valami varázslatos.

Különben mivel magyaráznánk, hogy mindenki izgatott lesz, mikor beköszönt a december?

25. oldal

Nagy_Hajnalka>!

A déli férfiak kedvelt együttese homokbarna Dockers nadrág és sötétkék zakó volt rajta.

211. oldal

Nagy_Hajnalka>!

És akkor visszagondoltam a mi ölelésünkre. Nem potyogott a könnyem, és amennyire csak bírtam, magamhoz szorítottam Taylort, de ő merev maradt.

67. oldal

Nagy_Hajnalka>!

Amikor végzett, megrázta magát, mint a kutyák, és levette a kesztyűt meg az esőköpenyt,

54. oldal

Nagy_Hajnalka>!

Amikor az autó eltűnt, elengedtem a függönyt, lerogytam a kanapéra, és a tenyerembe temettem az arcom.

147. oldal

Nagy_Hajnalka>!

-Lakást keresel?-kérdeztem.- Taylor, hová akarsz menni?
-Quanticóba nem megyek vissza. Az a pokoli helyet magam mögött hagytam.

187. oldal

Nagy_Hajnalka>!

Elővettem a vajat, a kenyeret és a cheddar sajtot, és nekiálltam grillezett sajtos szendvicset készíteni.

184. oldal

Nagy_Hajnalka>!

Vastag kesztyűt és sárga esőköpenyt viselt, miközben szedte, annyi bogár rejtőzött a szálai közt- és mind közül a legrosszabb a bolha.

54. oldal

Nagy_Hajnalka>!

A pillanatba befeledkezve cserélgettük egymás közt a díszeket. Ez egyfajta új karácsonyi szokássá vált nálunk. Azóta, hogy arra az öt évvel ezelőtti karácsonyra hazatértem, a McClellan család minden szenteste összejön, díszeket ajándékozunk egymásnak, és feldíszítjük a fát, amit apa és Miller együtt vágnak ki. Ez volt az első karácsony, amikor én láthattam vendégül a családomat az otthonomban, hogy feldíszítsük a fát, amit én vágtam ki.

284. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Debbie Macomber: Tizenkét nap karácsonyig
Catherine Anderson: Szélbe írt sorok
Debbie Macomber: Első hó
W. Bruce Cameron: Karácsonyi kutyavásár
Lisa Kleypas: Karácsonyeste Friday Harborben
Natalie Cox: Nem csak karácsonyra
Debbie Macomber: Szerelem karácsonyra
Debbie Macomber: Csengőszó
Sarah Morgan: Hóvarázs
Leiner Laura: Mindig karácsony