Déli ​karácsony (Nyári emlékek 5.) 28 csillagozás

Mary Alice Monroe: Déli karácsony

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A karácsonyban mindig van valami varázslatos. A tízéves Miller McClellan mégis úgy érzi, hogy ezen a télen élete legrosszabb napjai várnak rá a szeretet ünnepén. Az édesapjának ugyanis végleg ki kell kötnie a halászhajóját, az édesanyja pedig több munkát is elvállal, hogy el tudja tartani a családot. Így aztán semmi esély sincs arra, hogy Miller megkapja azt a kiskutyát, amire már régóta vágyik. De legalább a bátyja, Taylor hazatér Afganisztánból, és ez igazi karácsonyi ajándék lehet mindannyiuk számára. Nemsokára azonban kiderül, hogy Taylor nemcsak komoly testi sebeket, hanem súlyos lelki sérüléseket is szerzett a háborúban, ez pedig még jobban beárnyékolja a mindennapjaikat. A feszült hangulatban egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy Millernek kell megmentenie az ünnepet…
A Dél-Karolina csodálatos tájain játszódó, örök érvényű történet szereplői megértik, mit is jelent igazán a karácsony, közben pedig megtapasztalják az ünnep és a családi kötelékek megtartó erejét.

Eredeti megjelenés éve: 2016

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Írisz könyvek

>!
General Press, Budapest, 2018
304 oldal · ISBN: 9789634521884 · Fordította: Chovanecz-Molnár Éva
>!
General Press, Budapest, 2018
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634521877 · Fordította: Chovanecz-Molnár Éva

Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 25

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Sisyll
Mary Alice Monroe: Déli karácsony

Még jóval az ünnepek előtt olvastam. Lassan, de biztosan kívántam hangolódni a karácsonyra. spoiler
Tavaly sajnos nem igazán sikerült ebben a témában a legmegfelelőbbeket választanom, de idén azt hiszem javult a színvonal.

A Déli karácsony nagy talány volt számomra, mert már csak a kölcsönzés után, itthon vettem észre, hogy valójában egy sorozat ötödik kötete. Kérdéses volt számomra, hogy vajon élvezhető-e így is a történet. Szerencsére igen. :)
Műfaját tekintve chik-lit, én mégis erősebbnek éreztem annál, hiszen sokkal, de sokkal több minden volt benne.

Monroe váltott szemszögből meséli el a McClellan család egyik igen csak meghatározó karácsonyát. Adott egy egyszerű kis család, ahol anyuka rajong az ünnepekért, és persze a családjáért. Adott egy apuka, aki sokszor szigorúnak tűnik, de minden tőle telhetőt megtesz a família fejeként. Aztán ott van a tíz éves Miller (kedvenc karakter), aki kora ellenére szerintem igen csak érett gondolkodású kisfiú. Nagy vágya egy kutyus, ám a család anyagi helyzete miatt úgy tűnik ez öröm álom marad.
Negyedik karakterünk Taylor, az Afganisztánból hazatérő idősebb fivér, aki egy igen csak nehéz terhet hoz magával haza. Pszichés betegsége igencsak beárnyékolja az ünnepi hangulatot, de le a kalappal, mert a családja igen keményen küzd érte. De vajon lehet-e ebből még igazi karácsony? Vajon meg tudja-e valaki menteni Taylort a saját félelmeitől?

Én már tudom a választ. Annyit mondhatok, hogy néha az angyalok négy lábon járnak, időnként hatékonyabbak, mint egy terapeuta, s közelségük a legszomorúbb lelket is megvigasztalja.
A Déli karácsony pedig ünnepélyesen felkerült a karácsonyra hangolódós kötetek listájára.

>!
sztrapacska1213
Mary Alice Monroe: Déli karácsony

Hát az embert érhetik még meglepetések… Már kétszer hittem azt, hogy a sorozat lezárult, de újra kiderült, hogy tévedtem, a déli lányok története folytatódik, igaz, ebben a regényben a nővérek csak nyúlfarknyi statisztaszerepet játszanak. A történet a Nyárutóban megismert Taylor és az ő családja, Thor a segítőkutya és a karácsony szelleme köré épül, árnyalja és részletezi Harper párjának problémáit.
Viszonylag rövid, de eseménydús néhány hét, a karácsonyt megelőző időszak, egy tisztaszívű kisfiú, egy sérült testű, lelkű fivér, egy igazi anyuka, egy minden látszat ellenére vajszívű apa, két kutyus, egy csenevész karácsonyfa és Scrooge közreműködésével sikerült néhány órára (elő)karácsonyi hangulatba kerülnöm a messzi délen, McClellanville-ben, egy garnélahalász házikójában.
„Könnyű vagyok, mint a pehely, boldog, mint az angyalok, vidám, mint egy kisiskolás. Kótyagos, mint aki beivott. Víg karácsonyt mindenkinek! Boldog új évet az egész világnak! Adjonisten! Hahó! Adjonisten!”
Az Ünnepre készülődéshez tökéletes, a előző részek olvasása nélkül is!

>!
serengeti P
Mary Alice Monroe: Déli karácsony

Flow élmény ("nembíromletenni" érzés): 5
Stílus (írói): 5
Ötlet (eredetiség): 4
Tartalom (mondanivaló): 5
Hitelesség (könyv világának átélhetősége): 3
Érzelmek (ábrázolása): 5
Izgalom: 5

Megérkezett a sorozat ötödik része is, nagy örömömre. Ez a rész bizony jobban tetszett, mint az eddig megjelent négy kötet, pedig azokat is szerettem. Ebben a kötetben nem volt annyi nyűglődés, mint a korábbiakban – ami jót tett neki –, viszont került bele nem kevés giccs, főleg az utolsó fejezetekbe. Az írónőt külön dicséret illeti a PTSD széles körben, olvasmányosan történő megismertetéséért. No és persze az állat- és emberszeretetéért, ami sugárzik a könyvből. A teljes sorozatot jó szívvel ajánlom mindenkinek.

>!
eeszter P
Mary Alice Monroe: Déli karácsony

Kellemes meglepetés volt számomra ez a könyv. Nem olvastam a sorozat többi részét, de ez engem nem szokott zavarni, itt is minden teljesen érthető volt így is. Nagyon magával ragadott a téma, hogy hogy képesek segíteni veterán katonáknak a kutyák. Tervbe is vettem, hogy olvasok még a témában mást is.

>!
Mpattus P
Mary Alice Monroe: Déli karácsony

A Déli karácsony, noha számomra érezhetően elmaradt a sorozat első három részétől, kellemes kikapcsolódást nyújtott számomra. Nem különösebben okozott gondot, hogy január végén vettem kezembe egy karácsonyi történetet, mert az ünnep izgalma, Miller és Jenny készülődése, a családi karácsonyi hagyományok mind-mind nagyon meghitt hangulatot vontak a történet köré. Érdekes volt megismerkedni Taylor történetével, ami egyébként önálló kötetként, az előzmények ismerete nélkül is olvasható. Viszont azt hiszem, elmaradhatatlan, hogy a negyedik részes lemaradásom mihamarabb pótoljam.

Bővebben:
http://szembetuno.blogspot.com/2019/02/mary-alice-monro…

>!
csillabella
Mary Alice Monroe: Déli karácsony

Bevallom a sorozat többi részét nem olvastam, viszont ez a könyv egymagában is megállja a helyét.
Adott a 10 éves Miller, aki kutyust szeretne Karácsonyra. A család azonban anyagi gondokkal küzd, nem engedhet meg még egy éhező szájat. Bátyja Taylor poszttraumás stresszel küzd, neki szükésge lenne egy terápiás kutyára.

Nem biztos, hogy hosszútávon is emlékezni fogok erre a könyvre, de kedves kis történet, ami segített az ünnepekre hangolódni!

https://kesztenye.blog.hu/2018/12/22/mary_alice_monroe_…

>!
nagy_ági P
Mary Alice Monroe: Déli karácsony

Mary Alece Monroe-nak van egy 4 részes könyvsorozata. Kivételesen örültem, hogy a kezembe akadt. Nagyi, unokák, nyár…szóval nagyon szerettem. Ez az 5. rész nem teljesen kapcsolódik a többihez, de megismerhetjük belőle az egyik lány férjének a történetét is, mi vezetett a hova :) Aki olvasta a Nyári emlékek stb. könyveket, biztosan szívesen veszi kezébe. De ha nem is, különálló történetként is megállja a helyét.

>!
Zsuzsanna_Hernádi
Mary Alice Monroe: Déli karácsony

Jól olvasható, kedves, bájos kis történet a karácsonyi csodákról. Kicsit talán néhol összecsapott (de nem zavaróan) és furcsa volt, hogy nem tudjuk meg hogyan jutott ki Taylor a PTSD-ből és lett családja. Valószínűleg ez egy másik történet. Nagyon tetszett, hogy rövid fejezetekből épült fel, szerintem sokkal jobb olvasni az ilyen felépítésű történeteket, mint azokat, amik 50 oldalas fejezetekből állnak. Mindenképpen megéri elolvasni, szívmelengető kis karácsonyi történet.

>!
vklara
Mary Alice Monroe: Déli karácsony

Nagyon jó volt olvasni ezt a könyvet.
Az állat és ember kötődése nem csak hálás téma, hanem a valóságban a két lény egymáshoz idomulása, feltétel nélküli bizalma és szeretete. Ez nem egy pár napos történés, folyamatosan és komolyan kell dolgozni rajta, majd az elért eredményt konzekvensen megtartani.
Persze egy jó házasságra, vagy anélküli kapcsolatra is teljesen igaz.
A határozott anya, aki nagyon nehéz helyzetben próbálja a szakadék felett tartani a családot, mégis van energiája a szeretete kimutatásra.
A morgó tengeri medve kapitány, akinek vajból van a szíve.
A kiskamasz fiú, aki visszakapja istenített bátyját, de rá kell döbbenjen, hogy nagyon beteg. Ráadásul az áhított kiskutyát sem kaphatja meg.
És a megtört katona, aki nem tud megbirkózni az emlékeivel.
Nem sok humoros jelenet volt, viszont annál többször szorult a torkom.
Kíváncsi vagyok ezzel befejeződik-e a trilógiának indult sorozat.
Örülök, hogy elolvastam.


Népszerű idézetek

>!
serengeti P

Lehet, hogy a törött csontjaim összeforrtak, de az agyam biztosan nem gyógyult meg. A fejemben lévő sebek sokkal súlyosabbak bármelyik sérülésnél.

>!
serengeti P

Írt egy újabb gyógyszert a depressziómra, valamit, hogy tudjak aludni, és még néhány másikat, a jóisten tudja, mire.

>!
serengeti P

Az apja is bolondult érte – a vitáik ellenére. Az jelentette a problémát, hogy túlságosan is hasonlítanak. Taylorban megvan Alistair minden jó tulajdonsága: elfogulatlan, őszinte, szorgalmas, született vezető és mélységesen jóindulatú. Mindketten jókötésűek, a válluk széles, az álluk szögletes. Taylor azonban örökölte apja néhány előnytelen jellemvonását is. Tudtak makacsak és önteltek is lenni. És Alistairhez hasonlóan Taylor sem volt az a szószátyár típus, viszont amikor megszólalt, a szavai átgondoltak voltak, és az emberek figyeltek rá.

>!
serengeti P

– Jaj, anya, nem tudtam, hogy hazajutok-e még valaha. De Taylor megtalált! – Miller szeme csillogott. – Tudtam, hogy meg fog.

>!
serengeti P

Anya megállíthatatlan, ha takarításról van szó. Engem is befogott, hogy hordjam ki a többkosárnyi szennyest, vigyem a mosogatóba a koszos edényeket, és tegyem ki a ház elé a teli szemeteszsákokat.

>!
serengeti P

Nem érzi valami jól magát… Micsoda? Ó, valószínűleg csak influenza!

>!
serengeti P

Nem írt fel több fájdalomcsillapítót. Attól tart, hogy rászokom.

>!
serengeti P

Amikor a füst oszlani kezdett, észrevettem, hogy a saját véremben fekszem, a lábam természetellenes szögben áll.


Hasonló könyvek címkék alapján

Mandy Baggot: Egy karácsonyi csók
Catherine Rider: Csók New Yorkban
24 mese téli estékre
Lisa Kleypas: Rafe karácsonya
Emily March: Angyalszárnyak
Lucinda Riley: Angyalfa
Debbie Macomber: Szerelem karácsonyra
Josie Silver: Egy decemberi nap
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily – Kihívások könyve
Debbie Macomber: A fagyöngy alatt